FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

5 Ağustos 2011 Cuma

DAMGA VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HUSUSLARIN HATIRLATILMASI






Damga Vergisi üretimden tüketime kadar uzayan süreç içerisinde mal, hizmet ve servetlerin el değiştirmesi nedeniyle yapılan işlemlere resmi hüviyet kazandırmak amacı ile örneğin yapılması planlanan bir işlemi kanıtlamak için düzenlenen evraklar ya da kağıtlar üzerine konulmuş bir tüketim vergisidir.

Damga Vergisine tabi olan kağıtlar, Kanununa ekli (I) Sayılı Tabloda belirtilmiştir. Bunlar akitlerle ilgili kağıtlar, kararlar ve mazbatalar, ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar, makbuzlar ve diğer kağıtlardır.

Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya
bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerde damga vergisine tabidir.

Bu sirkümüzde; damga vergisine tabi olan kağıtlarla ilgili özellik arz eden bazı hususları sizlere hatırlatmak istiyoruz.

1-) BİR KAĞITTA BİRBİRİNDEN TAMAMEN AYRI AKİT VE İŞLEM BULUNMASI HALİNDE DAMGA VERGİSİ

Damga Vergi Kanununun 6. maddesinin 1. fıkrasında, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Örneğin, kişi ile kuruluşlar arasında taşınmazlara ilişkin düzenlenen kira mukavelenameleri binde 1,65 nispetinde damga vergisine tabidir.

Ancak, kira mukavelenamesi üzerinde üçüncü şahsın kiracı lehine kefalet vermesi halinde; iki
durum söz konusu olabilmektedir.
- Kefaletin, asıl borçlu hakkında yapılan takibat sonucu alacağın tahsil edilememesi halinde
hüküm ifade edecek nitelikte adi kefalet şeklinde olması halinde, kefalet şerhi asıl akitten ayrı müstakil bir işlem, bir hukuki muamele niteliğinde olduğundan mukavele süresine göre kiralama bedelinden hesaplanacak binde 1,65 nispetindeki damga vergisine ilaveten kefalet şerhinden de binde 8,25 oranında damga vergisi hesaplanacaktır.
- Kira mukavelesine konan şerhin “müteselsil kefil” veya müteselsil kefil ve müşterek borçlu” sıfatıyla konulması halinde, kefalet şerhi asıl akitle birbirine bağlı ve bir asıldan doğma akit ve işlemler niteliğinde değerlendirildiğinden, kağıtta yer alan akit ve işlemler içerisinde en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutarın dikkate alınması gerekmektedir.

2-) BİR KAĞITTA BİRBİRİNE BAĞLI VE BİR ASILDAN DOĞMA BİRDEN FAZLA AKİT VE
İŞLEM BULUNMASI HALİNDE DAMGA VERGİSİ HESABI

Damga Vergi Kanununun 6. maddesinin 2. fıkrasında; “bir kağıtta toplanan akit ve işlemler
birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.” Hükmüne yer verilmiştir.

Düzenlenen mukavelenamelerde, mukavele konusu esas işin bedelinden ayrı damga vergisi
alınmasını gerektiren teminat, ceza şartı ve sigorta yaptırma bedellerine de yer verilmektedir.

Bu durumda da verginin bunlardan en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit ve işlem bedeli
üzerinden alınması gerekmektedir.

Örneğin, bir kafeteryanın işletilmesi karşılığında aylık 2.000,00 TL kira bedeli üzerinden beş yıllık bir sözleşme yapılmıştır. Kiraya veren kiranın başlangıcından itibaren 1 ay içinde işyerinin çatısını yeniden yaptıracağını taahhüt etmiş, yaptırmadığı takdirde 30.000,- TL ceza ödemeyi kabul etmiştir.

Bu sözleşmede bir asıldan (kira işlemi) doğma ve birbirine bağlı iki ayrı akit vardır. Kira sözleşmesi ve ceza ödeme taahhüdü. Kira sözleşmesi binde 1,65, ceza şartı ise binde 8,25 oranında damga vergisine tabiidir. Kira sözleşmesine göre damga vergisi matrahı (2.000,00 TL/ay x 12) x 5 yıl = 120.000,- TL’dir. Damga vergisi ise 72,72,- TL’dir. Ceza şartı işleminin ise damga vergisi matrahı 30.000,- TL’dir. Damga vergisi ise 247,50 TL’dir.

Kanunun yukarıda belirtilen hükmü gereği damga vergisi olarak 247,50 TL’ nin beyan edilip
ödenmesi gerekmektedir.

3-) EK SÖZLEŞME DÜZENLENEREK SÖZLEŞME SÜRESİNİN UZATILMASI
Damga Vergisi Kanunu’nun 14. maddesinde; “mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.” hükmüne yer verilmiştir.

Sürenin asli unsur olduğu sözleşmelerde, bunların aynı şartlarla bir süre daha uzatılması ile ilave olunan veya tekerrür eden bir meblağ ortaya çıkmış bulunuyorsa bu meblağ üzerinden ve sözleşmeye uygulanan oranda damga vergisinin ödenmesi gerekir.

Örneğin, 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasında aylık 500,- USD ile verilen bilgisayar bakım ve onarım hizmetleri sözleşmesinin, 25.12.2009 tarihinde düzenlenen ek bir sözleşme ile 01.01.2010-31.12.2010 tarihlerini kapsayacak şekilde aynı şartlarla uzatılması halinde, sözleşme süresince ödenecek olan 6.000,- USD üzerinden ek sözleşmenin imzalandığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru dikkate alınarak bulunacak TL karşılığı üzerinden binde 8,25 oranında hesaplanacak damga vergisinin ödenmesi gerekir.

4-) SÜRESİ KENDİLİĞİNDEN UZAYAN SÖZLEŞMELERDE DAMGA VERGİSİ

Ancak sözleşmelere sözleşme süresinin kendiliğinden uzamasına dair hükümler
konulabilmektedir. Bu durumda sözleşmenin içerdiği bir hükümden yararlanılarak süre
kendiliğinden uzamaktadır. Sözleşme hükümlerinden, kendiliğinden uzayan süre içinde
yararlanma durumunun doğduğu ve süre uzamasına ilişkin damga vergisinin konusunu teşkil
eden yeni bir sözleşme ile sözleşme yerine geçecek bir kağıt düzenlenmediği için sürenin uzadığı gerekçesi ile uzayan süre için ayrıca damga vergisi beyan edilip ödenmesi gerekmez.

Bunun içinde düzenlenen sözleşmelerin sürelerinin bitiminden itibaren süresinin uzatılmasının uygun olacağının düşünülmesi halinde sözleşmelerin süre maddesine ayrı bir paragraf olarak;
“İşbu sözleşmenin bitim tarihinden en az 30 gün önce taraflardan biri karşı tarafa sözleşme süresinin uzatılmasını istemediğini bildirmediği takdirde sözleşme süresi kendiliğinden …..ay/yıl daha uzar.” hükmünün konmasını tavsiye ederiz .

5-) YABANCI MEMLEKETLERLE TÜRKİYE’ DEKİ YABANCI ELÇİLİK VE
KONSOLOSLUKLARDA DÜZENLENEN KAĞITLARIN DAMGA VERGİSİ

Damga Vergisi Kanununun 3’ üncü maddesinin son paragrafında; “Yabancı memleketlerle
Türkiye’deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye’ de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya her hangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. ……” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki kanun hükmünden yabancı memleketlerde düzenlenen kağıtların resmi dairelere ibraz edilmediği, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapılmadığı sürece damga vergisinin
doğmayacağı anlaşılmaktadır. Ancak, fıkranın sonunda yer alan “her hangi bir suretle
hükümlerinden faydalanma” cümlesini Maliye yurtdışında düzenlenen sözleşmelere ilişkin olarak, sözleşmede yer alan bazı haklardan ya da hususlardan Türkiye'de yararlanılması veyahut o kağıda dayanılarak Türkiye'de bazı işlemler yapılması o kağıdın hükümlerinden Türkiye'de yararlanıldığı sonucunu doğurduğu görüşleriyle, faydalanma şartını çok geniş yorumlamaktadır.

Aynı şekilde, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu ise aldığı bir kararında; “Damga vergisinin konusunu oluşturan her kağıt, taraflara haklar yaratan ya da borç ve yükümlülükler getiren, böylelikle akit tarafların hukuki durumunu belli eden veya ispat imkanı sağlayan belgedir. Kağıdın hükmünden yararlanma da; onun herhangi bir hukuki ticari ya da benzer bir amaca bağlı olarak kullanılması sözleşmeyle öngörülen hak ve yükümlülüklere işlerlik kazandırılması olarak tanımlanabilir. Yurtdışında düzenlenen kağıda Türkiye’ de işlerlik kazandırılması sonucu vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olmaktadır.” Şeklinde karar vermiştir.

Bu nedenle, yabancı memleketlerde düzenlenen kağıtlar resmi dairelere ibraz edilmese, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapılmasa dahi hükümlerinden faydalanınca yani sözleşmede bahsedilen mal, hizmet alınması, avans veya bedel ödenmesi gibi durumlarda damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

6-) TAAHHÜT İŞLERİNDE DAMGA VERGİSİ

İhale İşleri;
Bir taahhüt işi başlamadan önce ilk önce ilgili idare tarafından taahhüt işi yaptırılması için karar alınır. İhale kararlarına ilişkin damga vergisini doğuran olay, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı andır. Her türlü İhale Kararları; binde 4,95 nispetinde damga vergisine tabidir. Genel bütçeli daireler tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergisinin, ihale kararının müteahhide tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan müteahhitlerce, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, ihale kararının tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, beyanname verilmeksizin, makbuz karşılığı ödenmesi gerekmektedir.

a-) Sözleşmeler;
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı Tablo’nun I- Akitlerle İlgili Kağıtlar Bölümünün A/1 fıkrasına göre, ihale kararlarının uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler; binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir. Ancak sözleşmenin noterde düzenlenmesi halinde, damga vergisi noter tarafından makbuz karşılığı tahsil edilir ve vergi dairesine ödenir.

b-) Hakediş Ödemeleri;
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1 ve 14. maddeleri uyarınca resmi daireler tarafından
yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin hakediş ödemelerinden damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Hakediş ödemelerinde uygulanacak olan oran; binde 8,25’ dir.

c-) İlave İş Oluru ve Sözleşmelerin Devri;
Damga vergisi kesintisi uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi, ilave iş
olurudur. İlave iş olurunda, belirli bir miktarı ihtiva eden sözleşme tutarının artışı yönünde bir
değişiklik olmaktadır. İlave iş oluru alındığında ilave iş tutarındaki ihale bedeli üzerinden Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle İlgili Kağıtlar” kısmının (1-a) fıkrası uyarınca binde 8,25 oranında damga vergisi kesintisi yapılması gerekir.

Diğer bir husus ise, sözleşmenin başka bir yükleniciye devri halinde sözleşmenin aslından
alınacak olan verginin 1/4’ü oranında damga vergisi kesintisi yapılması gereklidir. Damga vergisi KDV’siz tutar üzerinden hesaplanır.

7-) DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLERDE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI
5035 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 28 inci maddesi ile 488
sayılı Damga Vergisi Kanununa eklenen Ek-2 nci maddesi ile döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili damga vergisi istisnası uygulamasının usul ve esasları belirtilmiştir.

Kanunun yayımı tarihinden sonra hangi işlemler için düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olacağı değişik tarihlerde yayımlanan 1, 2, 3 ve 4 Seri No’ lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında tebliğlerde açıklanmıştır.

Tebliğlerle yapılan düzenlemede Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili istisna;“İhracat İşlemleri” ve “Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler” olmak üzere iki ana başlık altında toplanmıştır.
İhracat karşılığı yapılacak ödemeler (Katma değer vergisi iadesi ile bu iadenin mükellefin veya mükellefe ihraç edilen malı teslim edenlerin vergi ve Sosyal Sigortalar Kurumu prim borçları ile genel ve katma bütçeli idarelere olan borçlarına mahsubu dahil),
- İhracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki,
- İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar,
- Transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması,
- Tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı,
- 4458 sayılı Gümrük Kanununun 131 inci maddesine istinaden ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj maddeleri ithali,
- Dahilde İşleme İzni kapsamında yapılan ithalat,
- Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalat veya yurt içi alımlar
ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen
beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.
Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu tebliğlerde tek tek belirtilmiştir.

8- ELEKTRİK PİYASASI KANUNUNA GÖRE TANINAN İSTİSNA
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 14/c maddesi ile 31.12.2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilerin;
Üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapacakları işlemler ve
düzenleyecekleri kağıtlar damga vergisi ve harçtan müstesna tutulmuştur.

9-) SERBEST BÖLGELERDE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun Geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının © bendi ile; Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, serbest bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesna tutulduğu belirtilmiştir.

10- ÜCRETLERDE DAMGA VERGİSİ
Damga Vergisi Kanununa ekli I Sayılı Tablonun IV-1/b bendinde, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) binde 6,6 oranında damga vergisine tabidir.

11- TEKLİF MEKTUPLARI
Şirketler imal ettikleri ya da alım satımını yaptıkları mallar veya yapacağı hizmetler için diğer
firmalara teklif vermektedirler. Bu tekliflerde genelde yazılı yapılmaktadır. Bu şekilde teklif
mektubu düzenlenmesi ve teklifi alan firma tarafından da yazılı olarak cevap verilmesi halinde, sözleşme düzenlendiği kabul edilerek, teklif mektubu ve cevabında yer alan bilgilerden hareketle damga vergisi hesaplanması gerekmektedir.

Sipariş Formlarında da sipariş formunun siparişi veren ve siparişi alan tarafından imzalanması halinde sözleşmenin düzenlendiği kabul edildiğinden, sipariş formunda sipariş edilen mal bedeli toplamı üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi ödenmesi gerekmektedir.

12-) DAMGA VERGİSİ MATRAHININ TESPİTİNDE KDV’ NİN MATRAHA DAHİL
EDİLMEYECEĞİ

Damga vergisinin katma değer vergisi hariç olmak üzere sadece işin bedeli üzerinden
hesaplanması gerekmektedir. Dolayısıyla, Katma Değer Vergisi dahil edilerek düzenlenen
kağıtlardan yatırılması icabeden damga vergisinin ise katma değer vergisi tutarı düşüldükten
sonra kalan meblağ üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

13-) AZAMİ DAMGA VERGİSİ
Kağıtların Damga Vergisi bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. Şu kadar ki her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere (2010 yılı için) 1.136.904,10 Türk Lirasını aşamaz. Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.

14-) SÜREKLİ DAMGA VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ
Katma bütçeli idareler, il özel idareleri-belediyeler, döner sermayeli kuruluşlar, bankalar kamu
iktisadi teşebbüsleri, devlet ve kamu iktisadi teşebbüsleri iştirakleri, özerk kuruluşlar, diğer kamu kurumları ve anonim şirketler damga vergisini makbuz karşılığı vergi dairesine ödemek
zorundadırlar. Bunun içinde damga vergisi defterleri tutmaları zorunludur. Makbuz karşılığı
ödenecek vergi bulunmaması halinde damga vergisi beyannamesi verilmesine gerek olmadığı gibi bu hususun vergi dairesine bir dilekçe ile bildirilmesine de gerek yoktur.

Ödenecek vergi olduğu ayda beyanname verilmesi yeterlidir.

Bunlar dışında yer alan Kurumlar Vergisi Kanununa tabi olan diğer mükellefler, kollektif ve adi komandit şirketler, bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan gerçek kişiler ile serbest meslek erbabı da damga vergilerini vergi dairesine makbuz karşılığı ödeyebilirler.

Yukarıdaki uygulamadan faydalanabilmek için, uygulamaya başlamadan önce damga vergisi defterlerini notere tasdik ettirmeleri ve bağlı bulundukları vergi dairelerine damga vergisi mükellefiyetlerini tesis ettirmeleri gerekmektedir.

Sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin
düzenledikleri kağıtlara ilişkin damga vergisini, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı
oldukları vergi dairelerine, 488 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olan ve gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunmayan mükelleflerin süreksiz mükellefiyet çerçevesinde düzenledikleri kağıtlara ilişkin damga vergisini,
-Tek vergi dairesi bulunan il ve ilçelerde mevcut vergi dairelerine,
-Bağımsız vergi dairesi olmayan ilçelerde bağlı vergi dairesine (Malmüdürlüklerine),
-Birden fazla vergi dairesi bulunan il ve ilçelerde bu vergi dairelerinden herhangi birine,
kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde damga vergisi beyannamesi ile beyan edip aynı süre içinde ödemeleri gerekmektedir.

15-) KAĞITLARDA BELLİ BİR PARA BULUNMAMASI
Damga Vergisi Kanununun 10’ uncu maddesinin son fıkrasında; belli para deyiminin, kağıtların ihtiva ettiği veya kağıtlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmıştır. 4’ üncü madde hükmüne göre, kağıtların mahiyetinin tayininde, atıf yapılan kağıdın mahiyeti nazara alınacağından, kağıt ekleri ve atıf yaptığı diğer kağıtlardaki rakamlar da, asıl kağıttaki rakamlar yerine geçer. Damga vergisine matrah olacak tutar, gerektiğinde bu rakamların hasıl edeceği tutara göre bulunur.

Kağıtta verginin hesabına esas alınacak meblağın özel şekilde belirtilmemiş olması vergilemeyi etkilemez. Örneğin, bir taşıma sözleşmesinde, on bin ton kömürün toplam 400.000,- TL’ ye taşınacağı yazılı olduğunda, vergi, halen geçerli olan binde 8,25 oranı ile 400.000,- TL üzerinden hesaplanır. 3.300,- TL olarak bulunur. Sözleşmede toplam taşıma bedeli gösterilmeyip on bin ton kömürün tonu 40,- TL’ ye taşınacağı belirtildiğinde, vergi gene 400.000,- TL üzerinden aynı tutarda 3.300,- TL olarak hesaplanabilmektedir. Taşıma sözleşmesinde miktardan bahsedilmemekle beraber, miktarın on bin ton olduğunun tespit edildiği başka bir kağıda atıf yapıldığında da; tonunun 40,- TL’ den taşınacağının kayıtlı olması halinde de; sonuç aynıdır. Zira bu halde de, sözleşmede ve atıf yapılan kağıtta yer alan rakamlarla tespit olunan tutar 400.000,- TL’ dir.

Bu konuyla ilgili, örneğin bir televizyon kanalında yayınlanacak bir reklamla ilgili sözleşmede,
reklamın belli bir süre ile her gün yayınlanacağı ve yayın başına ödenecek para tespit edilmişse, belli para yayın sayısı ile birim fiyat çarpılarak bulunur ve damga vergisine tabi tutulur.

Bazı hallerde, belli bir meblağın oluşacağı anlaşılmakla beraber, bunun, kağıdın düzenlendiği
anda hesabı mümkün olmayabilir. Yukarıdaki bir televizyon kanalındaki yayın örneğinde, yayın süresi ve birim fiyat belirtildikten sonra, reklamın, belli programlar öncesi veya arasında yapılması halinde, ayrıca belli bir miktar fark alınacağı, ancak bunun kaç defa gerçekleştirileceği konusunda yayın kuruluşunun taahhütte bulunmaması halinde, ileride az veya çok tutarda oluşacağı kesin olmadığından, bu ek meblağ, sözleşmenin düzenlendiği anda bilinmediğinden nazara alınmaz.

Bazı hallerde, sözleşmede, miktarda fiyat da görülmeyebilir. Örneğin, bir özel okulun, bir yıl süre ile ihtiyacı oldukça satın alacağı ekmeği; müteahhit durumundaki satıcının, istek üzerine, günün fiyatı ile derhal karşılayacağı şeklinde düzenlenmiş sözleşmede, belli parayı bulmaya yarayacak rakamlarda yoktur. Bu gibi durumlarda müteahhidin, sözleşme hükümlerine uymaması halinde ödemek mükellefiyetinde olduğu tazminat miktarı varsa, bu meblağ, belli para olarak vergilemede esas alınır. Tazminatta yoksa vergi doğmaz.

Yerine getirilmeyen herhangi bir hata için cezayı rakam yerine gelecek yıl cirosunun %10’ u
şeklinde yazılırsa, imza tarihinde ciro bilinemediğinden vergi doğmaz. Ancak geçmiş yıl cirosunun %10’ u kadar yazılırsa, geçmiş yıl cirosu bilindiğinden %10 kolayca hesaplanarak vergi tutarı bulunabilir.

Sözleşmede satın alınacak malın birim fiyat belli olmasına rağmen, mallar ileride alıcının vereceği siparişlere göre satın alınacağı belirtilmişse bu şekilde düzenlenen sözleşmelerde de belli para yani sözleşme bedeli olmadığından damga vergisi hesaplanmaz.

Ayrıca, satış sözleşmelerinde, satış bedelinin vadeli tahsil edilecek olmasına bağlı olarak
alınacağı öngörülen vade farkı veya faiz, satış bedelinin unsuru sayılır ve belli para tutarına dahil edilerek toplam tutar üzerinden damga vergisi hesaplanması gerekir.

Sözleşmede satın alınacak adet yazılı olduğu halde fiyat yazılı değilse bile basit bir matematiksel işlemle matrah hesaplanabilirse damga vergisi doğar. Örnek; Sözleşmeye 1000 adet buzdolabı satılacağı yazılmış fiyat yazılmamış olabilir. Ancak o şirketin sitesinde veya fiyat listelerinde o tip buzdolabının fiyatı yazılı olduğuna göre matrahı da hesaplamak mümkündür.

16-) KAĞIT ÜZERİNDEKİ BEDELİN DÖVİZ CİNSİNDEN BELİRLENMİŞ OLMASI
Damga vergisine tabi kağıtlar üzerindeki bedellerin yabancı para cinsi ile belirlenmiş olması
halinde, damga vergisi, kağıdın imzalandığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak bulunacak TL karşılığı üzerinden hesaplanması gerekir.

17-) DAMGA VERGİSİNE TABİ KAĞIT İMZALANDIKTAN SONRA İŞLEMDEN VAZ
GEÇİLMESİ
Damga vergisine tabi kağıt imzalanıp damga vergisi ödendikten sonra işlemden vazgeçilmesi
halinde ödenen verginin iadesi mümkün değildir.

18-) BELLİ PARAYI İHTİVA EDEN SÖZLEŞMELERİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Damga Vergisi Kanununun 14’ üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “belli parayı ihtiva eden
mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde, artan miktar aynı nispette damga vergisine tabidir”
hükmü yer almaktadır.

Bir satış sözleşmesi düzenlendikten sonra sözleşme süresi içinde ek bir sözleşme düzenlenerek, sözleşme süresi sonuna kadar satılacak ürünlerin birim fiyatlarının belli bir tutarda artırılması halinde artan tutar üzerinden damga vergisi hesaplanarak ödenmesi gerekir.

Sözleşmelerdeki belli para tutarında artış olmaksızın yapılan değişiklikler, damga vergisine tabi tutulmaz. Örneğin, bir sözleşme düzenlendikten sonra satışa konu malların bedellerinin faturanın düzenlediği tarihteki kur üzerinden ödeneceğine ilişkin hükmün, ödemenin yapıldığı tarihteki kur üzerinden şeklinde değişiklik yapılması halinde damga vergisi doğmaz.

19-) SÖZLEŞMELERİN DEVRİ
Devir, sözleşmenin taraflarında değişikliği ifade eder. 14’ üncü maddenin ikinci fıkrası hükmüne göre, belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin devri halinde, aslından alınan verginin dörtte biri ödenecektir.

Örneğin, taahhüt suretiyle yapılan inşaat onarım işlerinde, birinci müteahhidin işi ve sözleşmeyi işverenin onayı ile başka bir müteahhide devretmesi halinde aslından alınan verginin dörtte birinin ödenmesi gerekir.

20-) HER NÜSHANIN AYRI AYRI AYNI ORANDA DAMGA VERGİSİNE TABİ OLDUĞU
Damga Vergisi Kanununun 5 inci maddesinde; bir nüshadan fazla düzenlenen kağıtların her
nüshasının ayrı ayrı aynı nispette Damga Vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Yani bir nüsha
düzenlenecek sözleşmeden kağıdı imzalayan taraflara sözleşmeden ıslak imzalı birer nüsha
verilmek istenirse her nüsha için ayrı ayrı aynı miktarda damga vergisi ödenmesi gerekir.

Damga vergisine tabi birden fazla nüsha olarak düzenlenmek istenen kağıtların bir nüsha
düzenlenerek, aslını muhafaza edecek tarafın imzalanan sözleşmenin fotokopisini “aslı gibidir” şerhiyle tasdik ederek karşı tarafa vermesi mümkündür.

Bunun içinde sözleşmelere son paragraf olarak; "İş bu sözleşme tarafların rızaları doğrultusunda ..../.../2010 tarihinde 1 (bir) nüsha olarak tanzim edilmiştir. Sözleşme aslı ............. 'nde ................... (aslı kendisinde kalacak olan) tarafından 'aslı gibidir' şerhiyle tasdik edilmiş fotokopisi ise ........... tarafından muhafaza edilecektir.” İbaresinin eklenmesi faydalı olur.

Bilgilerinize sunarız.
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

huseyinust.com/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)