FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Katma Değer Vergisinde Tevkifat Uygulamaları





Tevkif kelimesi “durdurma, tutuklama”; tevkif etmek ise “tutuklamak” şeklindeki sözlük anlamlarına sahiptirler.

.

I- GİRİŞ

Vergi literatüründeki vergi tevkifatları ise; kendisine yapılan mal ve hizmet teslimleri dolayısıyla hesaplanan verginin bir bölümünün, borçlanılan/mal ve/veya hizmet alınan satıcıya ödenmeyerek, alıcı tarafından, sorumlu sıfatıyla, vergi dairesine beyan edilip ödenmesi şeklindeki genel bir prosedürle işlemektedir.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulaması, tevkifatı yapan vergi sorumlusu mükellef tarafından vergi dairesine verilen “2 Numaralı KDV Beyannamesi” ile beyan edilerek yapılmakta olup (genel bütçeli daireler hariç), bu sorumluluğun yüklendiği mükellef beyan edip ödediği vergiyi indirerek vergi yükünden kurtulmakta; verginin alacaklısı olan satıcı mükellef ise tevkif edilen KDV karşısında, bu işlemler nedeniyle indiremeyip yüklendiği KDV tutarından “İade talebi” yoluyla kurtulmaya çalışmaktadır.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulamalarının yasal dayanağı; Kanun’un “Vergi Sorumlusu” başlıklı 9/1. maddesindeki, “Mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” şeklindeki düzenlemedir.

II- KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT YAPILACAK TESLİM VE HİZMETLER İLE TEVKİFAT ORANLARI

2011/Haziran dönemi itibariyle, katma değer vergisinde toplam 115 adet “Genel Tebliğ” ile düzenlemeler yapılmış olması, vergi sorumluluğu ve tevkifat uygulamalarının bu tebliğlerin içindeki bölümlerde düzenlenmesi, tevkifat konuları ile oranlarının birçok kez değiştirilmesi nedenleriyle, hangi konuda, ne zamandan itibaren, ne oranda, kimler tarafından tevkifat yapılacağı bilgisine ulaşmanın zorluğu anlaşılmaktadır.

Bu konuda, toplu ve güncel bilgilerin sunumu amaçlı hazırlanmış bu yazımızda, işletme ile ilgili taraflara, özlü bilgilere kolay erişimlerinin sağlanması için, tevkifat konularının yer aldığı alt başlıklar ve bu konularda uygulanan tevkifat oranlarının koyulaştırılması yöntemi kullanılmıştır.

1- Turizm acentesi, rehber ve benzerlerince verilen hizmetlerden elde edilen komisyon gelirleri üzerinden, bu hizmeti alan işletmeler, hesaplanan KDV’nin 2/3’ü oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü).

2- Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsaklar dahil) gerçek usulde KDV mükellefleri ile 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara (bu kuruluşlar aşağıdaki 6 numaralı madde başlığı altında sayılmıştır.) teslimlerinde, bu malları alan gerçek usuldeki KDV mükellefleri ile sayılan kurum ve kuruluşlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).

3- Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimlerinde, bu malları alanlar, hesaplanan KDV’nin %90’ına karşılık gelen tutarı 27.02.2008 tarihinden itibaren sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü).

2 ve 3 numaralı maddelerdeki teslimlerde, satıcı mükellefin KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan olması durumunda tevkifat uygulanmayacaktır. Diğer mükellefler tarafından yapılacak teslimlerde ise faturada belirtilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının (Bu sınır günümüzde, 01.01.2011 tarihinden itibaren 700,00 TL’dir.) altında olması halinde de tevkifat uygulanmayacaktır (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/3 bölümü).

4- Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, bu hizmeti alanlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 05.01.2008 tarihinden itibaren geçerlidir (107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/1 bölümü).

5- Yapı denetim hizmetlerinde, yapı denetim kuruluşlarının 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verdikleri hizmetlerde, alıcılarca, 1/2 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5. bölümü) (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A-5/f bölümü kapsamındaki işler bu kategoride değerlendirilir.).

6- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik mimarlık ve etüt proje hizmetleri, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara (Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler; döner sermayeli kuruluşlar; kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları; üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç); kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları; bankalar ve özel finans kurumları; kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri); özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar; organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar; yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler; birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere) karşı ifa edilen ve aynı Tebliğ’in A/5-a bölümünde kapsamı belirtilen yapım işlerinde, alıcılarca, 1/6 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/2. bölümü).

Yapım işleri 91 Seri No.lu Tebliğ’in A/5-a bölümünde açıklanmış olup; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamakta ve tevkifata tabi bulunmaktadır. Ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu tebliğin A/5-f bölümü kapsamında değerlendirilecektir.

01.03.2004 tarihinden itibaren; yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden 91 Seri No.lu Tebliğ’deki esaslar çerçevesinde tevkifat yapılması öngörülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

7- Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri: (Bina temizliği, sağlık kuruluşlarının hijyenik temizliği ve hastane atıklarının imhası, çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası, park ve bahçeler ile mezarlık alanlarının temizliği ve bakımı, haşere mücadelesi, demiryolu ve kara nakil vasıtalarının temizliği ve benzeri işler) hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde, bu kuruluşlarca tevkifat uygulanır.

Bina temizliğine; binaların müştemilat, ve eklentileri dahil iç ve dış cephesinin temizliği ve her türlü mefruşatın (halı, perde, koltuk, süs eşyası vb.) bina içinde veya dışında yaptırılan temizliği dahildir. Arıca, havlu, çarşaf, elbise, çamaşır gibi eşyaların kuru temizlettirilmesi veya yıkattırılması da temizlik hizmetleri kapsamında tevkifata tabidir. Ancak, temizlik işlerinde kullanılacak deterjan, süpürge vb. malzemelerin piyasadan satın alınması sırasında tevkifat uygulanmaz. Diğer taraftan 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların park ve bahçeler ile bulvar, refüj, göbek, rekreasyon alanları ve havuzların bakımı, bitkilendirilmesi, sulanması ve haşere mücadelesine ilişkin hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

8- Özel güvenlik hizmetleri: (Sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma tehditlerine karşı caydırıcı ön tedbirleri alma; giriş çıkış kontrolü, danışma hizmeti, santral, trafik hizmeti, yangınla mücadele, değerli evrak, nakit, maden gibi kıymetlerin bir yerden başka bir yere taşınması, ikaz-ihbar, ilk yardım, alarm izleme ve koruma izleme hizmetleri) Hesaplanan KDV’nin 4/5’i oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verilen özel güvenlik hizmetlerinde, hizmeti alanlarca tevkifat uygulanır (01.05.2007 tarihinden itibaren) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 2.3 bölümü).

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

9- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri (Hizmetin gereği olan mal, malzeme ve parça teslimleri de dahil): 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan hizmetlerde bu kuruluşlarca, hesaplanan KDV’nin 1/3’ü oranında tevkifat yapılır.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

10- Yemek servis hizmetleri: 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların personel, öğrenci, hasta, müşteri, misafir, yolcu sıfatı taşıyan kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır. Ayrıca bu kuruluşların kokteyl, davet, toplu yemek vb. hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Bu amaçla yapılan hizmet alımlarının tevkifat yapmakla sorumlu kurum veya kuruluşlara ait bir yerde hazırlanması (pişirilmesi) veya tüketilmeye hazır halde temin edilmesi tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Bazı şirketlerin üreterek pazarladıkları ve oluşturulan sisteme dahil işyerlerinde yeme içme hizmeti teminine imkan veren yemek (karne-bilet) çeklerinin bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan kuruluşun bünyesinde ve doğrudan yemek çekini satan firma tarafından verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır.

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşların kendi personeli marifetiyle hazırlanacak yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve bu işle ilgili çeşitli malzemeleri satın alması tevkifata tabi değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin 1/3’üdür.

11- Danışmanlık ve denetim hizmetleri: (Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık ve denetim hizmetleri)

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşlara sunulan piyasa etüt-araştırma ve ekspertiz hizmetleri ile bu kuruluşlara yapılan herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilen ve bedeli ayrıca belirlenen eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilecektir.

Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir. Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde yapılan toplam ödeme üzerinden tevkifat uygulanacaktır.

Uluslararası gözetim şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri denetim hizmeti olarak tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde bu kuruluşlarca uygulanır (28.02.2004 tarihinden itibaren).

12- Yurt dışından sağlanan hizmetler: Türkiye’de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan firmaların ifa ettikleri her türlü hizmete ait KDV’nin tamamı 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (C) bölümündeki esaslar dahilinde hizmetten yararlanan kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla ödenecektir (91 Seri No.lu GT A/6 bölümü).

13- Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko ve alüminyum külçelerin tesliminde, (01.08.2005 tarihinden itibaren sadece bakır külçe teslimlerinde, 01.05.2007 tarihinden itibaren ise her üç malın tesliminde, 104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği gereği) alıcılarca, %90 oranında tevkifat uygulanır.

14- Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin tesliminde (ithalatçıları tarafından yurtiçi teslimleri dahil), %90 oranında alıcılarca tevkifat yapılacaktır (01.12.2005 tarihinden itibaren).

97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ndeki açıklamalar;

“KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üreticilerinin (cevherden üretim yapan) bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır (96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/3. bölümü).

Bu mallarda, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırının altındaki teslimlerde tevkifat yapılmaz. Aynı satıcıdan yapılan ve fatura düzenleme sınırını aşan alımlarda birden fazla fatura düzenlenen durumlarda bütünlük dikkate alınarak, vergi idaresince tevkifat aranır.

Bakır telin izolasyon malzemeleri ile kaplanarak elde edilen “izoleli iletken” teslimleri de tevkifata tabi tutulmaz.”

“Hurda metalden elde edilen bakır külçe teslimlerinde ise alıcı tarafından tevkifat yapılmaz (95 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).”

“Alüminyum profil ve levha teslimlerinde, bunları doğrudan slab, billet, külçe gibi hammaddelerden imal edenler tarafından yapılacak ilk teslimleri ile bunları ithal edenler tarafından yapılacak ilk teslimlerinde tevkifat uygulanır (İlk üreticileri ve ithalatçılarından sonraki safhalardaki teslimleri KDV tevkifatına tabi tutulmayacaktır.), (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).”

“Levha ve profil dışında kalan diğer alüminyum mamullerinin her safhasında tevkifat uygulanır. (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin değişiklik yaptığı ve 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (5.3) numaralı bölümü kapsamına giren)”

15-İşgücü hizmetlerinde (eleman temini hizmeti ifaları), alıcılar, işgücü hizmeti alımlarında, KDV mükellefleri ile mükellef olmasalar dahi 91 Seri numaralı KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelerin faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücü temin hizmeti alımlarında, %90 oranında, (Katma Değer Vergisi Kanunu 97 Seri Numaralı Genel Tebliği)

16- Hurda metal, hurda plastik, hurda veya atık kağıt ve cam teslimlerine ilişkin hesaplanan KDV’nin %90’ı bu malların alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulur (86 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/2 bölümüne göre 01.08.2002 tarihinden itibaren).

Tevkifata tabi hurdaların kapsamı söz konusu Tebliğ’in B/1 bölümünde belirtilmiştir.

Hurda olarak alışlarında tevkifat uygulanan demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke gibi metallerin külçe haline getirilerek satılması durumunda da tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü, 01.04.2002 tarihinden itibaren).

İthal edilen hurda metallerin yurt içindeki ilk satış ve teslimleri tevkifat uygulaması kapsamından çıkarılmıştır (21.10.2003 tarihinden itibaren, 89 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/2 bölümü).

Hurda ve Atık Plastikten Elde Edilen Ürünlerde tevkifat uygulamasında alt sınır getirilmiş olup, uygulama tarihi 05.01.2006 tarihinden itibarendir. Bu alt sınır Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırıdır (97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 3. bölümü).

17- Akaryakıt teslimlerinde; KDV ödenmeksizin yurda getirilen petrol ürünlerinin gerçek usule tabi KDV mükellefleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan satışlar için (ithalinde KDV ödenmiş olan veya akaryakıt bayilerinden KDV ödenerek satın alınan akaryakıt ürünlerinin tesliminde tevkifat uygulanmaz.) alıcılarca, teslim bedeli üzerinden hesaplanacak KDV’nin %90 oranında, 19.03.2002 tarihinden itibaren, bu son düzenlemeye göre tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü ve 68 Seri No.lu KDV Genel Tebliği).

III- SONUÇ

Günümüz itibariyle sayısı 115’e ulaşan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri içinde yer alan “Katma Değer Vergisi Tevkifatı” uygulamalarına erişim ile işletmelerin bu uygulamalara muhatap olup olmadığının tespiti güçlük arz eder bir durum almıştır.

Makalemizde, tüm KDV Genel Tebliğleri taranarak, işletme ile ilgili taraflara, en güncel uygulamaların, kolay bilgi erişimine ulaşma yöntemiyle sunumu amaçlanmıştır.

Bu tür uygulamalarda, Maliye Bakanlığı’nca, her yıl en güncel uygulamaların, bir genel tebliğde birleştirilerek yayımlanması, belirttiğimiz karmaşıklık ve bilgi erişimindeki zorlukları temelden ortadan kaldıracaktır.



Şeref EDİZBİLEK*

Yaklaşım

kaynak :

Tevkif kelimesi “durdurma, tutuklama”; tevkif etmek ise “tutuklamak” şeklindeki sözlük anlamlarına sahiptirler.

I- GİRİŞ

Vergi literatüründeki vergi tevkifatları ise; kendisine yapılan mal ve hizmet teslimleri dolayısıyla hesaplanan verginin bir bölümünün, borçlanılan/mal ve/veya hizmet alınan satıcıya ödenmeyerek, alıcı tarafından, sorumlu sıfatıyla, vergi dairesine beyan edilip ödenmesi şeklindeki genel bir prosedürle işlemektedir.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulaması, tevkifatı yapan vergi sorumlusu mükellef tarafından vergi dairesine verilen “2 Numaralı KDV Beyannamesi” ile beyan edilerek yapılmakta olup (genel bütçeli daireler hariç), bu sorumluluğun yüklendiği mükellef beyan edip ödediği vergiyi indirerek vergi yükünden kurtulmakta; verginin alacaklısı olan satıcı mükellef ise tevkif edilen KDV karşısında, bu işlemler nedeniyle indiremeyip yüklendiği KDV tutarından “İade talebi” yoluyla kurtulmaya çalışmaktadır.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulamalarının yasal dayanağı; Kanun’un “Vergi Sorumlusu” başlıklı 9/1. maddesindeki, “Mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” şeklindeki düzenlemedir.

II- KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT YAPILACAK TESLİM VE HİZMETLER İLE TEVKİFAT ORANLARI

2011/Haziran dönemi itibariyle, katma değer vergisinde toplam 115 adet “Genel Tebliğ” ile düzenlemeler yapılmış olması, vergi sorumluluğu ve tevkifat uygulamalarının bu tebliğlerin içindeki bölümlerde düzenlenmesi, tevkifat konuları ile oranlarının birçok kez değiştirilmesi nedenleriyle, hangi konuda, ne zamandan itibaren, ne oranda, kimler tarafından tevkifat yapılacağı bilgisine ulaşmanın zorluğu anlaşılmaktadır.

Bu konuda, toplu ve güncel bilgilerin sunumu amaçlı hazırlanmış bu yazımızda, işletme ile ilgili taraflara, özlü bilgilere kolay erişimlerinin sağlanması için, tevkifat konularının yer aldığı alt başlıklar ve bu konularda uygulanan tevkifat oranlarının koyulaştırılması yöntemi kullanılmıştır.

1- Turizm acentesi, rehber ve benzerlerince verilen hizmetlerden elde edilen komisyon gelirleri üzerinden, bu hizmeti alan işletmeler, hesaplanan KDV’nin 2/3’ü oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü).

2- Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsaklar dahil) gerçek usulde KDV mükellefleri ile 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara (bu kuruluşlar aşağıdaki 6 numaralı madde başlığı altında sayılmıştır.) teslimlerinde, bu malları alan gerçek usuldeki KDV mükellefleri ile sayılan kurum ve kuruluşlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).

3- Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimlerinde, bu malları alanlar, hesaplanan KDV’nin %90’ına karşılık gelen tutarı 27.02.2008 tarihinden itibaren sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü).

2 ve 3 numaralı maddelerdeki teslimlerde, satıcı mükellefin KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan olması durumunda tevkifat uygulanmayacaktır. Diğer mükellefler tarafından yapılacak teslimlerde ise faturada belirtilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının (Bu sınır günümüzde, 01.01.2011 tarihinden itibaren 700,00 TL’dir.) altında olması halinde de tevkifat uygulanmayacaktır (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/3 bölümü).

4- Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, bu hizmeti alanlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 05.01.2008 tarihinden itibaren geçerlidir (107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/1 bölümü).

5- Yapı denetim hizmetlerinde, yapı denetim kuruluşlarının 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verdikleri hizmetlerde, alıcılarca, 1/2 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5. bölümü) (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A-5/f bölümü kapsamındaki işler bu kategoride değerlendirilir.).

6- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik mimarlık ve etüt proje hizmetleri, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara (Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler; döner sermayeli kuruluşlar; kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları; üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç); kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları; bankalar ve özel finans kurumları; kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri); özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar; organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar; yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler; birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere) karşı ifa edilen ve aynı Tebliğ’in A/5-a bölümünde kapsamı belirtilen yapım işlerinde, alıcılarca, 1/6 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/2. bölümü).

Yapım işleri 91 Seri No.lu Tebliğ’in A/5-a bölümünde açıklanmış olup; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamakta ve tevkifata tabi bulunmaktadır. Ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu tebliğin A/5-f bölümü kapsamında değerlendirilecektir.

01.03.2004 tarihinden itibaren; yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden 91 Seri No.lu Tebliğ’deki esaslar çerçevesinde tevkifat yapılması öngörülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

7- Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri: (Bina temizliği, sağlık kuruluşlarının hijyenik temizliği ve hastane atıklarının imhası, çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası, park ve bahçeler ile mezarlık alanlarının temizliği ve bakımı, haşere mücadelesi, demiryolu ve kara nakil vasıtalarının temizliği ve benzeri işler) hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde, bu kuruluşlarca tevkifat uygulanır.

Bina temizliğine; binaların müştemilat, ve eklentileri dahil iç ve dış cephesinin temizliği ve her türlü mefruşatın (halı, perde, koltuk, süs eşyası vb.) bina içinde veya dışında yaptırılan temizliği dahildir. Arıca, havlu, çarşaf, elbise, çamaşır gibi eşyaların kuru temizlettirilmesi veya yıkattırılması da temizlik hizmetleri kapsamında tevkifata tabidir. Ancak, temizlik işlerinde kullanılacak deterjan, süpürge vb. malzemelerin piyasadan satın alınması sırasında tevkifat uygulanmaz. Diğer taraftan 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların park ve bahçeler ile bulvar, refüj, göbek, rekreasyon alanları ve havuzların bakımı, bitkilendirilmesi, sulanması ve haşere mücadelesine ilişkin hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

8- Özel güvenlik hizmetleri: (Sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma tehditlerine karşı caydırıcı ön tedbirleri alma; giriş çıkış kontrolü, danışma hizmeti, santral, trafik hizmeti, yangınla mücadele, değerli evrak, nakit, maden gibi kıymetlerin bir yerden başka bir yere taşınması, ikaz-ihbar, ilk yardım, alarm izleme ve koruma izleme hizmetleri) Hesaplanan KDV’nin 4/5’i oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verilen özel güvenlik hizmetlerinde, hizmeti alanlarca tevkifat uygulanır (01.05.2007 tarihinden itibaren) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 2.3 bölümü).

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

9- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri (Hizmetin gereği olan mal, malzeme ve parça teslimleri de dahil): 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan hizmetlerde bu kuruluşlarca, hesaplanan KDV’nin 1/3’ü oranında tevkifat yapılır.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

10- Yemek servis hizmetleri: 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların personel, öğrenci, hasta, müşteri, misafir, yolcu sıfatı taşıyan kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır. Ayrıca bu kuruluşların kokteyl, davet, toplu yemek vb. hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Bu amaçla yapılan hizmet alımlarının tevkifat yapmakla sorumlu kurum veya kuruluşlara ait bir yerde hazırlanması (pişirilmesi) veya tüketilmeye hazır halde temin edilmesi tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Bazı şirketlerin üreterek pazarladıkları ve oluşturulan sisteme dahil işyerlerinde yeme içme hizmeti teminine imkan veren yemek (karne-bilet) çeklerinin bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan kuruluşun bünyesinde ve doğrudan yemek çekini satan firma tarafından verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır.

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşların kendi personeli marifetiyle hazırlanacak yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve bu işle ilgili çeşitli malzemeleri satın alması tevkifata tabi değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin 1/3’üdür.

11- Danışmanlık ve denetim hizmetleri: (Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık ve denetim hizmetleri)

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşlara sunulan piyasa etüt-araştırma ve ekspertiz hizmetleri ile bu kuruluşlara yapılan herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilen ve bedeli ayrıca belirlenen eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilecektir.

Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir. Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde yapılan toplam ödeme üzerinden tevkifat uygulanacaktır.

Uluslararası gözetim şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri denetim hizmeti olarak tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde bu kuruluşlarca uygulanır (28.02.2004 tarihinden itibaren).

12- Yurt dışından sağlanan hizmetler: Türkiye’de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan firmaların ifa ettikleri her türlü hizmete ait KDV’nin tamamı 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (C) bölümündeki esaslar dahilinde hizmetten yararlanan kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla ödenecektir (91 Seri No.lu GT A/6 bölümü).

13- Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko ve alüminyum külçelerin tesliminde, (01.08.2005 tarihinden itibaren sadece bakır külçe teslimlerinde, 01.05.2007 tarihinden itibaren ise her üç malın tesliminde, 104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği gereği) alıcılarca, %90 oranında tevkifat uygulanır.

14- Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin tesliminde (ithalatçıları tarafından yurtiçi teslimleri dahil), %90 oranında alıcılarca tevkifat yapılacaktır (01.12.2005 tarihinden itibaren).

97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ndeki açıklamalar;

“KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üreticilerinin (cevherden üretim yapan) bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır (96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/3. bölümü).

Bu mallarda, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırının altındaki teslimlerde tevkifat yapılmaz. Aynı satıcıdan yapılan ve fatura düzenleme sınırını aşan alımlarda birden fazla fatura düzenlenen durumlarda bütünlük dikkate alınarak, vergi idaresince tevkifat aranır.

Bakır telin izolasyon malzemeleri ile kaplanarak elde edilen “izoleli iletken” teslimleri de tevkifata tabi tutulmaz.”

“Hurda metalden elde edilen bakır külçe teslimlerinde ise alıcı tarafından tevkifat yapılmaz (95 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).”

“Alüminyum profil ve levha teslimlerinde, bunları doğrudan slab, billet, külçe gibi hammaddelerden imal edenler tarafından yapılacak ilk teslimleri ile bunları ithal edenler tarafından yapılacak ilk teslimlerinde tevkifat uygulanır (İlk üreticileri ve ithalatçılarından sonraki safhalardaki teslimleri KDV tevkifatına tabi tutulmayacaktır.), (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).”

“Levha ve profil dışında kalan diğer alüminyum mamullerinin her safhasında tevkifat uygulanır. (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin değişiklik yaptığı ve 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (5.3) numaralı bölümü kapsamına giren)”

15-İşgücü hizmetlerinde (eleman temini hizmeti ifaları), alıcılar, işgücü hizmeti alımlarında, KDV mükellefleri ile mükellef olmasalar dahi 91 Seri numaralı KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelerin faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücü temin hizmeti alımlarında, %90 oranında, (Katma Değer Vergisi Kanunu 97 Seri Numaralı Genel Tebliği)

16- Hurda metal, hurda plastik, hurda veya atık kağıt ve cam teslimlerine ilişkin hesaplanan KDV’nin %90’ı bu malların alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulur (86 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/2 bölümüne göre 01.08.2002 tarihinden itibaren).

Tevkifata tabi hurdaların kapsamı söz konusu Tebliğ’in B/1 bölümünde belirtilmiştir.

Hurda olarak alışlarında tevkifat uygulanan demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke gibi metallerin külçe haline getirilerek satılması durumunda da tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü, 01.04.2002 tarihinden itibaren).

İthal edilen hurda metallerin yurt içindeki ilk satış ve teslimleri tevkifat uygulaması kapsamından çıkarılmıştır (21.10.2003 tarihinden itibaren, 89 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/2 bölümü).

Hurda ve Atık Plastikten Elde Edilen Ürünlerde tevkifat uygulamasında alt sınır getirilmiş olup, uygulama tarihi 05.01.2006 tarihinden itibarendir. Bu alt sınır Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırıdır (97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 3. bölümü).

17- Akaryakıt teslimlerinde; KDV ödenmeksizin yurda getirilen petrol ürünlerinin gerçek usule tabi KDV mükellefleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan satışlar için (ithalinde KDV ödenmiş olan veya akaryakıt bayilerinden KDV ödenerek satın alınan akaryakıt ürünlerinin tesliminde tevkifat uygulanmaz.) alıcılarca, teslim bedeli üzerinden hesaplanacak KDV’nin %90 oranında, 19.03.2002 tarihinden itibaren, bu son düzenlemeye göre tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü ve 68 Seri No.lu KDV Genel Tebliği).

III- SONUÇ

Günümüz itibariyle sayısı 115’e ulaşan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri içinde yer alan “Katma Değer Vergisi Tevkifatı” uygulamalarına erişim ile işletmelerin bu uygulamalara muhatap olup olmadığının tespiti güçlük arz eder bir durum almıştır.

Makalemizde, tüm KDV Genel Tebliğleri taranarak, işletme ile ilgili taraflara, en güncel uygulamaların, kolay bilgi erişimine ulaşma yöntemiyle sunumu amaçlanmıştır.

Bu tür uygulamalarda, Maliye Bakanlığı’nca, her yıl en güncel uygulamaların, bir genel tebliğde birleştirilerek yayımlanması, belirttiğimiz karmaşıklık ve bilgi erişimindeki zorlukları temelden ortadan kaldıracaktır.



Şeref EDİZBİLEK*

Yaklaşım



kaynak : http://www.ozdogrular.com/content/view/16640/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)