FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

31 Ocak 2012 Salı

6111 Sayılı Kanuna Göre Yapılacak Beşinci Taksit Ödeme Süresinin Son Günü Olması Nedeniyle 31 Ocak 2012 Salı Günü Saat 19:00'a Kadar Vergi Daireleri Açık Bulundurulacaktır.

6111 Sayılı Kanuna Göre Yapılacak Beşinci Taksit Ödeme Süresinin Son Günü Olması Nedeniyle 31 Ocak 2012 Salı Günü Saat 19:00'a Kadar Vergi Daireleri Açık Bulundurulacaktır.

31.01.2012 tarihli Basın Bülteninde; 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanuna göre mükelleflerimiz tarafından yapılacak beşinci taksit ödeme süresinin son günü olması nedeniyle 31 Ocak 2012 Salı Günü Saat 19:00'a Kadar Vergi Daireleri Açık bulundurulacağına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.


Söz konusu basın bültenine ulaşmak için tıklayınız.


 

 

   






DUYURU



6111 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENIDEN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA GÖRE MÜKELLEFLERİMİZ TARAFINDAN YAPILACAK BEŞİNCİ TAKSİT ÖDEME SÜRESİNİN SON GÜNÜ OLMASI NEDENIYLE VERGI DAIRELERINDE MEYDANA GELMESI MUHTEMEL SIKIŞIKLIĞIN ÖNLENMESI VE MÜKELLEFLERİMİZE KOLAYLIK SAĞLANMASI AMACIYLA 31 OCAK 2012 SALI GÜNÜ SAAT 19.00’A KADAR TÜM VERGI DAIRELERI AÇIK BULUNDURULACAKTIR.


AYRICA, 2012 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİTİNİN ÖDEME SÜRESİ 31 OCAK 2012 SALI GÜNÜ SONA ERECEKTİR.


KAMUOYUNA DUYURULUR.


GİB DUYURU : Basit Usule Tabi Mükelleflerimiz İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Verme Dönemi 1 Şubat 2012 Tarihinde Başlıyor.

 

Basit Usule Tabi Mükelleflerimiz İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Verme Dönemi 1 Şubat 2012 Tarihinde Başlıyor.

Geliri, sadece Basit Usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olan mükelleflerimiz için beyanname verme süresi 1 Şubat 2012 tarihinde başlıyor. Mükelleflerimiz 2011 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini, Şubat ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine verebilirler.

Şubat ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere, vergi tahsiline yetkili olan banka şubeleri, bağlı bulunulan vergi dairesi veya bağlı bulunulan vergi dairesinin belediye sınırları dışındaki herhangi bir vergi dairesine iki eşit taksitte ödenebilecektir.

Ayrıca Basit Usule tabi mükelleflerimizin vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken faydalanmaları amacıyla Başkalığımızca hazırlanan "Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi"ne vergi dairelerinden ve Başkanlığımız internet adresinde yer alan Form ve Yayınlar kısmından ulaşılabilir.

 

Söz konusu Rehbere ulaşmak için tıklayınız.

YENİ TTK Pay sahibinin şirkete borçlanma yasağı / Dr. Mevci Ergün

 

Pay sahibinin şirkete borçlanma yasağı



6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun, Anonim Şirketler Hukukuna getirdiği en önemli yeniliklerden biri de pay sahiplerinin şirkete borçlanma yasağıdır.

Günümüzde ticaret hayatında yaygın olan, kazandığı boyutlar dolayısıyla verdiği zararlar bir hayli genişlemiş bulunan, bir kötü ve sakat uygulamanın önlenmesi amacı ile yeni düzenlemenin kabulü gerekmiştir.

Böylece pay sahiplerinin şirkete karşı borçlanmaları yani, sermaye taahhüdü dahil, bir çok iş ve işlemde şirket kasasını kullanmaları, kişisel harcamalarını bu kanaldan yapmaları, hatta şirketten para çekmeleri yasaklanmıştır.

Nitekim, yeni Türk Ticaret Kanununun 358(1) madde hükmüne göre; “İştirak taahhüdünden doğan borç hariç, pay sahipleri şirkete borçlanamaz; meğer ki borç şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş olsun ve emsalleriyle aynı veya benzer şartlara tabi tutulsun.

Hükme aykırılık, aynı zamanda üç yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaktadır (TTK m.562/5.c).

Kural olarak, pay sahiplerinin şirkete borçlanmaları yasaktır.

Ancak istisna olarak, işletmesi dolayısıyla şirketle iş yapan pay sahiplerinin, şirketin her müşterisi gibi vadeli, konsinye veya benzeri yöntemlerle şirketten mal alabilmeleri mümkündür.

İstisna pay sahiplerinin, şirketle iş yapan diğer kişilerle aynı şartlara tabi tutulmasını gerekli kılar.

Şirketin, pay sahiplerine istisnalar ve diğer müşterilere uygulananlardan daha yumuşak şartlar tanıması kanuna aykırı olur.

Saygılarımla
Yazar : Dr. Mevci Ergün
Eko Haber

YENİ TTK GENEL KURUL

 


TÜRK TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR (32)


.
GENEL KURUL


.


.


.
A) GENEL OLARAK
MADDE 407- (1) Pay sahipleri şirket işlerine ilişkin haklarını genel kurulda kullanırlar. Kanuni istisnalar saklıdır.


.
(2) Murahhas üyelerle en az bir yönetim kurulu üyesinin genel kurul toplantısındahazır bulunmaları şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetçi ve kendilerini ilgilendiren konularda işlem denetçisi genel kurulda hazır bulunur. Üyeler ve denetçiler görüş bildirebilirler.


.
(3) 333 üncü madde gereğince belirlenen şirketlerin genel kurul toplantılarında Sanayi ve Ticaret Bakanlığının temsilcisi de yer alır. Diğer şirketlerde, hangi durumlarda Bakanlık temsilcisinin genel kurulda bulunacağı ve genel kurul
toplantıları için temsilcilerin görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esaslar ile bunların nitelik, görev ve yetkileri ayrıca ücret tarifeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir. Bakanlık temsilcisinin toplantıya katılma giderleri ve ücretleri ilgili şirket tarafından karşılanır.


.
Murahhas üyelerle (yönetim idare ve temsil yetkisinin tek imza ile verildiği yönetim kurulu üyesi), en az bir yönetim kurulu üyesinin, denetçi ve kendilerini ilgilendiren konularda işlem denetçisinin genel kurul toplantısında hazır bulunmaları gerekir.


.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ nın izni ile kurulan şirketlerin toplantılarında Bakanlık temsilcisi (uygulamadaki yanlış anlamaları önlemek amacıyla “Hükümet komiseri” ibaresinin yerine getirilmiştir) bulunacaktır. Diğer şirketlerde ise hangi durumlarda temsilcinin bulunacağı bakanlık tarafından yönetmelikle düzenlenecektir.


.
B) GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 408- (1) Genel kurul, kanunda ve esas sözleşmede açıkça öngörülmüş bulunan hâllerde karar alır.


.
(2) Çeşitli hükümlerde öngörülmüş bulunan devredilemez görevler ve yetkiler saklı kalmak üzere, genel kurula ait aşağıdaki görevler ve yetkiler devredilemez:


.
a) Esas sözleşmenin değiştirilmesi.
b) Yönetim kurulu üyelerinin seçimi, süreleri, ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi, ibraları hakkında karar verilmesi ve görevden alınmaları.


.
c) Kanunda öngörülen istisnalar dışında denetçinin ve işlem denetçilerinin seçimi ile görevden alınmaları.


.
d) Finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, yıllık kâr üzerinde tasarrufa, kâr payları ile kazanç paylarının belirlenmesine, yedek akçenin sermayeye veya dağıtılacak kâra katılması dâhil, kullanılmasına dair kararların
alınması.


.
e) Kanunda öngörülen istisnalar dışında şirketin feshi.


.
f) Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı.


(3) Tek pay sahipli anonim şirketlerde bu pay sahibi genel kurulun tüm yetkilerine sahiptir. Tek pay sahibinin genel kurul sıfatıyla alacağı kararların geçerlilik kazanabilmeleri için yazılı olmaları şarttır.


.
İkinci fıkra ile genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri düzenlenmiştir.


.
Tek pay sahipli anonim şirketlerde, pay sahibi genel kurulun tüm yetkilerine tek başına sahiptir. Ancak, kararların geçerli olması için yazılı olması gerekir.


.
Bilgilerinize sunarız.


.
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

İntibak Yasası Meclis'te

İntibak Yasası Meclis'te



Meclis'e sunulan yasa taslağına göre 869 lira alan emeklinin maaşı bin 159 liraya çıkacak.

.

ANKARA - SGK'nın üzerinde çalıştığı İntibak Yasası TBMMye sunuldu. Taslağa göre 869 lira alan emeklinin maaşı bin 159 liraya çıkacak. Yasa, malullük ve ölüm aylığı alan 475 bin vatandaşı da kapsayacak. 

TTK'nda geç kalan tartışma

TTK'nda geç kalan tartışma




Son aylarda yoğunluğu giderek artan bir tartışma herkesin dikkatini çekmiş olmalı. Özellikle iş dünyasından ve şirketler kesiminden yüksek dozlu yakınmaların seslendirildiği bu tartışmanın konusu yeni Türk Ticaret Kanunu

YENİ TTK Şirketin Borca Batık Olması

 

Şirketin Borca Batık Olması



ŞİRKETİN BORCA BATIK OLMASI HALİNDE YÖNETİM KURULUNUN YAPACAĞI GÖREVLER (TTK Mad: 376/3)

Yeni Ticaret Kanununun 376ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, şirketin borca batık olması durumunda uygulanacak esaslara yer verilmiştir.

“ Borca batık olma hali”, şirket aktifleri yıllık bilançoda olduğu defter (iktisap) değerleri ile değil, gerçek (olası satış değerleri) değerleriyle değerlemeye tabi tutulsalar bile alacaklıların alacaklarını alamamaları, yani şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaz durumda olmasıdır.

Şirketin borca batık olduğunu, yıllık bilançodan, aylık, üç aylık, altı aylık hesap durumlarından denetçinin veya erken teşhis komitesinin raporlarından, yönetim kurulunun belirlemesinden anlamak mümkündür.

Borca batık durumunun işaretlerini alan yönetim kurulunun, aktiflerin olası satış değeri üzerinden bir ara bilanço düzenleyerek denetçiye vermesi gerekir.

Yönetim kurulu ayrıca işletmenin devamı esasına göre (aktif ve pasiflerin, faaliyetine devam eden bir işletme esas alınarak değerlendirilmesi) bir bilanço daha çıkarmak zorundadır.

Varlıkların olası satış değerlerine göre çıkarılan bilanço, şirketin iflası için yönetim kurulunun mahkemeye başvurmasına gerek olup olmadığını ortaya koyacaktır.

Aktif ve pasiflerin işletmenin sürekliliğine göre değerlendirilerek çıkarılan bilanço işletmenin borca batık olma durumuna rağmen bazı olgular, beklentiler, etkisini yitiren sebepler dolayısıyla bu şirketin yaşama ümidinin var olup olmadığını ortaya koyacaktır. Örneğin ilk yıllarda yapılan yatırım harcamaları nedeniyle borca batık duruma düşen bir şirket ileriki yıllarda iyi kar edeceğinin ümidinin yüksek olması mümkündür.

Ara bilançolar, Kanunun üçüncü bölümünde (Denetleme) düzenlenen ve nitelikleri 400üncü maddede belirtilen denetçiler tarafından incelenerek değerlendirilir.

Bilindiği üzere, anılan 400üncü maddede denetçi, ortakları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ünvanını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilmektedir.

Denetçi, ara bilanço üzerindeki incelemesini yedi gün içinde tamamlayarak önerilerini bir rapor halinde bir yönetim kuruluna vermesi gerekir. Bu rapor yönetim mahkemeye başvuruda bulunmasına gerek olup olmadığına karar verme açısından önemlidir.

Denetçinin raporundan aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması halinde, yönetim kurulu, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister.

Ancak şirket hakkında iflas kararı verilmesinden önce, şirketi borca batık olmaktan kurtaracak tutarda, şirketten alacaklı olanların, alacaklarının sırasının diğer tüm alacaklıların sırasından sonraki sıraya konulmasını yazılı olarak kabul ederler ve bu beyanın ve sözleşmenin yerindeliği gerçekliği ve yeterliliği yönetim kurulu tarafından iflas isteminin bildirildiği mahkemece atanan bilirkişilerce de doğrulanır ise,  yönetim kurulunun mahkemeye başvurma zorunluluğu da ortadan kalkar. Aksi halde mahkemeye bilirkişi incelemesi için yapılmış başvuru, iflas bildirimi olarak kabul edilir. Şirket alacaklılarının aynı zamanda şirketin pay sahibi olmaları halinde, şirketin iflası veya alacaklarını erteleme seçeneklerini değerlendirebilirler.

Kaynak: http://vergi.com.tr/makale/3867/sirketin-borca-batik-olmasi

VERGİ DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ, VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK, TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ VE RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ OLUŞTURULMASI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA BİLGİLER

 

VERGİ DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ, VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK, TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ VE RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ OLUŞTURULMASI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA BİLGİLER

Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği;
Yönetmelikte, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının görev, yetki ve sorumluluklarını, Grup
Başkanlıklarının görev alanlarını, Vergi Müfettişlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını, mesleğe alınmalarını, yetiştirilmelerini, yeterliklerini, yükselmelerini ve Grup Başkanlıklarında görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlenmesine yer verilmiştir.

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik;
Yönetmelikle, vergi incelemelerinde uyulacak temel ilkeler, vergi inceleme görevinin verilmesi, işe başlama ve incelemeye hazırlık, inceleme dosyası, incelemeye başlama, incelemeye başlama tutanağının muhteviyatı, defter ve belgelerin alınması, incelemenin yapılacağı yer, çalışma saatleri, inceleme tutanaklarında yer alacak unsurlar, vergi inceleme raporlarının düzenlenmesi, incelemenin tamamlanması, defter ve belgelerin iadesi, inceleme süresi, birinci sınıf tüccarların gruplara ayrılması konularına yer verilmiştir.

Söz konusu yönetmelikle, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların, inceleme görevi verilmesinden itibaren on gün içinde işe, otuz gün içinde de incelemeye başlamaları gerektiği, incelemenin mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağı, incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam incelemelerin en fazla bir yıl, sınırlı incelemelerin ise en fazla altı ay içinde bitirilmesinin esas olduğu hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, Birinci sınıf tüccarlar, vergi incelemesine tabi tutulma bakımından yıllık iş hacimleri, aktif ve öz sermaye büyüklükleri esas alınarak aşağıdaki şekilde gruplara ayrılmıştır.

a) Birinci Grup: Yıllık iş hacmi 21.500.000 TL, aktif büyüklüğü 20.000.000 TL veya öz sermaye büyüklüğü 8.000.000 TL’nin üzerinde olanlar ile bu tutarlara bakılmaksızın bankalar, sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktoring ve finansman şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile bireysel emeklilik veya sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak veya 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yer alan faaliyet konularından en az birini yürütmek üzere kurulan kuruluşlar ve finansal holding şirketleri.

b) İkinci Grup: (a) bendinde belirtilenlerin dışında kalanlar. Birinci fıkrada yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle yeniden tespit edilecek, bu şekilde hesaplanan tutarların %5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmayacağı belirtilerek Maliye Bakanlığı, bu şekilde tespit edilen tutarları %50’sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkili kılınmıştır.

Aynı yönetmelikle,
- Büyük ölçekli mükellefler, 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan Grup Başkanlıklarında görev yapan Vergi Müfettişleri tarafından,

- Küçük ve orta ölçekli mükellefler, 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan Grup Başkanlıklarında görev yapan Vergi Müfettişleri tarafından inceleneceği, Başkanlığın, küçük ve orta ölçekli mükelleflerin incelenmesi görevini, anılan fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan Grup Başkanlıklarında görev yapan Vergi Müfettişlerine de verebileceği belirtilmiştir.

Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği;
Yönetmelik kapsamına, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca yapılan vergi incelemelerine dayanılarak tarh edilecek ve Bakanlık Vergi Dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları (Kanunun 344 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza hariç) gireceği belirtilmiştir.

Vergi Müfettişlerince, Grup Başkanlıkları bulunan yerlerde yapılan vergi incelemeleri için oluşturulacak uzlaşma komisyonu, Başkanlıkça belirlenecek biri başkan olmak üzere üç Vergi Müfettişinden, Vergi Müfettişlerinin geçici çalışma yerlerinde yapılan incelemelerde komisyon; ekip başkanının başkanlığında, başkan dâhil üç Vergi Müfettişinden, komisyonun üç Vergi Müfettişinden oluşmasının mümkün olmadığı hallerde komisyon, iki Vergi Müfettişi ile ilgili vergi dairesi müdüründen (bağlı vergi dairelerinde malmüdürü) oluşmaktadır.

İncelemenin sonuçlandığı tarihte tarh zamanaşımının sona ermesine üç aydan az bir zaman kalması halinde mükellefe uzlaşma talebinde bulunup bulunmadığının sorulmayacağı ve uzlaşma talebinde bulunmaya davet edilmeyeceği belirtilmiştir.

Yönetmelikte ayrıca uzlaşma komisyonlarının, uzlaşma neticesinde düzenleyecekleri uzlaşma tutanaklarının kesin olduğu, gereğinin vergi dairelerince derhal yerine getirileceği, üzerinde uzlaşılan veya tutanakla tespit edilen hususlar hakkında dava açılamayacağı ve hiçbir mercie şikâyette bulunulamayacağı, mükellefler bu Yönetmelik uyarınca, üzerinde uzlaşılan ceza hakkında Kanunun 376 ncı maddesi hükümlerinin kendilerine uygulanmasını talep edemeyecekleri hüküm altına alınmıştır.

Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik;
Rapor değerlendirme komisyonları, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenen vergi inceleme raporlarını, vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük,yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu ile maddi hata ve usul hatası içerip içermediği yönünden değerlendirmek amacıyla kurulmaktadır.

Vergi Müfettişlerinin dâhil oldukları Grup Başkanlıklarında oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları, Başkanlıkça ilgili Grup Başkanlığına dâhil olan meslekte on yılını tamamlamış Vergi Müfettişleri arasından görevlendirilecek en az üç asil ve yeterli sayıda yedek üyeden oluşacağı belirtilmektedir.

Yönetmelikler 31 Ekim 2011 Tarih ve 28101 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmış olup, ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın (http://www.gib.gov.tr/) internet sitesinde yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarız.
Ş.A.Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Kanser hastalarından kimse para isteyemez--Sadece 1 ay askerlik öderse 49 yaşında emekli olur/Ali TEZEL

 

Babanızın üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz Kanser hastalarından kimse para isteyemez

 

Eski 506 sayılı Kanuna tabi olan “eski kızlar” ölünceye, evleninceye, işe girinceye, emekli oluncaya kadar ana-babaları üzerinden SGK’dan sağlık yardımı alma hakkına sahiptirler.

Yeni Türk Ticaret Kanununda Yönetim Yetkisinin Devri

 

Yeni Türk Ticaret Kanununda Yönetim Yetkisinin Devri


 

YÖNETİM YETKİSİNİN DEVRİ (TTK Mad: 367)

 

Yönetim kurulu, yönetim yetkisi ile temsil yetkisini muhakkak kendisi kullanmak zorunda değildir. Gereğinde bu yetkilerini devreder, kendisi gözetim organı olarak çalışabilir:

Yönetim kurulu, yönetim yetkisini ancak esas sözleşmede hüküm bulunması halinde devredebilir.

a) Yönetim devri yönetim kurulu tarafından kabul edilen bir iç yönerge ile yapılır.

b) Yönetim kısmen veya tamamen devredebilir.

c) Yönetim yetkisi, yönetim kurulu üyelerinden bir veya bir kaçına devredilebileceği gibi, üçüncü kişilere de devredilebilir.

d) Yönetimin devrine ilişkin iç yönergede, yönetim düzenlenerek yapılacak görevleri tanımlar, yerleri gösterilir, kimin kime bağlı olacağı ve bilgi sunmakla yükümlü olduğu örgüt şeması, karar ve atama yetkisi belirlenir.

e) Yönetim kurulu, pay sahipleri ile korunmaya değer menfaatleri bulunduğunu, ikna edici şekilde ortaya koyan alacakları istemeleri halinde iç yönerge hakkında yazılı olarak bilgilendirmekle zorunludur.

f) Yönetimin devri, temsil yetkisinin de devredildiği anlamına gelmez.

g) Yönetim devri, organsal işlevi bulunduğundan sorumluluk açısından sonuçları vardır.

h) Yönetim devrine ilişkin iç yönerge, genel kurul veya yönetim kurulunca onaylanmalıdır.  

i) Yönetim devrine ilişkin iç yönergenin tescil ve ilanı gerekli değildir.  

j) Alacaklıların bilgilendirilmesinde, menfaatin, istenen konu ile ilgisi göz önünde bulundurulur.

Sorumluluk davaları ile iflasta pay sahipleri ile alacakların menfaati somutlaşır.

Bilgi verme yükümlülüğü, iç yönergenin bir kopyasının verilmesini zorunlu kılmaz. Örneğin alacaklının açtığı bir davada, iç yönergeden şirketinin rakibinin yararlanma olasılığı varsa yönergenin verilmesi talebi reddedilebilir.

k) Yönetim devredilmez ise yönetim, yönetim kurulunca kurul olarak yerine getirilir. 

 

kaynak http://vergi.com.tr/vergi/docs_view.aspx?articleid=3865

YENİ TTK YÖNETİM KURULU TEMSİLE YETKİLİ KİŞİLERİ SİCİLE BİLDİRMEK ZORUNDADIR

 

 

YÖNETİM KURULU TEMSİLE YETKİLİ KİŞİLERİ SİCİLE BİLDİRMEK ZORUNDADIR (TTK Mad: 373)

 

1- Yönetim kurulu, temsile yetkili kişiler ve bunların şirketi ne şekilde temsil edeceğini gösteren kararının noterce onaylanmış bir suretinin tescil ve ilan edilmek üzere ticaret sicili vermek zorundadır.

Böylece şirketi temsile yetkili olanların ad ve soyadı ile bu temsilin imza düzeni ticaret sicilinde tescil ve ilan edilecektir.

2- Şirketi temsile yetkili olanların ve imza düzeninin ticaret sicilinde tescil ve ilanından sonra temsile yetkili kişilerin seçimlerine ve atanmalarına ilişkin hukuki sakatlıklar, üçüncü kişilere karşı ileri sürülemez.

Hukuki sakatlığın üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesi için hukuki sakatlığın onlar tarafından bilindiğinin ispatlanması gerekir.

Getirilen bu düzenleme ile hukuki sakatlık ne kadar ağır olursa olsun bunun üçüncü kişiye karşı ileri sürülememesi, üçüncü kişiye haksız yere bir yükümlülük getirilmesini engellemek ve işlem güvenliği ile adaleti sağlamak amacına yöneliktir.

 

KAYNAK http://vergi.com.tr/makale/3865/sicil

 

 

 

YENİ TTK Yönetim Kurulunun Şirkete Bağlılık İlkesi

Yönetim Kurulunun Şirkete Bağlılık İlkesi




 


 

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİRKEN GEREKLİ ÖZEN GÖSTERMEK VE ŞİRKETE BAĞLILIK İLKESİ ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETMESİ GEREKİR (TTK Mad: 369)

 

1- Yönetim kurulu üyeleri ve yönetimle görevli üçüncü kişiler görevlerini tedbirli yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatini dürüstlük kurallarına uyarak göstermek yükümlülüğündedir.

Eski Ticaret Kanununda açıkça belirtilmemiş olan bu temel özen kuralı yeni Ticaret Kanununda açıkça belirtilmiştir.

Bu yükümlülük ile yönetim kurulu, üyesinin kişisel menfaatini, hakim pay sahibinin ve onun yakını olan gerçek ve tüzel kişiler ile üçüncü kişilerin menfaatini, şirketin menfaatinin önünü geçirmemesi kastedilmiştir.

Başka bir ifade ile menfaatler çatışması olması halinde yönetim kurulu şirket lehine gerekli önlemleri almalıdır. Yani hakim ortağı ve onun yakınlarını kayırmadan şirketin menfaati için rekabet şartlarına uygun pazarlık yapmalıdır.

Bu kural ayrıca yönetim kurulu üyesini şirkete bağlılık yükümlülüğü altına sokar. Ayrıca şirkette öğrendikleriyle ticaret yasağı ve kendi kendisiyle iş yapma (sözleşme) kuralına uymalıdır.

 

2- Kanunun 369uncu maddesinin uygulanmasında, 203 ve 205inci madde hükümleri saklı tutulmuştur.

Kanunun 202inci maddesinde, “ Hakim şirket, hakimiyetini bağlı şirkete kayba uğratacak şekilde kullanamaz.” hükmü yer almıştır.

Kanunun 205inci maddesinde ise, “Bağlı şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri ve sorumlu tutulacak ilgililer, 203 ve 204üncü madde kapsamındaki talimatlara uymaları nedeniyle, şirkete ve pay sahiplerine karşı sorumlu tutulamazlar.” hükmü yer almıştır.

Şirketler topluluğuna bağlı şirketin yönetim kurulu üyelerinden, şirketin menfaatini, topluluğun, bir topluluk şirketinin ve hakim şirketin menfaatlerinin önünde tutmalarını istemek gerçekle bağdaşmaz. Bu problem 369uncu maddenin ikinci fıkrasıyla çözümlenmek istenmiştir.

Kanunun 202inci maddesi uyarınca hakim şirketin, bağlı şirketin kaybına sebep olacak tasarruflarda bulunması halinde, bu kaybı belli bir sürede denkleştirmesi gerekir.

Bu denkleştirme süresi içinde gerçekleşmez ise, belli sürede dava açmayan yönetim kurulu üyeleri sorumlu tutulabilecektir.

Kanunun 203üncü maddesinde, “ Bir ticaret şirketi bir sermaye şirketinin paylarının ve oy haklarının doğrudan veya dolaylı olarak yüzde yüzüne sahipse, hakim şirketin yönetim kurulu, topluluğun belirlenmiş ve somut politikalarının gereği olmak şartıyla, kaybına verebilecek sonuçları doğurabilecek nitelik taşısalar bile, bağlı şirketin yönlendirilmesine ve yönetimine ilişkin talimat verebilir. Bağlı şirketin organları talimata uymak zorundadır.” hükmü yer almıştır.

Kanunun 205inci maddesinde ise yönetim kurulu üyelerinin 203üncü maddedeki talimatlara uymaları nedeniyle şirkete ve pay sahiplerine karşı sorumlu tutulamazlar.

Ancak bağlı şirketin ödeme gücünü aşan, varlığını tehlikeye düşürebilecek olan veya önemli varlıklarını kaybetmesine yol açabilecek nitelik taşıyan talimat verilemez. (TTK Mad:204). Bu tür bir talimata uyan yönetim kurulu üyeleri sorumluluktan kurtulamaz.

http://vergi.com.tr/makale/3862/yonetim-kurulunun-sirkete-baglilik-lkesi

 

 

 

Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin Verilme Süresinin 03/02/2012 Tarihine Kadar Uzatılmıştır

 396 Sıra No.Lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Uyarınca Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin, Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin Verilme Süresinin 03/02/2012 Tarihine Kadar Uzatılmasına İlişkin Sirküler Yayınlandı.

396 Sıra No.Lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Uyarınca Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin, Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin Verilme Süresinin 03/02/2012 Tarihine Kadar Uzatılmasına İlişkin Sirküler Yayınlandı.      31-01-12 10:41

Başkanlığımızca yayınlanan 31.01.2012 tarih ve 51 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri’nde; 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2011/Aralık dönemine ilişkin Form Ba (Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu) ve Form Bs (Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu) bildirimlerinin verilme süresinin uzatılmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.


Söz konusu Sirkülere ulaşmak için tıklayınız.


 

31.01.2012 tarihine kadar verilmesi gereken 2011/Aralık dönemine ilişkin Ba ve Bs bildirim formlarının süresinin uzatılmasına dair açıklama.

Tarih 30/01/2012
Sayı VUK - 51 / 2012- 01 / Form Ba ve Form Bs - 12
Kapsam

T.C.


MALİYE BAKANLIĞI


Gelir İdaresi Başkanlığı


VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ / 51


Konusu: 31.01.2012 tarihine kadar verilmesi gereken 2011/Aralık dönemine ilişkin Ba ve Bs bildirim formlarının süresinin uzatılmasına dair açıklama.

Tarihi  : 30/01/2012

Sayısı : VUK - 51 / 2012- 01 / Form Ba ve Form Bs - 12

İlgili olduğu maddeler: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 148, 149, Mükerrer 28 ve Mükerrer 257'nci maddesi.

1- Giriş:

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2011/Aralık dönemine ilişkin Form Ba (Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu) ve Form Bs (Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu) bildirimlerinin verilme süresinin uzatılması bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2- Bildirim formlarının verilme süresinin uzatılması:

Bilindiği üzere, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, yükümlülük kapsamındaki mükelleflerin mal ve/veya hizmet alış/satışlarınıaylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle verilebileceği açıklanmıştır.

Diğer taraftan, ilgili meslek odaları ve mükelleflerin taleplerinin değerlendirilmesi sonucunda; Vergi Usul Kanununun mükerrer 28 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilmesi gereken 2011/Aralık dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresi 03Şubat 2012 tarihi saat 24:00'e kadar uzatılmıştır.

3- Sonuç:

Buna göre, 2011/Aralıkdönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimleri03/02/2012 tarihi saat24:00'e kadar verilebilecektir.

Duyurulur.

Mehmet KİLCİ

Gelir İdaresi Başkanı

Yeni TTK da Şirketin Sahip Olduğu Hisseyi Elden Çıkarması

Yeni TTK da Şirketin Sahip Olduğu Hisseyi Elden Çıkarması




04 Ocak 2012 Çarşamba


 

BİR ANONİM ŞİRKETİN İKTİSAP ETMİŞ OLDUĞU KENDİ KENDİ PAYLARINI ELDEN ÇIKARMA ZORUNLULUĞU

(TTK. Mad:384)

1- Türk Ticaret Kanunun 382 inci maddesinin (b) ve (d) bentleri uyarınca ikttisap ettiği kendi hisseleri ile 383 üncü madde hükmü kapsamında iktisap ettiği kendi paylarını şirket için herhangi bir kayba yol açmadan devri mümkün hale geldiği anda ve her halükarda iktisabından itibaren üç yıl içinde elden çıkarmak zorundadır.

Kanunun söz konusu hükümlerine göre edinilmiş olan paylar şunlardır:

a) Birleşme, bölünme ve miras gibi yollarla iktisap edilen paylar

b) Şirketin cebri icrada satılan kendi hisselerini iktisap etmesi,

c) Şirketin ivazsız olarak iktisap ettiği kendi hisseleri

Ancak yukarıdaki şekilde iktisap edilmiş olan şirketin kendi hisseleri şirketin esas veya çıkarılmış sermayesinin yüzde onunu aşmıyorsa bu hisselerin elden çıkarılması zorunluluğu yoktur. Bu hisseler yüzde onu aşıyorsa elden çıkarma zorunluluğu yüzde onu aşan kısım için söz konusudur.

Türk Ticaret Kanunu, şirketin iktisap ettiği paylara ihtiyaç varsa elde tutulmalıdır. İhtiyaç ortadan kalktığında devredilmesini ilke olarak benimsemiştir.

Aksi halde şirketin kendi paylarını iktisap etmesi zorunluluğunun etkisi ortadan kalktığı halde bu hisselerin muhafaza edilmesi, şirketin kendi paylarını iktisap etmesi yasağını gerekli kılan sebeplere aykırı düşecektir.




KAYNAK : http://vergi.com.tr/makale/3859/yeni-ttk-da-sirketin-sahip-oldugu-hisseyi-elden-cikarmasi

Sağlık Ocakları tarih oldu

Sağlık Ocakları tarih oldu

Bir dönem vatandaşlara hizmet veren ve vatandaşların vazgeçilmezi olan 'Sağlık Ocakları' tarih oldu. Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlüklerine 'Sağlık Ocağı' ibaresinin yer aldığı tabela ve yönlendirme levhalarının

Dolandırıcıya çek mükâfatı

Dolandırıcıya çek mükâfatı

Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle karşılıksız çekte hapis cezası kaldırıldı.

Trabzon İşadamları ve Bürokratları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Okutan, Okutan, "Dolandırıcılar mükafatlandırıldı. Dışarıya çıkan  yine aynı işi yapacak. Alacaklı yine mağdur olacak" dedi. Meclis'te Çek

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Müfettiş alımı için önemli açıklama

Müfettiş alımı için önemli açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek müfettiş alımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek bu yıl alınacak 1,500 müfettiş yardımıcısıyla ilgili olarak ilk etapta Mart ayında 400 müfettiş yardımıcısı alınacağını açıkladı.

Kredi Kartını Kapattıran Tüketiciye Şok!

Şirketinize Uygun, Şirketinize Yakışan Bir Yönetim Kurulu Kurmak İstiyorsanız Yönetim Kurulu Üyelerinin Ne İstediklerini, Ne Aradıklarını İyi Bilmemiz Gerekir

Şirketinize Uygun, Şirketinize Yakışan Bir Yönetim Kurulu Kurmak İstiyorsanız Yönetim Kurulu Üyelerinin Ne İstediklerini, Ne Aradıklarını İyi Bilmemiz Gerekir

Gazetelerde ara sıra bazı yönetim kurulu üyelerinin bir daha asla bir şirketin yönetim kurulunda görev almayacaklarına dair demeçleriyle karşılaşsak da, deneyimli yönetim kurulu üyeleri, değer verdikleri yönetim kurullarını kolay kolay terk etmezler.

Ancak, günümüzde ana hissedarların yüksek beklentiler, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getireceği şeffaflık ile küçük hissedarların da bu kervana katılacak olmaları, iş dünyasını malum baş döndürücü hızına ayak uydurma zorluğu ile birleştiğinde bu tip yakınmaların yakın gelecekte daha sık bir şekilde kulağımıza geleceğini söylemek pek mümkün hale gelmektedir. Evet, günümüzde pek çok etken yönetim kurulunda hizmet verme sürecini daha karmaşık ve zorlu bir hale getirmiş ve getirmektedir. (2)

Bunlara kısaca bakacak olursak;

Yeni kanun ve yeni düzenlemeler ile gelen yeni yükümlülükler: Küresel finans krizi ve çeşitli kötü örnekler kurumsal yönetişim olgusuna yeniden odaklanılmasını gündeme getirmiş, özellikle ülkemizde devrim niteliği taşıyan yeni Türk Ticaret Kanunu gibi yasalar yeni yönetişim kurallarının ve gereklerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Yeni gereklerin birçoğu, yönetim kurulunun bileşimi, nitelikleri, yönetici ücretleri, risk yönetimi, şeffaflık, adillik ve de hesap verilebilirlik alanlarına ve yönetim kurulu üyelerine dikkat etmeleri gereken yeni sorumlulukları getirmektedir.

Ortaklar: Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği şeffaflık anlayışı ve de yarattığı imkanlar sonucu yatırımcılar yönetim kurulu bileşimi ve yönetici maaşları da dahil olmak üzere, önemli konular hakkındaki bilgilere ulaşabilecekler, daha fazla bilgiyi ulaştıkça da, özellikle iş sonuçlara dönük baskılar, yönetim kurulu üzerinde daha hissedilir hale gelecektir.

Daha fazla incelenme olasılığı: On yıl önce, bir yönetim kurulunun gazetelerin ilk sayfalarında haber olması ihtimali çok düşüktü. Bugün bir şirket bir kriz ya da performans düşüşü yaşadığında, yönetim kurulunun yaptıkları ya da yapmadıkları en az CEO’nunkiler kadar yakından incelenebilecektir.

Kalabalıklaşan gündem: Yönetim kurulu üyeleri, sorumluluklarına dair daha geniş bir bakış açısı benimsedikçe, yönetim kurulları da risk, yönetici ücretleri, çevre ve kurumsal sorumluluk gibi konuları tartışmaya daha fazla zaman ayıracaktır. Finansal krizler ve ekonomik darboğazlar, yönetim kurulunda risk ve performans kavramlarının önemini artırmıştır. Ama yatırımcılar öte yandan da yöneticilerin çevresel ve kurumsal iş ahlakı gibi sorunları üstlenme konusunda da aktif olmalarını beklemektedirler.

Yönetim kurulunun değişen dinamikleri: Yönetim kurullarının kendileri de hızla değişmektedir. Uzmanlaşmanın, ilk kez yönetim kurulu üyesi olan kişilerin sayısındaki artışın ve daha fazla cinsiyet, etnik köken ve coğrafi çeşitliliğin bir sonucu olarak, üyeler yönetim kurulu toplantısında “kendilerine benzeyen” daha az sayıda insanla karşılaşmaktadır. Ve çok sayıda sorumlulukları olması nedeniyle, çalışmayan ya da yetersiz bir yönetim kurulu üyesi artık hemen fark edilir olacaktır, oysa eskiden böyle bir şey söz konusu değildi.

Direktörler bir yönetim kuruluna neden katılır?

Yönetim kurulu adayları için nelerin önemli olduğunu anlamak, yeni yönetim kurulu üyelerinin ekibe dahil edilebilmesi açısından her geçen gün biraz daha önemli olacaktır. Yönetim kurulu üyelerinin bir şirketin performansına katkı sağlamaktan inanılmaz bir mesleki ve kendilerini zorlu durumlarla sınamaktan da kişisel bir tatmin aldıklarını söylemek yanlış olmaz. Bu gerçeği bir ödül olarak görecek olur isek, bir başka ödül de, öğrenme fırsatıdır.

Deneyimli yönetim kurulu üyeleri, bir kuruluşun yönetim kurulunda hizmet vermenin önemli olduğunu düşünse de, doğru yönetim kurulunda hizmet vermek isterler. Genel olarak ifade etmek gerekirse, yönetim kurulu üyeleri öğrenme fırsatlarının bulunacağı, yeteneklerinin ve uzmanlıklarının faydalı olacağı ve şirket açısından bir fark yaratabilecekleri yönetim kurullarına katılmak isterler. Yüksek performanslı bir ekibin parçası olmak ve yönetim kurulunda ve yönetimde birlikte çalıştıkları insanlara saygı duymak isterler.

Birçok yönetim kurulu adayı için doğru yönetim kurulunu seçmek, çok sayıda değişkeni olan bir formülü gibidir.

Dikkat edilen unsurlardan birkaçı:

Endüstri ve şirketin büyüklüğü: Birçok yönetim kurulu üyesinin dikkate aldığı en önemli konulardan biri, şirketin faaliyet gösterdiği sektördür. Bu sektör onların ilgisini çekiyor mu? Bu deneyimden neler öğrenebilirler? O sektörde deneyimleri var mı?

Benzeri büyüme modellerinin yaşandığı ya da benzeri zorluklara sahip bir sektör veya tamamlayıcı bir sektörde faaliyet gösteren bir şirket oldukça cazip olabilir. Şirketin büyüklüğü de bir etken olabilir. İlgi alanlarına bağlı olarak, kişi birinci sınıf yöneticiler ve direktörlerle çalışmak ve karmaşık sorunların üstesinden gelme fırsatı için büyük bir şirketin ya da gelişmiş teknolojiye sahip küçük bir şirketin yönetim kurulunda görev almayı tercih edebilir.

CEO ve yönetim kurulu başkanı ile uyum: CEO ve yönetim kurulu başkanı ile rahat ve uyumlu çalışabilme de, birçok aday için önemli etkenlerin başında gelebilir. Pek çok deneyimli yönetim kurulu üyesinin, CEO’nun performansı ya da yetenekleri konusunda şüpheleri olması ya da CEO’nun yönetim kuruluna ve yönetim kurulunun şirket içindeki rolüne değer vermediğini hissetmeleri halinde, yönetim kuruluna katılmama taraftarı oldukları bilinmektedir.

Yönetişim kalitesi: Yönetim kurulu üyeleri, şirketin önemli stratejik kararlarında uygun bir rol oynayan, iyi işleyen bir yönetim kuruluna katılmak ve şirketin iş ve yönetişim uygulamalarında kendilerini rahat hissetmek ister. Üyeler yönetişim sürecinin kalitesine, yönetim kurulunun bağımsızlığına ve yönetimin yönetim kuruluna yönelik tutumuna bakmaktadır.

Zorluk: Şirket büyüme, iyileşme ya da başka bir konuyla ilgili zorluklarla karşı karşıya mı? Bazı yönetim kurulu üyeleri mücadele veren bir şirketin eski parlak günlerine döndürülmesi ya da yeniden inşa edilmesi sürecine katılmanın bir parçası olma gibi fırsatların, onları heyecanlandırdığını söylemektedir. Bir yönetim kurulu üyesinin dediği gibi, “Şirket sorunlarla karşı karşıya olduğunda daha heyecanlı olur; çünkü yönetim kurulu en çok o zaman işe yarar”.

Şirketin gücü: Bazı yönetim kurulu üyeleri bir şirketin tekrar ayağa kalkmasına yardımcı olma fikrini sevse de, diğerleri sağlıklı finansal rakamları ve mükemmel bir itibarı olan büyük bir skandal yaşama ya da işlerinin bozulma ihtimali pek olmayan üst düzey organizasyonları tercih eder. Bu tip üyeler şirketin finansal gücüne ve şirketin piyasadaki rekabet konumuna bakarak kendilerini rahat hissetmek isterler.

Bazı yönetim kurulu adayları görev kabulünden önce, sektördeki tanıdıkları kişilerden ve diğer güvenilir iş kaynaklarından bilgi toplayarak, şirketin kurumsal yönetişim değerlendirmelerini kontrol etmekte, kamu politikası konumlarını incelemekte ve sektör ve finansal analistlerden şirket hakkında bilgi toplamaktadırlar.

Diğer yönetim kurulu üyeleri ve bu kişilerin arasındaki kimya: Yönetim kurulu adayları kendilerinden katılmaları istenen yönetim kurulunda kimlerin hizmet verdiğini daima bilmek ister. Bazıları için, saygı duydukları iş liderleri ile birlikte çalışmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek, bir yönetim kuruluna katılma konusunda en az şirketten öğrenecekleri şeyler kadar motive edici bir etkendir. Bunlara ek olarak, adaylar çatışmalarla dolu ya da işlerini yapma konusunda CEO’ya çok bağımlı olan yönetim kurullarından kaçınmak isterler. Bir yönetim kurulunun nasıl davranacağını kesin olarak bilmek başlayana kadar mümkün olmasa da, olabildiğince çok sayıda yönetim kurulu üyesi ile tanışmak ve karşılıklı arkadaşlar ve meslektaşlardan bu üyeler ve çalışma tarzları konusunda bilgi edinmek işe yarar.

Zaman harcama taahhüdü ve olası planlama çakışmaları: Bugün bir yönetim kurulunda hizmet vermek, eskiden olduğundan çok daha fazla zaman almaktadır. Yeniden yapılanan ya da bir CEO geçişi yaşayan şirketlerde, daha fazla zaman harcanması talebi daha da yüksektir. Yönetim kurulu adayları, programlarında yeni bir yönetim kurulu görevi için yer bulunduğu konusunda rahat olmak istemektedir ve birçok yönetim kurulu üyesi artık kabul edecekleri yönetim kurulu rollerinin sayısını sınırlandırmaktadır.

Sonuç olarak, birçok yönetim kurulu üyesi hangi yönetim kurullarına katılacakları konusunda, geçmişte olduğundan daha seçicidir ve bu seçicilik yeni Türk Ticaret kanunun yürürlüğe girmesi ile daha da artacaktır.

Öte yandan, yönetim kurullarında değişimi yönlendiren, yeni üye veya üyelerin katılmasını gerektiren nedenler vardır. (1)

Yönetim kurulunun verimliliğinde aksaklık
Yönetim kurulu üyelerinde değişiklikler (beklenmedik ayrılmalar ve planlanan ardıllar)
Yeni düzenlemeler
Yaptırımlar
Önemli büyüme (organik ya da şirket alımı tabanlı)
Birleşme sonrası bütünleşme
Halka arz
Hissedarlar
Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, şu ilgi çekici sorular ortaya çıkmaktadır:

Şirketiniz hak ettiği yönetim kuruluna sahip mi?
Yönetim kurulu şirketi gitmeye ihtiyacı olduğu ve gitmek istediği yere götürecek beceri, deneyim ve değerler karışımına sahip mi?
Yönetim kurulu içerideki ve dışarıdaki değişiklikleri ne kadar iyi görüyor ve bu değişikliklerle beraber ne kadar iyi bir dönüşüm yaşıyor?
Yönetim kurulu ile yönetim arasındaki dinamizm, bir yandan etkin yönetimi teşvik ederken, diğer yandan da gereksiz ve yüksek maliyetli gecikmeleri en aza indiriyor mu?
Günün sonunda, liderlerin en önemli önceliklerinden biri, yönetim kurulunda doğru insanların bulunduğundan ve bu insanların en üst düzeyde olması gerektiği gibi şirkete bağlandığından emin olmaktır.

Şirketinizin hak ettiği yönetim kurulu üyelerini bir gecede toplayamazsınız. Yönetim kurulunuzun kalitesi, etkinliği, yönetişim bilgi ve becerisi, alınan sonuçlar, yönetim kurulu ile CEO ve yönetim kademeleri arasındaki uyum ve işbirliği; tüm bunlar yönetişimi geliştiren ve şirket dışındaki yönetim kurulu adaylarının sizi tercih etmesini sağlayacak ana unsurlardır.

M. Sait Gözüm,

Deloitte Türkiye

(1) Creating the Board Your Company Deserves_Deloitte LLP_082311
(2) Why They Still Do It_Spencer Stuart__111810

Vadeli Mevduat Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi

Soru: Vadeli Mevduat Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi Nasıldır?

Cevap: Vadeli mevduat gelirlerinin muhasebeleştirilmesinde özellik arz eden birkaç durum vardır.

.

Örneğin vadeli mevduatın uzun bir döneme yayılması sonucu hesaplamaların kıst dönem itibariyle yapılması bunlardan biridir.

.
Uygulama: Finansal tablolarını 3 aylık dönemler halinde düzenleyen Barış A.Ş atıl fonlarını değerlendirmek amacıyla 01-Kasım günü Ziraat Bankasında 50.000 TL tutarında 3 ay vadeli mevduat hesabı açtırıyor. Bankanın 3 aylık mevduatlara uyguladığı faiz oranının % 15 olduğu ve vade sonunda yatırılan paranın tahakkuk eden faiziyle birlikte tamamının bankadan çekildiğini varsaydığımızda, dönem sonunda ve vadenin dolduğu izleyen yılda yapılması gereken muhasebe kayıtları şu şekilde olacaktır.

Dönem sonunda yapılması gereken kayıt;
-----------------------------------------31.12.2011---------------------------------------
181 Gelir Tahakkukları    1.233
                                                        642   Faiz Gelirleri       1.233
Faiz gelir kaydı  50.000*15*60/36.500
----------------------------------------------------------------------------------------------
Vade sonunda yapılması gereken kayıt;    
----------------------------------------------------31.12.2012----------------------------
102  Bankalar                   51.572   
193 Peş.Öden.Ver.                277
1.849*0,15 = 277
                                                              102 Bankalar               50.000
                                                              181 Gel.Tahakk.            1.233
                                                               642  Faiz Gel.                   616
----------------------------------------------------------------------------------------------------

3 Aylık Toplam Faiz                             50.000*15*90/36.500  = 1.849  
Önceki Dönem Gelir Tahakkuku   (-)                                        = 1.233
Dönem Faiz Geliri                                                                         =   616


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com



Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

YENİ TTK Yanlış yapana sigorta hakkı

Malulen emeklilik için aranan şartlar neler?

Malulen emeklilik için aranan şartlar neler?

 

 26.06.1996 SSK başlangıç tarihim. 3600'ü aşkın günüm var. Tek böbrekliyim, diğer böbreğimle de ilgili sorunlar yaşıyorum. 15 yıl çalıştıktan sonra yüzde kaç maluliyetle emekli olabilirim? 5...559259 Nolu SMS

.
Öncelikle geçmiş olsun. Malulen emeklilik için 15 yıl çalışmış olmanıza gerek yok. Malullük şartları; adınıza prim yattığı günden başlayarak maluliyet talebi vereceğiniz tarih arasında 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması ve adınıza 1800 gün yani 5 yıllık primin yatmış olmasıdır. Verdiğiniz bilgilere göre de siz bu şartları taşımaktasınız. SGK'dan sevk alarak maluliyet işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Hastaneden "En az % 60 oranında çalışma gücünü kaybetmiştir" raporu almanız ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu tarafından kabul görmesi durumunda tarafınıza malullük aylığı bağlanır. Ayrıca eğer malullükten faydalanamazsanız Vergi İndirim Raporu almanız durumunda alacağınız dereceye göre (I.II.III. derece) erken emekli olabilme imkanınız bulunmaktadır. Alacağınız vergi indirimi raporu I. derece olursa 15 yıl, 3600 prim gün, II. derece olursa 16 yıl, 4 ay ve 3760 gün, 3. derece olursa 17 yıl, 3920 prim gün şartlarına tabi olursunuz.

* Doğum tarihim 25.02.1964. Bağ-Kur giriş tarihim 01.03.1995. Askerlik borçlanmamı 18 ay olarak ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? SSK'ya geçersem avantaj sağlar mı? T.M.

.
Bağ-Kur hizmetleriniz ve ödemiş olduğunuz askerlikle beraber Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 54 yaşa tabisiniz. Ayrıca başka bir prim ödemeden de 58 yaşınızın dolacağı tarihte Bağ- Kur'dan kısmi emekli olabilirsiniz. SSK'dan ise, 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. SSK'dan emekli olabilmeniz için SSK'ya geçerek 3.5 yıl SSK primi ödemeniz gerekmektedir. Görülüyor ki; 2 kurumdan da aynı tarihte emekli olabiliyorsunuz. Fakat, SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. Birincisi, SSK'ya geçmeniz durumunda 3.5 yıl sonra prim ödemeyi keserek 25 yıl şartınızın dolacağı 2018'in Eylül ayını bekleyebilir ve Bağ-Kur'daki gibi 9000 prim gün ödemek zorunda kalmazsınız. İkincisi ise, SSK emekli aylıkları Bağ-Kur'a oranla daha yüksektir. Kısaca 2 kurumdan da Eylül 2018'de emekli olabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.06.1963 doğumluyum. 14.11.1988'de bir firmada işe başladım. Halen çalışmaktayım. 20 ay askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum? Oğuzhan TÜZÜN

.
SSK girişinize göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayısına ihtiyacınız yoksa 6 aylık yani 180 günlük askerlik borçlanması yapmanız halinde 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda 5375 prim günü tamamlamanız şartı ile 01.06.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2012/01/31/malulen-emeklilik-icin-aranan-sartlar-neler

 

Sigorta’da daha az prim ödendiği için geçilebilir /Lütfi Köksal

 

Sigorta’da daha az prim ödendiği için geçilebilir



01.01.1971 doğumluyum. 1995 Haziran ayında Bağ-Kur’a başladım. Şu an 4/b kapsamında prim ödüyorum. Sigorta’ya geçsem daha mı iyi olur? Askerliğimi ödersem fark eder mi, ne zaman emekli olurum? > E. Şimşek / ERZURUM

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 31.12.2011 tarihi itibariyle Bağ-Kur’da toplam 16 yıl 6 ay hizmetiniz var. 8 yıl 6 ay daha prim öderseniz, 55 yaşınızda 25 tam yıl ile emekli olursunuz. Askerliğinizi borçlanırsanız, 54 yaşınızda emekli olursunuz. Sigorta’ya 3.5 yıl (1.260 gün) prim öderseniz, 25 yıl, 55 yaş ve 5.750 günle Sigorta’dan emekli olursunuz. Askerliğinizin 14 ayını borçlanırsanız, 54 yaşınızda emekli olursunuz. Sigorta’ya göre gününüz dolmuş. 3.5 yıl şartını yerine getirdikten sonra 54 yaşınızın dolduğu 01.01.2025 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. İki kurumdan da 54/55 yaşınızda emekli oluyorsunuz. Sigorta’ya daha az prim ödeyeceğiniz için, Sigorta’dan emekliliği tercih edebilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> H. Uçan

10.5.1970 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 01.06.1988. Ne zaman emekli olurum?

CEVAP: 01.06.1988 tarihli Sigorta girişiniz ve toplam 5.976 gününüz var. 25 yıl, 51 yaş ve 5.450 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. 51 yaşınızın dolduğu 10.05.2021 tarihinde, emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

> Y. Daban

13.12.1970 doğumluyum. İlk sigortalı işe giriş tarihim 01.09.1989. Bağ-Kur prim günüm 9 yıl 10 ay olup halen devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? 9000 günü doldurmam mı gerekli yoksa SSK’ya geçip daha az prim ve yaşla emekli olabilir miyim, ne tavsiye edersiniz?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. ‘Torba Yasa’ya göre, iş yerinizi kapatmadan veya devretmeden bir başka iş yerinde 4/a (SSK) kapsamında çalışabilirsiniz. En son 3.5 yılı Sigorta’ya prim öderseniz; 25 yıl, 51 yaş ve 5.450 günle Sigorta’dan emekli olabilirsiniz. Daha az prim ödeyeceğiniz için, Sigorta’dan emekli olmayı tercih edebilirsiniz.

> E. Geçgel

Doğum tarihim 14.01.1966. Sigorta başlangıcım 13.06.1983. Daha sonra 01.08.1992/31.07.1993 tarihleri arasında yedek subay olarak görev yaptım. Fiili Hizmet Zammından ne kadar faydalanabilirim? Emekli olabileceğim tarih hakkında bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre, 3 ay Fiili Hizmet Zammı giriş tarihinizi 3 ay geri çekiyor ve 13.03.1983 oluyor. 25 yıl, 47 yaş ve 5.150 günle emekli olabilirsiniz. 4/a ve 4/c kapsamında toplam 9.633 gününüz var. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. 47 yaşınızın dolduğu 14.01.2013 tarihinde, emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

> S. Gazi Yavru

12.03.1969 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 15.12.1989. Askerlik borçlanması ile ilgili bir sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim. 1989’un Mart ayında askere gittim. Ben askerken 1989’un Aralık ayında beni sigortalı yapmışlar. Yaklaşık 8 aylık askerken sigorta başlangıcım olmuş. Askerliği 18 ay yaptım. Bu sürenin tamamını borçlanabilir miyim?

CEVAP: 1989 yılında bir günlük sigortanız askerlikle çakıştığı için, sigortanız iptal edilir. 01.04.1995 tarihli Sigorta girişinize göre; 25 yıl, 55 yaş ve 5.750 günle emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz 01.04.1995 tarihinden önce olduğu için, sadece 11 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.05.1994 olur ve 54 yaşınızın dolduğu 12.03.2023 tarihinde 5.675 günle emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. 3.239 gününüz var. 11 askerlik borçlanması yapıp, 5 yıl 11 ay daha prim ödeyeceksiniz.

Lütfi Köksal
 http://www.turkiyegazetesi.com.tr/makaledetay.aspx?id=522755

ADIM ADIM İNTİBAK -2-/ŞERİF AKÇAN(İntibak Maaş Tablosu)

ADIM ADIM İNTİBAK -2-

Emeklilerin merakla beklediği intibak zammı, sigorta priminin miktarına göre değişiklik gösteriyor

ASGARİ ÜCRETLİ EZİLDİ
Herkese farklı yansıyacak intibak zammında asgari ücretten 3600 gün prim ödeyenin maaşının 68 lira düşmesi gerekiyor. Primleri en üst düzeyden ödenen ise 118 lira fark alacak

.

149 LİRA FARK
5000 gün tavandan prim ödeyen emeklinin maaşı ise 149 liralık farkla 949 liradan 1098 liraya yükselecek. Ortalama prim ödeyene ise fark verilmiyor

Milyonlarca emeklinin beklediği intibak zammına patronların sigorta primini tabandan ya da yüksek göstermeleri damgasını vurdu. Eğer patronunuz sizi verdiği maaştan değil de asgari ücretten sigortalı yaptıysa intibak zammını unutmanızda fayda var.

Eğer primleriniz aldığınız maaş üzerinden gösterildiyse maaşınız ona göre artacak. Zamlı maaşlarınızı örnekleriyle ve tablolarıyla aşağıda görüyorsunuz. Herkesin maaşı ayrı ayrı hesaplanacağından bugün 3600 günden emekli olanlarla 5000 gün üzerinden emekli olanları okuyacaksınız.

Eğer 5 bin gün ile 7200 gün ve 7200 ile 9000 prim günü üzerinden emekli olanların maaşlarını ise yarınki gazetemizde tablolarıyla göreceksiniz. Derecesini ve kademesini bilen tablodaki yerini bulacak, zamlı maaşını görecek. Sigorta priminin yüksek ödenmesinin önemini bir örnekle açıklamakta fayda var. Mesela 3600 gün üzerinden asgari ücret üzerinden emekli olduysanız; bırakın zammı, üstüne borçlu çıkıyorsunuz. Ancak devlet hesaplamada borçu çıkanların maaşını düşürmeyecek. Ne kadar borçlu çıktığınızı merak ediyorsanız söyleyelim: 68 lira 37 kuruş. Buna bir de 5000 gün örneği verelim.

KADEME VE DERECE ÖNEMLİ
12. derecenin 1. kademesinden emekli olduysanız şu andaki maaşınız 868 lira civarında olmalı. İntibak zammının normalde sizin maaşınızdan 8 lira 95 kuruş eksiltmesi ve intibak zammından sonra 859 lira almanız gerekiyor. Yukarıda da yazdığımız gibi, devlet maaşları geri götürmeyeceği için aynı parayı almaya devam edeceksiniz. 5 bin gün emekliliğinde Derecenizin 8’e inmesi, kademenizin ise 6’ya yükselmesi durumunda 10 lira fark alacaksınız. 5 bin gün üzerinden en yüksek kabul edilen 1. derecenin 10. kademesinden emekli olduysanız, bu sefer maaşınız eksilmek yerine 149 lira 50 kuruş artarak 1098 lira 50 kuruşa yükselecek. Eğer 5 bin günden ortalama üzerinden emekli olduysanız, yani 5. derecenin 12. kademesindeyseniz bugün 868 lira olan maaşınız 882 liraya çıkacak. Yani maaşınızın intibak zammı 13 lira 24 kuruş olacak.

MECLİS’TE DEĞİŞEBİLİR
Ancak unutmamalı ki, bu hesaplamalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat üzerine çalışmaları süren rakamlar. Tasarının Çalışma Bakanlığı tarafından tamamlanması ve yasalaşması için Meclis gündemine getirilmesi sürecinde verilecek önergelerle birçok değişiklik olma ihtimali de var. Ortaya çıkan aksaklıklar ya da haksız bir durum doğması durumunda bunlar önergelerle tasarıya dahil edilebilir ve düzeltilebilir. Yukarıda da örnekleriyle anlatmaya çalıştığımız intibak zammı, Türkiye’deki 10 milyona yakın emekliden 1.7 milyonunu kapsayacak. Bunların da önemli bir kısmı hesaplamalardaki gibi borçlu çıkacak. Maaşı düşürülmeyecek, ama zam da alamayacak.

İntibak Yasasından faydalanan 2 milyon 743 bin emeklinin maaşı, ayrı ayrı hesaplanacak. Bu hesaplamanın 8 ay sürmesi bekleniyor.

FARKLAR 2013 YILINDA ÖDENECEK
Büyük zam beklentisine girerek harcamalarınızı gereksiz yere artırmayın tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu zamlar yılın sonunda kesinleşecek, farkını ise 2013 yılındaki maaşınızla alacaksınız.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haber/522734/5_bin_gune_149_lira_fark.aspx

Emekli ikramiyesinde son durum /Metin Taş-Sezgin Özcan

 

"Emekli ikramiyesinde son durum"

Son defa Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılmadıkları için memuriyette geçen çalışma sürelerine ilişkin emekli ikramiyeleri ödenmeyenlerin beklediği Yasa geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  

.
6270 sayılı Yasayla yapılan yeni düzenleme ile söz konusu kişilere emekli ikramiyesi ödenmesi, 1475 sayılı (eski) İş Kanununun 14. maddesinde yer alan kıdem tazminatı ödenmesine ilişkin şartlara endekslendi.
Emekli ikramiyesi ödenmesi için, son defa Emekli Sandığına tabi görevdeyken emekliye ayrılmış olma şartı aranmayacak. Ancak memuriyette geçen çalışmaların kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olma şartı aranacak.

İSTİFA EDENE İKRAMİYE YOK
Emekli ikramiyesi ödenmesi için memuriyette geçen çalışmaların, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartının aranması, memuriyetten istifa edenlere emekli ikramiyesi ödenmeyeceği anlamına geliyor.

.
Bu bağlamda istifa ederek kendi isteğiyle memuriyetten ayrılanlara, memuriyette geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenmeyecek.

.
Emekli ikramiyesi ancak devlet memuriyetinin, emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış olarak, erkekler için muvazzaf askerlik nedeniyle, kadınlar için ise evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzuları ile sona ermiş olması halinde ödenecek.

26 OCAK SONRASI EMEKLİ OLACAKLAR
Emekli Sandığı Kanunu'nun, emekli ikramiyesi ile ilgili 89. maddesinde yapılan değişikliğe göre, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur statüsünde çalışması olup, 26 Ocak 2012 tarihinden sonra birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlanacaklara memuriyette geçen çalışmalarının kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenecek.

26 OCAK ÖNCESİ EMEKLİ OLANLAR
26 Ocak 2012 tarihinden önce emekli olanlara ilişkin düzenleme ise Emekli Sandığı Kanununa eklenen geçici 223. madde ile yapıldı. Hem de geriye yönelik olarak...
26 Ocak 2012 tarihinden önce, birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine emekli ikramiyesi ödenmesinde de memuriyette geçen çalışmalarının kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartı aranacak.

9 TEMMUZ 2011 SONRASI EMEKLİ OLANLAR
26 Ocak 2012 tarihinden önce 9 Temmuz 2011 tarihinden sonra emekli olanların durumu ise özellik arz ediyor. Ancak söz konusu tarih aralığında emekli olanlarla ilgili ayrı bir düzenleme yok. Oysa bu tarihler arasında 'son defa Emekli Sandığına tabi görevdeyken emekliye ayrılmış olma' şartı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, 'memuriyette geçen çalışmaların kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması' şartı da yoktu.
Buna göre, 9 Temmuz 2011 ile 26 Ocak 2012 tarihleri arasında emekli olanlara herhangi bir şart aranmaksızın emekli ikramiyelerinin ödenmesi gerekiyor.

DAVA AÇANLARIN DURUMU
26 Ocak 2012 tarihinden önce birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine, dava açmış olmaları halinde açtıkları davalardan vazgeçmeleri şartıyla emekli ikramiyeleri ödenecek.
Ancak dava açmış olanların davadan vazgeçmeden önce iki kez düşünmeleri gerekiyor. Zira memuriyetten istifa etmiş olanların davalarından vazgeçmeleri, kendilerine emekli ikramiyesi ödenmesini sağlamayacak. Emekli ikramiyesi ödenebilmesi için ayrıca memuriyetlerinin, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması gerekiyor.

.
Yeni düzenlemenin, bu yönüyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptali söz konusu olabileceğinden, memuriyetten istifa ederek ayrılanların davalarından vazgeçmemeleri gerekiyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ HESABI
Memuriyette geçen hizmet süresine ilişkin emekli ikramiyesinin hesabında, memuriyette geçen her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak, memuriyetten ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden ve aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar dikkate alınarak hesaplanacak.
Örneğin 20 yıllık memuriyet hizmeti Haziran 2004'te sona eren ve daha sonra 4/a (SSK) statüsünde çalışmaya başlayıp, Temmuz 2010'da 4/a statüsünden emekli olan kişinin emekli ikramiyesi, Haziran 2004 deki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı (derece, kademe ve varsa ek göstergesi) üzerinden Temmuz 2010'da geçerli olan katsayılar dikkate alınarak hesaplanacak.

GSS için gelir testi yaptırmam gerekiyor mu?
OTUZ yaşındayım ve çalışmıyorum. Üniversitede (örgün öğretim) kaydım var, ancak yakın zamanda kaydımı sildireceğim. Babam işçi emeklisi ve sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyor. Benim de 1024 gün sigortam var. GSS için gelir testi yaptırmam gerekiyor mu? İlknur Demirci

.
Emekli olan babalarının 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle bakmakla yükümlü olduğu kız çocukları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılıyor. 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle babanızın bakmakla yükümlü olduğu kız çocuğu olarak sağlık hizmetinden yararlanıyorduysanız, sigortalı olarak çalışmaya başlayana veya evlenene kadar babanız üzerinden sağlık yardımı alabileceğinizden, genel sağlık sigortası için gelir testi yaptırmanıza gerek yok.

GÜNÜN SÖZÜ
'Devletin hazinesi adalettir.'  Konfiçyus

(AKŞAM,31.01.2012)

GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 88)

GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 88)

31 Ocak 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı. 28190

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ

(GÜMRÜK İŞLEMLERİ)

(SERİ NO: 88)

MADDE 1 – (1) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 9 uncu maddesinde ham petrol ve akaryakıt ithalatının miktar ve belirli teknik ölçümleri yapabilecek donanıma sahip yetkili gümrük idarelerinden yapılacağı belirtilmiştir. Bu itibarla, ham petrol ve akaryakıtın serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

Sıra No
Yetkili Gümrük Müdürlüğü
Bağlı Olduğu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

1
Antalya Gümrük Müdürlüğü
Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

2
Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü
Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

3
İsdemir Gümrük Müdürlüğü
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

4
İskenderun Gümrük Müdürlüğü
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

5
Hopa Gümrük Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

6
Giresun Gümrük Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

7
Trabzon Gümrük Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

8
Derince Gümrük Müdürlüğü
Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü

9
Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü
Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü

10
Aliağa Gümrük Müdürlüğü
Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

11
Beylikdüzü Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü
İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

12
Mersin Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

13
Kırıkkale Orta Anadolu Rafineri Gümrük Müdürlüğü
Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

14
Samsun Gümrük Müdürlüğü
Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

15
Gemlik Gümrük Müdürlüğü
Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

(2) Ticarete konu edilmemek kaydıyla getirilen 50 litreye kadar (50 litre dâhil) ham petrol ve akaryakıt, birinci fıkra kapsamı dışındadır.

MADDE 2 – (1) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) bu Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkan özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir.

MADDE 3 – (1) 16/6/2005 tarihli ve 25847 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 37) yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: VI, NO: 32)

31 Ocak 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı. 28190

Sermaye Piyasası Kurulundan:

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: VI, NO: 32)

MADDE 1 – 8/11/1998 tarihli ve 23517 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri:VI, No:11 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin (g) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“b) Lider sermayedar: Kuruluş/dönüşüm ve kayda alınma başvurusu aşamasında, ortaklıkta tek başına veya biraraya gelmek suretiyle sermayenin asgari %20’si oranında pay sahibi olan ve bu Tebliğin 7 ve 8 inci maddelerinde yazılı şartları taşıyan ortak ya da ortaklardır. Ortaklığın ticaret unvanında doğrudan ismi veya unvanı kullanılan veya doğrudan olmasa da ortaklığın ticaret unvanında kendisi ile bağlantılı olduğu izlenimini uyandıran bir ibareye yer verilen gerçek veya tüzel kişilerin bu Tebliğ kapsamında lider sermayedar olması zorunludur.”

“ı) Portföy: Ortaklığın aktifinde bulundurulan gayrimenkuller, gayrimenkule dayalı projeler, gayrimenkule dayalı haklar, sermaye piyasası araçları, borsa para piyasası ve ters repo işlemleri, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesapları ile iştiraklerden ve Kurulca uygun görülen diğer varlıklardan oluşan malvarlığıdır.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ortaklıkta imtiyazlı payların mevcut olmaması halinde lider sermayedarın ortaklıkta hakim ortak konumunda olması ve bu konumunu 10 uncu maddenin birinci fıkrası uyarınca ulaşılması gereken asgari halka açıklık oranını temsil eden payların halka arz suretiyle satış süresinin bitimini takip eden iki yıl boyunca koruması gerekmektedir.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – Yönetim ve denetim kurulu, Kurul düzenlemeleri ile TTK’nın ilgili maddeleri çerçevesinde seçilir ve görev yapar.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20 – Yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulunun alacağı kararlarda taraf olan kimselerden Kurulca belirlenen kriterlere göre bağımsız olmaması durumunda, bu hususu gerekçeleri ile birlikte yönetim kuruluna bildirmek ve toplantı tutanağına işletmekle yükümlüdür. Bu hususta TTK’nın "Müzakerelere iştirak edilmemesi" başlıklı 332 nci maddesi hükmü saklıdır.”

MADDE 5 – Aynı Tebliğin 22 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ortaklık tarafından gayrimenkul portföyü ile ilgili olarak, ilişkili taraflardan danışmanlık hizmeti alınması halinde, bu hizmetler kapsamında danışman şirketlere ödenecek komisyon ve ücretler için Kurulca üst sınır belirlenebilir. Danışman şirket ile işletmeci şirket sıfatı aynı kişide birleşemez.”

MADDE 6 – Aynı Tebliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Sermaye piyasası araçlarını alabilir ve satabilir, borsa para piyasası ve ters repo işlemi yapabilir, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesabı açtırabilirler, sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilirler, bu kapsamda, Kurulun ödünç verme işlemlerine ilişkin düzenlemelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacak bir sözleşme ile herhangi bir anda portföylerindeki menkul kıymetlerin piyasa değerlerinin en fazla %25’i tutarındaki menkul kıymetlerini ödünç verebilirler, ödünç verme işlemi en fazla 90 işgünü süreyle yapılabilir, ortaklık portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen menkul kıymetlerin en az %100’ü karşılığında nakit veya devlet iç borçlanma senetlerinden oluşabilecek teminatın ortaklık adına saklayıcıda bloke edilmesi şartıyla yapılabilir, teminat tutarının ödünç verilen menkul kıymetlerin piyasa değerinin %80’inin altına düşmesi halinde ortaklık teminatın tamamlanmasını istemesi gereklidir, ortaklığın taraf olduğu ödünç verme sözleşmelerine, ortaklık lehine tek taraflı olarak sözleşmenin fesh edilebileceğine ilişkin bir hükmün konulması mecburidir,”

MADDE 7 – Aynı Tebliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Bu Tebliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yazılı varlıklar ile 32/A maddesinde belirtilen iştiraklerin tamamına en fazla aktif toplamının % 50’si oranında, bu varlıklar içerisinde yer alan yatırım amaçlı Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesabına ise en fazla aktif toplamının % 10’u oranında yatırım yapabilirler. Portföye alınan varlıkların veya projelerin maliyetlerine ilişkin bedel ödemeleri belirli hakedişler karşılığında veya taksitler halinde yapılıyorsa, bunlara karşılık gelen nakit fazlaları da bu Tebliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yazılı varlıklar aracılığıyla değerlendirilebilir. Finansal tabloların hazırlandığı yıl ve takip eden iki yıl içerisinde bu kapsamda yapılacak harcamaların tutarı, % 50 oranının hesaplanmasında portföyde yer alan bu Tebliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yazılı varlıkların toplam tutarından indirilir ve bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yapılacak hesaplamaya dahil edilir. Ancak, finansal tablonun hazırlandığı tarihten önceki dönemlere ilişkin planlanan harcamalardan gerçekleştirilmemiş olanlar, indirim konusu yapılamaz. Belirtilen indirimin yapılabilmesi için projenin finansal tablolara dahil edilmesinden önce, projenin tamamlanmasına kadar olan süre için planlanan yıllık harcama tutarları Kurula bildirilir. Harcamalara ilişkin planlarda yapılan değişiklikler nedeniyle, % 50 oranının hesaplanmasında dikkate alınmak üzere önceden Kurula bildirilmiş olan tutarın değiştirilmesi Kurul iznine tabidir.”

MADDE 8 – Aynı Tebliğin 35 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ortaklıklar, portföydeki gayrimenkullerin satış veya satış vaadi sözleşmeleri ile satışından kaynaklanan senetli alacakları ile kira gelirlerinin teminatı altında ve Kurul düzenlemeleri çerçevesinde varlık teminatlı menkul kıymet ihraç edebilirler.”

MADDE 9 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

ÇEK DEFTERLERİNİN BASKI ŞEKLİNE, BANKALARIN HAMİLE ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU MİKTAR

 

31 Ocak 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı. 28190



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:




ÇEK DEFTERLERİNİN BASKI ŞEKLİNE, BANKALARIN HAMİLE ÖDEMEKLE
YÜKÜMLÜ OLDUĞU MİKTAR İLE ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI

AÇMA YASAĞI KARARLARININ BİLDİRİLMESİNE VE

DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SAYI:2010/2)’DE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SAYI: 2012/1)





MADDE 1 – 20/1/2010 tarihli ve 27468 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)’in 4 üncü maddesinde yer alan “altıyüzellibeş Türk Lirası” ibareleri “yediyüzyirmibeş Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir.



MADDE 2 – Aynı Tebliğin geçici 2 nci maddesinde yer alan “beşyüzkırkbeş Türk Lirası” ibareleri “altıyüz Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir.



MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.



MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

Bankalar, karşılıksız çek için daha fazla ödeyecek

Bankalar, karşılıksız çek için daha fazla ödeyecek


Merkez Bankası'nın tebliğine göre bankaların karşılığı bulunmayan her bir çek yaprağı için ödemekle zorunlu olduğu miktar artırıldı.

Yanlış yapana sigorta hakkı

Yanlış yapana sigorta hakkı

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesiyle iş dünyası tüm alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacak

En şanslı 9 bin emekli

 

En şanslı 9 bin emekli
SGK Başkanı açıkladı; intibak ile 9 bin 613 kişi 290 lirayı bulan üst zammı alacak. 197 bin 498 kişinin de zammı 200-250 lira. Toplam 1.9 milyon kişiye zam var...

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)