Pages

26 Mayıs 2011 Perşembe

Çifte emeklilik nasıl işleyecek?

SOSYAL Güvenlik Kurulu Başkanı Emin Zararsız’ın yaptığı basın açıklamasında “Çiftte Emekli Aylığı” müjdesi olarak verdiği haber karşısında hemen sorular gelmeye başladı. Vatandaş iki maaş mı alacağız, yoksa yüksek aylık mı alacağız diye soruyor.

Bilindiği üzere Torba Kanunla yapılan düzenlemeye göre, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren, şirket ortağı veya vergi mükellefi Bağ-Kur’lular ortaklık ve vergi mükellefiyetini sonlandırmadan SSK’lı çalışabilecekler. Sosyal Güvenlik Sistemimiz prensip olarak her ayı 30 gün ve 1 yılı 360 gün olarak kabul etmiştir. Dolayısıyla, bir dönem içinde, aynı zaman diliminde iki farklı kuruma prim ödeyip hizmet kazanmak ve daha sonra iki farklı kurumdan emekli olmak mümkün değildir.

Hal böyle iken, neden çifte emeklilik haberleri çıktı ve toplum buna inandı. İşin temeli halk arasında “Torba Kanun” olarak bilinen 6111 sayılı yasaya dayanarak Sosyal Güvenlik Sistemimiz teklik ilkesini benimsemiştir. Ancak, hizmet çakışmaları ile ilgili bazı açık kapılar bırakmış ve yıllarca tartılışa gelmiştir. Nihayet bu tartışmalara 6111 sayılı kanun son noktayı koymuştur. Sigortalılar bu kanundan yaralanarak kazançları ne olabilir? Duruma göre 5-6 yıla varan erken emeklilik, yüzde 15-20 daha yüksek aylık, Bağ-Kur prim borcuna rağmen sağlık yardımlarından yararlanma kadın ise 7200 erkek ise 9000 gün yerine 5000 civarı günüyle emeklilik gibi avantajlara kavuşabileceklerdir.

Diğer taraftan yine aynı düzenleme kapsamında, SSK’lı çalışırken Bağ-Kur primlerini de ödeme imkânı verildi. Diyelim ki bir şirket ortağı iseniz ortaklığınız devam ederken başka bir iş yerinde sigortalı çalışmaya başladınız. Bir yandan bu iş yerinizden SSK primleriniz ödenirken isterseniz ortağı olduğunuz şirketten de Bağ-Kur primleriniz ödenebilecek. Ödenen bu Bağ-Kur primleri de SSK matrahınıza eklenecek. Böylece emeklilikte daha yüksek aylık alabileceksiniz.

Kısaca özetlersek emeklilikte ayrı ayrı SSK ve Bağ-Kur aylığı bağlanması söz konusu olmayacak. Sadece dileyen Bağ-Kur’lu, SSK’lı çalışmasının yanı sıra Bağ-Kur primlerini de ödemeye devam ederek ilerde alacağı aylığı yükseltmiş olacak.

Yurtdışı borçlanması ile 48 yaşında emekli olursunuz
SORU: Sayın Akçakaya, Ben 1964 doğumlu olup Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelen bir Türk vatandaşıyım. İlk sigortaya girişim 01.08.1989’dur. Bu tarih itibari ile devamlı çalışmaktayım. Toplam gün sayım 7060’dır. 2 yıl askerlik, 4 yıl yurtdışı borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? Açıklarsanız sevinirim. H. Hamzaoğlu

CEVAP: Sayın Okurum, siz verdiğiniz bilgilere göre borçlanma yapmanız halinde işe girişiniz 01.08.1984’e çekilmektedir. Dolayısıyla 25 yıl 48 yaş ve 5225 günle emekli olma hakkına sahipsiniz. Borçlanma yapıp öderseniz hemen emekli olursunuz.

Recep AKÇAKAYA
Demokrat Kocaeli Gazetesi