
Devlet hem adam vuruyor hemde vurduğu adamın kıdem tazminatını alıyor, olur mu böyle şey diyebilirsiniz, ama mevzuata göre oluyor.
İşçinin çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise işçininn hak ettiği kıdem tazminatı ölümü halinde kanuni mirasçılarına ödeniyor. 22.11.2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 495 ve devamı maddelerinde kanuni mirasçıların kimler olduğu belirtilmiştir.
Buna göre miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre miras bırakana mirasçı olur.
Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar.
Yukarıda belirtilen mirasçılar kanuni mirasçılardır. Bu mirasçıların dışında devlet de kanuni mirasçıdır. Polis tarafından vurulan işçinin mirasçısı yok ise kıdem tazminatı devlete geçer. Bu durumda olan işçilerin kıdem tazminatının işverenler tarafından devlete ödenmesi gerekmektedir.
Okur sorularına cevaplar
Doğum sonrası yıllık izin
Soru: Doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin kullandım. Patronum yıllık izin kullanabilmem için ücretsiz izin süresi kadar daha çalışmam gerektiğini söyledi. 6 ay daha çalışmam doğru bir uygulama mı? Ayşe Türk
Cevap: Doğumdan sonra işçilerin kullanmış oldukları 6 aylık ücretsiz izin süresi yıllık izin kıdemine dahil edilmez. Sayın Türk sizde 6 aylık ücretsiz izin süresi kadar daha çalıştıktan sonra toplam çalışma süreniz bir yılı doldurursa yıllık ücretli izne hak kazanabilirsiniz.
Otobüs şoförünün çalışma yaşı
Soru: 1988 doğumluyum. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir otobüs firmasına şoför olarak çalışmak için iş başvurusu yaptım. 25 yaşından küçükleri biz işe alamıyoruz, kanun böyle dediler. 23 yaşında olan birisi nasıl otobüs şoförlüğü yapamaz. Böyle şey olur mu? A.Tunç
Cevap: Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre büyük otobüs kullanan şoförlerin 26 yaşından gün almış olmaları, 63 yaşından gün almamış olmaları, gerekmektedir. Sayın Tunç, mevzuata göre yaşınızdan dolayı otobüs şoförlüğü yapamazsınız. Bunun için 26 yaşına kadar beklemeniz gerekiyor.
Yurtdışı borçlanması ile çifte evlilik
Soru: Ben isveçte bir özel işyerinde çalışmaktayım. Burada 3 yıl daha çalışırsam emekli olabileceğimi söylüyorlar. Ben bir yıl içerisinde Türkiye'ye dönmek istiyorum. Türkiye'ye dönersem, İsveçte çalışmış olduğum sürelerin tamamını borçlanabilir miyim? Ali Demir
Cevap: Sayın Demir, İsveçte çalıştığınız sürelerin tamamını Türkiye'de borçlanabilirsiniz. Ancak emekliliğinize 3 yıl gibi bir süre kaldığını belrtiyorsunuz. 3 yıl daha çalışıp İsveçte emekli olduktan sonra birde Türkiye'ye dönüp borçlanma yapıp Türkiye'den emekli olabilirsiniz. Böylece çifte emekli olmuş olursunuz. Dönüş için acele etmemenizde fayda var.
ARİF TEMİR / GÜNEŞ
26.09.2011