Pages

1 Haziran 2012 Cuma

Ağaç ve Orman Ürünlerinde Tevkifat Uygulaması

Ağaç ve Orman Ürünlerinde Tevkifat Uygulaması

MEVZUAT

14.04.2012 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile 01.05.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile ağaç ve orman ürünleri teslimi tevkifat kapsamına alınmıştır.

Ağaç ve orman ürünleri teslimlerinde teslimin KDV mükelleflerine veya KDV mükellefi olsun olmasın 91 seri nolu KDV Genel Tebliği’nde sayılan alıcılara (Özetle Genel ve Katma Bütçeli İdareler, Bankalar, kalkınma Ajansları, Hisseleri İMKB’de işlem gören şirketler vs.) yapılması tevkifat yapılmasını gerektirmektedir.

Tevkifat uygulamasının kapsamı ise ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri olarak belirlenmiştir.

Tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Taslak, pvc veya doğal kaplamalı ürünler, kontrplak vs. ürünleri açık olarak sayılmasa da kdv tevkifatına tabi olmayacağı görüşündeyiz, ancak teslimi yapılan malzemenin türü açık olarak anılmadıysa konuyla ilgili mukteza almakta fayda görmekteyiz.

Bu ürünlerin tesliminde uygulanacak tevkifat oranı ise 9/10 olarak belirlenmiş olup 2012 yılı için KDV dahil 1000.-TL'yi geçmeyen işlemler için tevkifat uygulaması dışında tutulmuştur. KDV Tevkifatı yapılmadan fatura düzenlenmesi halinde Hazine’ye intikal etmeyen KDV’den işlem taraflarının sorumlu olduğunu özellikle belirtelim.

Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde;
İşlem Bedeli,
Hesaplanan KDV,
Tevkifat Oranı,

Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı,

Tevkifat Dahil Toplam Tutar ve

Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)
 ayrıca gösterilecektir.

Bu fatura satıcı açısından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV'ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır.

Faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutar yazılacaktır.
Örnek:

KDV hariç 5.000 ¨ tutarındaki %18 oranında KDV'ye tabi bir işlem 9/10 oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
 İşlem Bedeli                                                 :5.000.-TL
Hesaplanan KDV                                          :   900.-TL
Tevkifat Oranı                                                           :   9/10

Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV        :   810.-TL

Tevkifat Dahil Toplam Tutar                         :5.900.-TL

Tevkifat Hariç Toplam Tutar                         :5.090.-TL

      Yalnız Beşbindoksan Türk Lirasıdır.

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki işlemleri yapan mükelleflerin beyanına ilişkin olarak, ilgili dönem 1 No.lu KDV Beyannamesinin iki ayrı bölümüne kayıt yapılacaktır. Birinci kayıt, "Matrah" kulakçığında "Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler" tablosuna; ikinci kayıt "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığında "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosuna yapılır. İade talebinde bulunmak için "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosuna kayıt yapmak zorundadırlar

İADE UYGULAMASI

Kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade alacaklarının mahsuben iadesi, mükellefin kendisinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) ithalat sırasında uygulananlar dahil vergi borçları ile sosyal sigortalar prim borçları ve ferileri için söz konusu olabilecektir. Mahsup kapsamına, 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden vergiler de dahildir. İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmayacaktır.

İade taleplerinde vergi daireleri; gerekli kontrolleri yaparak, belge ya da belgelerdeki muhteviyat eksikliklerinin tespiti halinde, eksiklikleri mükellefe yazı ile bildirecektir. Yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri tamamlayan mükelleflerin VİR, YMM Raporu ve teminat istenmeyen mahsuben iade talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibariyle yerine getirilecek ve bunlara gecikme zammı uygulanmayacaktır. 30 günlük ek süreden sonra eksikliklerini tamamlayan mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin tamamlandığı tarih itibariyle yerine getirilecek ve borcun vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacaktır.
Mahsuben İade:

Ağaç ve orman ürünleri tesliminden doğan KDV iadelerinde 2.000.-TL'yi aşmayan mahsuben iade talepleri Vergi İnceleme Raporu, Yeminli Mali Müşavir Raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilir.

2.000.-TL ve üzerindeki iade talepleri ise VİR sonucuna göre veya YMM Raporu ile yerine getirilir. 2.000.-TL'yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, VİR sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülür.
Nakden İade:

Mükellefin talebi halinde, kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren işlemlerden kaynaklanan iade alacaklarının yapılan belirlemeler dahilinde nakden iadesi mümkündür. Ağaç ve orman ürünleri tesliminden doğan KDV iadelerinde 2.000.-TL’yi aşmayan nakden iade talepleri teminat, V.İ.R. ve YMM raporu aranılmadan yerine getirilir. 2.000.-TL ve üzerindeki nakden iade talepleri ise V.İ.R. sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilir. 2.000.-TL ‘yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, V.İ.R. sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülür.

117 seri nolu KDV Genel Tebliği ile, KDV’de kısmi tevkifat uygulamalarının gün geçtikçe daha çok mal ve hizmete yayıldığı açıkça görülmektedir. Bu tebliğle, Servis taşımacılığı hizmeti, Her türlü baskı ve basım hizmetleri, Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmetleri de kısmi tevkifat kapsamına alınmıştır.
Ayhan YILMAZ
 YMM

http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=2353