Pages

1 Haziran 2012 Cuma

Denetim Ruhsat Harçlarının Düşürülmesi Konusundaki TÜRMOB Açıklaması Ve TBMM 'ye Gönderilecek Yazı için tıklayınız

 

Ankara,

 

Sayı       :  2012

Konu     : Ruhsat Harçlarına İlişkin Kanun Tasarısı

 

 

YMM VE SMMM ODASI BAŞKANLIKLARI’NA


 

Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nca 16.04.2012 tarihinde kabul edilen “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Başbakanlık tarafından 26.04.2012 tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştur.

 

Bahse konu Tasarı’nın 18. maddesinde; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali müşavirlik ruhsatlarının da harca tabi olması düzenlenmiş ve alınacak harç ücretleri de aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

 

 

 

Tasarı, TBMM Başkanlığı’nca 4 Mayıs 2012 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiş, Komisyon 17.05.2012 tarihinde görüşmek üzere gündemine almıştır.

 

Birliğimiz gerek 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Plan ve Bütçe Komisyonu gerekse 21-22 Mayıs 2012 tarihlerinde yapılan Alt Komisyon toplantılarına katılarak 18’nci madde ile düzenlenen ruhsat harçlarının aşağıdaki şekilde olması talebimizi içeren  ve ekte bir örneği gönderilen önergeyi (Ek 1)  vermiştir.

 

l- Denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri (Her yıl için):











a) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri3.000 TL
b) Diğer kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri1.500TL

 

2- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:







Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı,  Bağımsız denetçi yetkilendirme belgesi ve Yeminli mali müşavirlik ruhsatı (Bu harç yukarıdaki belgelerden ilk  belgenin  alımında ödenir ve unvan değişikliklerinde ayrıca harç alınmaz.)448,95 TL

 

 

 

Ancak önergemiz kısmen dikkate alınmış, muhalefet şerhlerine rağmen Alt Komisyon’da aşağıdaki şekilde kabul edilen madde, Plan ve Bütçe Komisyonunda da aynen kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere gündeme alınmıştır.

 

“(a) ve (b) bentlerinde yer alan şirket kuruluş izin belgelerinin her ikisini de alanlardan, izin belgelerinin alındığı yıldan sonraki yıllarda, bu belgelere ait harçlardan sadece yüksek olanı alınır.”

 

“XIV- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:

 

1- Denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri (Her yıl için):


 

a) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim

kuruluşları yetkilendirme belgeleri:

 

aa) Belgenin verildiği yıl                                                                                                                                 30.000 TL

bb) Takip eden yıllarda 10.000 TL’den az olmamak üzere bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatının    Binde beşi

 

 

b) Diğer kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri:

aa) Belgenin verildiği yıl                                                                                                                                 15.000 TL

bb) Takip eden yıllarda 5.000 TL’den az olmamak üzere bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatının       Binde beşi

 


 

2- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:


a) Yeminli mali müşavirlik ruhsatı                                                                                                                1.800 TL

b) Bağımsız denetçi yetkilendirme belgesi                                                                                                   900 TL

c) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı                                                                                           450 TL


 

Bakanlar Kurulu gayrisafi iş hasılatı üzerinden hesaplanacak harcın oranını binde 2’den az, binde 10’dan çok olmamak üzere yeniden belirlemeye yetkilidir. Bakanlar Kurulu bu yetkisini denetim kuruluşlarının gayrisafi iş hasılatlarına göre farklı oranlar belirleyerek de kullanabilir.

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile hayata geçirilmek istenen bağımsız denetim faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi, bağımsız denetim alanında tekelleşmenin önlenmesi ve yeni denetim firmalarının kurulabilmesi için Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yukarıdaki harç tutarlarının gözden geçirilerek düşürülmesi gerektiği aşikardır.

 

Bu nedenle, Tasarının TBMM Genel Kurulu’nda önümüzdeki birkaç gün içinde görüşüleceği dikkate alınarak ruhsat harçlarının düşürülmesi için  Birliğimiz’ce yapılan çalışmalara destek olmanız ve EK 2’de listesi gönderilen TBMM Başkan, Başkanvekilleri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri ve iliniz Milletvekillerine EK 3’de gönderilen metnin Odalarımız ve üyelerimiz tarafından gönderilmesi önem arz etmektedir.

 

Bilgi edinilmesi ve gereği rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

 

 

Ymm. Nail SANLI

Genel Başkan

 

 

 

EK:   1- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na Sunulan Önerge

         2- Faks, mail gönderilecek TBMM Başkan, Başkanvekilleri, Partilerin Grup

    Başkanvekilleri

         3- Gönderilecek Metin

EK 1


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına

 

 

Görüşülmekte olan Kanun tasarısının 18’inci maddesinin aşağıdaki gibi değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

 

 

 

 

 

MADDE 18- 492 sayılı Kanunun (8) sayılı Tarifesinin mülga "VIII-Telsiz harçları" bölümü başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş,  "XI-Finansal faaliyet harçları" başlıklı bölümünün (8) numaralı fıkrasına (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf ve bu Tarifenin sonuna aşağıdaki "XIV- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları" başlıklı bölüm eklenmiştir.

"VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı:

 

“1.Ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları kullanım izni (Söz konusu harç, elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce ödenir. Elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması için yapılan başvuru sırasında harcın ödendiğine ilişkin

belge aranır ve harç ödenmeden kayıt işlemi yapılmaz. Harç ödenmeden kayıt işlemi yapılan ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kullanıma kapatılır. Ödenmeyen harç %50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden itibaren 6183sayılı Kanuna göre hesaplanan gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Bu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılamaz.) 100 TL

 

"(a) ve (b) bentlerinde yer alan şirket kuruluş izin belgelerinin her ikisini de alanlardan, izin belgelerinin alındığı yıldan sonraki yıllarda,  bu belgelere ait harçlardan sadece yüksek olanı alınır."

"XIV- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:

l- Denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri (Her yıl için):

 











a) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri3.000 TL
b) Diğer kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri1.500TL

 

2- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:

 

2- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:

 







Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı,  Bağımsız denetçi yetkilendirme belgesi ve Yeminli mali müşavirlik ruhsatı (Bu harç yukarıdaki belgelerden ilk  belgenin  alımında ödenir ve unvan değişikliklerinde ayrıca harç alınmaz.)448,95 TL

 

 

GEREKÇE:

 

Tasarıyla 492 sayılı Kanunun  "XI-Finansal faaliyet harçları" başlıklı bölümünün sonuna eklenen  "XIV- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları" başlıklı bölümünde yer alan    harç tutarları  değiştirilmiştir. 

 

 

492 sayılı Harçlar Kanununun 8 sayılı tarifesinde yer alan benzer harçlar değerlendirildiğinde denetim kuruluşları ve meslek mensupları üzerine getirilen yük  önemli ölçüde yüksek tutulmuştur.   Örneğin  8 sayılı Tarifenin 11 No’lu fıkrasında yer alan  11.”Avukatlık ruhsatnameleri: Hususi Kanunu mücibince verilecek avukatlık ruhsatnameleri”nden 2012 yılından alınan harç tutarı  448,95 TL’dir. Meslek mensupları için  getirilen düzenlemede yer alan tutarlarda buna göre  azaltılmış ve bu harcın bir defa ödenmesi, unvan değişikliklerinde harç alınmaması yönünde değişiklik yapılmıştır.. 

Ülkemizde denetim kuruluşları sayısı yok denecek kadar az olup, bunların da büyük birkısmı yabancı ülke kökenli uluslararası kuruluşlardır. 6102 sayılı TTK yürürlüğe girdikten sonra, bağımsız denetim de zorunlu hale geleceğinden, yurt içi denetim kuruluşlarının sayısında da artış olabilecektir. Ancak, tasarıda öngörülen harç tutarının yüksek belirlenmesi, yurt içinde kurulacak denetim kuruluşlarının, kurulmasına engel oluşturabilecek ve haksız rekabete de yol açacaktır. Bu nedenle tasarıda öngörülen harç tutarları azaltılmıştır.

 




 































































































































































































































































TBMM BAŞKAN VE BAŞKANVEKİLLERİ, SİYASİ PARTİLER GRUP BAŞKAN VE BAŞKANVEKİLLERİ LİSTESİ (EK 2)


  

NO



UNVAN



AD-SOYAD



İL



PARTİ ADI



TELEFON



FAKS



MAİL ADRESİ



1


TBMM BAŞKANICEMİL ÇİÇEKANKARA MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 51 51



420 51 65


cemil.cicek@tbmm.gov.tr

2


TBMM BAŞKANVEKİLİMERAL AKŞENERİSTANBUL MİLLETVEKİLİMHP

420 51 74



420 66 53


meral.aksener@tbmm.gov.tr

3


TBMM BAŞKANVEKİLİŞÜKRAN GÜLDAL MUMCUİZMİR MİLLETVEKİLİCHP

420 54 60



420 66 53


sukranguldal.mumcu@tbmm.gov.tr

4


TBMM BAŞKANVEKİLİMEHMET SAĞLAMKAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 61 26



420 51 84


mehmet.saglam@tbmm.gov.tr

5


TBMM BAŞKANVEKİLİSADIK YAKUTKAYSERİ MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 51 81



420 51 83


sadik.yakut@tbmm.gov.tr

 


    

 



 


 

6


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİAHMET AYDINADIYAMAN MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 65 04



420 65 14


a.aydin@tbmm.gov.tr

7


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİNURETTİN CANİKLİGİRESUN MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 65 07



420 65 14


nurettin.canikli@tbmm.gov.tr

8


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİAYŞE NUR BAHÇEKAPILIİSTANBUL MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 65 34



420 65 14


aysenur.bahcekapili@tbmm.gov.tr

9


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİMAHİR ÜNALKAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 65 31



420 65 14


mahir.unal@tbmm.gov.tr

10


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİMUSTAFA ELİTAŞKAYSERİ MİLLETVEKİLİAK PARTİ

420 65 10



420 65 14


mustafa.elitas@tbmm.gov.tr

 


    

 



 


 

11


CHP GRUP BAŞKANVEKİLİEMİNE ÜLKER TARHANANKARA MİLLETVEKİLİCHP

420 52 70



420 52 82


emineulker.tarhan@tbmm.gov.tr

12


CHP GRUP BAŞKANVEKİLİMEHMET AKİF HAMZAÇEBİİSTANBUL MİLLETVEKİLİCHP

420 52 67



420 52 82


akif.hamzacebi@tbmm.gov.tr

13


CHP GRUP BAŞKANVEKİLİMUHARREM İNCEYALOVA MİLLETVEKİLİCHP

420 52 73



420 52 82


muharrem.ince@tbmm.gov.tr

 


    

 



 


 

14


MHP GRUP BAŞKANVEKİLİOKTAY VURALİZMİR MİLLETVEKİLİMHP

420 52 42



420 52 48


oktay.vural@tbmm.gov.tr

15


MHP GRUP BAŞKANVEKİLİMEHMET ŞANDIRMERSİN MİLLETVEKİLİMHP

420 52 39



420 52 48


mehmet.sandir@tbmm.gov.tr

 


    

 



 


 

16


BDP GRUP BAŞKANISELAHATTİN DEMİRTAŞHAKKARİ MİLLETVEKİLİBDP

420 53 03



420 53 10


selahattin.demirtas@tbmm.gov.tr

17


BDP GRUP BAŞKANVEKİLİPERVİN BULDANIĞDIR MİLLETVEKİLİBDP

420 54 88



420 53 10


pervin.buldan@tbmm.gov.tr

18


BDP GRUP BAŞKANVEKİLİHASİP KAPLANŞIRNAK MİLLETVEKİLİBDP

420 56 62



420 53 10


hasip.kaplan@tbmm.gov.tr

NOT:İLİNİZ MİLLETVEKİLLERİNE İLİŞKİN TELEFON VE FAKS NUMARALARINA "http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/mvtelefon.liste" LİNKİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.


 

 

K 3


YÜKSEK HARÇLARLA MUHASEBE MESLEĞİ CEZALANDIRILIYOR MU?

 

23.05.2012 tarihinde Plan Bütçe Komisyonundan geçen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısındaki 19. Maddeyle;

1-   Denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri (Her yıl için):

























Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri:
       aa) Belgenin verildiği yıl30.000 TL
bb) Takip eden yıllarda 10.000 TL’den az olmamak üzere

       bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatının
Binde beşi
Diğer kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri:
      aa) Belgenin verildiği yıl15.000 TL
      bb) Takip eden yıllarda 5.000 TL’den az olmamak üzere

             bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatının
Binde beşi

 

2-   Denetim yetkilendirme belgeler ve müşavirlik ruhsat harçları:















a)      Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatı1.800 TL
b)      Bağımsız Denetçi yetkilendirme belgesi900 TL
c)       Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatı450 TL

 

Şeklinde yeni harçlar getirilmektedir.

 

Hiçbir meslekte olmadığı şekilde Muhasebe meslek mensupları mesleğin her aşamasında ayrı ayrı harca tabi tutulmaktadırlar.

 

Meslektaşlarımız için belirlenen harç tutarları, 2012 yılı için doktor, mühendis ve avukatlardan alınan harçların 3 katına yakındır.

 

Devletin tüm gelirlerinin matrahını hazırlayan, hatta tahsilini sağlayan meslek mensuplarına, bu derece yüksek harçların getirilmesiyle,  Anayasa’nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesi, 73. Maddesindeki, vergilendirmedeki mali güç ölçütü göz ardı edilmektedir. Bu durum maliye politikasının sosyal amacına da aykırıdır.

 

Bağımsız denetim kuruluşlarına getirilen harçlar, zaten yeterli sayıda olmayan  denetim şirketlerinin sonu olacak ve tekelleşmeye sebep olacaktır.

 

Bu alandaki tekelleşmeyle, denetimde objektiflik ve etkinlik sağlanamayacak denetimden beklenen fayda elde edilemeyecektir.

 

         Piyasada az sayıda kalan denetim şirketleri denetimlerini, çok sayıda ruhsatsız denetçi yardımcılarıyla yürütecekler; ruhsatlı yetkin meslek mensupları bu alanda ya çalışamayacak veya bu şirketlerde düşük ücretlere razı olmak zorunda kalacaklardır.

 

Bu yüksek harçlarla kariyere dayalı bilgi gücü gerektiren denetim kuruluşlarında, maddi güç daha etkin hale gelmiş olacaktır. Başarılı ve yetkin meslek mensuplarının kurumsal bazda yeni şirketler kurarak bu alana girmelerine engel olunacaktır.

 

         Yeni TTK ile sermaye şirketlerine getirilen denetime, maliyetleri artıracağı gerekçesiyle karşı çıkışlar haklı görülürken; denetim şirketlerinden kazanç elde etmeden 30.000,00 TL gibi yüksek harçlar istenmesi önemli bir çelişki yaratmaktadır.

 

Sonuç olarak; tasarıdaki harç tutarları düşürülmeli ve bizlerin de diğer mesleklerde olduğu gibi mesleki ruhsatlarımızı alırken bir defa harca tabi tutulmamız gerekmektedir.