FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

22 Mayıs 2012 Salı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDAKİ TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN CEZALARIN UYGULANABİLİRLİK SORUNU



 

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDAKİ TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN CEZALARIN UYGULANABİLİRLİK SORUNU
Öz

 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu birçok fiil için cezai yaptırım öngör-müştür. Ancak sözkonusu cezai yaptırımlar arasında yer alan ticaret defter-lere ilişkin cezaların, ceza hukukunun “suçların ve cezaların kanuniliği”, “ceza sorumluluğunun şahsiliği” ve “kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemeyeceği” ilkeleri kapsamında tüzel kişi tacirler ve bunların yönetim organları hakkında uygulanamayacağı değerlendiril-mekte ve buna ilişkin çözüm önerisi getirilmektedir. Bu çalışma, kesin ve nihai bir yargıya ulaşmaktan ziyade, konunun tartışılabilmesine ve gerek-liyse çözüm bulunmasına zemin hazırlamayı hedeflemektedir.

 

Anahtar Sözcükler: Ticari defterlere ilişkin suçlar, tüzel kişi tacirler, suçların ve cezaların kanuniliği

 

1. GİRİŞ

 Ülkemizde ticari hayatı adeta yeniden inşa edecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu1 (YTTK), kurumsal yönetim ilkelerini ve bilgi top-lumu hizmetlerini hayata geçirerek ticaret şirketlerinin şeffaflaşmasına ve kurumsallaşmasına ağırlık vermekte, uzmanlaşma ve profesyonelleşmeyi getirmekte, mevzuatımızın Avrupa Birliği hukukuna uyumunu sağlamak-ta ve Ticaret Hukuku uygulamasındaki mevcut sorunları çözüme kavuş-turmaktadır. Bununla birlikte, getirdiği yeniliklerden ayrı olarak YTTK, anonim şirketlere ilişkin suç ve cezalar açısından 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa (ETTK) nazaran daha fazla fiil için cezai sorumluluk öngör-mektedir. Ancak Kanun, bir bütün olarak ve ceza hukukunun temel ilke-leri dikkate alınarak değerlendirildiğinde, ticari defterlere ilişkin cezaların

 

*   Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi

 

1 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 13.01.2011 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 14.02.2011 tarihli, 27846 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup, birkaç hükmü dışında 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 


tüzel kişi tacirler ve/veya bunların yönetim organlarının üyeleri hak-kında uygulanmasında bazı sorunların yaşanmasının muhtemel olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, kesin ve nihai bir yargıya ulaşmaktan zi-yade, konunun tartışılabilmesine ve gerekliyse çözüm bulunmasına zemin hazırlamayı hedeflemektedir. 

Makalede öncelikle tacirler hakkında genel bilgi verilmiş ve YTTK’da faili tacirler olarak düzenlenen suçlar ve bunlar için öngörülen cezalar açıklanmış, daha sonra da anılan Kanunda ticari defterlere ilişkin cezaların tüzel kişiler ve/veya bunların yönetim organlarının üyeleri hakkında uygulanmasının mümkün olup olmadığı etraflıca değerlendirilmiştir.

 

2. TACİRLER HAKKINDA GENEL BİLGİ

 

YTTK tacirleri, gerçek kişi tacirler ve tüzel kişi tacirler olmak üzere iki gruba ayırmıştır. Gerçek kişi tacir, Kanunun 12. maddesinde “bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişi” olarak tanımlanmış; ayrıca bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmiş olan kimsenin, fiilen işletmeye başlama-mış olsa bile tacir sayılacağı vurgulanmıştır. Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmayacak, tacir sı-fatı, temsil edilene ait olacaktır. Ancak, yasal temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olacaktır.

 

Tüzel kişi tacirler ise ticaret şirketleriyle (kollektif, komandit, ano-nim, limited şirketler), amacına varmak için ticari bir işletme işleten va-kıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hüküm-lerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlardır (YTTK md. 16/I). Tüzel kişinin iradesi, organları aracılığıyla açıklanır ve organlar, hukuki işlemleri ve diğer bütün fiilleriyle tüzel kişiyi borç altına sokarlar.

Tacir olmanın getirdiği bazı kolaylıklar olduğu gibi, bunların bir ta-kım görev ve sorumlulukları yanında haklarında uygulanacak yaptırımlar da mevcuttur. Tacirler hakkında öngörülen cezai yaptırımlar, YTTK’nın

 




562. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan maddede yer alan cezaların fai-li hem gerçek hem de tüzel kişi tacirlerdir. Ancak, ceza hukukunda tüzel kişilerin gerçek kişiler gibi suçların faili olamadığı, bunlar hakkında tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanabildiği dikkate alındığında, anılan Kanunda yer alan cezaların tüzel kişi tacirler hakkında ne şekilde uygulanacağı hususu soru işareti oluşturmaktadır. Aşağıdaki bölümlerde bu hususlar cevaplandırılmaya çalışılmıştır.

 

3. 6102 SAYILI YTTK’DA FAİLİ TACİRLER OLAN SUÇLAR ve BU SUÇLAR İÇİN ÖNGÖRÜLEN CEZALAR

 

3.1. Defter Tutma Yükümlülüğüne Aykırı Davranılması

 

Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle malvarlığı durumunu, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve YTTK’ya göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulacak, işletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilecektir (YTTK md. 64/I). YTTK’da ticari defter olarak yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri sayılmış; bunlar dışında tutulacak defterlerin Kamu Gö-zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu2 (GMDK) tarafından bir tebliğ ile belirleneceği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla tacirler, sayılan defterler dışında GMDK’nın belirleyeceği defterleri de tutmakla yükümlü-dür. Diğer taraftan Kanun, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve ge-nel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterleri de ticari defterler olarak kabul etmiştir.

 

YTTK’nın 562/I-a maddesinde ise; “64. maddenin birinci fıkrasın-daki defter tutma yükümünü yerine getirmeyenlerin” ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.

 

2 YTTK’da geçen ibare “Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu” olmasına karşın, 660 sayılı KHK’nın 32/III. maddesi ile TMSK kaldırılmış; Kurulun görev ve yetkileri ile her türlü varlıkları, borç ve alacakları, yazılı ve elektronik ortamdaki kayıtları ve diğer do-kümanları ile nakit ve benzerleri hiçbir işleme gerek kalmaksızın yeni oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna devredilmiştir.

 


 


YTTK’da sayılan ticari defterleri tutma yükümlülüğünün yerine getirilme-mesi hali cezai sorumluluk gerektirmektedir. Her ne kadar mezkur Kanu-nun 64/V. maddesinde, “yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterlerin GMDK tarafından bir tebliğ ile belirleneceği” ifade edilmişse de, idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamadı-ğından (TCK md. 2/II), kanaatimizce GMKD’nın belirlediği defterleri tut-mayanlar hakkında YTTK’nın 562/I-a maddesinde yer alan ceza hükmü uygulanamayacaktır.

 

3.2. Belgelerin Kopyasının Saklanmaması

 

Tacirler, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü bel-genin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür (YTTK md. 64/II). YTTK’nın 562/I-b maddesinde de “64. maddenin ikinci fıkrası uyarınca belgelerin kopyasını sağlamayanların” ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacağı ön-görülmüştür.

 

3.3. Defterlerin Açılış ve Kapanış Onaylarının Yaptırılmaması

 

Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanacak-tır. ETTK’ya göre sadece yevmiye ve envanter defterleri için kapanış onayı zorunlu iken, çift defter kullanımını olabildiğince engellemek amacıyla, YTTK’da bu defterler dışında defteri kebir, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri için de kapanış onayı zorunlu hale getirilmiştir (YTTK md. 64/III). Kanunda bu onayla-rın, uygulamada sıkışıklığa yol açmamak için izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Şirketle-rin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilecektir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde no-ter, ticaret sicili tasdiknamesini arayacaktır (Yavuz, 2011, 222). YTTK’nın 562/I-c maddesinde “64. maddenin üçüncü fıkrası uyarınca gerekli onayları yaptırmayanların” ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacağı belirtilmiştir.




3.4. Ticari Defterlerin Kanuna Uygun Tutulmaması

 

Yukarıda belirtildiği üzere ticari defterler, tacirler tarafından tutulacak-tır. Ticari defterler ve gerekli diğer kayıtlar Türkçe tutulacak; kısaltma-lar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtilecektir. Defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar, eksik-siz, doğru, zamanında ve düzenli olarak yapılacaktır. Bir yazım veya kayıt, önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizilemeyecek ve değiştirileme-yecektir. Kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmelerin yapılması yasaktır. Defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda, bilgilerin saklanma süresin-ce bunlara ulaşılmasının ve bu süre içinde bunların her zaman kolaylıkla okunmasının temin edilmiş olması şarttır (YTTK md. 65). Kanunun 562/I-d maddesine göre “65. maddeye uygun olarak defterlerini tutmayanlar”, ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaktır.

 

3.5. Hileli Envanter Çıkarılması

 

Her tacir, ticari işletmesinin açılışında ve her faaliyet döneminin so-nunda, taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarmakla yüküm-lüdür. Faaliyet dönemi veya başka bir kanuni terimle hesap yılı oniki ayı geçemeyecek; envanter, düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun dü-şen süre içinde çıkarılacaktır (YTTK md. 66). Maddi duran malvarlığı ile stok malvarlığının ne şekilde envantere alınacağı hususu anılan madde-de detaylı bir şekilde açıklanmıştır. YTTK’nın 562/I-e maddesinde, “66. maddeye aykırı hileli envanter çıkaranların, ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

3.6. Türkiye Muhasebe Standartlarına Ve Bunların Yorumlarına Aykırı Davranılması

 

Gerçek ve tüzel kişi tacirler gerek ticari defterlerini tutarken, gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, GMDK tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer

 




alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara ay-nen uymak ve bunları uygulamak zorundadırlar (YTTK md. 88). Kanunun 562/II. maddesinde, “Bu Kanunun 88. maddesine aykırı hareket edenler yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar.” de-nilmiştir.

 

4. YTTK’DA TACİRLER HAKKINDA ÖNGÖRÜLEN CEZALARIN UYGULANABİLİRLİK SORUNU

 

4.1. Tüzel Kişilerin Cezai Sorumluluğu

 

Anayasada güvence altına alınan ceza sorumluluğunun şahsiliği ilke-sinin gereği olarak sadece gerçek kişiler hakkında ceza yaptırımına (hapis cezası ve adli para cezası) hükmedilebilir. Tüzel kişilerin fiil ehliyeti, isnat yeteneği veya kusurundan bahsedilemeyeceği için işlenen bir suç nede-niyle tüzel kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanamaz ve bunlar bir su-çun faili olarak kabul edilemezler. Bu kapsamda, TCK’nın 20. maddesinde ceza sorumluluğunun şahsi olduğu ve tüzel kişiler hakkında ceza yap-tırımının uygulanamayacağı hükme bağlanmış, ancak suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımların saklı olduğu belirtilmiştir (Yavuz, 2011, 219).

 

Öte yandan, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri, ancak ka-nunlarda bu tedbirlerin uygulanabileceğinin özel olarak belirttiği hallerde tatbik edilecektir. Tüzel kişiler hakkında uygulanacak güvenlik tedbirle-ri ile ilgili olarak TCK’nın 60. maddesinde, bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin iştirakiyle ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen kasıtlı suçlardan mahkumiyet halin-de, iznin iptaline karar verileceği, ayrıca müsadere hükümlerinin, yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da uygulanacağı hük-me bağlanmıştır. Dolayısıyla tüzel kişiler hakkında uygulanabilecek olan güvenlik tedbirleri kamu kurumları tarafından verilen “iznin iptali” ve “müsadere” hükümlerinin uygulanmasıdır.

 

YTTK’nın 562. maddesinin I. fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) bentleri ile II. fıkrasında düzenlenen adli para cezalarının failleri, ilgili maddelerde

 




“tacirler” olarak gösterilmiştir. Tacirler, gerçek kişi tacirler ve tüzel kişi tacirler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sözkonusu suçların, gerçek kişi tacirler tarafından işlenmesi halinde, bu suçlar için öngörülen cezaların uygulamasında bir sorun bulunmamaktadır. Zira gerçek kişiler, bir suçun faali olabilmektedir.

 

Ancak, tüzel kişi tacirler, bir başka ifadeyle, ticaret şirketleri (kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler) açısından durum aynı değildir. Yu-karıda belirtildiği üzere, ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi kapsamında sadece gerçek kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanabilmektedir. Tüzel kişi tacirler hakkında ise cezai yaptırım uygulanamaz ve bunlar bir su-çun faili olamazlar. Tüzel kişi tacirlerle ilgili olarak kanunla öngörülmesi şartıyla ancak TCK’da düzenlenen güvenlik tedbirleri (izin iptali ve/veya müsadere) uygulanabilir.

 

4.2. Tüzel Kişi Tacirlerin Yerine Yönetim Organlarının Sorumluluğuna Gidil(eme)mesi

 

Önceki bölümlerde açıklanan cezaların (YTTK md. 562/I-a,b,c,d,e; II) tüzel kişi tacirler yerine bunların yönetim organları hakkında uygulanması mümkün müdür? Bu soruya, ceza hukukunun temel ilkeleri kapsamında cevap bulmaya çalışacağız.

 

Anayasada da ifade edilen ve evrensel nitelikteki “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesinin gereği olarak kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz (Anayasa md. 38; TCK md. 2). “Suç ve cezada kanunilik” ilkesi, çağdaş huku-kun vazgeçilmez temel ilkelerinden biridir. Bu ilke kapsamında, ticari defterlerle ilgili suçlardan dolayı tüzel kişi tacirlerin yönetim organlarının (anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde müdürler) sorum-luluğuna gidilebilmesi için; YTTK’da ceza hükümlerinin uygulanması yö-nünden “yönetim organlarının tacir gibi sorumlu olacağının” veya “tüzel kişi tacirlerin cezai sorumluluğunun tüzel kişi adına hareket eden organın üyelerine ait olacağının” açık bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, belirtilen şekilde bir düzenleme zımni veya aleni olarak YTTK’da yer almamaktadır. Dolayısıyla suç ve cezada kanunilik ilkesi gereğince ticaret şirketlerin yönetim organları hakkında ticari defterlere ilişkin suç-

 




lardan dolayı herhangi bir cezanın verilemeyeceği düşünülmektedir. Bu durumda, hem tüzel kişi tacirlere, hem de bunların yönetim organlarının üyelerine, yukarıda açıklanan gerekçelerle, ticari defterlerle ilgili suçlar-dan dolayı ceza verilmesinin mümkün olmadığı, dolayısıyla, YTTK’nın 562. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) bentleri ile II. fıkra-sındaki cezaların tüzel kişi tacirler hakkında uygulanabilirliğinin bulunma-dığı değerlendirilmektedir.

 

Diğer taraftan, YTTK’nın 375. maddesinin (c) ve (f) bentlerinde, ano-nim şirket yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez görev ve yetkileri arasında, muhasebe, finans denetimi ve şirketin yönetiminin gerektirdiği ölçüde, finansal planlama için gerekli düzenin kurulması” ve “pay, yönetim kurulu karar ve genel kurul toplantı ve müzakere defter-lerinin tutulması…” sayılmıştır. Sözkonusu hükümlerin, ticari defterlerin yönetim kurulu tarafından tutulması yükümlülüğünü düzenlediği kabul edilse dahi, bu yükümlülüğün ihlal edilmesi halinde cezai sorumluluğun yönetim kurulu üyelerine ait olacağına ilişkin bir kural anılan hükümlerde yer almamaktadır. Bu haliyle bahsi geçen maddedeki hükümlerin, TCK’da (md. 2) yer alan “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez.” kuralını karşılamadığı ve bu hükümlerden hareketle tica-ri defterlere ilişkin cezai sorumluluğun organ üyelerine yüklenemeyeceği değerlendirilmektedir. Kaldı ki TCK, kanunların suç ve ceza içeren hü-kümlerinin uygulanmasında kıyas yapılmasını, bu hükümlerin kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanmasını yasaklamıştır. Öte yandan, her ne kadar 64. maddenin gerekçesinde, tacir tüzel kişi ise defterleri tutma so-rumluluğunun, yönetim kuruluna ve yöneticilere ait olduğu belirtilmişse de, gerekçede yer alan ifade hem Kanun hükmü şeklinde sonuç doğurma-makta, hem de cezai sorumlulukla ilgili bir düzenlemeyi içermemektedir. Bununla birlikte, aynı konu ETTK’da, ceza hukukunun ilkeleri dikkate alınarak düzenlenmiş ve Kanunun 50 yılı aşkın uygulamasında herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Anılan Kanunun 67. maddesinin ikinci ve üçün-cü fıkralarında; bir tacirin defter tutma mükellefiyetini yerine getirmeye yetkili kıldığı kimsenin bu defterlere geçirdiği kayıtların, o tacirin kendisi tarafından tutulmuş kayıtlar hükmünde olduğu, ticari defterlerin kısmen veya tamamen mevcut olmamasından yahut kanuna uygun surette tutulmamasından veyahut saklanması mecburi olan defter ve kağıtların gereği gibi saklanmamasından doğan sorumluluğun doğrudan doğru-ya işletme sahibine ve tüzel kişilerde yönetim organının üyelerine veya idare işlerine yetkili olan kimselere ve tüzel kişiliği olmayan ticari işletme ve teşekküllerde onları idareye yetkili olan kimselere ait olduğu, bunların, kusuru memur ve müstahdemlerine yükleterek bu sorumluluktan kurtula-mayacakları; defterleri tutma mükellefiyetini hiç veya kanuna uygun




 

şekilde yerine getirmeyip de belirtildiği şekilde sorumlu olanların üç milyon liradan otuz milyon liraya kadar adli para cezasıyla cezalandı-rılacağı, defterlerin kanuna uygun şekilde tutulmaması halinde, bunları tut-makla vazifelendirilmiş olan kimselere de aynı cezanın verileceği ve diğer kanunlarda bulunan cezai hükümlerin saklı olduğu belirtilmiştir. Bu hü-kümler çerçevesinde, ticari defterleri gerçek ve tüzel kişi tacirler tutmakla yükümlü olmakla birlikte, bu yükümlülüğün hiç veya kanuna uygun bir şe-kilde yerine getirilmemesi halinde Kanunda öngörülen adli para cezası ti-caret şirketlerinin yönetim organlarının üyeleri hakkında uygulanmaktadır.

 

YTTK’nın iki ayrı maddesinde, ETTK’nın 67. maddesine benzer nite-likte hükümler bulunmakla birlikte, sözkonusu hükümler tacirlerin cezai sorumluluğu ile ilgili değildir. Bahsi geçen düzenlemelerden biri Kanunun 13. maddesinde, diğeri ise 63. maddesindedir. YTTK’nın 13. maddesinde, küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsil-cinin, tacir sayılmayacağı ve tacir sıfatının, temsil edilene ait olduğu belir-tilikten sonra yasal temsilcinin ceza hükümlerinin uygulanması yönün-den tacir gibi sorumlu olacağı ifade edilmiştir. Öte yandan, Kanunun 62. maddesinde haksız rekabete ilişkin cezayı gerektiren fiiller açıklanmış, bir sonraki 63. maddede de tüzel kişilerin işlerini görmeleri sırasında bir hak-sız rekabet fiili işlenirse 62. madde hükmünün,tüzel kişi adına hareket eden veya etmesi gerekmiş olan organın üyeleri veya ortakları hakkın-da uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, bahsi geçen düzenlemeler, başta belirtildiği üzere, ticari defterlere ilişkin olmadığından, bu makalede değerlendirilen konuya çözüm getirmemektedir.

 

Öte taraftan, YTTK’nın 562. maddesinde düzenlenen diğer suçların fa-illeri ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır. Örneğin, anılan Kanunun 524. maddesindeki ilanı yaptırmayanlar ikiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaktır. Bahsi geçen 524. maddeye göre ilan yaptırma görevi, yönetim kuruluna aittir. Dolayısıyla suçun faili de yöne-tim kuruludur.




 

Sonuç olarak, ticaret şirketleri adına hareket eden organ üyelerinin, ticari defterlere ilişkin suçlardan dolayı cezai yönden sorumlu olacağı YTTK’da açıkça düzenlenmelidir. Aksi takdirde, anılan Kanundaki ceza-lar, sadece gerçek kişi tacirler hakkında uygulanabilecek, tüzel kişi tacirler hakkında ise uygulanamayacaktır.

 

5. SONUÇ

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda birçok fiil için cezai müeyyide ön-görülmüştür. Hapis ve/veya adli para cezası şeklinde düzenlenen cezalar-dan bazılarının faili de tacirlerdir. Tacirler için cezai sorumluluk gerektiren davranışlar; defter tutma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi (md. 64/I), belgelerin kopyasının sağlanmaması (md. 64/II), defterlerin açılış ve kapa-nış onaylarının yaptırılmaması (md. 64/III), ticari defterlerin Kanuna uy-gun tutulmaması (md. 65), hileli envanter çıkarılması (md. 66), kayıtların TMS’ye ve bunun yorumlarına aykırı olmasıdır (md. 88).

 

Ancak, ceza hukukunda bir suç nedeniyle tüzel kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanamayacağı ve bunların bir suçun faili olamayacağı öngö-rülmüştür. Bunlarla ilgili olarak sadece suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımlar (yetkili makamlarca verilen iznin iptali ve/veya müsadere) uygulanabilecektir. Bu kapsamda, ticari defterlere ilişkin sözkonusu suçlardan dolayı gerçek kişi tacirler hakkında cezai taki-bat yapılabilmesi mümkün iken, aynı cezaların tüzel kişi tacirlere (anonim, limited, kollektif ve komandit şirketler) uygulanması mümkün değildir.

 

Bununla birlikte, tüzel kişilerin iradesinin organları aracılığıyla açıklan-ması nedeniyle, YTTK’da tacirler için öngörülen cezaların, bunların yöne-tim organları hakkında uygulanacağı ileri sürülebilir. Ancak YTTK’da, ti-cari defterlere ilişkin cezaların uygulanması yönünden “tüzel kişi tacirlerin yönetim organlarının tacir gibi sorumlu olacağına” veya “tüzel kişi tacirle-rin cezai sorumluluğunun tüzel kişi adına hareket eden organın üyelerine ait olacağına” dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla,

 

“suçların ve cezaların kanuniliği”, “ceza sorumluluğunun şahsiliği”

 




ve “kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verile-meyeceği” ilkeleri gereğince, kanaatimizce, YTTK’nın 562. maddesinin I. fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) bentleri ile II. fıkrasında düzenlenen ticari defterlere ilişkin cezalar tüzel kişi tacir olan ticaret şirketleri hakkında uy-gulanamayacaktır.

YTTK’nın 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte, sözko-nusu cezaların uygulanmasında herhangi bir sorun yaşanmaması ve mev-cut kanuni boşluğun giderilmesi amacıyla, 6762 sayılı ETTK’nın 67/II. maddesindeki hükme benzer bir şekilde, “ticari defterlerle ilgili yüküm-lülüklerin yerine getirilmemesinden doğan cezai sorumluluğun işletme sahibine, tüzel kişilerde yönetim organının üyelerine veya idare işlerine yetkili olan kimselere ait olacağına” dair bir hükmün YTTK’ya eklen-mesinin veya bu Kanunun 562. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında düzenlenen adli cezaların idari cezaya dönüştürülmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

 

KAYNAKÇA

 

T.C. Yasalar (09.07.1956). 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu. Ankara: Resmi Gazete (9353 sayılı)

 

T.C. Yasalar (14.02.2011). 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu. Ankara: Resmi Gazete (27846 sayılı)

 

Yavuz, Mustafa (2011), “Türk Ceza Kanununda Şirketler İçin Öngörü-len Güvenlik Tedbirleri”, Yaklaşım 219 (2011).

Yavuz, Mustafa (2011), “Yeni Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirket-ler İçin Öngörülen Suç ve Cezalar-I” Yaklaşım 222 (2011).

 

Mustafa YAVUZ*

 

  http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/110malicozum/10_mustafa_yavuz.pdf


 

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)