Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/2.maddesi hükmüne göre; işyerinde çalışan hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya işyerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı ile Resmi ve özel daire ve müesseselerce hizmet erbabına, demirbaş olarak işin gereği verilen ve bunların işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyaları (örneğin elbise, iş tulumu, eldiven, başlık vb.) için yapılan giderler de (GVK md. 27) kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmaktadır.
İşverenlerce işyerinde ve işyerinin müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda ise çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 01.01.2011 tarihinden itibaren KDV hariç 10,70 TL’ye kadar olan kısmı gider olarak yazabileceklerdir.
İşverenler bu tür ücret ödemeleri ise ücret bordrosuna dayanarak, genel hükümlere göre gider yazacaklardır.
Lokantalar veya yemek verme hizmetini sağlayanlardan alınan faturalar, bu bordronun eki niteliğinde gider belgesi olarak kabul edilecektir.
Ancak yemek bedeli 10,70 TL tutarındaki kanuni haddi aşması halinde, aşan kısmın KDV’si dahil tamamı hizmet erbabına ödenen net ücret olarak kabul edilecektir.
Personele ayın olarak sağlanan menfaatler damga vergisinin konusuna girmediği için had aşılmış dahi olsa personele yemek yedirilmesi işlemi damga vergisi kesintisi gerektirmediği kanaatindeyiz.
Ancak hizmet erbabına yemek hizmeti vermek yerine yemeklik erzak verilmesi halinde hizmet erbabına sağlanan bu menfaat ücret olarak sayılıp, vergi tevkifatına tabi tutulacaktır. Yemeklik erzak alan hizmet erbabı erzak bedeli +KDV kadar net bir yardım almış olacaktır. Hizmet erbabı açısından sağlanan bu net menfaatin brüt tutarı hesaplanarak, menfaatin elde edildiği aydaki brüt ücretini ilave olunacaktır. Hizmet erbabına sağlanan ayın şeklindeki menfaatler SGK primlerin hesabına esas tutulacak tutarın tespitinde dikkate alınmayacaktır.
Hizmet erbabına sağlanan bu menfaatin brüt tutarı üzerinden ayrıca Damga Vergisi de kesilecektir.
Hizmet erbabına yemek hizmeti vermek yerine nakit verilmesi halinde ise, kendisine yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilecektir.
Hizmet erbabına yapılan bu yardım kendisine yapılmış net ücret sayıldığından brütüne ulaşılıp bunun üzerinde gelir vergisi Tevkifatı ve Damga Vergisi kesilecektir.
Yıldırım ERCAN
www.huseyinust.com
twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/