FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Çalışanları ilgilendiren RÖPORTAJ : -Kıdem Tazminatı Fonu Bireysel Hesap Şeklinde Olmalı -Teşviklerle ilgili yeni düzenleme yolda-Bulgaristan göçmenlerinin borçlanma sorunu-Kadınların doğum borçlanması hakkı genişleyecek mi?- Emeklilerin intibakında çalışma başladı mı? Çalışmaya devam ettikçe düşen emekli aylıkları sorunu?İş kazaları öncelikli hedefimiz?

Çalışanları ilgilendiren RÖPORTAJ :


-Kıdem Tazminatı Fonu Bireysel Hesap Şeklinde Olmalı


-Teşviklerle ilgili yeni düzenleme yolda-


Bulgaristan göçmenlerinin borçlanma sorunu-Kadınların doğum borçlanması hakkı genişleyecek mi?- 


Emeklilerin intibakında çalışma başladı mı?


Çalışmaya devam ettikçe düşen emekli aylıkları sorunu?İş kazaları öncelikli hedefimiz?


 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’da ve kamu bir ilke imza atan ve tam 12 yıldır aynı bakanlığın basın müşavirliğini yürüten Kayhan Ünal, Bakan ile iftar yemeği organize etti ve kafamdaki ve kafanızdaki soruları bakana sorduk.

İkinci kez aynı koltuğa oturan Bakan Çelik, gerçekten dobra, özgüveni yüksek ve konuşmaktan tartılmaktan kaçması bir yana seven birisi…

 

-Örgütlenmenin önündeki engeller kalkacak.

-Özel hastanelerin fark isteme hakkı yüzde 100 e çıkabilir.

-İlaç sağlayıcıların şikayetleri ve sorunları var.

-Bakanlık teşkilat kanununu KHK ile değiştiriyor

-Özel de 320 bin, kamu da 429 bin kayıtlı taşaron işçisi var.

-TİSGLK yüzde 10 barajı sıfıra doğru gidiyor sendikalar bin 1 veya yüzde1 olsun diyor

-Sendiklar kanunun değişiyor

-4688 de memur sendikalarında kanun değişiyor 16 da evet 10 konuda tartışma var

EKK

-Kıdem tazminatı fonu tartışılmadan uzlaşılmadan çıkmaz.

-Kıdem tazminatı fonu bireysel fon gibi olacak.

-İstihdama teşvikler düzenleniyor

-Mevcut teşviklerin aksayan yönleri yeniden değerlendirilecek

-2023 hedefi işsizlik oranı yüzde 5-6

-SGK eğitim tesisleri uzun yıllığına kiralanmış bu doğru değil, iptal edilmeli

-Sigara içenlere 5 lira sağlık sorunu yaratma cezası gelebilir paketlere 5 lira zam…

-Sağlıkta sağlık kriteri uygun olanlara özel hastanelerde fark indirimi gelebilir.

 

 

Soru: Aynı bakanlığa ikinci kez geldiniz ilk geldiğinizde ne hissettiniz nerde kalmıştık dediniz mi?

Bakan- Şimdi ben doğrusu bakanlığa tekrar geri dönmeyi hiç aklımdan geçmiyordu yani şöyle ben ilk bakanlığımda size de çok anlatamadığım zor bir süreç yaşadım reform süreci yani ben geldiğim gün sosyal güvenliğin içine girdim 6 ay 7 ay çıkamadım hatta çıktıktan sonra sosyal taraflarla buluştum yani sosyal güvenlik reformunun çatısını çattıktan sonra sosyal taraflarla o arada birde eczacılar sorunu çıktı karşımıza hatırlayın eczacılarla da 2,3 ay uğraştık sözleşme anlaşma yaptık bir protokol yaptık sosyal güvenlik reformunu meclise taşıdık ve ondan sonra sosyal taraflarla oturup 50 tarafla yani en iyi 50 sosyal taraf ile ve onlarla yüzde 80-90 hep beraber televizyonlarda uzlaştık. Bu bir ömür törpüsü size söyleyeyim ama bu olmasaydı 2,5 günü mecliste geçiremezdik 200 küsür maddelik bir yasayı 2,5 güne TBMM’den geçirdik ve Fransa’da bir maddesi grevlere neden oldu. Biz en ağır maddeleri de içeren en hafif maddeleri de içeren yasayı uzlaşma ile genel kuruldan da geçirdik ben hala o parlementoyu teşekkür ediyorum çünkü gidip ben kendilerine grup başkan vekillerine anlattığım zaman çok anlayışla karşıladılar dedim. Bugün bize yarın siz iktidar olabilirsiniz bu iş çok ciddi bir iştir onlarda usulen kabul ettiler arkasından istihdam paketi geldi ve arkasından da küresel kriz geldi.

 

-- Teşviklerle ilgili yeni düzenleme yolda

Soru—İstihdam teşvikleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?

Bakan- Şu an bu düşüncedeyiz elimizde hazır bir metin yok ama biz diyoruz ki bu parçalı bulutlu durumda daha anlaşılır ilgilinin çok daha rahat istifade edinebileceği anlayabileceği ve hemen uygulamaya koyabileceği bir sistem olsun diyoruz istihdamla ilgili ama.

Soru---İstihdamı artırıcı özellikle güneydoğuda takim bölgesi dengelerinden dolayı sizde orda bölge milletvekili olduğunuz için üçüncü dördüncü bölgeden dolayı bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. İnşallah bu sıkıntılara bir düzenleme olur.

Bakan- Yani şu anda sarsıcı bir şey söz konusu değil ama aksayan yönleri teşviklerdeki aksayan yönleri dikkate alan bir bakış açısı istihdamdır ama diğer alanda evet.ya mesela genç ve kadın istihdam teşviğine bakıyorsunuz en son 90 bine çıkmış şimdi tabi teşvik oranı azaldıkça puanlar düştükçe teşvik kapsamında yararlanan sayısı düşmeye başladı. Düşünebiliyor musunuz işverene ben ödeyeceğim diyorum ve genç delikanlı al çalıştır diyorsunuz ama sonrası gelmiyor.

 

Bulgaristan göçmenlerinin borçlanma sorunu

Soru: Sayın bakanım siz Bursa’lısınız Bulgaristan göçmeni de çok Orada Bulgaristan göçmenlerinin zorunlu göç yapanlara yurtdışı borçlanması hakkı tanımıştınız ama 89’dan sonra gelen yani aslında zorunlu göçle gelmiş ve tekrar geri dönmüşler bu konuda kendilerine de böyle bir hak tanınıp tanınmayacak mı diye merak ediyorlar böyle bir düşünceniz olur mu?

Bakan-1989’dan gelenlerle ilgili zorunlu göçe tabi tutulanlarla ilgili bu düzenlemeyi yaptık orada bize iletilen talep şöyle bir talep var deniliyor ki bizde zorunlu göçe tabi olarak geldik ama biz diyor şuralara gittikten sonra buraya geldik diyor bu tür dört beş bini geçmeyen bir taleple karşı karşıyayız.

Soru: Bu talepleri uygun görüyor musunuz?

Bakan- Prensip olarak uygun bakıyorum bütün şeyleri yasallaştırmak çok kolay değil Ali bey.

Soru:Siz o işi iyi biliyorsunuz yasalaştırma da üstünüze yok.

Bakan- Ya biliyoruz da

Soru: Grup başkan vekilliği yaptınız çok iyi sizin bakanlığınız zamanında çıkan yasa kadar yasa çıkmadı.

Bakan- Geçen dönem ben Ağıskalı’ları bin Ağıskalı’yı vatandaş yaptık ve zor bir iştir yani şimdi herkes başka bir şey anlıyor burada Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan insanların halini herkes bilmiyor Jivkov döneminde çekilen zulümleri herkes bilmiyor o süreç aşıldı bunun gibi çok riskli kanunlar meclise geçmesi grup başkan vekilliği döneminde çok oldu böyle onbeş tane yasa vardır.

 

Soru: Sayın bakanım sizin kafanızda varsa geçirirsiniz var mı böyle bir düşünce?

Bakan- Oradaki gerçekten 1989 kayıtlı varsa onlara çok olumlu bakıyoruz ama gerçekleştirmek sözünü vermek yapmak demektir niyetimiz o mağduriyeti gidermek ama nasıl gerçekleşir bilemem.

-Kadınların doğum borçlanması hakkı genişleyecek mi?

Soru: Biliyorsunuz siz kürsüde yine söylemiştiniz demiştiniz ki reform zamanında kadınların doğum borçlanması askerlik borçlanması gibi olacak ve onlar doğum borcunu yapacak ama maalesef kurum genelgesi kadınların doğumların borçlanmasına izin vermiyor madem askerlik borçlanması var erkeklere veriyoruz askerlik borçlanmasını sigortalı olmadan öncekilere kadınlara doğumlarını vermeyi düşünüyor musunuz?

Bakan - Geriye dönük borçlanmayı yani.

Soru: 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl gibi. Erkeklere verdiğimiz askerlik borçlanması hakkı gibi kadınlara da verelim mi yani?

Bakan- Genelde sizin taleplerinizle bizim yaptıklarımız sosyal güvenlikte vatandaşın talepleri doğrultusunda bu güzel bir şey eksiklikleri gideririz ama sosyal güvenlik olarak da bir mali boyutu finans boyutu var tabi bakmak gerekiyor ve oradaki açıklarımız ne ise o konuda tavsiyelerinizi bekliyoruz.

Soru: O zaman şöyle bir soru gelecek sayın bakanım şimdi deminden beri teşvikleri konuşuyoruz sosyal güvenlikte açık var dedik açık iki şekilde giderilebilir bir işverenlerden daha çok prim alırsınız ya da emekli maaşını azaltırsınız emeklilik maaşlarını kenara bırakalım iş verenlerin yüzde beş primlerini tanıyorsak vatandaşlarında bu konuda açıkları düşünmeden çünkü işverenlere teşvik verirken açıkları düşünmüyoruz bakın yani birden bire yüzde 25 indirim yapıyoruz yani 100 lira değil de 75 lira öde diyoruz açık daha çok artıyor.

Kıdem Tazminatı Fonu Kişisel hesap şeklinde olacak

Soru:Kıdem Tazminatı Fonu gelecek mi?

Bakan- Kıdem tazminatı programımızda var bizde kıdem tazminatı ile ilgili kendi mutfağımızda çalışmaya başladık yani şundan dolayı biraz belki bu günlerde önümüze gelmeyeceği düşüncesindeydim ben ama bu alt iş veren meselesi baktığınız zaman çözüm olarak kıdem tazminatı fonu alt işveren için yani taşeron işçiler için ciddi bir çıkış yolu olarak görülüyor bu konudaki kayıt dışılığı önleme oradaki haksızlığı ortadan kaldırmak açısından fon ciddi işler görecek.

Soru: Hastalığı yani bataklığı yok etsek taşeronluğu kaldırsak hastalığın kendisi o zaten.

Bakan- Şimdi şöyle diyelim ki kamu için böyle bir şey düşünsek özel sektör için bu mümkün değil kaldı ki kamuda bugün sağlık açısından bakarsanız bir anlamda özel hastaneler gelecek dönemde rekabet etmek durumda kalacak yani bu böyle gitmez sürekli değişiyor bu rekabet ortamında her kurum veya her birey rekabet edebilir ve maliyetleri mümkün mertebe aşağıya çekecek tüm enstrümanları kullanacaktır yani bu ezme ezilmeye dönüşmediği sürece asıl işverenin işlerini alt işverene yaptırmasında bir mahsur yok dünya gerçeği de bu. Buradaki esas çalışan açısından emekçi açısından oluşan yanlışlıklar ve işi sıkıntıya sokan alanlar nelerdir bunları belirlemek gerekir şimdi mesela diyor ki taşeron işçisi diyor ki tatil yok diyor yani biz 1 yıl çalışıyoruz arkasından yeni bir işveren ile yeni bir ihaleye gidiyoruz yıl 2 yıl 1 gün tatil yok diyor bu önemli izin tatil.

Bu tazminatlardan yararlanma şansları hiç yok çalışma saatleri çok berbat insafına kalmış artık beyefendilerin 12 saat midir 14 saat midir kaç saattir oda acımasız bu ve benzer sosyal haklar bunlarla ilgili sağlıklı bir düzenleme kamu açısından bakarsanız kamuyu ihale kurumundan ihale şartnamelerinde ve bu tarafta işte kıdem tazminatı fonu içerisinde bu tazminatların elde edilmesi gibi konularda hak kayıpları ortadan kalkarsa yani gerisi artık sorun kalkıyor. Ücretlerde belki farklılıklar olabilir artık kişinin şeyi ne olur bilemem örgütlenme şeyi de geliyor örgütlenme hakları da nasıl sağlanır bunun üzerinde de çalışıyoruz.

Soru: Fon gelecek mi Bakanım.

Bakan- Çalışma hayatıyla ilgili atılması gereken adımlar neyse bu dönemde cesaretle atılacağını söyleyebilirim. Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır. Yani bunlar olacak tabi ama şunu da taraflar bilsinler ki onlarla konuşmadan onlarla mümkün mertebe uzlaşmadan ama bu uzlaşı yüzde yüz değil yüzde 80,90,85 kiminle yüzde 65. Yüzde 50 üzerinde olmak kaydıyla bazı maddelerde yüzde 60 olur bazı maddelerde yüzde 90 olur bazı maddelerde yüzde 100 olur ama bunu zorlayacağız yani uzlaşma noktalarını bulmaya çalışacağız yani ben geçmişte daha zor konularda uzlaştık mesela kıdem tazminatı konusunda hepiniz yazıyorsunuz çok doğru yazıyorsunuz yani bundan istifade edenlere bakıyorsunuz kamudakilerin dışında kim yararlanıyor belli firmalarda çalışanlar.

Soru: Kamudaki taşeronları kaldırmayı düşünüyor musunuz sayın bakanım.

Bakan- Kamuda 429 bin taşeron var mesela özel sektörde de 320 bin civarında eğer yanılmıyorsam şu anda SGK kayıtlarına göre ya Allah aşkına Türkiye’de 730-750 bin mi taşeron sayısı taşeronda çalışan işçi sayısı?

Soru: Taşeronluğu kaldırsak kayıtdışılığı da kaldırırız sayın bakanım. Kayıtdışılığın yatağı sorunların yatağı.

Bakan- Yani o kadar çok bağlantılı olduğunu zannetmiyorum yani taşeronluğu kaldırdığın zaman bunlar kayıt altına girecek diye. Bir şey tam tersine az önce saydığım uygulamaları koyarsanız ben bu işlerin kayıt altına daha kolay gireceğine inanıyorum bizim işimiz burada şu işvereni korumak gerekiyor? İşçi için işçiyi korumak gerekiyor işveren için de işçiyi korumak gerekiyor yani bu mantığı iyice oturtmamız gerekiyor.

Soru: Bu uzun çalışma saatlerinden bahsettiniz özellikle büyük marketlerde filan 10-12 saati buluyor bununla ilgili spesifik bir şey olacak mı? Yani nasıl engelleyeceksiniz?

Bakan- Denetim yani kurallar belli müfettişlerin sayısı gittikçe artıyor. Müfettişi sayımızı arttırıyoruz.

 

Soru: Kıdem tazminatı konusuna dönelim mi?

Bakan- Hayır onla bağlantılı diyorum ben şimdi taşeran işçilerle durumu değerlendirirken 1 yıl çalıştırılmayan işçinin kıdem tazminatını nasıl karşılarsınız aylık ödeme yaparsanız karşılarsınız aylık ödemeyi fonun dışında yapamazsınız ki.

Soru:Fonun oranı nasıl olacak sayın bakanım SSK matrahı üzerine mi olacak yüzde kaç olacak? Mesela yirmi yıla 6 brüt maaş mı verilecek yeni uygulamada?

Bakan- Fonda öyle bir şey ki çatıyı çakıyorsunuz yandan yıkılıyor bir daha başka türlü çakıyoruz yani baya bir çatı yapılacak gibi görünüyor.

Soru: Sayın bakanım işsizlik sigortasında yüzde 4 bir ödeme yapılıyor 1 devlet payı 2 işveren birde işçi burada zaten işsizlik formunda çok büyük bir rakam var biriken bir miktar var. Yani işsizlik formunu biraz düşürülüp o şekilde bir katkı sağlayabilir mi en azından çatının ayaklarından birini dik tutabilmek için.

Bakan- Yani bilemiyorum da o görüşe paralel olarak çok daha uç şeyler söyleyenler var diyorlar ki 50 katrilyonu geçti fon herkesinde gözü burada bunu donduralım bunun gelirlerini sonraki fona çevirelim verelim diyorlar bu kendi nemasıyla takip edilir bakılır gidişata göre nedir falan diye çok uç görüşü olanlar var tabi, görüşler serbest herkes birşeyler söylüyor kimiside böyle diyor.

Fon çıkacaksa fon kurulacaksa bu işverenden çıkacak zaten başka bir tarafı yok yani bu işin.yani buradaki hesaplamalar tabi ki çok yönlü yapılıyor şu anda kaç yüzde 8,1. Şimdi bir yıllık kıdem tazminatı tutarı aylık maaşın yüzde 8,1’i kadar işveren maliyeti var. Yani 12 maaşta bir maaş. Burada bir mağduriyet kazanılmış bir haklar açısından oluşturmamak gerekiyor. Geleceğe yönelikte bir mağduriyet oluşturmayacak şekilde Türkiye işverenler içerisinde rahatlatması gerekiyor.

Soru: Hep söyleniyor ya 12 yıla bir brüt olacak veya 12’ye 6 gibi, 20’ye 6 gibi bir sürü şey var böyle bir çıkış noktası mıdır yani asıl mesele bu kıdem tazminatında olmalı bir maaşa bir maaş gibi…

Bakan- Yani bence artık yeni bir sisteme geçtiğiniz zaman eskisiyle mukayese etmemek gerekiyor ama eskisiyle mukayese mağduriyet veya kar ve zarar açısından bakılabilir çok artık yeni sistem 70’li yıllardan beri Türkiye’nin gündeminde olsun diye ifade edilen bir sistem buna artık Türkiye geçmedi tabi geçerken de hak hukuk dikkate alınacak yani ne kazanılmış haklara nede önümüzdeki süreçle ilgili en büyük bizi memnun edecek olan şudur binlerce milyonlarca kıdem tazminatından yoksun kayıtlı çalışmasına rağmen yoksun insan bu şekilde bu tazminattan bu fondan yararlanabilme hakkını elde eder bunlar tabi sosyal taraflarla konuşucağızz kim ne nasıl bakıyor zor bir şey tabi efendim

Soru: Türk-İş’in kıdem tazminatı konusunda genel kurul kararı var genel grev sebebi sayarız diye.

Bakan- Şimdi hayat risk ben Urfa’da çalışırken diyor ki abi ya o köye gitmeyelim diyor yol toprak zaten gitmeyelim diyor o bölgeye gitmeyelim diyor ne olacak dedim ee şöyle olur böyle olur bir sürü şeyler gerçekten de yıllar vardır hiç siyasetçinin gitmediği. Karacadağ bölgesine gittim ben Diyarbakır sınırında orda 25 köyü gezdim hep yol toprak herkes Bir şey söylüyor işte oylar şuraya verildi onlar var bunlar var milletvekilleri adaylarının köyleri var yani çok şeyler söylendi gitik vatandaş çok güzel karşıladı oy versin vermesin önemli değil az versin çok versin çok güzel bir seyahatti yorucu bir seyahatti ama güzel bir seyahatti risk alacaksınız gideceksiniz siyaset yapıyorsanız şimdi burada da bir görüntüde bir kampanya yürütülüyor çalışama hayatıyla ilgili konularda bide verimsel bir veriye dayalı bir kampanya mesela ikincisine çok saygı duymak gerekiyor diğerini de hoş görü ile karşılamak gerekiyor hani herkesin bir taraftarı var taraftarına söylemesi gerekenler var o da çok doğal bir şey ama bilimsel bir veriye rağmen birşey yapılıyorsa bunu ben yaparım gibi bir risk almaya falan gerek yok orda teslim olacaksınız.

Soru: Sizin kafanızdaki fon nasıl?

Bakan- Biz fonun kişisel hesap şeklinde olmasını düşünüyoruz, yani İşsizlik Sigortası gibi ortak hesap gibi değil de her işçinin hesabında ayrı ayrı paranın birikmesi şeklinde ama daha net değil. Sosyal taraflarla asgari şartlarda uzlaşmadan bir sonuç ortaya çıkarmam.

 

***Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlik mesleği

Ali Tezel: Denetim anlamında sorumluluk yüklenebilecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği Meslek Kanunu çıkarılması konusunda kayıtdışılığı azaltmayi düşünüyor musunuz?

Bakan- İşyeri güvenliği temsilcisi bu uygulamalar diğer alanlarda da yaygınlaştırılabilir yani.

Ali Tezel: Hayır çalışma sosyal güvenlik müşavirliği tıpkı maliyedeki o benzeri olacağı için özel sektörde kamuyu denetleme için imza sorumluluğu vereceksiniz, yetki vereceksiniz?

Ben mesela 23 yıl müfettişlik yaptım bilgi birikimim var bu bilgi birikimim hadi gideyim toprak yapayım demek var birde kullanmak var.Yasası olur veya olmaz farketmez ama yasası olursa en azından bu alan bir sorumluluk bir ahlak gibi kriter edinmiş olur.

Bakan- Bizim bakanlığın bu teşkilat yapısıyla ilgili bir çalışmamız var yani orada düşünülebilir.

 

 

 

 

***Bakan yardımcılığı

Soru: Sizin görüşünüze göre bakan yardımcılığına ihtiyaç var mıydı çalışma bakanlığı için?

Bakan- Ya şimdi böyle bir şey prensip kararı ve ilgili yasal düzenleme olduğu için var demek ya da yok demenin anlamı yok, faydası olabilirde yani şu anlamda söylüyorum, ben halkla da diyoloğu bire biri seven bir siyasetçiyim yalnız araziye gittiğim zaman değil Bakanlıkta da öyle geldiğim saatten gecenin geç saatine kadar randevulu gelen randevusuz gelen farketmez yani bir çok insanda randevusuz geliyor yani adam geliyor napıcaksın geliyor.

Ben kişisel olarak bu yoğunluğu yaşayan birisiyim ve bundan da rahatsızlık duymadım yapı böyle şimdi bu yoğunluğu benim çalışmaya dönük ana konulara dönük zamanımı alan bu konuları hafifletecekse son derece iyi bir şey. Ben daha çok ana konulara yoğunlaşacaksam bu mekanizma çok iyi iş görür diyeceğiz yani bu yoğunluk devam eder bu mekanizmada burada durursa hiçbir anlamı yok.

Soru:Bakan yardımcısı ile bakan çatışması olur mu?

Yani çift başlılık bakan düzeyinde olmaz müsteşar bürokrat arasında olur bilemiyorum ama yine bakanın yükünü alması çercevesinde bu yapıldı çünkü parlementoda yoğun talepler geliyor yani 550 milletvekili var herkes bir şey söylüyor haklı haksız herkes bir şey iletiyor ille de tayin işi değil bu elde ettiği bir veri var,şikayet şu bu bunları dizayn eden bir anlayış oturursa çok isabetli olur

 

 

***Emeklilerin intibakında çalışma başladı

Soru: Programda intibak yasası var mı?

Bakan- Şimdi bu intibak, aylık bağlama sistemlerinde çok oynanmış Türkiye’de işte yüzde 5 benim en son bildiğim 81,82,87,2000,2008 yani intibak dediğiniz zaman böyle adresi belli bir şey değil yani öteden beri bir intibak sorunu var yani bütün emekliler için geçerli fakat bizim hükümet olarak uygulamalarımızda bir şey yaptık alt gelir gruplarına alt ücret gruplarına birazda gelirlerini daha arttırıcı uygulamalarda ben rakamlara bir ara bakmıştım 5 bin gün, 6 bin gün,7 bin gün bölümlerinde 2000’den bugüne ne olmuş diye baktığımız zaman ciddi bir şekilde yakınlaşma olduğunu görüyoruz yani 1982 yılında emekli olan ile 2008de emekli olan arasında bir fark ama uçurum yok ama yani bu şey bende var bu anlamda hükümet programda dikkat ederseniz daha bir zamana yayıcı bir kavram var orda diyor ki kademeli olarak düzeltilecek ben şu talimatı verdim şu işi 1980 ise 1980’den bugüne iyi bir çalışalım nedir ya intibakta yaşanan sorunlar hangi alanlarda nedir biz nerelerde bu kademeli iyileştirmeleri yapabiliriz programlı çerçeve içerisinde arkadaşlarımız güzel bir çalışma yapıyorlar

Soru: Ne kadar sürer sayın bakanım?

Bakan- Yani çözümüyle ilgili süreyi vermeyelim ama şöyle diyelim; birkaç ay içerisinde fotoğrafı önümüze koyacaklar yani.

 

***2003-2007 eksik zamları tereddütlü

Soru: Peki 2003-2007 zamları konusunda sayın bakanım?

Bakan- Şu anda çalışmadım ama konuyu değerlendiririz.

 

***Memur sendikalarında aciliyet var

Soru: Peki memurların Toplu Sözleşmesi konusunda bir çalışma var mı sayın bakanım?

Bakan- Memurlarla ilgili çok acil bir durum var şu anda işte memurlarla ilgili bir araya geldik. Bu 4688 ile ilgili güzel bir çalışma yapmış, Onlar da biz de arkadaşlarla biraraya geldik geneli itibari ile 16 madde uzlaşma sağladık, 10 madde civarında da işte ihtilaflarımız oldu. Şimdi yeniden biraraya geleceğiz bu bir araya gelişte bu 10 ihtilaf ettiğimiz madde de hangi maddelerde uzlaştıysak onları da çözeceğiz kalan maddelerde uzlaşmadık diyeceğiz. Ya da bir toplantı daha yapalım diyeceğiz sona gelmiş bulunuyoruz o konuda ekim ayında da bu yasayı çıkartıp toplu sözleşmeyi artık yeni yasa çerçevesinde yapmayı düşünüyoruz

Soru: Sayın bakanım emekliler masaya oturabilecek mi?

Bakan- Nasıl oturacak yani mevzuatımızda emekliler Toplu Sözleşmeden yararlanır diyor zaten. Herkes masaya oturabilir ama yasaya uygun değil memur emeklilerinin masaya oturması.

Soru: Bakanım memur toplu sözleşme yasasında en önemli nokta zannediyorum uzlaşma olamaması halinde nasıl bir mekanizmanın devreye gireceği? Oradaki yapı nasıl olacak yani kamunun ağırlığı olursa orda belirleyici siz olacaksınız sendikaların ağırlığı olursa bu sefer istediklerini alacaklar hükümet istenilen her zammı vermek gibi bir durumda kalacak orda nasıl bir formül düşünüyorsunuz

Bakan-Şimdi orda bizim görüşümüz henüz taraflara iletilmedi ama tarafların bize ilettiği görüşler var mesela deniliyor ki uzlaştırma kurulunda 4 kamudan 4 sendikalardan 2 üniversitelerden yargıdan gibi farklı teklifleri var biz onları önümüze aldık biz bu çerçevede değerlendirmeyi de biz yapıcaz. Mesela 4 – 4’e sıcak bakıyoruz yani kamunun 4 temsilcisinin yanında sendikaların 4 temsilcisi uygun bunu 9’a tamamlarsak 9’su kim olacak 11’e tamamlarsak 3’ü nerden olacak bu konuda mesela üniversite öğretim üyesi üniversite öğretim üyesinin sendikalı olma imkanı var yani sendikalı olan birisinin.

 

***Eski memurların ikramiye sorunu

Soru: Eski memurların ikramiyesi konusunda bir gelişme olacak mı sayın bakanım 2 defa anayasa mahkemesi iptal etti şuanda yeni bir yasa düşünüyor musunuz yoksa anayasa mahkemesi kararları doğrultusunda ödemeyi düşünüyorsunuz?

Bakan- Şimdi o konuda önümüzde olan bir konu ikinci iptalle ilgili süreç devam ediyor biliyorsunuz bunların ödenmesi ile ilgili karar kesinleşti.

Ali Tezel: 9 temmuzdan sonra emekli olanlar sorunsuz olacak sorum 9 temmuzdan önce emekli olanlar ne olacak? Yani anayasaya aykırılık var eşitliğe aykırılık var 8 temmuzdan sonra emekli olsa alamayacak 9 temmuzda emekli olsa mahkemeye gitmeden doğrudan alabilecek.

Bakan- Bu konuda da önümüzde, geçen SGK’da da önümüze aldık bu konuyu biz şöyle güzel bir söz söyledik dedik ki bu mali boyutu ağırlıklı olan bir konudur yani dolayısıyla biz aracı kurum olarak kuruluş olarak ağırlıklı maliyeyi ilgilendiren bir bölüm dedik ve birlikte görüşmemizde yarar var dedik birlikte görüştük 293 bin kişi bugune kadar alma hakkı olan.

Ali Tezel: Dava açanlar mı 293 bin kişi?

Bakan- Yok, dava açan son 14 bin kişi yanılmıyorsam yani yaklaşık rakamlar yapılıyor da yani süreç devam ediyor. Biliyorsunuz bu ödemeleri SGK yaptı ama o yılın emekli olduğu yılların ödemeleri oldu onlar çok düşük. Bu arada mahkemelerin eski rakamlardan değil de güncel rakamlardan ödenmesi konusundaki kararı temyizde biz de temyiz sonucunu bekleyeceğiz gibi görünüyor. Bu alacakların güncellenmesi ile ilgili davayı mahkeme reddediyor şimdi bu temize gidiyor temize çıkacak olan bu karardan sonra tablo netleşecek artık ya yasama bir düzenleme yapacak düzenleme yapsa bile biraz karışık halde.

 

***Emeklilikte yaşı bekleyenlerin umudu

Soru: Emeklilikte yaşı bekleyenler konusunda bir çalışma var mı? Bana diyorlar ki sayın bakan bir metin imzalamış bu metini göndermiş bu metine göre bir defalık emeklilik hakkı verecekler demiş.

Bakan-Öyle bir şey hazırlanmadığını söyleyebilirsiniz.

Soru: Sağlık yardımı vardı sayın bakanım yani emeklilik yaşını bekliyor çalışmaya ara vermiş sağlıktan da yararlanabilsin diye bir düzenleme yapılacaktı.

Bakan- Şimdi öyle bir düzenleme olsa bu artık çok hakkaniyetli bir düzenleme olmaz herhalde.

Soru: Sizden önceki bakanın televizyonlarda basın açıklaması oldu. Emekliliği bekleyenler çalışmıyorlarsa sağlıktan bedava yararlanacaklar diye.

Bakan-Yani şimdi devlet çalışabilecek yaşta birisi hiçbir sorun yok sosyal güvenlik açısından veya genel sağlık sigortalar açısından bu kriterlerde bir sorun yaşamıyorsa prim ödemeden sağlıktan yararlanmasını nasıl yapacağız?

***Çalışmaya devam ettikçe düşen emekli aylıkları sorunu

Soru: Çalışmaya devam ettikçe aylıkların düşmesi konusunda bir çalışma düşünüyor musunuz?

Bakan- Bu konu sosyal güvenlik reformunun bir sonucu ve değişme ihtimali de şu an yok gibi.

***İşçi sendikaların baraj sorunu yakında biter

Soru:Bu sendikaların işçi sendikaları için söylüyorum sayın bakanım biliyorsunuz bir yetki sorunu var. Bir kaç defa uzattık 2008’den beri uzatıyoruz yeni yasada yüzde 10’luk barajın kalkması ya da yüzde bire düşmesi gibi bir ihtimal var mı?

Bakan- Biz tabi kesin baraj kalkıyor tamamen kalkmasından yanayız fakat şöyle endişeler var orada, konfederasyona hak vermemek mümkün değil yani burada sıfırladığınız zaman oluşacak olan yeni yapıda farklı unsurlar yani amacı sendikacılık olmayan unsurların yer alması gibi duruma da fırsat vermemek gerekir geçişli yapmakta yarar var diyorlar bunu yine kendileri konuştular biz sıfırlamasından yanayız ama onlar binde 5 falan diyorlar yüzde bir diyorlar onu işte bizim partnerlerimizle oturup çözeceğiz yani bizde sıfır olabilir.

Soru- Yeni bir uzatma yapmadan çözeceksiniz?

Bakan-Yani 17 aralık yahut ocak ayında istatistiklerin yayınlanması gerekiyor bizde o süre oraya varıncaya kadar sendika mevzuatı bitireceğiz. Uzamayacak inşallah bilemiyorum yani onu parlamento bilir yani biz bakanlık bizim irademiz belli biz bu işi uzatmama kararlılığındayız.

***Örgütlenmenin önündeki engeller kalkacak

Soru: Bir de sendikaların örgütlenmelerindeki engel kalkacak diye konuşulmuştu. Brezilya örneği gibi bütün iş yerlerinde sendikalı olmak zorunlu diye bir ibare getirebilecek misiniz yani bütün işler sendikalı olacak mı?

Bakan- Destekleme aidatı ödeyenlerle birlikte sendikalı işçi sayımız yüzde 9. Mesela basına ayrı bir iş kolu olarak ele alıyoruz yani müstakil iş kolu olarak aldığımız için basına zaten daha önceki çalışmalarımızda bu sözü vermiştik zaten yani iletişim ve basın diye kolu vardı dediğimiz zaman araya Telekom falan giriyor basın kayboluyor ortadan şimdi basın iş kolu olunca örgütlenmek imkanı olacak.

Soru—Örgütlenmenin yanına basının yıpranması ne olacak?

Bakan- İşte bu tartışma çıkmıştı yıpranmadan ziyade örgütlenme ile hak arayışı daha doğru olacak. Yıpranma gelmez ama örgütlenme gelir.

 

***İşçilerle TİS 8 günümü aldı

Soru:Uzun yıllardan beri ilk defa işçi sendikaları ile yapılan TİS sorunsuz halloldu nasıl oldu?

Bakan-Gidişat nasıl gider bilmiyorum ama şu son işçilerle yaptığımız toplu sözleşme 8 günümü 8 gecemi aldı hiç medyaya da yansımadı.

Soru: Peki nasıl hızlı yaptınız? Şimdiye kadar kavgasız gürültüsüz olmazdı.

Bakan- Şimdi gece biraraya geldik bakanlıkta biraraya geldik evde biraraya geldik lokalde biraraya geldik yani gelinmesi gereken yerlerde biraraya geldik enine boyuna konuştuk yani şimdi bakalım bu dediğiniz gibi birşey olsaydı işçi kesinlikle memnun olmazdı yani biz çalışma bakanıyız işçiden yana hep olduk işçiden emekten yana olma durumumuz var ama bir taraftan da kamu maliyesi kamu dengelerini bozucu bir şey içerisinde olamazsınız ama ne yaptık mesela orda 4+4 dedik sonra işçi ile memura baktık memurun bu sosyal yardımlar 137 işçininki 81,82 dedik ya arkadaş biz bunu 5-5 yapma şansımız yok 6-6 yapma şansımız yok doğruda değil. Mantığı oturmuyor ama biz burada yapılması gereken işi zorlarız dedik 145’e çıkardık sosyal yardımları bu işçi için yani bu pazarlık iyi kazanıldı yani onun için orada herkes aslan kesiliyor bunu bilmeniz gerekir bugune kadar ben bütün kesimlerle biraraya geldim diş hekimlerinden eczacılara doktorlardan işte tüm sendikacılara varıncaya kadar hiç kimse alttan almadı işi hükümet falan yok yani bunu bilmenizi istiyorum yani.

 

***Özel hastanelerin katkı payı yüzde 100’e gidiyor

Soru: Sayın bakanım bu özel hastanelerin vatandaştan aldığı katkı payı yüzde yüzde çıkacak deniliyor?

Bakan- Şimdi yasa yapılırken takip etmişsinizdir yüzde 30 idi onu biz o gün hatta uzun bir tartışma sonrasında bir katına kadar artırabilir şeyini son anda bakanlar kuruluna yetki verdik nitekim daha sonra bu konuda haklılığımız göründü yüzde 70’e çıkartıldı bu yani sağlık hizmeti nitelikli verilsin veya sağlık hizmetinin nitelikli verildiği yerlerde ben istifada etmek istiyorum diyen insan bu hakkı kullanabilmeli. Bu hakkı kullanırken de bir bedel söz konusu ise onu da ödemeli veya bu hizmet kalitesinden kaynaklanan veya bu maliyet kalitesinden kaynaklanan tabloları mutlaka dikkate alınması gerekiyor onun için yasada bir katına kadar olması yeni bir düzenlemedir ihtiyaç duyuldu getirilmiş ihtiyaç duyulursa 1 katına kadar olabilir yani biz şuanda her hafta düzenli görüşüyoruz düzenli görüşmelerimizde önümüzde süreç içerisinde gerek ilaç gerekse sağlık uygulama tebliği ile ilgili alacağımız kararlar olacak o kararlarla ilgili çalışmalarımızda tüm enstrümanlar devrede.

Soru: İlaçta sorun var mı?

Bakan- Tabi ilaç eczacılar ilaçta sorunlarımız yani bizim kamu olarak da var sektöründe dillendirdiği geçenlerde bir görüşme yaptık daha detaylı görüşme yapacağız üniversite hastanelerin işte fakültelerin bazı sorunları var onlarla biraraya geleceğiz, konuşacağız inşallah.

 

***İş kazaları öncelikli hedefimiz

Soru:İş sağlığı ve güvenliğinde yetki karmaşası var. Bakanlık iş sağlığı ile ilgili biraz zayıf kaldı mı?

Bakan- Ayın 11nde dünya iş sağlığı kongremiz var.

Ali Tezel: İşsağlığı ve güvenliği konusunda Tuzla’dan sonra iyi bir şey yapmıştınız mesleki eğitim zorunluluğu bunun devamının gelmesi gerekir.

Bakan- Evet o süreçte 17 bin işçimizi biz eğitimden geçirdik kısa bir süre içinde güzel bir eğitimdi yani o.

Ali Tezel: Ama sayın bakanım bir eksik var başladınız ama şirketlerin işçilerini eğitmesi konusunda denetim yok yani yasa var mevzuat çok harika.

Bakan- Şöyle bir şey çıkardık hatırlıyorsunuz ağır ve tehlikeli işlerde sertifika zorunluluğu getirdik.

Ali Tezel: İşte denetim yok denetim olmadığı için uygulanmıyor çünkü o işçi sayısı 1 buçuk milyon civarında var ama 100 bini geçmemiş daha ikinci dönem sayısı mevcut işler için söylüyorum yenileri için evet ama eskiler için hayır.son çıkan 6111’deki teşvik mesleki eğitim olursa 4 yıl boyunca istediğinden yararlanacaksın diyince iyi oldu teşvikler ama bir de denetim yapılması gerekiyor. Bir mesleki eğitimler ilgili kaynak zorunu var mı?

Bakan- Mesleki eğitimle ilgili kaynak sürekli düzenli aktarılıyor şu anda 1.4 milyar bir kaynak var bu 200’ü ancak kullanılabildi herhalde. Şimdi biz toplum yararına çalışma konusunda 23 il belirledik sosyal ekonomik gelişmişlik açısından bu illerde 50 bine kadar daha da fazla olursa onada açığız yani işkura kayıtlı işsizlerimizi işe başlatacağız

Soru:Ne zamana kadar bunu başlatacaksınız?

Bakan- Yani biz bayramdan sonra bazı illerde başlıyor ekim kasımda rayına girmiş olur kasımda çünkü biz proje üretimi şeklinde bir takıntımız olmuş yani bence bunu aşmamız gerekiyor bu işin projesi yok toplum yararına diyoruz biz buna yani ben birçok ilimize gidiyorum veya uçağa binin Ankara'dan Kars'a kadar ağaç gördüğünüz yok insan kadar oluyor yani biz anadoluda bu ağaç dikme seferberliğini başlatsak ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir hadise bu Elazığ gözümün önüne geliyor keban yan tarafta ya şehirde karşı tepeyi görüyorsunuz bir tane ağaç yok ya. Van içinde Van’ın arka tarafının bir ormanlık olduğunu düşün evliya çelebi bile ormanlık olduğunu söylüyor sırf ormanlardan geçemediğini yazıyor

Soru: Ağaçlandırma dışında başka proje var mı?

Bakan- Valilik, İŞKUR müdürlüğümüz bakanlığımız direk bir müsteşarımızı görevlendirdi şu anda.

***İşsizlik ödenekleri artmayacak

Soru: İşsizlik sigortası fonunda artışlar var sayın bakanım geçen 2 hafta önce gündeme geldi işsizlik sigortası fonu rakamları artırılacak diye.

Bakan- Ya şimdi bunun amacı işsizliğe çare olmak işsizliğe teşvik etmek değil fonun amacı oradaki fon ödemelerinin amacı o.

Soru: Ödemelerde hakkaniyet yok ki bakanım aylık 5500 kazanan da 2000 lira kazanan da fondan aynı işsizlik ödeneğini alıyor.

Bakan- Kademelendirme yapılabilir bunlara çalışacağız bunlar bizim önümüzde bunlara çalışabiliriz.

Bu arada, biz düşünüyoruz ki çalışma hayatıyla ilgili derli toplu bir paket getirelim artılarıyla eksileriyle tarafı da tarafsızı da olan ama her maddesi her satırı tartışılabilen bir noktada uzlaşma sağlanmış bir çalışmayı derli toplu şekilde parlementonun önüne getirebilsin niyetindeyiz yani bütün bu konuları bütün bu konuşulanların hepsi birbirine bağlantılı sendika memurlarla ilgili toplu sözleşme vs.

Soru: Sendikalar yasası 1 ekime yetişmeyecek mi?

Bakan- Ekimde işte yavaş yavaş işte, meclise komisyonlara sevk etmeye başlayacağız.

Soru: Sayın bakanım bir yasa çıkacak o bir süre alacak toplu sözleşme bir süre alacak memur maaşının 15 ocağa yetiştirilmesi sorunu var mı?

Bakan- Yani bu sene bir sıkışıklık olacak geneli itibariyle de bizim görüşümüz bu sözleşmelerin artık 2 yılda bir olması şimdi işçilerle ilgili biliyorsunuz 2 yılda bir acaba memurlarla da 2 yılda bir olsa çünkü bu ileride çalışanlarla ilgili olarak bir düzenleme niyetimiz var ama belki o boyutta olamayacağızz ama bir çok noktada paralelliği sağlaması gerekiyor bu sözleşmeler bu yıl itibariyle bütçeyi çok etkilemeyecek şekilde o alt yapıyı da bilerek maliye çalışmalarını yapıyor yani

Soru-- 15 ocağa kadar maaşlar yetişecek yani?

Bakan- Şimdi tabi ekim ayında yasa çıkınca hemen toplu sözleşmeler gündeme gelecek böylece de bütçede zaten aralıka yetişecek bu memurla ilgili bir düzenleme acileyeti var yani tartışılsın bende gerçekten kıdem tazminatı önümüze almış değiliz geçenlerde televizyonlarda da söyledim ben yani aldığımız zamanda kimseden çekinicek değiliz bütün açıklığıyla konuşulmasında yarar var yani sanki bir şey kaçırıyormuşuz gibi bir izlenim vermenin anlamı yok yani kaldı ki hükümet programına koymuş bunu zaten

alitezel.com

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)