FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

20 Mayıs 2012 Pazar

Türk Ticaret Kanunu netleşti eleştirilen maddeler değişiyor

Türk Ticaret Kanunu netleşti eleştirilen maddeler değişiyor

Türkiye, büyüyen ekonomisi ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapan şirketleriyle küresel bir aktör haline geldi.

Bu gelişmeye paralel olarak, ticarî hayata dar gelen Türk Ticaret Kanunu da değiştirilerek günün şartlarına uygun hale getirildi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle ilgili tartışmalar sürerken, Zaman Gazetesi, Ortak Akıl Toplantısı'nda konuyu masaya yatırdı.

Yeni kanunla ilgili eleştirilerini dile getiren iş dünyasının temsilcileri, özellikle her şirketin internet sitesi kurma mecburiyeti, şirket bilgilerinin bu siteden yayınlanması, bazı suçlara hapis cezası getirilmesi ve bütün işletmelere bağımsız denetim getirilmesi konusunda endişelerini dile getirdi. Sorulara tek tek cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kendilerinin de bazı aksaklıkları tespit ettiklerini, taraflardan gelen talep ve eleştiriler doğrultusunda değişiklikleri yaparak, yasayı tatile girmeden Meclis'ten geçireceklerini söyledi. "Ticaret Kanunu, ticaret erbabının ticarî faaliyetini yürüteceği otobandır." diyen Bakan Yazıcı, işletmelere, 1 Temmuz'a kadar hazırlıklarını tamamlamaları çağrısında bulundu.

1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanan yeni Türk Ticaret Kanunu üzerindeki tartışmalar sürerken, ekonomi dünyasının temsilcileri yasayı Zaman Ortak Akıl Toplantısı'nda masaya yatırdı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı' nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda işadamları, kanunu ticarî hayat için önemli bir adım olarak değerlendirirken, bazı maddeler konusunda endişelerini dile getirdi. Moderatörlüğünü Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un yaptığı toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gelen talepler doğrultusunda kanunda gerekli değişiklikleri yapacakları müjdesini verdi.

Ekrem Dumanlı (Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü): Ortak akıl toplantıları Zaman Gazetesi tarafından geleneksel hale getirildi. Birçok sektör toplantılarımız oldu. Çok özel alanlarda yoğunluklu toplantılarımız oldu. Burada genel uyguladığımız metot, konunun enine boyuna ve derinlikli bir şekilde konuşulmasını sağlamak. Daha sonra bunu günlük yayına olabildiğince geniş, teferruatlı aktarmak. Herkesin istifadesine açık, ama özellikle ihtisas alanlarında çalışan ama konuya çok yakından ilgi duyan insanların elde edeceği bilgileri sağlamak. Kamuoyunda tartışma platformu oluşturmak. Bunu gazetede daha sonra bir ihtiyaç hâsıl olursa kitapçık haline getirip ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşmak gelenek haline geldi. Bundan önceki toplantılarımız gibi bu toplantının da çok verimli olacağına inanıyorum.




Turhan Bozkurt (Zaman Ekonomi Editörü): 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili kamuoyunda bazı itirazlar olsa da aslında ciddi ölçüde bir reform olduğunun altı çiziliyor. Yapılmış olan bir anketi sizinle paylaşmak istiyorum. Turkticaret.net sitesinin şirket yöneticileri, yönetim kurulu başkanları ve hukukçuların, denetçilerin olduğu bir anket grubuyla yapılan ankette birbirleriyle çelişen sonuçlar var. Dolayısıyla kafa karışıklığı var. 'Yeni TTK hakkında hangi düzeyde bilgi sahibisiniz?' sorusuna 104 kişi 'Orta' düzeyde, 64 kişi ise 'Çok' bilgi sahibi olduğunu söylüyor. O kadar tartışılmasına rağmen detaylı anlamda bilen kişi sayısı aslında az. Ciddi ölçüde bilgi eksikliği var. 'Kanun 1 Temmuz'da yürürlüğe girmeli m?' sorusuna yüzde 47'si 'evet' derken, yüzde 53'ü 'Hayır' cevabı vermiş. Tüm bu tabloya baktığımızda ortaya çıkan tablonun yüzde 69 oranında olumlu olduğu görülüyor. İş âleminde ortaya çıkan sonuçlar da bunlara çok yakın. Bugün burada bunları tartışacağız. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı'nın da kanunla ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalar üzerine, haklı itirazlar üzerine gelen dönüşler için çalışmalar yapıldığını dile getirmişti. Bu toplantı bunların daha da somutlaştığı bir toplantı olacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bu toplantıyı düzenlediği için Zaman Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Ülkemizde bütün ekonomik aktörlerin temsil edildiği faydalı bir toplantı. Burada konuşulan bütün hususlar Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeniden güncellenecektir diye düşünüyorum. Ancak, bu yasa Parlamento'nun, Türkiye'nin bir başarısıdır. Bu kanun üç günde Meclis'te grubu bulunan siyasî partilerinin ittifakıyla çıktı. Burada 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu halinde. Sadece Borçlar Kanunu için bile 3 yıl bile gerekebilirdi. Teknik yönü olan bu kanun üzerinde değişiklik teklifi olmadan kabul edilmesi bile büyük bir başarıdır. Çatı örgütlerin temsilcileri ve hükümet bir araya gelerek konuştu. 'Tasarıyı 1,5 yılda çıkaralım, şayet düzenlenmesi gerekiyorsa bunlar ele alınsın.' dedik. Yasama organları abesle iştigal etmez. Durup dururken, ihtiyaç yokken kanun yapmaz. Düzenlemeleri ihtiyaçlar belirler. Hedefimiz insanımızın hayatını kolaylaştırmak. Rekabet gücünü geliştirmek, şeffaflığı artırmak. Ama bunlarla ilgili elbette yapılar oluşturulacak.

Artık Türkiye'de mesafeler kısalmış. Keskin bir rekabet var. İnsanlar habire üretiyor. Ürettiğinizi pazarlayacaksınız. Bunun için de dış pazar gerekiyor. Onlarla aynı arenada üretim yapacak tacirlerle aynı enstrümanları kullanmak zorundalar. Şirketlerinizi onlarla mücadele edecek yapıya kavuşturmalısınız. Biz bu kanunla alakalı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, TOBB ve TÜRMOB ile birlikte 13 bölgede bilgilendirme çalışması planladık. 10 tanesini gerçekleştirdik. Bunun ötesinde meslek odalarımız, STK'larımız, şirketlerin ve grupların yazılı olarak eleştirilerini bize iletti. Biz bunları değerlendirip 8 başlık altında toparladık. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Birincisi, tacirler tarafından kullanılan her türlü kâğıt ve belgede kullanılması zorunlu olan bilgilerin fazla olduğu. 39. ve 51. maddelerle ilgili. İkincisi, tutulması zorunlu olan ticarî defterlerin, açılış onaylarının hangi sürede yaptırılacağının kanunda belirlenmiyor olması. Bu defterlerin tümünün kapanış onayına tabi tutularak defter sayısının artırıldığı. Üçüncüsü, muhasebe defterlerinin tutulmasının ve finansal tabloların belli standartlara göre tutulmasının KOBİ'lere getireceği sıkıntılar. Dördüncüsü, şirket ortaklarının şirkete borçlanmasının yasaklanması. Ve bununla ilişkili yaptırım eleştirisi var. Beşincisi, birden fazla yönetim kurulu üyesi olan şirketlerde yönetim kurulunun en az dörtte birinin yüksekokul mezunu olması şartının getirilmesi. Altıncısı, şirket ölçeklerine bakılmaksızın bağımsız denetim getirilmesi. Bağımsız denetçinin olumsuz rapor vermesi durumunda 4 işgünü içinde yönetim kurulunun istifa şartının getirilmesi. Yedincisi, yeni TTK'da cezaların ağır olduğu. 'Ekonomik suça ekonomik ceza' ilkesine aykırı düştüğü. Sekizincisi, şirket ölçeklerine bakılmaksızın internet sitesi oluşturulması yükümlülüğü getirildiği ve bu sitede özellikle ticarî sır niteliği taşıyan bilgiler ile finansal tabloların yayınlanması yükümlülüğü.

Bu eleştiriler çok doğal. 11 yıldır üzerinde çalışılıyor. Ekonomik aktörlerinin tamamı dinleniyor.

Cezalar kısmına gireyim. Kamuoyunda, sanki mevcut kanunda hiç ceza öngörülmemiş, yeni kanunla ilk defa yaptırım getiriliyor algısı var. 6762 No'lu kanunda 4 bin ila 73 bin lira para cezası var. Bugünkü kanunun 66 maddesinde ticarî defter tutulmaması durumunda 3 milyon liradan 30 milyona kadar ceza var. Biz 5252 No'lu uyum kanunuyla bunu yeniden düzenlemişiz. Nitekim sıfırları attık. 450 liradan 100 bin liraya kadar adli para cezası getirmişiz. Bir örnek daha; ticarî defterlerin saklanmaması konusunu 64. maddede düzenlemişiz. 200 günden az olmamak kaydıyla 4 bin ile 73 bin lira arası adlî para cezası. Öncelikle, ceza mutlaka caydırıcı olmalı. Kayıt dışılığın önlenmesi önemlidir. Caydırıcı ama öldürücü olmamalı. Yeni TTK'da ön ödeme kapsamında toplam 14 suç kapsamı var. Biz yapılan çalışmalar sonucunda bunların 19-20'ye çıkarılacağını öngörüyoruz. 4-5 tanesi idarî para cezası. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu şekilde sunduk.

Biz duble yollar yapıyoruz. Bu Ticaret Kanunu da ticaret erbabının ticarî faaliyetini yürüteceği otobandır. Biz ticaret aktörlerine 1.535 madde ile mükemmel bir otoban oluşturduk. Buna herkesin kendini hazırlaması gerekir. Malî müşavirlerini uyarsın. Adapte olamayacak müşavir varsa uyarsınlar. Bir defa herkes bilmeli ki bu kanun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek. Biz kumaşı mükemmel, rengi, modeli düzgün bir elbise hazırladık. Şimdi provasını yapıyoruz. Değişim zor. Yazarkasa çıktığında da çok kişi itiraz etmişti. Şimdi kullanılıyor. KDV'de de aynı şekilde.


Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğan Argun: Bağımsız denetim şirketlerin personel, ciro ve satış rakamlarına göre uygulansın

Yaklaşık bir ay önce ortak bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmanın küçük bir broşürünü oluşturduk. Broşürünün sonucunda bugün şunu gördüm, hemen değinilen veya eleştiri konusu yapılabilecek veya eksik veya uygulamaya entegre olmada sorun oluşturacak bütün konulara değinildi. O açıdan doğru bir çalışma yaptığınıza inanıyorum. Bağımsız denetim kapsamı içerisindeki işletmelerin tüm anonim ve limitet şirketlerinin beklediği net aktif büyüklüğü net satış hâsılatı ve istihdam edilen personel sayısı göz önüne alınarak, net aktif büyüklüğünün 25 milyon net satış hâsılatının yaklaşık 50 milyon istihdam edilen personel sayısı yaklaşık 100 olması kriterini örnek kıstas anlamında söylüyorum. Oluşturulması ve bu kapsamı bu 3 veriden yaklaşık 2'sinin işletme tarafından oluşturulması halinde bağımsız denetim kapsamına alınması uluslararası muhasebe standartlarına göre defterlerin tutulması uluslararası finansal raporlama standartlarına göre mali tablolarının oluşturulması halinde uygulamanın daha etkin ve verimli olacağını ve mali tablolardan beklenen sonuçların gerçeğe yakın bir düzeyde mali tablolar yoluyla o işletmeler tarafından ortaya koyulacağı inancındayım. Bu üç kriterden birisini sağlamayan veya hiçbirini sağlamayan işletmelerin de yine anonim limitet şirket gibi sistemde kalması, bunu niye özellikle sistemde kalması anlamında söylüyorum, yani şahıs işletmesine veya işletme hesabı esasına dönmemesini istiyorum. Yeni TTK'da işletmelerin kurumsallaşması öngörülüyor. Diğer bir konu da borçlanmayla ilgili.


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza nur Meral: Ticari sırların internet sitesinde yayınlanması, şirketlerimizi uluslararası rekabette zor durumda bırakır

Sayın Bakanımızı ve hükümetimizi kutluyorum çünkü 56 yıllık 6 ciltlik bir kanunu ele alma ve yenileme cesaretini ve becerisini gösterdiler. Türkiye'yi 21. Yüzyıl'da dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıyabilecek bir kanun olduğunu düşünüyoruz. İtirazların sadece 5-10 madde etrafında dolanması, bu çalışmanın başarılı olduğunu gösteriyor. Burada dikkat etmemiz gereken konu; bizim ülke olarak rakibimiz artık Avrupa değil. Gelişmekte olan ülkelerin firmaları. Bunlar düzensiz ve belirli olmayan kanun ve kurallarla yönetilerek dünyanın büyük pazar payları alıyorlar. İş dünyamızın bel kemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) elini kolunu bağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada birkaç madde biraz esnekliğin olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle mali ve finansal tabloların hazırlanması ve internette yayınlanmasının birçok şirketimizi rakiplerine karşı korumasız hale getireceğini düşünüyoruz. Düşünün bir savaşta rakip ordunun ne kadar askeri ve kurşunu kaldığını, ilave silahları var mı, ilkyardımları ne zaman gelecek gibi bilgileri rakipleriniz biliyor. Borçlarınızın yapısını, satışlarınızın dağılımını biliyor, ana üründen ürün gamına kadar tüm alımları biliyor. Çok korumasız kalıyorsunuz. Bu nokta özellikle şu anda uluslararası rekabete açılmış firmalarımızı korumasız bırakır diye düşünüyoruz. Biz bunun sadece halka açık şirketlerle sınırlanmasını, küçük şirketler için zorunlu olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Karşılıksız çeklere hapis cezası kaldırıldı. Burada ortaklara ağır cezalar geliyor. Bu teşebbüs heyecanı azaltabilir diye düşünüyorum. Yine getirilen maddelerin bir kısmının çok ağır olması ilk kurulan şirketlerde özellikle bebeklik döneminde bunları ticaret yapmaktan soğutabilir. Türkiye'nin teşebbüs hızını azaltabilir. Şu anda bile bazı şirketlerin, "Biz şirket olarak mı devam edelim? Şahıs firma sahipliğine dönelim mi diye?" düşündüklerini görüyoruz. Burada bir ölçek belirleyip -bu ciro olur, çalışan sayısı olur– bunun üzerinde şartları kademeli olarak ağırlaştırmanın özellikle fidanlıklarda yetişen müteşebbislerimizi etkilemeyeceği, hatta teşvik edeceğine inanıyoruz.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungurlu: Şirketler ve malî müşavirler düzenlemeye hazır değil

Gerçekten reform niteliğinde olan TTK'nu çıkarmak için çaba sarf eden hükümetimize teşekkür ediyorum. Sayın Bakan'ın daha önce '2. bir düzeltme yapılacak ve bir mevzuat açıklanacak' diye bir beyanı olmuştu. 1 Temmuz tarihini göz önünde bulundurursak vakit çok dar. En büyük endişe, şirketlerin ve de mali müşavirlerin yeni kanuna hazırlıklı olmadıkları. Kamuoyunda da şirketler maalesef yeni düzenlemelerle alakalı faaliyet göstermiyor. Sistemin daha sağlıklı çalışması ve uyum sürecinin hızlanması için uygulamaların bu anlamda biraz daha kademeli yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu kanunun Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde önem arz eden bir uygulama olduğunu ve müktesebatının da ülkemize birebir uyumlaştırılmaya çalışıldığını düşünürsek, getirecekleri fayda kadar bazı zararları olabileceğini düşünüyoruz. Ticari şirketlerimiz KOBİ'lerden oluştuğu için yasaya uyum göstermeleri çok zor olabilir. Ayrıca yasada öngörülen hususların KOBİ'lerimize ciddi birer maliyet ve birçok konuda ekstra yük getireceğini düşünüyoruz. Biz ekonomik suça ekonomik yaptırımın benimsendiği bir şeyde cezaların gerçekten ağır olduğunu düşünüyoruz. Odayı ilgilendiren 3 tane mevzu var. Ticaret sicil memurlarına verilecek ceza kesim yetkisini ticaret sicil memurlarından alınarak asliye ticaret mahkemesine verilmesini rica ediyoruz. Bir başka husus da fiili olarak ticaret yapmakla beraber tasfiye prosedürü ve masrafları sebebiyle birçok sermaye şirketi tasfiye edilemiyor. Ticaret sicili kaydı da açık kalıyor. Dolayısıyla ticaret sicil memurlarımızın ticaret sicil kaydına resen silme yetkisinin tanınması da önemli bir şey. Bir başka konu anonim şirketi yönetim kurulu üyeliği ya da limitet şirketi müdürlüğünden istifa edildiği halde ilgili şirket bu istifayı tecil ettirmezse, istifa eden kişinin sicil kayıtlarında hâlâ yetkili görünmesi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu: Şirketlerin belgeleri, basılı kâğıt yerine CD'lerde saklansın

TİM olarak kanunun çıkma aşamasında gerek muhalefet gerek iktidarla her zaman bu konuda görüşmelerimizi sürdürdük. Kanunun çıkmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Burada ticaret hayatının aktörlerine yüklenen külfetler bakımından değiştirilmesinde ve düzeltilmesinde zaruret olduğunu düşündüğümüz maddelere dikkat çekmek amacıyla bir çalışma yaptık. Esas olarak 14 maddede değişiklik yapılmasını istediğimizi daha önce sayın bakanımıza arz ettik. Burada başlık olarak şunları ifade etmek istiyorum: Basılı kâğıt ve belge maddeleri. Ana sözleşmeden sapma yasağı. Ana şirket kuruluşunda noter onayı. Şirketlere borçlanma yasağı, tüm defterlere noter onayı, fotokopi zorunluluğu, defter kayıt ve ibraz süreleri, bağımsız denetim zorunluluğu, yüksekokul şartı, finansal tabloların ticari sicil gazetesinde ilan zorunluluğu, cezalar, internet sitesine ilişkin hükümler, internet içeriğini saklama, zorunlu istifa. Burada birkaç nokta üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle hapis cezası. Çünkü birkaç ay evvel çekte hapis cezası kaldırıldı, şirketinizi birisi dolandırırsa hapis cezası yok, şirketten siz yazarak para aldığınızda hapis cezası var. Lüzumsuz kırtasiye masrafları. Şirketler vasıtalı olarak bir sürü vergi yükünün altında harcamalara muhatap. Birikmiş kârların dağıtılmasında yüzde 15 yüksek bir rakam. Hiç değilse yüzde 15, yüzde 5'e düşürülürse hem bu alınacak ortakların para çekmedeki cezai müeyyideleri uygulamasına gerek bırakmayacak hem de vergi tahsilâtı açısından faydalı olacak. Bilişim teknolojisinin zirveye geldiği bir dönemde kâğıt saklanmasını çok gereksiz buluyorum. Defterleri kopyaları çıkartıp saklama yerine bir CD bir flaş disk ile de bunlar saklanabilir. Gazete kâğıtlarının yüzde 100'ünün ithal edildiği bir dönemde cari açığımızı artırıcı bir nitelik taşıyan kâğıt depolamaya son verilmelidir.


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkan Mustafa Koca: İşletmelere kaldıramayacağı kadar yük yüklemeyelim

Ortak akıl deyince insanın heyecanlanmaması mümkün değil. TTK'daki bu çalışma belki de birkaç yıl önceden planlanabilir, STK'ların da katılımıyla daha geniş bir bilgilendirme olabilirdi. Ama hepimiz burada hatalıyız. Tabii, hatalıyız diye de bu kanun çıkmayacak mı? Hayır, değişime açık olmamak Türkiye'ye yapılacak olan en büyük zararlardan bir tanesidir. Bu kanun gerçekten alınan karar gereği zamanında uygulanmalı, fakat 1 Temmuz itibarıyla uygulanacak olan küçük ve büyük şirketlerin 2015 yılına kadar hep birlikte bütün sorumluluk makamında herkes, birer eğitmen birer öğrenci seferberliği ile uygulamamız lazım. Özellikle hapis cezaları çok abartmadan, şirketlerimize sınıf atlatmamız lazım. Bugün Anadolu'nun yüzde 99'u KOBİ'lerden oluşuyor. Şirketlerin kaldıramayacağı yükleri sırtlarına bindirirsek, bundan hem devlet hem şirketler zarar görür. 2023'e kilitlenmişken, bu tip mayınlı alanlara da daha çok dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

 


Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı Av. Kerem Altıntaş: Firmaların büyüklüğüne göre denetim sistemi uygulansın

MÜSİAD olarak iş dünyasıyla birçok konuda hemfikiriz: Hem eleştiri hem de desteklenmesi noktasında. Ticaret Kanunu ülkemizin geleceğine yönelik bir reform niteliğindedir. Bu reformun devam ettirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak tabii ki en iyiyi bulmak için bunların söylenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Burada dikkatinizi çekmek istediğim iki husus var. Bağımsız denetimle ilgili kademelendirmeyi öneriyoruz. KOBİ ve büyük şirketler için farklı bağımsız denetim sistemleri ve kriterleri getirilmesinden yanayız. Yine aleniyet ile ilgili sınırlamalar. Burada tüm her şeyi herkese açık etmek ticari sır konularında çok ciddi sıkıntılar doğuracaktır. Ama bunları Anadolu'daki küçük işletmeleri düşündüğünüzde çok da anlam ifade etmeyeceğini, onların mantıklarını ve algılarında aleniyetin farklı yerlere gidebileceğini hepimiz görebileceğiz. Onun için de KOBİ ve büyük işletmeler için farklı aleniyet kriterleri getirilmesinden yanayız. Hapis cezalarıyla ilgili meseleler diğer bir konu başlığımız. Hiç kimse cezaevine girmek derdiyle şirket kurmuyor. Ama bazı art niyetli tavır ve davranışların engellenmesi gerekmekte. Bu yüzden hapis cezalarının farklı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Mümkünse para cezası, tekrarı halinde hapis cezası öngörülebilir.

http://medya.zaman.com.tr/2012/05/20/keskin.jpg


Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin: Denetçilerin raporuna göre yönetim kurulunun istifası yanlış

Yıllarca şunu söyleye geldik; reform dediğimizde hep akla bankacılık gelir, bankacılık sektörü uluslararası düzenlemeleri en yakın sektördür. Dolayısıyla reel sektörün uluslararası düzenlemelere uyumu için yapılan böyle bir çalışmayı reel sektör-bankacılık ilişkileri ve uluslararası rekabet açısından olumlu buluyorum. Bakanımıza kısa süre önce ziyarette bulunmuş ve görüşlerimizi arz etmiştik. Bir tanesi 39. madde. Ticari unvanı kullanma zorunluluğuyla ilgili bir madde. Burada tacirin işletmesinde kullandığı her türlü kağıt ve belgede yer alacak hususların çok kapsamlı bir belgeye sığamayacak kadar detaylı olduğunu arz etmiştik. Dolayısıyla bu belgelerde yer alacak isimlerin mümkün olduğu kadar kısıtlı olması. İkincisi, kanunun 403. maddesinde denetçi tarafından verilen olumsuz görüş yazıları ve görüş verilmesinden kaçınma durumunda yönetim kurulunun görüş yazısının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren dört iş günü içerisinde genel kurulu toplantıya davet edip istifa etmesi gerekiyor. Oysa denetçilerin raporları genel kurulda görüşülür, nihai karar orada bağlanır. Anonim, halka açık şirketlerde ve bankalarda denetçilerden gelecek olumsuz bir rapora istinaden yönetim kurulunun istifa etmesinin uygulamada çok ciddi sıkıntılara yol açacağını düşünüyoruz. Denetim raporunun hatalı olması halinde genel kurulun denetim raporunu alıp değerlendirmek için zamana ihtiyaç bulunuyor. Nitekim halka acık bazı şirketlerde genel sıkıntılar var. Genel kurul kararı alamıyor, özellikle bankacılık sektöründe bankanın yönetim kurulunun istifa ettiğini düşünün. Ayrıca denetim raporundaki olumsuzluklar çerçevesinde gerekli tedbirleri alıp belli bir süre içinde bu raporu bağlaması gerekiyor. Herhangi bir kriz dönemi genel kurul bunu görüşmeyip de karara bağlamadığı durumunda halka açık bir şirket yönetimi kurulsuz kalabilir.

 


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Şirketler Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Kenan Yılmaz: Kanundaki aksaklıkları hep beraber yaşayarak düzelteceğiz

Bu çalışma belli ki çok teferruatlı düşünülmüş, planlı, üzerinde iyi çalışılmış. Tüm Avrupa'da, bizi ilgilendirecek en iyi uygulamalar seçilmiş. Fakat en iyiyi seçmek Türkiye için en doğru olan mıdır? Bu değerlendirilmesi gereken bir husus. Bazı düzenlemeler en agresif şekliyle alınmıştır. Bunun Türkiye'ye adaptasyonu ve bu maddelerin Türkiye'deki şirket ve profesyonel, hâkim ve savcıların kabullenmesi belli bir eğitim gerektirmektedir. 1,5 yıllık sürenin yeterli olup olmayacağını hep beraber göreceğiz ama şu bir gerçek ki 1 Temmuz'da yürürlüğe girmeli ve bunu hep beraber yaşayarak düzeltmeliyiz. Prensip itibarıyla baktığınızda halka açık şirketler için getirilmiş şeffaflık denetlenebilir ve hesap verebilirlik ilkelerinin tüm şirketlere yaygınlaştığını görüyoruz ki, esasında bu çok da şikâyet edilecek bir durum değil. Ama bilhassa on binlerce KOBİ düzeyinde olan şirketlere büyük halka açık şirketlere uygulanan uygulamaların birebir uygulanması bir parça zor. Yeni düzenlemelerle eski kanunun 3'te 2'si değişmiştir. Bu kapsamlı bir değişikle beraberinde kendi içinde çelişen ve diğer kanunlarla çelişen bazı hususlar vardır. Ama bizler için daha önemlisi ve daha vahimi çok muğlâk düzenlemeler içermektedir. Uygulamasına baktığınızda çok idealist ve doğru bir uygulamadır, fakat detayına girdiğinizde çok muğlâk düzenlemeler yer almaktadır. Bunlar yeni düzenlemelerdir. Bu bakımdan elimizde literatür yoktur. Ayrıca, Türkiye'de içtihat yoktur. Hal böyle olunca yeni uygulamada çok ciddi bir şekilde Dış Ticaret Müdürlüğü ve Sayın Bakanımızın 2. mevzuatı çok yöne gösterici ve belirleyici olacağına inanıyorum.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1290454&title=zaman-ortak-akil-toplantisinda-taraflari-bulusturdu-turk-ticaret-kanunu-netlesti-elestirilen-maddeler-degisiyor&haberSayfa=4

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)