FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

24 Mayıs 2011 Salı

Genel sağlık sigortası hükümlerine ilişkin getirilen değişiklikler - Genelge / 2011-39

Genel sağlık sigortası hükümlerine ilişkin getirilen değişiklikler - Genelge / 2011-39
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü



Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.27/GSS. TSC. 20/5/2011
Konu : Genel sağlık sigortası hükümlerine ilişkin getirilen değişiklikler.



GENELGE
2011/39

1- Genel Açıklamalar

Bilindiği gibi 2010 ve 2011 yıllarında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda 5997, 6009 ve 6111 sayılı Kanunlarla bazı değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler yürürlüğe girmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun genel sağlık sigortası uygulamasına ilişkin hükümler 2008/64 ve 2008/86 sayılı genelgelerde belirtilmiştir. Yukarıda anılan Kanunlarla 5510 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenlemeler uyarınca genel sağlık sigortası hükümleri hakkında yapılacak iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.

2- Genel Sağlık Sigortalısı Sayılanlar
2.1- 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çıraklar ve mesleki eğitim gören öğrenciler

6111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan değişiklik uyarınca 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrencilerden bakmakla yükümlü kapsamında olmayanlar ile yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmayanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

2.2- Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler

6111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan değişiklikle meslek liselerinde okumakta veya yüksek öğrenimlerine devam etmekte iken zorunlu olup olmadığına bakılmaksızın staja tabi tutulan öğrencilerinden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar ile yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmayanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

2.3- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler

6111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan değişiklikle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda sayılmayanlar ile yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmayanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

2.4- Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler

6111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (e) bendinde yapılan değişiklikle Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

Ayrıca, aynı Kanunun 65 inci maddesi ile 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (d) bendine göre 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında sayılanlardan yeşil kart sahibi olanların yeşil kartlarının devam edeceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca kursa devam ederken yeşil kartı bulunanlar ile bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlananlar bu durumlarının ortadan kalkması halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınacaktır.

2.5- Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığı

6111 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesine eklenen yedinci fıkra ile kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs sağlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler hariç olmak üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitelerde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkranın (d) bendindeki ve 52 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen bir yıldan fazla ikamet şartı aranmaksızın yükseköğrenimlerinin devam ettiği sürelerle sınırlı olmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

Ayrıca, 6111 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 32 nci madde uyarınca birinci fıkra kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan yabancı uyruklu öğrencilerden 1/3/2011 tarihinden önce yüksek öğrenim görmeye başlayanların ilgili üniversiteler tarafından 1/4/2011 tarihine kadar Kuruma genel sağlık sigortası bildirimleri yapılarak 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.6- Stajyer avukatlar

6111 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesine eklenen sekizinci fıkra ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan, 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar ile yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmayanlar staj süresi ile sınırlı olmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

Ayrıca, 6111 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 32 nci madde uyarınca birinci fıkra kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan stajyer avukatlardan 1/3/2011 tarihinden önce staja başlayanlar hakkında Türkiye Barolar Birliği tarafından 1/4/2011 tarihine kadar Kuruma bildirimleri yapılarak 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.7- Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar

6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen ek 5 inci madde uyarınca kamu idareleri hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar sigortalı sayıldıklarından ek 5 inci madde kapsamında sigortalılıkları başlatılanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.8- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışanlar

6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde kısmi süreli çalışanlardan çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler sigortalı sayıldıklarından ek 6 ncı madde kapsamında sigortalılıkları başlatılanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.9- Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar

6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler sigortalı sayıldıklarından ek 6 ncı madde kapsamında sigortalılıkları başlatılanlar genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.10- 4/b kapsamındaki borçlu sigortalıların eş ve çocukları

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan; 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme talebi bulunmayan sigortalıların 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerin talepte bulunmaları halinde, bu kişiler Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

2.11- Türk vatandaşlığından çıkanlar

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığından çıkarılanlar, bir yıllık ikamet etme şartı aranmaksızın Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecektir.

2.12- Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk vatandaşları

Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalılıkları devam edenler hariç olmak üzere, ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan ve çalıştığı ülkede sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunan Türk vatandaşlarının ülkemizde ikamet eden 18 yaşından büyük bakmakla yükümlü olduğu kişilerden 1/1/2012 tarihine kadar talepte bulunanların genel sağlık sigortası tescili, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında yapılacaktır.

3- Genel Sağlık Sigortalılığının Başlangıcı, Bildirimi ve Tescili
3.1- 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çıraklar ve meslekî eğitim gören öğrenciler

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak ve çırak olarak meslekî eğitim gören öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar mesleki eğitime başladıkları tarihten itibaren sigortalı işe giriş bildirgesi dışında herhangi bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacaktır. Bu kişilerin işe girişlerinde “7- Çırak” sigortalılık kodu ile tescilleri yapılacaktır. Ancak, bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri öğrenim gördükleri okulları tarafından 42 numaralı belge türü ile bildirimi yapılacağından, genel sağlık sigortası aktivasyon işlemlerinde bu belge türünden prim bildirilip bildirilmediği dikkate alınacaktır.

3.2- Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler

Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar staja başladıkları tarihten itibaren sigortalı işe giriş bildirgesi dışında herhangi bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacaktır. Bu kişilerin işe girişlerinde “19- Stajyer” sigortalılık kodu ile tescilleri yapılacaktır. Ancak, bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri öğrenim gördükleri okulları tarafından 43 numaralı belge türü ile bildirimi yapılacağından, genel sağlık sigortası aktivasyon işlemlerinde bu belge türünden prim bildirilip bildirilmediği dikkate alınacaktır.

3.3- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar kısmi zamanlı çalışmaya başladıkları tarihten itibaren sigortalı işe giriş bildirgesi dışında herhangi bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacaktır. Bu kişilerin işe girişlerinde “18- YÖK kısmi istihdam” sigortalılık kodu ile tescilleri yapılacaktır. Ancak, bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri öğrenim gördükleri okulları tarafından 43 numaralı belge türü ile bildirimi yapılacağından, genel sağlık sigortası aktivasyon işlemlerinde bu belge türünden prim gönderilip gönderilmediği dikkate alınacaktır.

3.4- Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler

6111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanan Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden, bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların kursa başladığı tarihten itibaren genel sağlık sigortalılığı başlatılacak ve bu tarih Türkiye İş Kurumu tarafından bir ay içinde Kuruma bildirilecektir. Ancak, bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri Kurumumuz ile Türkiye İş Kurumu arasında imzalanan protokol uyarınca Türkiye İş Kurumu tarafından 44 numaralı belge türü ile bildirimi yapılacağından, genel sağlık sigortası aktivasyon işlemlerinde bu belge türünden prim gönderilip gönderilmediği dikkate alınacaktır.

3.5- Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığı

Kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs sağlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitelerde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin yüksek öğrenimlerinin başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili üniversitelerce http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla genel sağlık sigortası bildirimleri yapılacak ve bunların genel sağlık sigortalılıkları yüksek öğrenimlerinin başladığı tarihten itibaren başlatılacaktır. Sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince bu kapsamdaki öğrenciler hakkında genel sağlık sigortası tescili ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Ayrıca, 6111 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 32 nci madde uyarınca birinci fıkra kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan yabancı uyruklu öğrencilerden 1/3/2011 tarihinden önce yüksek öğrenim görmeye başlayan öğrencilerin ise ilgili üniversiteler tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla 1/4/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimleri yapılarak 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılıkları başlatılacaktır.

Kanunun 60 ıncı maddesinin yedinci fıkrası gereği kapsama alınacak yabancı uyruklu öğrencilerin tespiti ilgili üniversiteler tarafından yapılacaktır.

Örnek 1- 4 yıllık lisans eğitimi veren bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci 13/10/2010 tarihinde üniversiteye kayıt yaptırmıştır. Yabancı uyruklu öğrenci 1/3/2011 tarihinden önce yüksek öğrenim görmeye başladığından öğrenim gördüğü üniversite tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla 1/4/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimi yapılacak ve bu öğrencinin 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılığı başlatılacaktır.

Örnek 2- 4 yıllık lisans eğitimi veren bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci 15/9/2011 tarihinde üniversiteye kayıt yaptırmıştır. Yabancı uyruklu öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla en geç 15/10/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimi yapılarak 15/9/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılığı başlatılacaktır.

Yabancı uyruklu öğrencilerden;

- Öğrenim dönemi başından itibaren genel sağlık sigortası kapsamına girecek olanların, öğrenim döneminin başından itibaren başlatılacak olan genel sağlık sigortalılığına ilişkin sigorta primlerinin, öğrenim döneminin başından itibaren bir ay içinde,

- Öğrenim dönemi başında öğrenimine başlamayan bir başka ifade ile öğrenim döneminin başlangıcından sonra öğrenimine başlayan yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası primleri, genel sağlık sigortalılığının başladığı tarihi takip eden ayın sonuna kadar, sigorta primine esas kazanç alt sınırının % 12’si oranında olmak üzere, genel sağlık sigortalılıklarının başladığı tarihten öğrenim döneminin sonuna kadar olan süreyi kapsayacak şekilde kendileri tarafından genel sağlık sigortası primi ödenecektir.

Diğer taraftan, sigorta primine esas kazanç alt sınırının asgari ücrete endekslenmiş olması ve asgari ücretin de yıllık bazda iki dönem halinde uygulanıyor olması karşısında, genel sağlık sigortalılıklarının başlangıcında geçerli olan asgari ücret üzerinden genel sağlık sigortası primi alındıktan sonra, öğrenin dönemi içerisinde asgari ücrette meydana gelecek değişiklik nedeniyle tahakkuk edecek olan genel sağlık sigortası primi farkının, asgari ücrete ilişkin değişikliğin yürürlüğe girdiği ay sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

3.6- Stajyer avukatlar

1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan, 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların staj yapmaya başladığı tarihten itibaren bir ay içinde Türkiye Barolar Birliği tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla genel sağlık sigortası bildirimleri yapılacak ve bunların genel sağlık sigortalılıkları staja başladığı tarihten itibaren başlatılacaktır.

Ayrıca, 6111 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 32 nci madde uyarınca 60 ıncı maddenin sekizinci fıkrası kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan stajyer avukatlardan 1/3/2011 tarihinden önce staja başlayan stajyer avukatların ise Türkiye Barolar Birliği tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla 1/4/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimleri yapılarak 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılıkları başlatılacaktır. Sosyal güvenlik il müdürlüğünce/ sosyal güvenlik merkezince bu kapsamdaki öğrenciler hakkında genel sağlık sigortası tescili ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Örnek 1- Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık stajını yapmak üzere 13/1/2011 tarihinde ilgili baroya başvuran ve aynı tarihte staja başlayan stajyer avukat 1/3/2011 tarihinden önce staja başladığından Türkiye Barolar Birliği tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla 1/4/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimi yapılarak 1/3/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılığı başlatılacaktır.

Örnek 2- Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık stajını yapmak üzere 27/4/2011 tarihinde ilgili baroya başvuran ve aynı tarihte staja başlayan stajyer avukatın Türkiye Barolar Birliği tarafından http://kesenek.sgk.gov.tr/GSSTesTahTakip web adresinde yer alan “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı” aracılığıyla 27/5/2011 tarihine kadar genel sağlık sigortası bildirimi yapılarak 27/4/2011 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalılığı başlatılacaktır.

3.7- Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar

Kamu idarelerinde tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak çalışanlar hariç olmak üzere 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar sigortalı sayıldıklarından, bu kapsamda sigortalılıkları başlatılanların ayrıca bir bildirime gerek kalmaksızın genel sağlık sigortalılıkları başlatılmış sayılacaktır.

3.8- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışanlar

5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışanlardan çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler sigortalı sayıldıklarından, ek 6 ncı madde kapsamında sigortalılıkları başlatılanların ayrıca bir bildirime gerek kalmaksızın genel sağlık sigortalılıkları başlatılmış sayılacaktır.

3.9- Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar

5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler sigortalı sayıldıklarından, ek 6 ncı madde kapsamında sigortalılıkları başlatılanların ayrıca bir bildirime gerek kalmaksızın genel sağlık sigortalılıkları başlatılmış sayılacaktır.

3.10- Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar

6111 sayılı Kanunun 35 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin (f) bendi “(g) bendinde sayılanlar; diğer bentlere göre genel sağlık sigortalısı olmadıkları veya diğer bentlere göre genel sağlık sigortasından yararlanma haklarının sona erdiği tarihten itibaren bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve Kurumca resen tescil edilirler.” , 36 ıncı maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin dördüncü fıkrası “60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.” şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan bu düzenlemeler ile 1/1/2012 tarihinden itibaren, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamı dışında genel sağlık sigortalısı sayılanların bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılıkları sona erenlerden genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı devam edenlerin, bu haklarının sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren sigortalılar tarafından herhangi bir bildirime gerek olmaksızın Kanunun 60 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Kurumca re’sen tescilleri yapılarak genel sağlık sigortalılıkları başlatılacaktır.

3.11- 4/b kapsamındaki borçlu sigortalıların eş ve çocukları

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunması ve borçlarını 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme talebi bulunmaması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayanların, 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerin talepte bulunması halinde, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaktır. 1/1/2012 tarihine kadar bu kapsamda sigortalı olmak için talepte bulunanların genel sağlık sigortalılığı, talep tarihi itibariyle başlatılacak ve gelir testi işlemleri
sonuçlandırılıncaya kadar Kanunun 82 inci maddesine göre tespit edilen prime esas kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı üzerinden primleri tahakkuk ettirilecektir. Bu kişilerin gelir testine ilişkin işlemleri bu Genelgenin “6.3” bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

3.12- Türk vatandaşlığından çıkanlar

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığından çıkarılanların genel sağlık sigortası tescili, bir yıllık kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın 1/1/2012 tarihine kadar Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında talep tarihi itibariyle yapılacaktır. Bunların tescil işlemleri bu Genelgenin “6.5” bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

3.13- Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk vatandaşları

Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalılıkları devam edenler hariç olmak üzere ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan ve çalıştığı ülkede sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunan Türk vatandaşlarının ülkemizde ikamet eden ve 18 yaşından büyük bakmakla yükümlü olduğu kişilerden 1/1/2012 tarihine kadar talepte bulunanların genel sağlık sigortası tescili, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında yapılacaktır. Bu kapsamda sigortalı olmak için talepte bulunanların genel sağlık sigortalılığı talep tarihi itibariyle başlatılacak ve gelir testi işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen prime esas kazanç tutarının alt sınırının otuz günlük tutarı üzerinden primleri tahakkuk ettirilecektir. Bu kişilerin gelir testine ilişkin işlemleri bu Genelgenin “6.3” bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

4- Genel Sağlık Sigortalılığının Sona Ermesi
4.1- 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çıraklar ve mesleki eğitim gören öğrenciler

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak ve çırak olarak meslekî eğitim gören öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların genel sağlık sigortalılığı, meslekî eğitiminin sona erdiği veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren sona erecektir.

4.2- Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler

Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların genel sağlık sigortalılığı, stajın sona erdiği veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren sona erecektir.

4.3- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların kısmi zamanlı çalışmasının sona erdiği veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalılıkları sona erecektir.

4.4- Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler

Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların genel sağlık sigortalılığı; kursun sona erdiği, yeşil kart aldığı veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren sona erecektir.

4.5- Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığı

Kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs sağlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitelerde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığı, yükseköğrenimlerinin sona erdiği veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren sona erecektir.

4.6- Stajyer avukatlar

1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların genel sağlık sigortalılığı, staj süresinin sona erdiği veya başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayıldıkları tarihten itibaren sona erecektir.

4.7- Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar

Kamu idarelerinde tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak çalışanlar hariç olmak üzere 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların genel sağlık sigortalılığı, ek 5 inci madde kapsamındaki sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren sona erecektir.

4.8- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışanlar

5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışanlardan çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin genel sağlık sigortalılığı, ek 6 ncı madde kapsamındaki sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren sona erecektir.

4.9- Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar

5510 sayılı Kanuna eklenen ek 6 ncı madde ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin genel sağlık sigortalılığı, ek 6 ncı madde kapsamındaki sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren sona erecektir.

4.10- Durum değişikliği nedeniyle Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilen kız çocukları

6111 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ile 25/2/2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin sekizinci fıkrasının sonuna eklenen cümle ile; kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişilerin tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu hüküm uyarınca 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra durum değişikliği nedeniyle bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamından çıkan ve Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan kız çocuklarının, (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılıkları 25/2/2011 tarihinden itibaren bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kapsama alındıkları tarih itibariyle sona erdirilecektir.

4.11- Yurtdışına görevli gönderilen personelin eş ve çocukları

6009 sayılı Kanunun 57 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen ek 4 üncü maddeye göre kamu kurumlarından yurtdışına görevli olarak gönderilen sigortalıların kendileri ile beraber yurtdışında bulunan ve aylıksız izinli olan veya aylıksız izin süresini borçlanan, Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında isteğe bağlı iştirakçi olan, sosyal güvenlik kurumlarından kendi adına gelir veya aylık bağlanan eşleri ile sigortalının yanında yurtdışında bulunan ve yetim aylığı alan çocuklarının genel sağlık sigortalılığı, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak yurtdışına çıktıkları tarihten itibaren ilgili kamu idaresi ve/veya sosyal güvenlik il müdürlüğü/ sosyal güvenlik merkezi tarafından sona erdirilecektir.

4.12- 4/b kapsamındaki borçlu sigortalıların eş ve çocukları

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan; 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme talebi bulunmayan sigortalıların 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerden talepleri üzerine 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalılığı başlatılanlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazandığı tarihten itibaren (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılığı sona erdirilecektir.

5- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Yapılacak Genel Sağlık Sigortası Tescil İşlemleri
5.1. Genel açıklama

5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin ikinci fıkrasında “60 ıncı madde gereği genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan” yararlandırılacağı ve “18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası yok ise 18 yaşını dolduruncaya kadar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında primi Devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı” sayılacağı, 6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 30 uncu maddenin ikinci fıkrasında ise “1/10/2008 ila 31/12/2011 tarihleri arasında, geçici 12 nci maddenin beşinci fıkrası uyarınca tescili yapılanların sağlık hizmet sunucusuna başvuru tarihinden Kurumca tescil edildikleri tarihe kadarki sürede 18 yaşını doldurmamış çocukları adına düzenlenen genel sağlık giderlerine ilişkin fatura tutarları Hazineden karşılanmak üzere Kurumca ödeneceği”, hüküm altına alınmıştır.

Sağlık hizmet sunucusuna başvuran 18 yaş altı çocukların tescilinin olup olmadığına ilişkin sorgulama MEDULA sistemi üzerinden T.C. Kimlik Numarası ile yapılacak ve sorgulama sonucunda provizyon alınamayan çocukların sorgulamaları bir kez de yine MEDULA üzerinden kapsam türü “18 yaş” seçilmek suretiyle yapılacaktır. Yapılan her iki sorgulamada da provizyon alınamaması durumunda dahi sağlık hizmetleri verilecektir. Gerek provizyon sorgulamasında kaydı çıkan gerekse kaydı çıkmayan çocuklara sağlık hizmetlerinin verilmesi durumunda genel sağlık sigortası tescili olmayan ana/babaların Kanunun 60 ıncı maddesinin (d) veya (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescilleri bu Genelgenin “5.2”
ve “6.5.2” bölümlerinde belirtilen açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır.

Ayrıca, söz konusu düzenlemeler uyarınca 18 yaş altı çocukların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sağlık hizmet sunucusuna başvurması halinde ana/babanın genel sağlık sigortası tescili olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlandırılacak ve bu çocukların ana/babasının genel sağlık sigortası tescillerinin Kurumca yapıldığı tarihe kadar genel sağlık giderlerine ilişkin fatura tutarları Hazineden karşılanmak üzere Kurumca ödenecektir.

5.2- Sağlık hizmetlerinden yararlanan 18 yaşından küçük çocukların ana/ babalarının tescil işlemleri

5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında 60 ncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi gereğince genel sağlık sigortalısı sayılanlardan; tescil talebi olmayanların 18 yaşından küçük çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlandırılması halinde bu kişilerin tescili çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibarıyla yapılacağı hükmünde yer alan “bu kişilerin tescili çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibarıyla yapılır.” ibaresi, 5997 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile 1/10/2008 tarihinde itibaren geçerli olmak üzere “bu kişiler Kurumca tescil edildikleri tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı olurlar.” şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre; 1/10/2008 tarihinden sonra sağlık hizmetlerinden yararlanan 18 yaşından küçük çocukların ana/babalarının genel sağlık sigortası tescili, gelir testinin sonuçlandığı tarih itibariyle başlatılacaktır.

Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katından fazla olduğu kabul edilerek taleplerinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle 60 ıncı maddenin (g) bendi kapsamında tescilleri yapılacak ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyeceği prim miktarı kendilerine tebliğ edilecektir.

Sağlık hizmetinden yararlanan 18 yaşından küçük çocukların ana/babaları, gelir testi yapılmak üzere, sağlık hizmet sunucuları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine gönderilen bilgiler uyarınca Genelge ekinde yer alan form (Ek: 1) ile il/ ilçe idare kurullarına yönlendirilecek ve gelir testi sonucuna göre ödeyecekleri prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

6111 sayılı Kanunun 146 ncı maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 73 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yapılan düzenlemeyle “… 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8 inci ve 100 üncü maddelerinin uygulanması ile genel sağlık sigortalılığında gelir testinin yapılmasına ilişkin bilgi ve belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi” sırrın ifşası olmaktan çıkarılmıştır.

Söz konusu hüküm uyarınca gelir testi yapılmak üzere il/ilçe idare kurullarına yönlendirilen ana/babaların adreslerine gönderilen tebligatların tebliğ edilememesi durumunda, öncelikle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden (ADNKS) tespit edilen adrese 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri doğrultusunda tebliğ edilecek, ulaşılamaması halinde ise bağlı bulundukları muhtarlıklara tebliğ edilecektir. ADNKS’de adresi bulunamayanların ise adreslerinin tespit edilmesi amacıyla 5411 sayılı Kanunda yapılan düzenleme uyarınca Bankalarla veya 5510 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca GSM operatörleri ile Kanunda sayılan diğer yerlerden alınacak bilgiler doğrultusunda tespit edilen adreslerine bu fıkrada yapılan açıklama doğrultusunda tebligatları yapılacaktır.

5.2.1. Gelir testi sonuçlanmış olanların tescil işlemi

5997 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında 1/10/2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “bu kişilerin tescili çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibarıyla yapılır.” ibaresi “bu kişiler Kurumca tescil edildikleri tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı olurlar.” şeklinde değiştirilmiştir.

1/10/2008 tarihinden itibaren 18 yaş altı çocukların sağlık hizmet sunucusuna başvurması nedeniyle Kanunun 60 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibariyle genel sağlık sigortası tescili başlatılan ana/babanın, gelir testinin sonuçlandığı tarihte tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı dikkate alınarak tescil başlangıç tarihleri 5997 sayılı Kanunla yapılan değişiklik uyarınca gelir testinin sonuçlandığı tarih olarak güncellenecektir.

Güncelleme işlemine esas bilgiler “GSS Tescil ve Aktivasyon Programı”nda yer alan “18 yaş altı güncelleme listesi” programında il bazında sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezleri tarafından görüntülenecek kayıtlarda yer alan kişiler ile il/ilçe idare kurulları tarafından gönderilen gelir testi sonuçları karşılaştırılarak en geç 15/6/2011 tarihine kadar GSS Tescil ve Aktivasyon Programı aracılığıyla güncellenecektir. Yapılan kontroller sonucunda güncelleme yapılamayan kişiler mail ortamında 1/7/2011 tarihine kadar Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına elektronik ortamda bildirilecektir.

Örnek 1- 1/11/2008 tarihinde Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümüne müracaat eden ve hastane tarafından yapılan provizyon sorgulaması sonucunda 13 yaşındaki çocuğun ana/babasının sosyal güvencesi olmadığı tespit edilmiştir. Çocuğun tedavisi hastanede yapılmış ve babaya ait kimlik bilgileri ve çocuğun hastaneye müracaat tarihi 3/11/2008 tarihinde sosyal güvenlik merkezine bildirilmiştir. Sosyal güvenlik merkezi tarafından 13 yaşındaki çocuğun babası adına gelir testi yapılmak üzere 15/11/2008 tarihinde il/ilçe idare kuruluna yönlendirilmiştir. 25/12/2008 tarihli il/ilçe idare kurulu kararında aile içinde fert başına düşen gelir miktarının 350 TL olduğu tespit edilmiştir.

Buna göre, sigortalının 1/11/2008 tarihi itibarıyla yapılan tescili, 5997 sayılı Kanunla yapılan değişiklik uyarınca gelir testinin sonuçlandığı 25/12/2008 tarihi itibarıyla 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre güncellenecektir.

5.2.2- Gelir testi sonuçlanmamış olanların tescil işlemi

5997 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında 1/10/2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “bu kişilerin tescili çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibarıyla yapılır.” ibaresi “bu kişiler Kurumca tescil edildikleri tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı olurlar.” şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu düzenleme uyarınca, 1/10/2008 tarihi ile 25/2/2011 tarihleri arasında 18 yaş altı çocukları sağlık hizmet sunucusuna başvurması nedeniyle Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibariyle genel sağlık sigortası tescilleri yapılan ancak, gelir testleri sonuçlanmamış ana/ babaların gelir testi işlemlerinin sonuçlandırılması amacıyla;

- Sağlık hizmet sunucuları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine bilgileri gönderildiği halde gelir testi için il/ilçe idare kurullarına yönlendirilmeyen ana/babaların Genelge ekinde yer alan form (Ek: 1) ile il/ilçe idare kurullarına sevklerinin yapılması,

- İl/ilçe idare kurullarına gelir testi yapılması için yönlendirilen ancak henüz gelir testi sonuçlandırılmayan ya da sonuçları Kuruma ulaşmayan ana/babaların gelir testi işlemlerinin sonuçlandırılması amacıyla il/ ilçe idare kurulları ile irtibata geçilerek sonuçlandırılması,

- Sağlık hizmet sunucuları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine bilgileri gönderildiği halde gelir testi yönlendirme tebligatları tebliğ edilemeyen ana/babaların Genelgenin “5.2” bölümünde yapılan açıklama doğrultusunda adresleri tespit edilerek tebligat işlemlerinin sonuçlandırılması, bu şekilde tebliğ işlemi yapılan ana/babaların gelir testi yaptırmak istememeleri durumunda aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katından fazla olduğu kabul edilerek tebliğ tarihi itibarıyla 60 ıncı maddenin (g) bendi kapsamında tescillerinin yapılarak 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden prim ödemek üzere tescillerinin yapılması, suretiyle bu işlemler en geç 30/6/2011 tarihine kadar sonuçlandırılacaktır.

5.3- Ana/babası olmayan 18 yaşından küçük çocukların tescil işlemleri

5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin ikinci fıkrasında “60 ıncı madde gereği genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan” yararlandırılacağı ve “18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası yok ise 18 yaşını dolduruncaya kadar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında primi Devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı” sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hüküm uyarınca ana ve babası hayatta olmayan ya da her ikisi için gaiplik işlemi başlatılanların 18 yaşını doldurmamış çocuklarından 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalandırılmayanlar öncelikle sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından re’sen tescil edilecektir. Re’sen tescil edilemeyen bu çocukların kendileri veya bir başka kişi ile birlikte genel sağlık sigortası tescil işleminin yapılması için sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmesi halinde, 18 yaşından küçük çocuğun MERNİS sistemi üzerinden ana ve babasının hayatta ya da gaip olup olmadığının kontrol edilmesi, ana ve babasının hayatta olmadığının ya da gaiplik işlemi başlatıldığının tespit edilmesi halinde ise 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescil işlemi yapılacaktır.

5.4- Bakmakla yükümlüsü oluşturulamayan genel sağlık sigortalıların 18 yaşından küçük çocuklarından dolayı genel sağlık sigortası tescilleri

6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunda yapılan değişikle; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrenciler ile stajyer avukatlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardır. Ancak, bu kişilerin bakmakla yükümlü kişisi oluşturulamayacağı 6111 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı bendinde düzenlenmiştir.

Bu kişilerden, 18 yaş altı çocuğu bulunan ve bu çocukları sağlık hizmet sunucusuna başvuranların uyruğuna göre bu Genelgenin “5.2” ve “6.5.2” bölümlerinde belirtilen esaslar doğrultusunda işlem yapılarak yeşil kart verilmesi uygun görülenler yeşil kart verilerek sağlık yardımlarından yararlandırılacak, uygun görülmeyenler ise bakmakla yükümlü kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandıkları statüleri dışında, çocuklarından dolayı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) veya (g) bentlerine göre ikinci bir tescil işlemi yapılacaktır.

5.5- Bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından yararlandırılanların 18 yaşından küçük çocuklarından dolayı genel sağlık sigortası tescilleri

5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı bendine göre genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak ya da hak sahibi olarak dul ve yetim aylığı bağlanması nedeniyle sağlık yardımlarından faydalanan kişilerden, 18 yaş altı çocuğu bulunan ve bu çocukları sağlık hizmet sunucusuna başvuranların uyruğuna göre bu Genelgenin “5.2” ve “6.5.2” bölümlerinde belirtilen esaslar doğrultusunda işlem yapılarak yeşil kart verilmesi uygun görülenler yeşil kart verilerek sağlık yardımlarından yararlandırılacak, uygun görülmeyenler ise bakmakla yükümlü kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandıkları statüleri dışında, çocuklarından dolayı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) veya (g) bentlerine göre ikinci bir tescil işlemi yapılacaktır.

6- Genel Sağlık Sigortası Geçiş Hükümleri
6.1- Geçiş hükümlerine ilişkin genel açıklamalar

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendinde; harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların genel sağlık sigortalısı sayılacakları öngörülmüş ancak, 5997 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile değiştirilen 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesi uyarınca, 1/1/2012 tarihine kadar Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu hüküm uyarınca 1/1/2012 tarihine kadar Kurumca talep edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının tespiti il/ilçe idare kurulları tarafından yapılacaktır.

İl/ilçe idare kurulları tarafından yapılan gelir testi sonucunda herhangi bir gelir miktarı belirtilmeksizin yeşil kart talebi reddedilenlerden genel sağlık sigortası tescili yaptırmak için Kuruma müracaat edenlerin genel sağlık sigortası tescillerinin yapılabilmesi ve aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının belirlenebilmesi amacıyla ilgili il/ilçe idare kurulları ile yazışma yapılarak aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı tespit edilecektir.

Ancak, yapılan gelir testi sonucu aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin sağlık hizmetlerinin yeşil kart verilerek karşılanması gerektiğinden, bu kişiler Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmeyecektir.

6.2- Yeşil kart talebi reddedilenler

1/1/2012 tarihine kadar yeşil kart almak için il/ilçe idare kurullarına başvurup 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre yeşil kart almaya müstahak olmadığı anlaşılan ve Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yaptırmak isteyenlerin, yapılan gelir testi sonucu aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı; asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen kişiler için Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilen kişiler için otuz günlük tutarı, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilen kişiler için iki katı prime esas asgari kazanç tutarı olarak esas alınarak Kuruma yapılan talep tarihi itibariyle genel sağlık sigortası tescil işlemleri başlatılacaktır.

Örnek 1- (X) ilçesinde ikamet eden, yeşil kart kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmak için 2/3/2009 tarihinde ilçe idare kuruluna müracaat eden ve ilçe idare kurulunun 5/11/2009 tarihli kararı ile aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının 282 TL olduğunun tespit edilen (A)’ya başvurusunun red edildiği bildirilmiştir. (A), yeşil kart talebinin red edilmesi nedeniyle 15/1/2010 tarihinde sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak müracaat etmiştir. (A)’nın aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla (282 TL) olması nedeniyle, Kuruma müracaat tarihi itibariyle 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca (g/1) statüsünden genel sağlık sigortası tescili yapılacak ve ödeyeceği prim miktarı kendisine tebliğ edilecektir.

Örnek 2- (B) yeşil kart kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmak için 5/11/2009 tarihinde ilçe idare kuruluna müracaat etmiştir. İlçe idare kurulu tarafından 25/11/2009 tarihli kararı ile aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının 560 TL olduğunun tespit edilmesi sonucunda (B)’ye başvurusunun red edildiği bildirilmiştir. (B) yeşil kart talebinin red edilmesi nedeniyle sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak müracaat etmemiştir. (B)’nin Kuruma yazılı müracaatı olmadığından 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre tescili yapılmayacaktır.

6.3- 1/1/2012 tarihine kadar genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlar

6111 sayılı Kanunun 37 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasına “Şu kadar ki, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için gelir testleri Kurumca sonuçlandırılıncaya kadar 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı prime esas asgari kazanç tutarı olarak esas alınır. Ancak gelir testi sonucu, aile içindeki gelirleri asgari ücretin altında kalan genel sağlık sigortalılarının bu sürelerde gelir testi sonucuna göre ödemeleri gereken tutarların üzerinde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.” ifadesi eklenmiştir.

Buna göre; 1/1/2012 tarihine kadar 18 yaş altındaki çocuklarından dolayı tescil işlemi başlatılmış olanlar hariç olmak üzere Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olmak için Kuruma veya istisnai durumlar nedeniyle sağlık hizmet sunucusuna müracaat eden ve 25/3/2010 tarihli ve 27532 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği eki “Genel Sağlık Sigortası Talep Formu” (EK-4/B) Kuruma gönderilenler, gelir testi işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar 82 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazanç tutarının alt sınırının otuz günlük tutarı üzerinden primleri tahakkuk ettirilmek üzere Kuruma veya sağlık hizmet sunucusuna müracaat tarihi itibariyle (g) bendi kapsamında tescil edilecektir.

Kuruma veya sağlık hizmet sunucusuna müracaat eden bu kişiler Genelge ekinde yer alan form (Ek: 1) ile gelir testi yapılması için il/ilçe idare kurullarına gönderilecektir.

İl/ilçe idare kurulları tarafından yapılan gelir testi sonucunda yeşil kart verilmesi uygun görülenlerin tescilleri başlangıç tarihi itibariyle iptal edilecektir. Yeşil kart verilmesi uygun görülmeyenlerden aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı;

- Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri,

- Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı,

- Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı, prime esas kazanç tutarı olarak esas alınıp tescil başlangıç tarihinden itibaren prim tahakkukları belirlenerek kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarının 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katından fazla olduğu kabul edilerek taleplerinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle 60 ıncı maddenin (g) bendi kapsamında tescilleri yapılacak ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyeceği prim miktarı kendilerine tebliğ edilecektir.

6.4- Aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde genel sağlık sigortalılığı tescili

5997 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescili yapılacak kişilerin genel sağlık sigortalılığının Kurumca tescil edildiği tarih itibariyle başlayacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu hüküm uyarınca herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin aile hekimine başvurması halinde aile hekimliği tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gönderilen bilgiler uyarınca bu kişiler Genelge ekinde yer alan form (Ek: 1) ile gelir testi yapılması için il/ilçe idare kurullarına yönlendirilecektir.

İl/ilçe idare kurulları tarafından yapılan gelir testi sonucunda yeşil kart verilmesi uygun görülenlerin tescilleri başlangıç tarihi itibariyle iptal edilecektir. Yeşil kart verilmesi uygun görülmeyenlerden aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarının, bu Genelgenin “6.3” bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda tespit edilen prim miktarı tahakkuk ettirilmek üzere gelir testinin sonuçlandığı tarih itibariyle (g) bendi kapsamında tescil edilerek kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin işlemleri, bu Genelgenin “6.3” bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

6.5- Oturma izni almış yabancılar

Ülkemizde ikamet eden yabancı uyruklu kişiler mütekabiliyet esası dikkate alınmak üzere oturma iznine bağlı olarak en az bir yıl kesintisiz ikamet etmeleri halinde Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereğince genel sağlık sigortalısı sayılacaktır. Bunlardan 1/1/2012 tarihine kadar genel sağlık sigortalısı olmak için Kuruma veya istisnai durumlar nedeniyle sağlık hizmet sunucusuna müracaat edenler, genel sağlık sigortası giriş bildirgelerinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle genel sağlık sigortalılıkları başlatılarak, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyecekleri prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

Ancak bu kişilerin Kanunun 67 nci maddesinde belirtilen istisnai durumlar nedeniyle sağlık hizmet sunucusuna başvurmaları ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki Ek 4-B formunun sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gönderilmesi halinde, sağlık hizmet sunucusuna başvuru tarihi itibariyle genel sağlık sigortalılıkları başlatılarak, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyecekleri prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

6.5.1- Oturma izni almış yabancı uyrukluların aile hekimliğine müracaat etmesi

5997 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında tescili yapılacak yabancı uyruklu kişilerin genel sağlık sigortalılığının Kurumca tescil edildiği tarih itibariyle başlayacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hüküm uyarınca 18 yaşından küçük çocuklar hariç olmak üzere herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ve bir yıllık kesintisiz ikamet süresini dolduran yabancı uyruklu kişilerin aile hekimine başvurması halinde, aile hekimliği tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gönderilen bilgilerin Kuruma intikal ettirildiği tarih itibariyle Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre tescil edilecek ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyecekleri prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

6.5.2- Oturma izni almış yabancı uyrukluların 18 yaşından küçük çocukları

5997 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yabancı uyruklu kişilerin 18 yaşından küçük çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna başvurmaları halinde, bu çocukların ana veya babaları 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında Kurumca tescil edildikleri tarih itibariyle genel sağlık sigortalılıklarının başlatılacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hüküm uyarınca genel sağlık sigortası tescili olmayan yabancı uyruklu kişilerin 18 yaşından küçük çocuklarının aile hekimliğine veya sağlık hizmet sunucusuna başvurması ve aile hekimliği veya sağlık hizmet sunucusu tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gönderilen bilgilerin Kuruma intikal ettirildiği tarih itibariyle 18 yaşından küçük çocuğun ana/babası Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre tescil edilecek ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı üzerinden ödeyecekleri prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.

6.6- Geçiş dönemine ait ortak hükümler

6.6.1- Yeniden gelir testi talebinde bulunanlar

5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin üçüncü fıkrasında “60 ıncı madde gereği genel sağlık sigortalısı iken durumunda değişiklik olan kişilerden, aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendine veya (g) bendi kapsamına giren kişiler durumlarında değişiklik olduğu tarihten itibaren en geç bir ay içinde Kuruma başvurmak zorundadır. Bu kişilerin 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamına girmediğinin tespit edilmesi halinde, durumlarında değişiklik olduğu tarihten başlamak üzere (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısının durumunun değiştiğini beyan ederek gelir testi talebinde bulunması halinde, yeniden gelir testi yapılmak üzere Genelge ekinde yer alan form (Ek: 1) ile il/ilçe idare kurullarına gönderilecektir.

Yapılan gelir testi sonucunda gelir durumlarının değiştiği tespit edilenlerin gelir testinin sonuçlandığı tarih itibariyle (g) bendi kapsamında tescilleri güncellenerek ödeyeceği prim miktarı kendilerine iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir. Gelir testi sonucu yeşil kart verilmesi uygun görülenlerin de gelir testinin sonuçlandığı tarih itibariyle (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılığı sona erdirilecektir.

6.6.2- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar

6111 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ile 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesine eklenen onikinci fıkra ile 4857 sayılı İş Kanununun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu 1/1/2012 tarihine kadar ertelendiğinden, bu tarihe kadar talepte bulunmaları halinde durumları incelenerek bu bölümde yapılan açıklamalar doğrultusunda Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) veya (g) bentlerine göre tescil edileceklerdir.

7- Genel Sağlık Sigortalısı Sayılmayanlar
7.1. Yabancı uyruklu öğrenciler

6111 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 60 maddesine eklenen yedinci fıkra uyarınca Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Aynı maddede yapılan düzenleme uyarınca kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs sağlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dahilinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitelerde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler genel sağlık sigortalısı sayılmayacaklardır.

İlgili üniversiteler tarafından genel sağlık sigortalısı sayılmadığı tespit edilen yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık giderleri 2547 sayılı Kanunun 46 ncı ve 47 nci maddeleri çerçevesinde üniversitelerin bütçelerine konulacak ödenekten karşılanacaktır.

7.2. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler

6111 sayılı Kanunun 65 inci maddesi ile 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen hüküm uyarınca Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden yeşil kart kapsamında sağlık hizmetleri karşılananlar, bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda bulunmasalar dahi yeşil kartları devam ettiği sürece Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmayacaktır. Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

M. Emin ZARARSIZ
Kurum Başkanı

EK- 1 Form (Bir sayfa)


T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
………………… Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
………….. Sosyal Güvenlik Merkezi

Ek-1

Sayı :
Konu : Genel sağlık sigortalılığı tesciliniz.

Sayın …………………………………….
……………………………………………
…………………….

18 yaş altı çocuğunuzun, sağlık hizmet sunucusuna başvurması/ aile hekimine başvurması/ genel sağlık sigortası kapsamına alınmak için Kurumumuza yapmış olduğunuz müracaatınız nedeniyle, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki tescil işleminize esas olmak üzere aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının belirlenmesi için ………………… il/ilçe idare kuruluna en kısa sürede müracaat ederek gelir testi yaptırmanız gerekmektedir.

Gelir testi yaptırmak istememeniz halinde ise en kısa sürede Müdürlüğümüze başvurmanız gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)