6111 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILACAK ÖDEMELER İÇİN MAHSUP İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR
Bilindiği üzere 6111 sayılı Kanuna göre yapılandırılan borçlar, matrah artırımı, stok ve kasa afları ile ilgili olarak ilk taksit ve peşin ödemelerin 30/06/2011 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.
6111 sayılı Kanunun 18/5 Maddesi aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:
Mad.18 Başvuru ve ödeme süresi ile şekli :
(5) Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarına uygulanmak üzere, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunan ve ödenecek tutarları ilgili vergi mevzuatı gereği iade alacağından kendi borçlarına mahsuben ödemek isteyen borçluların, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ibraz etmeleri şarttır. Bu takdirde, ilgili mevzuatın borçlunun mahsup talebine esas aldığı tarih itibarıyla bu Kanuna göre ödenecek tutara mahsup işlemleri yapılır, mahsup talebine konu tutardan daha az tutarda mahsubun yapılması halinde, mahsuben ödeme suretiyle tahsil edilemeyen tutar için borçluya bildirimde bulunularak eksik ödenen bu tutarın bir ay içerisinde ödenmesi istenilir. Bu süre içerisinde eksik ödenen tutarın, ödenmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde eksik ödenen tutar için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmaz.”
KESİNTİ (STOPAJ) YOLU İLE ÖDEMİŞ OLDUKLARI VERGİLERDEN DOLAYI İADELERİNİ, GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMINDA TAHAKKUK EDEN VERGİLERDEN, MAHSUP EDEMEYECEKLER !!!!!!!!!!
6111 Sayılı kanunun 6/ 8. maddesi ise aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
Mad. 6- Gelir ve kurumlar vergisinde matrah artırımı:
(8) Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu madde hükmünden yararlanarak beyan ettikleri matrahları artırmaları halinde, daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergiler, artırılan matrahlar üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilmez. 2
6111 sayılı kanunun 18/5. maddesinde belirtilen koşullar yerine getirilmesi kaydı ile 6111 kanuna göre yapılacak ödemelerden her türlü iade alacağı mahsubu yapılabilecektir.
Ancak; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIMINDAN dolayı hesaplanan vergiler için 6111 Sayılı kanunun 6/ 8. maddesine göre; mükelleflerin daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergiler, artırılan matrahlar üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilemeyecektir.
Yukarıdaki maddeler ışığında;
ÖRNEK:
Kurumlar vergisi matrah artırımında bulunan (x) İnşaat Limited Şirketi GVK. 94/3. Maddesine göre Birden fazla yıllara yaygın inşaat işlerinden dolayı Kesinti yapılan %3 lük Vergilerinden dolayı iade edilecek vergi KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMINDAN DOLAYI Tahakkuk eden vergilerden mahsup edilemeyecektir. Ancak; 6111 sayılı KDV matrah artırımından, Kasa fazlası, Ortaklardan Olan Alacaklar Affından, Kesinleşmiş Vergi Borçlarından ve Stok Affından dolayı hesaplanan vergilerinden mahsubunu isteyebileceklerdir.
Yukarıdaki örnek açıklama matrah artırımında bulunan GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ için de geçerlidir.
Diğer taraftan mahsup yasağı sadece GVK 94/3. fıkrası için değil, GVK 94. maddesinin tüm fıkralarındaki kesintiler ile KVK 15 ve 30. maddelerindeki tevkifatlar içinde geçerlidir.
İlimizdeki Bazı Vergi Daireleri yukarıdaki açıklamalarımız çerçevesinde yanlış mahsup taleplerini red etmektedirler.
Müşterilerinizin ve sizlerin zor durumda kalmaması için mahsup taleplerinizi açıklanan hükümlere göre 30/06/2011 tarihine kadar yapınız. Kanun hükümlerine göre yanlış mahsuplarınız söz konusu ise düzeltilmesi için vergi dairelerine müracaat ediniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Yahya ARIKAN
İstanbul SMMMO
Başkan
twitter.com/vergivekanunla İstanbul SMMMO
Başkan
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/