FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

16 Temmuz 2011 Cumartesi

SERBEST MESLEK KAZANCINDA GELİR VERGİSİ KANUNU KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU VE 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU'NA GÖRE VERGİYİ DOĞURAN OLAY AÇISINDAN FARKLILIKLAR VE BEKLENEN TEHLİKE



                          
1- GİRİŞ
Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerin elde etmiş oldukları kazançlar gelir vergisi kanunu içerisinde yedi gelir unsuru arasında sayılarak serbest meslek kazançları kapsamında değerlendirilmektedir. Serbest Meslek Kazancı ile ilgili düzenlemeler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65 ile 68. maddeleri arasında yer almaktadır.

İlgili kanunun 65. maddesinde Serbest Meslek Kazancının tarifi “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; “sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabiolmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır” şeklinde yapılmıştır. Aynı kanunun 67.inci maddesin de ise S.M.K.’nın tespiti ; “Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır” şeklinde hükme bağlanmıştır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun verginin konusunu düzenleyen 1’nci maddesinde serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan hizmetlerin katma değer vergisi kanununun konusuna girdiği, aynı kanunun vergiyi doğuran olayı düzenleyen 10. maddesinde ise ;
- Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
- Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde,bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,
- Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması, ……………… anında vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan aynı kanunun 27’nci maddesinin 5’nci fıkrasında serbest meslek erbabının K.D.V. matrahının Serbest meslek faaliyetleri için ilgili meslek teşekküllerince tespit edilmiş bir tarife olması durumunda, bu tarifede gösterilen ücretten düşük olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca 3568 sayılı yasanın 46’ncı maddesinin 2’nci fıkrasıyla meslek mensuplarının tarifedeki asgarî miktarın altında ücret karşılığında iş kabul etmelerinin yasak olduğu, aksine hareketin ise disiplin cezası gerektirdiği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıdaki kanun hükümlerinden görüleceği üzere serbest meslek kazancının G.V.K. ve K.D.V.K. açısından farklı uygulamalara tabi olduğu özellikli bir durum olarak dikkat çekmektedir. Şöyle ki G.V.K. yönünden, serbest meslek faaliyetlerinde “tahsil esası” geçerli olup, bu faaliyetlerden doğan kazancın vergilendiri-lebilmesi için tahsil edilmiş olması gerekli iken KDV yönünden vergiyi doğuran olay, hizmetin ifası ile meydana
gelmekte olup, bedelin tahsil edilip edilmemesinin bu anlamda herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

Ayrıca serbest meslek erbabının bağlı mesleki teşekküllerce belirlenmiş bir asgari tarife varsa K.D.V. matrahın bu tutardan da düşük olamayacağı yasal düzenleme
altına alınmıştır. 
Serbest meslek faaliyetlerine ilişkin vergilendirme (vergiyi doğuran olay ) bakımından Gelir Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun farklı hükümler içermesi, bu hizmetlerin vergilendirilmesinde sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca meslek erbabının mesleki anlamda uyması gereken kuralların düzenlendiği 3568 sayılı yasa ve disiplin yönetmeliğinde de farklı düzenlemeler mevcuttur. Ayrıca yargı organlarının muhtelif uyuşmazlıklarda vermiş olduğu kararlarda farklılık arz etmektedir.

Yazımızda serbest meslek kazancının tespiti ile ilgili Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu yer alan düzenlemeler arasındaki farklılıklar ile yargı organının bu konudaki kararları birlikte değerlendirilecek olup, mevcut tereddütlerin giderilmesi yönünde çözüm önerileri sunulacaktır.

2- SERBEST MESLEK KAZANCI İLE İLGİLİ GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEMELER:

Daha öncede belirtildiği üzere G.V.K.’nın 67’nci maddesinde S.M.K’nın tespiti “Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır” şeklinde hükme bağlanmıştır. Bu ifadelerden açıkça anlaşılacağı üzere, S.M.K’ da elde etme “tahsil esasına” bağlanmıştır. Yapılan ödemeler, avans niteliği bile taşısa, alınan bedel hâsılat niteliğindedir. Serbest meslek faaliyetinin ifa edilmiş olması elde etme ( vergiyi doğuran olay ) için yeterli değildir. 
Diğer taraftan alacağın mahiyet ve tutar itibariyle kesinleşmesi ve talep edilebilir hale gelmesi de vergiyi doğuran olay için yeterli değildir. İlgili kazancın vergilendirilebilmesi için, bedelin mutlaka faaliyeti gerçekleştirenin mal varlığına girmiş olması gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan açıkça anlaşılacağı üzere, serbest meslek kazancında hâsılatın elde edilmesi, “tahsil esasına” bağlanmıştır. Dolayısıyla
hak edilmiş olan bir gelir tahsil edilmemiş olursa hasılata dahil edilemeyeceği gibi, henüz hak edilmemiş bir gelir için avans niteliğinde bir tahsilat yapılmış ise tahsil edildiği yıl hasılatına dahil edilecektir.

3- SERBEST MESLEK KAZANCI İLE İLGİLİ KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEMELER:

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun verginin konusunu düzenleyen 1.maddesinde serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan hizmetlerin katma değer vergisi kanunun konusuna girdiği, aynı kanunun vergiyi doğuran olayı düzenleyen 10. maddesinde ise; 
Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya
bir kısım hizmetin yapılması, anında vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği hüküm altına alınmıştır. Yasal düzenlemeden de görüleceği üzere K.D.V. yönünden vergiyi doğuran olay, hizmetin ifası ile meydana gelmekte Gelir Vergisi Kanunu’nda olduğu gibi bedelin tahsil edilip edilmemesinin vergiyi doğuran olaya bir etkisi bulunmamaktadır.

Özellikle mali müşavirler tarafından verilen hizmetler K.D.V.K.’nın 10.maddesinin (c) bendinde düzenlenen kısım kısım hizmet ifalarına uymaktadır. Bu konu ile ilgili olarak vergi idaresinin görüşünü ortaya koyan bir özengenin özeti şu şekildedir: “Muhasebeciler vemali müşavirler tarafından verilen hizmetler kısım kısım yapılan hizmet niteliğinde olduğundan ve KDVaçısından vergiyi doğuran olay kısım kısım hizmetin yapılması ile meydana geldiğinden, hizmet bedelinin tahsil edilip edilmediğine bakılmaksızın her vergilendirme döneminde müşterilere verilen hizmetlere ait bedellerin tespit edilerek, bu bedellere ait KDV’nin ilgili dönemlerde beyan edilmesi gerekmektedir.”

 K.D.V.K.’ya göre, vergiyi doğuran olayın  gerçekleşmesi için “malın teslimi veya hizmetin yapılması” yeterlidir. 
Burada, mal veya hizmetin bedelinin ödenip ödenmemesinin önemi bulunmamaktadır. Bu kuralın istisnası, bedelin önceden ödenmesidir. Hizmetin başlamasından önce veya hizmetin devamı esnasında tahsilat yapılması halinde KDV tahsilatın yapılmasına bağlı olarak doğacaktır. Çünkü VUK’nun 236’ıncı maddesine göre gerçek usulde vergilendirilen serbest meslek erbabı mesleki faaliyetine ait her türlü tahsilâtı için serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundadır.

Bu makbuzun düzenlenmesiyle, KDV kanununun 10’uncu maddesinin (b) bendi gereğince KDV doğmaktadır.  ,
Tahsilatın kısmen veya tamamen, hizmetin tamamlanmasından sonraki bir tarihte gerçekleşmesi halinde, hizmetin bitim tarihi itibariyle( tahsil edilmeyen kısım dahil olmak üzere) KDV doğmuş olacaktır. Tahsilâtın, hizmetin tamamlanmasından sonra gerçekleştiği tarih, verginin doğum tarihini etkilemeyecektir.

4- 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEMELER:

3568 sayılı yasanın 46’ncı maddesiyle meslek mensuplarının alacağı ücret; “meslek mensuplarının hizmetlerine karşılık olan meblağı ifade eder. Ücretin asgarî miktarı tarife ile belirlenir.
Tarifedeki asgarî miktar altında ücret karşılığında iş kabulü yasak olup, aksine hareket disiplin cezasını gerektirir.
Her odanın yönetim kurulu, her yıl ocak ayından geçerli olmak üzere serbest muhasebeci malî müşavirler ve yeminli malî müşavirlerin yapacakları iş ve işlemler karşılığında alacakları ücretleri gösterir birer tarife hazırlayarak Birliğe gönderir. 
Birlik yönetim kurulu, oda yönetim kurullarının tekliflerini de göz önüne almak suretiyle çeşitli odaları içine alacak grupları tespit ve gruplarda uygulanacak tarifeleri hazırlayarak Maliye Bakanlığına gönderir. Maliye Bakanlığı tarifeyi aynen veya gerekli gördüğü değişikliklerle tasdik eder. Tarifeler Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.
Yeni tarifenin tasdikine kadar mevcut tarife hükmü uygulanır.” Şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca 02.01.1990 tarih ve 20390 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 11’nci maddesiyle de “Ücretin tespitinde tarifeye uyulması zorunludur. Tarifedeki asgari miktar altında kalan ücretle çalışmak yasak olup; aksine hareket disiplin cezasını gerektirir. Meslek mensupları, ücretsiz işlem yapamazlar.” Hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 31.10.2000 tarih ve 24216 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Disiplin Yönetmeliği’nin 

“Kınama” başlıklı 6’ncı maddesinin “g” bendiyle “ Meslek mensuplarınca, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin altında iş kabul edilmesi, ücret yönetmeliğine aykırı olarak, ücretini tahsil etmediği hâlde daha sonraki yıllarda işin sürdürülmesi” hüküm altına alınmıştır. Yani belirlenen asgari ücret tarifesinin altında iş kabul eden meslek mensubu kınama cezasıyla cezalandırılmaktadır.

5- KONUYA İLİŞKİN YARGI KARARLARI:

“Muhasebeci ve mali müşavirlerin yaptıkları sözleşmede,ücretin aylık olarak ödenmesi koşulu getirildiği halde, tahsilâtın her ay yapılamadığı durumlarda,
tahsilâtın yapıldığı ayda serbest meslek makbuzu düzenlenerek KDV beyan edilmesinde yasalara aykırılık bulunmamaktadır.”
“ Serbest muhasebecilik yapan kişi ile iş sahipleri arasında yapılan sözleşmede hizmet bedelinin Aralık ayında tahsil edilmesinin öngörülmesi halinde, beyan
dışı KDV’den söz edilemez.”
Muhasebecilik ve mali müşavirlik hizmetlerinde, tahsilâtın yapıldığı ayda serbest meslek makbuzu düzenlenerek KDV beyan edilmesinde yasalara aykırılık
bulunmamaktadır.”
“KDV açısından vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında meydana gelmekte olup, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan hizmetler yönünden farklı bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Serbest meslek kazancının tespitinde gelir vergisi açısından tahsilât esasının getirilmiş olmasının da belirtilen hukuki durumu değiştirmeyeceği açıktır.
Bu bakımdan, dava hakkında serbest muhasebecilik faaliyetinde verilen hizmetin yapıldığı tarihin araştırılması ve vergiyi doğuran olayın hizmetin yapıldığı tarihte meydana geldiği hususunun gözetilmesi suretiyle yapılacak yargılamayla ulaşılacak sonuca göre karar verilmesi gerektiğinden, aksi yoldaki temyize konu ısrar kararında isabet görülmemiştir.” 
“3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun “Vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi” başlıklı 10’uncu maddesinin (a) fıkrasında, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması; (b) fıkrasında da, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi; (c) fıkrasında ise, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.
Bu yasal düzenlemelere göre; katma değer vergisi açısından vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında meydana gelmekte olup, bu hususta ticari, sınai, zirai veya serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler yönünden farklı bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Kazancın tespitinde, gelir vergisi açısından, tahsilat esasının getirilmiş olması da, yukarıda anılan hukuki durumu değiştirmez.”

Yukarıda Danıştay’ın konu ile ilgili dairelerinin verdiği kararlar ile Vergi Dava Daireleri Kurulunun kararlarına yer verilmiştir. Vergi idaresinin görüşü sabit olmakla birlikte, Danıştay’ın konu ile ilgili dairelerinin Vergi Dava Daireleri Kurulu kararının aksine kararları da vardır. Vergi idaresinin görüşü ile Vergi Dava Daireleri Kurulunun görüşü paralellik arz etmektedir. Ancak, Danıştay’ın Vergi Dava Daireleri Kurulu kararının,
diğer daireleri bağlayıcı bir niteliği bulunmamaktadır.
Konu ile ilgili içtihadı birleştirme kararı alınması durumunda konu herkes açısından bağlayıcı olacaktır.

6- DEĞERLENDİRME VE SONUÇ :

193 sayılı G.V.K.’nın S.M.K’nın tespitini düzenleyen 67.inci maddesinde ; “Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.” Şeklinde hükme bağlanmıştır.

Kanun maddesinde çok açık bir şekilde görüldüğü gibi serbest meslek kazancında vergi doğuran olay tahsil esasına bağlanmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan hizmetlerin KDV tabi olduğu, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması vergiyi doğuran olay olarak belirlenmiştir.

Görüleceği üzere Katma Değer Vergisi Kanunu vergiyi doğuran olayı Gelir Vergisi Kanunu’ndan bağımsız olarak değişik usullere bağlamıştır. Diğer taraftan Katma Değer Vergisi Kanunu vergi oranlarının hesaplanacağı vergi matrahını da Gelir Vergisi Kanunu’ndan bağımsız olarak mesleki teşekküllerce belirlenmiş asgari tarifeye ( en az ) bağlamıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 27’nci maddesinin 5’nci bendinde yer alan asgari tarife uygulamasına paralel düzenlemeler 3568 sayılı yasa ve bu yasaya bağlı olarak çıkarılan yönetmeliklerde de yerini bulmuştur.

Şöyle ki; 3568 sayılı yasanın 46’ncı maddesiyle meslek mensuplarının tarifedeki asgarî miktarın altında ücret karşılığında iş kabul etmelerinin yasak olduğu, aksine
hareketin ise disiplin cezasını gerektirdiği belirtilmiş tir. Disiplin yönetmeliğinde ise bu hususa aykırı hareket edeceklerin kınama cezasıyla cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır.

Yazımızın önceki bölümünde ayrıntılı olarak izah ettiğimiz üzere vergiyi doğuran olay Gelir Vergisi Kanununda tahsil esasına bağlanmış olup, matrahın tespiti noktasında asgari bir tarifeye bağlanmamıştır.

Yani G.V.K açısından 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinde yerini bulan vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır hükmü geçerlidir. Ancak Katma Değer Vergisi Kanunu vergiyi doğuran olayı tahsil esasından farklı olarak hizmetin ifası, serbest meslek makbuzunun düzenlenmesi ve kısım kısım hizmet ifasına bağlamıştır.

Ayrıca vergi matrahının mesleki teşekküllerce tespit edilmiş tarifeden az  olamayacağına hükmetmiştir. Meslek mensubunun mesleğinin icrasıyla ilgili hususları düzenleyen 3568 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliklerle de meslek mensubunun  belirlenen asgari tarife altında ücret karşılığı iş kabul edemeyeceği aksi takdirde disiplin cezalarından kınama cezasıyla cezalandırılacağı belirtilmiştir.

Görüleceği üzere bir meslek mensubunun aynı müşterisine sunduğu hizmet karşılığı vergiyi doğuran olay ve uyması gereken yaptırımlar noktasında G.V.K., K,D.V.K ve 3568 sayılı Kanunda değişik yaptırımlar bulunmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanunu ile 3568 sayılı yasa ile getirilen asgari tarife uygulaması paralellik sağlamakla birlikte Gelir Vergisi Kanunun da bu paralellik sağlanamamaktadır. Vergi matrahının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nda asgari bir tarifenin olmaması meslek mensuplarının Gelir Vergisi açısından hasılatlarını istedikleri tutar üzerinden tespit edilebilecekleri sonucunu ortaya çıkarmakla birlikte 3568 sayılı yasa ve disiplin yönetmeliğinde belirlenen yaptırımlar göz önünde bulundurulduğunda böyle bir yaklaşımın her alan disiplin soruşturması gerektireceğini ve disiplin cezası alınabileceği sonucunu doğurmaktadır.

Diğer taraftan disiplin yönetmeliğinde aynı disiplin cezasını gerektirecek fiilin 3 yıl içerisinde tekrar meydana gelmesi durumunda bir üst disiplin cezasının verileceği hüküm altına alınmıştır. Yukarıda izah etmeye çalıştığımız durumun değişik yıllarda meydana gelmesi ve bu hususların bağlı oldukları odalarca disiplin cezalarına çarptırılması meslek mensuplarının ileri ki yıllarda meslekten ihraç cezasıyla bile  karşı karşıya kalmalarına neden olabilecektir.

Son tahlilde bizim görüşümüz meslek mensuplarının hizmet ifaları neticesinde aşağıda açıkladığımız şekilde hareket etmeleridir.

Yukarıda belirtildiği üzere serbest meslek kazancında vergiyi doğuran olay G.V.K. açısından tahsil esasına bağlanmış olmakla birlikte K.D.V.K. açısından tam bir netlik yoktur. Hizmet ifasından faydalanan ticaret erbabı (nihai tüketici dışında) açısından
da yüklenilen Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılması ile gider veya maliyet olarak kayıtlarına yansıtılması noktasında da bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Şöyle ki; Serbest Meslek Erbabı yaptığı hizmet karşılığı bedeli tahsil etmese bile K.D.V.K.’nın 10. maddesine istinaden ( cezalı tarhiyata muhatap kalmamak için ) ilgili KDV tutarını hesaplayarak beyanlarına yansıtmakta ancak 213 Sayılı V.U.K.’nun
236.maddesinde yer alan “Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteride bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.”

Yasal hükmü ileri sürerek tahsil edilmeyen hizmet bedeli için serbest meslek makbuzu düzenlememektedir. Bu durum olayın diğer tarafı ticaret erbabı açısından hem yüklenilen KDV tutarının indirimi hem de ilgili tutarın gider veya maliyetlere yansıtılması noktasında bir takım sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Çünkü ticaret
erbabının hizmet karşılığı bedeli ödemese bile yüklendiği Katma Değer Vergini indirim konusu yapması, ilgili tutarı gider veya maliyet olarak kayıtlarına yansıtma
hakkı vardır. Ancak yüklenilen Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için KDV Kanunuyla bir takım yasal düzenlemeler getirilmiştir. K.D.V.K.’nın 29’uncu maddesinde “ Mükellefler vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi’den bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler; a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisi,………..” denilmiş, yine aynı kanunun 34.maddesinde “ Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar
kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir”
denilmiştir. Mükelleflerin yüklendikleri K.D.V. tutarlarını indirim konusu yapabilmeleri için K.D.V. K. İle getirilen yasal düzenlemelerin tamamını yerine getirmeleri
gerekmektedir. Ayrıca hizmet bedelinin gider veya maliyet olarak kayıtlara yansıtılması için bir belgeyle tevsik edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verdiğimiz mevcut tereddütlerin giderilmesi için kanuni düzenleme yapılması dışında, mevcut kanuni düzenleme göz önünde bulundurularak uygulamada karşılaşılan ve yargı kararlarının farklılaşmasına yol açan serbest meslek kazancında G.V.K. ve K.D.V.K. açısından vergiyi doğuran olayla ilgili uygulamaya yön verecek ve tereddütleri azaltacak, özellikle belge düzeniyle ilgili önerilerimiz şu şekildedir.

Serbest meslek hizmeti sunulmuş ( hizmet ifa edilmiş ) olduğunda K.D.V.K.’nın 10.maddesine göre vergiyi doğuran olay gerçekleşmekte ve KDV doğmaktadır.

Bu durumda serbest meslek erbabı hizmet bedelini tahsil etsin veya etmesin K.D.V.K. yönünden vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Hizmetten faydalanan ticaret erbabının ise yüklendiği KDV’ni, hizmet bedelini ödesin veya ödemesin indirim hakkı doğmaktadır. Ticaret erbabının yüklendiği KDV’ni indirim konusu yapabilmesi için yukarıda belirttiğimiz K.D.V.K.’nın 29. ve 34. maddelerine göre bir belgeyle belgelemesi ve ilgili tutarın belge üzerinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. Her ne kadar Vergi Usul Kanunu’nun 236. maddesi serbest meslek makbuzunun düzenlenmesini tahsil esasına bağlamış olsa da olayı ticaret erbabı ve KDV kanunu hükümleri açısından değerlendirecek olursak serbest meslek erbabının hizmetin gerçekleşmesiyle birlikte, serbest meslek makbuzu düzenlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’ nda yer alan yasal düzenlemeler ile serbest meslek erbabı ve olayın diğer tarafı ticaret erbabının durumları birlikte de değerlendirildiğinde KDV yönünden ayrı bir Serbest meslek makbuzu, Gelir vergisi yönünden ayrı bir serbest meslek makbuzu düzenlenmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Hizmetin sunulması (hizmetin ifası ) aşamasında düzenlenen makbuzda hizmet bedeli ile KDV tutarına yer verilmeli
ancak hizmet bedelinin tahsil edilmediği ilgili makbuzun KDV tutarı açısından düzenlendiğine dair şerh düşülmelidir. Bu durumda serbest meslek erbabı ilgili
makbuzda yer alan KDV tutarını ilgili dönemde beyanlarına yansıtacak, hizmet bedeli tahsil edilmediği için Gelir Vergisi beyanına herhangi bir tutar yansıtmayacaktır.

Ticaret erbabı ise ilgili makbuzu kayıtlarına yansıtarak belge üzerinde yer alan KDV indirim konusu yapacak ilgili tutarı ise maliyet veya giderlerine yansıtacaktır. Hizmet bedelinin tahsil edildiği tarihte düzenlenecek makbuzda ise hizmet bedeline yer verilmeli KDV tutarına ayrıca yer verilmemelidir. İlgili makbuz üzerine daha önce hizmetin ifa edildiği tarihte düzenlenen serbest meslek makbuzunun tarih ve
seri-sıra numarası yazılarak KDV tutarının hizmetin ifa edildiği dönemde beyan edildiğine dair şerh düşülmelidir.

Serbest meslek erbabı tarafından düzenlenen bu makbuz ticaret erbabına verilmemeli serbest meslek erbabının ilgili tutarı gelirlerine (serbest meslek defterine
yansıtması ) yansıtması için done mahiyetinde kendisinde saklamalıdır.

Yukarıda yapılan açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde serbest meslek kazancında vergiyi doğuran olayın tespitiyle ilgili Gelir Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda farklı düzenlemeler bulunmaktadır.

Bu durum uygulamada bir çok tereddütün ortaya çıkmasına neden olmakta, mükelleflerin ise cezalı tarhiyatlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır.

Uygulamada karşılaşılan tereddütlerin ortadan kaldırılması için vergi idaresince gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, ( Kanunlar arasında ki uyumsuzluğu ortadan kaldıracak şekilde KDV Kanunu açısından da vergiyi doğuran olayın tahsil esasına bağlanması gibi ) gerekmektedir. Ancak mevcut yasal düzenlemelere göre de serbest meslek erbabının belge düzenini yukarıda izah ettiğimiz şekilde yapması vergi mevzuatı açısından cezalı tarhiyatlara, 3568 sayılı yasa açısından ise disiplin cezalarına maruz kalmaması için yerinde olacak, ayrıca hizmet ifasından faydalanan taraflarında hakları korunmuş olacaktır.

KAYNAKLAR :
1) Yılmaz ÖZBALCI; Gelir Vergisi Kanunu Yorum ve Açıklamaları Oluş Yayıncılık, Ocak-2004
2) A.Murat YILDIZ; Serbest Meslek Kazançları, Sirküler Rapor, TÜRMOB Yayınları-
1996, Ankara-2002
3) Dr. N.Semih ÖZ; Gelir Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay, Maliye ve Hukuk Yayınları, Mart- 2006 Ankara
4) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu
5) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
6) 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
Kadir ŞAHİN              -      Mesut UÇAKVergi Denetmeni           -      Vergi Denetmeni
Ankara SMMMO Bülten Dergisi Sayı 195 2011
 

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)