FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

16 Temmuz 2011 Cumartesi

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ÇIKARTILMASI GEREKEN İKİNCİL DÜZENLEMELER VE KAPSAMI


I- GİRİŞ

Uzun yıllar süren çalışmalar, tartışmalar ve belirsizlikler sonunda, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaşmış ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu olarak 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Ticari hayatı etkileyen en önemli ve çok geniş bir Kanun olması nedeniyle ve piyasanın Kanunu algılaması, gerekli fiziki ve psikolojik hazırlıkların yapılması, değişikliklerin önceden farkedilmesi, belirsizliklerin giderilmesi, eksik ve aksayan yönlerin önceden tespit edilmesi amacıyla yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olarak belirlenmiştir. Bu bakımdan mevcut 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 yıldan fazla süre kullanılmaya devam edilecektir.

Yürürlüğün ertelenmesindeki diğer bir neden ise, ikincil mevzuatla düzenlemeye gidilmesi gereken oldukça fazla hususun bulunmasıdır. Bu çalışmada, yapılması gereken ikincil düzenlemeler ve düzenlemelerin kapsamı hakkında bilgi verilecektir.

Geniş bir Kanun olması, ticari hayatın gündelik yaşamımızın her alanında bulunması, her bir sektörün ticari alan içerisine dahil olması gibi sebeplerle, gerek ikincil düzenleme alanları gerekse düzenleyecek kurum ve kuruluşlar oldukça farklılık göstermektedir.

Bu bakımdan, ilk ayrım düzenlemeyi yapacak yetkili kurumlar olarak yapılmış, daha sonra ikincil mevzuatın türü, en sonunda ise düzenleme yapılacak alanla ilgili sınıflandırmalar yapılarak düzenlemeler hakkında kısaca bilgi verilmiştir.

Bu düzenlemelerle ilgili çalışmaların, ilgili kuruluşlarca halen yapılmakta olduğu, bu bağlamda çıkartılan bir düzenlemenin henüz bulunmadığı, bu sebeple çıkartılacak mevzuatın içeriği hakkında kesin bir değerlendirme yapma olanağının şu anda bulunmadığını hatırlatmakta fayda bulunmaktadır.

II- SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN DÜZENLEME ALANLARI

A- TÜZÜKLER

1- Ticaret Sicilinin Elektronik Ortamda Tutulmasına Dair Tüzük

Kanunun 24. maddesinin ikinci fıkrasına göre, ticaret sicilinin elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esasların tüzükle belirleneceği belirtilmiştir. Elektronik ortamda tutulan bilgiler için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce merkezi ortak veri tabanı kurulması öngörülmüştür.

2- Ticaret Sicili Tüzüğü

26. maddeye göre, ticaret sicili müdürlüğünün kurulması, sicil defterlerinin tutulması, tescil zorunluluğunun yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar, sicil müdürlerinin kararlarına karşı itiraz yolları, sicil müdür ve yardımcıları ile diğer personelde aranacak nitelikler, disiplin işleri ile bu konuyla ilgili diğer esas ve usuller düzenlenecektir.

3- Şirketlerin İşlem, İlke ve Usulleri İle Denetimlerine İlişkin Tüzük

210. maddenin birinci fıkrasında “Ticaret şirketlerinin işlemleri, ilkeleri ve usulü bir tüzük ile belirlenerek Sanayi ve Ticaret Bakanlığı denetim elemanları tarafından denetlenir.” denilmiş olup cümleden denetimden ziyade ticaret şirketlerinin işlemleri ile ilgili hazırlanacak bir tüzükten bahsedilmektedir.

Gerekçeye bakıldığında, denetimin nasıl yapılacağını belirten bir tüzükten ziyade şirketlerin işleyişine ilişkin hususlarla ilgili bir tüzük olacağı anlaşılmaktadır. Nitekim fıkra gerekçesinde; “Madde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şirketlere ilişkin düzenleme yetkisini açık ve net bir şekilde vermektedir. SPK ve BDDK gibi özerk kuruluşların kural koyma yetkisini kanunla tanırken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bu yetkiyi tanımamak hem doğru olmaz hem de yapısal bir çelişki yaratılmış olur. Birinci fıkra geleneğe uygun olarak Bakanlık düzeyinde yapılan ve daha çok mevzuatın doğru uygulanmasına odaklanmış olan denetlemeyi de Sanayi ve Ticaret Bakanlığına vermiştir.” denilmektedir.

Bu fıkrada yer alan önemli bir ayrım, şirket denetimi yetkisi mevcut 6762 sayılı Yasada sadece “Bakanlık Müfettişleri”ne verilmişken, bu defa “Bakanlık denetim elemanları”na verilerek denetleyicilerin kapsamı genişletilmiştir. Bu bağlamda, Bakanlık müfettişlerinin yanı sıra, Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü kontrolörlerinin kendilerini ilgilendiren mevzuat kapsamında şirketler nezdinde denetim yapabilmesine olanak sağlanmıştır.

4- Elektronik Ortamda Genel Kurul Yapılmasına İlişkin Tüzük

1527. maddenin beşinci fıkrasında, anonim şirketlerde genel kurullara elektronik ortamda katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy vermeye ilişkin usul ve esasların tüzükle belirleneceği ifade edilmiştir. Elektronik ortamda yapılacak genel kurullarda yapılan işlemler, aynen fiziki ortamda yapılmış gibi sayılacaktır. Bu tüzüğün yürürlüğe girmesiyle birlikte, halka açık anonim şirketlerde genel kurulların elektronik ortamda yapılması zorunlu hale gelecektir.

B- YÖNETMELİKLER

1- Ticaret Sicili Müdürlüklerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik

24. maddenin üçüncü fıkrasına göre, Ticaret sicili müdürlüğünün kurulmasında aranacak şartlar ve odalar arasında sicil işlemleri ile ilgili olarak varlığı gerekli işbirliğinin sağlanmasına ilişkin esaslar düzenlenecektir.

2- Bağımsız Denetime İlişkin Yönetmelik

Anonim şirketlerde denetçilik kurumu değiştirilerek denetçinin şirket büyüklüğüne göre en az bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir ya da bağımsız denetleme kuruluşu olması öngörülmüştür. Buna paralel olarak denetçilerin nitelikleri ile bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları yönetmelikle düzenlenecektir (6102 s. Kanun, md.400).

3- Denetçinin Denetimine Dair Yönetmelik

Aslında bu yönetmelik, ayrı bir yönetmelik olmayacak olup bağımsız denetime ilişkin yönetmelik kapsamında düzenlenecektir. Kamu adına denetleyici tüzel kişiliği haiz bir üst kurum kurulup faaliyete geçinceye kadar 400 üncü maddede öngörülen denetçilerin (serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya bağımsız denetim şirketleri), denetlemelerini bu Kanun hükümleriyle standartlara ve amaca uygun olarak yapmalarını sağlamak için, denetçiler denetlenmesi, bu amaçla yönetmeliğe gerektiği kadar madde eklenmesi öngörülmüştür. Denetçilerin yerinden  ve  internet üzerinden, denetleme belgelerine erişim  suretiyle  ve ayrıca  gerekli bilgileri de alarak denetlenmesi öngörülmüştür (Geçici md.3).

4- KOBİ’lerin Tanımlanmasına Dair Yönetmelik

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri tanımlayan ölçütler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun görüşleri alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecektir. Bu yönetmeliğin, Resmî Gazetede yayımlanması zorunlu kılınmıştır. Bu ölçütler, bu Kanunun ticari defterler ile finansal tablolara ve raporlamaya ilişkin olanlar başta olmak üzere, ilgili tüm hükümlerine uygulanır. (6102 s.Kanun, md.1522)

5- İnternet Sitesi Kurma Zorunluluğuna Dair Yönetmelik

Sermaye şirketlerine kendilerine ait bir internet sitesi açma ve bu sitede asgari bazı bilgi ve hususların yazılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu sitelerin tescil edilmesi, internet sitesinde bulunması gereken hususlar ve diğer hususlar hakkında Bakanlığa bir yönetmelik çıkarma görevi verilmiştir (6102 s. Kanun, md.1524).

6- Elektronik Ortamda Genel Kurul Yapılmasına Dair Yönetmelik

Sermaye şirketlerine ilişkin olarak bazı kurulların (yönetim ve müdürler kurulu, ortaklar kurulu ve genel kurul) elektronik ortamda yapılabilmesi imkanı getirilmiştir. Oyun gerçek sahibi tarafından kullanılmasına ve uygulamaya ilişkin kurallar ile pay sahibinin temsilcisine internet sitesi aracılığıyla talimat vermesi esas ve usulleri hakkında Bakanlığa bir yönetmelik çıkartılacaktır (6102 s. Kanun, md.1527)

7- Bakanlık Temsilcisi Yönetmeliği

Kanunun 333. maddesine göre çıkarılacak bir tebliğ ile, belirlenen faaliyet konularına haiz olmak isteyen şirketler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle kurulacak ve esas sözleşme değişikliği yapabileceklerdir. Bu kapsamda kurulacak şirketlerin genel kurullarında bakanlık temsilcisi bulundurulması zorunludur. Öte yandan diğer şirketlerde, hangi durumlarda Bakanlık temsilcisinin genel kurulda bulunacağı ve genel kurul toplantıları için temsilcilerin görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esaslar ile bunların nitelik, görev ve yetkileri ile ücret tarifeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca çıkartılacak bir yönetmelikle belirlenecektir (6102 s. Kanun, md.407).

8- Tevdi Eden Temsilcisi Yönetmeliği

Anonim şirketlerde genel kurula katılma hakkı bulunan ortakların, kendilerini genel kurulda temsil etmesi amacıyla bir temsilci görevlendirebilecekleri düzenlenmiştir. Bu temsilciye Kanunda tevdi eden temsilcisi denilmektedir. Tevdi eden temsilcisi, temsil ettiği kişi adına hareket etmekte ve bu kişinin talimat ve emirlerine göre hareket etmektedir. Kanun talimat verilmediği hallerde uygulanacak hususları da düzenlemiştir. Bu madde hükümleri içerisinde kalmak koşuluyla, Bakanlığa tevdi olunan kişiler, bağlı olacakları esas ve usuller ve temsil belgesinin içeriği hakkında bir yönetmelik çıkarma yetki ve yükümlülüğü verilmiştir (6102 s. Kanun, Md.429)

9- Yıllık Faaliyet Raporuna Dair Yönetmelik

Anonim şirketler ve şirketler topluluğunun yönetim kurulu tarafından düzenlenecek faaliyet raporlarına ilişkin olarak, raporların faaliyetlerinin akışı ile her yönüyle finansal durumunu, doğru, eksiksiz, dolambaçsız, gerçeğe uygun ve dürüst bir şekilde yansıtacağı, finansal durumun finansal tablolara değerlendirileceği belirtildikten sonra raporda asgari olarak yönetim kurulu üyelerine sağlanan menfaatler, hesap yılının sonra ermesinden sonra meydana gelen önemli olaylar ile araştırma ve geliştirme çalışmalarından raporda bahsetmek zorunlu kılınmıştır. Daha sonra söz konusu raporda bulunması zorunlu asgari hususların ayrıntılı içeriğinin Bakanlıkça belirleneceği ifade edilmiştir (6102 s. Kanun, Md.516).

C- TEBLİĞLER

1- Defterlerin Tasdikine Dair Tebliğ

Kanunda defterlerin sadece yazılı olarak, yani dosyalama suretiyle değil, elektronik ortamda tutulabilmesine de, belirli koşullar sağlanması durumunda izin verilmiştir. Bu kapsamda, elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenecektir (6102 s. Kanun, Md.64/3).

2- Kuruluş İzni Alacak Anonim Şirketler Tebliği

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın belirleyeceği faaliyet alanlarında çalışacak şirketlerin kuruluşu ve anasözleşme değişiklikleri, Bakanlığın izni ile yapılacaktır. Bu faaliyet alanı dışında çalışacak şirketlerin kuruluşta herhangi bir makamdan izin almalarına gerek görülmediği ayrıca belirtilmiştir. Bakanlığın söz konusu faaliyet alanları bir tebliğ ile belirlemesi ve ilan etmesi yönünde bir yetki ve sorumluluk verilmiştir (6102 s. Kanun, Md.333).

3- Birikimli Oy Tebliği

Birikimli oy kullanımı, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 22/v maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunca Seri: IV, No:29 Tebliği ile halka açık anonim şirketler için düzenlenmiştir. Birikimli oy sisteminde, azınlıklara seçimlerde temsil edilebilmeyi, yönetim kuruluna üye seçebilmeyi sağlayan bir sistemdir. Türk Ticaret Kanunu ile, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na halka açık olmayan anonim şirketler için de düzenleme yapma yetkisi verilmiştir (6102 s. Kanun, md.434/4).

4- Kâr Avansı Tebliği

Kâr payı avansı da Sermaye Piyasası Kurulu’nca uygulamaya sokulmuş bir düzenleme olup halka açık anonim ortaklıkların temettü dağıtım yükümlülüğü ve temettü avansı dağıtımına ilişkin esaslar Seri: IV, No: 27 sayılı “Sermaye Piyasası Kanununa Tabi Olan Halka Açık Anonim Ortaklıkların Temettü ve Temettü Avansı Dağıtımında Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğ” ile düzenlenmiştir. Bu kapsama girmeyen şirketlerde, Bakanlıkça kar payı avansı kullandırılmasına ilişkin hususları düzenleyecek bir tebliğ çıkartılacaktır. Kanun kar payı avansının, ancak net dönem karından ve serbest yedek akçelerden kullanılabileceğini düzenlemiştir (6102 s. Kanun, md.509/3)

5- Uygulama Tebliği

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yeni Türk Ticaret Kanununun ticaret şirketlerine ilişkin hükümlerinin uygulamasıyla ilgili tebliğler yayımlamaya yetkili kılınmış olup ticaret sicili müdürlükleri ve şirketlerin bu tebliğlere uymalarının zorunlu olduğu belirtilmiştir (6102 s. Kanun, md.210). Bu kapsamda şirketlerin birleşmesi, bölünmesi, devralma, tasfiye, tür değiştirme gibi özellikli konularda tebliğler çıkartılması beklenmektedir.

6- Şirketler Topluluğu Tebliği

Şirketler topluluğuna ilişkin hususlar, Kanunun 195-210. maddeleri arasında düzenlenmiş olup 210. maddeden gelen yetki çerçevesinde, şirketler topluluğuna ilişkin olarak bir tebliğ çıkartılması planlanmaktadır.

7- Kayıtlı Sermaye Tebliği

Halka açık olmayan şirketler için de uygulanabilecek olan kayıtlı sermaye sistemine geçişte ve sistemden çıkışta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yetkisi ve izni gerekmekte olup sisteme giriş ve sistemden çıkış şartları hakkında Bakanlıkça bir tebliğ çıkartılması beklenmektedir (6102 s. Kanun, md.332).

8- Finansal Tabloların İlanı Tebliği

Kanunda şirketlerin finansal tablolarının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ettirilmesi ve kendi internet sayfasında yayınlanması zorunlu kılınmış olup tebliğ ile finansal tabloların ilan usul ve esaslarının  düzenlenmesi beklenmektedir.

9- Eski Türe Dönüş Tebliği

Daha önce tür değiştirmiş olan bir şirket ya da kooperatifin, iki yıl içinde eski türüne dönmek istemesi durumundaki toplantı ve karar nisapları genel hükümlerden farklılaştırılarak azaltılmıştır. Tür değişiklikleri ve eski türe dönüş hakkında uygulamaya ilişkin esaslar düzenlenecektir.

10- Anonim Şirket Genel Kurullarına Dair Tebliği

Anonim şirket yönetim kurulunca, genel kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren bir iç yönerge hazırlar ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar. Bu iç yönerge ayrıca tescil ve ilan edilir. Söz konusu iç yönergede bulunması gereken asgari şartlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecektir (6102 s. Kanun, md.419/2).

11- Denetçilerin Görüş Bildirme Tebliği

Denetçiler tarafından yapılan denetim sonucunda, denetçiler olumlu veya olumsuz görüş bildirme ya da görüş vermekten kaçınma yönünde rapor sunarlar. Şirket defterlerinde, denetlemenin uygun bir şekilde yapılmasına ve sonuçlara varılmasına olanak vermeyen ölçüde belirsizliklerin bulunması veya şirket tarafından denetlenecek hususlarda önemli kısıtlamaların yapılması hâlinde denetçi, bunları  ispatlayabilecek delillere sahip olmasa bile, gerekçelerini açıklayarak görüş vermekten kaçınabilir. Kaçınma olumsuz görüşün sonuçlarını doğuracak olup kaçınmanın sebep ve usulü ile buna dair gerekçenin esasları bir tebliğ ile düzenlenecektir (6102 s. Kanun, md.403/4).

12- Tasfiyede Depo Yapılacak Bankalar Tebliği

Alacaklı oldukları şirket defterlerinden veya diğer belgelerden anlaşılan ve yerleşim yerleri bilinen kişiler taahhütlü mektupla, diğer alacaklılar Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ve şirketin internet sitesinde ve aynı zamanda esas sözleşmede öngörüldüğü şekilde, birer hafta arayla yapılacak üç ilanla şirketin sona ermiş bulunduğu konusunda bilgilendirilirler ve alacaklarını tasfiye memurlarına bildirmeye çağrılırlar. Alacaklı oldukları bilinenler, bildirimde bulunmazlarsa alacaklarının tutarı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenecek bir bankaya depo edilecek olup bu bankaların listesinin ve uygulama usulünün bir tebliğle düzenlenmesi ve belirli aralıklarla banka listelerinin güncellenmesi beklenmektedir (6102 s. Kanun, md. 541/2).

III- TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI KURULU’NUN (TMSK) DÜZENLEME ALANLARI

Defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerinin yaptırılıp yaptırılmayacağı, bunların usul ve esasları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenmekteyken yevmiye, kebir ve envanter defteri dışında hangi defterlerin tutulacağı, TMSK tarafından bir tebliğle belirlenecektir (6102 s. Kanun, md.64).

Ayrıca Türkiye Muhasebe Standartlarının sadece TMSK tarafından düzenlenmesi, bunların Uluslararası Muhasebe Standartlarına uygun olması; değişik ölçütteki işletmeler ve sektörler için, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları tarafından farklı düzenlemelere izin verildiği hâllerde TMSK tarafından özel ve istisnai standartlar konulabilmesi; diğer düzenleyici ve denetleyici üst kurumlar tarafından kendi sektörlerine ilişkin standart çıkartılması hususlarında TMSK’nın düzenleme yetkileri bulunmaktadır (md.88).

Küçük ölçekteki şirketler ile merkezleri yurt dışında bulunan şirketlerin Türkiye’deki şubelerinin yayımlayacakları özet finansal tablolarının içeriği TMSK tarafından belirlenir (md.526).

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tanımının yapılması ve ölçütlerin belirlenmesinde TMSK’nın da görüşü alınır (md.1522). Ayrıca TMSK, küçük ölçekli işletmeleri KOBİ/TFRS’ndan kısmen veya tamamen muaf tutmaya veya bunlar için ayrı standartlar belirlemeye yetkilidir.

IV- HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI’NIN DÜZENLEME ALANLARI

Gemi ipoteğinin kurulmasında, rehin haklarının hangi yabancı para üzerinden yapılacağını Hazine Müsteşarlığı belirleyecektir (md.1016/4).

Sigorta işlemlerinde, sigortacının sigorta ettirene karşı bazı asgari açıklamaları yapması zorunlu kılınmaktadır. Buna aydınlatma yükümlülüğü adı verilmiştir. Hazine Müsteşarlığı ise, aydınlatma yükümlülüğünün, çeşitli ülkelerin ve özellikle Avrupa Birliğinin düzenlemelerini dikkate alarak, şeklini ve içeriğini belirleyecektir (md.1423/3).

En az on kişiden oluşan, sigorta ettiren tarafından, belirli kıstaslara göre kimlerden oluştuğunun belirlenebilmesi imkânı bulunan bir gruba dâhil kişiler lehine, tek bir sözleşme ile sigorta yapılması, grup sigortası olarak tanımlanmış olup Hazine Müsteşarlığı’na grup sigortalarında ayrılma, ödünç alma, indirme, bildirim yükümlülüğü ve ilgili diğer konular hakkında yönetmelik çıkarma yetkisi verilmiştir (md.1496).

Bekleme sürelerini öngören sigorta sözleşmelerinde, bekleme süresinin üst sınırı Hazine Müsteşarlığınca veya Müsteşarlığın uygun göreceği bir kurum tarafından belirlenir (md.1516).

V- ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN DÜZENLEME ALANLARI

Yolcu taşıması, Ulaştırma Bakanlığınca bir yönetmelikle düzenlenecek olup yönetmelik, araç ile sürücüyü ilgilendirenler de dâhil olmak üzere, her konuda yolculuğun güvenliğini; hava, ses, yer ve çevre temizliğini ve diğer gereklilikleri sağlayıcı önlemleri, bagajın teslim alındığına ilişkin belgenin şekline ve özellikle bagajın ağırlığı ile içeriğine ilişkin kayıtlar hakkındaki hükümleri içerir (md.916).

VI- MALİYE BAKANLIĞI’NIN DÜZENLEME ALANLARI

Kamu tüzel kişiliğini haiz Türkiye Denetim Standartları Kurulu kuruluncaya kadar, Türkiye Denetim Standartları; Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile ilişkili bir Kurul tarafından uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu olarak belirlenecektir. Kurulun, hangi kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşacağı ile çalışma usul ve esasları, TÜRMOB tarafından hazırlanacak ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine yayımlanacak bir yönetmelikle düzenlenecektir (Geçici md 2).

VII- BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU

Kayıtlı elektronik posta sistemine, bu sistemle yapılacak işlemler ile bunların sonuçlarına, kayıtlı posta adresine sahip gerçek kişilere, işletmelere ve şirketlere, kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının hak ve yükümlülüklerine, yetkilendirilmelerine ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esaslar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir yönetmelikle düzenlenecektir (md.1525).

VIII- SERMAYE PİYASASI KURULU (SPK)

Birleşme durumunda, birleşmeye katılan halka açık şirketlerden her biri, genel kurul kararından önceki otuz gün içinde; birleşme sözleşmesini, birleşme raporunu, denetleme raporunu, son üç yılın yılsonu finansal tablolarıyla yıllık faaliyet raporlarını, gereğinde ara bilançolarını, ortakların, intifa senedi sahipleriyle şirket tarafından ihraç edilmiş bulunan menkul kıymet hamillerinin, menfaati bulunan kişilerin ve diğer ilgililerin incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu şirketler sözkonusu belgeleri, Sermaye Piyasası Kurulunun öngöreceği yerlerde ilgililere sunarlar (md.417/5).

Yine bölünme (md.171), tür değiştirme (md.188) durumlarında da, yukarıda belirtilen belgeler, SPK’nın gösterdiği yerlerde ilgililere sunulur.

Pay senetleri borsada işlem gören şirketler hakkında, şeffaflık ilkeleri ile fiyata ilişkin kurallar yönünden gerekli düzenlemeler de SPK tarafından yapılacaktır (md.379/5).

Sermaye Piyasası Kanununun 10/A maddesi uyarınca kayden izlenen paylara ilişkin pay sahipleri çizelgesinin Merkezi Kayıt Kuruluşundan sağlanmasının usul ve esasları, gereğinde genel kurul toplantısının yapılacağı gün ile sınırlı olmak üzere payların devrinin yasaklanması ve ilgili diğer konular SPK tarafından bir tebliğ ile düzenlenecektir (md.417/5).

Bir anonim veya başka bir şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınır. Bu iznin esas ve usulleri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenir (md.552/1).

Halka açık anonim şirketlerde kurumsal yönetim ilkeleri, yönetim kurulunun buna ilişkin açıklamasının esasları ve şirketlerin bu yönden derecelendirme kural ve sonuçları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenir. Diğer kamu kurum ve kuruluşları kendilerini ilgilendiren sektörler için özel kurumsal yönetim ilkelerini belirleyebilmek için SPK’nın görüşünü almak zorundadır (md.1529).

IX- BAKANLAR KURULU KARARINA BAĞLANAN HUSUSLAR

Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olan hususlar ise şu şekildedir;

● Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınırın belirlenmesi (md.11),

● “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimelerinin bir ticaret unvanına konmasına izin verilmesi (md.46),

● Halka açık almayan şirketlerde esas sermaye ve kayıtlı sermaye sisteminde asgari sermaye tutarının artırılması (md.332),

● Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının niteliklerini belirleyen ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmeliğin yürürlüğe sokulması (md.400),

● Sermaye paylarının değerini asgari olan 1 kuruştan, yüz katına kadar çıkarılması (md.476),

● Limited şirketin esas sermayesinin asgari 10.000 TL’den on katına kadar artırılması (md.580).

X- SONUÇ

Yeni Türk Ticaret Kanunu, günün değişen koşullarına daha hızlı ayak uydurabilmek amacıyla ikincil düzenlemelere önem vermiş ve birçok konuda, ilgili kurum ve kuruluşlara düzenleme yapma yetkisi vermiştir. Öte yandan, açıkça belirtilmeyen hususların dışında da, uygulamaya ilişkin olarak genel düzenleme yapma yetkisini de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na vermiştir. Bu bağlamda, genel yetki kapsamında, yukarıda sıralanan hususlar dışında da ikincil düzenlemeler yapılması mümkün olacaktır.

Bu konuda Sermaye Piyasası Kanunu ve SPK’nın yetkileri kapsamında çıkardığı düzenlemelerin örnek alındığı söylenebilir. Nitekim birçok konuda, halka açık anonim şirketlerdeki uygulamalara benzer düzenlemeler yapıldığı, buna paralel olarak ikincil mevzuat düzenlemelerine gereksinim duyulduğu anlaşılmaktadır.
Yazar:Merdan ÇALIŞKAN

E-Yaklaşım / Temmuz 2011 / Sayı: 223

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ÇIKARTILMASI GEREKEN İKİNCİL DÜZENLEMELER VE KAPSAMI
Başlıklı Makalenin Tüm Yasal Hakları
Yazarı : Merdan ÇALIŞKAN / (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kontrolörü) ne ait olup E-Yaklaşım Tammuz 2011 Sayı 223 de yayınlanmıştır.

kaynak :http://yildirimercan.blogspot.com

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)