FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Tüm Muhasebeciler Kayıt Tutucumu Olacaktır?


.
“Dekan’a, Frankfurt am Main’da nasıl ders verdiğimi, kürsüde ayakta durduğumu, serbest konuştuğumu, öğrencilere sürekli soru sorduğumu anlattım. Buradaki derslerin veriliş tarzı Paris örneğine uygundu; profesör kürsüde oturur ve evde itinayla hazırlamış olduğu ders metnini okurdu. Öğrencilere soru sormak, ya da öğrencilerin soru sorması caiz değildi. Profesörün okuduklarını öğrenciler yazarak not tutarlardı, bu notları ezberlemek ve sene sonu imtihanında bilmek zorundaydılar. Dolayısıyla benim vazifem, derslerimi yazılı olarak hazırlamak ve çevirmene her seferinde zamanında vermekti ki, çevirmen Türkçe metni hazırlayabilsin ve derste okusun. Dekana bu yöntemi bir türlü benimseyemediğimi söyledim. Çünkü bu durumda hiç ağzımı açmama gerek kalmayacaktı. Dolaysıyla öğrencilerle hiçbir kişisel bağ kuramayacaktım. Asıl önemlisi de okunan dersin, gerçekten doğru anlaşılıp kavrandığını kontrol edemeyecektim. Dekan dehşetle telaşlandı. Tekrar tekrar bunun adetten olmadığını, caiz olmadığını, üstelik gerçekleştirilmesinin de mümkün olmadığını söyledi., durdu.”

.

Bu satırlar, Atatürk dönemindeki Üniversite reformu sonrası İstanbul Üniversitesine gelen ünlü Alman hukukçusu Ernst Hirsch’e aittir [1]. 1933 yılında Türkiye’ye gelen ve önce İstanbul, daha sonra Ankara Üniversitelerinde 20 yıla yakın ders veren, Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere nice düzenlemenin mimarı olan bu değerli öğretim üyesinin, İstanbul'a geldiğinde karşılaştığı ders verme sistemi işte buydu. 1932 yılında bir Üniversite reform önerisi hazırlamak üzere Türk Hükümeti tarafından resmen davet edilen Prof.Albert Malche de, Türkçe bilimsel yayınların eksikliği, düşük ücretlerin yan görevlere yönlendirmesi vb. eksikliklerin yanında en önemli husus olarak ders verme metodunun hiçbir şey vaat etmeyecek kadar eskimiş olduğunu belirtmiş ve bu hususu eleştirilerinin en ağır maddesi olarak kabul etmiştir[2]. Dersin ansiklopedik kitap bilgisi şeklinde verilmesinin (ve bunun ezberlenmesinin beklenmesinin) sakıncalı ve gerçek bilimsel çalışmaya yönelmeyi engellediğini ifade etmişti.

.



Bugün, üzerinden yetmiş yıl geçtikten sonra, kürsüde oturararak sadece yazdıklarını okuyan, öğrencilere soru sormayan, onların soru sormasına izin vermeyen bir öğretim üyesi davranışına hayret etmemek mümkün değildir. İyi ama ya yetmiş yıl sonra bizlerin ders verme biçimimizin de aynı hayretle karşılanmayacağı kim söyleyebilir? O öğretim üyeleri de o yıllarda yaptıklarının doğru olduğuna inanmıyorlar mıydı?

.

Ülkemizde muhasebe eğitiminde (tabii ki diğer alanlarda da) kaliteyi etkileyen, daha iyi ders verilmesini engelleyen bir çok hususun varlığından söz edilebilir. Ancak özellikle eğitimcinin kontrolu dışındaki faktörlerden sürekli yakınmak kısa vadede hiç bir çözüm getirmez. İyi bir eğitimci her koşulda kendisini dinleyenlere onları aydınlatacak bilgileri aktarabilir. Yeter ki, aynadaki aksini görevini yapmış olmanın huzuruyla seyredebilecek hayat tarzını benimsemiş olsun.

.

Muhasebe eğitimi kim içindir?
Ülkemizde çok değişik düzeylerde verilen muhasebe eğitimlerinde, herhalde bir eğitimcinin ilk sorması gereken soru şudur: “Ülkemde muhasebe bilgisine olan ihtiyaç nedir?”[3]Bu satırların yazarının da, bu alanda çalışan bir çok araştırmacı gibi bu bilgiye olan ihtiyaç hakkında gözlemleri ve ulaştığı kanaatleri vardır.

Muhasebe eğitimini yalnızca gelecekte muhasebe alanında (ve de özellikle vergi beyannamesi düzenlemeye yönelik muhasebe faaliyetlerinde) çalışacak kişiler için ele almak yapılabilecek yanılgıların en büyüğüdür. Bu yanılgıya düşen eğitimcileri gelecek kuşaklar bağışlamayacaklardır. Muhasebeyi bir kurumdaki tüm organizasyon birimleri için gerekli bir teknik, nihayet en uç nokta da kamuyu aydınlatma aracı olarak görmemenin, ya da gereğini en yeterince yapmamanın sonucunu ülke olarak ağır biçimde ödediğimizin sayısız örnekleri vardır. Elli yılı aşkın bir süredir banka finansal tabloları kamuoyuna yayınlanmasına rağmen, ülkemizdeki bankacılık skandalları Dünya tarihine benzersiz örnek olarak geçmemiş midir? Borsamızda hisseleri işlem gören şirketlerin finansal tabloları yirmi yıldır kamoyuna yayınlanmakla beraber, borsanın küçük yatırımcı için itimat telkin ettiğini kim söyleyebilir? Küçük ve orta boy kaçı (kayıtdışı işlemleri olmasa da) muhasebe servislerinin hesapladıkları kâr rakamına inanmaktadır?

Şayet muhasebe eğitimi yalnızca bu tabloları hazırlayanlar içinse, bu eğitim kesinlikle başarısız olmuştur. Çünkü hazırladıkları tablolar bilgi vermekten, anlaşılmaktan çok uzaktır. Bu sonucu doğrulamak için, kamuoyuna açıklanan finansal tabloların kamuoyu tarafından ne ölçüde incelendiği, eğer inceleniyorsa ne ölçüde anlaşıldığı üzerine küçük bir araştırma yapmak yeterli olacaktır. Bu tabloların kamuoyu tarafından incelenme ve anlaşılma olasılığı yüzde sıfıra yakındır, en azından bu konudaki bir araştırmanın hipotezi bu olmalıdır. Eğitim hayatında muhasebe dersi okumuş olanların eğer okul yıllarında kendilerine ödev olarak verilmemiş ise bu tabloları incelemiş olma olasılığı nedir? Anlama olasılıkları tatmin edici ölçüde midir? Peki bu tablolar ne işe yaramaktadır? Uzmanlara yönelik olduğu söylenmez, çünkü bir uzman bir kuruluşun mali tablolarını elde etmek için herhalde gazete sayfaları karıştıracak kadar konusuna vakıf olmaktan uzak değildir. Ayrıca, uzmanların da bu tabloları ne kadar anladığı tartışma konusudur. Kendisini muhasebe konusunda uzman gören kaç kişi dönüştürme zararını (translation loss) tatminkar biçimde açıklayabilir? Kaçı iflas etmek üzere olan bir şirketin yönetim kuruluna rekor düzeyde parasal kazanç sağladıklarını söyleme cesaretini taşıyabilir. Ama belki de bu uzmanların bu konuda yayınları bile vardır.

Finansal tabloların kullanıcıları arasında yöneticilerden çalışanlara, küçük ortaklardan kredi kurumlarına, büyük müşteri ve satıcılardan devlete, araştırmacılardan kamoyuna kadar herkes vardır. O halde muhasebe eğitimi sadece bu tabloları hazırlayanlar için değil, onları kullananlar içindir de. Ama yeter ki hazırlayıcılar, hazırladıklarının bu geniş kitle tarafından kullanılmasının önemine inanacak biçimde eğitilebilsinler ve diğerleri de, eğitim sisteminin içinde ne kadar yer almış olsalar da bu konuda bilinçlendilmiş olabilsinler.

Muhasebe eğitimcisi
Bir eğitimcide olması gereken vasıflar üzerine çok uzun bir liste yapılabilir ve bu listedeki her bir satır üzerinde geniş kitlelerce fikir birliğine varılabilir; bu fazla da önemli değildir. Önemli olan eğitimcinin kendisini sık sık yargılayabilmesidir. “Benden beklenen nedir? Görevimi tam olarak yapabiliyor muym? Bilgi mi aktarıyorum, yoksa karşımdakileri eğitiyor muyum? Hangi eğitim metodları daha etkili olabilir? Bu metodlar hakkında bilgi sahibi miyim?” Bu liteyi daha satırlarca uzatmanın çok kolay olduğu kuşkusuzdur. Bu bildiride ele alınan aşağıdaki başlıklar bir eğitimcininin dikkat etmesi gereken tüm hususları ifade etmemektedir. Ama kanaatimce, büyük öncelik taşıyan noktalardır.

Bilimsel düşüncenin temeli bilimsel şüpheciliktir. Delphi Tapınağının duvarlarına kazınmış ve Sokrat’ın felsefesinin temelini oluşturan “Kendini bil (Γνωθι Σεαυτον)”[4]sözcükleri, ona göre en kesin bilgimizin, hiçbir şey bilmediğimiz olduğudur[5]. Yine Sokrat’ın ölüme mahkum edildiği davadaki ünlü savunmasında sözleri de bu anlayışta değil midir:

“Devlet işleriyle uğraşan, çok kişiye ve de kendisine çok bilgili gözüken bir adama gittim. Vardığım sonuç şu ki, gerçekte hiç bilgisi yok.Bunun üzerine kendisini bilgin sandığımızı, fakat hakikatte böyle olmadığını anlatmaya çalıştım. Bunun neticesi, onun ve oradakilerin düşmanlığını kazanmak oldu. Yanından ayrılırken, kendi kendime dedim ki, belki ikimizin de bildiği güzel bir şey yok. Ama ben yine de daha bilginim. Çünkü o hiçbir şey bilmediği halde biliyorum sanıyor. Ben ise bilmiyorum, ama bildiğimi de sanmıyorum. Demek ben ondan biraz daha bilgiliyim.”[6]

Bilim adamı şüpheci olmalıdır. Bilimsel şüphecilik araştırmanın temel yönlendiricisidir. Araştıran insan düşünmeyi, düşünmek doğruyu aramayı, ama tüm hepsi bilimsel olgunluğu doğurur. Gerçekten bir muhasebe eğitimcisi öncelikle şunun bilincinde olmalıdır: Kendisi sadece bazı bilgileri aktarmakla görevli bir kişi midir? Yoksa, bilimsel araştırma ruhunu derslerine taşıyan, karşısındakilere bir şey öğretmekten öte, onları eğiten bir sorumlu, onlara geniş bir görüş açısı kazandıran bir yetkili midir? Herhalde cevabın ikincisi olması gerekir.

Belirli kalıpları öğrencilere aktarmak için fazla yetkin bir kişi olmaya gerek yoktur. Yetmiş yıl öncesinde olduğu gibi notlarınızı alıp, aynen okuyabilirsiniz, ama yetmiş yıl sonra (belki daha önce) sorgulanmaya hazır olmak kaydıyla..

Günümüzdeki muhasebe eğitiminin en tehlikeli düşmanı herhalde salt bilgi aktarma yöntemleridir. Oysa ki kendisi bir bilgi aktarma sistemi olan muhasebe eğitimi sonucunda örneğin öğrencilere şu özellikler kazandırılabilmekte midir?

a) Bir muhasebe öğrencisi T.Cumhuriyet Merkez Bankası bilançosunu anlamakta mıdır? Eğer cevap hayır ise, Bankanınki de bilanço değil midir? O halde kim anlayacaktır?

b) Devlet Bütçesi bir finansal tablo değil midir? Yoksa muhasebecilerin ilgi alanı dışında mıdır?

c) Enflasyon ortamında finansal tabloların nasıl düzeltileceğini öğrenmek için ille de Batı’nın çeyrek asır önce ortaya attığı ve ölçme başarısı ve sunuluşları fevkalade tartışmalı yöntemlerini mi öğretmeye çalışmak gerekir? Bir meziyet olmasa da Türk halkı enflasyon ortamında rakamları en hünerli biçimde kullanan Dünya ulusu değil midir?

d) Neden ortalama bir muhasebe öğrencisi, neden çoğunlukla sadece Maliye Bakanlığının Tekdüzen Hesap Planına mahkum olmuş biçimde eğitilmektedir? Amaç, sadece Devlet’in yasalarına göre kayıt tutan (o da her kurum için değil) kişiler olmaları mıdır? Bu eğitimle öğrenciler, gerçek bir muhasebeciden beklenenleri nasıl yerine getirebilirler? Hem sonra, sanki bütün öğrenciler kayıt tutucu mu olacaktır?

Bu gibi soruların, daha birçok benzerini listelemek mümkündür. Ama bu soruların tatminkar biçimde yanıtlanamaması belki de, muhasebe eğitimcilerinin aşağıdaki bir çok hususun etkisi altında olmasındandır.

a) Akademik yükselme gayesiyle, bilimsel amacı olmayan çalışmaların esiri olmak: Özü, bilimsel araştırmayı teşvik olsa da, yeni bir şeyler yapma arzusu aslında yararı çok az olan çalışmaları ön plana çıkarmaktadır. Örneğin, diğer ülkelerde moda olan (veya moda bir terimle ortaya atılan) çalışmaların benzerlerini yapmak ne derece anlamlıdır? 1970’li yılların modası beşeri kaynakların muhasebesiydi, bugün kaç kişi hatırlamaktadır? Sıfır tabanlı bütçeleme (zero based budgeting) kavramı kaç kişinin aklında kalmıştır? Kalite maliyetleri, çevre muhasebesi, moda İngilizce isimleriyle “activity based costing”, “balanced scorecard” ve daha birçok kavramın önceliği nedir? Bu konularda çalışanlar, hayırlı bir şey olsaydı geçen yıl otuzuncu yaşgününü kutlamış olacağımız enflasyonun etkilerini finansal tablolardan giderme açısından bugüne kadar ne kadar çaba göstermişlerdir? Yaptıkları çalışmaların şu en basit soru açından cevabını ne kadar düşünmüşlerdir. “Ülkemde muhasebe bilgisine olan ihtiyaç nedir?”Bunun üzerinde zihin yormak dahi, hiç şüphesiz bir eğitimciyi çok daha anlamlı bilgilerle donanmaya ve bunu aktarmaya yönlendirecektir.

b) Yabancı dilde yayın ve eğitim yapma arzusu: Çağdaş bir eğitimcinin Dünya’dan haberi olmaması, bunun için gerekli yabancı dil bilgisinden yoksun olması düşünülemez. Dünya’yı öğrenmek, gerekli gördüğünde düşüncelerini yaymak arzusu fevkalade doğaldır, hatta şarttır. Ama bu amaç sadece şekli yönden ele alınırsa, tek gayesi yabancı dilde yayınlanmak olan çalışmalardan daha fazlası ortaya konabilir mi? Zamanımız bunlar için vakit kaybedecek kadar çok mudur? Sadece bu gayeyle, tümü Türkçe bildirilerden oluşan “uluslararası (!) toplantı”lara maalesef rastlamıyor muyuz? Yabancı dile yapılmış faydasız yayınlarla karşılaşmıyor muyuz? Bilimin dili olmaz, ama bir ülkedeki eğitimin dili herhalde o ülkenin dili olmalıdır. Bu ülkede başka bir dilde eğitim yapan eğitimcilerimizden kaçı bilmektedir ki, bu yazının başında anılan Prof.Hirsch İstanbul Üniversitesindeki ticaret hukuku derslerini kısa bir sürede Türkçe öğrenerek tümüyle Türkçe vermiştir. Bir Alman’ın Türkçe ders verdiği amfilerden, günümüzde bir Türk’ün Türk’e başka bir dilde eğitim verdiği dersliklere gelmişsek, bu herhalde muhasebe eğitimcilerinin çözebileceğinden öteye bir sorundur ama, bunlarla uğraşmaktan gerçek bir muhasebe eğitimcisi asıl işini ne kadar düşünebilir ki.

c) Mevcudu kayıtsız, şartsız doğru kabul etmek, alışılmış şeyleri tekrar etmek: Eğitimde herhalde yapılması en kolay şey, bilgi tekrarıdır. Zaten buna eğitim demek de ne kadar doğrudur ki? Bilinen şeyleri tekrar etmenin hiçbir tehlikesi yoktur. “Zaten çoğu kişi aynısını yapmıyor mu? Böylelikle ben de görevimi yapmış olurum” düşüncesi bilimin gelişmesinin önündeki en önemli duvardır. Bilim farklı düşünce ile gelişir, Bir konunun geçmişte öyle bilinmesi, bir sunuş biçiminin eskiden beri belirli biçimde uygulanması, bu konularda yazılı eserler bulunması bunların mutlaka doğru olduğunu göstermez. Bilimsel düşünceye sahip bir kişinin sürekli olarak "neden, niçin, nasıl" sorularını sorması gerekir. Unutulmamalıdır ki, bundan beşyüz yıl öncesine kadar Dünyanın evrenin merkezi olduğuna, güneş ve gezegenlerin onun çevresinde döndüğüne tüm insanlıkça inanılırken, Kopernik tüm bu inancı yıkan teorisini ortaya atarak, Dünyanın güneş etrafında dönen bir gezegen olduğunu ispat etti. İnsanlık tarihinde bu kadar cüretkâr, evrenin merkezi oldumuza ilişkin tüm inançları kökten sarsan ve yıkan, din çevrelerinin tepkisini alan, insanların asırlarca bir yanlışa inanmış olduğunu sergileyen bir başka bilimsel keşif belki de hiç yapılmadı. Galile, aynı uğurda engizisyon mahkemesine gitmedi mi?

Muhasebede neden bazı şeyleri sürekli tekrar ediyoruz, hiç düşündük mü? Neden inatla şirket varlıklarına “aktif” diyoruz, neden “tahmini giderleri dikkate almak” demek varken karşılık ayırdığımızdan bahsediyoruz? Cevabı çok basit. Öyle gördük de ondan! Bugün bir şirketin özsermayesine (özkaynaklarına, belki de daha doğrusu servetine) “işletmenin kendi kendine olan pasifi” desek olur mu? Bu ifadeye tebessüm edebilirsiniz. Ama bir zamanlar öyle deniyordu[7]. Bizim kullandığımız ifadelerin de gelecekte tebessüm konusu olmayacağını garanti edebilir misiniz? Bu ifadelerle muhasebe anlatan (öyle gördüğü için) bir eğitimci hiç merak edip de, bu anlaşılmaz tablolar yüzünden muhasebecinin hazırladığı hiçbir şeye doğru dürüst bakmayan, bu çağda hala el yordamıyla şirket yönetmeye çalışıp batıran kişilerin sayısı hakkında bir araştırma yapmayı hiç düşündü mü? Ülke ekonomisi bu dramlarla karşılaşmaya razı olacak kadar zengin mi? “Muhasebe bilgi sistemi” gibi iddialı sözlerle konuya girip, sonra da telefon rehberi ezberletir gibi hesap numarası ezberleten bir eğitimci, şirketin önemli kaynağını aktardığı muhasebe bölümünün aslında sadece yasal bir formalite yerine getiren bir birim haline gelmesinde sorumluluk sahibi değil midir?

Ülkemizde çok eski bir muhasebe geçmişi olmakla birlikte doğal olarak başka ülkelerin uygulamalarının da etkisi olmuştur. Bunların bir kısmı doğru, bir kısmı da hatalı yansımıştır. Bunları aynen öğrenciye aktarmak eğitim midir? “Gelir Tablosu” diye başlık olur mu? Bir eğitimci herşeyden önce anlattığını sorgulamalıdır. Unutmayalım ki, bu ülkede “birikmiş amortismanlar”ın bilançonun “pasif”inden kurtarılması, “ödenmemiş sermaye”nin “aktif tablosunun ilk satırı”ndan uzaklaştırılması yıllar almıştır. Ama sonunda yapılmıştır. Yeter ki sorgulansın!

Geçenlerde, bir eğitim sırasında öğrencilere bir Alman şirketinin bilançosunu vermiştim. Bir öğrenci kalkıp “Bilançoyu ters yapmışlar, önce duran varlıkları yazmışlar” dedi. Ben de kendisine “Bizim ters yapmadığımız ne malum?” diye cevap verdim. Hiç düşündük mü, neden Dünya haritasında hep kuzeyi yukarıda gösteririz. Yani Kuzey Amerika, Avrupa ve Asyayı haritanın yukarısında, diğerlerini aşağıda. Öyle alıştık da onun için. Oysa ki, Güney Yarımküreye uçan bir çok havayolunda haritalar terstir. Yani Afrika ve Güney Amerika haritanın yukarısındadır. Bunun yanlış olduğunu kim iddia edebilir ki?

Maliye Bakanlığının 1.1.1994 tarihinde yürürlüğe giren ve kısaca Tekdüzen Hesap Planı dediğimiz 1 numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin hemen başında düzenlemenin amacının “mali tablolar aracılığı ile ilgililere sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmasının sağlanması” olduğu belirtilir. “Gerçek durum”un on yıldır ne derece yansıtıldığı trajikomik bir durumdur. Finansal kiralamanın yıllarca dikkate alınmadığı, doğmamış faizden arındırılmamış alacak ve borçların sunulduğu, enflasyonun yok varsayıldığı bir uygulamayı düzeltmek, muhasebeye gönül vermiş bir eğitimcinin görevi değil midir? Bu amaç için için kullanılacak başka bir güç aramaya gerek yok, onun eğittiği öğrenciler, bu düzeltmeyi yapacak en büyük güç değil midir? Bu muazzam güç kaç kişiye nasip olabilir ki: “Eğitme yetkisi gücü”. Bilimin bir ülkenin gelişmesine katkıda bulunması temel hedef ise, olanı öğretmek yeterli olur mu? Olması gerekeni öğretmek ülkeye esas hizmet değil midir?

d) Teoriyle uygulamayı birleştirmeyi ihmal etmek: Üniversitedeki ilk yıllarımda en rahatsız olduğum husus teori ve uygulama tartışması idi. Uygulamacıların hatalarını eleştiren teorisyenler, ya da onları hayatın gerçeklerini bilmeyen kişiler olarak suçlayan uygulamacılar benim için iki hatalı düşüncenin örnekleriydi. Muhasebede teori uygulamaya, konuları sistematik olarak ele almak, tartışmak suretiyle yön vermek, daha iyi ifadeyle daha yararlı uygulamalar yapabilmeleri için katkıda bulunmayı hedeflerken, uygulama da üzerinde çalışılması gereken konuları belirlemek suretiyle teoriye katkıda bulunur. İkisinin birbiriyle uzlaşmaz değil, tam aksine uyumlu olduğunu kabul etmek bir muhasebe eğitimcisi için temel ilke olmalıdır. Buna inanan bir eğitimci, mamul maliyetlendirilmesini anlatırken acemi öğrencinin hayal bile edemediği “A mamulu”nu, ne olduğunu bilmediği “birinci safha, ikinci safha”yı anlatmadan önce onlara önce bir fabrika gezdirir, yapamıyorsa bir film izletir, yoksa resim gösterir, onu da yapamıyorsa anlatır. Öğrencinin hayal edemediği şeyleri hesaplamasını istemek biraz haksızlık olmaz mı? Hem belki öğrenci uygulamadaki aksaklıkları da görebilir, kim aksini söyleyebilir ki?

Vak’a çalışması muhasebe derslerinin en değerli malzemesidir. Teori-uygulama birleştirmesinin bundan daha güzel ne örneği olabilir ki? ABC şirketi yerine, öğrenciye tanınan bir şirketin mali bilgilerini vermek zevkli olmaz mı? Tabii ki, eğitim amaçlı problemlerin de eğitim sürecinde önemli pedagojik yeri vardır, ama hangi problem güncel hayatta, hele de günün popüler bir şirketinin finansal tabloları üzerinde çalışmanın zevkini ve özgüveni öğrenciye verebilir ki? Dramatik ama, ülkemiz bu alanda çok da zengin bir malzeme kaynağıdır. Bir denetim dersinde, gerek Dünya’daki gerekse, ülkemizdeki denetim skandallarını tartışmak daha bilinçli bir gençlik yetiştirmez mi?

Bunları yapmazsak ya, “Uzman basit bir şeyi karmaşık biçimde anlatan ve bunu yaparken bu karmaşaya sizin neden olduğunuz hissini veren kişi”dir[8]ifadesindeki konuma düşebilir, ya da sadece “olan”ı anlatarak mevcut çarkın içine “yeni bir dişli” yetiştirmek durumunda kalırız.

e) Sahip olduğu yetkinin ve sorumluluğun bilincinde olmamak: Bir muhasebe eğitimcisinin, tüm eğitimcilerde olduğu gibi, inanılmaz bir şansı vardır. Bir dinleyici topluluğunun karşısına çıkıp onlara seslenmek ve kendisini dinlemelerini beklemek. Böylesine bir yetki, böylesine bir şans kaç kişide vardır ki? Ama bu yetki, aynı zamanda büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir: Dünyada insanların en değerli şeyini, zamanını çalmamak. O nedenle her eğitimci karşısındakilere aktardıklarının yapabileceği en iyi şey olup olmadığını vicdanında tartışmalıdır.

İyimser öğrenciler tarafından, bazı eğitimciler için kullanılan bir söz vardır: “Çok bilgili, ama anlatamıyor, seviyemize inemiyor.” Hayır, kanaatimce böyle bir şey olamaz. Bilgili insan, karşısındakinin ne bilip bilmediğinin farkkındadır ve onların anlamaları için lazım geleni yapacak kadar da bilgisi olması gerektir. Ünlü İngiliz matematikçisi Hardy’inin bir ifadesi vardır. Belki biraz ağırdır da.: “İnsanları çoğu hiçbir işi iyi yapamaz. Fakat bir iş doğru dürüst yapılıyorsa verimli de olur. Pek de az olmayan bir azınlık bunu başarabilir; insanların yüzde beşi, yüzde onu bir işi oldukça iyi becerebilir. Herhangi bir işi gerçekten iyi yapabilenler küçük bir azınlığı oluşturur; iki işi iyi yapabilenler ise sözü bile edilmeyecek kadar azdır.”[9]Bu sözler biraz ümit kırıcı bulunabilir. Ama işini iyi yapmak, bunun için gayret sarfetmek, iyi yapacağına inanmak, bunun sorumluluğunu taşımak, eğittiği kişinin yıllar sonra rastlaştıklarında ona sevgiyle koşmasını hayal etmek her eğitimcinin yapabileceği şeylerdir.

Konfiçius’un şu sözününü şiar edinmek bile başlı başına yeterlidir: “Hükümdar hükümdar, bakan bakan, baba baba, oğul oğul olmalıdır.”[10]Eğitimci de, eğitimci..

Son söz
Bu bildirinin kapsamında, bir eğitimcinin sınıf içindeki davranışlarını nasıl ayarlaması gerektiği, kıyafette kahverengi rengin donukluğu veya aşırı aksesuarın vereceği rahatsızlık, öğrencilere nasıl hitap edilmesinin uygun olacağı, cevabı bilinmeyen soruların nasıl yanıtlanması gerektiği, tepegözün nasıl kullanılacağı, bilgisayarlı sunumların etkisi gibi şekli hususları arayanlar hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Bunları ele alan bir çok kaynak vardır[11]. Ama, kişisel olarak, bilime inanmış bir eğitimcinin bütün bunları zaten olması gerektiği gibi düzenleyeceğine inanıyorum.
Sokrat’ın üniversitesinde tepegöz yoktu. Belki tahta bile yoktu. Kıyafetine bile dikkat etmediği söylenir. Ama unutmayalım ki, o Eflatun’u yetiştirdi.






*XXIII.Türkiye MuhasebeEğitimi Sempozyumu, Antalya, 19-23 Mayıs 2004 (aynı adlı sempozyum kitabı içinde)
[1]
Hirsch, Ernst E. , Anılarım, Kayzer Dönemi, Weimar Cumhuriyeti, Atatürk Ülkesi (Aus des Kaisers Zeiten durch Weimarer Republik in das Land Atatürks, Eine unzeitgämesse Autobiographie), Çev:F.Suphi, Tübitak Popüler Bilim Kitapları, Ankara, 1997, s.249 [2]
Widmann, Horst, Atatürk ve Üniversite Reformu (Exil und Bildungshilfe), Çev.: A.Kazancıgil, S.Bozkurt, Kabalcı Yayınevi, İstanbul, 1999, s.75 [3]
Enthoven, A.J.H., Accounting Education in Economic Development Management, North-Holland Publishing Co., 1981, s.36 [4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Delphi[5]
Yücel, Hasan Ali, İyi Vatandaş İyi İnsan, (1956), T.C.Kültür Bakanlığı, Türk Klasikler, Ankara, 1993, s.34.[6]
Yücel, s.40[7]
Lair, Louis, Banka ve Endüstri İşletmelerinde Bilanço Tahlilleri, Çev: C.Yücesoy, Üçler Basımevi, İstanbul, 1949. s.106-107 [8]
Bu söz William B.Castle’a aittir. Ancak kendisi hakkında yeterli bilgiye ulaşılamamıştır.[9]
Hardy., G.H., Bir Matematikçinin Savunması (A Mathematician’s Apology, 1940), Tübitak Popüler Bilim Kitapları, 1993, s.49.[10]
Yücel, s.29[11]
Örnek olarak bakınız: Mitchell, Garry, Eğiticinin El Kitabı (The Trainer’s Handbook) , Humanitas Eğitim Yayınları, İstanbul, 2000.

http://www.muhasebevergi.com/content.aspx?id=271

Prof.Dr.Göksel Yücel
İstanbul Üniversitesi / İşletme Fakültesi
gokselyucel@istanbul.edu.tr

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)