FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

5 Eylül 2011 Pazartesi

Tasfiye Payının Vergisel Niteliği İle Payı Oluşturan ve Sermayeye İlave Edilen Değerlerin Vergilendirilme Esasları

 

 

.


.


Tasfiye Payının Vergisel Niteliği İle Payı Oluşturan ve Sermayeye İlave Edilen Değerlerin Vergilendirilme Esasları


.

Sermayeye eklenen kârlar ile enflasyon düzeltmesi ile oluşan olumlu sermaye farkının tasfiye nedeniyle dağıtılması halinde, şirketin tasfiyesinin nasıl tamamlanacağı sorusu aşağıdaki şekilde cevaplandırılmıştır.

I- GİRİŞ

“Daha önceki yıllarda şirket sermayesine eklenmiş olan geçmiş yıl kârları tasfiye nedeniyle ortaklara dağıtılırken, kâr dağıtımına bağlı olarak % 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekiyor.

Sermayeye eklenmiş olan pasif kalemlere ait enflasyon farkları tasfiye nedeniyle ortaklara dağıtılırken ise, işletmeden çekilen tutarların öncelikle kurumlar vergisine tabi tutulması, vergi sonrası dağıtılan kazancın da kâr dağıtımına bağlı olarak % 15 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekiyor(2).

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde açıklayacağımız nedenler ile verilen cevaba ve Özelge’deki görüşe katılmıyoruz.

Bakanlık Özelgesi, tasfiye paylarının vergilendirilmesi açısından haksız sonuçlar doğuracak niteliktedir.

Öncelikle tasfiye müessesesinde hissedarların elde ettikleri tasfiye payı niteliğinin ve vergilendirme koşullarının irdelenmesinde fayda görüyoruz.

II- SERMAYEYE İLAVE EDİLEBİLECEK DEĞERLER

Sermaye şirketlerinin sermayesi ya ortaklarca nakden veya aynen konulan değerlerden ya da şirketin yürüttüğü ticari faaliyeti sonucu oluşturduğu içsel kaynaklardan meydana gelir. İç kaynaklar ise dağıtılmayan geçmiş yıllar kârları, kanuni yedek akçeler ile vergi kanunları veya diğer kanunlar uyarınca teşvik amacıyla vergi dışında tutulan ancak sermayeye ilavesi zorunlu tutulan veya belli bir süre işletmeden çekilmesi yasaklanan kazançlardan oluşur.

Nakit paradan başka, kuruluş sırasında, sermaye olarak veya daha sonra şirket sermayesine ilave edilebilecek unsurlar şunlardır:

- Ticari işletme,

- Ayın olarak gayrimenkul ve/veya nakil vasıtası,

- Hisse senetleri,

- Şirket ortaklarının şirketten olan alacakları,

- Değer artış fonları,

- İştiraklerden gelen değer artış fonları,

- Maliyet artış fonları,

- İştirak hisseleri ve taşınmaz satış kârları,

- Fevkalade ihtiyatlar,

- Dağıtılmayan geçmiş yıllar kârları.

Yukarıda belirtilen kaynakların dışında çeşitli kanunlarla sermayeye ilavesine izin verilen içsel kaynaklar ise şunlardır:

- 31.12.2003 tarihli bilançolar üzerinde yapılan enflasyon düzeltmesi sonucunda oluşan enflasyon farkları (enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan geçmiş yıllar kârları ile sermaye enflasyon düzeltme olumlu farkları),

- 31.12.2004 tarihli bilançoların düzeltilmesi sonucu hesaplanan öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları,

- TÜBİTAK ve benzeri kuruluşlar tarafından ödenen hibeler (devlet yardımları),

- İşletmeye iade edilen kazanç farkları,

- Hisse senedi ihraç primleri (emisyon primleri).

III- TASFİYE KÂRI KAVRAMI VE HESAPLAMA YÖNTEMİ

Tasfiye halindeki kurumlarda vergi matrahı, tasfiye kârıdır (KVK md. 17/4). Tasfiye kârı, tasfiye dönemi sonundaki servet değeri ile tasfiye dönemi başındaki servet değeri arasındaki olumlu farktır.

Servet kıyaslaması yapılırken tasfiye dönemi içinde ortaklara ve sahiplere işletmeden yapılan her nev’i ödemeler tasfiye dönemi sonundaki servet değerine; mevcut sermayeye ilaveten ortaklar veya sahipler tarafından yapılan ödemeler ile tasfiye dönemi içinde elde edilmiş olan vergiden müstesna kazanç ve iratlar, tasfiye döneminin başındaki servet değerine eklenir (KVK md. 17/4-a).

Tasfiye halinde, Yasa’da, öz sermaye yerine servet değeri deyimine yer verilmiştir. Aslında, servet değerinin, öz sermayeden farklılığı yoktur.

KVK’nın 17/5. maddesinde, “tasfiye döneminin başındaki ve sonundaki servet değeri, kurumun tasfiye dönemi başındaki ve sonundaki bilançosunda görülen öz sermayesidir” denilmek suretiyle, bu husus açıkça ifade edilmiştir.

KVK’nın 17/5. maddesine göre servet değerini ifade eden öz sermaye, aktif toplamıyla borçlar arasındaki farkı ifade eder (VUK md. 192) .

Tasfiye kârı, bilanço esasında öz sermaye kıyaslama suretiyle belirlenir.

KVK’nın 8. maddesinde yer alan giderler, tasfiye kârının hesabında matrahtan indirilir. Buna karşılık 11. maddedeki indirimler tasfiye sırasında kabul edilmez.

KVK’nın 17. maddesindeki tasfiye kârının tespitine ilişkin düzenleme GVK’nın 38. maddesindeki ticari kazancın tespitindeki özkaynak kıyaslaması yöntemiyle paralellik taşır. Her iki düzenlemede de işletmeye konulan sermayenin ve sermayenin ayrılmaz parçası sayılan kaynakların (yedek akçeler, dağıtılmayan kârlar ve diğer içsel kaynaklar) ticari kazancın (matrahın) hesabında dikkate alınamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir.

IV- TASFİYE KÂRININ TABİ OLACAĞI VERGİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Tasfiye sonucunda ortaklara yapılacak ödemelerin bir kısmı kâr payı bir kısmı ise tasfiye payıdır. Tasfiye payı, ortağın daha önce işletmeye koyduğu veya koyduğu kabul edilen sermaye unsurlarıdır. Kâr payı, işletmenin ticari faaliyetinin kârlı olması halinde işletme sahiplerinin işletme varlıkları üzerindeki haklarda (öz sermaye unsurlarında) artıştan doğan tasfiye payı kârını da kapsar. Bu hususa yazımızın tasfiye payının vergisel boyutu açıklamaları bölümünde değinilecektir.

Kâr payı (temettü) ise gerek tasfiye döneminde gerekse geçmiş yıllarda elde edilen ancak şirket ortaklarına dağıtılmayan, kurumlar vergisi ödenmiş ya da bu vergiden istisna edilmiş kârlardır.

Kâr paylarının ortaklara ödenmesi sırasında vergilendirilmesi gerekir.

Buna göre şirketlerin tasfiyesinde verginin konusuna giren üç ayrı işlem söz konusu olabilir.

1- Tasfiye kârı üzerinden hesaplanacak % 20 oranındaki kurumlar vergisi,

2- Tasfiye kârından kurumlar vergisi indirildikten sonra kalan vergi sonrası kâr kısmı ile önceki yıllara ait olup ortaklara dağıtılmayan geçmiş yıllar kârları, yedek akçeler ve işletmede tutulması zorunlu kaynaklardan GVK’nın 94/6 ve KVK’nın 15 ve 30. maddeleri uyarınca GVK’nın 75. maddesinde belirtilen menkul sermaye iradı niteliğindeki kâr payları üzerinden hesaplanacak (tam mükellefiyete tabi kurum hariç) yüzde 15 oranındaki gelir/kurumlar vergisi stopajı.

3- GVK’nın 22, 85 ve 86. maddeleri uyarınca dağıtılan kâr payının belli tutarı aşması halinde gerçek kişi ortaklar tarafından verilmesi gereken yıllık gelir vergisi (menkul sermaye iradı) beyannamesi üzerinden hesaplanacak gelir vergisi.

Görüleceği üzere kurumların tam mükellefiyete tabi kurum ortaklarına dağıttığı kâr paylarından gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılmamaktadır. Bunun nedeni kurumların sermaye yapılarını güçlendirmeyi teşvik etmenin yanında içsel kaynakların şirket sermayesine ilave edilmesinin, bedelsiz olarak çıkarılan hisse senetlerinin ortaklar yönünden yeni bir gelir elde etme işlemi sayılmamasıdır. İçsel kaynakların sermayeye ilavesi işleminin kâr dağıtımı sayılmaması durumu belli koşullara bağlı bir vergi erteleme durumu değil, doğrudan doğruya işletmenin varlığında meydana gelen artışın kâr dağıtımı dışında tutulması durumudur.

V- TASFİYE PAYI KAVRAMI

Önceki bölümde tasfiye payının hissedarın daha önce işletmeye koyduğu veya koyduğu kabul edilen sermaye unsurları olduğunu ifade etmiştik. Aşağıda tasfiye payının hissedarlar açısından vergi mevzuatı çerçevesinde niteliği irdelenecektir.

A- TASFİYE PAYI MENKUL SERMAYE İRADI MIDIR?

Bir anonim şirkette, pay sahibinin sahip olduğu hisse senedinin kendisine sağladığı haklar; oy kullanma, kâr payı alma ve tasfiye sonucu mevcuttan pay (tasfiye payını) istemektir. Bu nedenle “kâr payı” ile “tasfiye payı” arasındaki farklılığın ortaya konulması önem arz eder.

Vergi mevzuatımızdaki düzenlemede “kâr payı” ile “tasfiye payı” arasındaki yapısal farklılık ise dikkate alınmamıştır. Bu durum ve neden olduğu sorunları yakından incelemekte fayda görüyoruz.

GVK’nın 75. maddesinde, pay sahiplerinin tasfiye neticesi aldıkları değerlerin (tasfiye paylarının) menkul sermaye iradı olduğuna yönelik herhangi bir açık belirleme bulunmamaktadır. Kâr payının menkul sermaye iradı olduğu ise bu maddenin 1 numaralı bendinde açıkça belirtilmektedir. Eğer kanun koyucu, kâr payının tasfiye payını da içeren bir kavram olduğunu düşünüyor idiyse madde hükmünde bu yönde açık belirleme yapması gerekirdi.

Vergi mevzuatımızda bu açık belirleme olmamasına rağmen, uygulamada, tasfiye payının pay sahipleri açısından menkul sermaye iradı olduğu düşünülerek Maliye Bakanlığı Özelgesi’nde belirtilen görüş doğrultusunda vergisel işlemler yapılmaktadır.

Aşağıdaki bölümde yasal dayanakları da bulunan ve olayın mahiyeti gereği olması gerekeni açıklayacağız.

B- PAY SAHİPLERİ TASFİYE SONUNDA DEĞER ARTIŞ KAZANCI MI ELDE ETMEKTEDİR?

GVK’nın mükerrer 80. maddesinin 1. fıkrasının 1, 4 ve 6 numaralı bent hükümlerine göre;

“İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süre ile elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının “elden çıkarılmasından” sağlanan kazançlar;

Ortaklık haklarının veya hisselerinin “elden çıkarılmasından” doğan kazançlar

değer artış kazancıdır.”

Bu madde de geçen “Elden Çıkarma” deyimi yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

Kurum’un tasfiye olması halinde, hissedarların sahibi bulundukları hisse senetleri açısından yukarıda belirtilen “Elden Çıkarma” gerçekleşmekte midir?

Bizim bu soruya yanıtımız olumludur. Bilindiği üzere, bir kurumla hissedarları ayrı ayrı kişiliklere sahiptir. Bu farklılık gereği, birbirleri ile iki ayrı hak sujesi olarak çeşitli ilişkilerde bulunabilirler. Bir kurum, tasfiye haline girmekle tüzel kişiliği ortadan kalkmaz. Hissedarları ile ilişkisi tasfiyenin gerektirdiği şekilde sürer. Bunlardan birisi de, tasfiye sonuncunda kalan mevcuttan pay sahibinin hissesine isabet eden tutarın ortağa ödenmesidir. Bu olayın pay sahibi cephesinden anlamı, sahibi bulunduğu hisse senedini, kurum tarafından kendisine ödenen tasfiye sonu mevcudundan, hissesine isabet eden tutar (hissesine isabet eden tasfiye payı) karşılığında elden çıkarmasıdır.

Dolayısıyla tasfiye haline giren bir kurumda pay sahibi bakımından, GVK’nın mükerrer 81. maddesi hükmüne göre değer artış kazancı hesaplanması gerekir. Bu madde hükmüne göre, değer artış kazancının hesaplanmasında, pay sahibinin tasfiye sonucunda kalan mevcuttan hissesine isabet eden tutar, hissesini elden çıkarması karşılığında edindiği menfaat olarak dikkate alınmalı ve söz konusu hissenin kendisine maliyeti düşülerek nezdinde oluşan olumlu fark için değer artış kazancı hesaplanmalıdır.

Ancak hemen belirtelim ki; hissedar açısından bu şekildeki uygulama için GVK’nın mükerrer 80/1. maddesinde yer alan “ivazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süre ile elde tutulan hisse senetleri hariç menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar” hükmünün neden olduğu vergilememenin önlenmesi için, konuya ilişkin yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulacaktır. Çünkü madde hükmüne göre, iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan değer artış kazançları vergiye tabi olmayacaktır.

Yukarıdaki bölümde tasfiye payının vergisel açıdan niteliğini belirttik. Aşağıdaki bölümde ise değer artış kazancı olarak nitelendirdiğimiz tasfiye payını oluşturan ve sermayeye ilave edilen şirket iç kaynaklarının vergisel boyutu irdelenecektir.

VI- TASFİYE PAYININ VERGİSEL BOYUTU

A- STOPAJ VERGİ AÇISINDAN

Tasfiye payının vergi mevzuatımız çerçevesinde stopaj vergi açısından niteliğini belirlemek için önceki bölümde yaptığımız açıklamalara ilave olarak 191-231-243 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğleri hükümlerine de bakmak gerekir.

Belirtilen Tebliğlerde; kurumların, iç kaynaklarını kullanmak suretiyle artışlardan kaynaklanan bedelsiz hisse senetleri, sermaye yedekleri veya kâr yedeklerinden karşılanmasına göre ikili bir ayırım içinde ele alınmaktadır.

1- 191 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Hükümlerine Göre

“Bedelsiz iştirak hissesi veya hisse senedi verilmesine neden olan sermaye artırımları kurumların iç kaynaklarını oluşturan sermaye yedekleri veya kâr yedeklerinden karşılanmaktadır. Genel olarak kâr yedekleri, yasal statü ve olağanüstü yedekler ile yedek niteliğindeki karşılıklar ve özel fonlar gibi işletme faaliyetleri sonucu elde edilen kârların dağıtılmamış kısmını ifade eder. Sermaye yedekleri ise hisse senedi ihraç primleri, iptal edilen ortaklık payları, iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesi veya maliyet artışına konu edilmesi sonucu oluşan fonlardan meydana gelir.

Dönem kârından ayrılan yedeklerin herhangi bir yılda sermayeye ilave edilmesi, ortaklara fiilen dağıtılan kâr payları ile kurumun sermaye artırımına iştirak edilmesi aynı mahiyettedir. Her iki halde de ortaklar, kurum bünyesinde oluşan kârlar üzerinde tasarrufta bulunma imkanına sahip olmaktadır. Dolayısıyla, kâr yedeklerinden karşılanan sermaye artırımları sonucunda ortaklarca bedelsiz iştirak hissesi veya hisse senedi iktisabı, kurum açısından kâr dağıtımı ve ortaklar açısından kâr payı hükmündedir.

Bununla birlikte, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun geçici 23/a maddesi uyarınca gayrimenkullerin ve iştirak hisselerinin satışından ve üretim tesislerinin yeni kurulan bir şirkete ayni sermaye olarak konulmasından doğan ve sermayeye ilavesi şartıyla vergilendirilmeyecek kazanç, esas itibariyle kâr yedeği mahiyetinde olmakla birlikte, söz konusu maddenin üçüncü fıkrasında, bu kazançların sermayeye ilavesinin kâr dağıtımı sayılmayacağı belirtilmiştir. Buna göre, anılan kazançların sermayeye ilavesi nedeniyle ortaklara verilecek bedelsiz iştirak hisseleri veya hisse senetleri kâr payı kabul edilmeyecektir.

Sermaye yedekleri ile sermaye artırımında bulunulduğu durumda ise sermaye yedeklerinin mahiyeti icabı bir kâr dağıtımı söz konusu değildir. Zira sermaye yedekleri kurumun vergiye tabi kârından ayrılan bir unsur olmayıp, çeşitli değerleme farklılıkları nedeniyle sermayede meydana gelen kayıpları karşılamak üzere kayden oluşturulan fonları ifade etmektedir. Bunların sermayeye ilavesi ile sermayede reel anlamda bir artış meydana gelmemektedir.

Buna göre, mevzuatımız çerçevesinde sermaye yedeği olarak nitelendirilen ve sermayeye ilavesi kâr dağıtımı, sermayeye ilave nedeniyle ortaklara bedelsiz iştirak hissesi veya hisse senedi verilmesi kâr payı sayılmayan haller şunlardır:

- Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesi nedeniyle oluşan yeniden değerleme fonlarının sermayeye ilavesi,

- İştirak hisselerinin, gayrimenkullerin ve amortismana tabi amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışında, maliyet bedellerinin artırılması sonucu oluşan maliyet artış fonunun sermayeye ilavesi,

- Anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançların sermayeye ilavesi.”

Özsermaye hesapları enflasyon düzeltme farkları da sermaye yedekleri kapsamındadır. Uygulaması 01.01.2003 tarihinde başladığından tebliğde sayılan unsurların içerisinde yer almaması doğaldır.

2- 231 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Hükümlerine Göre

“4369 sayılı Kanunla değişik Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 6/b-i numaralı bendinde yer alan hükümle, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilmemiş kazançları üzerinden yapılacak tevkifat kazancın dağıtımına bağlanmıştır.

Ayrıca, yapılan düzenleme ile kârın sermayeye ilavesinin kâr dağıtımı sayılmayacağı belirtilerek sermayeye eklenen kârlar üzerinden tevkifat yapılmaması öngörülmüştür.

Kârın sermayeye ilave edilmesinin kâr dağıtımı sayılmayacağına ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun vergi tevkifatını düzenleyen 94. maddesinde yer alan hüküm, bu madde uyarınca yapılacak tevkifat açısından bir belirleme yapmaktadır. Dolayısıyla gerçek kişi ortaklar tarafından, kârın sermayeye ilavesi suretiyle elde edilen kâr paylarının menkul sermaye iradı olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 85 ve 86. madde hükümleri çerçevesinde beyan edilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 4503 sayılı Kanunla değişik geçici 28. maddesinin (a) bendinin üçüncü alt bendinde “Bu kazançların sermayeye ilavesi nedeniyle ortaklarca elde edilen menkul sermaye iradı için beyanname verilmez, başka gelirler nedeniyle verilen beyannameye bu gelir dahil edilmez ...” hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca geçici 28. madde kapsamındaki kazançların sermayeye ilave edilmesi nedeniyle ortaklarca elde edilen kâr payları için tutarı ne olursa olsun beyanname verilmeyecek, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu kâr payları beyannameye dahil edilmeyecektir.”

3- 243 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Hükümlerine Göre

“Kurumların kârlarını sermayeye eklemek suretiyle gerçekleştirdikleri kâr dağıtım işlemlerinde gerçek kişi ortaklarca elde edilen kâr paylarının menkul sermaye iradı olarak beyanına ilişkin açıklamalar 231 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılmıştır.

Danıştay 4.Dairesi’nin 06.12.2000 tarih ve Esas No: 2000/1307, Karar No: 2000/5053 sayılı kararı ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 6/b-i numaralı bendinde kârın sermayeye ilavesinin kâr dağıtımı sayılmayacağından bahisle ortaklar açısından da elde edilmiş bir kâr payından söz edilemeyeceği belirtilerek bu gelirlerin beyanına ilişkin 231 Seri No.lu Tebliğ’in iptaline karar vermiş olup, bu karar Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu’nun 08.06.2001 tarih ve Esas No: 2001/180 Karar No: 2001/224 sayılı Kararı ile kesinleşmiş bulunmaktadır.

Bu durumda, gerçek kişi ortaklar tarafından kârın sermayeye ilavesi suretiyle elde edilen kâr paylarının beyan edilmemesi, yargıya intikal eden uyuşmazlıklarda tarhiyatı kaldıran vergi mahkemesi kararları üzerine Danıştay’da temyiz yoluna gidilmemesi gerekmektedir.”

Yukarıda belirttiğimiz 191-231-243 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğleri hükümleri uyarınca;

Kâr yedekleri ile sermaye yedeklerinin sermayeye ilavesinin kâr dağıtımı sayılmayacağı anılan kazançların sermayeye ilavesi nedeniyle gerçek kişi hissedarlara verilecek hisse senetlerinin kâr payı olarak kabul edilmeyeceği ve bu kârların beyan dışı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Tasfiye payı (sermaye payı) içerisinde yer alan unsurlar, kurumların iç kaynaklarından yaptıkları sermaye artışlarından doğan bedelsiz hisse niteliklerini ve vergilendirilme esaslarını taşır.

Tasfiye bilançosunun pasifinde yer alan ve servet değerini oluşturan, sermaye hesabının niteliği ile bedelsiz hisselerin dağıtımına neden olan sermaye hesabının niteliği arasında hiçbir fark yoktur.

Her ikisi de; a) Nakit b) Kâr yedekleri c) Sermaye yedeklerinden oluşmuştur. Sermaye yedeklerinden kaynaklanan tasfiye payı ödemelerinin vergisel niteliği kâr payı olarak düşünülmeyecek, bu noktada tasfiye payının vergisel niteliğini belirlemede önceki bölümdeki açıklamalarımıza ek olarak anılan Tebliğler ile VUK’un 3/A ve B bendi hükümleri önem arz edecektir.

Vergilemede, vergiyi doğuran olay ve bu olayı oluşturan muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Bedelsiz hisse senetleri elde edildiğinde kâr payı olarak kabul edilmeyen bu unsurlar, tasfiye payı ödemelerinde (sermaye payı ödemelerinde) menkul sermaye iradı olarak kabul edilemez. Çünkü, aynı unsurlar vergilemede farklı sonuçlar yaratamaz.

Vardığımız bu sonucun doğruluğu ve haklılığı Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde, tasfiye paylarının menkul sermaye iradı olduğuna dair bir belirleme olmamasında ifadesini bulur.

Bu nedenlerle; tasfiye payı (sermaye payı) içerisinde yer alan kâr ve sermaye payı unsurlarının hissedarlara ödenmesi, bedelsiz hisselerde olduğu gibi kâr payı sayılmayacak ve kaynağına bakılmaksızın stopaj vergiye ve beyana konu olmayacaktır.

Öte yandan sermaye şirketlerinin tasfiyesi sırasında sermaye dışındaki özkaynak kalemlerinden ortaklara dağıtılacak değerler menkul sermaye iradı olarak gelir/kurumlar vergisi stopajına tabi olup bu konuda bir tereddüt bulunmamaktadır. Tasfiye sırasında % 15 oranında (tam mükellefiyete tabi kurumlara yapılan kâr dağıtımları hariç) vergi tevkifatına tabi tutulması gereken kazanç unsurları şunlardır.

- Tasfiye kârından kurumlar vergisi indirildikten sonra kalan kısım,

- Dağıtılmayan geçmiş yıllar kârları,

- Kanuni ve ihtiyari olarak ayrılan ve ortaklara dağıtılan yedek akçeler,

- Daha önce sermayeye ilave edilmemiş olmakla birlikte 5 yıldan fazla süre ile şirket bilançosunda özkaynaklar grubunda bulunan ve kurumlar vergisinden istisna edilen taşınmaz ve iştirak hissesi satış kârları,

- Sermayeye ilave edilmemiş olan emisyon primleri.

VII- SERMAYEYE İLAVE EDİLMİŞ OLAN ENFLASYON DÜZELTME FARKLARI VE DİĞER UNSURLAR TASFİYEDE İŞLETMEDEN ÇEKİLDİĞİ GEREKÇESİYLE VERGİLENDİRİLEBİLİR Mİ?

A- GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NIN GÖRÜŞÜ

Şirketlerin tasfiye edilmesi halinde önceki yıllarda iç kaynaklardan sermayeye ilave edilen bazı unsurların şirket ortaklarına dağıtılması sırasında, tasfiye kârına ilave edilerek kurumlar vergisine tabi tutulup tutulmayacağı, sermayeye ilave edilmiş olan bazı unsurların ise kâr dağıtımı kabul edilerek menkul sermaye iradı olarak gelir/kurumlar vergisi stopajına tabi tutulup tutulmayacağı konularında duraksamaya düşüldüğü gözlenmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca verilen bir Özelge(1)’de “öz sermaye kalemlerine ait enflasyon düzeltme farklarının şirket tasfiyeye girmeden önce sermayeye ilave edilmesi halinde bu işlemler kâr dağıtımı sayılmadığından herhangi bir süre tahdidi olmaksızın vergiye tabi tutulmayacağı” belirtildiği halde, bir başka Özelge(2)’de “...daha önceki yıllarda şirket sermayesine eklenmiş olan geçmiş yıl kârlarının şirketin sermaye azaltımı veya tasfiye edilmesi sebebiyle ortaklara dağıtılması durumunda kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılması gerektiği, öte yandan, daha önce sermayeye eklenmiş olan pasif kalemlere ait enflasyon düzeltme fark hesaplarının şirketin sermaye azaltımı yapması veya tasfiye edilmesi sebebiyle ortaklara dağıtılması halinde, işletmeden çekilen tutarların öncelikle kurumlar vergisine tabi tutulması, vergi sonrası dağıtılan kazancın da kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisine tabi tutulması gerektiği” belirtilmiştir.

B- KİŞİSEL GÖRÜŞÜMÜZ

Tasfiye dönemi sonunda oluşacak tasfiye kârı aynı zamanda kurumlar vergisi matrahına esas olan tutardır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi tasfiye sonucunda ortaklara yapılacak ödemelerin bir kısmı kâr payı bir kısmı ise tasfiye payıdır. Kâr payı (temettü) gerek tasfiye döneminde, gerekse geçmiş yıllarda elde edilen ancak şirket ortaklarına dağıtılmayan kurumlar vergisi ödenmiş ya da bu vergiden istisna edilmiş kârlardır.

Tasfiye kârı öz sermaye kıyaslaması suretiyle belirlendiğinden; tasfiye sonundaki servet değeri ile tasfiye dönemi başındaki servet değeri arasında ki olumlu fark (tasfiye kârı) hissedarların daha önce işletmeye koyduğu veya koyduğu kabul edilen sermaye unsurlarından (işletmenin ticari faaliyetinin kârlı olması nedeniyle) doğan artıştan kaynaklanan kârı da içerir.

Bu nedenle tasfiye sonundaki servet değeri ile tasfiye dönemi başındaki servet değeri arasında olumlu fark var ise tasfiye payını oluşturan ve hissedarların daha önce işletmeye koyduğu veya koyduğu kabul edilen sermaye unsurlarının tümü elde edilen tasfiye kârı nedeniyle kurumlar vergisine tabi tutulmuş olur.

Sermaye yedeği mahiyetinde olan öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları, iktisadi kıymetler değer artış fonu, iştirak hisseleri değer artış fonu, maliyet artış fonu gibi içsel değerler kurumların vergiye tabi kârlarından ayrılan bir unsur olmayıp çeşitli değerleme farklılıkları nedeniyle sermayede meydana gelen kayıpları karşılamak üzere kayden oluşturulan değerleri ifade etmektedir.

Enflasyon düzeltmesi, işletmelerin parasal olmayan tüm aktif ve pasif kalemlerine uygulanmıştır. Bu anlamda, öz sermaye kalemleri de düzeltmeye tabi tutulmuştur (VUK’un 328 Sıra No.lu Genel Tebliği). Bilindiği gibi, özsermaye kalemleri işletme sahiplerinin işletme varlıkları üzerindeki haklarını gösterir (VUK md. 192, 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Bölüm III/C-2). Bu hak, reel anlamda ancak işletmenin ticari faaliyetinin karlı olması halinde artabilir. Aslında, işletme içi bir takım değerleme işlemleriyle bazı varlıkların değerinde meydana gelen hesaben artışa paralel özsermaye de artabilmektedir. Ancak, takdir edileceği üzere, sermaye yedeği olan bu değerleme farkları ile özsermayedeki (yani işletme sahiplerinin haklarındaki) artış fiktif niteliktedir (GVK’nın 191 Sıra No.lu Genel Tebliği). Bu cümleden olarak, gerek ödenmiş sermaye, gerek sermaye ve kâr yedekleri, gerekse geçmiş yıllar kârlarının değerlerinde enflasyon düzeltmesi ile oluşan düzeltme farkları (işletmenin ticari faaliyeti kârlı olmadıkça) varlıklarda reel karşılığı olan özsermaye artışı değildir.

Özsermayenin unsurunu oluşturan öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları ile diğer içsel değerlerin kurumlar vergisine tabi olabilmesi için, tasfiye dönemi sonundaki servet değeri ile (özsermaye) tasfiye dönemi başındaki servet değeri (özsermaye) arasında olumlu fark olması gerekir.

Bu gerçekleşmemiş ise sermayeye ilave edilen iç kaynaklara ait değerlerde enflasyon düzeltmesi ile oluşan düzeltme farkı varlıklarda reel bir artışa neden olmamıştır.

Böyle bir fark doğmadıkça tasfiyede; sermayeye ilave edilen içsel değerler kurumlar vergisine tabi olmayacaktır. Fark doğmuş ise kurumlar vergisi matrahı bulunan fark tutarı olacaktır.

Bu hesaplama yönteminde sermayeye eklenen ve enflasyon düzeltmesine tabi tutulan değerlerin elden çıkarılması halinde VUK’un mükerrer 298. maddesi uyarınca bunlara ilişkin enflasyon düzeltme farkları maliyet unsuru olarak kabul edilecektir.

VIII- SONUÇ

Daha önce sermayeye ilave edilmiş olan içsel kaynaklardan oluşan değerler, sermayenin dışında bir değer olarak kabul edilemez.

Edilir ise; bu içsel kaynakların tasfiye kârına ilave edilmesi, mükerrer vergilemeye neden olacağı gibi, söz konusu içsel kaynakların “sermayeye ilave edilmesi kâr dağıtımı sayılmaz” veya “enflasyon farkları sermayeye ilave edilebilir ve bu işlem kâr dağıtımı sayılmaz” şeklindeki kanun hükümlerine açıkça aykırı olur.

Tasfiye edilen bir şirkete ait sermayenin ortaklara iadesi işlemi, kaynağına bakılmaksızın vergi dışı tutulmalıdır. Bu durum GVK’nın 38. maddesinde ifadesini bulan özkaynak kıyaslaması yoluyla kazancın tespitine ilişkin düzenlemenin ve KVK’nın 17. maddesinde açıklanan tasfiye kârı tanımının da gereğidir. Kanun’da açık bir hüküm bulunmadıkça tescil edilen ve işletmeye ait olan sermayenin ortaklara dağıtılması işletmeden çekilen değer olarak veya kâr dağıtımı sayılmak suretiyle vergilendirilemez. İçsel kaynaklara ait değerler ve geçmiş yıllar kârlarının sermayeye ilavesi hiçbir süreye bağlı olmaksızın kâr dağıtımı sayılmadığına göre, ticari hayatın bir gereği olarak yapılan tasfiye işlemlerinde muvazaa iddiası bulunmadıkça özelgelerdeki görüş doğrultusunda vergileme yapılması açıkça kanun hükümlerine ve vergilendirme ilkelerine aykırıdır.

Vergi; kanunla konulur, kanunla değiştirilir ve kanunla kaldırılır. Aksine görüş ve açıklamaların yasal ve anayasal bir dayanağı yoktur(3).

 

Erdoğan ÖÇALAN*

Yaklaşım

 

* YMM

(G) Yazının I. Bölümü İçin Bkz. Yaklaşım, Sayı: 224, Ağustos 2011, s. 109-113

(1) İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, 04.06.2006 tarih ve GİB 4.34.19.02/VUK.Mük.298 sayılı Özelgesi.

(2) İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, 14.02.2008 tarih ve GİB 4.35.16.01/176300 Öz/229 sayılı Özelgesi.

(3) Sakıp ŞEKER, Anakara SMMO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 2010/1-2; Hızır TARAKÇI, Gelir, Kurumlar ve KDV Kanunu’na Göre Mükellefiyetlerin Sona Ermesi ve Kurumlaşma, Değişim Yayınları, 1955, s. 343-405; Yılmaz ÖZBALCI, Kurumlar Vergisi Kanunu Yorum ve Açıklamaları, Oluş Yayıncılık, 1998, s. 475-511; Mustafa YETKİN, Şerhli Türk Ticaret Kanunu, İnkılap ve Aka Kitabevleri, 1978, s. 347-355; Hayri DOMANİÇ, Anonim Şirketler, Eğitim Yayınları, 1978, s. 1189/1208; Süleyman ÜÇKUYU, Yaklaşım, Sayı: 220, Nisan 2011, s. 82-90; Ersin NAZALI, Yaklaşım, Sayı: 218, Şubat 2011, s. 109-113; Sayı: 219, Mart 2011, s. 117-122; Güray ÖĞRENDİK, Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Şubat 2007; Ferhat FAHRAN, Yaklaşım, Sayı: 153, Eylül 2005, s. 140-143; Sayı: 154, Ekim 2005, s. 117-123; Sayı: 158, Şubat 2006, s. 140-143; Sayı: 219, Mart 2011, s. 287-289

 

kaynak :http://www.ozdogrular.com/content/view/16789/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)