FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

9 Eylül 2011 Cuma

Zayi Olan Malların Vergi Mevzuatı Açısından Değerlendirilmesi ve muhasebe kayıtları

 

.

 .

Zayi Olan Malların Vergi Mevzuatı Açısından Değerlendirilmesi


 

 

 

.

.

İÇİNDEKİLER

I. GİRİŞ
II. ZAYİ MALLARIN VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
A. TAKDİR ESASINA GÖRE EMSAL BEDEL TESPİTİ
B. ZAYİ OLAN MALLARIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
C. ÇALINAN VEYA KAYBOLAN MALLARDA MEVCUT DURUM
III. ZAYİ OLAN MALLARIN G.V.K. VE K.V.K. AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
IV. ZAYİ OLAN MALLARIN K.D.V.K. AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
A. K.D.V.K.’ UN 30/C BENDİ KAPSAMINDA ZAYİ OLAN MALLARA AİT KDV ‘NİN DURUMU
B. K.D.V.K.’ UN 30/C BENDİ KAPSAMI DIŞINDA ZAYİ OLAN MALLARA AİT KDV ‘ NİN DURUMU
C. ÇALINAN VEYA KAYBOLAN MALLARA AİT KDV ‘ NİN DURUMU
V. KDV BEYANLARINDA YAPILMASI GEREKEN DÜZELTME İŞLEMLERİ
VI. DEĞERLENDİRME

I. GİRİŞ

Ticari organizasyonların bir takvim yılı içerisinde elde ettiği gelirlerin vergilendirilmesi sürecinde, ticari faaliyetlerinin devamını sağlamaya yönelik giderlerin belirlenmesi amacıyla vergi kanunlarımızda çeşitli hükümler düzenlenmiştir. Ancak, ticari faaliyet gösteren şahıs ve kurumların iradesi dışında ortaya çıkan bazı giderler için, vergi kanunlarında net hükümler içermediği görülmektedir. Bu durumlardan biri de “Zayi Olan Mal”lardır.

Yazımızın konusunu da oluşturan “Zayi Olan Mallar” kavramına vergi kanunlarımız açısından net bir tanım ve hüküm getirilmemiştir. Dolayısıyla yazımızda, ticari faaliyet süreci içerisinde, zayi olan mallara vergi kanunları açısından ne tür uygulamalar yapılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunacağız.

II. ZAYİ OLMA KAVRAMI VE ZAYİ OLAN MALLAR

Zayi olma kavramı, sözlük anlamıyla yitik, kayıp, yok olma, kaybolma, bulunamama anlamlarına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle varolan bir maddenin veya cismin fiziki olarak yok olması, kaybolması demektir. Tanım üzerinde vurgulanan husus bir cismin veya maddenin olağandışı, iradi veya gayrıiradi bir şekilde fiziki yapısının yitirilmesidir.

Örneğin, Depoda karton kolilerin içerisinde bulunan içeceklere ait poşetlerin veya şişelerin darbe almasıyla içeceklerin dışarıya akması, bir kısmının karton kolilerce absorbe edilmesi veya toprağa sızması, ya da Mevye bahçelerinde ağaç dallarından düşen meyvelerin toprakta çürüyüp yok olması veya çıkan yangın nedeniyle alev alan yakıt tankının içindeki benzinin yanıp tükenmesi gibi.

Sözlük anlamı itibariyle, yok olma, kaybolma anlamına gelen “zayi olma” kavramına ekonomik açıdan bakarken, yine sözlük anlamıyla mı değerlendirmeliyiz ? Zayi olma kavramı sadece bir maddenin veya cismin fiziksel olarak yok olması anlamında kabul etmek yerinde bir düşünce midir ?

Örneğin, Bir sel baskını nedeniyle işletmesi su altında kalan bir basımevinin depolarında bulunan ve basımda kullanılan boya maddeleri ve kağıtlar ile basımı yapılmış kitapların durumuna bir göz atalım. Sel baskını nedeniyle boya maddeleri suyla karışmış ve kanalizasyona akarak yok olmuştur. Basımda kullanılacak olan kağıtlar ise içlerine sel sularını çekmiş, hamurlaşarak kullanılamaz hale gelmiştir. Ayrıca depoda bulunan basılmış olan kitaplar su altında kalmış ve sel suları nedeniyle hamurlaşıp bir teslime konu olamaz hale gelmiştir. Sel sularına karışıp kanalizasyona akan boya malzemelerinin fiziken yok olduğundan zayi olarak kabul etmemize rağmen, ekonomik hiçbir değeri kalmayan ve kullanılamaz hale gelen kağıtlar ile yayıma hazır kitapların zayi olma durumu açısından nasıl bir değerlendirme yapacağız ?

Bir görüşe göre, zayi olma kavramı her halükarda, fiziki bir varlığın iradi veya irade dışındaki nedenlerle tamamen yok olması anlamına gelmesi anlaşılmalıdır. Yoksa “zayi olma” nın bir değer kaybı olarak anlaşılmak istenilmesi de uygulamadaki yanlışlıkların bir başka boyutuyla karşımıza çıkacaktır. Zayi olma, yanmak, hırsızlık nedeniyle çalınmak, sele karışmak, sel sularında erimek, buharlaşmak, toprak altında kalkmak gibi fiziken ortadan kalkmayı, kaybolmayı gerektiren nedenlere dayandırılmalıdır. Dolayısıyla fiziken var olan ancak çeşitli nedenlerle değeri sıfır olan veya mevcut mevzuat hükümleri uyarınca satışa konu edilemeyen malların bu maddenin uygulanması bakımından zayi olan mallar olarak değerlendirilmemesi gerekir.

Örneğin, LPG istasyonunda çıkan yangında yanan LPG ’nin yokolması, sıvı halde bulunan gazın yanıp zararlı gazlara dönüşmesi ve atmosfere karışmasıyla zayi olan LPG ’nin fiziken de yok olması durumunu örnek olarak verebiliriz.

Bunun karşısında olan diğer bir görüş, vergi kanunları bakımından zayi olma kavramlarına sözlük anlamıyla değil, iktisadi değer açısından bakılması gerektiğini savunmaktadır. Diğer bir deyişle, bir malın ekonomik değerinin olmaması (sıfır olması), ekonomik bakımdan zayi ve değer kaybı tam olmalıdır.

Yine aynı görüşe göre, malların tamamıyla zayi olması halinde herhangi bir sorun yoktur. Doğal afetler, yangın, kaza gibi fevkalade haller sonucu veya çürüme paslanma vb. gibi nedenlerle bir daha satışa konu olamayacak şekilde yok olan mallar zayi olmuş sayılacaklardır.

Örneğin, hayvan besiciliği yapan bir zirai işletmede, ortaya çıkan bir salgın hastalık nedeniyle ölen büyükbaş hayvanların durumu. Fiziken mevcut olasına rağmen, ölen hayvanların ekonomik değerleri sıfırdır.

Vergi Mevzuatı açısından kavrama baktığımızda, esasında “zayi olma” teriminin vergi kanunları ve ilgili genel tebliğlerinin hiçbirinde tanımı yapılmadığı görülür. Bunun da gerçekte “zayi olma” kavramının sözlük anlamından ziyade daha geniş bir anlamda yorumlanmasının istenildiğini düşünmekteyiz. Dolayısıyla, kavrama ekonomik yönden baktığımızda “zayi olma” kavramını sadece fiziken yok olması değil, ayrıca bir maddenin veya cismin fiziken varolduğu ancak olağandışı nedenlerden dolayı kendisinde mevcut olan ekonomik değeri tamamen yitiren farklı bir fiziki yapıya dönüşmesi şeklinde tanımlayabiliriz.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında “zayi olan mal” kavramının tanımını yaparken, bir imalat süreci içerisinde kullanılan ilk madde ve malzemeler ile üretilen mamüllerin veya ticari faaliyette teslime konu olan emtia’ların, olağandışı bir olay, iradi veya gayrıiradi nedenlerle, fiziki kaybı veya ekonomik kıymetlerinin yok olması nedeniyle üzerinde tasarruf edebilme imkanının ortadan kalkması , şeklinde bir tanımlamaya gidebiliriz.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta, fiziki olarak var olan bir mamülün veya emtianın herhangi bir sebeple iktisadi olarak ilk değerine nazaran önemli ölçüde düşüşler meydana gelmesi veya hurda ya da hasarlı mal şeklini almasına rağmen yeni bir teslime konu olabilmesi durumudur. Çünkü ekonomik değerinde bir düşüş olmasına rağmen, hurda veya hasarlı mal olarak yeni bir teslime konu olması durumunda, ekonomik değeri tamamen sıfır olmayacak, kıymetini tamamen yitirmeyecektir. Yani düşükte olsa bir değeri olacaktır. Bu nedenle zayi olan mal kavramı ile değeri düşen mal kavramları birbirinden farklı durumlardır.

Danıştay 7. Dairenin 02.04.1991 tarih ve E. 1990/3043, K. 1991/1334 sayılı kararında da sözlük anlamında “zayi” nin kayıp, yitik anlama geldiği, mal bütünüyle kaybolduğunda zayi olmuş sayılması, malın bütünüyle zayi olmayıp hasar görmesi ve değer kaybının oluştuğu kısımlarının vergilendirme açısından zayi olan mal kapsamında değerlendirilmesinin vergi kanunları ve adaleti konusunda daha uygun olduğu görüşüne varmıştır.

Örneğin, bir otomobil fabrikasının montaj hattında parçaları birleştirilen bir araçtan söz edelim. Aracın ana parçalarından biri olan motorun, montaj esnasında motoru tutan zincirlerden kurtulması ve aracın üzerine düşmesiyle, araba kaportasında ve motorda meydana gelen hasar sonucu, montajı yapılan aracın değerinde büyük düşüşler olacaktır. Bu durumda araba ancak bir hurda ya da hasarlı mal olarak başka bir şahsa, oto yedek parça satan firmalara, tamirhanelere veya hurda alımı yapan firmalara düşük bir fiyatla satılabilecektir. Hasarlı veya hurda malın eski değeriyle olmasa bile düşük bir değerle yeni bir teslime konu olmuştur. Dolayısıyla bu mal için zayi olmuştur diyemeyiz. Ancak araca ait koltuk ve iç aksesuvarlarının montajı sırasında herhangi bir nedenle alev alıp tamamen yanması durumunda, kısmi bir zayi olma durumundan bahsedebiliriz. Burada zayi olan mal kavramı ancak aracın koltuk ve iç aksesuvarları için söz konusu olabilir.

Yine, Danıştay 11. Dairenin 02.12.1997 tarih ve E. 1997/2808, K. 1997/4353 sayılı kararında ” Cam şişe ve Teneke kutular halinde satışa sunulan meyve sularının gerek sel felaketi nedeniyle tahrip olması, gerekse iktisadi ve teknik nedenlerle imha edilmesi halinde meyve suları yeniden teslime konu edilemeyeceğinden, zayi olduğunun kabulu gerekecek, bunun doğal sonucu olarak da meyva sularının üretimi nedeniyle yüklenilen KDV indirim konusu yapılamayacaktır. Öte yandan, söz konusu emtianın ayrılmaz parçası olan ve fiziksel değişiklik nedeniyle yüklenilen KDV’nin değer kaybına isabet eden kısmının indirimler dışında bırakılması, yeniden ve hasarlı haliyle teslim konusu edilmesi durumunda, hurda veya hasarlı bedele isabet eden ve bu kısım için yüklenilen KDV ‘nin indirim konusu yapılması KDV uygulaması ve vergide adalet perensibi yönünden uygun olacaktır.” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

III. ZAYİ MALLARIN VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yukarıda açıklandığı üzere, vergi kanunlarımızda ve ilgili tebliğlerinde zayi olma veya zayi olan mallar konusunda her hangi bir tanımın yapılmadığını belirtmiştik. Bir imalat süreci içerisinde kullanılan ilk madde ve malzemeler ile üretilen mamüllerin veya ticari faaliyette teslime konu olan emtiaların zayi olmasının Vergi Usul Kanunu açısından net bir hüküm olmaması sebebiyle isabetli bir değerlendirme yapmak zordur. Bu bakımdan V.U.K. ‘un 278 inci maddesindeki kıymeti düşen malların zayi olan malları kapsayıp kapsamadığı ve ilgili kanun maddesindeki hükmün zayi mallara da uygulanıp uygulunmayacağını irdelememiz gerekir.

Vergi Usul Kanununun kıymeti düşen mallarla ilgili 278 inci maddesinde, “Yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtia ile maliyetlerin hesaplanması mutad olmayan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartalar emsal bedeli ile değerlenir.” denilmektedir.

V.U.K’ md. 278’ de bir malın ekonomik değerinde kayıpların meydana gelmesi,

► Yangın, deprem ve su basması gibi tabi afetler,
► Bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller, nedeniyle ekonomik değerlerinde önemli kayıplar meydana gelmiş olması
► Hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartalar gibi maddelerin maliyetlerin hesaplanması mümkün olmaması gibi durumlar için söz konusudur.

Bir emtia da kısmen veya tamamen meydana gelen değer kaybının zarar veya gider olarak yazılabilmesi için, oluşan bu değer kaybının ya normal ticari faaliyeti içinde ya da tabi afetler nedeniyle meydana gelmelidir. Madde hükmünde geçen “gibi” ibaresiyle emtialarda kıymet kaybına neden olabilecek, madde hükmünde sayılmayan benzer durumlarında söz konusu olabileceği vurgulanmıştır. Dikkat edilmesi gereken husus emtiadaki kıymet kaybının, ekonomik değerindeki düşüşlerin ticari faaliyet veya doğal afetlerle mutlak bir bağlantısının olmasıdır. Dolayısıyla yukarıda verilen durumlara uygun düşen emtialar için imalat ve ticaret işletmeleri karşılık ayırarak kıymeti düşen kısma isabet eden bedel giderleştirebilir. Bunun dışında ortaya çıkan kayıplar gider veya zarar yazılsa bile bu vergi mevzuatı açısından kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecektir.

Zayi olan malların, V.U.K.’un 278 inci maddesindeki kıymeti düşün mallarla ilgili olarak ortak bir nokta var mıdır ya da bir illiyet bağından söz edebilir miyiz?

Tanım itibariyle “Zayi Olan Mal” kavramı, sözkonusu emtianın sadece fizik anlamında yok olması değil aynı zamanda iktisadi değer kaybının tam olması kısacası değerin sıfır olması olarak da kabul edilmektedir. V.U.K.’un 278 inci maddesinin Kıymeti Düşen Mallarla ilgili olarak yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar çerçevesinde, zayi olan malların iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olduğu aşikardır. Dolayısıyla V.U.K.’ un 278 inci maddesindeki kıymeti düşen mallar hakkındaki kanun hükmünün esasında zayi olan mal kavramını da içine almaktadır. Buradan, vergi kanunlarımız da zayilik ile ilgili herhangi bir tanımın ve bu kavrama özel hükümlerin bulunmaması da bu şekilde açıklanabilir.

Zayi olan malları, vergi kanunları açısından kıymeti düşen mallarla ilgili hükümler uygulanacağından bu mallar, V.U.K. ‘un 267 inci maddedeki emsal bedelle ilgili olarak üçüncü sıradaki Takdir Esası hükümlerini tatbik etmemiz gerekmektedir.

A.Takdir Esasına Göre Emsal Bedel Tespiti

Takdir esasına göre emsal bedeli, takdir komisyonunca belirlenir. Bunun için değeri düşen malların emsal bedelinin mükellefler tarafından takdir komisyonundan talep edilmesi gerekmektedir.

Beyanname verme süresinin sonuna kadar takdir komisyonu kararının alınamaması durumunda değeri rüşen malların emsal bedel ile değerlenmesi mümkün değildir. Ancak hesap dönemi sonuna kadar takdir komisyonuna emsal bedelin takdiri için başvuran fakat beyanname verme süresinin sonuna kadar takdir komisyonu kararının alınamaması durumunda, mükelleflerin ihtirazi kayıtla beyanname vermeleri ve takdir komisyonu kararına göre daha sonra malların değerinde meydana gelen düşmeye isabet eden vergiyi geri almaları mümkündür.

Bu açıklamalar çerçevesinde emsal bedel değerlemesi için mutlaka takdir komisyonundan talep edilmesi gerekmekte ancak mükelleflerin (ticaret mahkemeleri, asli hukuk mahkemeleri) Res’en biçtikleri değerlere göre de hareket edebilecekleri V.U.K ‘un 267 inci maddesinde açıkça hüküm altına alınmıştır.

Burada belirtilmesi gereken diğer bir mevzu, kıymeti düşen mallara ilişkin hasar tespitinin takdir komisyonları dışında İtfaiye yetkilileri, sigorta eksperleri, kaymakamlıkça görevlendirilen bilirkişiler, eczacılar odasının veya sağlık müdürlüğünün tayin edeceği heyet, jandarma gibi kişi ve kurumlarca yapılması durumunda, bu kararlara istinaden değer düşüklüğünün sonuç hesaplarına gider olarak kaydedilemeyeceği hususudur.

Bu kişi ve kurumlarca verilen kararlar doğrultusunda hareket eden mükelleflerin, bilirkişilerce raporla tespit edilen değerin kaza mercilerince biçilmiş bir değer olarak kabulu mümkün olmadığına göre söz konusu zararın gelir vergisi uygulamalarında zarar olarak kabul edilerek mezkur yıl kazancından veya sonraki yıl kazançlarından indirmeleri mümkün değildir.

Değeri sıfır diye veya mal tamamen yok olduğu düşüncesiyle mükellefler kendiliğinden bu değer düşüklüğünü (maliyet bedeli ile emsal bedeli arasındami farkı) sonuç hesaplarına intikal ettirecek şekilde işlem yapamazlar.

B. Zayi Olan Malların Muhasebeleştirilmesi

213 sayılı Vergi Usul Kanununun un 288 inci maddesinde karşılıklarla ilgili olarak “Hasıl olan veya husulü beklenen fakat miktarı katiyetle kestirilmeyen ve teşebbüs için bir borç mahiyetini arz eden belli bazı zararları karşılamak maksadiyle hesaben ayrılan meblağlara karşılık denir. Karşılıklar mukayyet değerleriyle pasifleştirilmek suretiyle değerlenir. Amortisman kayıtları hakkındaki özel hükümler mahfuzdur.” denilmektedir. Dolayısıyla V.U.K ‘da hangi nedenlerde karşılık ayrılacağı ve gider yazılacağı belirtilmiştir. Buradan karşılık ayrılmak suretiyle gider yazılabilecek halleri, kıymeti düşen mallar, şüpheli alacaklar ve değersiz alacaklar şeklinde sıralayabiliriz.

Yazımızda, kıymeti düşen malların zayi malları da kapsadığını belirtmiştik. Dolayısıyla, çalınan ve kaybolan malların haricinde zayi olmuş malları yine V.U.K.‘un 278 ve 288 inci maddeleri gereği karşılık ayırıp gider olarak yasal defterlere kaydedilir.

Örneğin, Sel nedeniyle X A.Ş. nin deposunda bulunan 10.000.-YTL bedelli mal zayi olmuştur. Takdir komisyonu malların değerini sıfır olarak tespit etmiştir. Bu durumda yapılması gereken muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır.

------------------------------ / -------------------------------
157. Diğer Stoklar 10.000.-YTL
                            153. Ticari Mallar 10.000.-YTL
------------------------------ / -------------------------------
645. Karşılık Giderleri 10.000.-YTL
                         158. Stok Değer Düşük. Karşılığı 10.000.-YTL
------------------------------ / -------------------------------
690 Dönem Kar veya Zararı 10.000.-YTL
                         645. Karşılık Giderleri 10.000.-YTL
------------------------------ / -------------------------------

Mallar sel nedeniyle değer kaybına uğradığı için, bu malın alımında yüklenilen ve indirim konusu yapılmış olan katma değer vergisi açısından düzeltme işlemleri yapılmayacaktır. (KDVK Madde 30/c)

C. Çalınan veya Kaybolan mallarda mevcut durum

Çalınma veya kaybolma suretiyle zayi olan mallarda durum, vergi kanunları açısından farklı değerlendirilmektedir. Zayi olan mallara ait bedellerin, vergi kanunları açısından gider olarak kabul edilebilmesi için, zayiliğin ticari kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi sebebiyle oluşmalıdır. Çalınma ve kaybolma durumlarında, zayi olan malların ticari kazanç sağlama amaçlı bir harcama olarak görülmemesi nedeniyle, bu mallara ait bedeller kanunen kabul edilmeyen giderler olarak kayıtlara alınır ve bu tür kayıplar için karşılık ayrılmaz.

Buna yönelik Danıştay tarafından verilemiş birçok karar mevcuttur. Yine Danıştayın bir kararında “ Çalınan mal bedelinin gider kaydı kabul edilmemiştir. 213 sayılı V.U.K. ‘un 274 ve 273 ile 193 sayılı G.V.K. ‘un 40/1 inci maddeleri hükmü karşısında, çalınan mal bedelinin ticari kazançtan indirilmesine olanak bulunmamaktadır.” denmektedir.(03.10.1979 tarih ve E. 1979/78, K. 1979/2429 sayılı Danıştay 4. Dairesi)

Çalınma veya kaybolma suretiyle zayi olan malların yasal defterlere yapılması gereken kayıtlarda karşılık ayrılmadan direk 689. Diğer O.dışı Gider ve Zararlar Hs. na kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıt edilmeli, eğer çalındığı ispat edilemezse, emtianın ortaklarca işletmeden çekildiği kabul edilerek 131. Ortaklardan Alacaklar Hs. na kayıt yapılması gerekir.

Örneğin, Maliyet bedeli 1000.-YTL ve yüklenilen KDV’si 180.-YTL olan cep telefonlarının çalındığı varsayalım. Bu durumda yapılması gereken muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır.

► Hırsızlık Tespit Edilirse
------------------------------ / -------------------------------
153. Ticari Mallar 1000.-YTL
              191. İndirilecek KDV 180.-YTL
             100. Kasa 1180.-YTL
------------------------------ / -------------------------------
689. Diğer O.Dışı Gider ve Zararlar 1180.-YTL
                -Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

153. Ticari Mallar 1000.-YTL
               391. Hesaplanan KDV 180.-YTL
               - İlave Edilecek KDV
------------------------------ / -------------------------------

► Hırsızlık Tespit Edilemezse
------------------------------ / -------------------------------
153. Ticari Mallar 1000.-YTL
191. İndirilecek KDV 180.-YTL
100. Kasa 1180.-YTL
------------------------------ / -------------------------------
13. Ortaklardan Alacaklar 1180.-YTL
153. Ticari Mallar 1000.-YTL
391. Hesaplanan KDV 180.-YTL

------------------------------ / -------------------------------

IV. ZAYİ OLAN MALLARIN G.V.K. ve K.V.K. AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ticari bir organizasyonda yapılan harcamaların gelir sağlayıcı giderler olarak kabul edilmesi için, yapılan harcamaların kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile bağlantılı olması gerektiğini yazımızın önceki bölümlerinde belirtmiştik. Bu nedenle ticari faaliyette bulunan şahıs veya kurumlar tarafından yapılan ve gelir kazandırıcı özelliği olamayan harcamalar genel gider olarak kabul edilmez. Nitekim G.V.K. ‘nın 40 ıncı ve K.V.K. ‘nın 14 üncü maddelerinde genel giderler sayılmıştır. Ayrıca ticari faaliyet sürecinde diğer harcama ve kayıplar için de, G.V.K. ‘nın 88 inci ve K.V.K ‘nın 14 üncü mükerrer maddelerinde diğer indirimler başlığıyla açıklama yapılmıştır. Dolayısıyla bu gider ve indirimler dışındaki harcamalar, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecektir.

Zayi olan malların fiziken yok olması veya İktisadi kıymetlerinin tamamen yok olması ve değerlerinin sıfır olarak takdir edilmesi durumunda, söz konusu malların G.V.K. ve K.V.K. açısından gider olarak kabul edilmesi için, yazımızın önceki bölümlerinde açıklandığı üzere V.U.K.‘un 278 inci maddesindeki kıymeti düşen mallar kapsamında ele alınması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus zayi olan malların, kıymeti düşen mallara benzer durumlar sebebiyle iktisadi kıymetlerini tamamen yitirmesi, değerlerinin takdir komisyonlarınca sıfır olarak tayin edilmesidir.

Ayrıca, G.V.K. ‘nın 88 inci maddenin 3 üncü fıkrasında “Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz.” diyerek, ticari organizasyona ait sermayenin eksilmesine neden olacak kayıpların kabul edilemeyeceği hükmedilmiştir. Bunun istisnası V.U.K. ‘un 278 inci maddesinde belirtilen hallerin ortaya çıkması durumunda, oluşan kayıplar gider olarak kabul edilebilmesidir. Ayrıca, K.D.V.K. ‘nun 30 uncu maddesinin c bendi ile çalınma veya kaybolma dışındaki zayi olan mallara ait yüklenilen KDV ‘nin, yine K.D.V.K ‘nın 58 inci maddesi gereği gelir vergisi ve kurumlar vergisi açısından gider olarak kayıtlara alınabileceği sonucu çıkmaktadır.

Maliye Bakanlığının 12.10.1998 tarih ve B.07.0.GEL.0.52/5230-1/36565 sayılı müktezasında “…fabrikada çıkan yangın sonucu yanan mallar için yüklenilen katma değer vergisinin adı geçen şirket tarafından indirilmesi, Kanunun 30/c maddesine göre mümkün bulunmamaktadır. İnidirimi mümkün olmayan bu verginin kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekir.” demektedir.

Çalınma suretiyle zayi olan mallar için, yine bakanlığın yayımladığı 24.03.1999 tarih ve B.07.0.GEL.0.40/4009-39/11978 sayılı müktezasında “193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40'ncı maddesinde, safi ticari kazancın tespitinde hasılattan indirilecek giderler 8 bent halinde sayılmış olup, bunlar arasında ticari işletmede mevcut varlıkta herhangi bir suretle meydana gelen eksilmelerin gider yazılacağı hususuna yer verilmemiştir.
Bu nedenle, çalınan emtia bedelinin vergi matrahının tespitinde zarar veya gider olarak indirilmesi de mümkün bulunmamaktadır. “ şeklinde bir açıklama getirmiştir.

V. ZAYİ OLAN MALLARIN K.D.V.K. AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bilindiği üzere Katma Değer Vergisi, bir ürünün imalat sürecinden nihai tüketim safhasına gelinceye kadar geçen her aşamada ürüne eklenen katma değeri vergilendirmeyi amaçlamaktadır. Üretilmiş olan malın tüketilmesiyle birlikte katma değer vergisi açısından da vergileme olayı sona erer. Dolayısıyla, ürünün tüketilmesi aşamasına kadar oluşan katma değerin vergilendirilme işlemi, indirim mekanizması yoluyla en son tüketiciye yansıtılır. Nihai tüketim aşamasına ulaşmadan ürünün belli bir aşamada zayi olması durumunda tüketim gerçekleşmiş ve katma değerin vergilendirilmesi işlemi son bulmuş olacaktır. Dolayısıyla malı zayi edenler malın nihai tüketicisi konumuna geçerler ve o ana kadar oluşan katma değerin vergisi malı zayi edenlerin üzerinde kalır. Dolayısıyla zayi olan mala ait yüklenilen KDV indirilemeyeceği gibi, hesaplanan KDV olarak ilgili dönem beyannamesinde düzeltme yapılması gerekmektedir.

Yine bu konuyla ilgili olarak 1 seri nolu K.D.V.K. genel tebliğinde “Katma değer vergisi sisteminde alış vesikalarında gösterilen verginin indirilmesi, bu malların satışı sırasında mala eklenen değerin vergilendirileceği düşüncesine dayanır. Ancak, zayi olan mallar için satış ve dolayısıyla yaratılan bir değer olmayacağından, bu mallara ilişkin alış vesikalarında gösterilen verginin indirilmesi, zayi olan mallar üzerindeki vergi yükünü tamamen ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla, Kanunun 30/c maddesi uyarınca, zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyecektir. “ açıklaması yapılmıştır.

A. K.D.V.K.’ un 30/c Bendi Kapsamında Zayi Olan Mallara Ait KDV ‘nin Durumu

K.D.V.K ‘un 30 maddesinin c bendinde ”Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi”nin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği “ hükmedilmiştir.

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, zayi olan mallar ait yüklenilen katma değer vergisinin ancak belirli şartlar altında, hesaplanan katma değer vergisinden indirilebileceği anlaşılmaktadır. Bu haller;

► Deprem,
► Sel Felaketi,
► Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olan mallar,

olarak sınırlandırılmıştır. Bu hallerin dışında zayi olan mallara ait yüklenilen KDV ‘nin, hesaplanan KDV ’den indirilmesi söz konusu değildir.

Ayrıca, Maliye Bakanlığının 282 sıra nolu V.U.K. Genel Tebliği’nin 7. bölümünde “Deprem sonucu zayi olduğu takdir komisyonlarınca tespit olunan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan katma değer vergileri ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Kanununun 30/c maddesine göre işlem yapılmayacak, diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen katma değer vergileri düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilememiş olan katma değer vergileri ise takip eden dönemlerde indirilebileceği “ açıklanmıştır.

Örneğin, Aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel felaketi dolayısıyla, Bisküvi Fabrikasında depoda bulunan 10.000.-YTL. ve yüklenilen KDV’si 1800.-YTL olan unların sel suları nedeniyle zayi olmuştur. Zayi olan mallara ait KDV ‘nin 30/c bendi gereği yüklenilen KDV 1.800.-YTL ‘yi ilgili dönem beyannamesinde hesaplanan KDV’ den indirilir, ayrıca zayi olan mala ait bedeller yine V.U.K.’un 278 ve 288 inci maddeleri gereği 10.000.-YTL maliyet bedelini giderleştirilebilir.

Bu durumda yapılması gereken muhasebe kayıtları ise aşağıdaki gibidir.

------------------------------ / -------------------------------
153. Ticari Mallar 10.000.-YTL
                191. İndirilecek KDV 1.800.-YTL

                100. Kasa 11.800.-YTL

                 - Mal Alış Kaydı
------------------------------ / -------------------------------
157. Diğer Stoklar 10.000.-YTL

                    153. Ticari Mallar 10.000.-YTL

                      -Malın Sel Nedeniyle Kullanılamaz Hale gelmesi
------------------------------ / -------------------------------

------------------------------ / -------------------------------
645. Karşılık Giderleri 10.000.-YTL

                 158. Stok Değer Düşük. Karşılığı 10.000.-YTL

                  -Zayi olan malın Takdir Komisyon Kararına göre değerinin sıfır olarak takdir edilmesi
------------------------------ / -------------------------------
690 Dönem Kar veya Zararı 10.000.-YTL

                645. Karşılık Giderleri 10.000.-YTL

                -Zayi olan Mal Bedelinin Zarar Kaydı
------------------------------ / -------------------------------

B. K.D.V.K.’ un 30/c Bendi Kapsamı Dışında Zayi Olan Mallara Ait KDV ‘ nin Durumu

KDVK ‘nun 30/c bendi dışında zayi olan mallara ait yüklenilen KDV ‘nin indirimi söz konusu değildir. Malların tamamen zayi olması durumunda bunların alımında yüklenilen vergiler indirim konusu yapılmıştır ise, indirilmiş olan vergilerin hesaplanan katma değer vergisine ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi vergilerin henüz indirilmemiş olması halinde ise, bu vergilerin indirilecek katma değer vergisi hesabından çıkarılması gerekmektedir. İndirim yasağı kapsamına giren vergiler kazanç vergileri yönünden gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır. (KDVK- Md.58 ).

KDVK ‘nun 30/c bendi dışında zayi olan malları;

► Olağandışı sebepler nedeniyle ortaya çıkan yangın dolayısıyla oluşan zararlar,
► İmalat veya bir emtianın teslimi süreci içerisinde meydana gelen gayrıiradi kayıplar şeklinde sınıflandırmaya gidebiliriz.

Örneğin, Bir tekstil Fabrikasında çıkan bir yangın sebebiyle depo bulunan 20.000.-YTL ve yüklenilen KDV ‘si 3600.-YTL değerindeki ipliklerin tamamen yanarak zayi olmuştur. Bu durumda zayi mala ait yüklenilen KDV 3.600.-YTL ‘nin KDVK ‘un 58 inci maddesi gereği giderleştirilir(*). Ayrıca zayi olan mala ait bedeller yine V.U.K.’un 278 ve 288 inci maddeleri gereği 20.000.-YTL maliyet bedelini giderleştirilebilir.

Burada yapılması gereken muhasebe kayıtları ise aşağıdaki gibidir.

------------------------------ / -------------------------------
153. Ticari Mallar 20.000.-YTL
191. İndirilecek KDV 3.600.-YTL

100. Kasa 23.600.-YTL
- Mal Alış Kaydı
------------------------------ / -------------------------------
157. Diğer Stoklar 20.000.-YTL
770. Genel Yönetim Giderleri(*) 3.600.-YTL

153. Ticari Mallar 10.000.-YTL
391. Hesaplanan KDV 3.600.-YTL

-Malın Sel Nedeniyle Kullanılamaz Hale gelmesi
------------------------------ / -------------------------------

------------------------------ / -------------------------------
645. Karşılık Giderleri 20.000.-YTL

                  158. Stok Değer Düşük. Karşılığı 20.000.-YTL

-Zayi olan malın Takdir Komisyon Kararına göre değerinin sıfır olarak takdir edilmesi
------------------------------ / -------------------------------
690 Dönem Kar veya Zararı 23.600.-YTL

645. Karşılık Giderleri 20.000.-YTL
632. Genel Yönetim Giderleri 3.600.-YTL

-Zayi olan Mal Bedelinin Zarar Kaydı
------------------------------ / -------------------------------
632. Genel Yönetim Giderleri 3.600.-YTL

771. Genel Yönetim Yansıtma Gideri 3.600.-YTL

------------------------------ / -------------------------------
771. Genel Yönetim Yansıtma Gideri 3.600.-YTL

770. Genel Yönetim Giderleri 3.600.-YTL

------------------------------ / -------------------------------

C. Çalınan veya Kaybolan Mallara ait KDV ‘ nin Durumu

Çalınma ve kaybolma suretiyle zayi olan mallara ait yüklenilen KDV ‘nin indirimi söz konusu olmadığı gibi, gelir veya kurumlar vergisi açısından da gider olarak yasal defterlere kayıt edilmesi söz konusu değildir.

Çalınma veya kaybolma suretiyle zayi olan malların yasal defterlere yapılması gereken kayıtlarda yazımızın II/c bölümünde belirttiğimiz gibi, karşılık ayrılmadan direk 689. Diğer O.dışı Gider ve Zararlar Hs.’na kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıt edilmeli, eğer çalındığı ispat edilemezse, emtianın ortaklarca işletmeden çekildiği kabul edilerek 131. Ortaklardan Alacaklar Hs. na kayıt yapılması gerekir.

VI. KDV BEYANLARINDA YAPILMASI GEREKEN DÜZELTME İŞLEMLERİ

KDVK ‘un 30/c bendi hükmüne girmeyen zayi mallara ait yüklenilen KDV ‘nin indirilmesi durumunda, indirimin yapıldığı döneme ait beyannamede düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir. KDVK ‘nın 35 inci maddesine göre, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi ve sair sebeplerle matrahta değişiklik olduğu durumlarda, düzeltme işleminin değişikliğin meydana geldiği dönemde yapılması gerekmektedir.

Gelir ve kurumlar vergisi uygulaması açısından, zayi halinde, mükellefin takdir komisyonuna başvurup malların kısmen veya tamamen zayi olup olmadığı ve zayi olan malların emsal bedellerinin belirlenmesi için karar aldırması gerekmektedir. Takdir komisyonuna başvurup karar alıncaya kadar aradan belli bir zaman geçecektir. Bu nedenle zayi olan mala ait vergiye ilişkin düzeltme işleminin zayi olma dönem de mi yapılacağı hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı 20.08.1993 tarih ve B.07.0.GEL.0.80/24-129 sayılı müktezasında “ Ofisinize ait madeni yağlar kaybolma nedeniyle zayi olduğundan, bu mallara ilişkin olarak yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılması Kanunun 30/c maddesine göre mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla kaybolan madeni yağlar nedeniyle yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılmış olması halinde, indirilen vergilerin “zayi olma” fiilinin meydana geldiği vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde beyan edilerek, hesaplanan KDV’ ye ilave edilmesi yüklenilen vergilerin henüz indirilmemiş olması halinde ise, bu vergilerin “ indirilecek katma değer vergisi “hesabından çıkarılması gerekmektedir.” görüşünü bildirmiştir.

VII. DEĞERLENDİRME

Bir ticari işletmede, ticari organizasyonun sermaye yapısı içinde önemli payı olan ve sürekli olarak imalatı yapılan veya bir teslime konu olan emtiaların, ticari faaliyet süreci içerisinde alım satıma konu olamayacak şekilde zarar görmesi, zayi olma durumu vergi kanunlarımız açısından tam anlamıyla netlik kazanmış bir durum değildir. Zayi olan mallar konusunda, uygulamalarda bir çok ihtilaflar bulunmaktadır. Vergi kanunlarımızın bazı maddelerinde net bir şekilde üzerinde durulmamış olsa bile, zayi olan mallar açısından kanunumuzda ipucu niteliğinde belirli hükümler de bulunmaktadır. Dolayısıyla, vergi kanunlarımızda zayi olan mallar konusunun netleştirilmesi ve kesin bir hükme bağlanması gerekmektedir.

Ramazan AKTAŞ
Vergi Denetmeni
www.vergianaliz.net

1- PEHLİVAN ,Yafes, Zayi Malların KDV’si, Maliye ve Sigorta Yorumları Dergisi, Sayı:389, Nisan 2003, s. 160
2- BUDAK, Yılmaz, Zayi Olan veya Hasara Uğrayan Mallarda KDV İndirimi. Vergi Dünyası, Sayı: 162, Şubat 1995, s.51
3- AKYOL, M. Emin, Zayi Olan Mallara Ait KDV, Vergiciyle Ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Sayı: 209, Eylül 2005, s.12
4- AKYOL, M. Emin, Zayi Olan Mallara Ait KDV, Vergiciyle Ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Sayı: 209, Eylül 2005, s.14
5- ARABACI, Mehmet,Değeri düşen ve zayi olan emtia kavramları, Değerlemesi, KDV karşısındaki durumu ve Muhasebe kayıtları. Vergi Dünyası, Sayı: 293, Ocak 2006, s.95
6- ÇAKMAK, Murat;PAMUK, İsmail, Emtia Değerlemesi, Vergi Raporu, Aralık-Ocak 2006, Sayı:79, s.27
7- GÜMÜŞOĞLU, Aykut, Çalınan ve Kaybolan Emtia ile Sabit Kıymetlerin Vergi Kanunları açısından Değerlendirilmesi, Vergi Dünyası.
8- 30.11.1984 tarih ve 18591 sayılı Resme Gazetede yayımlanmıştır.
9- AKYOL, M. Emin, Zayi Olan Mallara Ait KDV, Vergiciyle Ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Sayı: 209, Eylül 2005, s.15
10- AKYOL, M. Emin, Zayi Olan Mallara Ait KDV, Vergiciyle Ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Sayı: 209, Eylül 2005, s.15
11- AKYOL, M. Emin, Zayi Olan Mallara Ait KDV, Vergiciyle Ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Sayı: 209, Eylül 2005, s.17

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)