FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

17 Şubat 2012 Cuma

Eksi ve artısı ile yeni TTK


Eksi ve artısı ile yeni TTK


Bir ülkenin iyi işleyen, etkin çalışan ve iyi yönetilen şirketler kesimi o ülkenin ulusal ekonomik aktifinin, varlığının en önemli unsurlarından birisidir. Şirketler kesiminin kurumsal yönetim kalitesi iyileştikçe bu ulusal ekonomik aktifin kalitesi de o kadar iyileşir ve artar. Bir ülkenin şirketler hukuku ve sermaye piyasası hukukunun temel amacı da bu varlığın kalitesini iyileştirmek ve artırmaktır.


Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliği (KYİT) ve bunun eki olan Kurumsal Yönetim İlkeleri (KYİ) Halka Açık Anonim Şirketleri (HAAŞ) önemli ölçüde etkileyecek düzenlemeler içermektedirler. Bu çerçevede bu şirketlerin yönetim kurullarının oluşumu, iş yapması ve çalışması, görev ve yetkileri, özel hukuk ve ceza hukukundan kaynaklanan sorumluluğu açısından yeni bir döneme girilmektedir. Bu notta amacım Yeni TTK hükümleri ile KYİT düzenlemelerini dikkate alarak HAAŞ’de yönetim kurulunun oluşumunu ele almak istiyorum. Konuya eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmadım, esas itibariyle düzenlemelerin getirdiği sistemi açıklamakla yetindim.


Ama öncelikle belirtmem gereken bazı konular var.
Ticaret Kanunu, bir ülkede Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Ceza Kanunu ve Usul-Muhakeme Kanunları ile birlikte o ülkenin temel yasalarını oluşturmaktadırlar. Anayasa ile bu temel yasalar o ülkenin hukuk sisteminin temel gövdesini teşkil ederler ve diğer yasa ve düzenlemeler bunların kurduğu temel çerçeve üzerinde yer alırlar, yükselirler. Temel yasalar çoğunlukla anayasalardan daha uzun ömürlü yasalar olmuşlardır. Bu yasalar hukuk sitemine hakim olan temel ilke ve kuralları da getirirler. Bu ilk eve kurallar diğer yasaları tanzim edilirken genel olarak göz önüne alınırlar, aslında alınmak da durumundadırlar. Örneğin Bankalar Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununa bazı özel ceza hükümleri koyabilirsiniz. Ancak bu hükümler Ceza Hukuku’nun getirdiği sistem ile uyumlu olmak durumunda olduğu gibi bunlar ancak ceza yargılama sisteminin kurumları ile uygulanabilirlik kazanabilirler.


Temel yasalar uzun ömürlülüklerini hazırlanma safhalarındaki uzun, katılımcı ve eleştirel süreçlere borçludurlar. Temel yasalar, gelecekte değişecek koşullara uyum sağlayacak bir şekilde kaleme alınırlar ve şartlar gelişip değiştikçe uygulamalarla, doktrinle, yargı kararlarıyla ve içtihatlarla yenileşirler ve yeni durumlara uyum sağlarlar. Bu nedenle temel yasalar diğer yasaların aksine gereksiz ayrıntı ve teferruatla doldurulmazlar. Temel yasalarda ne eksik bir cümle ve kelime olur ne de gereksiz ve fazla cümleler, bölümler olur. Ne fazlası vardır ne eksiği. Bu nitelikleri nedeniyle de daha yayınlanmadan değiştirme gereksinmeleri olmaz, olmamalıdır.




Yeni TTK, temel yasaların taşıması nitelikler açısından irdelendiğinde sorunlu bir yasa olarak görünmektedir.

Diğer yandan Yeni TTK bugün artık gelişmiş batıda hemen hemen terk edilmiş bir yöntemi kullanmıştır. Hâlbuki yeni yasa Ticaret Kanunu, Şirketler Kanunu, Kıymetli Evrak ya da Tedavül Eden Menkul Kıymetler Kanunu, Özel Sigorta Sözleşmeleri Kanunu ve Deniz Ticaret Kanunu şeklinde en 5 ayrı yasa ile ayrı yasalar haline getirilmeliydi. Özellikle şirketler hukuk biraz daha sık değişikliklere maruz kalan bir dal olmaktadır.


KYİT de kanımca sorunlu bir düzenleme gibi görünmektedir. Öncelikle Kurumsal Yönetim İlkelerinin belirlenmesi örnek alınan ülkelerde olduğu gibi bir kamusal iş olmaktan çok bir özel kesim işi, piyasa ekonomisi aracı olarak ele alınmalıydı. Bu çerçevede Sermaye Piyasası Kanunu’nda bir değişiklik ile “Borsaya Kote Şirketler Birliği” kurulmalı ve bu birliğin görevlerinden birisi de borsada işlem gören halka açık şirketlerle ilgili Kurumsal Yönetim İlkelerini belirlemek olmalıydı. Diğer şirketler için ise TOBB yetkilendirilebilirdi. Değişik sektörlerde ise bu genel ilkeleri gözeterek o sektörün birlikleri ek düzenlemeler yapabilir ve sektöre has ek kurumsal yönetim ilkeleri belirleyebilirler. Söz gelimi Türkiye Bankalar Birliği vd. gibi.


KYİT’de özellikle sorunlu görünen, Bağımsız Yönetim Kurulu üyesinin en azından bir grup için Sermaye Piyasası Kurulunun (SPKr) ön onayına tabi tutulması uygulamasıdır. Bu fiilen seçimin SPKr. tarafından yapılmasına dönüşecek bir sonuç doğuracaktır. Bu ise üyenin bağımsızlığı felsefesi ile örtüşmeyebileceği gibi böylesi bir yetki bizatihi SPKr.’nın kendisine hem politik hem de hukuksal açıdan ağır bir yük getirecektir. Kaldı ki KYİT’nin esinlenildiği ABD, İngiltere, AB gibi ülkelerdeki kamu düzenleyici ve denetleyici otoriteleri böyle bir görev yüklenmemişlerdir (Bu konuda bkz. A Cahn – D.C.Donald,Comparative Company Law , Text and Cases on the Laws Governing Corporation in Germany, The UK and the USA, Cambridge University Press, 2010 ).


KYİT ve eki KYİ’nin uygulamaya geçişi konusunu da tartışabiliriz. Halka açılan bir şirket ilke olarak, halka açılırken geçerli olan mevzuata uymayı taahhüt etmiş olacağı gibi bu tür şirketler için ileride getirilecek yeni düzenlemelere de uymayı yükümlenmiş olur. İleride olacak ve mahiyeti belli olmayan düzenlemelere uyumu göze almanın gerisinde sermaye piyasası kurumlarının olduğu bir ülkede hukukun üstünlüğü kuralının egemen olduğu ve şirketler hukuku sisteminde radikal, köklü dönüşümler yaşanmayacağı; olacak değişiklikler ise uyumunun sağlanabilecek nitelikte olacağı varsayımı, kabulü yatar.


KYİ, özellikle Bağımsız yönetim kurulu üyeliği olmak üzere bazı radikal değişiklikler taşıyor ve bunların yukarıda belirttiğimiz gibi şirketler hukukunun ilke ve prensiplerine istisna getirmekten çok aykırılık taşıdığı ve onları değiştirdiğini söylemek yanıltıcı olmayabilir. Bu durumda acaba halka açılma sırasında var olan bir örtülü konsensüs mü bozulmaktadır? Eğer halka açık şirketlerin geniş bir kesimi bu konsensüsün değiştirildiği ve bozulduğunu düşünüyorsa yeni duruma uyum için iki seçenek vardır. Birinci seçenek mevcut halka açılmış şirketlerden isteyenlerinin sermaye piyasası sisteminden kolayca ve hızlı bir biçimde çıkışını kolaylaştırıcı hükümler getirmek gerekir. İkincisi ise, KYİ’nin ilkelerini yeni halka açılacak şirketlere uygulamayı zorunlu tutmak ve halen halka açık olanlara ise bu ilkelerden niteliği uygun olanlarını zorunlu diğerlerinin uygulanmasını ise gönüllü yapmaktır; dileyen ise kuşkusuz tümünü uygulayabilir. Bu ikinci durumda pazar mekanizmasının şirketleri ödüllendirme/cezalandırma mekanizması çalışır ve şirketler KYİ’ini uygulamalarını bir pazarlama ve rekabet aracı olarak görebilirler.


1 – UYGULANACAK HÜKÜMLER
Türk Ticaret Kanunu
Anonim Şirketler (AŞ) hakkında uygulanacak hükümler 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve esas itibariyle Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) m. 329-563 de (İkinci Kitap Dördüncü Bölüm) yer almaktadır.
Ayrıca TTK m.124-210 Ticaret Şirketlerine (TŞ) ilişkin genel ve ortak hükümleri düzenlemektedir.
TTK m. 359-396 AŞ’lerin Yönetim Kurulunu (AŞYK) düzenleyen hükümleri genel olarak içermektedir. Ayrıca TTK’nun değişik yerlerinde AŞYK hakkında hükümler vardır. Örneğin Hukuki Sorumluk başlığını taşıyan ve m.549-563 arasında yer alan Onbirinci Bölüm .


Diğer yandan TTK m.210/1, TTK’nun ticaret şirketlerine ilişkin hükümlerinin uygulanması ile ilgili tebliğler yayınlama konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na (halen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) yetki vermiş bulunmaktadır. Ticaret Sicili müdürlükleri ile şirketlerin bu tebliğlere uyma yükümleri vardır.


Özel Kanunlar
Özel kanunlara tabi AŞ’ler hakkında özel hükümler dışında TTK’nın AŞ’ler hakkındaki hükümleri uygulanacaktır (TTK m.330). Burada öncelik özel kanunlarda yer alan hükümlerdedir.


.
Ancak TTK m.210/2 şu düzenlemeyi getirmiştir: “Diğer bakanlık, kurum, kurul ve kuruluşlar, ancak kendilerine kanunla tanınan yetkinin sınırları içinde kalmak şartıyla ve öngörülen amaç, konu ve şekle tabi olarak, şirketlere ilişkin düzenleme yapabilirler. Bu düzenlemeler, TTK ilkelerine ve sistemine aykırı olamaz. Bu düzenlemelerin, TTK’nun ticaret şirketlerine ilişkin hükümlerini ilgilendirmeleri halinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü alınır. “




Bu hükümle, üçlü bir amaç izlenmiştir.

Birincisi, diğer bakanlık, kurum, kurul ve kuruluşların kendi görev ve yetki alanı içinde kalmalarını sağlamaktır. Böylece bürokrasi ve politikada yaygın davranış olan görev ve yetki alanı genişletme çabaları sınırlanmak istenmektedir.


.
İkincisi bunların düzenleme yaparken TTK ilke ve sistemi içinde kalmalarını sağlamaktır. Aksi halde şirketler hukuna hakim olması gereken ilkeler dağınıklaşacak ve uyumsuzlaşacak ve temel ilkeler ile sistem bozulacaktır.


.
Üçüncüsü, bunların şirketler hukukunu ilgilendiren konularda bir düzenleme yaparken Bakanlığın mutlaka yazılı uygun görüşünü almalarını sağlamaktır. Burada da kamuda yaygın olan ve geleneksel olarak kullanılan kurumları birbirine düğümlemek veya bağımlamak ilkesi yatmaktadır. Ancak “uygun” ibaresi fazla ve gereksizdir. Gerçekten de kamu kuruluşlarının düzenleme yaparken diğer ilgili kurumlardan görüş alma sistemi çok yaygındır. Örneğin SPKn. M.11/son fıkra, m.22/ı, 50/2 ; Bankacılık Kanunu m. 17, 22, 46,,63, 93, 98 gibi.


Özel Kanunları ise iki gurupta toplayabiliriz.
Birinci grupta “Sermaye Piyasası Kanunu “(SPKn.) ve bu kanununun hükümleri çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPKr) tarafından yapılan düzenlemeler yer alır. Bunlar, Halka Açık Anonim Şirketler (HAAŞ) için uyulması gereken özel hükümlerdir. Burada özellikle 654 Sayılı KHK ile SPKn.m.22 ye (z) bendi olarak eklenen kurumsal yönetim ilkeleri “YK’nun oluşumu ve iş yapması üzerinde etkilidir. SPKr. 30 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Seri IV No:56 sayılı Tebliği ile (KYİT) kurumsal yönetim ilkelerini (KYİ) belirlemiş bulunmaktadır.


.
İkinci grubu ise ister kapalı isterse halka açık olsunlar faaliyet alanları nedeniyle özel düzenleme ve denetime tabi tutulmuş şirketlerle ilgili düzenlemeler oluşturmaktadır. Bankalar, Bankacılık Kanunu hükümleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bu kanunun verdiği yetkiyle yaptığı düzenlemelere tabidirler. Bu nedenle bankalar için bu mevzuat özel hüküm niteliğindedir. Finansal Kiralama, Faktoring, Sigorta, Özel Emeklilik şirketleri ile yatırım ortaklıkları ve aracı kurumlar ile Enerji piyasası, Telekomünikasyon Piyasası, radyo ve televizyonlar TTK m330 çerçevesinde kendi özel piyasalarının düzenleyici ve denetleyici mevzuatının hükümlerine tabidirler. Bu kurum ve kuruluşların ilgili yasaları ve bu yasalara göre yapılan düzenlemeler, bu tür şirketler için birincil mevzuatı oluşturur.


Esas Sözleşme
AŞ’lerin faaliyetleri kanunun emredici hükümleri ile kanunun açıkça izin verdiği hükümler dikkate alınarak tanzim edilmiş (TTK m. 340) olan kendi esas sözleşme hükümlerine tabidir.


TTK’na göre “Esas sözleşme bu Kanunun anonim şirketlere ilişkin hükümlerinden ancak Kanunda açıkça izin verilmişse sapabilir. Diğer Kanunların, öngörülmesine izin verdiği tamamlayıcı esas sözleşme hükümleri o kanuna özgülenmiş olarak hüküm doğururlar.” (TTKm.340)




TTK m. 339 esas sözleşmede AŞYK ile ilgili olarak şu iki hususun bulunmasını zorunlu görmüştür,

- Yönetim Kurulu üyelerinin sayıları, bunlardan şirket adına imza koymaya yetkili olanlar (m.339/2/g),


- Yönetim kurulu üyelerine şirket karından sağlanacak menfaatler (.339/2/f).


TTK, özel kanunlar ve diğer hükümler dikkate alındığında esas sözleşme bu kanunlara açıkça aykırı hükümler içeremeyeceği gibi, kanunların zorunlu hükümleri dikkate alınarak düzenlenir. Bunun dışında kanunun düzenlemediği ya da izin verdiği hususlar esas sözleşme ile düzenlenebilir.


.
Burada belirtilmesi gereken konu anonim şirketlerin özellikle de HAAŞ’ların esas sözleşmelerini hem yeni TKK hükümlerine hem de SPKr.nin yayınladığı KYİ’ne göre değiştirmeleri gereğidir. Burada özellikle KYİ açısından iki farklı yol izlenebilir. Birincisi bu düzenlemelerin zorunlu hükümlerine esas sözleşmelerinde yer vermeleridir. İkincisi ise, ileride değişmelere de cevap verecek esneklikte esas sözleşme tanzim etmektir.




Diğer Kanunlar

TTK m. 1/1 ,TTK’nun Medeni Kanunun (TMK) ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etmiştir. Aynı zamanda TTK m. 126 “her şirket türüne özgü hükümler saklı kalmak kaydıyla TMK’nun tüzel kişilere ilişkin hükümleri ile Borçlar Kanunu’nun (TBK) adi şirkete ilişkin hükümleri her şirket türünün niteliğine uygun olduğu oranda ticaret şirketlerine de uygulanır “demektedir.


.
Diğer yandan 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunun m. 646 bu kanunun Türk Medeni Kanunun bir parçası ve onun tamamlayıcısı olduğunu ifade etmiştir. Türk Medeni Kanunu m. 5 ise, bu kanun ile Borçlar Kanununun genel nitelikli hükümlerinin uygun düştüğü ölçüde tüm özel hukuk ilişkilerine uygulanacağını ifade etmiştir.


.
SPKn.m.2/son fıkra “bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümlerin uygulanacağını “hükme bağlamıştır. Aynı hüküm Bankacılık Kanunu m.2/son fıkrada da vardır. Bu iki kanun için genel hüküm öncelikle TTK ve bu kanunun yollama yaptığı diğer yasalardır.




Kurumsal Yönetim İlkeleri

TTK m. 1529/1 e göre, “halka açık anonim ortaklıklarda kurumsal yönetim ilkeleri, yönetim kurulunun buna ilişkin açıklamasının esasları ve şirketlerin bu yönden derecelendirme kural ve sonuçları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenir.”demektedir. Bu hüküm SPKn.’da yer alması gereken bir hükümdür. Nitekim Yeni TTK, gereksiz bir biçimde ve fazla sayıda SPKn. da yer alması gereken hükümleri taşımaktadır. Bu yaklaşım kanımca uygun değildir. Nitekim 654 sayılı KHK ile SPKn. da yapılan değişiklikle TTK m.152/1’i gereksiz ve fazla bir hüküm haline getirmekten de öte geçersiz de kılmıştır.


.
11 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 654 Sayılı KHK ile SPKn.m.22 ye (z) bendi eklenmiş olup bu hükümle kurumsal yönetim ilkelerini belirlemek için SPKr.’na yetki verilmektedir. Söz konusu düzenleme şöyledir;


.
“Sermaye piyasasında kurumsal yönetim ilkelerini tespit ve ilan etmek, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak üzere, borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan halka açıklık oranları, yatırımcı sayısı ve niteliği, dahil oldukları endeks ve belirli bir zaman dilimindeki işlem yoğunluğunu dikkate alarak belirlemiş olduğu gruplarda yer alanların kurumsal yönetim ilkelerine kısmen veya tamamen uymalarını zorunlu tutmak, buna ilişkin usul ve esasları belirlemek, getirilen uyum zorunluluğuna aykırı işlemlerin hukuka aykırılığının tespiti veya iptali için her türlü teminattan muaf olarak ihtiyati tedbir istemek, dava açmak, açılan davada uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak şekilde karar alınmasını istemek.”


.
SPKr. önce 7 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Seri IV No:54 sayılı Tebliği ile (KYİT) kurumsal yönetim ilkelerini (KYİ) belirlemiş ancak 30 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Seri IV No:56 sayılı Tebliği ile bunu yürürlükten kaldırarak yeni bir kurumsal yönetim ilkeleri düzenlemesi yayınlamış bulunmaktadır. Diğer yandan yine 11 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de KYİ de değişiklik yapan yeni bir Tenlğ (Seri Iv No 57) yayınlanmış bulunmaktadır. Ancak bu kadar kısa sure içinde daha uygulama başlamadan bu değişiklik neden yapılmıştır? Zaten ilk düzenleme tarihi de ilginç bir şekilde yönetim tartışması yaşanan bir şirketin genel kurulu ile örtüşmüş ve KYİ de ilk kez uygulama olanağı bulmuştur.


.
2012/1 Sayılı SPKr Haftalık Bültenin’de de SPKr., KYİT m.5.2.ye dayanarak Borsa şirketlerini KYİ uygulaması açısından 3 gurup halinde gruplandırmıştır.


.
SPKr. ise KYİ’ni belirlerken bazı kısıtlara uymak durumundadır.
Birinci kısıt, bu ilkelerin kanunların hükümlerini değiştirecek hükümler içermemesidir. Tebliğ ile düzenleme yetkisi, kanun ile getirilmiş hükümleri ve bunların verdiği hak ve yetkileri değiştirecek yada ortadan kaldıracak şekilde kullanılamaz.


.
İkinci kısıt, KYİ ile ilgili düzenlemelerin TTK ilkelerine ve sistemine aykırı olamayacağıdır (TTKm.201/2). Bu nedenle KYİT, sadece TTK’nın anonim şirketlerle ilgili hükümlerini değil bu kanunun gerisindeki ilke ve sistemleri de gözetmelidir.


.
Aşağıda ele alacağımız KYİT ve bunun eki olan KYİ’nin bu iki kısıt ile pek uyumlu görünmediği kanısındayım. Pay sahiplerinin hukuksal haklarını kullanımda getirdiği kısıtlamaları sistem için sorun yaratacak kapsamda olan KYİT, kurumsal yönetim ilkelerini belirlerken kontrol eden pay sahibi olan şirketler ile kontrol eden pay sahibi olmayan şirketler arasında farklılıklar içermesi gerektiği olgusunu da dikkate almamıştır (Bu konuda bkz. Lucian A.Bebchuk – Assaf Hamdani, The Elusive Quest for Global Governnance Standards , University of Pennsylvania Law Review, Vol.157 No: 5, May 2009 s.1263 - 1317).
.
TTKm.1529/2’e göre diğer kamu kurum ve kuruluşları Sermaye Piyasası Kurulunun uygun görüşü alınmak şartıyla sadece kendi alanları için geçerli olabilecek kurumsal yönetim ilkeleriyle ilgili, ayrıntıya ilişkin sınırlı düzenlemeler yapabilirler. Benzeri bir hüküm Bankacılık Kanunu’nda da(m.22) bulunmaktadır. Yasa, BDDK’nın kurumsal yönetime ilişkin yapı ve süreçler ve bunlara ilişkin ilkeleri SPKr’nin görüşünü alarak belirlemesini öngörmüştür. Böylece SPKr. Kurumsal yönetim ilkeleri belirlemenin merkezine oturtulmaktadır.




Uygulanacak Hükümlerin Sırası

Bir AŞ’de yönetim kurulu konusunda uygulanacak hükümlerin sırası bu durumda şu şekilde olmaktadır.
1) Esas Sözleşme,


2) Özel Düzenleme ve Denetim Mevzuatı,


3) Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili düzenlemeler,


4) Türk Ticaret Kanunu ve ilgili düzenlemeler,


5) Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu ile diğer yasalar.
Aşağıda Halka açık anonim şirketlerinin yönetim kurulu hakkında uygulanacak hükümler biraz daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Ancak bankalar, finansal kiralama, faktoring, sigortacılık, özel emeklilik, aracı kurum, enerji, telekomünikasyon, radyo-televizyon şirketleri inceleme dışı tutulmuşlardır. Bu nedenle sıralamada 2. Sırada yer alan hükümler dikkate alınmayacaklardır. Diğer yandan yeni TTK hükümlerine göre kurulabilen tek kişilik anonim şirket ile ilgili hükümler de dikkate alınmamıştır (Halka açık bir şirketin kuracağı tek kişilik şirket Sermaye Piyasası mevzuatı kapsamında olmalı ve SPKr kaydına alınmalı mıdır? Cevabım evet).


Ali İhsan Karacan aliihsankaracan@gazeteport.com
GAZETEPORT

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)