FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

1 Mart 2012 Perşembe

SORU VE CEVAPLARLA YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN GETİRDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

SORU VE CEVAPLARLA YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN GETİRDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER




1- Yeni Türk Ticaret Kanununa neden ihtiyaç duyulmuştur?


Mevcut 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1956 yılından beri uygulanmaktaydı. Ancak dünya ticaretinde yaşanan gelişmeler karşısında yetersiz kaldı. Diğer taraftan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum süreci nedeniyle bazı temel kanunların değiştirilmesi gerekliliği doğmuştur. Bu amaçla Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri kanununda yapılan köklü değişikliklerden sonra Türk Ticaret Kanunu da yenilenmiştir.


2- Yeni Türk Ticaret Kanununun yürürlük tarihi nedir?


Yeni Türk Ticaret Kanunu genel olarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ancak;

-Her sermaye şirketine bir internet sitesi açma veya internet sitesi zaten varsa, internet sitesinde yayımlanacak hususlarla ilgili hükümleri 01.07.2013 tarihinde,

-Tacirlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi olmasını öngören finansal raporlamaya ilişkin düzenlemeler 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.


3- Yeni Türk Ticaret Kanununa uyum aşamasında önemli tarihler hangileridir?


-Anonim şirketler esas sözleşmelerini, limited şirketler sözleşmelerini 14.8.2012 tarihine kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerdir.

-01.01.2013 ten itibaren muhasebe kayıtları TMS/UFRS ye göre düzenlenecektir. 31.12.2013 tarihi itibariyle mali tablolar 31.12.2012 tarihli mali tablolar ile karşılaştırılmalı olarak sunulacaktır. 2013 yılı muhasebe açılış kaydının TMS ye uygun olması gerekmektedir. Bu itibarla 31.12.2012 tarihine kadar TMS uygulamasına ilişkin hazırlıkların tamamlanması yararlı olacaktır.

-01.03.2013 tarihi denetçi seçilmesi için son tarihtir. Atama yapmayan şirketlere Mahkemece atama yapılacaktır.

-01.07.2013 tarihinden itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için para ve hapis cezaları öngörülmüştür.

-14.02.2014 tarihine kadar anonim şirketler sermayelerini 50.000,-TL na (kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş olanlar 100.000,-TL na, limited şirketler 10.000,- TL ye yükseltmek zorundadırlar (Ticaret Bakanlığı bu süreyi birer yıl olmak üzere en çok iki defa uzatabilecektir).


4- Yeni Türk Ticaret Kanununun ticari defterler ve tasdikleri konusunda getirdiği hükümler nelerdir?

Kanunda yevmiye, defter-i kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri ticari defterler olarak sayılmıştır. Yevmiye, defter-i kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterler aşağıda yazılı kurum tarafından çıkarılacak bir tebliğle belirlenecektir.

Ticari defterlerin açılış ve kapanışları noter onayına tabi tutulmuştur. Kapanış tasdikleri izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılabilir. Açılış ve kapanış tasdikini yerine getirmeyenler 200 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaktır.


5- Yeni Türk Ticaret Kanunu Türkiye Muhasebe Standartları Kuruluna ne tür görev ve yetkiler verilmiştir?


Yeni Türk Ticaret Kanunu muhasebe uygulamaları ile ilgili açık bir hüküm getirmemiştir. Ancak uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) nın uygulanmasını sağlamak amacıyla Türkiye Muhasebe Standartları Kuruluna (TMSK) görev verilmiştir. Buna göre TMSK, UFRS ye uygun bir şekilde ilkeleri ilan edecektir. Bu ilkelerin uygulanması için denetim yapacak, küçük ölçekli sermaye şirketleri ile tek kişilik işletmelere uyum için süre tanıyacaktır.

Ancak 2.11.2011 tarih ve 28103 sayılı resmi gazetede yayımlanan 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2499 sayılı Kanunun ek:1 inci maddesi ve dolayısıyla Türk Muhasebe Standartları Kurulu kaldırılmış ve yerine Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulmuştur. Böylece Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nun yetki ve görevleri bu yeni kuruma devredilmiştir.


6- Yeni Türk Ticaret Kanununda getirilen şirketler topluluğu kavramı nedir ve hangi ihtiyaca cevap vermektedir?


Yeni kanunda şirketler topluluğu hakkında 195-209 uncu maddelerde hükümler getirilmiştir.

Mevcut sistemde hakim şirketler hissedar oldukları yavru şirketler üzerinden yaptıkları işlemler nedeniyle bilançolarında gerçek durumları yansıtmayan bir görünüm yaratabilmektedir. Getirilen düzenleme ile bu durumdan en çok etkilenen bağlı şirket yöneticilerinin korunması sağlanmakta ve şirketlerin sorumluluk sınırları belirlenmektedir. Böylece şirketler topluluğu içinde yer alan her şirket için kayıp ve kazançların açıkça görülmesi sağlanacaktır.


7- Bağlı ve hakim şirketlerin raporlama yükümlülükleri nedir?


Bağlı şirketin yönetim kurulu faaliyet yılının ilk üç ayı içinde şirketin hakim ve bağlı şirketlerle ilişkileri hakkında bir rapor düzenler. Raporda şirketin geçmiş faaliyet yılında hakim şirketle, hakim şirkete bağlı bir şirketle, hakim şirketin yönlendirmesiyle onun ya da ona bağlı bir şirketin yararına yaptığı tüm hukuki işlemlerin ve geçmiş faaliyet yılında hakim şirketin ya da ona bağlı bir şirketin yararına alınan veya alınmasından kaçınılan tüm diğer önlemlerin açıklaması yapılır. Yönetim kurulu, raporun sonunda hukuki işlemin yapıldığı veya önlemin alındığı veya alınmasından kaçınıldığı, her bir hukuki işlemde uygun bir karşı edim sağlanıp sağlanmadığını ve alınan veya alınmasından kaçınılan önlemin şirketi zarara uğratıp uğratmadığını açıklar. Rapor bağlı ve hakim şirketlerin denetlenmesine imkan sağlayacağından rakamların ve sonuçların gerçekleri yansıtması gerekmektedir. Raporun hazırlanmaması veya içeriğinin eksik olması halinde hükme aykırı hareket edenler bir yıla kadar hapis ve üç yüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.


8- Bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler yeni kanuna nasıl yansımıştır?


Teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni Türk Ticaret Kanununda aşağıdaki imkanlar getirilmiştir.

-Ticaret sicil kayıtlarının elektronik ortamda tutulması ve depolanması,

-Sözleşmelerin elektronik ortamda yapılması,

-Fatura ve teyit mektuplarının elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması,

-Genel kurul çağrılarının elektronik posta ile yapılabilmesi, toplantıya katılma, öneri sunma, oy kullanma gibi hakların internet ortamında elektronik imza ile kullanılabilmesi,

-Tarafların anlaşmaları halinde ihbar, itiraz ve benzeri beyanların elektronik ortamda yapılabilmesi.


9- Ticaret sicil konusunda getirilen yenilikler nelerdir?


Sicil kayıtlarının aleniyetinin sağlanması açısından kayıtların elektronik ortamda tutulması usulü getirilmiştir. Ayrıca eski kanunda ticaret sicilinin kimin tarafından tutulacağı açık bir şekilde belirtilmemişken yeni kanunda ticaret sicilinin ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları tarafından tutulacağı, oda bulunmayan veya yeterli şekilde kurumlaşmamış odaların bulunduğu yerlerde ise Ticaret Bakanlığı’nca belirlenecek bir oda tarafından tutulacağı hükme bağlanmıştır. Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil işleminde bulunmayan, tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar için cezalar öngörülmüştür. Gerçeğe aykırı tescilden dolayı zarar görenlere tazminat davası açma hakkı tanınmıştır.


10- Yeni Kanun, bağlı şirket alacaklılarına hakim şirkete karşı alacak davası açma hakkı tanıyor mu?


Mevcut kanun böyle bir hak tanımıyordu. Yeni kanunla bağlı şirket alacaklılarına hakim şirket ve yöneticilerine karşı doğrudan tazminat davası açma hakkı tanınmıştır. Bu davanın açılabilmesi için hakim şirket ve yöneticilerinin bağlı şirkete verdikleri talimatlar dolayısiyle bağlı şirketi zarara uğratması ve bu zararı o hesap yılı içerisinde denkleştirmemesi şartı aranır.



11- Yeni Türk Ticaret Kanunu yabancı şirketlerin Türkiye şubelerine ilişkin olarak yeni bir düzenleme getirmiş midir?


Yeni Türk Ticaret Kanununa göre merkezi yurt dışında bulunan yabancı şirketlerin Türkiye’de açacakları şubelerin kuruluşuna ilişkin olarak Ticaret Bakanlığından alınan izin aşaması kaldırılmıştır. Öte yandan getirilen bir yeniliğe göre yabancı şirketlerin Türkiye şube müdürleri, şubeye özgü finansal tabloları, şubesi oldukları şirketin dahil olduğu topluluğun yıl sonu finansal tablo özet ve yıllık raporlarını tabi olduğu hukuka göre gerekli onayların alınmasından itibaren altı ay içinde Türkiye’de yayınlamakla görevlidirler.


12- Tek Kişilik Anonim Şirket kurulmasına imkan verilmiş midir?


Halen yürürlükte olan Ticaret Kanununda en az 5 kurucu ortağın mevcudiyeti aranmaktadır.

Sayının beşin altına düşmesi halinde şirketin feshi veya infisahı söz konusu olduğundan beş kurucu ortak kurulundan vazgeçilmiş ve yeni Türk Ticaret Kanunun-da anonim şirketin tek kişi tarafından başkaca bir ortağa ihtiyaç duymaksızın kurulabileceği gibi sonradan da bu durumun ticaret siciline tescili kaydıyla tek kişilik hale gelebileceği yönünde hükümler getirilmiştir.


13- Yeni Türk Ticaret Kanununda pay bedellerinin ödenmesi konusunda hangi hüküm getirilmiştir?


Yeni Türk Ticaret Kanununda nakden taahhüt edilen payların en az %25 inin tescilden önce, geri kalanının da tescili izleyen 24 ay içinde ödenmesi zorunluluğu getirilmiş ve pay bedellerinin ödenmemesi durumunda şirket menfaatlerinin tehlikeye düşmesi gerekçesiyle Ticaret Bakanlığına fesih davası açma hakkı verilmiştir.


14- Yeni Türk Ticaret Kanununda anonim şirketlerin kuruluş belgeleri nelerdir? Böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyulmuştur?


Yeni kanuna göre kuruluş belgeleri; esas sözleşme, kurucular beyanı, değerleme raporları, ayın ve işletme devralınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere kurulmakta olan şirketle, kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili sözleşmeler ve işlem denetçisi raporudur. Bu belgeler şirketin sicil dosyasına konulacak ve beş yıl süreyle saklanacaktır. Bu düzenlemenin amacı güvenli bir kuruluş ve aleniyet sağlamaktır. Belgelerin sicilde saklanmasıyla gizli sözleşmelerin yapılması önlenecek, gizli sözleşme veya belgelerin kurucular beyanına aykırı olması veya muvazaa oluşturması halinde sorumlular açıkça görülecektir.

15- Kurucular beyanı neleri içermektedir?


Kurucular tarafından kuruluşa ilişkin olarak bir beyan verme zorunluluğu yeni kanunla ilk defa getirilmiştir. Bu beyan rapor niteliğinde olup bağlayıcıdır. Beyan kuruluşta konulan sermayenin türünü, sermaye taahhütlerini, ayni sermayeyi, devralınan bir işletme varsa ona ilişkin raporları ve devralmanın gerekliliğini, maliyetini, ödenecek komisyonları, şirket taahhütlerini içerir. Amacı şirketlerin hesap verebilirliğini artırmak ve kamuoyunu aydınlatma yükümlülüğünün etkin şekilde yerine getirilmesini sağlamaktır. Verilen bu beyan denetimden geçecektir. Denetçinin ve sicil müdürünün incelenmesine sunulan belgeler sicil müdürlüklerinde saklanır.


16- Sermaye koyma borcu bakımından nasıl bir düzenleme getirilmiştir?


Yeni kanun, devredilebilir elektronik ortamların, alanların, adların ve işaretlerin de ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını mümkün kılmıştır.

Ayrıca taşınmazların sermaye olarak konulması sırasında şirket adına tescillerin ihmal edilmesi ve kasten yapılmaması sorununa ilişkin olarak yeni bir düzenleme getirmekte ve taşınmazların tapu kütüğünde, markalar, patentler, tasarımlar gibi hakların da kendilerine has sicillerde şirket adına tescil edilmeleri için buna ilişkin bildirimin, ilgili sicil müdürlüklerine veya sorumlularına ticaret sicil müdürlüğünce resen ve hemen yapılması zorunluluğu getirilmektedir.


17- Yeni Türk Ticaret Kanununun pay sahiplerinin şirkete borçlanmaları konusunda getirdiği hüküm nedir?


Yeni kanun pay sahiplerinin şirkete borçlanmalarını yasaklamıştır. Ancak, borç şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş ve emsalleriyle aynı veya benzeri şartlara tabi ise yasak söz konusu değildir.

Pay sahiplerinin şirkete borçlandıkları tutarların kanunun yürürlüğe gireceği 1.7.2012 tarihinden itibaren üç yıl içinde (1.7.2015 tarihine kadar) nakden ödenerek kapatılması gerekmektedir.


18- Yeni Türk Ticaret Kanunu Anonim Şirket Yönetim Kurulu hakkında hangi yenilikleri getirmiştir?


Mevcut kanundaki en az üç üyeden oluşan yönetim kuruluna ilişkin düzenleme terkedilmiş ve tek kişilik yönetim kurulu mümkün kılınmıştır. Yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olma zorunluluğu da kaldırılmıştır.

Yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi imkanı getirilmiştir.

Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olması zorunluluğu getirilmiştir. Ancak tek kişilik yönetim kurulunda bu uygulanmayacaktır.

Tüzel kişilere de yönetim kurulu üyesi olma imkanı getirilmiştir. Bu halde tüzel kişiler belirleyecekleri bir temsilci ile yönetim kurulunda söz sahibi olacaklardır.



19- Yeni Kanunda yönetim kurulu üyelerinin görevlerini yaparken kusurlarıyla şirkete verebilecekleri zararlarla ilgili olarak üyeleri koruyucu nitelikte bir düzenleme getirilmiş midir?


Yeni Türk Ticaret Kanununda bu zararlarla ilgili bir sigorta mekanızması öngörülmüştür. Bu mekanizma isteğe bağlıdır. Şirket, sermayesinin %25 ini aşan bir bedelle sigorta ettirilmiş ise bu husus halka açık şirketlerde SPK nın ve ayrıca pay senetleri borsada işlem görüyorsa borsanın bülteninde duyurulur ve kurumsal yönetim ilkelerine uygunluk değerlendirmesinde dikkate alınır.


20- Yeni Kanun esas sözleşme değişikliğinde aradığı toplantı ve karar nisapları konusunda hangi değişiklikleri getirmiştir?


Mevcut kanunda, pay sahiplerinin taahhütlerini artırmak konusundaki kararlar için oy birliği aranmaktaydı. Şirketlerin faaliyet konusu ve türünün değiştirilmesi için ise sermayenin 2/3 üne sahip pay sahiplerinin toplanması aranmakta bu sayı sağlanamıyorsa ikinci toplantı için yarı çoğunluk aranmaktaydı. Kararların ise oy çoğunluğu ile alınması esastı.

Yeni Türk Ticaret Kanununda farklı sözleşme değişiklikleri için 4 farklı nisap öngörülmüştür. Buna göre;

-Bilanço zararlarının kapatılması için yüküm ve ikinci yüküm koyan kararlar için oybirliği,

-Şirketin işletme konusunun tamamen değiştirilmesi, imtiyazlı pay oluşturulması, nama yazılı payların devrinin sınırlandırılması için esas sermayenin en az %75 inin olumlu oyu,

-Esas sözleşmede değişikliğe ilişkin kararlar, nevi değiştirme, birleşme ve bölünmeye ilişkin kararlarda esas sermayenin en az %50 sinin olumlu oyu,

-Yeni pay alma hakkının kaldırılması ya da sınırlandırılması için esas sermayenin en az %60 ının olumlu oyu,

-Pay senetleri borsada işlem gören şirketlerde olağan toplantı karar yeter sayıları için sermayenin en az dörtte birinin hazır olması ve mevcut oyların çoğunluğu

İle karar verilmesi gerekmektedir.


21- Yeni Kanunda temettü avansı ne şekilde düzenlenmiştir.


Halka açık anonim şirketler bakımından Sermaye Piyasası Kanunu belli şartlar altında kar payı avansına izin vermektedir.

Maliye Bakanlığının 1 no.lu kurumlar vergisi genel tebliği ile tüm sermaye şirketlerinde avans kar payı dağıtımı ile ilgili olarak yaptığı düzenleme Danıştay tarafından Maliye Bakanlığının böyle bir yetkisi olmaması gerekçesiyle iptal edilmişti.


Yeni Türk Ticaret Kanunu “kar payı avansı SPK ya tabi olmayan şirketlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliği ile düzenlenir” hükmünü getirmiştir. Avans kar payı dağıtımı için bu tebliğin çıkması beklenmektedir.


22- Yeni kanun hangi şirketler için internet sitesi yapma zorunluluğu getiriyor?


Yeni Türk Ticaret Kanunu her sermaye şirketine internet sitesi yapma zorunluluğu getirmektedir.

Bu sitelerde, şirketlerin kanunen yapmaları gereken ilanlara, pay sahipleri veya ortakları açısından önem taşıyan açıklamalara, yönetim ve müdürler kurulu ile genel kurul toplantılarının hazırlıklarına, bu kurulların yapılmasına ilişkin bilgilere, ortaklara ve pay sahiplerine sunulması gereken belgelerin yayımlanmasına, oy vermeye, kamuyu aydınlatma hükmü çerçevesinde çeşitli bilgilerin sunulmasına değinmek gerekmektedir.


23- Yeni Türk Ticaret Kanununda nasıl bir denetim mekanizması getirilmiştir?


Yeni kanunla getirilen sistemde murakıplık müessesesi şirketin bir organı olmaktan çıkarılmış, bunun yerine şirketlerin ölçekleriyle paralel olarak denetim, bağımsız denetim kuruluşlarına veya en az bir SMMM veya YMM ye bırakılmıştır.

Anonim şirketler bakımında denetim üç ayrı tür olarak düzenlenmiştir. Bağımsız denetim, işlem denetçisi ve özel denetçi.

Bağımsız denetim şirketin finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimidir.

İşlem denetçiliği şirketlerin belirli özellikteki işlem faaliyetlerinin (birleşme, bölünme, nevi değiştirme gibi) işlem denetçisi tarafından denetlenmesidir.

Özel denetçi ise, denetçinin şirketin hakim şirketle veya topluluk şirketleriyle ilişkileriyle ilgili olarak sınırlı olumlu görüş veya kaçınma raporu yazmışsa veya yönetim kurulu, şirketin topluluk tarafından bazı belirli işlemler dolayısıyla kayba uğratıldığını açıklamışsa herhangi bir pay sahibinin istemi üzerine asliye ticaret mahkemesi tarafından şirketin hakim şirketle veya bağlı şirketlerden biriyle olan ilişkisini incelemek üzere atanan denetçidir.


24- Yeni Türk Ticaret Kanununa göre denetçilerin sorumluluğu nedir?


-Şirketin ve şirketler topluluğunun yıl sonu ve konsolide tablolarını, raporların, hesaplarını denetleyen denetçi,

-Şirketin kuruluşunu, sermaye artırımını, azaltımını, birleşmeyi, bölünmeyi, nevi değişikliğini, menkul kıymet ihracını denetleyen işlem denetçisi ve

-Özel denetçiler

Kanuni görevlerinin yerine getirilmesinde kusurlu hareket ettikleri takdirde hem şirkete hem de pay sahipleri ile şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarar dolayısıyla sorumludurlar.


25- Yeni Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetçi nasıl seçilir?


Denetçi her faaliyet dönemi için ve herhalde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden şirket genel kurulunca seçilir. Topluluk denetçisi ise ana şirketin genel kurulunca seçilir. Ancak faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar denetçi seçilememişse, denetçi yönetim kurulunun, yönetim kurulu üyesinin veya herhangi bir pay sahibinin istemi üzerine Asliye Ticaret Mahkemesince atanır.


26- Şirket ile bağımsız denetçi arasındaki görüş ayrılıkları olması halinde ne yapılacaktır?


Şirket ile denetçi arasında şirketin ve topluluğun yıl sonu hesaplarına, finansal tablolarına ve yönetim kurulunun faaliyet raporuna ilişkin, ilgili kanunun, idari tasarrufun veya esas sözleşme hükümlerinin uygulanması konusunda doğan görüş ayrılıkları hakkında yönetim kurulunun veya denetçinin istemi üzerine dava masrafları şirkete ait olmak üzere Asliye Ticaret Mahkemesince dosya üzerinden karar verilir.


27- İşlem denetçilerinin ataması nasıl yapılır?


Kuruluş aşamasında kurucu ortaklar tarafından, birleşme, bölünme, nevi değiştirme, sermayenin artırılması, azaltılması hallerinde yönetim kurulu veya şirket müdürü tarafından seçilirler. Kanunda sayılan diğer durumlarda Mahkeme veya genel kurul tarafından seçimleri yapılır.


28- Denetim bakımından anonim şirketler nasıl sınıflandırılmaktadır?


Yeni Türk Ticaret Kanununa göre büyük ölçekli şirketler bağımsız denetleme kuruluşlarınca denetlenecek, orta ve küçük ölçekli şirketler ise bir veya birden fazla YMM ve/veya SMMM tarafından denetlenecektir.


29- Yeni düzenleme ile bağımsız denetime tabi olacak şirketler hangileridir?


Yeni Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketler anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerdir.


30- Bağımsız denetimin kapsamı nedir?


Bağımsız denetimde, finansal tablolar (bilanço, gelir tablosu, nakit akış tablosu, özkaynaklar değişim tablosu) dipnotları ve şirket yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporları, riskin erken saptanması ve yönetimi komitesinin düzenlediği rapor denetime tabi tutulacaktır.


31- Denetçi denetim sonunda hangi görüşleri bildirebilecektir?


Yeni Türk Ticaret Kanununa göre denetçi denetim süresini bitirmesinin ardından bir görüş yazısı yazmak durumundadır. Hazırlanacak görüş yazısı 4 farklı şekilde olabilecektir.


I-Olumlu Görüş

Olumlu görüş yazısında, yapılan denetimde Türkiye Muhasebe Standartları ve diğer gereklilikler bakımından herhangi bir aykırılığa rastlanmadığı, şirketin mali tablolarının doğru ve gerçeğe uygun olduğu belirtilir.


II-Sınırlandırılmış Olumlu Görüş

Bu görüş, finansal tabloların şirketin yetkili kurullarınca düzeltilebilecek aykırılıklar içerdiği ve bu aykırılıkların tablolarda açıklanmış sonuca etkilerinin kapsamlı ve büyük olmadığı durumlarda verilir.


III-Kaçınma Yazısı

Şirket defterlerinde denetimin yasa hükümlerine uygun bir şekilde yapılmasına ve sonuçlara varılmasına imkan vermeyecek ölçüde belirsizliklerin bulunması veya şirket tarafından denetlenecek hususlarda önemli kısıtlamaların yapılması halinde denetçi gerekçelerini açıklayarak görüş vermekten kaçınabilir.


IV-Olumsuz Görüş

Finansal tabloların kapsamlı ve büyük aykırılıklar içerdiği durumlarda verilir.


32- Bu görüşlerin sonucu nedir?


Sınırlı olumlu görüş verilen hallerde genel kurul, gerekli önlemleri ve düzeltmeleri de karara bağlar.

Olumsuz görüş yazılan veya görüş verilmesinden kaçınılan durumlarda genel kurul, sözkonusu finansal tablolara dayanarak, özellikle açıklanan kar veya zarar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilgili olan bir karar alamaz. Bu hallerde yönetim kurulu görüş yazısının kendisine teslim tarihinden itibaren dört iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırır ve görevinden toplantı gününden geçerli olacak şekilde istifa eder. Genel kurul yeni bir yönetim kurulu seçer. Yeni yönetim kurulu altı ay içinde, kanuna, esas sözleşmeye ve standartlara uygun finansal tablolar hazırlatır ve bunları denetleme raporu ile birlikte genel kurula sunar.


33- Limited Şirkette en az iki ortak şartı kalkıyor mu?


Mevcut düzenlemedeki asgari iki ortak şartı kaldırılmıştır. Yeni düzenlemeye göre tek kişilik limited şirket kurulması mümkündür. Sonradan ortak sayısının bire inmesi halinde durumun 7 gün içinde ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmesi gerekir.


34- Limited Şirketin sermayesi konusunda hangi değişiklikler yapılmış mıdır?


Yeni kanunda limited şirketin asgari sermayesi 5.000,-TL den 10.000,-TL ye çıkarılmıştır. Ayrıca mevcut düzenlemedeki sermayenin taksitle ödenmesine ilişkin hüküm kaldırılmıştır.



35- Müdürlerin sorumlulukları ile ilgili olarak hangi değişiklikler getirilmiştir?


Limited şirket müdürleri ile anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerine hukuki ve cezai sorumluluk bahsinde aynı hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca mevcut kanunda olmayan yeni bir hükümle müdürlerin devredilmez ve vazgeçilmez görevleri sınırlı sayıda sayılmış ve bu sayede müdürlerin yetki sınırları açıkça ortaya konmuştur.


36- Limited Şirketler ne tür kıymetli evrak çıkarabilir?


Limited şirket sözleşmesinde intifa senetleri (ortaklık haklarına sahip olmaksızın kardan pay alma hakkını haiz) çıkarılması öngörülebilir.


37- İnternet sayfasında yayınlanması gereken hususlar nelerdir?


Her sermaye şirketi bir internet sitesi açmak, zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü aşağıda hususların yayınlanmasına ayırmak zorundadır.

-Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar,

-Pay sahipleriyle ortakların menfaatlerini koruyabilmeleri için görmeleri ve bilmelerinin yararlı olduğu belge ve bilgiler,

-Değerleme raporları, paylarının halka arzına dair taahhütler, iflasın ertelenmesine veya benzeri konulara ait karar metinleri,

-Birleşme, bölünme, tür değiştirme halinde ortakların ve menfaat sahiplerinin incelemesine sunulan bilgiler, tablolar, belgeler, esas sözleşme değişikliklerine ait belgeler,

-Her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar ve yönetim kurulu açıklamaları,

-Şeffaflık ilkesi ve bilgi toplumu açısından açıklanması zorunlu bilgiler,

-Finansal tablolar ve bunların dipnotları ve ekleri,

-Yönetim kurulu yıllık raporu,

-Denetçi, özel denetçi ve işlem denetçisi raporları

-vb.


38- İnternet sayfasında ticari bilgileri yayınlanma süresi nedir?


Yeni Türk Ticaret Kanunu ve ilgili diğer kanunlarla veya idari düzenlemelerle daha uzun bir süre öngörülmedikçe internet sitesine konulan hususlar en az altı ay süreyle bu sitede kalır. Aksi halde konulmamış sayılır. Finansal tablolar için bu süre 5 yıldır.


39- İnternet sayfasıyla ilgili yükümlülüklere uymamanın cezası nedir?


İnternet sitesini 01.07.2013 tarihinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar altı aya kadar hapis ve yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar.


40- Yeni Türk Ticaret Kanununa göre geç ödeme ve sonuçları nelerdir?


Bazı büyük ve güçlü şirketler geç ödemeyi bir finansman aracı olarak kullanmaktadır. Geç ödemenin sonuçları yeni kanunda devlet ödemeleri hariç tutularak yeniden düzenlenmiştir. Amaç üreticileri, KOBİ leri ve fatura ve benzeri belgeler karşılığı hizmet verenleri güçlü işletmeler karşısında korumaktır. Mal ve hizmet tedarikinde alacaklı ile borçlu arasında sözleşme düzenlenecektir. Borçlu sözleşmede belirlenmiş sürede borcunu ödemezse ihbara gerek olmaksızın temerrüde düşecektir.

Sözleşmede ödeme süresi belirtilmemişse, faturanın borçlu tarafından alınmasını izleyen otuz günlük sürenin sonunda, faturanın alınma tarihi belirsizse malın veya hizmetin alındığı tarihi izleyen otuz günlük sürenin sonunda, fatura mal veya hizmetin tesliminden önce alınmışsa mal ve hizmetin teslimini izleyen otuz gün içinde borçlu mütemerrit sayılır ve alacaklı faize hak kazanır.


41- Geç ödemede temerrüt faizi nasıl hesaplanır?


Mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranı sözleşmede belirtilmemişse uygulanacak faiz oranını ve alacağın tahsili için istenecek asgari giderin tutarını Merkez Bankası her yıl Ocak ayında ilan eder.


42- Taksitle ödemenin öngörüldüğü durumlarda geç ödemenin yaptırımı nedir?


Mal ve hizmet bedelinin taksitle ödenmesinin öngörüldüğü durumlarda sürelere ilişkin hükümler birinci taksit bakımından uygulanır. Her bir taksit tutarının ödenmeyen kısmı kanunda öngörülen ticari işlere uygulanacak gecikme faizi oranından en az %8 fazla olmalıdır.

Alacaklının küçük veya ortak ölçekli işletme veya zirai müstahsil olup borçlunun büyük ölçekli işletme olduğu hallerde taksitle ödemeyi öngören sözleşme hükümleri geçersizdir.


43- Şirket kurulları elektronik ortamda hangi durumlarda ve nasıl yapılır?


Esas sözleşmede yer verilmiş olması kaydıyla sermaye şirketlerinde yönetim kurulu ve müdürler kurulu tamamen veya kısmen elektronik ortamda yapılabilir. Bu kurullarda elektronik ortamda oy kullanabilmek için şirketin internet sitesi olması, ortağın istemde bulunması, teknolojik yeterliliğin bir raporla belirlenmesi ve bu raporun tescil ve ilan edilmiş olması, oy kullananların kimliklerinin saptanması gerekir.

Anonim şirketler de genel kurullarını Bakanlıkça çıkarılacak bir tüzükle belirlenen ilkeler çerçevesinde elektronik ortamda yapabileceklerdir.


Saygılarımızla,

Hasan Zeki Süzen (YMM) - Ekrem Kayı (YMM)

Denge İzmir Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)