FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

9 Mart 2012 Cuma

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı ve buna ilişkin katma değer vergisi düzeltmesi

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı ve buna ilişkin katma değer vergisi düzeltmesi

 

Son dönemde gerçekleşen vergi incelemeleri dikkate alındığında vergi inceleme elemanlarının özellikle grup içi işlemler üzerinde durduğu ve birçok şirkete kazançlarını transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak ortaklarına ya da grup şirketlerine aktardıkları iddiasıyla kurumlar vergisi ve kar dağıtım stopajı tarh ettikleri ve buna ilişkin vergi ziyaı cezaları kestikleri bilinmektedir.

I. Giriş

Bu vergi incelemeleri bazen münferit olarak ilgili şirket tarafından yapılan yönetim ücreti, royalty ya da benzeri ödemeleri kapsarken, bazen de sektörel bir inceleme haline dönüşebilmekte ve o sektörde faaliyet gösteren firmaların tümü özellikli bir grup içi işlem açısından incelenebilmektedir. Özellikle ilaç sektörü, bu anlamda, sektörel incelemelere ilişkin önemli bir örnek olarak kabul edilebilecektir. Bilindiği üzere ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmaların etken madde alımları 2002 yılından itibaren vergi inceleme elemanları tarafından mercek altına alınmıştır. Bu süreçte yapılan vergi incelemeleri neticesinde, birçok ilaç firmasına, ilişkili kişilerle gerçekleştirilen etken madde alımı işlemlerinde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak belirlenmiş olduğu ve bu suretle örtülü kazanç dağıtıldığı iddiası ile cezalı tarhiyatlar yapılmıştır.

Söz konusu tarhiyatların bir kısmı ilgili firmalar tarafından dava konusu yapılmış, bir kısmı ise uzlaşma ile neticelenmiştir. Açılan davaların ise bir bölümü mükellef lehine, bir bölümü de Hazine lehine sonuçlanmıştır.

Öte yandan son dönemde tarhiyata maruz kalan firmaların çoğu, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde, gerek dava konusu yapmış oldukları tarhiyat tutarlarını gerekse inceleme raporu sonucu yapılan tarhiyatlarda yer verilen tutarları ödeyerek İdare'yle olan ihtilaflarını sonlandırmıştır.

2011 yılının son günlerinde, sektör açısından oldukça sıkıntılı geçen bu sürecin kapandığı düşünülürken, daha önce transfer fiyatlandırması hükümleri çerçevesinde yapılan tarhiyatlara bağlı olarak, katma değer vergisi (KDV) açısından yeni vergi inceleme raporlarının ilgili şirketlere tebliğ edildiğini gözlemlemekteyiz.

Söz konusu raporlarla, yurt dışında bulunan ilişkili şirketten yapılan etken madde alımlarında uygulanan fiyatın emsal bedelden yüksek olduğu iddiası ile tarhiyat konusu yapılan tutarlara isabet eden ve gümrüklerde peşin olarak ödenmiş olan katma değer vergilerinin indiriminin ve/veya yüklenim yoluyla iadesinin reddedilmesi ve KDV açısından cezalı tarhiyatların yapılması gündeme gelmiştir.

Bu son gelişmeler, 2002 yılından beri süren sektör incelemesinde şirketlerin bugüne kadar, karşılaşmadığı ek bir tarhiyat ile muhatap olmalarına sebep olmuş ve fiilen ödenen bir verginin indiriminin reddedilmesi yeni bir tartışmayı ortaya çıkarmıştır.

Makalemizde, Vergi İdaresi'nin bu yeni yorum ve uygulaması değerlendirilmiş ve transfer fiyatlandırması yoluyla kazancın örtülü olarak dağıtılması durumunda KDV'nin düzeltmeye konu edilip edilmeyeceği hususundaki yaklaşımımıza yer verilmiştir.

II. Yasal düzenlemeler

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin birinci fıkrası hükmünce kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunmaları halinde, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 11/1-c maddesi hükmünce, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar, kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamamaktadır.

Yine Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin altıncı fıkrasında ise tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazancın, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun uygulanmasında, ilgili hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kar payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılacağı ve daha önce yapılan vergilendirme işlemlerinin taraf olan mükellefler nezdinde buna göre düzeltileceği hükme bağlanmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30/d maddesinde ise Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. 23.06.2010 tarihinde yayınlanan ve indirilemeyecek KDV hakkında açıklamalarda bulunulan 57 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri'nin "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre Kazancın Tespitinde İndirimi Kabul Edilmeyen Giderler Dolayısıyla Ödenen KDV" başlıklı 6. bölümünde örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler ile transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasının kabul edilmediği belirtilmiş ve bu giderler dolayısıyla ödenen KDV'nin de indirim konusu yapılmasının mümkün bulunmadığı ifade edilmiştir. Aynı açıklama, 08.08.2011 tarihinde yayınlanan 60 numaralı KDV Sirküleri'nde de varlığını korumuştur.

Vergi inceleme elemanları tarafından düzenlenen tarhiyat raporları gözden geçirildiğinde, yapılan tarhiyatların - örtülü olarak dağıtılan kazançların, kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamayacağı ve bu sebeple 60 numaralı KDV Sirküleri uyarınca örtülü olarak dağıtılan kazançlar dolayısıyla ödenen katma değer vergilerinin de indirilemeyeceği - temeline dayandığı görülmektedir.

III. Konunun değerlendirilmesi

Aşağıda ilgili mevzuata yönelik mevcut ve geçmiş düzenlemeler ışığında konunun farklı argümanlar ile değerlendirilmesine ve örnekler ile açıklanmasına yer verilmiştir.

a. Katma değer vergisinde indirim mekanizması ve 30/d maddesinin değerlendirilmesi

KDV Kanunu'nun vergi indirim mekanizmasını düzenleyen, "vergi indirimi" başlıklı 29. maddesinde mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi ile ithal ettikleri mal ve hizmetler üzerinden ödedikleri katma değer vergisini indirebilecekleri belirtilmiştir.

Alışlar dolayısıyla ödenen verginin, satışlar üzerinden hesaplanan vergiden mahsubu, katma değer vergisinin ana özelliğini teşkil etmektedir. Vergi indirimi mekanizması sayesinde, mal ve hizmet yalnız bir defa ve yaratılan toplam katma değer üzerinden vergilendirilmiş olmaktadır. Böylelikle, tüketici tarafından satın alınan bir mal veya hizmet için ödenen toplam KDV tutarı veya devletin bu işlemden sağladığı hâsılat, perakende aşamasında ödenen KDV miktarından ibarettir.

KDV Kanunu'nun sistematiği incelendiğinde, KDV indiriminin genel kural olduğu; bunun istisnalarının ise KDV Kanunu'nun 30. maddesinde tek tek sayılmak suretiyle belirlendiği görülmektedir. Bu kapsamda ilgili Kanun'un 30/d maddesi hükmünce Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamamaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6. maddesinin ilk fıkrasında kurumlar vergisinin safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; ikinci fıkrasında ise, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin birinci fıkrasında, safi kazancın tespit edilmesi için ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm gereğince, bir giderin kurum kazancından indirim konusu yapılabilmesi için öncelikle aranması gereken koşul, bu giderin iş ve işletmenin faaliyetleriyle ilgili olmasıdır. Dolayısıyla kurum faaliyetleri ile ilgisi bulunmayan giderlerin, kurum kazancından indirimi mümkün olamayacaktır.

KDV Kanunu'nun 30/d bendinde yer verilen düzenleme, bu anlamda GVK'nın 40/1. maddesinde kabul edilen genel kuralın bir uzantısı olup; düzenlemenin amacı, esas itibarıyla işle veya işletmeyle ilgili bulunmayan dolayısıyla özel veya nihai tüketim sayılan giderler için yüklenilen vergilerin, işletmede oluşan katma değerden indirilmemesidir. Bu itibarla, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan giderler dışında kalan, işle ilgili bulunmayan veya işletme sahibinin özel tüketimine yönelik harcamalar niteliğinde bulunan giderlere ilişkin belgelerde gösterilen KDV'nin tüketici durumunda bulunan işletme veya işletme sahibi üzerinde kalması amaçlanmıştır.

Nitekim ilgili madde hükmünün gerekçesi incelendiğinde, "gelir ve kurum kazancının saptanmasında indirimi kabul edilmeyen giderlerin, ticari, sınaî, zirai ve mesleki faaliyetlerle ilgili olmayan giderler" olarak belirtildiği görülmektedir. 08.02.1997 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 55 seri numaralı Kurumlar Vergisi Tebliği de bunu teyit eder niteliktedir. Geçmiş dönemlerde "Finansman Gider Kısıtlaması" olarak mevzuatımızda yer alan uygulamaya ilişin olarak yayımlanan 55 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30. maddesinin (d) bendinde yer alan Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı şeklindeki hükmün amacının esas itibarıyla işle veya işletme ile ilgisi bulunmayan, dolayısıyla özel veya nihai tüketim sayılan giderler için yüklenilen vergilerin, işletmede oluşan katma değerden indirilmemesine yönelik olduğu belirtilmiştir.

Tebliğ'de yer alan açıklamaların devamında; "Gelir Vergisi Kanununun 41/8 ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15/13. maddeleri ile getirilen ve işletmelerin kullandıkları yabancı kaynaklara ilişkin bazı gider ve maliyet unsurlarının bir kısmının indirim kısıtlamasına tabi olacağını öngören düzenlemenin, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun yukarıda bahsi geçen 30/d maddesi hükmü ile paralellik arz etmediği açıktır. Doğrudan işletmenin faaliyetiyle ilgili olan bu giderler için yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamaması, katma değer vergisinin temel prensibi olan işle ilgili giderler için yüklenilen vergilerin mükellef üzerinde kalmaması prensibi ile de çelişmektedir." denilerek kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyen finansman giderleri nedeniyle yüklenilen KDV'nin indirimine izin verilmiştir.

Yer verilen açıklamalar kapsamında grup şirketlerinden satın alınan mallara yönelik olarak katlanılan giderlerin işletmenin faaliyeti ile ilgisinin olmadığını söylemek kanaatimizce pek mümkün değildir. Bu anlamda esas amacı işle veya işletme ile ilgisi bulunmayan, dolayısıyla özel veya nihai tüketim sayılan giderler için yüklenilen vergilerin, işletmede oluşan katma değerden indirilmesini engellemek olan Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30. maddesinin (d) bendinin, grup şirketlerinden ithal edilen mallara yönelik yapılan transfer fiyatlandırması tarhiyatlarında da dikkate alınması kanunun ruhu ile çelişmektedir.

b. Fazla ve yersiz ödenen vergilerin iadesi

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 8/2. maddesinde "Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus, kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir." denilmektedir.

5035 Sayılı Kanun ile yukarıda yer verilen son halini alan Kanun maddesinin gerekçesinde ise indirim hakkına sahip mükelleflerin fazla ödedikleri vergiyi indirim yoluyla giderememeleri durumunda iade alabilecekleri ifade edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 19 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde ise ithalat sırasında fazla veya yersiz uygulanan vergilerin KDV Kanunu'nun 48. maddesi hükmüne göre, indirim hakkına sahip olmayanlara Gümrük Kanunu'na göre iade olunacağı belirtilmiştir.

İthalat sırasında fazla veya yersiz uygulanan verginin indirim hakkına sahip mükelleflere iadesi ise mükellefin beyanlarının düzeltilmesi üzerine bağlı olduğu vergi dairesince gerçekleştirilecektir. Bunun için, indirim hakkına sahip mükellef gümrük idaresine bir dilekçe ile başvuracak, gümrük idaresi fazla veya yersiz tahsil ettiği vergi tutarını mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirecektir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade talebini sonuçlandıracaktır.

Söz konusu Kanun maddesi ve Tebliğ hükümleri göz önünde bulundurulduğunda fazla ve yersiz ödenen katma değer vergisinin indirim hakkına sahip mükellefler tarafından indirim konusu yapılabileceği ya da 116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemeler çerçevesinde iadeye konu edilebileceği görülmektedir.

İthalat bedellerinin emsal bedelden yüksek olduğu iddiasıyla yapılan bir vergi tarhiyatında, ödenen ithalat bedelinin bir kısmının gizli kar payı olduğu kabul edilmektedir. Bu anlamda durumu transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı özelinde bir örnek ile açıklamak gerekirse, vergi inceleme elemanları temel olarak 100 TL bedelle ithal edilen malın emsal değerinin 60 TL olduğunu ve dolayısıyla 40 TL'nin aslen örtülü olarak dağıtılan kar payı olduğunu iddia etmektedirler. Böyle bir iddia ise ithalat sırasında ödenmesi gereken KDV'nin 100 TL üzerinden değil 60 TL üzerinden hesaplanması gerektiği sonucunu ortaya çıkaracaktır.

İthalat bedelinin 60 TL olarak kabul edildiği bir durumda ise mükellef tarafından kalan 40 TL üzerinden ödenen katma değer vergisi yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca fazla ve yersiz ödenen bir vergi olarak kabul edilmeli ve yüklenilen bu tutarın ilgili şirketin KDV pozisyonu dikkate alınarak indirim ya da iade yoluyla giderilmesine müsaade edilebilmelidir.

c. Emsal bedel uygulaması

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 27. maddesinde bedeli bulunmayan veya bilinmeyen işlemler ile bedelin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde matrahın işlemin mahiyetine göre emsal bedel veya emsal ücret olduğu belirtilmiştir. Aynı maddenin devamında ise emsal bedeli ve emsal ücretin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tespit olunacağı ifade edilmiştir. Bu anlamda katma değer vergisinin eksik ya da fazla ödendiğini iddia edebilmek açısından öncelikle Vergi Usul Kanunu'nun 267. maddesi hükmünce ve bu maddede yer verilen yöntemler uyarınca bir değerleme yapılması gerekmektedir.

Oysaki transfer fiyatlandırmasına yönelik düzenlemelerin yapıldığı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin üçüncü fıkrasında emsallere uygunluk ilkesi tanımlanırken, Vergi Usul Kanunu'na hiçbir atıfta bulunulmamış ve hatta tamamen farklı bir biçimde emsallere uygunluk ilkesinin karşılaştırılabilir fiyat yöntemi, maliyet artı yöntemi, yeniden satış yöntemi ve mükellefçe belirlenen diğer yöntemler vasıtasıyla belirleneceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede Kurumlar Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yer alan emsal bedel tespit yöntemleri birbirlerinden farklılık göstermektedir. Kurumlar Vergisi Kanunu'nda emsal bedel, OECD Transfer Fiyatlandırması Rehberi'nde (OECD Çokuluslu İşletmeler ve Vergi İdareleri için Transfer Fiyatlandırması Rehberi) önerilen yöntemler kullanılarak belirlenirken; Katma Değer Vergisi Kanunu'nda emsal bedel, Vergi Usul Kanunu'nun 267. maddesinde düzenlendiği üzere ortalama fiyat esası, maliyet bedeli esası ve takdir esası olmak üzere üç yöntemle tespit edilmektedir. Bu durumda Kurumlar Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emsal bedelinin, aynı işlem için farklı tutarlar olarak ortaya çıkması oldukça muhtemeldir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar dikkate alındığında, farklı hesaplama yöntemleri öngörüldüğünden; transfer fiyatlandırmasına yönelik düzenlemeler çerçevesinde tespit edilen bir emsalin, KDV Kanunu açısından bir anlam ifade etmemesi ve bir düzeltmeye sebep olmaması gerekmektedir. Dolayısıyla kurumlar vergisi açısından yapılacak olan bir tarhiyatın her zaman Katma Değer Vergisi Kanunu ile bağdaştırılması ve buna ilişkin ek bir tarhiyat yapılması doğru sonuçlar vermeyebilecektir.

d. İthalde ödenen KDV - sorumlu sıfatıyla ödenen KDV ve vergi incelemelerinin amacı

Vergi Usul Kanunu'nun 134. maddesinde yer alan "Vergi incelemelerinin amacının, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır." hükmü, gerçekleştirilen vergi incelemeleri sırasında matrah artırıcı ve azaltıcı tespitlerin birlikte dikkate alınmasını, inceleme elemanı tarafından yeniden tespit edilecek matrahın iktisadi, ticari ve teknik icaplara uygun ve adil olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda, gerçekleştirilen vergi incelemelerinde temel maksat mükelleflerin hesaplamaları gereken matrah ile beyan ettikleri matrah arasındaki farkın tespit edilmesidir. Mükellefler üzerinde olması gerekenden daha fazla bir vergi yükü yaratmak ise kesinlikle vergi incelemelerinin maksatları içerisinde yer almamaktadır.

Bilindiği üzere ithalat aşamasında hesaplanan KDV, ilgili gümrük idaresine ödenmekte ve mükellefler tarafından aynı dönem içerisinde indirilecek KDV olarak dikkate alınmaktadır. Benzer bir mekanizma ile yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV ise 2 No'lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmekte ve yine aynı dönemde indirim konusu yapılabilmektedir.

Temelde hem ithalde ödenen KDV, hem de sorumlu sıfatı ile ödenen KDV bir yük olarak mükelleflerin üzerinde kalmamakta ve indirim yoluyla giderilmektedir. Transfer fiyatlandırmasına yönelik olarak yapılan bir tarhiyatın aynı zamanda KDV düzeltmesi ile sonuçlanması durumunda ise bu mekanizma bozulmakta ve vergi incelemesi temel maksadından saparak mükellefe ek bir yük yaratmaktadır.

Konuyu bir örnek ile izah etmek gerekirse X A.Ş.'nin yurt dışında mukim ilişkili kişisi Y şirketine 10.000 TL tutarında royalty ödemesi gerçekleştirdiğini düşünelim. Söz konusu bedel üzerinden hesaplanan 1.800 TL tutarındaki KDV, X A.Ş. tarafından sorumlu sıfatıyla ödenmiş ve ilgili dönemde indirim konusu yapılmış olsun.

İlgili hesap dönemi sona erdikten sonra yapılan vergi incelemesi sonucunda, emsallere uygunluk prensibi çerçevesinde söz konusu işlemde uygulanması gereken emsal bedelin 6.000 TL olduğunu varsayalım. KDV Kanunu'nun 30/d maddesi dikkate alındığında, kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilen 4.000 TL kısma isabet eden 720 TL tutarındaki KDV'nin indirimi reddedilecek ve bu tutar X A.Ş.'nin üzerinde bir yük olarak kalacaktır.

Örneğimizi biraz değiştirelim. X A.Ş.'nin ödediği royalty bedelinin yine 10.000 TL olduğunu, ancak şirketin bu defa bu tutar üzerinden sorumlu sıfatı ile KDV hesaplamadığını düşünelim. Yine yapılan vergi incelemesi sonucunda emsal bedelin 6.000 TL olarak tespit olduğunu ve 4.000 TL'lik kısmın İdare tarafından örtülü kazanç dağıtımı olarak değerlendirildiğini varsayalım. Bu durumda, İdare tarafından 6.000 TL tutarındaki emsal royalty bedeli üzerinden 1.080 TL tutarında KDV tarh olunacaktır. X A.Ş. tarafından söz konusu KDV aslı ödenecek ve 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği uyarınca ödenen bu tutar indirim olarak dikkate alınacaktır. Böylece, ödenen KDV'nin indirilmesi sonucu X A.Ş.'nin üzerinde bir vergi yükü kalmayacaktır.

İlgili senaryolarda üstlenilen vergi yükünü aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.































İşlemde uygulanan bedel



Ödenen KDV



İndirilen KDV



İnceleme sonrası ödenen KDV



İndirimi kabul edilen KDV



Toplam vergi yükü


Senaryo 1

10.000



1.800



1.800



-



1.080



720


Senaryo 2

10.000



-



-



1.080



1.080



-



Yukarıda yer verilen örnekten de görüleceği üzere transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı açısından yapılan bir tarhiyatın aynı zamanda ithalde ya da sorumlu sıfatı ile ödenen KDV yönünden de bir düzeltme ile sonuçlandırılması mükelleflerin üzerinde olmaması gereken bir vergi yükü yaratabilmekte ve vergi incelemelerinin maksadına aykırı düşebilmektedir. Hatta bu düzeltme yukarıdaki örnekte yer verildiği gibi vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin aleyhine sonuçlar doğurabilmektedir.

e. Vergi İdaresinin bugüne kadar olan yaklaşımı

Bugüne kadar gerek inceleme elemanları gerekse Vergi İdaresi, benzer şekilde fazladan ödenmiş olan katma değer vergilerinin indirim konusu yapılmasına izin vermiştir.

Ancak 23.06.2010 tarihinde yayınlanan ve indirilemeyecek KDV hakkında açıklamalarda bulunulan 57 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri'nin "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre Kazancın Tespitinde İndirimi Kabul Edilmeyen Giderler Dolayısıyla Ödenen KDV" başlıklı 6. bölümünde yer verilen "Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler ile transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilmediğinden, bu giderler dolayısıyla ödenen KDV'nin de indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır." şeklindeki açıklamayla birlikte neredeyse 27 yıllık uygulamadan vazgeçilmiştir.

08.08.2011 tarihinde yayınlanan 60 numaralı KDV Sirküleri ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nun uygulamasına ilişkin olarak önceden çıkarılmış olan 59 adet sirkülerin tamamı yürürlükten kaldırılmıştır. Bu sirküler ile eski sirkülerlerin birleştirilmesi ve uygulamada tereddüt edilen hususlara yönelik açıklamalar yapılması amaçlanmıştır. 60 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri'nin 8.1.4. bölümünde, kanunen kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV'ler konusunda, 57 numaralı KDV Sirküleri'nde yapılan açıklamaların aynısı yer almaktadır.

Vergi İdaresinin de bu noktada kendi içinde de çelişkiler yaşadığı gözlemlenmektedir. Nitekim Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 09.06.2008 tarih ve B.07.1.GİB.0.04.99.16.01./01/KVK-12-2008-MUK-30 sayılı muktezada, örtülü sermaye ya da transfer fiyatlandırmasına yönelik düzenlemeler çerçevesinde kar dağıtımı olarak kabul edilen bu tür ödemelerin katma değer vergisine tabi olmadığı, hatta daha önceden yapılmış olan katma değer vergisi hesaplamalarının Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 35. maddesine göre ilgili oldukları dönemler itibarıyla düzeltilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sonrasında ise Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı bu yönde vermiş olduğu görüşünü düzeltmiş ve 16.01.2009 tarih ve B.07.1.GİB.04.99.16.01/2-MUK sayılı muktezasında ilgili tutarların katma değer vergisine tabi olduğunu ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamayan kısma isabet eden KDV'nin de indirim konusu yapılmayacağını belirtmiştir.

57 ve sonrasında da 60 numaralı KDV Sirkülerlerinin yayımlanması ile birlikte ise İdarenin yaklaşımı netlik kazanmış ve yakın zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 18.08.2011 tarih ve B.07.1.GİB.0.01.55-130-14 sayılı muktezada "Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 12. maddesi çerçevesinde örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilmediğinden, bu giderler dolayısıyla ödenen KDV'nin de, KDV Kanunu'nun 30/d maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır." görüşüne yer verilmiştir.

Bu noktada gözlemlenen, İdare'nin son dönemdeki uygulamalarını sadece ilgili sirkülerlere dayandırdığı ve Kanun'un gerekçesi ile yazımızda özetlemeye gayret ettiğimiz diğer hususları dikkate almadığıdır.

f. Konuyla ilgili bir yargı kararı

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımına yönelik uygulama ile örtülü sermaye uygulamaları birbiri ile benzerlik arz etmekte olup, ikisi de esas olarak kurumlar vergisi açısından vergi güvenlik mekanizmalarıdır. Her ikisinin neticesi ise gider yazılamayan tutarların yılın son günü itibarıyla dağıtılmış kar payı sayılması ve buna göre bir vergilendirme yapılmasıdır.

İlgili kanun maddeleri incelendiğinde, söz konusu hükümlerde KDV mevzuatına herhangi bir atıfta bulunulmadığı, aynı şekilde Katma Değer Vergisi Kanunu'nda da bunlara dair bir gönderme yapılmadığı açıktır.

İstanbul Vergi Mahkemesi'nin 18.06.2010 tarih ve E. 2009/2268, K. 2010/1502 sayılı Kararı da bu anlayışı doğrular niteliktedir. İlgili kararın gerekçesinde "Bu itibarla, kazanç vergileri için bir vergi güvenlik sistemi olarak getirilen düzenlemeler itibarıyla ortaya çıkan sonucun, muamele vergileri için de vergiyi doğuran bir olaya sebebiyet vermeyeceği, bir başka ifade ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nda açıkça belirtilen kâr payı dağıtımının Katma Değer Vergisi Kanunu'nda sayılan türde bir teslim veya hizmet olarak nitelendirilemeyeceği, KDV Kanunu'nun 1. maddesinde kâr payı ve iştirak kazançlarının KDV konusu olarak sayılmadığı" ifade edilmiştir.

Söz konusu gerekçeden hareketle transfer fiyatlandırması açısından yapılan bir düzeltmenin muamele vergileri açısından vergiyi doğuran bir olaya sebebiyet vermemesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, ithalata ilişkin ödenen katma değer vergilerinin de indirim konusu yapılamayacağına ilişkin olarak yapılan tarhiyatların söz konusu mahkeme kararı ile örtüşmediği görülmektedir.

IV. Sonuç

Makalemizde açıklamaya gayret ettiğimiz üzere, transfer fiyatlandırması kurumlar vergisi açısından bir vergi güvenlik mekanizmasıdır. Bu anlamda transfer fiyatlandırmasına yönelik olarak yapılan her tarhiyatın, KDV açısından da sonuçlar doğurduğunu iddia etmek ve bu sebeple ilgili vergilerin indirimini reddetmek Katma Değer Vergisi Kanunu'nun temel işleyiş mekanizmasına aykırılık teşkil edebilecektir.

KDV indirim mekanizmasının işleyişinin engellenmemesi, mükellef haklarının korunabilmesi, fazla ve yersiz ödenen KDV'nin indiriminin reddedilmesi sebebiyle mükelleflerin adil olmayan bir vergi yüküyle karşı karşıya kalmasının önlenmesi için transfer fiyatlandırmasına yönelik tarhiyatların Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 8/2. maddesi hükümlerine göre ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi halde vergi incelemeleri temel maksadından uzaklaşabilecek ve mükelleflerden haksız bir verginin tahsil edilmesi noktasına ilerleyebilecek, hatta vergisini zamanında ödeyen şirketleri cezalandıran bir hale dönüşebilecektir.

Serdar Sumay/E&Y

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)