FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

28 Haziran 2012 Perşembe

6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne Göre Avans Kâr Payı Dağıtımı ve Vergisel Sonuçları

 

6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne Göre Avans Kâr Payı Dağıtımı ve Vergisel Sonuçları

I- GİRİŞ

Bilindiği üzere, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6102 sayılı yeni TTK’da, halka açık olmayan anonim şirketlerde, “Avans Kâr Payı Dağıtımı” müessesesi getirilmiştir. Yeni TTK’nın 509/3. maddesinde düzenlenen bu müessese, aynen şu ifadelerle yer almıştır. Buna göre; “kâr payı avansı, sermaye piyasasına tabi olmayan şirketlerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliği ile düzenlenir.” Yeni TTK’da avans kâr payı dağıtımı yer almakla birlikte, Yasa’nın uygulanması için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğ çıkarması gerekmektedir. Bakanlık bu konuda tebliğ çıkarmadığı sürece, Yasa’nın uygulanma olanağı olmayacaktır. Bu düzenlemeden hareketle, Maliye Bakanlığı da, konuya ilişkin yapacağı düzenlemede, her halükarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınlayacağı tebliği esas almak zorundadır.www.ozdogrular.com

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, avans kâr payı dağıtımı ile ilgili herhangi bir tebliği, bu yazının kaleme alındığı tarihe kadar Resmi Gazete’de yayımlanmamış olup, yalnızca, Şubat/2012’de “Halka Açık Olmayan Anonim Şirketlerin Kâr Payı Avansı Dağıtımında Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı” yayımlanmıştır.

Öte yandan Maliye Bakanlığı, henüz Resmi Gazete’de yayımlanmayan bu tebliğ taslağını da göz önüne alarak, 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 20. maddesi ile 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin(1), “Avans Kâr Payı Dağıtımı” başlığı altında düzenlenen 15.6.6 bölümüne denk gelmek üzere, yeni düzenleme getirmiştir. Bilindiği üzere, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin anılan bölümü, halka açık olmayan şirketlerde avans kâr payı dağıtımı ile ilgili olarak TTK’da herhangi bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle, Danıştay 4. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulmuştur.

6102 sayılı yeni TTK’da avans kâr payı dağıtımı ile ilgili yukarıda anılan yeni düzenleme yapılınca, doğal olarak yürütmesi durdurulan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 15.6.6. bölümü, anılan tebliğ taslağı göz önünde bulundurularak, 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yeniden düzenlenmiştir.

Yaklaşım’da yayımlanan, makalemizde(2), yazının kaleme alındığı tarihte, gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğ taslağı, gerekse, anılan 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanmamıştı. Yazımızda, SPK Tebliği’ni ve yürütmesi durdurulan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nin 15.6.6. bölümünü esas alarak muhtemel avans kâr payı dağıtımının nasıl olabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunmuş ve bu değerlendirmeleri de esas alarak mükelleflerin avans kâr payı dağıtımı konusunda tercihlerinin ne olması gerektiği hakkında görüşümüz belirtilmişti.

Ancak, yakın zamanda bu şekilde yayımlanacağını umduğumuz, yukarıda bahsi geçen tebliğ taslağını göz önünde bulunduran Maliye Bakanlığı, “Avans Kâr Payı Dağıtımı” ile ilgili 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, yürütülmesi durdurulan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin özellikle “örtülü kazanç dağıtımına” ilişkin düzenlemesinden son derece farklı olup, aşağıda ayrıntılı olarak açıklayacağımız üzere, hukuki ihtilafların kaynağı olabilecek niteliktedir. Bilindiği üzere, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde yer alan avans kâr payı dağıtımı; SPK’nın 15/4. maddesinde ve bu maddeye istinaden çıkarılan Seri IV, 27 No.lu “Sermaye Piyasası Kanunu’na Tabi Olan Halka Açık Anonim Ortaklıkların Temettü ve Temettü Avansı Dağıtımında Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğ”in 9-14. maddeleri arasında yer alan düzenlemeler esas alınarak düzenlenmişti. Bu esasların ışığı altında avans kâr payı dağıtımının vergisel sonuçları anılan Tebliğ’de yer almıştı. www.ozdogrular.com

Doğal olarak, halka açık olmayan anonim şirketlerde avans kâr payı dağıtımı ile ilgili yeni düzenleme, artık 6102 sayılı TTK’da yer aldığı için, yukarıda belirtilen SPK mevzuatının esas alınması durumu da ortadan kalkmıştır. Nitekim, 1 Seri No.lu Tebliğ’de yer alan avans kâr payı dağıtımı esasları, 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde yer almamıştır. Söz konusu Tebliğ’de doğrudan doğruya avans kâr payı dağıtımının vergisel sonuçlarına geçilmiştir. Ancak, yazımızın müteakip bölümlerinde ayrıntılı olarak açıklayacağımız üzere, avans kâr payı dağıtımı ile ilgili yeni TTK’daki mevzuatındaki esaslar göz önünde bulundurulduğunda, 1 Seri No.lu Kumlar Vergisi Tebliği’ndeki vergisel sonuçların, ayni ilkeler çerçevesinde 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde de yer alması gerekirdi. Oysa, son derece farklı sonuçlara müncer olabilecek düzenlemeler yapılmıştır.www.ozdogrular.com

II- AVANS KÂR PAYI DAĞITIMI TEBLİĞ TASLAĞI VE 6 SERİ NO.LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ’NDEKİ DÜZENLEMELER

A- GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TEBLİĞ TASLAĞI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yukarıda bahsi geçen tebliğ taslağının avans kâr payı dağıtımına ilişkin esasları özet olarak şöyledir;

Yalnızca halka açık olmayan anonim şirketler avans kâr payı dağıtabileceklerdir.

— Şirketler bir hesap dönemi içinde bir defa avans dağıtabilirler. Bunun için 6 aylık ya da 8 aylık hesap dönemi esas alınır. Yıllara yaygın inşaat işi yapan şirketlerde, bu tür inşaatları fiilen yaptıkları inşaat döneminde, ilgili hesap dönemlerinde iki defa ve 3 ve 6. hesap dönemlerinin sonunda avans dağıtabilirler.

Avans kâr payı dağıtacak şirketlerin söz konusu ara finans tablolarının TMS veya Kobi Standartları uyarınca düzenlenmiş, bağımsız denetlemeye tabi tutulmuş ve olumlu görüş almış olması gerekmektedir.

— Avans dağıtmak isteyen şirketlerin esas sözleşmelerinde bu konuda hüküm bulunması ve genel kurulun dağıtım yetkisini yönetim kuruluna devretmiş olması zorunludur. Yetkinin sınırı üç yıl olup, genel kurulca yetki yenilenebilir.

Avansın veya avansları dağıtıldığı hesap dönemi sonunda; yeterli kâr oluşmadığı, diğer bir deyişle dağıtılan avans kâr payından daha düşük bir kârla veya zararla sonuçlanması halinde, dönem sonu kârı ile karşılanmayan avansın, bir önceki yıla ait bilançoda yer alan olağan üstü yedek akçelerden karşılanması için genel kurulun karar alması zorunludur.

Genel kurul tarafından onanmış bir önceki yıl bilançosunda ortaklara dağıtılabilecek tutarda serbest yedek akçesi olmayan şirket avans kâr payı dağıtamayacaktır. Ayrıca, bir önceki maddedeki mahsup işlemini yapmayan şirket, bu mahsup işlemini gerçekleştirinceye kadar yine avans kâr payı dağıtımı yapamayacaktır.

— Dağıtılacak avans kâr payı; ara dönem kârından, kanunlara ve esas sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçeler ile vergi, fon ve mali karşılıklar ve varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı düşüldükten sonra, kalan kısmın yarısın geçemez.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın avans kâr payı dağıtımı ile ilgili tebliğ taslağını böylece özetledikten sonra, bu tebliğ taslağı dikkate alınarak düzenlen 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ndeki avans kâr payı dağıtımına ilişkin vergisel sonuçları belirtelim. www.ozdogrular.com

B- 6 SERİ NO.LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ’NDE AVANS KÂR PAYI DAĞITIMI

Yeni düzenlemede halka açık olmayan anonim şirketlerin avans kâr payı dağıtımı yapması halinde, elde edenin hukuki durumuna göre, vergi kesintisi yapılması öngörülmüştür. Kesilen vergiler (GVK md. 94/6-b), avans kâr payı dağıtımının yapıldığı aya ait muhtasar beyanname ile beyan edilecektir.

Bu Tebliğ’de de aynen 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde olduğu gibi, avans kâr payı dağıtımının, kurum ortakları açısından elde edilmesini, kurumun yıllık safi kazancının kesinleşip, kârın nakden veya hesaben dağıtıldığı, diğer bir ifadeyle, dağıtılan avans kâr payının, genel kurulda alınan kâr dağıtım kararı uyarınca dağıtılan kârdan mahsup edildiği tarihte gerçekleşeceği belirtilmiştir. Yine bu Tebliğ’de de, önceki düzenlemede olduğu gibi, elde etme sayılacak sürenin sınırı, avans kâr payı dağıtımının yapıldığı hesap dönemi ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi içeren hesap döneminin sonunu geçemeyecektir. Yani kâr payı ortaklarca her halükarda 2013 yılının sonuna kadar elde edilmiş sayılacaktır. Örneğin Temmuz/2012’de dağıtılan avans kâr payının, şirketin ortakları tarafından elde edilme tarihi, 2013 yılında şirket genel kurul tarafından gerçekleşen hesap dönemi kârının, avans kâr payı ile mahsubunun yapıldığı tarihtir. Bu konuda genel kurul karar almamış olsa dahi, kârın elde edilme yılı 2013 yılı olup, gerçek kişi ortaklar tarafından, GVK’nın 86. maddenin şartlarının realize olması halinde, 2014 yılı gelir vergisi beyannamesinde beyan edilecektir.

6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde, avans kâr payı dağıtımının örtülü kazanç sayılmayacağı ve örtülü kazanç dağıtımı hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir. Ancak, avans kâr payı dağıtılan hesap döneminin zararla sonuçlanması veya dönem kârının dağıtılan avans kâr payından düşük olması hallerinde, örtülü kazanç dağıtımı hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Yine Tebliğ’de, yıllara sari inşaat işlerinde de faaliyetin ayni şekilde sonuçlanması halinde de, örtülü kazanç dağıtımı hükümlerinin geçerli olacağı açıklanmıştır.

Ayrıca, tebliğin son paragrafında, yıllara sari inşaat ve onarım ile iştigal eden firmaların avans kâr payı tutarının tespiti ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.www.ozdogrular.com

III- 6 SERİ NO.LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ’NİN AVANS KÂR PAYI DAĞITIMI İLE İLGİLİ VERGİSEL SONUÇLARI

Yukarıda anılan makalemizde, o tarihteki hali hazır mevzuata göre, muhtemel avans kâr payı dağıtımının nasıl olabileceği esas alınarak, örnek olaylarla ayrıntılı değerlendirmeler yapılmıştı. Bu değerlendirmeler, yürütülmesi Danıştay 4. Dairesi tarafından durdurulmuş 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 15.6.6. bölümündeki açıklamaların, yeni düzenlemede de esas alınabileceği varsayımına dayandırılmıştı. Zira, avans kâr payı dağıtımının iki temel vergisel sonucu olacaktır. Birincisi, GVK’nın 94/6-b maddesine göre yapılan vergi kesintisi, ikincisi de avans kâr payı dağıtımının, örtülü kazanç dağıtımı karşısındaki durumudur.

6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde de bu iki temel vergisel sonuç ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Ancak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’ndeki avans kâr payı dağıtımı ile ilgili açıklamalarda, dağıtımın yapıldığı hesap döneminin zararla sonuçlanması veya dağıtımı yapılan kârdan daha düşük kâr çıkması halinde yapılacak işlemler (avans kâr payının geri çağrılması, kesilen vergilerin mahsup ve iadesi) ayrıntılı olarak belirtilmiştir. www.ozdogrular.com

6 Seri No.lu Tebliğ’de dikkati çeken husus, zarar veya düşük kâr halleri durumunda ortaklara dağıtılan avans kâr paylarının geri çağrılmaması ve bu kâr payları üzerinden yapılan vergi kesintisinin iade veya mahsup işlemine yer verilmemesidir. Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğ taslağını incelediğimizde bu sorunun cevabını bulmaktayız. Zira, yukarıda özetlediğimiz tebliğ taslağından görüleceği üzere, hesap döneminin zararla sonuçlanması veya eksik kâr çıkması halinde, genel kurulun, dağıtılan avans kâr paylarının olağanüstü yedek akçelerden karşılanması kararının alınmasını gerektirmektedir. Bu durum, doğal olarak hesap dönemi içinde dağıtılan avans kâr paylarının geri çağrılması yerine, olağan üstü yedek akçelerden karşılanmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, olağan üstü yedek akçelerden dağıtılan avans kâr payının karşılanması, yine bir kâr dağıtımı olmakla birlikte, burada dağıtılan avans kâr payı üzerindeki vergi kesintisi, artık olağan üstü yedek akçelerin dağıtılması karşılığında yapılması gereken vergi kesintisi yerine kaim olacaktır.

Öte yandan, bize göre tebliğ’de en önemli vergisel sonuç, örtülü kazanç dağıtımı ile ilgili düzenlemedir. Tebliğ’de, önceki düzenlemeden farklı olarak, avans kâr payının dağıtıldığı hesap döneminin zararla sonuçlanması veya dağıtılan avans kâr payından daha düşük kâr çıkması durumunda, avans kâr payını, doğrudan doğruya örtülü kazanç dağıtımı saymasıdır. Oysa, 1 Seri No.lu Kurumlar Tebliği’nde, yukarıda anılan halleri hariç tutarak, yalnızca, avans olarak dağıtılan kâr payının kazançla karşılanabilen kısmının geriye çağrılması durumunda transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtım hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Eski tebliğin bu bölümü ile ilgili açıklamalar ve örnek olaylar yukarıda bahsi geçen makalemizde ayrıntılı olarak bahsedilmiştir.

Tebliğ’deki örtülü kazanç dağıtımı ile ilgili bu düzenlemeye göre, hesap döneminin zararla sonuçlanması veya dağıtılan avans kâr payından daha düşük kâr çıkması halinde, avans kâr payı dağıtıldığı tarihten itibaren örtülü kazanç sayılacaktır. Yani bu tarihten itibaren dağıtılan avans kâr payı, artık ortaklar tarafından şirketten çekilen borç para olarak değerlendirilecek ve emsaline uygunluk ilkesine göre faiz hesaplanarak şirkete gelir kaydedilecek, ayrıca, hesaplanan bu faiz üzerinden de KDV tahakkuk ettirilecektir. Bize göre bu düzenleme hukuki ihtilaflara yol açabilecek niteliktedir. Bu Tebliğle, halka açık olmayan şirketlerde avans kâr payı dağıtımı daha kanun yürürlüğe girmeden işlerliğini ve talep edilebilirliğini yitirecektir. Zira, avans kâr payı dağıtımının yapıldığı tarihten itibaren hesap döneminin sonuna kadar ekonomik ve ticari hayatın belirsizliği her zaman gündemdedir. Dağıtımın yapıldığı tarihe kadar olumlu giden ekonomik ve ticari konjönktür, bu tarihten sonra, son derece olumsuz seyrederek hesap dönemi zararla veya dağıtılan kârdan daha düşük bir kârla sonuçlanabilir. Bu durum, ticari ve ekonomik hayatın normal icabıdır. Nitekim, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde, bu husus göz önüne alınarak, zarar veya düşük kâr halleri hariç tutulmuş, örtülü kazanç dağıtımının varlığını, avans olarak dağıtılan kâr payının, hesap dönemi kârıyla karşılanmış olmasına rağmen, geri çağrılmasına bağlamıştır. Yani 1 Seri No.lu Tebliğ, örtülü kazanç dağıtımı için, avans kâr payı dağıtımı ile ilgili olarak bir muvazaanın varlığını aramıştır. Oysa, 6 Seri No.lu Tebliğ’de, böyle bir unsurun varlığı aranmayarak, son derece ticari ve ekonomik hayatın doğal icapları gereği, hesap döneminin zararla sonuçlanması veya düşük kâr çıkması halleri dahi, dağıtılan avansın, örtülü kazanç dağıtımı sayılması için yeterli sayılmıştır.

Bize göre, örtülü kazanç dağıtımı sayılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yukarıda anılan tebliği taslağında bahsedildiği üzere, söz konusu hallerin varlığı halinde, avans kâr payının olağan üstü yedek akçelerle mahsubunun yapılmaması veya dağıtılan avans kâr payının, hesap dönemi kazancı ile karşılanan kısmının da, ortaklardan geri çağrılması durumu, örtülü kazanç dağıtımı olarak değerlendirilmesi gerekir.

Ayrıca, Tebliğ’e göre, anılan hallerin varlığı nedeniyle, avans kâr payı dağıtımının yapıldığı tarihten itibaren örtülü kazanç dağıtımının kabul edilmesi, yayımlandığı takdirde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliği ile çelişecektir. Aynı zamanda, avans kâr payı dağıtımının bir anlamda cezalandırılması sonucunu yaratan bu yaklaşım, hukuki açıdan da zafiyet taşımaktadır. Zira, bize göre, hesap döneminin anılan haller ile sonuçlanması karşısında, genel kurulun, dağıtılan avans kâr payını, olağan üstü yedek akçelerden karşılanması veya mahsubu kararı alıncaya kadar, dağıtılan kârın Hukuki Olarak Avans Kâr Payı Olduğudur. Aksi takdirde, Yeni TTK’daki düzenlemenin sonucu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tebliği’ne dayanmak zorunda olan Maliye Bakanlığı Tebliği, hukuki yönden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tebliği’nin hukuki sınırlarını aşmış olacaktır. 1 Seri No.lu Tebliğ’in yayımlandığı tarihte (2007 Yılı), eski TTK’da bir düzenleme ve bu düzenlemenin dayanağı olan bir tebliğ olmamakla birlikte, 1 Seri No.lu Tebliğ’in örtülü kazanç dağıtımı yönünden hukuki çerçevesi, SPK Tebliği’ne dayanmaktaydı. Örtülü kazanç dağıtımının varlığı da bize göre son derece doğru bir hukuki yaklaşımla muvazaanın varlığına bağlanmıştı. Aynı yaklaşımın, 6 Seri No.lu Tebliğ’de de geçerli olması gerekirdi.www.ozdogrular.com

IV- UYGULAMAYA İLİŞKİN ÖR-NEK OLAYLAR

A- AVANS KÂR PAYI DAĞITIMI

(X) A.Ş’ nin 2012 Yılı 2. Geçici Vergi Dönemi (6 aylık) kurumlar vergisi beyanı aşağıdaki gibidir;

 
















Ticari Bilanço Kârı

800.000,00 TL


Mali Kâr

1.000.000,00 TL


Hesaplanan KV.

200.000,00 TL




Şirketin ödenmiş sermayesi 10.000.000,00 TL olup, 1. tertip yasal yedek akçe sınırına ulaşılmış değildir.

Şirketin bir önceki yıl ticari bilanço kârı, 1.500.000,00 TL, mali kârı 2.000.000,00 TL olup, KV karşılığı 400.000,00 TL, eski TTK’ya göre ayrılan 1. tertip yasal yedek akçe (1.100.000 x 0.05=) 55.000,00 TL’dir. Şirket, söz konusu yılda kâr dağıtmamış, söz konusu vergi karşılığı ve yasal yedek akçeden sonra kalan kâr, olağan üstü yedek akçelere ayrılmıştır. Olağan üstü yedek akçelere ayrılan tutar; (1.500.000- 400.000- 55.000=) 1.045.000,00 TL’dir. Şirketin geçmiş yıl zararları yoktur.

Şirket yönetim kurulu, genel kurulun verdiği yetkiye dayanarak 2012 Yılı 2. geçici vergi döneminde doğan ticari kâr üzerinden ortaklara avans kâr payı dağıtımına karar vermiştir. Dağıtılacak avans kâr payı tutarı; 2. geçici vergi döneminde doğan ticari bilanço kârı üzerinden yasal yedek akçeler ve vergi karşılıkları ayrıldıktan sonra, kalan kısmın Tebliğ’de belirtildiği üzere yarısıdır. www.ozdogrular.com

 .



















































Ticari Bilanço Kârı

800.000,00 TL


Hesaplanan KV.

200.000,00 TL


KALAN

600.000,00 TL


I. tertip y.y.akçe(800*0.05=)

40.000,00 TL


(YTTK md. 519)
2.tertip y.y. akçe

6.000,00 TL


— I.tertip temettü(10.000.000*0.05=)

500.000,00 TL


—600.000- 540.000=)*0.10
KALAN

554.000,00 TL


Dağıtılabilir Avans Kâr Payı (554.000/2=)

277.000,00 TL


GVK md. 94/6-b (277.000x0.15=)

41.550,00 TL


Ortaklara Dağıtılacak Net Avans Kâr Payı

235.450,00 TL



 

 

B- HESAP DÖNEMİNİN ZARARLA SONUÇLANMASI HALİ

Yukarıdaki örnekteki şirketin, 2012 yılı hesap döneminin, dolaysıyla nihai kurumlar vergisi beyannamesinin aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım;

.















Ticari Bilanço Zararı—1.500.000,00 TL
Mali Kâr(-) 700000,00 TL
Hesaplanan KV.-

.

Bu durumda şirket genel kurulu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğ taslağına göre, 2. geçici vergi döneminde çıkan ticari bilanço kârı üzerinden dağıttığı 235.450 TL avans kâr payını, bir önceki yılda olağan üstü yedek akçelere ayrılan 1.045.000,00 TL’den mahsup edilmek üzere karar almak zorundadır. 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’ne göre ise, dağıtılan avans kâr payı, dağıtıldığı tarihten itibaren örtülü kazanç dağıtımı sayılacaktır.www.ozdogrular.com

C- HESAP DÖNEMİ KÂRININ, AVANS OLARAK DAĞITIMI YAPILAN KÂRDAN DÜŞÜK OLMASI HALİ

Yukarıda örnek konusu olan şirketin, 2012 yılı hesap dönemi kurumlar vergisi beyanı aşağıdaki gibi olsun;























Ticari Bilanço Kârı

300.000 TL


Mali Kâr

1.100.000 TL


Hesaplanan KV.

220.000 TL


Hesap Dönemi Net Kârı

80.000 TL


DAĞITILAN AVANS KÂR PAYI

235.450 TL



Bu durumda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Tebliğ taslağına göre, hesap dönemi kârının dağıtılan avans kâr payını karşılamaması nedeniyle, yine şirket genel kurulunun, olağan üstü yedek akçelerde mevcut, 1.045.000,00 TL’den dağıtılan avans kâr payını (235.450,00 TL’yi) mahsup etmesi gerekir. 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre de; hesap dönemi kârı ile karşılanmayan dağıtılan avans kâr payının kısmı (235.450,00- 80.000,00=) 155.450,00 TL ortaklara dağıtılan örtülü kazanç sayılacaktır (Yedek akçelerle ilgili ayrıntılı hesaplara girilmemiştir. Zira, hesap dönemi ticari bilanço kârına göre, yeniden yedek akçe hesaplanarak, avans kâr payı dağıtımı sırasında hesaplanan yedek akçelerle mahsup yapılması gerekir.).

V- SONUÇ

Bilindiği üzere, 6102 sayılı Yeni TTK 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu tarihte yürürlüğe girecek maddelerden biri de, yukarıda belirttiğimiz üzere, avans kâr payı dağıtımı ile ilgili 509/3. maddesidir. Madde avans kâr payı dağıtımının işlerliğini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çıkaracağı tebliğe bağlamıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bugüne değin Resmi Gazete’de, avans kâr payı dağıtımı ile ilgili yayımlanmış bir tebliği bulunmamakla birlikte, şubat ayında yayınlanmış bir tebliğ taslağı mevcuttur. Maliye Bakanlığı bu tebliğ taslağını göz önünde bulundurarak, 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde avans kâr payı dağıtımı ile vergisel düzenlemeler yapmıştır.

Yazımızda, avans kâr payı dağıtımının, Maliye Bakanlığı’nın söz konusu tebliğindeki vergisel sonuçları ile ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, özellikle tebliğin, avans kâr payı dağıtımının, örtülü kazanç dağıtımına ilişkin düzenlemelerinin hukuki ihtilaflara neden olacak düzenlemeleri içerdiği, tebliğin bu hali ile uygulanması durumunda, müessesenin cazibesini yitireceği ve işlerliğini olumsuz yönde etkileyeceği kanaatini taşımaktayız(3).

 

Ferhat FAHRAN*

Yaklaşım

(*) YMM (E. Baş Hesap Uzmanı)

(1) 05.05.2012 tarih ve 28283 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2) Ferhat FAHRAN, “Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre Muhtemel Avans Kâr Payı Dağıtımı ve Ortakların Tercihi Yönünden Değerlendirilmesi”, Yaklaşım, Mart 2012, Sayı: 231,s. 150-157

(3) BDO’nun, 16.05.2012 tarih ve 2012/057 sayılı “Avans Kâr Payı Dağıtımının Vergisel Yönüne İlişkin Yeni Düzenlemeler” Sirküleri

http://www.ozdogrular.com/content/view/19428/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)