FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

12 Haziran 2011 Pazar

İntifa Hakkı İle Kuru Mülkiyet İntikalinin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Yönünden Vergilendirilmesi

 
İntifa hakkı ile kuru mülkiyetin ivazsız veya veraset yoluyla intikal etmesi halinde Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) yönünden ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği hususunda açıklamalara daha önce yayımlanan makalemizde yer verilmiştir(1).
I- GİRİŞ
Geçen süre içinde gelen sorulardan konunun biraz daha örneklendirilerek tekrar açıklanmasının faydalı olacağı anlaşıldığından intifa hakkı ile kuru mülkiyetin ivazsız veya veraset yoluyla intikali durumu veraset ve intikal vergisi yönünden yeniden inceleme konusu yapılmıştır.
II- TANIMLARIN ANLAMI
A- İNTİFA HAKKI
Başkasına ait olup iktisadi bir kıymet arz eden her hangi bir şeyin kendisini koruyarak, geçici bir süre için onu kullanmak ve ondan faydalanmak yetkisini belirli bir şahsa sağlayan irtifak hakkı çeşididir. Bu hak bir kimseye, diğerinin malı üzerinde tam bir istifade (kullanma/semerelerinden faydalanma) hakkı verir.
İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahiptir (TMK md. 803).
Örnek: Başkasına ait bahçeli meskenin üzerinde intifa hakkına sahip olan kimse, belirlenen süre kadar bahçedeki kulübeyi kullanır, varsa kuyunun suyundan faydalanır, bahçeyi tahrip etmeden meyvesinden ve odunundan yararlanır. Bu surette bahçenin fer’i zilyedi sayılır. Ancak intifa hakkı sahibi, malın özüne zarar verecek bahçedeki ağaçları söküp tarla haline getirme gibi davranışlarda bulunamaz. Bahçenin malikinin durumu ise, intifa hakkı süresince kullanma ve yararlanma yetkisi sınırlandırılmış, kuru mülkiyet sahibi niteliğini kazanmış kişi şeklinde ifade edilebilir.
İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar. İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkması ile sona erer (TMK md. 794-797) İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer.
Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir (TMK md. 806) Ayrıca intifa hakkı, şahsa bağlı bir hak olup sahibinin ölümü ile son bulmakta ve kuru mülkiyetle birleşmektedir. Diğer bir ifade ile intifa hakkı, sahibi öldüğü zaman mirasa dahil olmamakta, doğrudan kuru mülkiyet sahiplerine geçmektedir(2).
Başkasına ait bir eşya veya mal varlığı üzerinde belli bir kişiye tam yararlanma olanağı sağlayan bir sınırlı ayni hak olan ve iktisadi bir değer niteliğine sahip intifa hakkı, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinde tanımlanan mal kapsamına girmekte olup bir kişiden diğer bir kişiye intikalinin vergiye tabi tutulması gerekir. İntifa hakkının şahsa bağlı bir hak olması vergilendirmeyi etkilemez. Anılan Kanun’da intifa hakkının veraset yolu ile veya ivazsız suretle intikalinin vergiden istisna edileceğine dair bir hüküm de bulunmamaktadır.
Bu durumda, intifa hakkının veraset yolu ile intikalinde vergilendirme işlemlerinin mirastan ayrı yapılması gerekmektedir. Verginin mükellefi ise intifa hakkı kendisine intikal eden kuru mülkiyet sahibinin olacağı açıktır. Kuru mülkiyet sahibinin kanuni ya da mansup mirasçı veya tamamen farklı bir kişi olmasının vergilendirme bakımından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Bu açıklamalar çerçevesinde, murisin sahibi olduğu intifa hakkının, kuru mülkiyet sahibi olan mirasçılara intikali, ivazsız bir intikal olup, bu intikal nedeniyle veraset ve intikal vergisi aranılması gerekir(3).
İntifa hakkının bedelsiz olarak başkası adına tesis edilmesi işleminin ivazsız intikal (hibe) olarak değerlendirilmesi ve VUK’un 267 ve 296. maddeleri uyarınca tespit edilecek değeri üzerinden veraset ve intikal vergisi tarh edilmesi gerekmektedir(4).
B- KURU MÜLKİYET
İntifa hakkı başkasına ait olmak üzere sahip olunan mülkiyet şeklidir. Kuru mülkiyette o gayrimenkul ve menkul maldan yararlanma hakkı kanun gereği veya akit ile başkasına ait kılınmıştır. Kuru mülkiyet hakkına sahip olanın bu maldan yararlanması söz konusu değildir.
Sağlar arasında ivazsız bir tarzda vukubulan intikaller hariç olmak üzere kuru mülkiyet halinde intikal eden mallar (Kuru mülkiyet halinde kaldığı müddetçe) veraset ve intikal vergisinden müstesnadır (VİVK, md. 4/j).
Kuru mülkiyetin sağlar arasında karşılıksız bir surette devri veraset ve intikal vergisine tabidir. Ancak, bu mülkiyetin veraset yoluyla intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulmuştur(5).
Kuru mülkiyet hakkı, sahip olan kimseye herhangi bir gelir ve yarar sağlamayan ve mal varlığında da bir değişiklik meydana getirmeyen haktır. Bu hakkın elde edilmesi daha çok intifa hakkının herhangi bir sebep sonucu ortadan kalkmasıyla tam mülkiyete sahip olabilmek için bir basamak teşkil etmektedir.
Veraset yolu ile vaki intikallerde, kuru mülkiyet kişilerin iradesi dışında ve yasa gereği intikal ettiği için bu gibi durumlarda hakkın kötüye kullanılması ve muvazaa yoluna gidilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak, uygulamada daha az vergi ödemek amacıyla, sağlar arasında kuru mülkiyetin bağışlanması halinde vergilendirme malın kuru mülkiyetinin intikal ettiği tarihteki değeri üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle, suistimale ve vergi kaybına neden olan sağlar arasındaki kuru mülkiyetin ivazsız intikali verginin kapsamında bulunmaktadır(6).
Sağ kalan eşin intifa hakkını seçebilme uygulamasının sona ermesi ile istisna kapsamında kalan kuru mülkiyet devirlerine ilişkin işlemlerde oldukça azalmıştır(7). Ancak ölüme bağlı tasarruflarda bu nevi intikal söz konusu olabilmektedir(8).
Sağlar arasında ivazsız kuru mülkiyet intikali, veraset ve intikal vergisinden istisna tutulmaz ve intikal tarihi itibariyle vergilendirilir.
Kuru mülkiyete ilişkin vergi alacağı, intikal ettiği tarihte doğduğundan bu tarih itibariyle hesaplanıp intifa hakkı, kuru mülkiyetle birleşerek tam mülkiyete dönüştüğü tarihe kadar tecil edilmektedir(9).
Tecil edilen vergi kuru mülkiyetin tam mülkiyete dönüştüğü anda düzeltilmek suretiyle tahsili cihetine gidilir. Bu anlamda bu uygulamanın bir istisna hükmünden çok vergi ertelemesi olduğunu söylemek mümkündür(10).
III- İNTİKALE KONU GAYRİMENKULÜN VERGİYE TABİ DEĞERİNİN TESPİTİ
İntikale konu gayrimenkulün vergiye tabi değerinin, intifa hakkının tam mülkiyete dönüştüğü tarihindeki emlak vergisi değerinin mi? yoksa kuru mülkiyet sahibine intikal ettiği tarihteki emlak vergisi değerinin mi dikkate alınacağı hususunda tereddüde düşüldüğü görülmektedir. Bu konuda verilen bir Özelge şu şekildedir.
“…Bu hükümlere göre, ....’in 27.08.1990 tarihinde vefatı üzerine, sahibi olduğu gayrimenkulün intifa hakkının eşi ...’e intikalinden dolayı veraset ve intikal vergisinin tahakkuk ettirilip tahsil edilmesi, intifa hakkı devam ettiği sürece kuru mülkiyete isabet eden verginin ise tahakkuk ettirilip tecil edilmesi gerekir.
İntifa hakkı, sahibinin ölümü nedeniyle kuru mülkiyetle birleşmesi halinde ise kuru mülkiyet sahibinin bu tarihte ve malın ilk ölüm tarihindeki değeri üzerinden vergilendirilmesi gerekir.
...’e intikal eden intifa hakkından dolayı hissesine isabet eden tutar istisna haddi altında kaldığından adına vergi tahakkuk ettirilmediği, kuru mülkiyet sahibi... adına tahakkuk ettirilerek tecil edilmesi gereken vergi ise daha önce tahsil edildiğine göre, intifa hakkı sahibinin 05.02.2002 tarihinde vefatı üzerine, intifa hakkı ile kuru mülkiyetin birleşmesinde, yeni bir ivazsız intikalden söz edilerek vergi istenmesi, vergide mükerrerlik doğuracaktır...”(11)
Bakanlık görüşünden de anlaşılacağı üzere, veraset yoluyla intikale konu olan gayrimenkulün ölüm tarihindeki değeri esas alınarak veraset ve intikal vergisinin hesaplanması gerekir.
IV- KONUYA İLİŞKİN ÖRNEKLER
Örnek-1: Bay (A) satın aldığı dairenin intifa hakkını kendi üzerinde bırakarak kuru mülkiyetini oğlu Bay (B)’ye ivazsız bir surette devretmiştir.
Bu olayımızda, dairenin tümü için bildirilecek değer üzerinden intifa hakkı sahibi olan Bay (A)’nın yaşı dikkate alınmak suretiyle(12) Vergi Usul Kanunu’nun 296. maddesindeki değerleme esaslarına göre intifa hakkının ve kuru mülkiyetin değerleri ayrı ayrı tespit edilir. Tespit edilen kuru mülkiyetin değeri üzerinden kuru mülkiyet sahibi olan çocuk Bay (B) adına veraset ve intikal vergisi salınacaktır. Bu intikal istisna (tecil) kapsamına girmediği için vergi kanuni süresinde tahsil edilecektir.
Çocuk kuru mülkiyeti kendi mali imkânları ile satın alması halinde bu aşamada veraset ve intikal vergisi yönünden yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.
Örnek-2: Baba (C)’nin vefatı üzerine terekeye dahil bir meskenin intifa hakkı eş (D)’ye, kuru mülkiyeti ise çocuk (E) de kalmıştır. Eş (D) kendisine intikal eden intifa hakkı nedeniyle veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermiş ve genel hükümler çerçevesinde hesaplanan vergisini ödemiştir.
Çocuk (E)’ye intikal eden kuru mülkiyetin vergisi ise alınan veraset ve intikal vergisi beyannamesi üzerinden ve intikal tarihi itibariyle hesaplanıp tecil edilmiştir. Tecil hükmü, tam mülkiyete dönüşüne kadar devam edecektir.
Örnek-3: Bay (Z)’den veraset yoluyla intikal eden eve ait intifa hakkı eşi (F)’ye verilmiştir. Eş (F) kendisine intikal eden intifa hakkı nedeniyle veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermiş ve genel hükümler çerçevesinde hesaplanan vergisini ödemiştir. Çocuk (G)’ye intikal eden kuru mülkiyetin vergisi ise alınan veraset ve intikal vergisi beyannamesi üzerinden ve intikal tarihi itibariyle hesaplanıp tecil edilmiştir.
Daha sonra eş (F)’nin de ölümü üzerine, intifa hakkı kuru mülkiyet ile birleşerek tam mülkiyete dönüşmüştür.
Bu örneğimizde tecil edilen vergi, kuru mülkiyetin tam mülkiyete dönüştüğü anda düzeltilmek suretiyle tahsili cihetine gidilecektir. Kuru mülkiyete ait olup tecil edilen verginin tahsili için 6183 sayılı Kanun’un 37. maddesi uyarınca vergi dairesince kuru mülkiyet hakkı sahibi (G)’ye bir yazı ile bildirilecektir. Bu şekilde yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren bir aylık ödeme süresi başlayacak olup, tecil edilen verginin bu süre içinde ödenmesi gerekir(13).
Örnek-4: Bayan (İ) veraset yoluyla kendisine intikal eden intifa hakkını, kuru mülkiyet hakkına da sahip olan kızı (H)’ya bağışlamıştır.
Örneğimizdeki Bayan (İ)’nin bağışladığı intifa hakkı nedeniyle kuru mülkiyet sahibi kızı (H) yeniden beyanname vermeyecek ancak tecil edilen veraset ve intikal vergisini ödemesi yeterli olacaktır.
Maliye Bakanlığı bu durumu değerlendirirken iki intikalin (varlığını kabul etmekle birlikte vergide mükerrerlik olabilir düşüncesi ile sadece tecil edilen verginin tahsilini yeterli bulmaktadır(14).
Örnek-5: Bir gayrimenkulün intifa hakkı sahibi (B) ve kuru mülkiyet sahibi de (C)’dir. İntifa hakkı sahibi (B)’nin vefatı nedeniyle üzerinde bulunan intifa hakkı (C)’deki kuru mülkiyet ile birleşerek tam mülkiyete dönüşmüştür.
Bu örneğimizdeki, intifa hakkının veraset yolu ile intikalinde vergilendirme işlemlerinin mirastan ayrı yapılması gerekmektedir. Verginin mükellefi ise intifa hakkı kendisine intikal eden kuru mülkiyet sahibinin olacağı açıktır. Kuru mülkiyet sahibinin kanuni ya da mansup mirasçı veya tamamen farklı bir kişi olmasının vergilendirme bakımından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Bu açıklamalar çerçevesinde, (B)’nin ölümü üzerine sahibi bulunduğu intifa hakkının ilgili olduğu gayrimenkulün kuru mülkiyet sahibi olan (C)’ye intikali, ivazsız bir intikal olup, bu intikal nedeniyle veraset ve intikal vergisinin aranılması gerekmektedir(15).
Örnek-6: Baba (K)’nın vefatı üzerine eşi (M)’ye ve oğlu (N) ile kızı (S)’ye bir daire intikal etmiştir. Kanuni mirasçılar anne ve çocukları aralarında vardıkları anlaşma uyarınca anneye dairenin intifa hakkı bırakılırken kuru mülkiyet iki çocuğa eşit olarak paylaştırılmıştır. Anne ve çocukların beyanı üzerine intifa hakkına ilişkin veraset ve intikal vergisi tahakkuk ettirilerek tahsil edilmiş, kuru mülkiyete ilişkin vergi ise hesaplanarak tecil edilmiştir.
Daha sonra çocuklar kuru mülkiyet hisselerini anneleri (M)’ye bağışlamışlardır. Böylece anne üzerinde intifa hakkı ile kuru mülkiyet birleşerek tam mülkiyet gerçekleşmiştir.
Bu durumda, önceden çocuklar adına tarh edilerek istisna nedeniyle tecil edilen vergi terkin edilir. Anne (M) ise çocuklarının kendisine bağışladığı kuru mülkiyet nedeniyle intikal tarihinden itibaren bir ay içinde beyanname vererek hesaplanacak veraset ve intikal vergisini kanuni süresi içinde ödemesi gerekir. Kuru mülkiyetin değeri, Vergi Usul Kanunu’nun 296. maddesindeki değerleme esaslarına göre tespit edilecektir.
Daha önce, kuru mülkiyetin iktisabı anında iki ayrı tarafa iki ayrı intikal (kuru mülkiyet ve intifa haklarının intikali) gerçekleştiğinden ve sadece intifa hakkı vergilendirilmiş olduğundan; bu kez kuru mülkiyetin de vergilendirilmesi yoluna gidilecektir. Ancak, buradaki yeni vergileme, intifa hakkı sahibi adına yapılacaktır. Çünkü, mülkiyet hakkı, intifa hakkı sahibi lehine gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, başlangıçtaki intikale göre kuru mülkiyetin vergisi, artık bu hakkın ilk sahiplerinden alınmayacaktır(16).
Zaten kuru mülkiyet sahibi üzerine intikalin gerçekleştiği andan itibaren bu kişinin mal varlığında fiziki artış olmadığı gibi ekonomik tasarruf etme imkanını da artırmamıştır. Kuru mülkiyet için istisna getirilmesinin sebebi de budur. İstisnanın devamı süresi içinde kuru mülkiyet sahibinin intifa hakkı sahibi lehine bir bağışta bulunması mülkiyetin, intifa hakkı sahibi üzerinde tamamlanacağı anlamını taşıdığı için bağışa ait verginin mükellefi de intifa hakkı sahibi olacaktır. Kuru mülkiyet sahibi üzerinde tam mülkiyet tamamlanmadığı için alınacak vergi de bulunmamaktadır.
Örnek-7: Bay (T) sahibi olduğu gayrimenkulün kuru mülkiyet hakkı kendi üzerinde kalmak şartıyla çocukları adına intifa hakkı tesis ettirmiştir. Daha sonra çocuklarının intifa haklarından feragat ederek babası ve annesi lehine intifa hakkı tesisini istemişlerdir.
Örneğimizdeki intikalleri;
- Babanın sahibi olduğu gayrimenkulün kuru mülkiyet hakkı kendi üzerinde kalmak şartıyla çocuklarına intifa hakkı satış yoluyla intikal etmiş ise bu işlem veraset ve intikal vergisinin konusuna girmemektedir.
- İntifa hakkının çocuklara ivazsız bir suretle intikal etmesi durumunda ise vergiyi doğuran olayın intikal tarihinde gerçekleştiği kabul edileceğinden, intifa hakkı intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutulacaktır.
- Çocukların intifa haklarından ivazsız feragat etmeleri nedeniyle bu hakkın feragat tarihi itibariyle değerlemesinin yapılması ve kuru mülkiyet sahibinin yaşı dikkate alınmak suretiyle Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’nun 296. maddesinde belirtilen esaslara göre değerinin tespit edilmesi ve veraset ve intikal vergi aranılması gerekir(17).
Örnek-8: Bay (V) sahibi bulunduğu gayrimenkulün intifa hakkı kendi üzerinde kalmak şartıyla kuru mülkiyetini iki çocuğuna satmıştır. Daha sonra Bay (V)’nin vefatı üzerine, intifa hakkı çocuklardaki kuru mülkiyet ile birleşerek tam mülkiyete dönüşmüştür.
İntifa hakkının veraset yolu ile intikalinde vergilendirme işlemlerinin mirastan ayrı yapılması gerekmektedir. Verginin mükellefi ise intifa hakkı kendisine intikal eden kuru mülkiyet sahibi çocuklardır. Kuru mülkiyet sahibi çocukların kanuni ya da mansup mirasçı veya tamamen farklı bir kişi olmasının vergilendirme bakımından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Buna göre, Bay (V)’nin ölümü üzerine sahibi olduğu intifa hakkının, kuru mülkiyet sahibi olan çocuklara intikali, veraset ve intikal vergisine tabi olup, çocukların intifa hakkı intikaline ilişkin olarak VUK hükümleri uyarınca tespit edilecek değer üzerinden veraset ve intikal vergisi beyannamesi vererek hesaplanan vergiyi ödemeleri gerekmektedir(18).

Mehmet AKARSLAN*
Yaklaşım
*        Gelir İdaresi Başkanlığı, Grup Başkanı
(●) Bu yazıda yer alan görüşler tümüyle yazarına ait olup, hiçbir biçimde Kurumu’nu bağlamaz; Kurumu’nun görüşü olarak kullanılamaz ve değerlendirilemez.
(1) Mehmet AKARSLAN, “İntifa Hakları ile Kuru Mülkiyetin Vergilendirilmesi”, Yaklaşım, Sayı: 173, Mayıs 2007, s.124-130
(2) Turgut AKINTÜRK, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Özel Borç İlişkileri, 10. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, Eylül 2001, s. 439; Yılmaz ÖZER - Osman GENÇ, Vergi Rehberi-3, Gayrimenkul Sahiplerinin Vergi Rehberi, Öğretmenler Matbaası, Ankara 1983, s.145
(3) Maliye Bakanlığı’nın, 19.06.2003 tarih ve 26296 sayılı; 15.07.2002 tarih ve 31305 sayılı Özelgeleri ile İstanbul Defterdarlığı’nın, 28.10.2005 tarih ve 693 sayılı Özelgesi’nde yer alan görüşler bu yöndedir.
(4) İstanbul Defterdarlığı’nın, 09.01.2004 tarih ve 100 sayılı Özelgesi; Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü (BAHUM)’nün 24.05.2001 tarih ve 18 O 29 sayılı görüşü.
(5) Yılmaz ÖZER - Osman GENÇ, age, s.143
(6) 21 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Genel Tebliği’nde de bu yönde açıklama yer almaktadır.
(7) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 499. maddesinde yer alan hükümle; sağ kalan eşin, intifa hakkını tercih edememesi ve sadece mirastan diğer mirasçılarla birlikte olma durumuna göre mülkiyet hakkını alması uygulaması korunmuştur.
(8) TMK’nın “Mirasın Paylaşımı” bölümünün paylaşmanın nasıl yapılacağına ilişkin ayrımının “Aile Konutu ve Ev Eşyasının Sağ Kalan Eşe Özgülenmesi” başlıklı 652. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında;
     “Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
     Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya miras bırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.” hükmü yer almaktadır.
     Bu hüküm ile genel uygulamaya istisna olabilecek şekilde sağ kalan eşin maddede belirtilen neviden miras grubu mal için intifa hakkı tanıması ile kuru mülkiyetin intikalinde vergi aranmayacağına ilişkin hüküm yeniden uygulama imkanı bulmuştur.
(9)  VİVK İç Genelgesi Seri No: 1986/7
(10) Mehmet MAÇ - Tarık JAMALİ, Veraset Hibe ve Ölüm, Denet Yayıncılık, Kasım 1999, İstanbul, s. 125
(11) 16.05.2003 tarih ve 20634 sayılı Özelge.
(12) Vergi Usul Kanunu’nun 296. maddesinde; veraset yoluyla veya sair suretle ivazsız ve bedelsiz bir tarzda intikal eden intifa hakları değerlenirken, İntifa hakkı sahibinin intikal tarihindeki yaşının esas alınarak değer tespiti yapılacağı öngörülmektedir. İntifa hakkı ve kuru mülkiyet değerlerinin tespiti için Yaklaşım Dergisi’nin 173. sayısında yayımlanan makalemize bakınız.
(13) Hususi Kanunu’nda ödeme müddeti gösterilmemiş olan, veraset yoluyla meydana gelen intifa hakkının ait olduğu kuru mülkiyet hissesine ait verginin ödenme süresi, 6183 sayılı Kanun’un 37. maddesiyle tayin edilmiş olan bir aylık ödeme müddeti içinde ödenecektir.
(14) 30.07.1986 tarih ve 1986/7 Seri No.lu VİVK İç Genelgesi.
(15) Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 15.07.2002 tarih ve 031305 sayılı Özelgesi’ndeki görüşte bu yöndedir.
(16) Nadir ARICA, Uygulamalı ve Yorumlu 7338 Sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Kazancı Matbaacılık, 1981, s.73
(17) Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, 19.03.2009 tarih ve 30839 sayılı Özelgesi’ndeki görüşü de bu yöndedir.
.ozdogrular.com

twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)