6111 Sayılı Kanun'un en önemli hükümlerinden biri kasa ve cari hesap düzeltmesine ilişkindir. Sadece Kurumlar Vergisi mükelleflerini ilgilendiren bu imkândan yararlanmak için son başvuru tarihi önümüzdeki perşembe günüdür.
Bu düzenleme ile şirketlerin gelecek dönemlere rahat bir şekilde girmeleri sağlanmış olacaktır. Zira 2011 yılı başında yasalaştırılan Türk Ticaret Kanunu ile artık ortakların şirkete borçlanmaları yasaklanmaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesi ile hayata geçecek bu hüküm ile aksi durumda önemli cezai yaptırımlar söz
Uygulamadan yararlanmak son derece basit. Kurumlar Vergisi mükellefleri her ne nedenle oluşmuş olursa olsun 31/12/2010 tarihli bilançolarında yer alan ve gerçekte kasalarında olmadığı halde var görülen yüksek tutardaki hesapları %3'lük bir vergi ödemek suretiyle netleştirebilme imkânına sahip olacaklar. Aynı durum kayıt dışı harcamalarını kasa yerine ortaklar cari hesabına atmak suretiyle muhasebeleştiren kurumlar bakımından da geçerli olacaktır. Ortaklar cari hesabının borç bakiyesi %3 vergi ödenmek suretiyle sıfırlanabilecektir. Bu işlemi yapan işletmeler 2010 yılına ilişkin olarak ortaklardan alacaklarına faiz hesaplamak durumunda da kalmayacaklardır.
Burada önemli olan bir konu, gerek kasa gerekse ortaklardan alacakların düzeltilmesi sonucu sermayesinin 2/3'ten fazlasını kaybetme nedeniyle durumunda kalabilecek işletmelerin sermaye artırmaları gerektiğini de unutmamalarıdır.
Stok ve demirbaşlara ilişkin düzeltme
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri bakımından önümüzdeki perşembe günü son bulacak bir diğer düzeltme imkânı da; 31/12/2010 tarihi itibarıyla kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan stok ve demirbaşlar ile işletmede olup da kayıtlarda bulunmayan mal ve demirbaşların düzeltilmesidir.
Fiilen var olup, kayıtlarda yer almayan mal ve demirbaşların kayda alınması için temel prensip genel orana tabi olanlar için %10 indirimli orana tabi olanlar için ise tabi olduğu oranın yarısını, söz konusu mal veya demirbaşın rayiç bedeline uygulamak suretiyle hesaplanan KDV'nin beyan edilerek aynı süre içerisinde yani 30/06/2011 perşembe akşamına kadar ödenmesidir. Stoklar için ödenen KDV bildirimin yapıldığı aya ilişkin verilecek KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek, demirbaşlar için ödenen KDV ise ancak gider yazılabilecektir.
ÖTV'ye tabi mallar için ayrıca tabi olduğu ÖTV'nin de aynı süre içerisinde ilgili vergi dairesine bildirilerek ödenmesi gerekmektedir.
Kayıtlarda olup işletmede bulunmayan mal ve demirbaşlar ise rayiç bedel üzerinden ve tabi olduğu oranda KDV uygulanmak suretiyle gerçek duruma getirilebilecektir.
Kayda alınan kıymetler Ba, satışı yapılan kıymetler Bs formlarında gösterilecektir.
Her iki uygulama da işletmelerin gelecek döneme daha sağlıklı bir şekilde hazırlanmaları amacına dönüktür. Tekrar süre uzatımı imkânı olmayan bu uygulamalardan yararlanmak isteyen işletmelerin karar vermek için kalan altı günü iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Konuya ilişkin daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler 6111 Sayılı Kanun'a ilişkin I seri no'lu genel tebliğe veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan rehbere bakabileceklerdir.
Kaynak: Bugün GazetesiOsman Arıoğlu
twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/