Torba Kanun gündemi fazlasıyla meşgul ettiğinden, bu 'küçük' düzenleme pekfazla dikkat çekmedi. Ancak söz konusu değişiklik,ülkemizde yabancı işçi istihdamını ve özellikle
Düzenlemenin yapıldığı 2 Mart 2011 tarihine kadar,yabancı şirketler/kuruluşlar tarafından ülkemize gönderilen işçiler,kendi ülkelerinde sigortalıysalar, Türkiye'de sigortalıolmuyorlardı. Peki bunun pratikteki sonucu neydi?Hemen örnek verelim; Çinli bir firma, ülkemizde bir baraj inşaatıihalesine giriyor, verdiği düşük teklifle ihaleyi alıyor, Çin'den getirdiğiyüzlerce işçiyi ülkemizde çalıştırıyor ve dönüpgidiyordu. Hem kendi ucuz işgücünü Türk firmalarakarşı rekabet avantajı olarak kullanıyor hem de Türkiye'de bir kuruş sigortaprimi ödemiyordu.
2 Mart'ta
Yapılan bir cümlelik düzenleme Türk firmaların rekabet gücünü artıracağı gibiSGK'nın prim tahsilâtına da olumlu yansıyacak. Zira bundan sonra prim ödemekdurumunda kalacak yaklaşık 200 bin yabancı işçi olduğu tahmin ediliyor. Bu dayıllık en az 670 milyon lira ilave prim tahsilâtı demek. Hiç de fena bir rakamdeğil.
Savaşta bile aylık bağlayan Meclis...
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girme-girmeme, yemin etme-etmemetartışmalarının yaşandığı şu günlerde, ibretli bir tarihi vakayı sizlerlepaylaşmak istiyorum. Yıl 1920, Kurtuluş Savaşımızın en şiddetli dönemi. Biryandan milli mücadele verilirken, içerde de isyanlar bastırılmaya çalışılıyor.
İşte bu isyanlardan birinde Yozgat/Akdağmadeni Kaymakamı Tahir Bey, asilertarafından şehit edilir. Tahir Bey'in eşi Memnune Hanım, dört çocuğuyla beraberdul kalır. Yozgat Mutasarrıflığı'na başvuran Memnune Hanım, yürek parçalayanbir dilekçeyle devletin kendisine ve yetimlerine sahip çıkmasını ister.
Henüz Cumhuriyet ilan edilmemiş ve yeni devlet tam anlamıyla teşekkületmemişken TBMM, Memnune Hanım'ın figanına bigâne kalmaz. Bir yandan savaşıidare eden Meclis, aynı zamanda da ilk aylık bağlama kanununu çıkarır. 28 Şubat1921 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla Memnune Hanım'a bin kuruş aylıkbağlar. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Sosyal Güvenlik Dünyası Dergisi, SelimGürlevik, s.18.)
Evet, bu Meclis bu milletin varlık mücadelesi verdiği dönemde dahi kesintisizçalışmış hem de ilk kanunlarından birisini sosyal güvenlik konusundaçıkarmıştır. Şimdi Memnune Hanım ve yetimleri gibi manzaralar yok belki. Ancakyine de çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe dair sırada bekleyen onlarcadüzenleme var. Umarız savaşta bile dul ve yetimlere 'Büyük'lük yapanMeclisimiz, yine kendine yakışanı yapar.
Kaynak: Bugün Gazetesi Sadettin Orhan
twitter.com/vergivekanunlarhttp://vergivekanunlar.blogspot.com/