FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

16 Ekim 2011 Pazar

Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler Dolayısıyla Elde Edilen Vergi Avantajı ve Sistemden Ayrılanlardan Yapılan Vergi Kesintisi

Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler Dolayısıyla Elde Edilen Vergi Avantajı ve Sistemden Ayrılanlardan Yapılan Vergi Kesintisi


Günümüzde bireyler geleceğe yönelik olarak tasarruf yapmak ve ek gelir sağlamak amacıyla çeşitli enstrümanlara yatırım yapmaktadırlar.

I- GİRİŞ

Sosyal güvencesi olmayanlar ve devletin sağlamış olduğu sosyal güvence kapsamında ileride alacak olduğu emeklilik aylığı yanında, ilave bir gelir elde etmek amacıyla bireysel emeklilik sistemine para yatırmaktadırlar. Ülkemizde de bireysel emeklilik sistemi (BES) 07.04.2001 tarih ve 24366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu” ile uygulama alanı bulmuştur.

Yapılan düzenlemeler ile bireysel emeklilik sisteminde, bireylerin tasarrufta bulunmasını sağlayarak, emeklilik döneminde de refah seviyesinin korunması, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak yatırımların ve istihdamın artırılması gibi amaçların sağlanması hedeflenmiştir. Kişilerin bireysel emeklilik sitemine katılımının teşvik edilmesi amacıyla bazı vergisel avantajlar sağlanmıştır.

Aynı zamanda sisteme katılanların uzun süreli olarak sistemde kalmaları için belirli sürelerden önce sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden vergi kesilmesine ilişkin düzenlemelerde yapılmıştır. Yasal düzenlemeler gereğince sistemden belirli süreden önce ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden vergi kesintisi yapılmaktadır.

Ancak son zamanlarda, sistemden belirli süreden önce ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden değil de sadece, yatırılan paraların getirisi üzerinden vergi kesintisi yapılmasına ilişkin görüşler ileri sürülmeye ve mahkemelerce bu yönde kararlar verilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, bireysel emeklilik sisteminden belirli bir süreden önce ayrılanlara yapılan ödemelerden yapılan vergi kesintisi ve sisteme yapılan ödemeler nedeniyle elde edilen vergisel avantajlar karşılaştırılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.

II- BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE YAPILAN ÖDEMELER KARŞILIĞINDA TANINAN VERGİSEL AVANTAJLAR

A- ÜCRETLİLER TARAFINDAN YAPILAN ÖDEMELERE İLİŞKİN AVANTAJLAR

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Gerçek Ücretler” başlıklı 63. maddesinde, ücretin gerçek safi değerinin tespitinde, işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıda belirtilen ödemelerinde indirileceği belirtilmiştir.

“Sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları,

İndirim konusu yapılacak prim, aidat ve katkıların toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için ödenen primlerde, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5'ini) ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu oranı % 20 oranına kadar (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için % 10 oranına kadar) artırmaya ve belirtilen haddi asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.”

Madde hükmüne göre, ücretliler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 10'unu ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak koşuluyla, vergi matrahından indirilmesi mümkündür.

Bireysel emeklilik sistemine katkı payı yatıran ve 2011 yılının tamamında çalışan bir ücretli için elde edilen vergisel avantaj aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır. (Hesaplamada dikkate alınacak 2011 yılı için aylık brüt asgari ücret 796,50 TL’dir. Ücretlinin aylık brüt ücretinin yıl boyunca aylık 7.965,00 TL olduğu, bireysel emeklilik sistemine her ay 796,50 TL ödediği kabul edilmiştir. Gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılan sigorta primi işçi payı, işsizlik sigortası primi işçi payı, sakatlık indirimi vb. indirimler ihmal edilmiştir.)

Bu durumda, ücretlinin bireysel emeklilik sistemine yıllık olarak ödediği toplam katkı tutarı (12 x 796,50) 9.558,00 TL, bu ödemelerin gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılması nedeniyle hesaplanmayan gelir vergisi tutarı ise (Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesindeki ücretliler için belirlenen gelir vergisi oranları dikkate alındığında) 2.500,00 TL civarında olacaktır. Böylelikle ücretli 2.500,00 TL daha az gelir vergisi ödeyecek ve bu tutarda bir avantaj elde etmiş olacaktır.

Asgari ücret üzerinden maaşı hesaplanmakta olan ücretli ise aylık olarak bireysel emeklilik sistemine ödediği katkı paylarının en fazla (796,50 x % 10) 79,65 TL’sini gelir vergisi matrahından indirim konusu yapabilecektir. Asgari ücretlinin bireysel emeklilik sistemine yıllık olarak ödediği toplam katkı tutarı (12 x 79,65) 955,80 TL, bu ödemelerin gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılması nedeniyle hesaplanmayan gelir vergisi tutarı ise 143,37 TL olacaktır. Asgari ücretlinin elde ettiği avantaj tutarı, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesindeki tarifeye göre % 15 oranı üzerinden gelir vergisi hesaplandığından 143,37 TL gibi düşük bir tutar olacaktır.

Eğer ücretli birden fazla işverenden ücret geliri elde ediyor ve Gelir Vergisi Kanunu’nun gelirin toplanmasına ilişkin hükümlerine göre ücret gelirlerini beyan ediyorsa, bireysel emeklilik sistemine yaptığı ödemelerin yıl içinde ödenen ücretlerinden indirim konusu yapılmaması ve işveren tarafından ücretli adına bireysel emeklilik sistemine ödeme yapılarak gider olarak dikkate alınmamış olması şartıyla, verecek olduğu yıllık gelir vergisi beyannamesinde, ödemiş olduğu katkı paylarının tutarını yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmamak şartı ile kanunun 89. maddesine göre indirim konusu yapabilir. Bu durumda da ücretli ödemiş olduğu katkı payı tutarı ve beyan edilen gelir miktarına göre, yukarıda yapılan hesaplamaya benzer şekilde bir avantaj elde etmiş olacaktır.

B- İŞVERENLER TARAFINDAN ÜCRETLİLER ADINA YAPILAN ÖDEMELERE İLİŞKİN AVANTAJLAR

Ücretliler, bireysel emeklilik sistemine ödemelerini kendi tasarruflarından bizzat yapabilecekleri gibi, işverenler tarafından da ücretliler adına sisteme ödeme yapılabilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 9. bendinde, safi kazancın tespitinde, işveren tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının gider olarak indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir. İlgili bent hükmü aşağıdaki gibidir.

“İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları. (Gerek işverenler gerekse ücretliler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve vergi matrahının tespitinde dikkate alınan katkı paylarının toplamı bu Kanun’un 63. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde belirlenen oran ve haddi aşamaz.)”

Madde hükmü gereğince işverenler tarafından ücretli adına bireysel emeklilik sistemine ödene yapılması durumunda, ödenen bu tutarlar ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmaktadır. Bireysel emeklilik sistemine, işveren tarafından ücretli adına katkı payı ödemesi yapılması durumunda elde edilen vergisel avantaj aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

Eğer işveren kurumlar vergisi mükellefi ise (ücretli adına indirim konusu yapılabilecek en üst tutardan aylık olarak sisteme 796,50 TL ödeme yapıldığı ve ücretlinin aylık brüt ücretinin 7.965,00 TL olduğu kabul edildiğinde) yıllık olarak (12 x 796,50) 9.558,00 TL’yi kurum kazancından indirebilecek ve % 20 kurumlar vergisi dikkate alındığında (9.558,00 x % 20) 1.911,60 TL daha az kurumlar vergisi ödeyecektir. Kurum kazancının takip eden yılda gerçek kişi ortaklara dağıtıldığı ve kurumlar vergisinden sonra kalan tutar üzerinden % 15 tevkifat yapıldığı kabul edilirse ((9.558,00-1.911,60) = 7.646,40 x % 15) 1.146,96 TL daha az gelir vergisi ödenmiş olacaktır. Bu durumda bireysel emeklilik sistemine işveren tarafından ödenen tutar nedeniyle hesaplanmayan kurumlar vergisi ve gelir vergisi tevkifatı tutarının toplamı (1.911,60 + 1.146,96) 3.058,56 TL olarak hesaplanacaktır.

Eğer işveren gelir vergisi mükellefi ise (ücretli adına indirim konusu yapılabilecek en üst tutardan aylık olarak sisteme 796,50 TL ödeme yapıldığı ve ücretlinin aylık brüt ücretinin 7.965,00 TL olduğu kabul edildiğinde) yıllık olarak (12 x 796,50) 9.558,00 TL’yi ticari kazancından indirebilecek ve beyan ettiği kazancın 80.000 TL üzerinde olduğu kabul edildiğinde ve gelir vergisi tarifesi dikkate alındığında (9.558,00 x % 35) 3.345,30 TL daha az gelir vergisi ödeyecektir.

Görüleceği üzere, işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödemesi yapılması ve bu ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınması durumunda, ödenecek vergi tutarları azalmaktadır.

C- DİĞER GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN KENDİLERİNE, EŞLERİNE VE KÜÇÜK ÇOCUKLARINA AİT ÖDENEN KATKI PAYLARINA İLİŞKİN AVANTAJLAR

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinde;

Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

 1. Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5’ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir).

Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları bir katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi asgarî ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.”

 hükmü yer almaktadır.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler bu maddeye göre, bireysel emeklilik sistemine ödemiş oldukları katkı paylarını, gelir vergisi beyannamesinde bildirecekleri gelirlerden indirebilirler.

Ancak bu durumda da indirim konusu yapılabilecek tutar asgari ücretin yıllık tutarını ve beyan edilen gelirin % 10’nu aşamayacaktır.

Yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirin 89.558,00 TL ve üzerinde olduğu, yıl içinde bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı tutarları toplamının da 9.558,00 TL olduğu kabul edildiğinde, beyanname verenler 9.558,00 TL’yi beyan edilen gelirden indirebilecek ve gelir vergisi tarifesi dikkate alındığında (9.558,00 x % 35) 3.345,30 TL daha az gelir vergisi ödeyecektir.

III- BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN AYRILANLARA YAPILAN ÖDEMELERDEN YAPILACAK GELİR VERGİSİ TEVKİFATLARI

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun menkul sermaye iratlarının tarifinin yapıldığı 75. maddesinin 15. fıkrasında emekli ve yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemelerden hangilerinin menkul sermaye iradı sayılacağı belirtilmiştir. Söz konusu ödemeler aşağıdaki gibidir.

“15. Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından;

a) On yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemeler,

b) On yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar ile diğer sandık ve sigortalardan on yıl süreyle prim veya aidat ödeyenlere ve vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemeler,

c) Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemeler.”

Gelir Vergisi Kanunu’nun vergi tevkifatlarının düzenlendiği 94. maddesinin 15. fıkrasında ise yukarıda sayılan ödemelerden yapılacak tevkifat oranları belirlenmiştir. Yapılacak tevkifat oranlarına ilişkin hükümler aşağıdaki gibidir.

“15. (4697 sayılı Kanun’un 8. maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 07.10.2001)

a) 75. maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından (2003/6577 sayılı BKK ile % 15 Yürürlük; 01.01.2004),

b) 75. maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (b) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından (2003/6577 sayılı BKK ile % 10 Yürürlük; 01.01.2004),

c) 75. maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (c) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından (2003/6577 sayılı BKK ile % 5 Yürürlük; 01.01.2004)

% 25 vergi tevkifatı yapılır.”

Yukarıda yer alan ilgili madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere, bireysel emeklilik sistemi açısından da geçerli olan, sistemde kalınan süre ve emeklilik hakkı kazanılıp, kazanılmadığı dikkate alınarak değişik tevkifat oranları belirlenmiştir. Söz konusu tevkifatlara ilişkin açıklamalar aşağıda yapılmıştır.

A- 10 YIL SÜREYLE KATKI PAYI ÖDEMEDEN SİSTEMDEN AYRILANLARA YAPILAN ÖDEMELER

İlgili madde hükümlerine göre, bireysel emeklilik sistemine 10 yıldan daha az süre ile katkı payı ödeyerek ayrılanlara yapılacak ödemelerden % 15 tevkifat yapılacaktır. Nitekim Kanun maddesinde 10 yıldan daha az süre ile katkı payı ödedikten sonra sistemden ayrılanlara yapılacak ödemeler için anapara ve nema ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle uygulamada da 10 yıldan önce sistemden ayrılanlara, sisteme yatırdıkları anapara ve nema tutarlarının tümü üzerinden % 15 tevkifat yapılmaktadır.

Örneğin, 2009 yılı Ocak ayında sisteme giren ve toplam 10.000 TL katkı payı (anapara) yatıran kişiye, 2011 yılı Mayıs ayında sistemden ayrıldığında 10.000 TL anapara tutarı ve 5.000 TL nema olmak üzere toplam 15.000 TL ödeme yapıldığını kabul edersek, yapılan ödemenin toplam tutarı 15.000 TL üzerinden % 15 oranında (15.000 x 0,15) 2.250 TL tevkifat yapılacaktır. Nitekim uygulamaya itirazlarda bu noktada başlamaktadır. Kişiye yapılan anapara ödemesi üzerinden tevkifat yapılmaması, sadece nema oranı üzerinden tevkifat yapılması gerektiği ileri sürülmektedir.

Konu ile ilgili olarak, hayat sigortası poliçesi kapsamında 3 yıl süreyle ödenen ve poliçenin sonlandırılması üzerine davacıya iade edilen tutarı üzerinden değil de, yalnızca nema tutarı üzerinden tevkifat yapılması gerektiğine ilişkin 3. Vergi Mahkemesi’nin, 30.01.2009 tarih ve E. 2007/782, K. 2009/398 sayılı Kararı mevcuttur.

Bu Karar, Bölge İdare Mahkemesi’nin onaması ile kesinlik kazanmıştır. Ancak daha sonra idare konuyu Danıştay’a götürerek Karar’ın bozulmasını istemiştir. Danıştay 4. Dairesi, 08.04.2011 tarih ve 27899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan E. 2011/269 sayılı Kararı’nda Gelir İdaresi’nin talebini oybirliğiyle reddetmiş, Vergi Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi’nin anapara üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılamayacağı yönündeki kararını kabul etmiştir.¹ Söz konusu Karar her ne kadar hayat sigortası poliçesi kapsamında yapılan ödemelere ilişkin ise de bireysel emekliliğe ilişkin menkul sermaye iradına ilişkin tanımlamalar ve tevkifata ilişkin düzenlemeler gelir vergisi kanununda aynı madde ve bentlerde yapıldığından, söz konusu kararların bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemeler içinde emsal alınabileceği öne sürülmektedir. Ancak bu konuda yeni bir yasal ve idari düzenleme yapılmadığından, söz konusu kararlar bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara ilişkin olmadığından, bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden tevkifat yapılmaya devam edilmektedir.

On yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılanlara yapılan anapara ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmasına ilişkin eleştirilerin bazı durumlarda haklılık payı vardır. Şöyle ki, bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödeyen, ancak yapılan ödemeler nedeniyle yazımızın II. Bölümünde açıklanan vergi avantajlarının hiçbirisinden faydalanmayan kişilere yapılan anapara ödemeleri üzerinden % 15 oranında vergi kesintisi yapılması, sisteme yatırılan anaparadan daha az oranda geri ödeme alınması anlamına gelmektedir. Örneğin, sisteme 10.000 TL katkı payı (anapara) ödemesinde bulunan kişi, on yıllık süre dolmadan ayrıldığında, bu tutar üzerinden de % 15 oranında vergi kesintisi yapılması nedeniyle, anaparasının (10.000 x 0,15) 8.500 TL’lik kısmını geri alabilecektir. Bu kişi hiçbir vergi avantajından da faydalanmadığı için anaparadan 1.500 TL kaybı olacaktır.

Hatta bazı durumlarda sistemde kalınan süre içerisinde seçilen fon türüne göre, sistemden çıkış tarihinde anaparanın eksilmesi de söz konusu olmaktadır. Örneğin, seçilen fonun fiyatının hisse senedi vb. enstrümanlara endeksli olması halinde, hisse senedi fiyatlarının düşmesi durumunda, sisteme yatırılan katkı paylarının (anaparanın) tutarı da azalmaktadır. Bu durumda sisteme toplam 10.000 TL katkı payı yatıran kişinin yatırdığı tutarlar, ayrılış tarihinde bu tutarın çok altında olabilmektedir.

Dolayısıyla kişi sistemden nema elde etmek bir yana, yatırdığı tutarın daha azını geri almak durumunda kalmaktadır. Bu tutar üzerinden bir de % 15 vergi kesintisi yapılması kişinin mağduriyetini daha da artırmaktadır. Örneğin bireysel emeklilik sistemine katılan ve hisse senedi endeks fonunu tercih eden bir katılımcının 10.000 TL katkı payı ödediğini, on yıllık süre dolmadan sistemden ayrılmaya karar verdiğini, ayrılış tarihinde hisse senetlerinin değerinin düşmesi nedeniyle katkı payı toplam değerinin 8.000 TL olarak hesaplandığını kabul edelim. Bu durumda sistemden ayrılan kişiye ödeme yapılırken 8.000 TL üzerinden % 15 oranı üzerinden (8.000 x 0,15) 1.200 TL vergi kesintisi yapılacak ve kendisine 6.800 TL ödenecektir. Bu durumda kişinin toplam kaybı (10.000 – 6.800) 3.200 TL olacaktır. Kişi bireysel emeklilik sistemine katılmakla kar (nema) elde etmek bir yana yüksek oranda zarar etmiş olacaktır.

Ancak kişiler her zaman verilen örneklerde olduğu gibi vergi kesintisi nedeniyle zarara uğramamakta, tam tersine avantaj elde etmektedirler. Yazımızın II. Bölümünde açıklandığı üzere, işveren tarafından ücretli adına bireysel emeklilik sistemine ödeme yapıldığında veya ücretli tarafından ödeme yapıldığında ve ödenen katkı payları gelir vergisi matrahından indirim konusu yapıldığında, daha az vergi ödenmesi nedeniyle avantaj elde edilmektedir. Aynı durum yıllık gelir vergisi beyannamesi veren ve beyanname üzerinden ödediği katkı paylarını indirim konusu yapan kişiler içinde geçerlidir.

Yazımızın II. Bölümünde verdiğimiz örnekleri, 10 yıllık süre dolmadan sistemden ayrılınması durumunda, nemalar dikkate alınmadan anapara üzerinden yapılacak vergi kesintisini de içerecek şekilde birlikte değerlendirdiğimizde, aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar kadar avantaj sağlanmış olacaktır. (Tabloda yer alan örneklerde konuyu daha iyi ortaya koymak amcacıyla indirim olarak dikkate alınabilecek en üst tutar olan asgari ücretin yıllık tutarı dikkate alınmıştır. Aylık brüt ücretin daha düşük olması, işverenin zarar beyan etmesi, yıllık gelir vergisi beyannamesinde daha az gelir veya zarar beyan edilmesi vb. durumlarda, elde edilen avantaj tutarları daha düşük olacaktır.)

.

 

Tablo-1: SİSTEME YAPILAN ÖDEMELER NEDENİYLE ELDE EDİLEN AVANTAJ TUTARLARI



































Ödemenin Kimin Tarafından YapıldığıAylık Brüt ÜcretÖdenen Katkı Payı Toplamı (Yıllık)Elde Edilen Vergi AvantajıTevkifat TutarıVergi Avantajı ile Tevkifat Farkı
Ücretli tarafından sisteme ödeme yapılması7.9659.5582.5001.4331.067
Kurumlar Vergisi mükellefi işverenler tarafından sisteme ödeme yapılması7.9659.5583.0581.4331.625
Gelir Vergisi mükellefi işverenler tarafından sisteme ödeme yapılması7.9659.5583.3451.4331.912

 

 

 

Tablodan da görüleceği üzere, 10 yıllık süreyi doldurmadan sistemden ayrılanlara yapılan ödemeler nedeniyle elde edilen avantaj tutarı, anapara üzerinden tevkifat yapılması durumunda bile kayda değer miktardadır. Eğer bir de sisteme yatırılan anapara tutarları üzerinden tevkifat yapılmadığı durumu düşünürsek elde edilen avantaj tutarları (Elde Edilen Vergi Avantajı sütununda belirtilen tutarlar kadar) çok daha yüksek tutarlara ulaşacaktır.

Kişiler tarafından elde edilen avantaj tutarı kadar, devlet vergi gelirinden mahrum kalmaktadır. Bireysel emeklilik sisteminden 10 yıllık süre doldurulmadan ayrılınması durumunda, sistemden amaçlanan; bireylerin tasarrufta bulunmasını sağlayarak, emeklilik döneminde de refah seviyesinin korunması, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak yatırımların ve istihdamın artırılması gibi amaçlara katkı sağlanamadığı gibi, devletin vergi kaybına uğraması da söz konusu olacaktır.

Nitekim sisteme getirilen vergi avantajlarının nedeni de, sisteme katılımı özendirmek ve desteklemektir. Ancak kişilerin çok kısa süreli olarak sistemde kalarak, sistemden ayrılması durumunda hedeflenen amaçlara ulaşılamayacaktır. Yukarıdaki tabloda verdiğimiz örneklerde olduğu gibi, kişinin sisteme 2011 yılı Ocak ayında dahil olması, oniki ay sisteme ödeme yaparak sistemden ayrılması durumunda, hedeflenen amaçlara katkı sağlanmadığı gibi, belirtilen tutarlar kadar daha az vergi toplanması söz konusu olacaktır.

B- 10 YIL SÜREYLE KATKI PAYI ÖDEMİŞ OLMAKLA BİRLİKTE BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN EMEKLİLİK HAKKI KAZANMADAN AYRILANLARA YAPILAN ÖDEMELER

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre, bireysel emeklilik sistemine on yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlara yapılan ödemelerden % 10 tevkifat yapılacaktır. Tevkifata ilişkin kanun maddesinde bu durumda olanlara yapılacak ödemeler için de anapara ve nema ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle uygulamada da belirtilen nedenlerle sistemden ayrılanlara, sisteme yatırdıkları anapara ve nema tutarlarının tümü üzerinden % 10 tevkifat yapılmaktadır.

Örneğin sisteme on yıl boyunca yatırdığı katkı paylarının (anapara) toplamı 10.000 TL olan ve emeklilik hakkı kazanmadan kişinin sistemden ayrılması nedeniyle 10.000 TL anapara ve 20.000 TL’ de nema olmak üzere toplam 30.000 TL ödeme yapılması gerektiğini kabul ettiğimizde, 30.000 TL üzerinden % 10 oranında (30.000 x 0,10) 3.000 TL tevkifat yapılacaktır. Tevkifattan sonra kalan tutar olan (30.000 – 3.000) 27.000 TL katılımcıya ödenecektir.

Kanun koyucu, bireysel emeklilik sistemine 10 yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte, emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlara, 10 yıl süre ile katkı payı ödemeden ayrılanlardan yapılacak % 15 tevkifat oranından daha düşük bir tevkifat oranı olan % 10 oranını benimsemiştir. Burada 10 yıllık sistemde kalma süresi, tevkifat oranı açısından kriter olarak benimsenmiştir. Dolayısıyla sisteme 10 yıl süre ile katkı payı ödedikten sonra ayrılanlar, yaptıkları ödemeler nedeniyle vergi indiriminden faydalanmaları durumunda, daha yüksek oranda avantaj elde etmiş olmaktadırlar.

C- BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN EMEKLİLİK HAKKI KAZANANLAR İLE BU SİSTEMDEN VEFAT, MALULİYET VEYA TASFİYE GİBİ ZORUNLU NEDENLERLE AYRILANLARA YAPILAN ÖDEMELER

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre, bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden % 5 tevkifat yapılacaktır. Sistemden emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlara yapılan ödemelerde olduğu gibi, bu ödemeler için de tevkifat matrahı yönünden anapara ve nema ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle uygulamada da belirtilen nedenlerle sistemden ayrılanlara, yapılan ödemelerin tümü üzerinden % 5 tevkifat yapılmaktadır.

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 22. maddesinin 1. fıkrasında, bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin % 25’inin gelir vergisinden istisna olduğu, istisna edilen tutar üzerinden 94. maddenin birinci fıkrasının (15) numaralı bendine göre tevkifat yapılmayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle, bireysel emeklilik hakkı kazananlar ile vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılacak ödeme tutarı toplamının % 25’i istisna olarak dikkate alınacak ve bu tutar üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

Örneğin sistemden emeklilik hakkı kazanan ve kendisine aylık brüt 1.000 TL emekli maaşı ödenmesi gereken katılımcı için, 1.000 TL’nin % 25’i gelir vergisinden istisna olduğundan, (1.000 x 0,25) 250 TL tevkifat matrahından indirilecektir. Bu durumda tevkifat matrahı (1.000 – 250) 750 TL olacaktır. Tevkifat matrahı olan 750 TL üzerinden % 5 oranında (750 x 0,05) 37,5 TL tevkifat yapılacak ve kalan tutar (750 – 37,5) 712,5 TL ödeme yapılacaktır. Ancak bu durumda da sistemden emekli maaşı alan kişiye yapılan ödeme üzerinden tevkifat yapılırken anapara ve nema ayrımı yapılmamaktadır.

Örneğin sisteme 10 yıl boyunca 100.000 TL katkı payı ödemiş ve 56 yaşını doldurarak emeklilik hakkı kazanmış kişinin emeklilik tarihi itibariyle yatırdığı tutarın nemasının 400.000 TL olduğunu ve sistemdeki toplam varlığının değerinin 500.000 TL olduğunu kabul edelim. Kişiye ödenecek emekli aylığının tutarı kişinin sistemdeki birikimlerinin tutarı dikkate alınarak belirleneceğinden, aslında kendisine yapılan emekli maaşı ödemesinin bir kısmı anaparaya, bir kısmı ise nemaya isabet eden tutardır. Kişi emeklilik hakkı kazındıktan sonra emekli maaşı almak yerine toptan ödeme alma tercihinde bulunması durumunda da yine kendisine yapılan ödeme tutarı üzerinden, istisna oranı dikkate alınarak, anapara ve nema ayrımı yapılmaksızın % 5 oranında tevkifat yapılacaktır.

Sistemden emeklilik hakkı kazanılarak ayrılınması durumunda, ödenen katkı payları daha önce vergi indiriminde dikkate alınmış ise yapılacak ödemeler üzerinden % 25 istisna düşüldükten sonra, % 5 gibi düşük bir oranda tevkifat yapılması, katılımcı için oldukça avantajlı bir durum olacaktır.

IV- KİŞİLERİN MAĞDURİYETİNİN VE VERGİ KAYBININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN ÖNERİ

Yazının yukarıdaki bölümlerinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının vergi matrahının belirlenmesinde indirim olarak dikkate alınması ve kişilerin sistemden ayrılması durumunda yapılan tevkifatlar nedeniyle, kişiler açısından bazı durumlarda avantaj, bazı durumlarda ise mağduriyet ortaya çıkmaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminin özendirilmesi ve desteklenmesinin vergi avantajı üzerine kurulduğu, sistemden ayrılanlara yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmasının da hedeflenen amaçlara ulaşılmasını engelleyecek şekilde kısa sürede sistemden ayrılmaları önlemek ve sistemin daha az vergi ödemek amacıyla kullanılmasını engellemek olduğu söylenebilir.

Bu nedenle, adına bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödemesi yapılan kişi veya işveren, ödenen katkı payını gelir vergisi matrahının tespitinde indirim veya gider olarak dikkate almış ise ve kişi 10 yılı doldurmadan veya emeklilik hakkı elde etmeden sistemden ayrılırsa, vergi matrahının tespitinde dikkate alınan tutara isabet eden geri ödeme miktarı üzerinden tevkifat yapılması, eğer kişi ödediği katkı payı nedeniyle vergi indiriminden faydalanmamış ise kendisine geri ödenen anapara tutarı üzerinden tevkifat yapılmaması hakkaniyete daha uygun olacaktır.

Örneğin;

- Kişi sisteme 10.000 TL anapara ödemesi yapmış, ancak hiç vergi indiriminden yararlanmamış ve 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılmış ise bu kişiye geri ödenen anapara tutarı üzerinden hiç tevkifat yapılmaması,

- Kişi sisteme 10.000 TL anapara ödemesi yapmış, ödemelerin tamamı için vergi indiriminden yararlanmış ve 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılmış ise bu kişiye geri ödenen anapara tutarının tamamı üzerinden tevkifat yapılması,

- Kişi sisteme 10.000 TL anapara ödemesi yapmış, ancak brüt ücretinin düşük olması nedeniyle bu tutarın ancak 2.000 TL’ si vergi indiriminde dikkate alınmış ve 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılmış ise bu kişiye geri ödenen anapara tutarının 2.000 TL’si üzerinden tevkifat yapılması, 8.000 TL’si üzerinden tevkifat yapılmaması,

- İşveren tarafından, kişi adına sisteme 10.000 TL anapara ödemesi yapmış, ödemelerin tamamı vergi matrahının belirlenmesinde gider olarak indirim konusu yapılmış ve ücretli 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılmış ise bu kişiye geri ödenen anapara tutarının tamamı üzerinden tevkifat yapılması

şeklinde yasal düzenlemeler yapılabilir.

Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının vergi matrahının tespitinde indirim ve gider olarak dikkate alınıp, alınmadığının tespiti ise;

- Yıllık gelir vergisi beyannamesi verenlerin indirim olarak dikkate aldıkları tutar beyannamede ayrı bir sütunda belirtildiğinden, bu bölüme indirim konusu yapılan katkı payının hangi sigorta şirketine yapıldığı bilgisi de eklenerek,

- Ücretlilerin kendi yatırdıkları veya işveren tarafından yatırılan katkı paylarından, ücrete ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak, işverenin vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan tutarlar, ödeme yapılan sigorta şirketi bilgisini de içerecek şekilde muhtasar beyanname ekinde liste halinde hazırlanarak

vergi dairelerine bildirilmesi yoluyla sağlanabilir. Bildirilen tutarlar kişinin T.C. Kimlik numarası esas alınarak gelir idaresi veri tabanında saklanır ve kişi 10 yılı doldurmadan veya emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrıldığı takdirde, ödeme yapacak bireysel emeklilik şirketi bu bilgiyi gelir idaresinden alarak yukarıda belirtildiği şekilde tevkifat matrahını belirler ve gerekli tevkifatı yapar. Şu an itibariyle gelir vergisi beyannamelerinin ve muhtasar beyannamelerin tamamına yakını internet ortamında alındığından, bilgilerin toplanması ve bireysel emeklilik şirketine bildirilmesi de internet ortamında yapılabilir. Bu imkan da sistemin kuruluşunu ve işleyişini kolaylaştıracaktır.

V- SONUÇ

Ülkemizde 2001 yılından beri uygulanmakta olan bireysel emeklilik sistemi ile bireylerin tasarrufta bulunmasını sağlayarak, emeklilik döneminde de refah seviyesinin korunması, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak yatırımların ve istihdamın artırılması gibi amaçlar hedeflenmiştir. Sisteme katılımı özendirmek ve teşvik etmek amacıyla da vergi avantajları getirilmiş, ödenen katkı paylarının gelir vergisi matrahının belirlenmesinde gider veya indirim olarak dikkate alınması sağlanmıştır. Ancak sisteme 10 yıldan daha az süre ile katkı payı ödeyerek veya 10 yıl katkı payı ödemekle birlikte emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerden % 15 ve % 10 gibi yüksek oranda tevkifat yapılmasına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmıştır.

Ancak bu şartlarda ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden tevkifat yapılması, anapara ve nema ayrımı yapılmaması eleştiri konusu olmaktadır. Yargı organları da anapara tutarı üzerinden tevkifat yapılmaması yönünde kararlar vermektedir. Ancak sisteme ödenen katkı paylarının vergi matrahının belirlenmesinde gider veya indirim olarak dikkate alınması durumunda, yapılan tevkifata rağmen, katılımcılar önemli oranda avantaj sağlamaktadırlar. Ancak ödenen katkı paylarının vergi matrahının tespitinde gider veya indirim olarak dikkate alınmaması veya ödenen katkı paylarının değerinin ayrılış tarihinde düşmüş olması durumunda, yapılan tevkifat nedeniyle katılımcılar önemli oranda kayba uğramaktadır. Belirtilen olumsuzlukların önlenmesi amacıyla, vergi matrahının tespitinde gider veya indirim olarak dikkate alınmayan katkı paylarının geri ödenmesi durumunda bu ödemelerden tevkifat yapılmamasına ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler hakkaniyete daha uygun olacak ve kişilerin mağduriyetini önleyecektir.

 

Mehmet YOLCU*

E-Yaklaşım






(*)  Vergi Müfettişi

¹ Selçuk ÖZTÜRK, “Danıştay Bireysel Emeklilik Sigorta Primlerinden Vergi Kesintisi Yapılamayacağına Dair Karar Verdi”, www.selcukozturk.net , (Erişim: 17.08.2011)

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)