
SGDP’ye Tabi Çalışanlar KıdemTazminatı Yazısı Alabilirler Mi ?
Soru : Merhaba İlker bey. 17/06/1963 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 01/03/1981 dir. 2006 yılında ssk’dan emekli oldum. Emekli olurken çalıştığım işyerimden kıdem tazminatımı emeklilik sebebiyle alarak ayrılmıştım.Halen başka bir firmada 4 yılı aşkın süredir çalışmaktayım. İşyerimden ayrılmak istiyorum. 15 yıl 3600 gün doldurma kuralına göre kıdem tazminatımı alıp işimden kendi isteğimle ayrılabilir miyim ?
.
Cevap : Merhaba Ayşe Hanım,
İş kanununun 14.maddesinin beşinci fıkrasında 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3.600 prim günü şartını dolduran çalışanların emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabilecekleri hüküm altına alınmıştır. Ancak daha önceden emekli olupta tekrardan bir iş akdine bağlı olarak bir yıldan fazla bir süredir çalışmakta olan sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışan sizin durumunuzdaki sigortalılar bu kapsamda değerlendirilememektedirler.
Çünkü kanunun çalışanlara verdiği bu hakkın ruhunda,kademeli emekliliğin getirdiği bir engel olan yaşı bekleme handikapının en azından işçilerin kıdem tazminatı almalarında kolaylık sağlaması yatmaktadır. Dolayısıyla sosyal güvenlik kurumundan “kıdem tazminatı alabilir “ yazısı almanız mümkün bulunmamaktadır.
Soru : Merhaba ilker bey. Ben yaklaşık 4 yıldır isteğe bağlı olarak pirim ödüyorum. 2008 ekim ayından itibarende bizi bağkur'a devrettiler. 2008 öncesi 3 ay üst üste pirim ödenmediği zaman sigortalılık sona eriyordu. Yeni yasada bu durum değiştimi, değişti ise bu süre ne kadar oldu? Maddi koşullar nedeniyle bir süre prim ödeyemeyeceğim için bu konu benim için çok önemli... Şimdiden teşekkürler...
Cevap: Merhaba Narin Hanım. 01/10/2008 tarihinden itibaren ssk’dan isteğe bağlı prim ödeyenler 4/a’dan (ssklı) olmaktan çıkıp otomatik olarak 4/b’ye geçtiler. Uzun zamandır yatıramadığınız isteğe bağlı primleriniz için yeni yasayla birlikte bu süre de değişti. 01/10/2008 tarihinden sonraki primler için her ay için ayrı ayrı hesaplanmak üzere ilgili ayın takip eden 12 ayının sonuna kadar primlerinizi ödemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ödemediğiniz ayları hizmet olarak kazanamazsınız.
İlker AKTAŞ
SMMM
ilker.aktas@ismmmo.org.tr
http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=568