FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

10 Ocak 2012 Salı

Yeni TTK ile ilgili sıkça sorulan sorular

Yeni TTK ile ilgili sıkça sorulan sorular

1. Yeni kanun kurumsal yönetişim doğrultusunda şirketlerin yönetimi, yönetimin kontrolü ve yönetimin performansı ile ilgili (aşağıda belirtilen alanlarda) ne gibi zorunluluklar ve değişiklikler getiriyor? Bu değişikliklerle ne hedefleniyor?

.

  • Üst düzey ödüllendirme sistemi


Kanun, ödüllendirme sistemine yönelik bir düzenleme getirmemektedir. Ancak, yöneticilerin başta sabit ücretler, huzur hakkı, ikramiyeler gibi hakları kapsayan mali haklarının ödenmesinin güvence altına alınmasını hedefleyen kurallara yer verilmektedir. Diğer yandan, kanunda açıkça düzenlenmemekle birlikte, yöneticiye tanınan mali hakların yöneticinin performansıyla ve şirketin finansal durumuyla orantılı olması fikrinin de kanunda örtülü olarak bulunduğunu kaydetmek mümkündür. Yeni kanunun bir başka düzenlemesi, yönetim kurulu üyelerine ve diğer üst düzey yöneticilere yapılan her türlü ödemelerin web sitesinde duyurulmasıdır.

  • Risk yönetimi


Yeni kanun, risk yönetimi açısından doğrudan kurallar getirmektedir. Pay senetleri borsada işlem gören şirketlerde, risklerin erken teşhisi komitesinin kurulması zorunludur. Diğer halka açık anonim ortaklıklarda ve kapalı anonim ortaklıklarda da, bağımsız denetçinin talebi üzerine şirket, bu komiteyi kurmak ve işletmekle yükümlüdür. Yönetim kurulunun risklerin erken teşhisi komitesinin raporlarından etkin bir biçimde yararlanması halinde, şirketin finansal durumunun korunması yönünde önemli aşamalar kaydedilecektir.

  • Finansal denetim ve şeffaflık


Anonim ve limited şirketlerin muhasebe düzeninin UFRS’ye uyumlu Türkiye muhasebe standartlarına göre tutulacak olması, devrim niteliğinde bir değişikliktir. Anonim şirketlerde murakıplık kaldırılmakta, bağımsız (doış) denetim getirilmektedir. Denetçinin bağımsızlığı ve uzmanlığı, yeni kanunun uygulanmasında önemli bir güvencedir. Bağımsız denetçi, finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporundaki finansal bilgileri inceleyerek rapor verecek; bu raporun olumsuz görüş veya kaçınma yazısı barındırması halinde genel kurul mali konularda karar alma yeteneğini yitirecektir.

Şeffaflık, hem yönetsel, hem de finansal açıdan bir çok düzenlemeyle sağlanmaktadır. Şeffaflık ilkesinin en temel güvencesi, muhasebe düzeninin bütünüyle değiştirilmesidir. Anonim ve limited şirketlerin muhasebe düzeni, artık IFRS’ye uyarlanmış Türkiye muhasebe standartları uyarınca tutulacak; vergi muhasebesi kavramı tamamen terk edilecektir. Şirketin finansal tablolarının ve yıllık faaliyet raporundaki finansal bilgilerinin “standartlara” ve gerçeğe uygunluğu bağımsız denetçi tarafından sınanacaktır. İkinci olarak, tüm anonim şirketlerin ve limited şirketlerin web sitesi kurması ve bu sitenin içeriğini güncellemesi gerekecektir. Bu web sitesinde, başta şirketin finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporu olmak üzere, kamunun aydınlatılmasına yönelik bir çok olgunun duyurulması öngörülmektedir. Şeffaflığa ilişkin önlemler arasında, belirli işlemlerin ayrıca işlem denetimine tabi olması ve sermayenin korunmasına ilişkin etkin önlemler getirilmesi sayılabilir.

Yeni kanun, şeffaflığı yönetsel açıdan da ele almakta ve pekiştirmektedir. Şirketlerin tüm yazışmalarında, anonim ve limited şirketlerinin unvanı, merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermayesi, internet sitesi gibi verilere yer verilecektir. Ayrıca şirketteki yönetim örgütlenmesi ve yetki dağılımları, teşkilat yönetmeliği(iç yönetmelik) ile somutlaştırılacak ve kamuya duyurulacaktır.

  • Denetim komitesi


Denetim komitesi, yeni kanunda zorunlu tutulmamıştır. Ancak yukarıda ayrıntılarıyla ortaya konulduğu üzere, bağımsız denetimin şirket üzerindeki etkileri gözetildiğinde, şirketin iç denetim mekanizmaları önem kazanmaktadır. Şirket yönetiminin, yeni kanunun kurumsal yönetim konusunda getirdiği eşiğe uyum sağlayıp sağlamadığını bizzat şirketin kendi mekanizmalarıyla sınaması, önemli yararlar sağlayacaktır.

  • Yönetim kurulu yapısı ve işleyişi


Kanun, mevcut kanunun yönetim kurulu ve şirketin yönetim örgütlenmesine ilişkin sistemini muhafaza etmekle birlikte, buna yeni alternatifler eklemektedir. Açık bir anlatımla, şirketler, dilerlerse bugüne kadarki yönetim yapılarını koruyabilecekler, dilerlerse de yeni kanunun öngördüğü alternatiflere yönelebileceklerdir.

Alternatifler şu şekilde sıralanabilir:

1. Yönetim Kurulu üyesinin pay sahibi olması zorunluluğu kaldırılmıştır.

2. Tüzel kişi ortak, yönetim kurulu üyesi olabilecektir.

3. Yönetim organı (kurulu) tek bir yöneticiden oluşabilecektir.

4. Yönetim( icra) yetkileri olduğu gibi üçüncü kişilere (icra kuruluna) devredilebilecek, yönetim kurulu gözetim makamı konumuna yerleşebilecektir. Görüldüğü üzere, yeni kanunun getirdiği alternatifler çok zengindir.

Yönetimin işleyişine işlerlik kazandıran adımlar ise, yönetim kurulunda yetersayılar itibariyle karar alınmasının kolaylaştırılması, aynı zamanda ortakların isteğine göre ana sözleşmeyle bu yetersayıların eski sistemde olduğu gibi artırılabilmesidir. Yönetime katılmada imtiyaz (belirli pay gruplarının belirli sayıda yöneticiyle yönetim kurulunda temsili) eskiden de geçerli kabul edilmekteydi; ancak bu mekanizma yeni kanunda açıkça düzenlenmiştir. Bunun dışında mevcut sistemde geçerli olan dolaştırma yoluyla karar uygulaması, yeni sistemde açık bir kuralla düzenlenmiştir. Yeni kanun, telekonferans yoluyla yönetim kurulu toplantısı yapılmasına da imkan tanımaktadır.

  • Ortaklık yapısı ve kontrol haklarının yerine getirilmesi/kullanılması


Ortaklık yapısı, ana sözleşmeyle örülmektedir. Kanun, ana sözleşmenin içeriğini daha kapsamlı kurallarla düzenlemekte, ana sözleşmenin kanundan ancak kanunun açıkça izin verdiği konularda ayrılmasına olanak tanımaktadır.

Diğer yandan, kanun, paysahipleri arasında şirketteki kontrol haklarının kullanımına ilişkin olarak yapılan paysahipleri sözleşmesine bilinçli olarak yabancı kalmakta, bu sözleşmelerin “şirketin çatısı dışında” kalmasını esas almaktadır. Bu sözleşmeler, bugüne kadar olduğu gibi yine birer borç sözleşmesi olarak düzenlenebilecek ve geçerliliğini ve etkilerini ortaklar arasında hissettirecektir.

  • Kurumsal sorumluluk ve uyum (compliance)


Yeni kanun, kurumsal sorumluluk ve uyum konusunda doğrudan düzenlemeler barındırmamakla birlikte, kurumsal yönetim ilkeleriyle ve açıkça adlandırmadan getirdiği kurumsal yönetim sorumluluğuyla bu amaca yönelmektedir. Şirketin kurumsal sorumluluğu ve uyumu, yönetim kurulunun kurumsal yönetim açıklamasında yansıma bulacaktır.

  • Bağımsız üyelik


Yeni kanun, bağımsız üyeliği zorunlu tutmamakta; ancak bağımsız üye atanmasını, şirketin kurumsal yönetim yeterliliği bakımından olumlu bir faktör olarak değerlendirmektedir.

2.  Yeni kanun, şirketlerde iyi yönetimi (piyasa ve marka değerini artırma, değer yaratma, yatırımın geri dönüşünü çoğaltma ve süresini kısaltmaya odaklı idari organların oluşturulması, yönetsel ve finansal sistemlerin kurulması ve işletilmesi) garantilemek adına ne faydalar sağlayacak? Bununla ilgili yeni düzenlemeler var mı? Bunlar nelerdir?

Hukuki düzenlemelerde, ekonomik kavramlar ancak kurallar tahtında ifadesini bulur. Yeni kanun, şirketin iyi yönetimi doğrultusunda yönetim örgütünü şeffaflaştırmakta, yönetim kararlarının alınmasını kolaylaştırmakta, profesyonel yöneticinin hukuki konumunu (bilgi almasını ve kontrolü dışındaki zararlardan sorumlu tutulmamasını) temin ederek iyi yönetim amacına ağırlık vermektedir. Kanun, şirketlerde kurulacak yönetsel ve finansal sistemleri ayrıntılı kurallarla düzenlemektedir. Bu sistemlerin ana unsurları, tüm yönetim örgütünü, yöneticilerin mevkileri ve yetkileri itibariyle ortaya koyan teşkilat yönetmeliği (yönetsel sistemler), isteğe bağlı olarak kurulursa iç denetim komitesi, uluslar arası muhasebe standartlarının uygulanması ve bağımsız denetçinin devreye girmesidir. Tüm bunların yanı sıra pay sahipliği değerini yükseltmek için önemli gelişmeler kaydedilmektedir. Pay sahipliği hakları güçlendirmekte, paysahiplerine yeni haklar tanınmaktadır.

Şirketin kurumsal yönetimine yönelik düzenlemeler, dolaylı olarak şirketin piyasa ve marka değerini artıracaktır. Denetimden geçen finansal tablolar, şirketin kredibilitesini açıkça ortaya koyacak; sermayenin korunmasına yönelik mekanizmalar, özvarlığın korunmasına hizmet edecek; bu gelişmeler şirketin yatırımlarının geri dönüşünün hızlanmasına dolaylı olarak hizmet edecektir.

3. Yeni kanun kurumsal yönetişimin kalitesinin iyileştirilmesi ve etkin biçimde uygulanmasına nasıl katkı sağlıyor?

Yeni kanun, kurumsal yönetişimin kalitesinin yükseltilmesi yönünde ciddi adımlar atıyor. İlk olarak, kurumsal yönetimin uygulanacağı alanın kapsamı, bu konuda çok önemli işaretler barındırmaktadır : Kurumsal yönetim, halka açık anonim ortakların ötesinde, tüm anonim ortaklıklara uygulanacak; kurumsal yönetimin bazı mekanizmaları, limited ortaklıkları da olumlu biçimde etkileyecektir.

Genel bir bakış açısıyla, kurumsal yönetimin hakkaniyet, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri, kanunda ağırlıklı bir biçimde yansıma bulmaktadır. Hakkaniyet açısından, eşitlik ilkesinin kanunda yer bulması, azınlık haklarının ve bireysel pay sahibi haklarının özel güvencelere kavuşturulması, pay sahipliği değerinin yükselmesine hizmet edecektir. Yönetim kurulunun eşitlik ilkesine aykırı kararlarının geçersiz sayılacağı, artık kanunda açıkça düzenlenmektedir. Pay sahibinin inceleme ve bilgi alma hakları da, son derece geniş bir kapsama kavuşmaktadır.

Şeffaflık, hem yönetsel, hem de finansal açıdan bir çok düzenlemeyle sağlanmaktadır. Şeffaflık ilkesinin en temel güvencesi, muhasebe düzeninin bütünüyle değiştirilmesidir. Anonim ve limited şirketlerin muhasebe düzeni, artık IFRS’ye uyarlanmış Türkiye muhasebe standartları uyarınca tutulacak; vergi muhasebesi kavramı tamamen terk edilecektir. Şirketin finansal tablolarının ve yıllık faaliyet raporundaki finansal bilgilerinin “standartlara” ve gerçeğe uygunluğu bağımsız denetçi tarafından sınanacaktır. İkinci olarak, tüm anonim şirketlerin ve limited şirketlerin web sitesi kurması ve bu sitenin içeriğini güncellemesi gerekecektir. Bu web sitesinde, başta şirketin finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporu olmak üzere, kamunun aydınlatılmasına yönelik bir çok olgunun duyurulması öngörülmektedir. Şeffaflığa ilişkin önlemler arasında, belirli işlemlerin ayrıca işlem denetimine tabi olması ve sermayenin korunmasına ilişkin etkin önlemler getirilmesi sayılabilir.

Yeni kanun, şeffaflığı yönetsel açıdan da ele almakta ve pekiştirmektedir. Şirketlerin tüm yazışmalarında, anonim ve limited şirketlerinin unvanı, merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermayesi, internet sitesi gibi verilere yer verilecektir. Ayrıca şirketteki yönetim örgütlenmesi ve yetki dağılımları, teşkilat yönetmeliği(iç yönetmelik) ile somutlaştırılacak ve kamuya duyurulacaktır.

Kurumsal yönetimin bir diğer ilkesi olan hesap verebilirlik de kanunda yansıma bulmaktadır. Sözü edilen teşkilat yönetmeliği, anonim ortaklıkta kimlerin yönetim yetkisine sahip olduğu, kimin kime karşı sorumlu bulunduğu ve sonuçta şirket içinde işletilecek hukuki mekanizmalarda şirketin ve menfaat sahiplerinin kimden (hangi yöneticiden) hangi konuda hesap soracağı açıklığa kavuşturulmaktadır.

Dördüncü olarak, kurumsal yönetimin sorumluluk unsuru da kanunda hakkıyla yer bulmaktadır. Yeni kanun, profesyonel, bilinçli ve donanımlı yönetici kavramına ağırlık tanımıştır. Yöneticilerin sorumluluğu rasyonel bir anlayışla yeniden düzenlenmiş; şirketler topluluğunda hakim şirketin “hakimiyetin kötüye kullanılmasından” ve “güvenin kötüye kullanılmasından” sorumluluğu, kanunda yer bulmuştur. Yeni kanunda yer alan “Hiç kimse, kendi kontrolü dışındaki zararlardan sorumlu tutulamaz” ilkesi, sorumluluk uygulamalarına yön verecek nitelikte önemli bir kuraldır.

4. Yeni kanunla kurumsal yönetişimi etkileyen düzenlemelerin getirilmesinde uluslararası düzenlemelerin etkisi nedir? (OECD kurumsal yönetim ilkelerindeki değişimin ardından SPK’ nın da 2005’te yeni düzenlemeler yapması gibi)

OECD KY ilkeleri ile SPK’ nın kurumsal yönetim ilkeleri, tüm anonim ortaklıklar açısından büyük ölçüde yeni kanunda yer almaktadır. Bu ilkelerin kanundaki somut yansımaları 1. icracı yönetici ile icra yetkilerini taşımayan yöneticinin ayrılması 2. şirketin finansal yapısının şeffaflaştırılması ve sıkı kurallara tabi tutulması 3. pay sahipliği haklarının etkinliğinin artırılması 4. finansal tablolarının uzman tarafından denetimi ve olumlu (veya sınırlı olumlu) denetçi raporunun alınamaması halinde şirkette mali nitelikteki kararların alınamaması 5. pay sahipliği değerinin maksimizasyonu olarak sıralanabilir.

Yeni kanun, kurumsal yönetim anlamında, Cadbury Raporu’ndan bu yana kat edilen tüm aşamaları takip eden, OECD İlkeleri’nin ruhunu halka açık anonim ortaklıklardan çok daha geniş bir alana yayan, SPK ilkelerini bağlayıcı hukuk kurallarına dönüştüren bir anlayışın ürünüdür. Yeni TTK, bir çok Avrupa ülkesinin kurumsal yönetim düzenlemelerinin çok ilerisinde bir kurumsal yönetim düzeyini getirmektedir.

5. Yeni kanun Türk şirketlerinin uluslararası faaliyetlerini de kapsıyor mu, aynı şekilde yabancı şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri için de geçerli mi?

İlk olarak, yabancı şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri mutlak anlamda, yeni kanuna tabidir. Zira Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye’deki tüm ticari ve ekonomik ilişkileri kapsamına almaktadır.

Yeni kanun, Türk şirketlerinin yurt dışındaki faaliyetlerini ise kural olarak kapsamıyor. Buna, “hükümranlık hakları” dediğimiz, her ülkenin kanunlarının kendi sınırları içinde uygulanması ilkesi yol açmaktadır. Ancak, bunun istisnasına da değinmekte yarar vardır. Bir Türk şirketi, yabancı ülkedeki şirketinin kontrolüne sahipse, bu takdirde, yeni kanuna göreTürk şirket “hakim şirket”, onun yabancı ülkedeki iştiraki ise “yavru(bağlı) şirket” sayılıyor. Ayrıca her iki şirket, yeni kanuna göre bir şirketler topluluğunu oluşturuyor. Yeni kanunun, şirketler topluluğuna ilişkin hükümleri, oldukça çarpıcı sonuçları beraberinde getiriyor. Bu sonuçlardan en önemlisine temas etmek gerekirse, Türk şirketi hakim şirket olarak yabancı şirket üzerindeki hakimiyetini kötüye kullanmamakla yükümlüdür. Hakimiyeti kötüye kullanma, hakim şirketin yavru şirket nezdinde aldığı kararlarla, (örneğin yavru şirketin bazı varlıklarını başka yavru şirketlere devretmek, yavru şirketi başka yavru şirketlere finansman sağlamaya yöneltmek, yavru şirketin gelişimini etkileyecek olumsuz kararlar almak) yavru şirketi zarara uğratmasıdır.

Bu tür zararlar, yavru şirkete telafi amacıyla yapılacak ödemeler veya aynı bilanço yılı içinde bilançoya eklenecek bir alacak kalemi ile telafi edilebilir; bu takdirde bir sorun ortaya çıkmaz. Buna karşılık, zarar bu şekilde telafi edilmezse, yavru şirketin ortakları, ortaya çıkan zarar için hakim şirketi ve onun bu zarara yol açan yöneticilerini dava edebilecek; bu tür bir davada mahkeme, hakim şirketi, davacının hisselerini satın almaya mahkum edebilecektir.

6. Yeni TTK, lojistik şirketlerine yönelik ne tür yenilikler getiriyor?

Yeni TTK’nın lojistik alanndaki yeniliklerine değinmeden önce, tüm işletmeleri ve bu arada lojistik şirketlerini etkileyen yeniliklere kısaca temas etmekte yarar var. Yeni TTK tüm ticari işletmelerin ve sermaye şirketlerini şeffaflaştıran düzenlemelere yer veriyor. Ticari işletmelerin muhasebe düzeninde, UFRS’ye uyarlanmış Türkiye muhasebe standartları uygulanacak. Kanun, sadece bu zorunluluğu getirmekle yetinmiyor, aynı zamanda muhasebeye ilişkin düzenleme ve değerleme ilkelerine de yer veriyor.

Diğer yandan, ticari işletmelerin ve sermaye şirketlerinin yeni şeffaf düzene uyumlu hareket etmelerinin sağlanmasının dnetimi, bağımsız denetçiye verildi. Bağımsız denetçi, anonim şirketin ve limited şirketin finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporunda yer alan finansal bilgilerini standartlara ve gerçeğe uygunluk yönünden sınayacak ve bu konuda rapor düzenleyecek. Düzenlenen rapor, olumsuz görüş veya kaçınma görüşü içerirse, olumlu görüş alınmadıkça şirket genel kurulu mali konularda karar alma yeteneğini yitirecek.

Ayrıca tüm anonim ortaklıklar ve limited ortaklıklar, başta yıllık faaliyet raporu ve finansal tablolar olmak üzere kamunun aydınlatılmasını ilgilendiren tüm verilerini kuracakları web sitesinde bulundurmak ve güncellemek yükümlülüğü altında olacaklar. Yeni TTK, kurumsal yönetimi tüm parametreleriyle kabul ediyor.

Bu yeniliklerin lojistik şirketlerine etkileri, her şeyden önce şirketin kendi yapılanmasının şeffaflaşması yönünden kendisini gösterecek. Bunun dışında, lojistik şirketlerinin muhatabı, çözüm ortağı veya müşterisi olduğu şirketlerin mali durumunu daha şeffaf bir biçimde izleyebilmesi ve inceleyebilmesi mümkün olacak.

7. Taşıma işlerinin Yeni TTK’da ayrı bir bölüm olarak düzenlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni Ticaret Kanunun Dördüncü Kitabın birinci kısmında Genel Hükümler düzenlenmiştir. Böylelikle karayoluyla ve demiryoluyla yapılan ancak uluslararası sözleşmelerin uygulama alanına girmeyen eşya taşımaları, yolcu taşımaları, taşınma eşyası taşınması, değişik tür araçlarla yapılan taşımalar ve taşıma komisyoncusu hakkında ortak kurallar belirlenmiştir. İlk defa kanunumuzda “Taşınma Eşyası Taşınması”(4.Kitap Üçüncü Kısım) ve Multimodal Taşımalar( 4.Kitap Dördüncü Kısım) hakkında düzenlemelere yer verilmiştir.

8. Yeni Ticaret Kanunda Taşıyıcı Kavramı nasıl bir değişime uğramıştır?

Yeni TTK m.850 hükmündeki tanım içine taşınma eşyası taşınması ve multimodal taşımalardaki taşıyıcıları ve demiryolu taşımasını da alacak şekilde genişlemiştir. Taşıyıcı kavramını karakterize eden unsur olarak Eski TTK dan farklı olarak Yeni TTK ‘da taşıma sözleşmesi kavramına yer verilmiştir. Taşıma sözleşmesi olmaksızın yapılan hatır taşımalarındaki taşıyıcı, Ticaret Kanunu anlamında taşıyıcı sayılmamıştır.

9. Taşıma Senedinin Düzenlenmesi ve İmzalanması Konusunda Herhangi Bir Yenilik Var mıdır?

Eski TTK m.768 hükmünden farklı olarak Yeni TTK 856.maddede Taşıma Senedinin taraflardan birinin talebiyle düzenlenebileceği öngörülmüştür. Eski TTK 768’in metninde gönderenin taşıyıcının talep etmesi halinde taşıma senedi düzenlemeye mecbur olduğu yazıyordu. Bu durumda gönderenin taşıma senedi tanzimini talep hakkı olmadığı gibi bir sonuç çıkıyordu. Yeni düzenlemede gönderenin veya taşıyıcının taşıma senedi tanzimini talep edebileceği açık hükme bağlanmıştır.

10. Tehlikeli Eşya Konusunda Yeni TTK nasıl bir düzenleme getirmektedir?

CMR 22 hükmüne uygun olarak Yeni TTK m.861 hükmünde, gönderen Tehlikeli eşya taşınacaksa zamanında ve yazılı olarak tehlikenin türü ve gerekiyorsa alınması gereken önlemleri bildirmelidir. Böyle bir bildirim yapılmamışsa taşıyıcı, gönderene karşı herhangi bir tazmin yükümlülüğü olmaksızın malı boşaltabilir, depolayabilir, geri taşıyabilir imha edebilir, zararsız duruma getirebilir ve bu sebeple doğan giderlerini gönderenden talep edebilir.

11. Taşıyıcının ziya, hasar ve gecikmeden doğan Tazminat Sorumluluğu Konusunda Bir Yenilik Var mıdır?

Bu sorumluluk, sınırlandırılmıştır. . Mevcut TTK’dan farklı olarak Yeni TTK’da taşıyıcının ziya , hasar veya gecikme dolayısıyla ödeyeceği tazminat miktarına bir üst sınır getirilmiştir. Ziya ve Hasardan Doğan Sorumlulukta Ödenecek Azami Tazminat Miktarına değinmek gerekirse,

Yeni TTK m.882 hükmünde gönderinin tamamının ziya veya hasarında taşıyıcının ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarı gayri safi ağırlığının her bir kg için 8,33 Özel Çekme Hakkını(ÖÇH) karşılayan tutar ile sınırlandırılmıştır. Mevcut TK ‘ da böyle bir üst sınır öngörülmemişti. Gönderinin münferit parçalarının ziya veya hasarı halinde gönderinin tamamı değerini kaybetmişse tamamının , bir kısmı değerini kaybetmişse değer kaybeden kısmın gayri safi ağırlığının her bir kg için 8,33 ÖÇH karşılayan tutar ile sınırlıdır.

Ayrıca Yeni TTK’da taşıyıcının ziya veya hasardan dolayısıyla tazminat ödeme yükümlülüğü yanında buna ek olarak 881.maddede zararın Tespiti için yapılması zorunlu giderleri de tazmin yükümlülüğü getirilmiştir.

Bununla da yetinilmemiş taşıyıcının ziya veya hasardan sorumlu olduğu hallerde tazminat ödedikten başka bir de almış olduğu taşıma ücretini geri vereceği ve taşıma ile ilgili vergileri, resimleri ve taşıma ile ilgili diğer giderleri de karşılayacağı hükme (Yeni TTK m.883) bağlanmıştır.

12. Gecikmeden Doğan Sorumlulukta Ödenecek Azami Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?

Taşıma süresinin aşılması halinde (Gecikmede) taşıyıcının tazminat sorumluluğu taşıma ücretinin üç katı ile sınırlandırılmıştır. Gecikme durumunda hak sahibi gecikmeden kaynaklı zararlarını ispatlasa bile, taşıyıcının ödeyeceği azami tazminat miktarı taşıma ücretinin üç katını geçmeyecektir. Ancak bu miktar uluslararası taşımalarda CMR m.23/V ‘de belirlenmiş üst sınırdan daha yüksek olması taşıyıcının aleyhinedir. Yurtiçi taşımada gecikmeden doğan sorumluluğu, uluslararası taşımadaki gecikmeden doğan sorumluluğundan daha geniş olarak Yeni TTK’da düzenlenmiştir. Bununla birlikte Eski TTK’da gecikme halinde taşıyıcının ödeyeceği tazminat miktarının üst sınırı belirlenmemiş olduğundan yeni düzenlemenin yine de taşıyıcının lehine olduğunu söylemek mümkündür. Zira Eski TTK’ya göre gecikme süresinin taşıma süresinin iki katını aşması halinde taşıyıcı tüm zararları karşılamakla yükümlü tutuluyordu. Ziya, Hasar , Gecikmeden Doğan Sorumluluk dışındaki taşıma sözleşmesinden doğan sorumlulukta Ödenecek Azami Tazminat Miktarı :

Yeni TTK’da Taşıyıcının Ziya ,Hasar ve Gecikmeden doğan tazminat yükümlülüğü dışında ayrıca taşıma sözleşmesinden doğan bir yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda doğan zararı da tazminle yükümlü olduğu öngörülmüştür. Taşıyıcı yükleme, boşaltma, istifleme, depolama veya sabitlemeyi üstlenmiş olabilir. Yeni TTK.m.884 bu tür sözleşme ihlallerinden doğan sorumluluğu düzenlemektedir. Bu durumda taşıyıcının bu sebeple ödeyeceği tazminat miktarı, tam ziya halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının üç katı ile sınırlıdır.

13. Yeni TTK, tazminatı ve tazminata esas oluşturacak değeri nasıl düzenliyor?

Sorumluluk açısından Yeni TTK’ daki önemli bir gelişme de Tazminata Esas Alınacak Değerin ihtimallere göre belirlenerek , bu husustaki boşluğun doldurulmasıdır. Tazminata esas alınacak değer Yeni TTK 880 .maddede ( CMR m.23-m.27, Alman TK p.429) Bu hüküm emredici olmadığından, taraflar tazminata esas olacak başka değerler öngörebilir veya belirlenmesini ücüncü kişilere bırakabilirler. Ziyaa uğramışsa , taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki değeri, hasara uğramışsa taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki hasarsız değeri ile hasarlı değer arasındaki fark tazmin edilir. Eşyanın değeri piyasa değeri, yoksa cari fiyatına göre tayin edilir. Eşya taşınmak üzere teslimden hemen önce satılmışsa, Faturadaki taşıma giderleri mahsup edildikten sonra kalan satış bedeli piyasa fiyatı kabul edilir.

14. Ziyan, Hasar veya Gecikmenin Bildirimi Konusunda Bir Değişiklik Öngörülmekte midir?

Yeni TTK m.889 hükmü ( CMR m.30, Alman TK p.438) , Eşya taşıma sözleşmesine ilişkin ihbar yükümlülüğünü özel olarak düzenlemiştir. Eşyanın ziyaı veya hasara uğradığı açıkça görülüyorsa en geç teslim anına kadar ziya ve hasarın bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde eşyanın sözleşmeye uygun teslim edildiği varsayılır. Bildirimde zararın gerekli açıklıkla belirtilmesi ve nitelendirilmesi şarttır. Eşyanın ziyaı veya hasara uğradığı açıkça görülmüyorsa teslimden sonra yedi gün içinde bildirilmelidir.

Gönderilen taşıyıcıya, teslim süresinin aşıldığını teslimden itibaren 21 gün içinde bildirmelidir. Aksi takdirde gecikmeden kaynaklı haklarını kaybeder. Bildirim telekomünikasyon araçlarıyla yapılabilir. Teslimden sonra yapılan bildirimin yazılı olması şarttır. Bildirimde bulunanın kim olduğu anlaşılıyorsa imzaya gerek yoktur. Bildirim eşyanın teslimi sırasında yapılıyorsa eşyayı teslim edene bildirilmesi yeterlidir.

15. Taşıyıcının Sorumluluğunda Zamanaşımı Nasıl Belirleniyor?

Yeni TTK m.855 hükmünde , dördüncü kitap hükümlerine tabi taşımalarda yolcunun bir kaza sonucu ölmesi veya bedensel bütünlüğü zedeleyen bir zarara uğraması halinde tazminat haklarının on yılda; diğer zararlarda ise bir yılda zamanaşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.

Ancak aynı maddede, Taşıyıcının kastından veya pervasızca bir davranışıyla ve böyle bir zararın meydana gelmesi ihtimalinin bilinciyle işlenmiş bir fiilinden veya ihmalinden dolayı , eşya ziyaı, hasara uğramış veya geç teslim edilmişse, yolcu geç ulaşmışsa taşıyıcının sorumluluğu üç yılda zamanaşımına uğrar. Ayrıca rücu alacaklısının hakkının zamanaşımı süresinin başlangıcının düzenlenmiş olması da uygulamadaki tereddütleri giderici niteliktedir. Alman Ticaret Kanunu 435.paragraf hükümde geçen pervasızca ve zararın muhtemelen gerçekleşebileceği bilinciyle hareket etmek ibaresinin anlamı üzerinde durmak gerekir. Bu tek bir kavram olarak değerlendirilmeli ve kasta eşit bir kusur olarak yorumlanmalıdır. Kasta eşit kusur ölçüsü CMR m.29/1 hükmünde açıkça belirtilmiştir. Kasıt veya davaya bakan mahkemenin veya hakemin hukukuna göre kasta eşit mütalaa edilebilecek kusur söz konusudur.

16. Gönderenin Taşıyıcıya Karşı Sorumluluğu Yeni TTK’da Nasıl Ele Alınmıştır?

Yeni TTK’da m.864 hükmünde, Gönderenin, kusuru olmasa bile; yetersiz ambalajlamadan ve işaretlemeden; taşıma senedine yazılan bilgilerdeki gerçeğe aykırılıklar ve eksikliklerden; tehlikeli malın niteliği hakkında bildirimde bulunmamaktan, refakat belgelerindeki eksiklik ve gerçeğe aykırılıklardan, belgelerin yokluğundan kaynaklanan taşıyıcının zararlarını ve giderlerini tazminle yükümlü tutulmuştur.

Gönderenin bu sorumluluğu sebebiyle ödeyeceği tazminat miktarı, gönderinin gayri safi ağırlığının her kilosu için 8.33 özel çekme hakkı ile sınırlandırılmıştır. Taşıyıcının zararın ve giderlerin doğmasında etkisi olmuşsa tazminatın tespitinde bu dikkate alınır.

17. Taşınma Eşyasının Taşınması Yeni TTK ‘da Nasıl Düzenlenmiştir?

Yeni TTK m.894-m.901 hükümleri arasında ,) yeni ve ayrı bir bölüm olarak Taşınma Eşyasının Taşınması konusu düzenlenmiştir. Taşınma eşyası kavramının(Umzugsgut) kaynağı Alman Hukukudur (Alman TK p.451 –p.451h). Bir evden, bir işyerinden, üretim biriminden ve bu gibi yerlerden alınıp bir diğer yere taşınacak olan ve bu gibi yerlere ait oturulmakta, çalışmakta veya benzeri bağlantılı işlerde kullanılan eşya, taşınma eşyasıdır. Taşınma eşyası tacir olmayanlara, tacirlerde onların ticari işletmesiyle ilgili bulunmayan ticari olmayan alanlara ait eşya olduğu belirtilmelidir. Taşınma Eşyasından kasıt mutlaka bir taşınmanın olması değildir. Çeyiz eşyasının taşınması da taşınma eşyasını taşınmasıdır. Buna karşılık sanayi tesislerinin, ticari mobilyanın taşınması taşınma eşyası taşımasına değil genel eşya taşımasıdır. Bir fabrikanın tesislerinin sökülüp başka bir şehre veya ülkeye götürülüp takılması maddenin kapsamı dışındadır. Maddedeki üretim biriminden taşınma ile bu birimdeki demirbaşın taşınması kastedilmiştir. Taşınma eşyasının taşınmasının böyle ayrı olarak düzenlenmesi, bu tür eşyanın taşınmasının eşya taşıması dışında, özel bir özeni, uzmanlığı, paketlemeyi , paketleri açmayı, sökmeyi yeniden kurmayı gerektirmesidir. Burada taşıyıcının taşıma yükümlülüğünün yanında mobilyaların sökülmesi, kurulması, yüklenip boşaltılması , gönderen tüketici ise ambalajlama ve işaretleme gibi taşıma ile ilgili diğer işlerin yerine getirilmesi yükümlülükleri de vardır.

18. Taşınma Eşyasının Taşınmasında Taşıyıcının Sorumluluğuna İlişkin Yenilik Nasıl Açıklanabilir?

Yeni TTK.m.899 hükmünde, Ziya veya hasar sebebiyle taşıyıcının sorumluluğu, ödeyeceği azami tazminat miktarı, taşıma sözleşmesinin ifası için gerekli olan yükleme hacminin metreküpü başına 1.500 Özel Çekme Hakkı ile sınırlandırılmıştır.

Ancak Gönderen tüketici ise, taşıyıcı göndereni sorumluluk hükümleri hakkında sözleşme yapılırken bilgilendirmemiş ve sorumluluğun genişletilmesi yönünde bir sözleşme yapılması veya eşyanın sigorta ettirilmesi imkanlarına işaret etmemiş olması halinde sorumluluktan kurtulma hallerine ve sınırlamalarına dayanamaz. Ayrıca gönderilen en geç malın teslimi sırasında zarar bildiriminin şekli ve süresi ile bu bildirimin yapılmaması halinde ortaya çıkacak hukuki sonuçlar hakkında bilgilendirilmemişse taşıyıcı, bildirimin süresinde yapılmadığına dayanarak sorumluluktan kurtulamaz.

19. Multimodal Taşımaların Yeni TTK’da Yer Bulması Nasıl Sonuçları Beraberinde Getirecektir?

Yeni TTK m.902- m. 905 hükümleri arasında, multimodal taşımalara uygulanacak hükümlerin düzenlenmiş olması en önemli yeniliktir. Multimodal taşıma, uluslararası taşımada sıkça kullanılan bir taşıma türüdür. Eşyanın uluslararası değişik tür araçlarla taşınmasında (multimodal taşımalarda) hangi sorumluluk rejiminin uygulanacağı önemli bir problemdir. 24/05/1980 tarihli Konvansiyon henüz yürürlüğe girmemiştir. Yeni TTK, Alman Hukukunun çözümünü benimsenmiştir. 902 ile 905 hükümlerinin uygulanabilmesi yani multimodal taşıma sözleşmesinden bahsedilmesi için taşıyıcının eşyayı tek bir taşıma sözleşmesi tahtında en az iki değişik taşıma aracıyla taşımayı yükümlenmiş olması gerekmektedir. Böyle bir sözleşme de , kural olarak kanunun birinci(genel hükümler) ve ikinci kısım(eşya taşıması) hükümlerine (850-893) tabidir. Çünkü multimodal taşıma da 850.maddedeki taşıma sözleşmesinin özel bir halidir. Ancak önce özel hükümler, yani 902-905 hükümleri ve somut uyuşmazlıkta uygulanması gereken uluslararası sözleşme hükümleri ( CMR, Varşova/ Lahey gibi ) uygulanır. Multimodal taşımanın bir kısmının deniz yoluyla olduğu halde dahi kural olarak 850-893 hükümleri tatbik edilecek, 852.madde uygulanmayacaktır.

Multimodal taşımalarda ziya, hasar veya gecikmeye dayanan istemin bağlı olduğu zamanaşımının başlangıcı için teslim tarihinin esas alındığı durumlarda, bu tarih eşyanın gönderilene teslimi tarihidir. İstem hakkı en erken 855.madde uyarınca zamanaşımına uğrar. Multimodal taşımanın konusu taşınma eşyası taşınması ise sözleşmeye üçüncü kısım hükümleri uygulanır. Zararın meydana geldiği taşıma kısmı hakkında 903.madde hükmü ancak bağlayıcı olan milletlerarası sözleşmelerden biri geçerliyse uygulanır.

20. Taşıma İşleri Komisyoncusunun Hukuki Konumu, Yeni TTK’da Nasıl Belirlenmiştir?

Yeni TTK m.918 hükmünde, taşıma işleri komisyoncusunun eşyanın taşıtılması borcunun, taşıma işinin örgütlenmesini ve özellikle taşıma araçlarını ve taşıma yolunu belirlemek, taşıma işini fiilen gerçekleştirecek taşıyıcıyı ve taşıyıcıları seçmek, eşyanın taşıtılması için gereken taşıma, ardiye ve taşıma işleri komisyonculuğu sözleşmelerini yapmak, taşıyıcılara gerekli bilgi ve talimatları vermek, gönderenin tazminat haklarını teminat altına almak yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde geniş olarak ifade edilmiştir.

Önemli Bir Değişiklik de Taşıma İşleri Komisyoncusuna İsterse Eşyanın Taşınmasını Bizzat Üstlenebilme Hakkının Tanınmış Olmasıdır. Bu hakkını kullanırsa komisyoncu, taşımadan doğan haklar ve yükümlülükler yönünden taşıyıcı sayılır. Kendi faaliyeti yanında taşıma ücretini de isteyebilir.

21. 5 ortaklı bir A.Ş. deki ortak sayısını nasıl 3 ortağa indirebiliriz?

5 ortaklı bir AŞ’de, ortak sayısını 1 Temmuz 2012'den sonra 3'e indirebiliriz. Bunun icin herhangi bir esas sözleşme değişikliğine gerek olmayacak. Pay devirleri yeterli olacak. Pay sahibi sayısı 1'e inmedikçe, pay sahibi sayısının azalmasının özel olarak Ticaret Sicili'ne tesciline de gerek bulunmuyor. 


22. Tek kişilik şirketi nasıl A.Ş.ye dönüştürebiliriz?

Tek kişilik bir isletmeyi, yani gerçek kişi tacir dediğimiz bir kişi tarafından isletilen bir ticari isletmeyi, en doğru yöntemle, TTK. m. 194/2 hükmüne uygun bicimde as'ye dönüştürebiliriz. Ticari isletmeyi isleten gerçek kisi, mahkemeye başvurarak, ticari isletmesini bir anonim şirkete dönüştürme prosedürünü uygulatır. Bu prosedürde, ticari isletmeye değer biçilir ve hazırlanan yeni Anasözleşme uyarınca yeni anonim ortaklık kurulur. Bu teknik anlamda bir tur (tür) değiştirme işlemidir ve TTK.m. 182-193 hükümlerine tabidir.

23. Denetim firmalarını kim denetleyecek?

Denetim firmalarını denetlemek üzere, Kamu Gozetim Kurumu'nun kurulması hedefleniyor. Bir idari otorite niteliginde olacak olan Kamu Gozetim Kurumu ile ilgili yasa taslagi, TBMM komisyonlarindadir.

24. Yeni sistemde vekalet verilerek yönetim kurulu veya genel kurul yapılabilecek mi?

Yeni sistemde de, eskisi gibi, yonetim kurulunda temsil caiz olmayacak, buna karsilik genel kurulda temsil serbest olacak. Yeni sistemde, mevcut temsil sistemlerine (bireysel temsilci veya tevdi temsilcisi yoluyla temsil) ek olarak modern temsil sistemleri (organin temsilcisi, bagimsiz temsilci ve kurumsal temsilci) ongorulmektedir.

25. Yeni TTK “kurumsal yönetişimin” dört unsuruna yönelik düzenlemeler getiriyor mu?

Cevap: Yeni TTK, kurumsal yönetimin dört unsurunu da kapsamlı bir biçimde hayata geçirecek düzenlemeler getirmektedir. Başta eşitlik ilkesi (YTTK.m. 357) olmak üzere şirket organlarının karar alırken paysahiplerinin ve diğer menfaat sahiplerinin meşru çıkarlarını gözetme yükümlülüğü altında bulunmaları, adalet ilkesini temellendirmektedir. Yönetim faaliyetlerinin şeffaflaşması, anonim ortaklığın hesaplarının ve tüm ticarî kayıtlarının UFRS’ye uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun bir biçimde tutulması zorunluluğu (YTTK.m. 64 vd.) şeffaflık ilkesine yeni sistemde geniş bir rol tanımaktadır. Sorumluluk, bir çok cephesiyle Kanun’da geniş düzenlemelere konu olan bir alandır. Sorumluluk sadece dış cephesiyle, yani yöneticilerin şirkete, ortaklara ve alacaklılara karşı sorumluluğu yönünden ele alınmamıştır. Aynı zamanda hesap verebilirlik (iç sorumluluk) adı verilen ve şirket içi yönetim mekanizmalarında her bir yönetim biriminin hiyerarşik anlamda kime karşı sorumlu olduğunu belirleyen kurallar da sorumluluk sistemini tamamlamaktadır. Yeni TTK’nın kurumsal yönetime ağırlık vermesi, pay sahipliği değerini önemli ölçüde güçlendirmektedir.

26. Yeni TTK Anonim şirketlerin yönetiminde ne gibi değişiklikler getiriyor ?

Cevap: Yeni TTK’nın 365. Maddesi uyarınca anonim ortaklıklar yönetim kurulu tarafından idare ve temsil edilecektir. Yeni sistemde, tek bir kişi yönetim kurulunu oluşturabilecek, isteğe göre yönetim kurulunda tüzel kişi üyeye yer verilebilecektir (YTTK.m. 359). Kanun, kapalı anonim ortaklıklar için bağımsız yönetim kurulu üyeliğini zorunlu tutmamakla birlikte teşvik etmektedir. Yöneticiler, görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatlerini dürüstlük kurallarına uyarak gözetmek yükümlülüğü altındadır (YTTK.m. 369).

27. Yeni TTK yöneticilerin yetki ve sorumlulukları ile ilgili yeni bir uygulama getiriyor mu?

Cevap: Ekonomik gerçeklik, anonim ortaklıkta yönetim örgütünün yönetim kurulundan ibaret kalmadığı, yönetim kurulunun elindeki yetkilerin bir kısmını, kurul üyesi olmayan üst düzey yöneticilere de devrettiğini ortaya koymaktadır. Mevcut TTK’da “murahhas üye ve murahhas müdür” (TTK.m. 319) ve “müdür” (TTK.m. 342) sıfatıyla adlandırılan ve üstlendikleri yetkiler itibariyle yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna ilişkin kurallara tabi olan üst düzey yöneticiler, yeni TTK’da da yer bulmaktadır. Ancak Yeni TTK, “yönetim yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticileri katı bir zincirleme sorumluluk sistemine” tabi tutan mevcut TTK’dan farklı olarak “yetki” ve “sorumluluk” arasında bir paralellik sağlamakta ve ancak kendi etki ve kontrol alanında zararı önleyebilecek önlemleri alma erkine sahip olan yöneticileri zarardan sorumlu tutmaktadır.

28. Peki, yeni sorumluluk kurallarının uygulanabilmesi için yetkililer ve sorumlular nasıl belirlenecek?

Cevap: Bunun anahtarı, YTTK.m. 367’de “iç yönerge” olarak adlandırılan teşkilat yönergesidir. Teşkilat yönergesi, her anonim ortaklıkta ayrı ayrı düzenlenecek olan ve şirketin yönetim örgütünün hiyerarşik yapısını, yönetim kurulu içinde ve yönetim kurulu dışında üst düzey yöneticiler arasında sorumluluğun nasıl dağıldığını belirleyen bir iç düzenlemedir. Her anonim ortaklık, kendi teşkilat yönergesini düzenleyecek; bu yönergede şirkette hangi yönetim mevkilerinin bulunduğunu, yönetim yetkilerinin esas sözleşme uyarınca nasıl devredilebileceğini, bu yönetim hiyerarşisi içinde kimin kime karşı hesap verme yükümlülüğü altında bulunduğunu açıklıkla ortaya koyacaktır.

29. Yönetim kurulu ve üst düzey yöneticiler, şirketin veya ilgililerin zarara uğraması olasılığında nasıl bir sorumluluk yaptırımına tabi olacaklar?

Cevap: Yöneticilerin sorumluluğu “hukukî sorumluluk” ve “cezaî sorumluluk” olmak üzere iki başlık altında ele alınmalıdır. Yeni TTK, hukukî sorumluluk sistemlerini rasyonelleştirmekte, özellikli bazı ihlaller için ise ciddî cezaî yaptırımlar getirmektedir. Sorumluluk davasını şirket, paysahipleri ve alacaklılar açabilir. Şirketin uğradığı zararın yine şirkete tazminini, şirket veya paysahipleri dava edebilir. Dolaylı sorumluluk davası olarak adlandırılan bu davayı alacaklı, ancak şirketin iflası halinde açabilir. Buna karşılık, paysahibi ve alacaklılar, kendi uğradıkları zararın tazminini, yani doğrudan sorumluluk davasını böyle bir koşul aranmaksızın açabilirler.

Yeni TTK, farklılaştırılmış teselsül adı verilen ve zarardan gerçek anlamda sorumlu tutulması gereken kimselerin sorumluluğuna başvurulması fikrinden esinlenmektedir. Bu fikir, YTTK.m. 553/3 hükmüne damgasını vurmuştur : “Hiç kimse kontrolü dışında kalan, kanuna veya esas sözleşmeye aykırılıklar veya yolsuzluklar sebebiyle sorumlu tutulamaz; bu sorumlu olmama durumu gözetim ve özen yükümü gerekçe gösterilerek geçersiz kılınamaz”.

30. Yöneticilerin kanunda tanımlanan hukuki sorumluluk halleri nelerdir?

Cevap: Şirketin, paysahibinin ve alacaklının zarara uğradığı ve bu zararın yöneticilerin kanuna veya esas sözleşmeye aykırı nitelik taşıyan kusurlu tasarruflarından meydana geldiği durumlar;

-Belgelerin ve beyanların kanuna aykırı olması (YTTK.m. 549)

-Sermaye hakkında yanlış beyanlar ve ödeme yetersizliğinin bilinmesi (YTTK.m. 550)

-Değer biçilmesinde yolsuzluk (YTTK.m. 551)

-Halktan para toplamak (YTTK.m. 552)

Bu hallerden herhangi biri gerçekleştiğinde, anonim ortaklığın ve duruma göre kamunun menfaatleri önemli ölçüde zedelendiğinden, Kanunkoyucu bu halleri ayrı bir yaptırıma bağlamayı tercih etmiştir. Bu sistemde, kuruluş, sermaye artırımı ve azaltılmı gibi işlemlerdeki belge ve beyanların doğru olmaması (YTTK.m. 549), gerçeğe aykırı izlenimi yaratanların kusursuz sorumluluk, onlara katılanlar ise kusurlu sorumluluk hükümleri ekseninde sorumlu tutulmasına yol açacaktır. Sermayenin tamamı taahhüt edilmemiş veya ödenmemiş iken, taahhüt edilmiş veya ödenmiş gibi gösterenler de kusursuz sorumluluk esasına göre yaptırıma tabi tutulacak, onlara katılanlar kusurlu sorumluluğa tabi olacaktır. Değer biçilmesinde yolsuzluk, şirkete konulan aynî sermayenin veya devralınacak işletmenin değerinin yüksek gösterilmesi halinde ortaya çıkan bir sorumluluk sebebi olup, kusurlu sorumluluk esasına göre değerlendirilmektedir. Son olarak, Sermaye Piyasası Kurulu’nun izni olmaksızın halktan para toplamak, yine bağımsız bir sorumluluk sebebi olarak öngörülmüştür (YTTK.m. 552).

31. Sorumluluk davasının özellikleri nelerdir, hâkimler ortada bir zarar olup olmadığını ve kimin zarara uğradığını nasıl belirleyecekler?

Cevap: Hâkim, bir sorumluluk davasında ilkin şirketin veya ilgilinin (pay sahibinin veya alacaklının) zarara uğrayıp uğramadığını saptayacak; zararın varlığını saptadığı takdirde bu kez kimin sorumlu olduğunu belirleyecektir. Bu belirlemede çıkış noktası, şirketin esas sözleşmesi, teşkilat yönergesi, yönetim kurulu kararları ve imza sirküleridir. Sorumlular, diğer bir anlatımla meydana gelen zararın ilişkili olduğu alanda kimlerin yetkili olduğu belirlendiğinde, hâkim bu kez kimin ne kadar sorumlu olduğunu saptayacaktır. Kanun, bu konuda, birden çok sorumlunun aynı zararı tazminle yükümlü olmaları hâlinde, bunlardan her birinin, kusuruna ve durumun gereklerine göre sorumlu tutulacağı kuralını getirmektedir (YTTK. m. 557/1). Her bir sorumlu, zarar şahsen kendisine yükletilebildiği ölçüde, bu zarardan diğerleriyle birlikte zincirleme olarak sorumlu olur. Hakim, davanın ve somut olayın gereklerini gözeterek sorumluların da birbirlerine hangi oranda başvuracaklarını kararında belirleyecektir(YTTK.m. 557/3).

32. Yönetim kurulunun alacağı bir ibra kararı sorumluluğu etkiler mi?

Cevap: Yönetim kurulu üyeleri ve yetki devri yoluyla onlar gibi sorumlu olan yöneticiler, ilke olarak genel kurulun alacağı bir ibra kararıyla, şirkete karşı sorumluluktan kurtulurlar. İbra, şirketin, meydana gelen zararlardan dolayı yöneticinin sorumluluğunu dava etmeyeceği anlamına gelmektedir. YTTK.m. 558/2, ibra kararının, kapsadığı maddî olgularla sınırlı olarak, şirketin ve ibraya olumlu oy veren pay sahiplerinin dava hakkını ortadan kaldırdığını, diğer pay sahiplerinin dava hakkının ise 6 aylık hak düşümü süresine tabi olduğunu düzenlemektedir. İbra kararı, genel kurul kararıyla kaldırılamaz, çünkü geçerli bir biçimde bu karar alındığı anda etkilerini doğurur (YTTK. m. 558/1). Deloitte/Türkiye

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)