Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Teslimi ve 117 KDV Tebliği
117 no`lu KDV tebliğinin 3.3.2. Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Teslimi bölümünden anlamadığım diyor ki; bu ürünler ve alaşımlarından yapılacak mamulün teslimi tevkifata tabi olacak fakat ayrıca yine bu ürünlerin veya alaşımlarından yapılacak nihai ürünlerin teslimlerinin tevkifata tabi olmadığı.
.
Bu durumda örneğin, alüminyumdan yapılmış bir mamulun nihai mamul mü yoksa mamul mü olduğunu nasıl anlayacağız ve tevkifat yapacağız.
Bu ayırımdan hiçbir şey anlamadım. Verilen örnekte bu metallarden yapılan kapı kolu yada otomobil parçası tevkifata tabi değildir denmekte. O zaman bu kapı kolu yada otomobil parçasının mamul mü yoksa nihai mal mı bunu nasıl anlayacağız? Çünkü kapı kolunu alacak işletme belki kapı imalatı yapıyor ve imal ettiği kapılar için almıştır o zaman nihai mal olmaz ki. Ben bu ayırımdan birşey anlayamadım. Tevkifata tabi olacak ve olmayacak bu metallarden yapılan mamullerin ayrımı nasıl olacak? Özellikle mantığını anlatabilirmisiniz? Sevgi Kaya
Cevap
Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi, 117 Seri No.lu Tebliğ'in 3.2.2.2. bölümünde sayılan "bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, pirinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri" nin tesliminde 7/10 oranında tevkifat uygulanacak olup bunun istisnası ilk üretici (cevherden üretim yapanlar) ve ithalatçılarıdır. Bunların yapacakları teslimde tevkifat uygulanmayacaktır.
Yine Tebliğ'de sözkonusu metal ve alaşımlarından imal edilen nihai ürünler ile bunların kesme, sıyırma, kıvırma, kaynak, bükme, vida yeri delme-açma ve benzeri şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen yarı mamul ve mamul mahiyetindeki malların teslimleri tevkifata tabi olmayacağı belirtilmiştir.
Buradaki ayrımda teslimi yapılan ürünün nihai ürün veya herhangi bir üretimde kullanılacak yarı mamül olarak ortaya çıkıp çıkmamış olması önemlidir.
İlk teslimin ardından (not, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, pirinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri) herhangi bir üretim prosesinden (boyama kaplama vs dışında) geçirilmiş ve nihai ürün veya yarı mamül olarak satılabilecek duruma gelmişlerse bu durumda tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmeyeceklerdir. Bunun dışında ise yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda tevkifat uygulaması yapılacaktır.
Saygılarımla.
Zeki Gündüz