Soru: 15 Temmuz 2012 tarihinde bütün şartları yerine getirmiş olarak SSK'dan emekli olmaya hak kazanıyorum. Halen çalıştığım firmada emekli olma durumunda işe devam edemiyorum.
Bu nedenle emeklilik başvurumu geciktirmeyi düşünüyorum. Ancak emekliliğe hak kazandığı halde prim ödemeye devam etmenin alınacak emekli aylığını düşürdüğünü söylüyorlar. Bu doğru mudur? Zamanında emekli olmak ile süreyi uzatmak arasında kaybım veya kazancım olur mu?
Ufuk SOLMAZ
Cevap: Emekli aylığının düşüp düşmeyeceği, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarına bağlı. Şayet prime esas kazancın alt sınırından(asgari ücret olup, bugün için 886.50 TL’dir) prim ödüyorsanız, prim ödemeye devam etmeniz az da olsa emekli aylığında azalmaya yol açar. Ancak, prime esas kazanç tutarının üst sınırından(asgari ücretin 6.5 katı olup bugün için 5.762.25 TL dir) veya üst sınır yakın bir kazanç tutarı üstünden, Örneğin 3.000, 4.000 TL gibi bir kazanç tutarı üstünden prim ödüyorsanız, sigortalı çalışmaya devam ederek emekli olma tarihinizi uzatmanız emekli aylınızı artırır. Yaklaşık, 2.500, 2.600 TL civarında bir kazanç tutarı üstünden prim ödemeniz hak ettiğiniz emekli aylığında azalma veya artmaya yol açmaz.
Vergi indirim hakkı alıp hemen emekli olabilirsiniz
Soru:22 Şubat 1962 doğumluyum. 8 Ağustos 1983'de işe başladım. Bugüne kadar 4450 gün prim ödemem var. Yüzde 44 özürlü raporum var. Ve halen bir işte çalışmaktayım. Vergi indirim hakkı alırsam, nasıl emekli olurum?
Osman İLDENİZ
Cevap: Vergi indirim hakkı alırsanız, emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış engellilere tanınan; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Vergi indirim hakkı almakla aranan tüm şartları sağlamış olacağınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
Sigortalılık süresi açısından başlangıç tarihi 18 yaşın dolduğu gündür
Soru:15 yıl 3600 günden "Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısı almak için SGK Müdürlüğüne gittim, oradaki memur bayan, 18 yaşından önceki çalıştığım 2 yıllık kıdem süremi dikkate almadı. Kıdem süresi hesaplanırken, işe başladığım tarihin dikkate alınması gerekmiyor mu? Örneğin; Benim doğum tarihim 6 Nisan 1981, sigorta başlangıç tarihim 1 Temmuz 1997 olup, 15 yıllık süremi dolduracağımı 1 Temmuz 2012 tarihinde Kıdem Tazminatı almaya hak kazanıyor muyum? Yani 02 Temmuzda SGK ya giderek bu yazıyı alabilir miyim? Eğer vermezlerse hangi kanuna dayanarak hakkımı aramalıyım?
C.DEVECİ
Cevap: Kurum haklı. Çünkü 1 Nisan 1981 den sonra ilk defa 18 yaşından küçükken sigortalı olanlarda, sigorta başlangıç tarihi 18 yaşın doldurulduğu tarihtir. 18 yaşından küçükken ödenen primler prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınırken, sigortalılık süresi açısından dikkate alınmaz.
Emekli olmak için aranan şartlardan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayanlar, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Sigorta başlangıç tarihiniz itibariyle yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız, 6 Nisan 2014 tarihinde, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.
46 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız
Soru:5 Kasım 1968 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Eylül 1981’dir. Hala çalışmaktayım. Bugüne kadar 8800 gün prim ödemem var. Acaba emekli olabilir miyim? Emekli olursam maaş bağlanır mı?
Fahri SÖNMEZ
Cevap: Bugün için emekli olamazsınız. Çünkü primi ve süreyi doldurmanıza karşın henüz aranan yaş haddini dolduramıyorsunuz. Tabi bu duruma 13 yaşında sigortalı olmanız yol açıyor. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 46 yaşınızı dolduracağınız 5 Kasım 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Emekli olabileceğiniz tarih 21 Nisan 2016
Soru: 21 Nisan 1966 doğumluyum. 2 Aralık 1987 de askere gittim. Mayıs 1989 da askerden gelince, 5 Haziran 1989 tarihinde SSK’lı oldum. Askerlik süremi borçlanarak bedelini ödedim. 8025 gün civarında prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?
IŞIK
Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerlik sürenizi borçlanmanız, sigortası başlangıç tarihinizi 17 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 50 yaşınızı dolduracağınız 21 Nisan 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Askerlik borçlanması memurun fiili hizmet süresini artırır
Soru: Emekli Sandığı çalışanı erkek memurların emeklilik hesaplarında, askerliklerini işe başladıktan sonra yapanlarda, askerlik sürelerini borçlanır ve bedelini öderlerse borçlanılan süre, 25 tam yıl fiili hizmet süresi içinde sayılır mı?
Dr. Mustafa Göğüsten
Cevap: Memurlar, fiili hizmet süresini artırmak ve daha erken emekli olmak için, askerlik süresini borçlanmaktadır. Askerlik borçlanmasıyla kazanılan süre, fiili hizmet süresinden sayılır. Fiili hizmet süresi borçlanılan gün sayısı kadar artar. Emekli olurken, emekli ikramiyesi hesabına esas fiili hizmet süresine de dâhil edilir.
İsteğe bağlı prim ödeme aile yardım ödeneğini kesmez
Soru: Memurum. Eşime isteğe bağlı Bağ-Kur ödemek istiyorum. Eşim çalışmadığından aile yardımı alıyorum. Acaba eşime isteğe bağlı Bağ-Kur ödersem, aile yardımı kesilir mi?
MUSTAFA
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardım Ödeneği başlıklı 202 nci maddesi; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun, menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için……. Ödenir.” Hükmünü içermektedir. Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, eşiniz menfaat karşılığı çalışmadığı sürece, aile yardım ödeneği alırsınız. Eşinizin, sosyal sigorta primini isteğe bağlı ödemesi, menfaat karşılığı çalıştığı anlamına gelmediğinden, aile yardım ödeneğiniz kesilmez.
EKREM SARISU / POSTA