FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

6 Temmuz 2011 Çarşamba

5520 SAYILI KANUN AÇISINDAN AR-GE İNDİRİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

1. Giriş
Ticari olarak sınırların kalktığı ve bilişim teknolojileri sayesinde küçük bir köy haline gelen dünyada rekabetin şekli ve yönü değişerek daha sert ve yüksek kısıtlayıcı şartları da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda ülke ekonomisinin lokomotifi görevini
yapan firmaların faaliyetinin sürekli artan bir şekilde devam edebilmesi rekabet koşullarının yönetilebilme imkân ve şartına bağlıdır.

 

Ayrıca teknolojik değişim ve yenilik faaliyetlerine adaptasyon sürecinin firmalar açısından hızlı ve zamanında olması firmaların rekabetçi gücünü artıracaktır. Bu amaçla firmaların yenilikçi ve rekabetçi faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için Ar-Ge faaliyetlerine yeterince kaynak ayırması ve bu çerçevede yeni kurum ve kuruluşlar ile birlikte faaliyet göstermesi gerekmektedir. Bu süreçte Ar-Ge faaliyetlerinin devlet tarafından indirim, istisna, iade ve teşvik şeklinde desteklenmesi önem arz etmektedir.
Firmaların Ar-Ge faaliyetlerine önem vermesi yeniliğe ve verim artışına neden
olacaktır. Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni teknolojilerin üretime adaptasyonu ile verimlilik artacak ve böylece ekonomik büyüme sağlanmış
olacaktır.
Ancak firmalar tarafından Ar-Ge teşviklerinin tercih edilmesi için ilgili teşvikin firma karını kümülatif olarak artırıcı etki göstermesi firmaların bu yöndeki eğilimini artıracaktır. Türkiye’de 2000’li yıllardan önce “yatırımların teşvik edilmesi” gibi bir hükümet politikası varken, 2000’li yıllardan sonra ise özellikli alanlarda sağlanan teşvikler şeklinde politikalar oluşmaya başlanmıştır.
Dünyada Ar-Ge ile ilgili olarak mevcut politikalar incelendiği zaman; devlet veya üniversiteler tarafından gerçekleştirilen Ar- Ge çalışmaları, firmalar tarafından gerçekleştirilen ve devlet tarafından desteklenen Ar-Ge çalışmaları ve devlet tarafından sağlanan mali teşvikler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Ar-Ge Harcaması kavramı kullanılmış olmakla beraber ilgili kanunlarda tanım yapılmamıştır.
Bu konu ile ilgili olarak 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 seri no.lu Genel tebliği ve Türkiye Muhasebe Standartları’ndan 38 no.lu Maddi Olmayan Duran Varlıklar standardında ilgili tanımlara yer verilmektedir.
Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerine yönelik yasal düzenleme ilk olarak 3239 sayılı
Kanun’la yapılmış daha sonra 4369 sayılı Kanun’la da gelir vergisi mükellefl eri
arasında kullanımı sağlanmıştır.
Ülkede yaşanan ekonomik değişimlere bağlı olarak 5228 sayılı Yasa ile Ar-Ge faaliyetlerine yönelik olarak vergi ertelemesi şeklindeki teşvikler indirim esasına dayalı bir hale getirilmiştir.
5520 sayılı Yasa ile Ar-Ge indiriminin kurum kazancından % 40 oranında
indirilebileceği hüküm altına alınmış,daha sonra 2 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile bu oran % 100 olarak değiştirilmiştir. 5746 sayılı Yasa ile Ar-Ge konusunda Türkiye’de dünyadaki uygulamalarla eşanlı olarak düzenlemeler yapılmıştır ve firmalar bu konuda teşvik edilmiştir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli husus; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 10/1-a maddesi ile düzenlenen Ar-Ge İndirimi müessesesi ile 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun yasal ve yapısal olarak farklılık göstermektedir. Bu iki düzenleme firmalar için farklı iki avantaj değil farklı iki alternatif niteliğindedir. Yani 5746 sayılı Kanun’a dayalı olarak Ar-Ge indiriminden faydalanan bir firma 5520 sayılı Kanun’un 10/1-a maddesinde yer alan Ar- Ge indiriminden yararlanamayacaktır. Kısaca bu iki düzenleme birbirlerin alternatifi mahiyetinde olup uygulamada birbirlerinin yerine ikame edilebilmektedir.
Bu çalışma 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 10/1-a maddesinde yer alan Ar-Ge indiriminin değerlendirilmesi ve muhasebe kayıtlarının incelenmesini amaçlamaktadır.

2. Ar-Ge Faaliyetlerinin Tanımı ve Kapsamı
Ar-Ge, ifadesinin bileşenlerinden olan araştırma; bilinmeyen ve öğrenilmeye açık olan bilimsel ve teknolojik faaliyetler olarak ifade edilebilir. Geliştirme ise mevcut olan bilgi, kullanım veya teknolojiyi daha iyi bir konuma yönlendirme faaliyetidir. Ar- Ge ise bilimsel ve teknolojik anlamda var olan bilgi birikiminin artırılmasına yönelik yürütülen çaba ve bu faaliyetlerin yeni uygulamalarda kullanımıdır (Özel, 1999).
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınacak olan diğer hükümler ele alınmış olup bu indirimler ise Ar-Ge Harcamaları, sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlardır.
Ar-Ge ile ilgili tanım 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 3. maddesinde “Bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek, yazılım üretimi dahil  olmak üzere yeni sistem, süreç ve hizmetler oluşturmak veya mevcut olanları geliştirmek amacı ile yapılan düzenli çalışmalar” olarak tanımlanmıştır. Bu tanımda anlaşılacağı üzere Ar-Ge’nin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlamaya yönelik olmalı,
- Yeni bilgiler elde edilmeli,
- Yeni malzeme ürün ve araç üretimi sağlanmalı,
- Çalışmalar düzenli olmalı.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 seri no.lu Genel Tebliği’nde ise Ar-Ge faaliyeti “bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek, yazılım üretimi dahil olmak üzere yeni sistem, süreç ve hizmetler oluşturmak veya mevcut olanları geliştirmek
amacıyla yapılan düzenli çalışmalar” olarak ifade edilmektedir.
Görüldüğü üzere 4691 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kanun Ar-Ge faaliyetleri aynı şekilde tanımlamış olmasına rağmen uygulama alanı ve kapsamı açısından farklılıklar göstermektedir.
Firmaların Ar-Ge indiriminden yararlanabilmeleri için yapmış oldukları faaliyetlerin ilgili kanunda yer alan kapsam dahilinde olması gerekmektedir. Hangi faaliyetlerin Ar-Ge indirimi kapsamına dahil olacağı ise 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 seri nolu Genel Tebliği’nde aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
• Bilimsel ve teknolojik alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi;
• Yeni yöntemlerle yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesi, tasarım ve çizim çalışmaları ile yeni teknikler ve prototipler üretilmesi;
• Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri;
• Yeni üretim yöntem, süreç ve işlemlerinin araştırılması veya geliştirilmesi;
• Bir ürünün maliyetini düşürücü, kalite, standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin /teknolojilerin araştırılması.
Görüldüğü üzere firmaların faaliyetlerinin Ar-Ge kapsamında olabilmesi için sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya destek verecek nitelikteki faaliyetler olması gerekmektedir. Bu konudaki Ar-Ge indiriminin hile yapılması ihtimaline karşılık devlet tarafından ilgili indirim YMM rapor şartına bağlamıştır.
Kanun koyucu tarafından Ar-Ge kapsamına girecek olan faaliyetler sınırlandırılmış ve aşağıda belirtilen faaliyetler Ar-Ge faaliyetleri olarak kabul edilmemiş ve bu durum 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 seri no.lu Genel Tebliği’nde de düzenlenmiştir:
• Pazar araştırması ya da satış promosyonu;
• Kalite kontrol;
• Sosyal bilimlerdeki araştırmalar;
• Petrol, doğalgaz, maden rezervleri arama ve sondaj faaliyetleri;
• İcat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı;
• Biçimsel değişiklikler ;
• Bilimsel ve teknolojik yenilik doğurmayan rutin faaliyetler rutin veri toplama, rutin analizler için kullanılan program, yazılım gibi üretilen prototiplerin rutin ayarlamaları);
• İlk kuruluş aşamasında kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırma giderleri;
• Proje sonucunda geliştirilen ürüne ilişkin fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik çalışmalar;
• Numune verilmek amacıyla prototiplerden kopyalar çıkarılıp dağıtılması ve reklam amaçlı tüketici testleri.
Ayrıca ilgili tebliğde Ar-Ge indirimi kapsamında değerlendirilecek olan harcamaların kanun kapsamında olması için Ar-Ge projesinin tamamlanma tarihinden önce yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü Ar-Ge projesinin tamamlanmasından sonra yapılacak olan Ar-Ge faaliyetine yönelik harcamaların Ar-Ge indirimi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır.

3. 5520 Sayılı Kvk Açısından Ar-Ge Harcamaları
Kanun koyucu tarafından Ar-Ge indirimine yönelik yapılan vergisel düzenlemeler muhasebe uygulamaları açısından da kolaylık ve tekdüzelik olması bakımından yeknesaklık sağlamaktadır.
Nitekim 5520 sayılı KVK 1 seri nolu Genel Tebliğinde yer alan Ar- Ge harcamaları isim ve kapsam olarak değerlendirildiği zaman Tek Düzen Hesap Planındaki maliyet hesapları yeknesaklık göstermektedir. Bu durum muhasebe mesleği uygulayıcıları
açısından firma tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının hem kapsam hem de kayıt düzeninin anlaşılabilir ve kolay olmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca yapılan bir harcamanın Ar-Ge harcaması olarak nitelendirilebilmesi için firma bünyesinde ayrı
bir Ar-Ge departmanı kurulması zorunluluğu getirilmiştir. Bu, ilgili harcamaların hem kayıt altına alınması aşamasında hem de denetimi aşamasında firmaya ve kanun koyucuya kolaylık sağlayacaktır. 5520 sayılı KVK 1 seri no.lu Genel Tebliği incelendiği zaman Ar-Ge harcamaları şu şekilde sınıfl andırılmıştır:
İlk Madde ve Malzeme Giderleri: Firmalar tarafından çeşitli şekillerde sağlanan her türlü direkt ilk madde, işletme malzemesi, yardımcı madde, ara mamul,yedek parça ve benzeri giderler ile amortisman uygulamasın tabi olmayan maddi ve gayri maddi
kıymetlerin iktisaplarına ilişkin giderleri kapsamaktadır. Burada mükerrer indirime engel olmak için ilgili kıymetlerin amortisman uygulamasına tabi olmaması
gerekmektedir. Ayrıca işletmenin elindeki hammadde ve diğer malzeme stoklarından Ar-Ge faaliyetleri için fiilen kullanılan kısma ilişkin maliyetler de Ar-Ge harcaması kapsamında sayılmaktadır.
Bu nedenle henüz firmanın Ar-Ge faaliyetleri için kullanılmamış olan hammadde ve diğer malzemelere ilişkin maliyet tutarları firmanın stoklar hesabında izlenirken kullanılan, satılan veya elden çıkarılanlarında tutarları stoklar hesabına mahsup edilmek suretiyle izlenmesi gerekmektedir.
Personel Giderleri: Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla çalıştırılan ve faaliyetin gerektirdiği nitelikte personel ile ilgili olarak tahakkuk ettirilen ücretler ile bu  mahiyetteki giderlerdir.
İşletmenin Ar-Ge departmanında çalıştırılan hizmetliler ve benzeri vasıfsız personel ile Ar-Ge departmanına tahsis edilmemiş olup günün bir kısmında Ar-Ge departmanında çalışan personele ödenen ücretler bu kapsamda  değerlendirilmeyecektir.
Firmaların çalıştırdıkları personel veya hizmetlilerin hangi departmanda hangi amaçla çalıştırıldığının tespiti ve herhangi bir hileli işlemlerin önüne geçilmesi için kanun koyucu yine YMM raporlarını zorunlu kılmaktadır.
Genel Giderler: Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla elektrik, su, gaz, bakım-onarım, haberleşme, nakliye ile Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılan makine ve teçhizata ilişkin bakım ve onarım giderleri gibi Ar-Ge faaliyetinin devamlılığını sağlamak
için katlanılan diğer giderleri kapsamda değerlendirilir. Sigorta giderleri, Ar-Ge faaliyetlerinin bizzat yürütülmesi amacıyla kullanılan tesis için ödenen kira giderleri ile kitap, dergi ve benzeri bilimsel yayınlara ait giderler de bu kapsamdadır.
Bu giderlerin, Ar-Ge harcaması olarak değerlendirilebilmesi için Ar-Ge departmanında fiilen kullanıldığının tespit ve tevsik edilmesi gerekmektedir. Çeşitli kıstaslara göre genel işletme giderleri üzerinden hesaplanacak paylar bu kapsamda değerlendirilmez.
Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler: Normal bakım ve onarım giderleri dışında Ar-Ge faaliyetleriyle ile ilgili olarak işletme dışında yerli veya yabancı diğer kurum ve kuruluşlardan mesleki veya teknik destek alınması veya bunlara yaptırılan analizlerle
ilgili olarak yapılan ödemelerle, bu mahiyetteki diğer ödemelerdir.
Vergi, Resim ve Harçlar: Doğrudan Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin olan ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan ayni vergi, resim ve harçları kapsar. Doğrudan Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü taşınmazlar için ödenen vergiler, Ar- Ge projesinde kullanılmak üzere ithal edilen mallarla ilgili gümrük vergileri ile benzeri vergi, resim ve harçlar bu kapsamdadır.
Amortisman ve Tükenme Payları: Doğrudan Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılan bina, makine-tesis ve cihazlar, taşıtlar, döşeme ve demirbaş gibi maddi ve maddi olmayan duran varlıklar için ayrılan amortisman ve tükenme paylarından oluşur. Diğer taraftan,
iktisadi kıymetin münhasıran Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılması ve bu kullanımın sürekli olması gerekmektedir. Ar-Ge departmanı dışında başka faaliyetlerde de kullanılan iktisadi kıymetlere ilişkin amortismanlar Ar-Ge harcaması kapsamında değildir.
Finansman Giderleri: Ar-Ge projesi bazında yerli, yabancı ve uluslararası kurumlardan temin edilen kredilere ilişkin finansman giderleridir.

4. Ar-Ge Harcamalarına Ait Muhasebe Kayıt Sistemi
Firmaların ilgili hesap dönemi içerisindeki yaptıkları Ar-Ge harcamalarının öncelikle niteliğinin belirlenmesi gerekmektedir.
Yapılan Ar-Ge harcamalarının işletme malzemesi, ürün, araç, gereç, alet, gayri maddi haklar ve amortismana tabi iktisadi kıymet vb ile ilgili olup olmadığının tespiti yapılmalıdır. Sonraki aşama ise yapılan Ar-Ge harcamasının ait olduğu varlıkla ilgili yasal düzenlemelere göre kayıt yapılacaktır. 1 seri no.lu Genel Tebliğ’e göre firmalar hesap dönemleri içerisinde gayri maddi haklara ait olarak yaptıkları Ar-Ge harcamalarının tamamını aktifl eştirmek zorundadırlar. Yine ilgili tebliğe göre gayrimaddi haklara yönelik olmayan ve VUK hükümleri çerçevesinde ilgili hesap döneminde aktifl eştirilmesi zorunlu bulunmayan harcamaların o dönemde
doğrudan gider yazılacağı ifade edilmiştir.
Gayrimaddi haklar, işletmede yeni ürün ve teknolojiler oluşturulması, mevcutlarının geliştirilmesi ve benzeri amaçlarla yapılan her türlü harcamalardan aktifl eştirilen kısmının izlendiği hesap olup Tek Düzen Hesap Planı’nda bu 263 Araştırma ve
Geliştirme Giderleri olarak ifade edilmiştir. Bu giderler maliyet değeri ile bu hesaba kaydedilir ve 5 yıl içinde eşit taksitler ile itfa edilir .
Ar-Ge harcamalarının aktifl eştirilmesi sürecine ilişkin olarak VUK’ta doğrudan bir düzenleme yer almamasına rağmen 5520 sayılı KVK 1 seri no.lu Genel Tebliğinde ve 38 no.lu TMS’ye göre aktifl eştirme işleminin sadece kurumlar vergisi mükellefl eri tarafından yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca amortismana tabi iktisadi kıymetlerin Ar-Ge harcamaları sonucunda elde edilmesi durumunda ise bu iktisadi kıymetlere ait harcamaların gider yazılması amortisman uygulaması şeklinde olmaktadır .

Gerek aktifl eştirme gerekse gider yazmak suretiyle ortaya çıkan Ar- Ge harcamalarının tamamı üzerinden % 100 (2 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 5. maddesiyle değiştirilen oran) oranında Ar-Ge indirimi hesaplanacak ve verginin tespitinde indirim konusu yapılacaktır.
Firmanın Ar-Ge faaliyetleri için kullanılmamış olan hammadde ve diğer malzemelere ilişkin maliyet tutarları firmanın stoklar hesabında izlenirken kullanılan, satılan veya elden çıkarılanlarında tutarları stoklar hesabına mahsup edilmek suretiyle izlenmesi
gerekmektedir .
Firmalar Ar-Ge harcamalarının % 100’ü oranında hesaplayacakları Ar-Ge indirimini 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 10/1-a uyarınca verecekleri beyanname üzerinde kurum kazancından indirebileceklerdir. Ar-Ge indiriminin kuzum kazancından hem yıllık beyanda hem de geçici vergi dönemlerindeki beyanda indirilmesi Ar-Ge faaliyetine başlanıldığı yıldan itibaren mümkündür.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 10/1-a maddesine göre firmanın matrahının yetersiz olması durumunda Ar-Ge harcamaları ilgili dönemde indirim konusu yapılamaz ise ilgili tutar sonraki hesap dönemine devredecektir. İlgili dönemde indirim konusu yapılabilecek olan Ar-Ge harcamaları yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannamelerindeki ilgili satıra yazılarak indirim konusu yapılacaktır.
Mesela; Alfa AŞ yaşlılığı durdurmaya yönelik enzim üzerine bir proje başlatmış ve bulduğu özel enzimlere ilişkin patent ve lisans başvurusu yapmıştır. Alfa AŞ ilgili proje dahilinde yapmış olduğu Ar-Ge harcamalarını aktifl eştirmiştir. İlgili firmanın bu projesine ait patent ve lisans başvurusu kurum tarafından kabul edildiğini varsayarsak, aktifl eştirilen Ar-Ge harcaması amortisman yolu ile ifta edilecektir. Çünkü maddi olmayan duran varlıklar da amortismanın konusunu oluşturmaktadır. Ancak Alfa AŞ’nin yürütmüş olduğu bu projenin çevresel etmenler veya çeşitli
nedenlerden dolayı tamamlanamaması veya patent ile lisans müracaatlarının kabul edilememesi gibi ihtimaller durumunda proje yarım kalacak ve tamamlanamayacaktır. Böyle bir durumda ise Alfa AŞ’nin daha önceden aktifl eştirmiş olduğu harcama
tutarlarının doğrudan ilgili yılda bir defada gider olarak yazılması mümkündür.
Ar-Ge harcamalarının aktifl eştirilmesindeki amaç, Ar-Ge faaliyetlerinden sadece cari yılda değil gelecek yıllarda da firmanın fayda sağlama beklentisidir. Bu bağlamda
Ar-Ge faaliyetleri sonucu elde edilen bilgi ve teknoloji de işletmenin bir varlığıdır. Bu çerçevede ilgili faaliyetler çerçevesinde oluşan maliyetler ilgili dönemde aktifl eştirilir ve faydalı oldukları dönem içinde amortisman şeklinde itfa edilir (Yıldız, 2003, 358).
Mevcut yasal düzenlemeler ve açıklamalar çerçevesinde Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin harcamaların Tek Düzen Muhasebe Sistemi çerçevesinde muhasebeleştirilmesine
ilişkin esaslar aşağıda açıklanmıştır.

4.1. Ar-Ge Harcamalarının Aktifl eştirilmesi
Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamaların aktifl eştirilmesi durumunda Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre 263 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ HESABI kullanılır. 26 Aralık 1992 tarih ve 21447 Mükerrer Sayılı Resmi
Gazetede yayınlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde 263 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ HESABI şöyle tanımlanmaktadır: “İşletmede yeni ürün ve teknolojiler oluşturulması, mevcutların geliştirilmesi ve benzeri amaçlarla yapılan her türlü harcamalardan, aktifl eştirilen kısmın dendiği
hesaptır”.
Firma Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde herhangi bir Ar-Ge harcamasını mesela peşin olarak yaptığı zaman bu işleme ait kayıt aşağıdaki gibi olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
191 İND. KDV XXX
100 KASA HS. XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Peşin olarak gerçekleştirilen ve 5520 sayılı KVK 10/1-a maddesinde sayılan faaliyetler çerçevesinde yapılan bir harcamanın aktifl eştirilmesi için gerekli olan muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
263 AR-GE GİDERLERİ HS. XXX
751 AR-GE GİDERLERİ
YANSITMA HESABI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Maddi olmayan duran varlık bedellerine ilişkin harcamaların VUK hükümlerine göre 5 yıl içinde itfa edilmelerini sağlamak amacıyla kullanılan hesap 268 BİRİKMİŞ AMORTİSMAN HESABI (-) dır. Firmaların bu çerçevede ve ilgili dönemde yapmış olduğu gayrimaddi Ar-Ge harcamalarının aktifl eştirilmesinden sonra bunlar, 5 yıl içinde yani 5’e bölünmek suretiyle itfa edilecek ve dönem sonunda aşağıdaki gibi kayıt yapılacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR
XXX
Ar-Ge gideri itfa payı
----------------------------------- / -----------------------------------
Aktifl eştirilen Ar-Ge harcamaları 5. yıl sonunda aşağıdaki gibi 268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR hesabı ve 263 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabının ters kayıt yapılması ile aktifl eştirilmiş Ar-Ge tutarı ve ilgili varlığın amortisman payı bilançodan düşürülmüş olur.
----------------------------------- / -----------------------------------
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR XXX
Ar-Ge gideri itfa payı
263 AR-GE GİDERLERİ HS. XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Ayrıca çeşitli etmenlerden dolayı Ar-Ge faaliyetlerinin tamamlanamaması veya durması halinde itfa edilemeyen aktifl eştirilmiş Ar-Ge harcamaları bir defada itfa edilecek biçimde kayıt edilir.
Yukarıdaki sürecin sonunda yapılan Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin harcamaların neticesinde firma bünyesinde 260 HAKLAR HESABINDA bir varlık, Ar-Ge projesinin yapısına göre ya oluşabilir ya da oluşamayabilir. Eğer 260 kodlu hesapta firma bünyesinde hak olarak bir varlık oluşmuş ise bunun amortisman süresi VUK
hükümlerine göre 15 yıldır.

4.2. Ar-Ge Harcamalarının Gider Olarak Muhasebeleştirilmesi
Tek Düzen Muhasebe Sisteminin 7/A seçeneğindeki Maliyet Hesapları olan 75’li grup Araştırma Geliştirme faaliyetleri için düzenlenmiştir. Ar-Ge harcamalarından ilgili varlığın maliyetine dahil edilemeyen, aktifl eştirilemeyen Ar-Ge harcamaları ile
aktifl eştirilmiş olan Ar-Ge harcamalarının amortisman payları bu hesapta izlenmektedir. Dönem sonu işlemlerinin takip edilmesi amacıyla bu hesaptaki tutarlar 630 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabına devredilir.
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Araştırma ve Geliştirme Giderleri; “Üretilen mamullerin maliyetini düşürmek, satışlarını artırmak, yeni ürün geliştirmek veya yeni ürünlerle ilgili yöntem ve işlemleri geliştirmek, yeni yöntem ve işlemler bulmak, üretimde kullanılan makine ve teçhizatın geliştirilmesine ilişkin araştırmalar yapmak, satış ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve benzeri araştırma ve geliştirme giderlerinin takip edildiği hesaptır” şeklinde tanımlanmaktadır.
Araştırma ve Geliştirme Giderlerinin bünyesinde yer alan gider çeşitlerinin bölümlendirilmesi aşağıdaki tabloda verilmiştir:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Akdoğan, N., ve Sevilengül, O., Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine Göre Tek Düzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, 6. Baskı, İSMMMO Yay. İstanbul: 1996. ss: 561
75 grubunda yer alan AR-GE ile ilgili hesapların sınıfl andırılması aşağıdaki gibidir:
750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabı
751 Araştırma ve Geliştirme Giderleri Yansıtma Hesabı
752 Araştırma ve Geliştirme Gider Farkları Hesabı
Firmaların Ar-Ge projelerine ait faaliyetleri boyunca aktifl eştirilmeyen ya da aktifl eştirilmiş olmasına rağmen amortisman şeklinde itfa edilecek olan Ar-Ge harcamaları bu hesaplarda izlenir. Firmaların ilgili dönemde yapmış oldukları Ar- Ge harcamalarının maliyet olarak giderleştirilmesinde iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar; fiili maliyet sistemi ve önceden saptanmış maliyet sistemidir.

4.2.1. Fiili Maliyet Sistemine Göre
Firmaların belirli dönemlerde gerçekleştirdikleri harcamalara ilişkin tüm maliyetler ilgili dönemdeki harcama yapılan varlığın maliyetine aktarılır. Bu sistem elde edilen fiili maliyetleri gösterdiği için firmalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
Burada maliyetlerin karşılaştırılma imkânı olmadığı için kontrol edilmesinin zorluğu ise bu yöntemin sakıncası olarak görülebilir.
Fiili maliyet yöntemi kullanan firmalar Ar-Ge harcamalarına ilişkin maliyetleri hangi dönemlerde gruplandırma yaparak çıkaracaklarsa 750, 751 ve 630 kodlu hesapları kullanırlar.
Dönem içinde yapılacak olan bir Ar-Ge harcamasına ait kayıt şöyle olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
191 İND. KDV XXX
381 GİDER TAHAKKUKLARI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Firma tarafından yansıtma hesabı ile Ar-Ge harcamalarının tutarı fiili değer üzerinden ilgili gider hesabına aktarılır. Buna ilişkin kayıt şöyle olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
630 AR-GE GİDERLERİ XXX
751 AR-GE GİDERLERİ
YANSITMA HESABI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Ar-Ge harcamalarına ilişkin olarak giderleştirilen maliyetler, dönem sonunda yansıtma hesabı ile ilgili gider hesabı karşılıklı olarak kayıt yapılarak hesaplar kapatılır. Buna ilişkin kayıt şöyle olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
751 AR-GE GİDERLERİ
YANSITMA HESABI XXX
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Hesapların bu şekildeki kaydı ile dönem sonunda 690 DÖNEM KÂR ZARAR HESABI ile yansıtılarak hesap bakiyesi bilançoya aktarılmış olacaktır. Böylece firmalar tarafından giderlerin bütünlüğünü izlemek mümkün olacaktır.

4.2.2. Önceden Saptanmış Maliyet Sistemine Göre
Bu sistem, harcama yapılacak kaleme ait maliyetlerin, harcama yapılmadan önce bilimsel esaslarla belirlenmiş tutarların esas alınarak saptandığı bir yöntemdir. Bu yönteme göre maliyet sistemi içerisinde ortaya çıkan giderleştirilecek harcamalar gerçekleşme rakamları ile izlenirken üretim sürecine önceden saptanmış tutarları ile yansıtılır. Önceden saptanmış olan maliyetler ile, Ar- Ge projelerinin maliyetinin belirlenmesi, Ar-Ge sonucu ortaya çıkması muhtemel ürün fiyatlarının saptanması, Ar-Ge projelerine ait bütçelerin düzenlenmesi ve yatırıma ilişkin son kararın
verilmesinde fiili maliyet sistemine göre önceden saptanmış olan maliyet sistemi firma için büyük avantaj sağlar.
Bu yöntemi kullanan firmalar, Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde bir harcama yaptıkları zaman fiili tutar üzerinden kayıt yapacaklardır.
Ve kayıt aşağıdaki gibi olacaktır:
----------------------------------- / -----------------------------------
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
191 İND. KDV XXX
381 GİDER TAHAKKUKLARI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Firma Ar-Ge faaliyetine ilişkin olarak maliyetlerini oluşturmak istediği zaman ise önceden saptanmış olan maliyetleri tahmini değer üzerinden 630 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ HESABI’na kaydederler. Buna ilişkin kayıt şöyle olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
630 AR-GE GİDERLERİ XXX
751 AR-GE GİDERLERİ
YANSITMA HESABI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Ar-Ge faaliyetlerinin tamamlanması ile birlikte fiili maliyetler ile önceden saptanmış maliyetleri karşılaştıracak ve arada fark olup olmadığı tespit edilecektir. Eğer önceden saptanmış olan Ar- Ge harcamaları fiili olarak gerçekleşen Ar-Ge harcamalarından fazla ise firma tarafından hesaplanan fark olumludur. Tersi
durumda ise, yani fiili Ar-Ge harcamaları önceden saptanmış Ar- Ge harcamalarından fazla ise, firma tarafından hesaplanan fark olumsuzdur.
Eğer arada olumsuz bir fark var ise Ar-Ge giderleri 752 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDER FARKLARI HESABI’nın borcuna, eğer olumlu bir fark var ise ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Ar-Ge projesinin sonlanması ile yani ilgili hesap dönemi sonunda bu hesap da 630 ARAŞTIRMA GELİŞTİRME GİDELERİ HESABI ile kapatılır.
Ar-Ge projesinin sonunda önceden saptanmış giderlerin fiili giderlerden fazla olması halindeki olumluluk duruma ait kayıt şöyle olacaktır.
----------------------------------- / -----------------------------------
GE GİDERLERİ
YANSITMA HESABI XXX
750 AR-GE GİDERLERİ XXX
752 AR-GE GİDER FARKLARI XXX
----------------------------------- / -----------------------------------
Yukarıda da ifade edildiği gibi aradaki Ar-Ge giderlerine ait farkın olumlu veya olumsuz olmasına göre ilgili 752 kodlu hesap borç veya alacak kısmında yer alacaktır.

5. Değerlendirme ve Sonuç
Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma sürecinde en önemli enstrümanlardan bir tanesi de teknolojik gelişmeler olup esas olan bunların ülke ekonomisine adapte edilmesidir. Bu adaptasyon sürecinin başarısı ise sistematik ve etkin bir geri dönüşümü olan Ar-Ge faaliyetlerine bağlıdır. Dünyada gelişmiş ülkelerdeki Ar-Ge faaliyetleri incelendiği zaman GSMH içindeki artış oranı ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile paralellik göstermektedir. Bu bağlamda özellikle kriz dönemlerinde ekonominin sürdürülebilir gelişmişlik düzeyinin artırılması için devlet tarafından Ar-Ge faaliyetlerine önem verilmesi ve teşvik edilmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur.
Özellikle krizden daha az etkilenen ülkelerin bu çerçevede yasal ve yapılan düzenlemeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirdikleri görülmektedir.
Firmalar hem 5520 sayılı Yasa ile getirilen düzenlemelerden hem de 5746 sayılı Yasa ile getirilen düzenlemelerden yararlanma imkânına sahip ise de firmalar bu iki yasa arasında uygulama bazında seçim yapmak zorundadırlar. Ayrıca firmalar tarafından yapılan Ar-Ge faaliyetlerinin ilgili olduğu varlık türüne göre muhasebe kayıtlarındaki sistem değişiklik göstermektedir. Bu ise aktifl eştirme veya giderleştirme şeklindedir.
Avrupa Birliği Ar-Ge yatırımlarına destek vermekle birlikte bu doğrultuda ilgili fonları ve Çalışma Alanlarını genişletmektedir.
Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan Türkiye’nin bu bağlamdaki Ar-Ge programlarına entegrasyonu yasal ve yapısal olarak ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyine ivme kazandıracak ve üyelik sürecini hızlandıracaktır. Bu bağlamda Ar-Ge faaliyetlerine önem verilmesi sürdürülebilir ekonomik büyüme için hem özel sektör hem de devlet açısından bir fırsat niteliğindedir.

Yrd. Doç. Dr. Muhammet Bezirci
SMMM, Yrd. Doç. Dr., Selçuk Üniversitesi, Akören MYO
İzmir SMMMO Dayanışma Dergisi Sayı 111

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)