tanınmış özelliklerinden yararlanma hakkını ve yükümünü devralır. Ülkemizde özellikle, ünlü markaların oto tamir servisleri, fast-food şirketleri ve benzin istasyonları franchise sözleşmesi kapsamında etkinlik göstermektedirler.
Franchise sözleşmesi, ülke hukukuna, AB hukukuna ve Dürüst Franchise İlkeleri’ne ve onun her türlü ülkesel ekine uygun olmalıdır.
Sözleşme, Franchisor’un sınai ve fikri mülkiyet haklarını koruma ve ortak kimliği ve saygınlığı sürdürme konusunda franchise zinciri mensuplarının çıkarlarını yansıtmalıdır. Franchise ilişkisiyle bağlantılı tüm anlaşmalar ve anlaşmaya bağlı düzenlemeler yazılı olmalı, Franchisee’nin bulunduğu ülkenin resmi dilinde yapılmalı veya yeminli tercüman kanalıyla resmi diline çevrilmelidir. İmzalanan antlaşmalar derhal Bireysel Franchisee’ye verilmelidir.
Franchise anlaşması, belirsizliğe yer vermeden, tarafların karşılıklı yükümlülük ve sorumluluklarını ve ilişkiyi ilgilendiren diğer tüm hususları düzenlemelidir.
Antlaşmada mutlaka yer alması gereken önemli konular şunlardır;
- Franchisor’a tanınan haklar,
- Franchisee’ye tanınan haklar,
- Bireysel franchisee’ye sunulacak olan mal ve hizmetler,
- Franchisor’un yükümlülükleri,
- Bireysel franchise’nin yükümlülükleri,
- Bireysel franchise’nin yapacağı ödemelerin şartları,
- Bireysel franchise’nin ilk yatırımını çıkartmasına yetecek uzunlukta olması gereken anlaşma süresi,
- Antlaşmanın yenilenme şartları,
- Bireysel franchise’nin franchise işini devir ve satışına hak tanıyan şartlar ve Franchisor’ın olası ilk alım hakkı,
- Bireysel franchise’nin Franchisor’un ayırt edici işaret, ticari ad, ticari marka, hizmet markası, dükkan tabelaları, logo ve diğer ayırt edici belirtilerini kullanma şartları,
- Franchisor’un franchise sistemini yeni ve değişen yöntemlere uydurabilme hakkı
- Antlaşmanın sona ermesinin şartları,
- Antlaşmanın sona ermesinin akabinde franchisor’a veya başka kişilere ait maddi ve gayri maddi şeylerin teslim şartları.
twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/