I– VERGİYE TABİ OLMAYAN MALLARIN TESLİMİ VE HİZMET İFASI İLE İLGİLİ ALIŞ VESİKALARINDA GÖSTERİLEN KDV
Genel olarak, KDV indiriminden yararlanabilmek için, işletme için girdi teşkil eden vergiye tabi bir işlemin yapılmış olması gerekmektedir. Başka bir anlatımla, işletmeye yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen KDV’nin bulunması halinde, indirilecek KDV mevcut olacaktır.
KDV mükelleflerinin tüm mal teslim ve hizmet ifaları verginin kapsamına girmektedir.
Vergiye tabi olmayan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında –yanlışlıkla bile olsa- gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün değildir. KDV indirim hakkı mükellefiyet ile sıkı sıkıya bağlı olan bir hak olduğundan, mükellef olmayanların ya da mükellef olmakla beraber mükellefiyeti ile ilgisi bulunmayan faaliyetleri olan kişilerin, mal ve hizmet alımları nedeniyle ödedikleri KDV’yi indirmeleri mümkün değildir.
II– VERGİDEN İSTİSNA EDİLMİŞ BULUNAN MALLARIN TESLİMİ VE HİZMET İFASI İLE İLGİLİ ALIŞ VESİKALARINDA GÖSTERİLEN KDV
KDV Kanununun 30/a maddesi ile vergiden istisna edilmiş malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Yani, teslimi ve ifası katma değer vergisinden istisna edilmiş işlemlere ilişkin olarak alış ve gider belgelerinde gösterilen katma değer vergisinde de indirim mekanizması işletilmeyecektir.
Bilindiği üzere, buradaki düzenleme esas itibariyle 17. madde gereğince KDV’den istisna edilmiş mal ve hizmetlerle ilgilidir. Bu kapsama, 16. maddenin 1/c hükmü de dahil edilebilir.
KDV Kanununun 11., 13., 14., 15. ve 17/4-s maddeleri ile vergiden istisna edilmiş olan işlemler bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu maddelerde yer alan, teslim ve hizmetlerle vergilerin vergiye tabi diğer mal ve hizmet satışları üzerinden hesaplanan KDV’den indirileceği, indirim olanağının olmaması halinde ise iade yapılacağı, Kanunun 32. maddesinde açıkça belirtilmiştir.
KDV Kanununun 17. maddesinde, kültür ve eğitim amacı taşıyan istisnalar, sosyal amaç taşıyan istisnalar, askeri amaç taşıyan istisnalar ile diğer istisnalar öngörülmüştür. Bu işlemlerle ilgili olarak alış belgelerinde gösterilen vergiler indirim konusu yapılamayacaktır. Bu vergiler duruma göre, maliyete intikal ettirilecek veya gider yazılacaktır.
Kanunun 5035 Sayılı Kanunla değişik 16/1-c maddesinde ise, Gümrük Kanunu’ndaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların KDV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.
Madde hükmünde belirtilen rejimlerin uygulandığı bölgeler, Türkiye siyasi sınırları içinde olmakla beraber, gümrük sınırları dışında kalmaktadır. Mükelleflerin bu bölgelerde herhangi bir suretle yüklenecekleri KDV, istisnanın kısmi nitelikte olması nedeniyle indirim ve iade konusu olamayacaktır. İndirilemeyen bu vergiler gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.
KDV Kanununun (17/4-e) maddesinde 5766 sayılı Kanunun (12/a) maddesi ile değişiklik yapılarak sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin hizmetler KDV’den istisna edilmiştir. Ayrıca, bu istisna kapsamındaki hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV, KDV Kanununun (30/a) maddesine göre indirim konusu yapılmayacak, işin niteliğine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. İstisna kapsamına giren işlemlerle istisna kapsamına girmeyen işlemlerin birlikte yapılıyor olması halinde, istisna kapsamına giren işlemler nedeniyle yüklenilen KDV’nin aynı şekilde gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacağı tabiidir.
III– VERGİDEN İSTİSNA EDİLMİŞ BULUNAN MAL VE HİZMETLERİN MALİYETLERİ İÇİNDE YER ALAN KDV
Vergiden istisna edilmiş bulunan mal ve hizmetlerin işletme dışından alınması yerine, işletme içinde üretilmesi de söz konusu olabilir. Bu takdirde, üretilen bu malların ve hizmetlerin üretilmesi sırasında bu mal ve hizmetlerin bünyesi içinde kullanılan mal ve hizmetlerin KDV’ye tabi bulunması mümkündür.
Bu şekilde vergiden istisna edilmiş bulunan mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV’nin, KDV Kanununun 30. maddesi uyarınca, hesaplanan KDV’den indirilmesi mümkün değildir.
IV – İŞLETMEYE AİT BİNEK OTOMOBİLLERİN ALIŞ VESİKALARINDA GÖSTERİLEN KDV
1- Binek Otomobillerde KDV İndirimi
Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesinde işletmelere ait binek otomobillerin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
İşletmeye ait olma kavramı, işletmenin aktifine kayıtlı ve envanterine dahil olmayı ifade eder. Bent hükmünde söz konusu olan işletmeye ait binek otomobil sözünden işletmenin aktifine kayıtlı veya envanterine dahil olan ve yalnızca insan taşımaya elverişli motorlu araçları anlamak gerekir. Bu araçlar, amortismana tabi iktisadi kıymet niteliğindedirler.
Binek otomobilin işletmeye ait olabilmesi ve amortismana tabi tutulabilmesi için, trafik ve diğer işlemlerinin de işletme adına yapılması, alış faturasının da işletme adına düzenlenmesi bir zorunluluktur. Alış faturasında gösterilen ve o işletme tarafından ödenen veya borçlanılan katma değer vergisi, esasen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait indirim esaslarına göre indirime tabi ise de, kanun koyucu işletmeye ait binek otomobillerin katma değer vergisini, özel otomobillerin muvazaalı şekilde işletmeye sokulmasını önlemek ve dolayısıyla vergi kaybına neden olmamak amacıyla indirim mekanizması dışında tutulmuştur.
Ancak, faaliyetleri binek otomobillerinin kısmen veya tamamen kiralanması, taksicilik işletmeciliği yapılması veya binek otomobillerinin çeşitli şekillerde işletilmesi olanların (örneğin sürücü kursu işletmeciliği) bu amaçla kullandıkları binek otomobillerinin alışlarında ödenen ve faturalarda ayrıca gösterilen KDV’yi bir defada tümüyle indirmeleri mümkün bulunmaktadır.
Binek otomobillerin çeşitli şekillerde işletilmesinden kastedilen binek otomobilin fiilen iktisadi bir işletme oluşturmasıdır. Örneğin, binek oto kiralama işletmeleri (rent a car) sürücü kursları, taksi işletmeciliği bu kapsama girmektedir. Ancak, bir ticari işletmenin evrak ve personelinin taşınması amacıyla satın alınan binek otomobili bu kapsama girmemektedir. Dolayısıyla, personel ve evrak taşıması amacıyla satın alınan binek otomobillerinin alımında ödenen KDV, Kanunun 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamaz.
Konu hakkında verilen bir özelgede;
“Madde hükmünde belirtilen, çeşitli şekillerde işletilmesi ifadesinden kasıt, binek otomobilin fiilen bir iktisadi işletme oluşturmasıdır. Örneğin, vasıta kiralama işletmeleri ve özel sürücü kurslarında kullanılmak üzere satın alınan binek otomobillerinin durumu bu kapsamdadır.
Ancak, adı geçenin faaliyeti, binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayıp, personel taşıma amacıyla satın aldığı binek otomobilin, alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirimi mümkün değildir.”
şeklinde idari görüş bildirilmiştir. Diğer bir özelgede ise,
“Adı geçen şirket tarafından sigorta ekspertiz hizmetleri faaliyetinde kullanılmak üzere satın alınan binek otomobili için ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün değildir. Binek otomobilin ekspertiz hizmetlerinde kullanılması durumu değiştirmemektedir.”
şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
Uygulamada, binek otomobillerin alımı sırasında yüklenilen ancak Kanunun 30/b maddesi gereği indirim konusu yapılamayan bu KDV’lerin, doğrudan gider mi yazılacağı, yoksa maliyet unsuru olarak mı dikkate alınacağı hususunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır. KDV Kanununun 58. maddesinde mükellefçe indirilebilecek KDV’nin, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Maliye Bakanlığı, binek otomobillere ait olup indirilemeyen KDV’nin doğrudan gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmasında kanunen bir sakınca olmadığı görüşündedir. 23 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin birinci bölümünde indirim konusu yapılamayan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği belirtilmiştir.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 269. maddesinde gayrimenkuller gibi taşıtların da maliyet bedeliyle değerleneceği hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 270. maddesinde ise “Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer…Noter, mahkeme, kıymet takdiri komisyonu ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.” denilmektedir.
Buna göre; taşıtların maliyet bedeliyle değerlendirilmesi sonucunda Özel Tüketim Vergilerinin maliyet bedeline eklenmesi veya genel giderler arasında gösterilmesinde mükelleflere ihtiyarilik tanınmıştır.
Bu nedenle, binek otomobillere ait indirilemeyen katma değer vergisinin doğrudan gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesinde kanunen bir sakınca bulunmamaktadır.
2- İşletmeye Dahil Binek Otomobillerin Giderlerine Ait KDV’nin İndirimi :
01.01.1999 tarihinden işletmeye ait binek otomobillerin tamir, bakım, onarım, yakıt vb. giderleri nedeniyle yüklenilen KDV’nin tamamı, mükelleflerce vergiye tabi faaliyetleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilebilecektir.
3- İşletme Aktifinde Kayıtlı Olmayan Ancak İşletme Faaliyetinde Kullanılan Araçların Giderlerine Ait KDV’nin İndirimi :
Yukarıda da ifade edildiği üzere, binek otomobillerin giderlerine ait KDV’nin indirilebilmesi için, binek otomobilin,
- İşletme aktifine kayıtlı olması ya da,
- Kiralanmış olması
gerekmektedir.
İşletme aktifine kayıtlı olmayan veya kiralama yoluyla da edinilmeyen özel binek otomobillerin giderlerine ait KDV, söz konusu otomobiller şirket işlerinde kullanılsa dahi indirim konusu yapılamayacağı gibi, gider olarak da yazılamaz.
Konu hakkında Danıştay tarafından verilen bir kararda;
“İşletme aktifine kayıtlı olmayan binek otomobiller için yapılan masraflar dolayısıyla üstlenilen KDV indirim konusu yapılamaz.”
şeklinde görüş bildirilmiştir.
4- Test Aracı Olarak Alınan Binek Otomobillerde KDV İndirimi
Günümüzde otomobil satışıyla uğraşan şirketler, satışını yapacakları otomobillerin tanıtımını yapmak ve alıcılara kullanım rahatlığını ve özelliklerini bilfiil göstermek amacıyla, sattıkları otomobillerin bazılarını test aracı olarak kullanabilmektedirler.
Otomobil satışıyla uğraşan mükelleflerin, otomobillerin tanıtımını yapmak amacıyla test aracı olarak kullandıkları binek otomobiller nedeniyle yüklendikleri KDV’leri indirim konusu yapmaları kanunun 30/b maddesine göre mümkün değildir. Test aracı olarak kullanılan binek otomobillerin ticari araç olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi, otomobil satışıyla uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olarak değerlendirilmesi de söz konusu değildir.
Nitekim, Maliye Bakanlığı’nca verilen bir özelgede de;
“Test aracı olarak kullanılacağı bilinen aracın ticari araç olarak kabulü ve yüklenilen katma değer vergisinin indirimi söz konusu değildir. Buna rağmen aracın ticari araç hesaplarına, katma değer vergisinin ise indirilecek katma değer vergisi hesabına alınmış olması söz konusu ise, indirim hesaplarına alınmış olan katma değer vergisinin bu hesaplardan çıkarılarak gider veya maliyet hesaplarına, araç bedelinin ise sabit kıymetler hesabına alınması gerekmektedir.
Öte yandan, indirilemeyecek katma değer vergisi niteliğinde olmasına rağmen indirilen katma değer vergisinin ilgili dönemlerde ödenmesi gereken katma değer vergisini etkilemesi halinde, ödemenin ortaya çıktığı dönem için cezalı tarhiyat yapılacağı tabiidir.”
şeklinde görüş bildirilmiştir.
Test aracı olarak kullanılan binek otomobillerin alımı sırasında ödenen KDV’lerin kanunun 30/b maddesine göre indirimi mümkün olmadığından, indirimi mümkün olmayan bu KDV tutarının aynı kanunun 58. maddesine göre, binek otomobillerin maliyetine dahil edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, test aracı olarak kullanılan binek otomobillerin tamir, bakım, onarım ve akaryakıt giderleri gelir ve kurumlar vergilerinde safi kazancın tespitinde indirilecek gider olarak kabul edildiğinden (GVK Md. 40), bu giderlere ait KDV’de ilgili dönemlerde indirilecektir.
5- Hurdaya Çıkan Taşıtlarda KDV İndirimi :
Kaza sonucu hurdaya ayrılan taşıtların zayi olan mal kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden bu taşıtların alımı sırasında yüklenip indirilen KDV’nin taşıtın hurdaya ayrıldığı dönemde KDV beyannamesinde hesaplanan KDV’ye ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.
6- Binek Otomobilin Satılması :
İşletmeye ait binek otomobilin herhangi bir biçimde satılması veya işletmeden çekilmesi halinde, satış karşılığında alınan bedel veya emsal üzerinden katma değer vergisi uygulanarak vergilendirme döneminin sonunda verilecek beyanname ile vergi dairesine bildirileceği ve hasılat katma değer vergisi esaslarına tabi olacaktır.
V – ZAYİ OLAN MALLARIN ALIŞ VESİKALARINDA GÖSTERİLEN KDV
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 5228 Sayılı Kanunla değişik 30/c maddesinde, deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere zayi olan malların alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. “Zayi olma” kavramından ne anlaşılması gerektiği konusunda gerek Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, gerekse diğer vergi kanunlarında herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Bu nedenle, uygulamada “zayi olma” kavramının vergi idaresi ve mükelleflerce değişik yorumlanmasından kaynaklanan farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bu farklı görüşlerin ortaya çıkmasının esas nedeni, “zayi olma” kavramının tanımından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, buna ilave olarak, zayi olma fiilinin meydana gelmesi halinde, gerekli düzeltmenin hangi vergilendirme döneminde ve nasıl yapılacağı konusu da başka bir sorunu oluşturmaktadır.
Yukarıda da belirtildiği gibi, zayi olan malların alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisi indirim konusu yapılamamaktadır.
Malların zayi olması, vergiden kaçınmak amacıyla irade dahilinde meydana gelebileceği gibi, yangın, su basması, deprem gibi doğal afetler sonucunda da meydana gelebilir. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları açısından çalınma suretiyle zayi olan malların bedelleri gider olarak dönem kazancından indirilememektedir. Kanun koyucu, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, meydana geliş sebebine bakılmaksızın zayi olma fiili her ne sebeple olursa olsun, vergi emniyetini sağlamak ve malların zayi olduğu gerekçesiyle yaratılabilecek olan vergi kaybını önlemek amacıyla Kanunun 30/c maddesini düzenleme yoluna gitmiştir. Ancak daha sonra 4503 ve 5228 Sayılı Kanunlarla yapılan değişikliklerle deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nca meydana geldiği yerlerde mücbir sebep ilan edilen yangınlar sonucu zayi olan mallar 30/c maddesi kapsamı dışında bırakılmıştır.
Dolaylı bir vergi olan katma değer vergisi, her safhada yaratılan katma değerin vergilendirilmesini amaçlar. Başka bir anlatımla, vergilendirme her safhada yaratılan katma değere bağlı olarak yapılır. Kanunun ilk başında da belirtildiği gibi, katma değer vergisini diğer dolaylı vergilerden ayıran en büyük özelliği, indirim sistemine sahip olmasıdır. Bu sistem ile mükellefler, alışlarında ödedikleri katma değer vergisini, satışları üzerinden hesapladıkları katma değer vergisinden indirmek suretiyle yalnızca kendi safhalarında yaratılan katma değerin vergilendirilmesini sağlayarak, buna ait vergiyi öderler. Türk vergi sisteminde “toplu indirim esası” kabul edildiğinden, malların alımında yüklenilen katma değer vergisinin indirimi için, bu malların satışının yapılmasına gerek bulunmamakta, bu vergiler diğer vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan katma değer vergisinden indirilmektedir. İndirim sistemi, malların satışı sırasında nasıl olsa vergiye tabi tutulacağı, eklenen değerin vergilendirileceği düşüncesine dayanır.
Malların zayi olması, istenmeyen, arzu edilmeyen bir durum olmasına rağmen (kasıtlı olarak yapılanlar hariç olmak üzere) bir de bu mallara ait katma değer vergisinin indirilmemesi ilk anda şaşırtıcı bir durum gibi görünmektedir. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, Katma Değer Vergisi Kanununun genel esprisi her safhada yaratılan katma değeri vergilemektir. İndirim sisteminin çalışabilmesi için de, bir katma değerin yaratılması yani vergilemenin yapılması gerekmektedir. Ek bir değer yaratılmadığı, dolayısıyla vergilemenin yapılmadığı bir safhada, vergi indiriminden yararlanmak, ekonomiden çekilen bir mal üzerindeki vergi yükünün sıfırlanması anlamına gelmektedir ki, bu da Katma Değer Vergisi Kanununun genel esprisine ters düşmektedir. Olaya bu açıdan bakıldığında, malların mükellef tarafından özel ihtiyaçlarında kullanılması veya her ne suretle olursa olsun vergi dışı amaçlarla işletmeden çekilmesi ile zayi olması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Burada açıklığa kavuşması gereken esas konu, zayi olma kavramından ne anlaşılması gerektiğidir. Bu konuda Katma Değer Vergisi Kanununda bir açıklık bulunmadığı gibi, Vergi Usul Kanununda da malların değerinin düşmesi ve fire vermesi durumu belirtilmiş, zayi olma kavramı diye bir tanımdan söz edilmemiştir.
Katma Değer Vergisi Kanununda, hukuki bakımdan kabul edilebilir tartı, imalat ve rutubet fireleri ile malların zayi olmasının bir ilgisi yoktur. Alım satım veya üretime bağlı olarak ortaya çıkan firelerin Kanun hükmü dışında tutulması gerekir. Örneğin, kumaş alıp, elbise imal eden bir firmada, kumaşın kesimi ve imalatın diğer safhalarında belli bir oranda firelerin meydana gelmesi normaldir. Kumaş alımı sırasında yüklenilen verginin bir kısmının firelere isabet ettiği gerekçesi ile indirim dışına çıkarılması söz konusu değildir. İmal edilen malın satış bedeli, bu fireler nedeniyle uğranılan kayıpları da karşılayacak şekilde yüksek olarak tespit edildiğinden, firelere ait verginin indirim konusu yapılmasının Kanuna aykırı bir tarafı bulunmamaktadır.
1- Malların Deprem ve Sel Felaketi Nedeniyle Zayi Olması :
Yukarıda da ifade edildiği üzere, KDV Kanunu’nun 30/c maddesinde 4503 Sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile, deprem ve sel felaketi nedeniyle zayi olan mallar madde kapsamı dışına çıkarılarak, deprem ve sel felaketi nedeniyle zayi olan mallara ilişkin olarak yüklenilen vergilerin indirilmesi, indirilmiş bulunan vergilerin ise hesaplanan KDV’ye ilave edilmek suretiyle düzeltilmemesi öngörülmüştür.
Maliye Bakanlığı’nca sözü edilen 30/c maddesinde 4503 Sayılı Kanunla değişiklik yapılmadan önceki uygulamasında da, malların deprem ve sel felaketi nedeniyle zayi olması halinde, zayi olan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan katma değer vergileri ile ilgili olarak KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre işlem yapılmaması, bu mallarla ilgili olarak önceki dönemlerde indirilen KDV’nin düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmemesi gerektiği görüşünde olmuştur.
Maliye Bakanlığı’nca 21.05.1998 tarihinde Bartın, Karabük ve Zonguldak (Ereğli hariç) illerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle yayımlanan Genelge’nin 9/b maddesinde;
“Sel felaketi sonucu zayi olduğu takdir komisyonlarınca tespit olunan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan Katma Değer Vergileri ile ilgili olarak KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre işlem yapılmayacak, diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen KDV düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilmemiş olan KDV ise takip eden dönemlerde indirilebilecektir.”
şeklinde açıklama yapılmıştır.
Verilen bir özelgede ise,
“Mükellefin indirim hakkının ortadan kaldırılmaması amacıyla Bakanlık makamından alınan onay ile sel felaketi sonucu zayi olan mallara ilişkin olarak yüklenilip, önceki dönemlerde indirim konusu yapılan KDV ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/c maddesine göre işlem yapılmaması, diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen KDV’nin düzeltme yolu ile mükelleflerden istenilmemesi uygun görülmüştür.”
şeklinde görüş bildirilmiştir.
282 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği’nin yedinci bölümünde ise; “ Deprem sonucu zayi olduğu takdir komisyonlarınca tespit olunan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan KDV ile ilgili olarak KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre işlem yapılamayacağı diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen KDV’nin düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyeceği, henüz indirilmemiş olan KDV’lerin ise takip eden dönemlerde indirilebileceği” açıklanmış bulunmaktadır.
Ancak, bu şekilde işlem yapılabilmesi diğer bir ifade ile yangın nedeniyle zayi olan mallara ait KDV’nin indirilmesi veya indirilmiş ise düzeltme konusu yapılmaması için,
- Maliye Bakanlığınca yangın nedeniyle mücbir sebep ilan edilmesi,
- Malların yangın nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki yangında zayi olması,
- Malların bu yangın nedeniyle zayi olduğunun takdir komisyonlarınca tespit edilmesi
gerekmektedir.
Dolayısıyla, KDV Kanunu’nun 30/c maddesi 4503 Sayılı Kanun’la Bakanlık uygulaması doğrultusunda değiştirilerek, bu konuda ortaya çıkacak tereddütler ortadan kaldırılmıştır.
2- Malların Maliye Bakanlığı’nın Yangın Sebebiyle Mücbir Sebep İlan Ettiği Yerlerdeki Yangın Sonucu Zayi Olması :
5228 sayılı Kanunla KDV Kanunu’nun 30/c maddesinde yapılan düzenleme, Maliye Bakanlığınca yangın nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki yangında zayi olan mallarla ilgilidir. Dolayısıyla, Maliye Bakanlığınca meydana geldiği bölgede mücbir sebep ilan edilmeyen yangınlar ise bu kapsama girmediğinden, bu yangınlarda zayi olan mallar nedeniyle yüklenilen KDV’ler indirilemeyecek, indirilmiş ise hesaplanan KDV’ye ilave edilmek suretiyle düzeltilecektir. Bu şekilde düzeltilen ya da yüklenildiği halde henüz indirilemeyen KDV’ler ise duruma göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.
3- Malların Diğer Nedenlerle Zayi Olması :
KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç, malların diğer nedenlerle zayi olması halinde, bu malların alış belgelerinde KDV’lerin indirilmesi mümkün değildir. Yüklenilen vergilerin indirilmesi halinde ise, indirilen vergilerin KDV beyannamesinin ilgili satırına (İlave Edilecek KDV) yazılmak suretiyle hesaplanan KDV’ye ilave edilerek düzeltilmesi gerekmektedir. Zayi olan mallara ait olan ve indirimi mümkün olmayan ya da belirtilen şekilde düzeltilen vergiler Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları yönünden gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.
Ancak hırsızlık nedeniyle zayi olan malların KDV’si indirilemez. Dolayısıyla söz konusu indirilen KDV’nin hırsızlık olayının meydana geldiği dönemdeki KDV beyannamesinde düzeltilmesi gerekmektedir.
05.12.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 113 Seri No.lu KDV tebliğiyle, kullanım süresi geçen veya bir başka biçimde kullanılamayacak hale gelen ve imha edilen mallar, zayi olan mal mahiyetinde olduğundan mükelleflerce bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması da mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede, zayi olan mallara ait yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin, imha tarihini kapsayan vergilendirme dönemine ait 1 No.lu KDV Beyannamesinin “İlave Edilecek KDV” satırına dahil edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılması gerekmektedir.
VI – İNDİRİLEMEYECEĞİ SONRADAN FARK EDİLEN KDV’NİN DURUMU
KDV'nin en büyük özelliği indirim sistemine sahip olmasıdır. İndirim sistemi ile, mükelleflerin mal ve hizmet alımları sırasında ödedikleri katma değer vergisinin üzerinde yük olarak kalmaması amaçlanmaktadır. Mükellefler indirim sistemini kullanarak, satışları üzerinden hesapladıkları KDV'den, alışları sırasında ödedikleri KDV'yi indirerek, sadece kendi safhalarında yarattıkları katma değerin vergilendirilmesini sağlarlar.
KDV esas olarak vergi indirimine dayanmakta ise de, kanunda vergi indirimine imkan tanınmayan haller de düzenlenmiş bulunmaktadır. Türk KDV Kanunu'nda "toplu indirim esası" benimsenmiştir. Bu esasa göre, mükellefler, mal ve hizmet alışları sırasında ödedikleri KDV'yi, bu mal ve hizmetlerin satışı beklenilmeksizin indirebilmektedirler. Ancak bazı durumlarda, başlangıçta indirilebilecek nitelikte olan KDV, sonradan indirilemeyecek KDV haline gelebilmektedir. Mükelleflerin, satışları üzerinden hesapladıktan KDV'den indiremeyecekleri katma değer vergileri KDVK'nın 30. maddesinde sayılmıştır. Madde hükmü dikkatle incelendiğinde, (a) ve (c) bentlerinde yer alan KDV'nin başlangıçta indirilip indirilemeyeceğinin tespiti özel durumlar hariç hemen hemen imkansızdır. Maddenin (b) ve (d) bentlerinde belirtilen KDV'nin ise önceden indirilemeyeceği açıkça bellidir.
1- Vergiye Tabi Malların Kısmi İstisna Kapsamındaki işlemlerde Kullanılması :
KDV Kanunu'nda tam ve kısmi istisna olmak üzere iki tür istisna düzenlenmiş bulunmaktadır. Tam istisnalar nedeniyle yüklenilen KDV indirilmekte, indirilememesi halinde ise mükelleflere iade edilmektedir. Örneğin; ihracat, taşımacılık istisnaları gibi. Kısmi istisnalar nedeniyle yüklenilen vergiler ise KDVK'nın 30/a ve 32. maddelerine göre indirim ve iade konusu yapılamamaktadır. Örneğin; KDVK'nun 16., 17. maddelerinde düzenlenen istisnalar.
Bir vergilendirme döneminde satın alınan mal ve hizmetlerin, vergiye tabi ya da kısmi istisna kapsamındaki işlemlerde kullanılıp kullanılamayacağının hem vergiye tabi hem de kısmi istisna kapsamında işlem yapan mükelleflerce önceden bilinmesi mümkün değildir. Yukarıda da belirtildiği üzere, KDV'de toplu indirim esası geçerli olduğundan, satın alınan mal ve hizmetler nedeniyle ödenen KDV, bu mal ve hizmetlerin satışı beklenilmeksizin indirilebilmektedir. Bu şekilde vergisi indirilen malların daha sonra kısmi istisna kapsamındaki işlemlerde kullanılması halinde, bu mallara ilişkin olarak yüklenilen ve önceki dönemlerde indirilen KDV, kanunun 30/a maddesine göre o dönemde indirilemeyecek KDV haline gelmektedir.
İndirim konusu yapılıp yapılamayacağı önceden bilinemediği için indirilen KDV'nin, indirilebilir vergi niteliğini kaybederek, indirilemeyecek vergi haline geldiği vergilendirme döneminde düzeltilmesi gerekir. Vergi idaresi, düzeltme işlemlerinin yapılması amacıyla, KDV beyannamesine ‘’İlave Edilecek KDV’’ satırını oluşturmuştur.
Önceki dönemlerde indirilen ancak sonradan indirilemeyeceği fark edilerek yukarıdaki şekilde düzeltilip Hesaplanan KDV'ye ilave edilen KDV'nin, KDV Kanunu'nun 30/a ve 58. maddelerine göre gelir ve kurumlar vergileri açısından gider olarak gözönüne alınması mümkündür.
2- KDV’den İstisna Olarak Yapılan Bağışların Durumu :
KDVK'nun 17/2-b maddesine göre genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları KDV'den istisnadır. Bu istisna da, nitelik itibariyle kısmi istisna niteliğindedir.
Satın alınan malzemenin yukarıdaki kurum ve kuruluşlara KDV'den istisna olarak bağışlanacağının önceden bilinmesine imkan yoktur. Bu durumda alınan mal ve hizmetlere ait KDV'nin başlangıçta indirilmesi gerekir. Vergisi bu şekilde indirilen malların yukarıdaki kamu kurum ve kuruluşlarına KDV'den istisna olarak bedelsiz devredilmesi halinde, indirilen verginin bağışın yapıldığı dönemin KDV beyannamesinin ‘’İlave Edilecek KDV’’ satırına yazılarak düzeltilmesi, düzeltilen vergilerin ise gelir veya kurumlar vergileri açısından gider olarak dikkate alınması gerekir. Örneğin, bilgisayar alım-satımı ile uğraşan bir mükellefin, üniversiteye bilgisayar bağışlaması halinde, bilgisayarın alımında ödediği ve indirim konusu yaptığı KDV bağışın yapıldığı dönemde "indirilemeyecek KDV" haline dönüştüğünden, indirilen vergiler; bağışın yapıldığı dönemde verilecek olan KDV beyannamesinin ilgili satırına yazılarak düzeltilecektir.
Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar dışındakilere yapılacak bağışlar ise KDV'ye tabi olacağından, indirilen vergilerin düzeltilmesine gerek bulunmamaktadır.
3- Malların Zayi Olması :
Sonradan indirilemeyeceği fark edilen vergilere ilişkin ikinci özel durum ise malların zayi olmasıdır. Çünkü malların zayi olacağının önceden bilinmesi imkansızdır. Bu durumda, satın alınan ya da üretilen mallar için yüklenilen vergilerin, ilgili dönemlerde indirilmesi gerekir.
Öte yandan, zayi olayının çalınma, kaybolma v.b. nedenlerle meydana gelmesi halinde, çalınan mallara ait olarak indirilen vergilerinde durumun tespit edildiği dönemde yukarıdaki şekilde düzeltilmesi gerekir. Çalınan mallara ait bedeller, gelir ve kurumlar vergileri açısından gider olarak kabul edilmediğinden, bu mallar için yüklenilip indirilen ve düzeltilen KDV'nin, bu vergiler açısından gider ya da maliyet unsuru olarak gözönüne alınması mümkün değildir.
4- Başlangıçta İndirilmemesi Gerekirken İndirilen Vergilerin Durumu :
Daha başlangıçta indirilemeyeceği açıkça belli olan KDV'nin indirilmesi halinde, indirilen vergilerin, Hesaplanan KDV'ye ilave edilerek düzeltilmesi mümkün değildir. Çünkü KDV beyannamesinin ‘’İlave Edilecek KDV’’ satırın, satışlardan iadelerde ve kanunun 30. maddesinin a ve c bentlerine yönelik düzeltmelerde kullanılabilmektedir.
İndirilemeyeceği açıkça belli olan vergilerin indirilmesi, indirim tutarı kadar bir verginin zamanında tahakkuk etmemesi ya da eksik tahakkuk etmesi anlamına gelir ki, bu da vergi ziyaına neden olur ve vergi ziyaı cezalarını gerektirir. Ancak, kasıtlı olarak indirilse dahi, bir vergi ziyaı oluşmamışsa yani indirim tutarı ödenmesi gereken KDV'yi etkilemiyorsa, vergi ziyaı cezalarının uygulanması mümkün değildir. Verilecek olan düzeltme beyannamesi ile sadece sonraki döneme devreden KDV tutarları değişmektedir. Örneğin, işletmede kullanılmak üzere satın alınan binek otomobili nedeniyle ödenen KDV'nin indirilmesi kanunun 30/b maddesine göre mümkün değildir. Ancak binek otomobili nedeniyle ödenen KDV'nin kasıtlı olarak indirilmesi halinde, indirilen vergilerin ödenmesi gereken vergiyi azaltıp azaltmadığına bakılarak, cezai yaptırım uygulanacaktır.
VII – GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNLARINA GÖRE KAZANCIN TESPİTİNDE İNDİRİMİ KABUL EDİLMEYEN GİDERLER DOLAYISIYLA ÖDENEN KDV
KDV Kanunu’nun 30/d maddesi hükmüne göre, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazanç tespitinde, indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV indirim konusu yapılamayacaktır. Danıştay tarafından verilen bir Kararda da,
“Gelir ve Kurumlar Vergileri Kanunları hükümlerine göre kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmeyen masraf üzerinden ödenen KDV indirim konusu yapılamaz” denilmektedir.
İndirimi kabul edilmeyen giderler (Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler) Gelir Vergisi Kanunu’nun 41. ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11. maddelerinde tek tek sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır. Söz gelimi ticari, sinai, zirai veya serbest meslek faaliyetine ilişkin olarak yapılan bir iş seyahatinde, işin gerektirdiği süreyi aşan zamana isabet eden seyahat giderleri nedeniyle ödenen KDV’nin, hesaplanan KDV’den indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre, kanunen kabul edilmeyen giderler, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan giderler dışında kalan giderlerdir. Kanunen kabul edilmeyen giderler, işle ilgisi bulunmayan ve bu nedenle gider yazılması mümkün olmayan (özel ziyafet vb.) türde işletme sahibinin özel tüketime yönelik harcamalardır. Bu nedenle, belirtilen nitelikteki giderlere ilişkin verginin indirime tabi tutulmaması ve vergi yükünün tüketici durumunda bulunan teşebbüs sahibinin üzerinde kalması doğaldır.
Bu konuda Maliye Bakanlığı’na yansıyan bir olayda Bakanlıkça aşağıdaki açıklama yapılmıştır;
“3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 3099 Sayılı Kanunla değişik 29/2. maddesi ile Kanunun 28. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen temel gıda maddeleriyle ilgili olup indirilemeyen katma değer vergisinin iade olunacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan aynı kanunun 30/d maddesi hükmü gereğince, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi, vergiye tabi işlemler dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyecektir.
Bu hükümler çerçevesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilen giderler dolayısıyla ödenen ve indirilemeyen katma değer vergisi ilgili yasa, tebliğ ve uygulama iç genelgesi hükümleri çerçevesinde iade edilecektir.
Ancak, söz konusu Kanunun 30/d maddesinde de belirtildiği üzere, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi de indirim ve iade konusu yapılamayacaktır.”
Diğer bir özelgede ise;
“3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20/4. maddesinde, belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli katma değer vergisi dahil tespit olunacağı ve verginin müşteriye ayrıca intikal ettirilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Konu ile ilgili olarak yayımlanan 22 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (B) bölümünde, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işlere ait katma değer vergisinin iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanıp indirim konusu yapabileceği açıklanmıştır.
Bu durumda, Kanunun 20/4 maddesi gereğince PTT hizmet alımlarının Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancının tespitinde indirimin kabul edilmesi halinde iç yüzde hesabıyla hesaplanacak ödenen katma değer vergisinin indirimi mümkün bulunmaktadır.”
şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
1- Her Türlü Alkol ve Alkollü İçkiler ile Tütün ve Tütün Mamullerine Ait İlan ve Reklam Giderlerine Ait KDV’nin İndirilip İndirilemeyeceği :
KDV Kanunu’nun 30/d maddesine ve Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır.
GVK’nın 41/7. maddesinde, her türlü alkol ve alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin %50’sinin gider olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Daha sonra, 27.11.1990 tarih ve 20708 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 90/1081 Sayılı BKK ile, bu oran “0” (sıfır) olarak belirlenmiştir.
Buna göre, her türlü alkol ve alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin tamamı gider olarak yazılabilecektir. Dolayısıyla, bu giderlere ait KDV’nin tamamı da indirim konusu yapılabilir.
2- Kiralama Yoluyla Edinilen Veya İşletmede Kayıtlı Olan Ancak İşletme Faaliyeti İle İlgisi Olmayan Motorlu Deniz, Uçak Ve Helikopter Gibi Taşıtlar Ve Giderlerine Ait KDV’nin İndirilip İndirilemeyeceği :
GVK’nun 41/8 ve KVK’nun 11/f maddelerine göre, kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından, işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ve amortismanları, safi kazançtan indirilecek gider olarak kabul edilmemektedir.
Bu nedenle, yukarıda belirtilen taşıtların alımı ve giderlerine ilişkin olarak ödenen KDV, kanunun 30/d maddesine göre indirim konusu yapılamaz. Ödenen KDV, kanunen kabul edilmeyen gider niteliğinde bulunmaktadır.
3- Temsil ve Ağırlama ve Pazarlama Niteliğindeki Giderler Nedeniyle Ödenen KDV’nin İndirilip İndirilemeyeceği :
Müşterilere, satıcılara gönderilen çiçek, promosyon ürünleri, eşantiyon ile müşteri veya satıcılarla yenilen yemeklere ait bedellerin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılması, işle ilgili olması, işin ehemmiyeti ve genişliğiyle makul ve ölçülü olması şartıyla GVK ve KVK açısından gider olarak yazılması gerekir. Danıştay’a yansıyan bir uyuşmazlıkta Danıştayca;
“Uyuşmazlık müşterilere gönderilen çiçek, viski ve yemek masraflarının gider kabul edilip edilmeyeceğini münhasır bulunduğu GVK’nun 40/1. maddesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde nazara alınacağının öngörüldüğü, anılan maddeye göre indirilecek giderlerde zaruret ve devamlılık vasfının bulunması gerektiği, ödevli şirketin, reklam şirketi olması ve ticari firmalarla ilişkiler içinde bulunmasındaki zorunluluk ve iş hacmi dikkate alındığında bu gibi giderlerin ticari kazançla iligili olduğunun kabulü gerektiği gerekçesiyle değişiklikle onayan temyiz komisyonu kararının yerinde olduğu”
şeklinde oybirliğiyle karar verilmiştir.
Ancak, ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için gereklilik arz etmeyen bazı kişi ve gruplara verilen yemek, ziyafet, içki için yapılan harcamalar gider olarak yazılıp matrahtan indirilmeyecektir.
Bu açıklamalara göre, ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için gerekli olması şartıyla müşterilere gönderilen çiçek, promosyon ürünleri, eşantiyon, viski vb. ile yedirilen yemekler nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilir. Ancak, ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için gereklilik arz etmeyen bazı kişi ve gruplara gönderilen çiçek, viski vb. ile yedirilen yemekler nedeniyle ödenen KDV ise, bu harcamalar GVK ve KVK açısından gider olarak kabul edilmediğinden, kanunun 30/d maddesine göre indirim mümkün değildir.
Diğer taraftan, promosyon ürünlerindeki KDV uygulamaları 50 seri nolu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Buna göre, kampanya kapsamında teslim edilmek üzere satın alınan ürünlerin faturalarında gösterilen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır. İndirim müessesesinin kullanılması sırasında dikkat edilmesi gereken husus, promosyon olarak verilen ürünlerin KDV oranının, satılan ürünlerin KDV oranı ile aynı veya daha düşük olması gerektiğidir. Promosyon ürününün KDV oranının daha yüksek olması halinde ise aradaki farkın indirim konusu yapılmaması ve gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.
VIII – İNDİRİLECEK KDV’NİN HANGİ HALLERDE GİDER, HANGİ HALLERDE MALİYET UNSURU OLARAK DİKKATE ALINABİLECEĞİ
Maliye Bakanlığı, KDV Kanunu’nun 30. maddesine göre indirimi mümkün olmayan KDV’nin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarının izin verdiği ölçüde, bu vergiler açısından safi kazancın tespitinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacağı görüşündedir. Nitekim, konu ile ilgili olarak yayımlanan 23 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nin (I) bölümünde mükelleflerin işletme amacı dışında iktisap ettikleri binek otomobillerin alımı nedeniyle ödedikleri ve kanun gereği indirimi mümkün olmayan KDV’nin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği açıklanmıştır.
Ancak Maliye Bakanlığı binek otomobillerin alımı nedeniyle yüklenilen KDV hakkında yapılacak işlemle ilgili olarak tayin ettiği bir özelgesinde,
“Binek otomobillere ait olup, indirilemeyen KDV’nin doğrudan gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmasında kanunen bir sakınca olmadığı”
şeklinde görüş bildirmiştir.
Vergi idaresince verilen bir başka özelgede ise,
“İndirilemeyecek KDV’nin Gelir ve Kurumlar Vergileri yönünden, işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak gözönüne alınması gerekmektedir.”
şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalardan da farkedileceği üzere, indirilemeyecek KDV’nin maliyete intikal ettirilerek amortisman yoluyla mı itfa edileceği, yoksa doğrudan mı gider yazılacağı konusunda açıklık bulunmaması nedeniyle, uygulamada sorunlarla karşılaşılmaktadır. Vergi idaresinin “indirilemeyecek verginin işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacağı” şeklindeki görüşü de sorunun çözümüne yönelik olarak yeterli ve açık değildir. Mali İdarenin görüşünde yeralan “işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacağı” ifadesinin açıklığa kavuşturulması gerekir.
IX – SİGORTALI OLAN VE KAZA YAPAN BİNEK OTOMOBİLLERİN TAMİR ETTİRİLMESİ VE KDV İNDİRİMİ
1- Sigortalının Binek Otoyu Kendisinin Tamir Ettirerek Masraflarını Sigorta Şirketinden Alması :
Bu durumda sigortalının hasarlı binek otomobili kendisinin tamir ettirerek, adına düzenlenen faturaları ibraz etmek suretiyle tamir bedelini sigorta şirketinden alması söz konusudur. Sigortalı mükellefin, sigorta şirketi adına yaptığı masrafları aynen sigorta şirketine yansıtabilmesi için masraf aktarımı faturası düzenlemesi ve katma değer vergisine tabi bu masrafların aktarılması için de faturada katma değer vergisi hesaplaması gerekecektir. Dolayısıyla, mükellefin tamirat nedeniyle yüklendiği katma değer vergisi iktisadi işletmeye dahil binek otomobile ait değil sigorta şirketi adına yaptığı masraflara ait olduğundan, sigorta şirketince karşılanan hasara ait verginin tamamını indirim konusu yapabilecektir.
2- Sigorta Şirketinin Tazminat Adı Altında Sigortalıya Ödeme Yapması :
Sigorta şirketinin sigortalı iktisadi kıymeti eski durumuna getirmeyi değil de hasarın tutarına bakmaksızın belli bir miktarda ödeme yapması durumunda yapılan ödeme tazminat olup, KDV’ye tabi değildir. Dolayısıyla, sigortalı mükellefi sigorta şirketi adına düzenleyeceği faturada KDV hesaplamayacaktır. Bu durumda, sigortalının hasarlı araç için sigorta şirketinden alacağı tazminat tutarı kadar fatura düzenlemesi, ancak katma değer vergisinin konusuna giren işlem söz konusu olmadığından bu bedel için vergi hesaplamaması gerekmektedir.
Öte yandan, bu durumda aracın tamiri nedeniyle (iktisadi işletmeye kayıtlı binek otomobil olması halinde), yüklenilen vergi, mükellefin kendi faaliyetleri ile ilgili gider niteliğini taşıdığından, bu giderlere ait verginin tamamı indirilebilecektir.
X – GEÇ ÖDENEN ELEKTRİK, SU VE TELEFON BEDELLERİNE UYGULANAN GECİKME ZAMMININ KDV’SİNİN İNDİRİLEBİLECEĞİ
Mükellefler çeşitli nedenlerle telefon, elektrik, doğalgaz ve su tüketim bedellerini süresinde ödeyememektedirler. Söz konusu bedellerin süresinde ödenmemesi halinde ise, gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu şekilde uygulanan ve ödenen gecikme zamlarının GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı ve KDV’lerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konularında tereddütlerle karşılaşılmaktadır.
1- Geç Ödenen Elektrik, Su Ve Telefon Bedellerine Ait Gecikme Zammının Gider Yazılabileceği :
Bilindiği üzere, safi kazancın tespitinde indirilecek ve indirilemeyecek giderler, GVK’nın 40. ve 41. maddelerinde sayılmıştır. Sözü edilen 40. maddenin üç numaralı bendinde, işle ilgili olmak şartıyla mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların safi kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınacağı belirtilmiştir. Anılan kanunun 41. maddesinin altı numaralı bendinde ise, her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği hükme bağlanmış, aynı bendin parantez içi hükmünde ise, akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatların cezai mahiyette tazminat sayılmayacağı belirtilmiş bulunmaktadır.
KVK’nın 6. maddesinde, Kurumlar Vergisinin 1. maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde de GVK’nın ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Öte yandan, KVK’nın 11/d ve GVK’nın 90. maddelerinde, 6183 Sayılı Kanuna göre ödenen ceza, gecikme zammı ve faizlerinin gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınamayacağı hükme bağlanmıştır.
6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un “Kanunun Şümulü” başlıklı 1. maddesinde; “Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.” denilmektedir.
Aynı kanunun 2. maddesinde de, ”Muhtelif Kanunlarda Tahsili Emval Kanuna göre tahsil edileceği bildirilen her çeşit alacaklar hakkında da bu kanun hükümleri tatbik olunur.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, bir alacağın 6183 Sayılı Kanun kapsamına girebilmesi için kanunun yukarıda açıklanan 1 ve 2. maddelerinde belirtilen idarelere ait ve yine maddelerde belirtilen alacaklardan olması gerekmektedir.
Kurum alacaklarının zamanında ödenmemesi halinde bu alacaklara 6183 Sayılı Kanun’un 51. maddesine göre gecikme zammı hesaplanacağı ve birlikte tahsil edileceği yönünde yer alan düzenlemeler ise kurum alacaklarına uygulanacak mali müeyyideyi belirtmektedir. Dolayısıyla, ticari akitlerden doğan alacaklar 6183 Sayılı Kanun kapsamında değildir. Elektrik, su, telefon ve doğalgaz hizmetlerini sunan kurumların kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ait olması durumu değiştirmemekte, bu kuruluşlara ait olan alacakların kamu alacağı niteliğinde olduğunu göstermemektedir. Çünkü, belirtilen türden tüketimlerin yapılabilmesi ancak, ilgili kurum ile sözleşme yapılmasına bağlıdır ve bundan doğan alacaklar da akitten doğan alacaktır. Bu nedenle, belirtilen kurumların alacaklarının 6183 Sayılı kanuna göre takip ve tahsili söz konusu değildir.
Yapılan sözleşmelerde, tüketim bedelinin süresinde ödenmemesi halinde uygulanacak yaptırım belirlenmekte ve bunu her iki taraf da kabul etmektedir. Dolayısıyla, bu tür ödemelerin süresinde yapılmaması halinde ödenen gecikme zamları bir akde dayanmaktadır.
Bu açıklamalara göre, elektrik, telefon, doğalgaz ve su tüketim bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ödenen gecikme zamlarının, işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminat olarak değerlendirilmesi ve GV ve KV matrahının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması uygun olacaktır.
Nitekim, Maliye Bakanlığı’nca verilen bir özelgede;
“PTT ve TEAŞ gibi kurumların kamu kuruluşu olmasının bu kuruluşlara ait alacaklarının kamu alacağı niteliğinde olduğunu göstermeyeceği, bu kurumların alacaklarının 6183 Sayılı Kanun’a göre takip ve tahsilinin mümkün olmadığı, elektrik, su ve telefon faturalarının süresinde ödenmemesi nedeni ile alınan gecikme zamlarının işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminat olarak nitelendirilmesi gerektiği ve kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılmasının mümkün olduğu”
belirtilmiştir.
2- Geç Ödenen Elektrik, Su Ve Telefon Bedellerine Ait Gecikme Zammına İlişkin KDV’nin İndirilebileceği :
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/1. maddesine göre mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden; bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilirler.
Öte yandan, aynı kanunun 30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hükümlere göre, süresinde yatırılmayan elektrik, su, doğalgaz ve telefon tüketim bedellerine uygulanan gecikme zamları GVK ve KVK uygulamasında “işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminat” olarak nitelendirilerek vergi matrahının tespitinde gider yazılabildiğinden, bu gecikme zamlarına ilişkin olarak ödenen KDV’de indirim konusu yapılabilecektir.
Vergi idaresince verilen bir özelgede de;
“Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, bu indirim yapılırken Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 58. maddesi hükmünün de dikkate alınacağı tabiidir.”
şeklinde açıklama yapılmıştır.
Necat Kolğu
Kaynak : Denge Yeminli Mali Müşavirlik
http://yildirimercan.blogspot.com/
twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/
Blog Arşivi
-
▼
2011
(4992)
-
▼
Temmuz
(704)
- Borcunu yapılandırıp peşin ödemeyi seçenlerin son ...
- SUÇ EKONOMİSİNİN DEV BİLANÇOSU
- 01.07.2011-31.12.2011 arası askerlik borçlanması m...
- Yalnızca Muhtar Beyanına Göre Tarım Bağ-Kurlusu Ol...
- YENİ TİCARET KANUNU UYGULAMA TAKVİMİ
- 25 bin çocuk SSK'lıya iptal 1 Mayıs 2008’de emekli...
- Aynı kurumdan dul ve yetim aylığı alınabilir mi?
- Son yedi yıl içinde olan isteğe bağlı prim ödemesi...
- Miras kalanlar da takipte
- Karınca da nereden çıktı
- SİPARİŞ FORMU VEYA SİPARİŞ MEKTUBUNUN DAMGA VERGİS...
- İktisadi kıymetlerde maliyete eklenen giderlerin i...
- Kasaplık hayvan ithalatında vergi indirimi Kasaplı...
- Emlak vergisi tebliği (2)
- Fazla çalışmanın tanık anlatımları ile tespitinde ...
- Sigortasız çalıştırana para cezası var mı?
- Sigortasız çalıştırana para cezası var mı?
- Panik yok, çözüm bulunur
- Emlak vergisi tebliği (2)
- İşsizlik maaşının şartları nelerdir?
- İşsizlik maaşının şartları nelerdir?
- 6111 Sayılı “Torba Kanun” ve Yeni Yönetmeliğe Göre...
- 6111 Sayılı “Torba Kanun” ve Yeni Yönetmeliğe Göre...
- Gelir İdaresi Başkanlığı 2011 Yılı Kurumsal Mali D...
- GİB DUYURU : Vergi Daireleri 1 Ağustos 2011 Pazart...
- İŞÇİ YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKINI NE ZAMAN KULLANMA...
- İŞÇİ YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKINI NE ZAMAN KULLANMA...
- Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır...
- Vergi indirimi olan erken emekli olur
- Kaynak kullanımı destekleme fonu
- YENİ KIDEM TAZMİNATI FONU
- İŞÇİ YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKINI NE ZAMAN KULLANMA...
- HAKSIZ ALINAN BİR VERGİ BEYANNAME DAMGA VERGİSİ
- Adli Tatil Hatırlatmaları
- Borçlanalım ama nasıl?
- Borçlanalım ama nasıl?
- Kredi Kullandırımının Özellikli Durumları
- Deloitte: Türkiye ekonomisi olumlu yönde ilerliyor
- 4/b Kapsamındaki Hizmetleriyle 4/a Kapsamından Yaş...
- 4/b Kapsamındaki Hizmetleriyle 4/a Kapsamından Yaş...
- Takdir Komisyonlarında Geçen Sürelerin Zamanaşımın...
- Ev Hanımlarına Kolay Sigorta Var mı?
- SGK'da sigortalılık çakışması ve çifte emeklilik
- 15 yıl öncenin defter ve belgeleri istenebilir mi?
- Emlak vergisi tebliği açıklamaları
- Kıdem tazminatı fonunda işçiler 10 yılı istemiyor
- Kiralanan Arsa Üzerine İnşaa Edilen Gayrimenkuller
- Yıllara Yaygın İnşaat Ve Onarım İşine Dönüşen Proj...
- Mali Müşavirler Dikkat: 405 ve 407 Sayılı Tebliğle...
- Mali Müşavirler Dikkat: 405 ve 407 Sayılı Tebliğle...
- Yatırım teşvik belgesinde yer alan makine ithalatı...
- GİB DUYURU : 2011 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi İk...
- GİB DUYURU : 2011 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi İk...
- GİB DUYURU : 2011 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 2....
- GİB DUYURU : 2011 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 2....
- GİB DUYURU : 2011 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 2....
- KDV Tevkifatına Tabi Mallarda İade Ve Matrahta Değ...
- İŞKUR'dan ilginç öneriler "İş bulmanın püf noktala...
- Aidatı ödenmeyen kredi kartının kapatılması hukuka...
- Türkiye'nin En büyük 500 sanayi kuruluşu açıklandı
- Türkiye'nin En büyük 500 sanayi kuruluşu açıklandı
- Aidatı ödenmeyen kredi kartının kapatılması hukuka...
- İŞKUR'dan ilginç öneriler "İş bulmanın püf noktala...
- Kaçak mallar, hayali şirketler, naylon faturalar
- Faruk Çelik işçi için şans mı?
- Faruk Çelik işçi için şans mı?
- DEPOZİTOYA GÖZÜNÜZ GİBİ BAKIN YOKSA KİRANIZDANDA O...
- ŞİRKET ORTAKLARINA VERİLEN HUZUR HAKLARINDA AGİ UY...
- 4-1(a)’dan Emekli Olacak(SSK)’lıların Emekli Başvu...
- 4-1(a)’dan Emekli Olacak(SSK)’lıların Emekli Başvu...
- Ayda 30 Günden Az Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigorta ...
- Ayda 30 Günden Az Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigorta ...
- Su, elektrik, doğalgaz ve telefon faturalarının ge...
- Başlangıç için uzun vadeli sigorta kollarına prim ...
- Başlangıç için uzun vadeli sigorta kollarına prim ...
- Kıdem tazminatı fonu neleri içeriyor
- Kıdem tazminatı fonu neleri içeriyor
- Kapıcılar için asgari ücretin hesabı ve işverene m...
- Kapıcılar için asgari ücretin hesabı ve işverene m...
- İflas eden bir şirketten olan alacak, değersiz ala...
- Avukatlık ücretinde KDV ve stopaj uygulaması nasıl...
- Avukatlık ücretinde KDV ve stopaj uygulaması nasıl...
- KDV Tatbikatında Bilinmesi Gereken Özellikli Konular
- Bu kadar tesadüf olabilir mi?
- Bu kadar tesadüf olabilir mi?
- Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda "şirket birleşmeleri"
- Çok çalışınca maaş düşüyor mu?
- Çok çalışınca maaş düşüyor mu?
- Euro ve dolar ne olacak
- Euro ve dolar ne olacak
- 5510 ve 6111 Sayılı Kanun’da Evlenmemiş Kız Çocukl...
- 5510 ve 6111 Sayılı Kanun’da Evlenmemiş Kız Çocukl...
- Yurtdışına götürülen işçiler için emeklilik sigort...
- Yurtdışına götürülen işçiler için emeklilik sigort...
- Bir uzatma da Maliye'den
- FİNANSAL KİRALAMA DEVİR FATURASI GELİNCE YAPILACAK...
- ŞİRKETLERİN İFTAR YEMEĞİ GİDERLERİ İNDİRİM KONUSU ...
- Vergi Cezasının Muhatabı Hapis Cezasının Muhatabı ...
- 4857 SAYILI İŞ KANUNUNUN 25 MADDESİNİN II.BENDİNİN...
- Vay çalışanın haline!
-
▼
Temmuz
(704)
BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR
-
Los Angeles, California – November 25, 2024 – Reynold Aquino, a renowned authority in water treatment and a prolific writer on water purifi...
-
Ülkemizde esnaf ve tacir ayırımı hususunda zaman zaman sıkıntılar yaşanmaktadır. Oysa, 5362 sayılı “Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları...
-
Yerinizi Ayırtın 0216 606 40 93 Fesih Süreçlerinin ÇSGB/SGK/Mahkeme Kriterlerine Göre Yönetilmesi, İşe İade, Bordrolama ve SGK Bil...
-
AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN SATIŞININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ I- GİRİŞ Son yıllarda bazı firmal...
-
Yerinizi Ayırtın 0216 606 40 93 İş Hukuku ve İş Sözleşmelerinde Fesih Uygulamaları Haklı, Haksız, Geçersiz ve Usulsüz Fesih Süreç...
-
Gider Yansıtması ve KDV Malum olduğu üzere, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan ...
-
http://33k9.com/sell-junk-automobiles-orlando-we-pay-money-for-outdated-use...
-
Firmalar genellikle şehirlerarası yollara, şehir girişlerine, hava alanı yakınlarına veya şehir içinde binaların üstlerine veya uygun olan ...
-
Dış Ticaret Sermaye Şirketi Nedir? Sektörel Dış Ticaret Şirketi? Arasındaki Farklar Nelerdir? Soru: Dış Ticaret Sermaye Şirketi v...
-
Merhabalar. Sizi 25 Ocak Cumartesi günü Hilton İstanbul Esentepe'de gerçekleştirilecek olan "Müşteri İstihbaratı, Tahsilat ve Risk...
EN ÇOK OKUNANANLAR
-
2012 1. ve 2. Dönem Asgari Ücret Maliyeti 4857 sayılı Kanununun 39. maddesine göre; iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanunun kapsam...
-
2012 Yılı Sınıf Değiştirme Hadleri (2012 Yılı Defter Tasdik Hadleri) 2011 yılı ve önceki yıllarda vergi mükellefiyeti bulunan ve 2011 yı...
-
2012 KAPICI MAAŞ HESABI
-
Genel Sağlık Sigortası Tescil Bilgileri Sorgulama E-SGM ”Gelir testi yaptıranlar, TC kimlik numarası ve kimlik bilgilerini girerek adresinde...
-
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Verme Süresinin Tatil Gününe Rastlaması I- GİRİŞ Mülga 505 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın 9. maddesinde ...
-
Mahkeme kararına göre ödenen faiz, mahkeme harçları, vekalet ücreti ile diğer icra ve mahkeme masraflarının gider olarak indirim konusu yapı...
-
ibraname Örneği İbraname Örneği 29 Mayıs 2011 İ B R A N A M E İŞVERENİN : Adı Soyadı/Unvanı : Adresi : ...
-
İş Kanununda Eşi Doğum Yapan Erkek İşçiye İzin Verilmesi Unutulmuş Mu? Tabi ki, hayır, unutma diye bir şey yok! Hatırlar mısınız burada ya...
Categories
.edevlet.com
(1)
‘Gelir Testi’
(1)
‘intibak zammı’
(1)
"EŞ DURUMU"
(1)
"muhasebe"
(21)
"Pratik Bilgiler "pratik bilgiler
(1)
(Stopaj
(1)
01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret
(1)
01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret
(1)
12 Eylül mağdurları
(2)
15 yıldan az memuriyet
(1)
16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret
(1)
16 yaşını doldurmuş işçiler
(1)
18 Yaş GSS
(1)
18 Yaş Üstü
(1)
2-B arazilerinin satış şartları
(1)
2009 askerlik borçlanması hesaplama
(1)
2011 enflasyon
(1)
2011 kapanış işlemleri
(6)
2011 Yılbaşı Milli Piyango
(1)
2012
(105)
2012 açılış işlemleri
(6)
2012 Amortisman Sınırı
(1)
2012 ASGARİ
(1)
2012 ASGARİ ÜCRET
(2)
2012 Avukatlık Ücret Tarifesi
(1)
2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI
(1)
2012 defter
(1)
2012 Defter tasdi
(1)
2012 Defter Tutma Hadleri
(1)
2012 DİĞER KAZANÇ
(1)
2012 Fatura Düzenleme Sınırları
(1)
2012 Geçici Vergi Oranları
(1)
2012 Gelir Vergisi
(1)
2012 gelir vergisi oranlar
(1)
2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI
(1)
2012 Gelir vergisi tarifesi
(2)
2012 Hesap Pusulası
(1)
2012 KAPICI MAAŞ HESABI
(1)
2012 milli piyango sonuçları
(1)
2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi
(1)
2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri
(1)
2012 MTV
(1)
2012 Sakatlık indirimi
(1)
2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI
(1)
2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ
(1)
2012 YEMEK BEDELİ
(1)
2012 Yemek İstisnası
(1)
2012 Yılbaşı Milli Piyango
(1)
2012 YILI
(66)
2012 yılı asgari ücret
(2)
2012 yılı asgari ücret tutarları
(2)
2012 yılı cenaze ödeneği
(1)
2012 YILI DEFTER TUTMA
(1)
2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ
(3)
2012 yılı emzirme ödeneği
(1)
2012 Yılı gelir
(1)
2012 Yılı gelir vergisi
(1)
2012 Yılı gelir vergisi dilimleri
(1)
2012 yılı gelir vergisi oranları
(1)
2012 Yılı Sakatlık İndirimi
(1)
2012 yılı vergi
(1)
2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı
(1)
2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu
(1)
2B Arazi
(1)
2B Arazileri
(2)
31.10.2011 tarih 292 nolu karar
(1)
3600 günle emeklilik
(1)
4 ülkede kıdem tazminatı fonu
(1)
4/b Sigortalılık Bildirimi
(1)
4857
(1)
4857 sayılı
(1)
5 lira fazla katılım payı
(1)
6111 Sayılı Kanun
(1)
65 YAŞ
(1)
65 YAŞ AYLIĞI
(1)
65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir?
(2)
657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri
(1)
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU
(1)
663 sayılı KHK
(1)
666 kanun
(1)
666 sayılı
(1)
8.000 TL üzerindeki ödemeler
(1)
975 lira taban
(1)
Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz
(1)
AGİ
(2)
AGİ NEDİR?
(1)
aidatlarını ödememekte direnirken
(1)
AİLE HEKİMLİĞİ
(1)
Akaryakıt fişi
(1)
Akşam Metin Taş
(1)
Alacak ve Borç Notları
(1)
Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi
(1)
Ali TEZEL
(1)
almanya
(1)
Almanya'dan yurtdışı borçlanma
(1)
ALO 170
(1)
Amortisman
(1)
Amortisman Sınırı
(1)
Analık sürelerinin borçlanılması
(1)
Ankara bomba
(1)
ANONİM ŞİRKET
(1)
Anonim şirketler
(1)
Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır
(1)
ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER
(1)
APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ
(1)
ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi
(1)
Aralık 2011 Vergi Takvimi
(1)
ASBİS
(1)
ASBİS Nedir
(1)
ASGARİ GEÇİM
(1)
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ
(1)
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012
(1)
asgari geçim ücreti
(1)
Asgari Ücret
(8)
Asgari ücret 701
(1)
Asgari Ücret Maliyeti
(1)
Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler
(2)
Asgari ücret yeni yılda
(1)
ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ
(1)
askerlik
(2)
askerlik borçlanma formu
(1)
askerlik borçlanma hesaplama
(1)
askerlik borçlanma hesaplaması
(1)
askerlik borçlanma işlemi
(1)
Askerlik borçlanması
(3)
ASKERLİK KANUNU
(1)
atama
(2)
Avukat
(1)
Avukatlık
(1)
AVUKATLIK ASGARİ
(1)
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET
(1)
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ
(1)
Avukatlık Ücret
(1)
Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi
(1)
Aylığa Hak Kazanma Koşulları
(1)
AYLIK VE YILLIK ENFLASYON
(1)
baglilik
(1)
Bağ
(1)
Bağ-Kur
(5)
bağ-kur dökümü
(1)
Bağ-Kur İntibak
(1)
Bağ-Kur Tevkifatı
(1)
Bağımsız Denetçi
(2)
bağımsız denetçiler
(1)
Bağımsız denetim
(2)
Bağımsız Denetleme
(1)
BağKur
(4)
bağkur dökümü
(1)
Bağkur hizmet dökümü
(1)
bağkurlu dökümü
(1)
Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması
(1)
bakanı
(1)
Bankalar
(1)
Basit usul
(1)
Başbakan Tayyip Erdoğan
(1)
BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI
(1)
BDDK
(1)
bedelli
(2)
BEDELLİ ASKERLİK
(4)
bedelli askerlik işlemleri
(1)
Bedelli çalışmaları bayramdan sonra
(1)
Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı
(1)
belli para
(1)
BEŞ PUANLIK
(1)
beyanname
(100)
Bilirkişi
(1)
Bilirkişilerin
(1)
Bilirkişiye Başvuru
(1)
binek
(1)
Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ?
(1)
Binek otomobilin KDV’sini
(37)
Bir Kişi İle Kurulabilecek
(1)
Bireysel Emeklilik
(1)
Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler
(1)
BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I
(1)
borçlanma
(1)
Borçlanma Bedelleri
(1)
Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez
(1)
Borçlunun haline uygun evi haczedilemez
(1)
BUGÜNKÜ YAZILAR
(5117)
bülent deniz
(1)
C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı
(1)
Cenaze Ödeneği
(1)
Creditnote
(1)
Cumhuriyet tarihi rekoru
(1)
ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ
(1)
çalışma ve sosyal güvenlik
(1)
Çalışmayan
(1)
çek
(1)
çek yasası
(1)
çevre temizlik vergisi
(1)
Çeyiz Yardımı
(1)
Çocuklar sağlık hizmeti
(1)
daha az prim
(1)
Damga Vergisi
(1)
danışman
(1)
Dar Mükellefiyet
(1)
debitnote
(1)
defter
(2)
Defter Bilgi Girişi
(1)
defter Kapanış Tasdiği
(1)
Defter tasdi
(1)
Defter Tasdikinde Ek Süre
(1)
defter tutulma
(1)
Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar
(1)
Değer Artış KazançI
(1)
Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi
(1)
değerleme oranı
(1)
Denetçi olabilme
(1)
Denetçilerin Atanması
(1)
Denetçinin seçilmesi
(1)
Denetim raporu
(1)
Denetimin
(1)
Deprem bağışları
(1)
Deprem bağışlarının vergi matrahından
(1)
Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik
(1)
Deprem sigortası
(1)
deprem vergisi
(1)
Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan
(1)
Depremzedelere müjde
(1)
DERNEKLER
(1)
DERNEKLER YÖNETMELİ
(1)
dilekçe
(224)
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
(2)
DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama
(1)
DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
(12)
DİLEKÇEYE
(1)
Dizi
(1)
DOĞUM BORÇLANMASI
(5)
Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı
(1)
dönem sonu
(6)
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ
(7)
Dul aylığı
(1)
DUYURULAR
(568)
e devlet
(1)
E-Defter
(1)
e-devlet
(1)
e-haciz
(1)
ebeyanname
(100)
ece üner
(2)
Ecrimisil
(1)
edefter
(1)
edefter.gov.tr
(1)
edevlet
(1)
EKONOMİ
(626)
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
(1)
Elektronik Defter
(1)
Emekli
(11)
emekli aylığı
(1)
emekli aylığını yükseltmek
(1)
Emekli aylıkları haczedilemez
(1)
Emekli dernekleri
(1)
Emekli İkramiyesi
(1)
emekli intibak
(1)
Emekli Sandığı
(3)
Emekli Sandığı dökümü
(1)
Emeklilerin maaşı
(1)
Emeklilik
(1)
Emeklinin alım gücü
(1)
Emeklinin intibakı
(1)
EMEKLİNİN YILLIK İZNİ
(1)
Emekliye
(1)
Emekliye intibak
(1)
Emekliye müjde
(1)
Emekliye tazminat
(1)
Emekliye zam geliyor
(1)
emlak vergisi
(4)
Emlak Vergisi bildirimi
(1)
Emsal kira
(1)
EMZİRME ÖDENEĞİ
(2)
ENFLASYON
(1)
Enflasyon Hesaplama
(2)
Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi
(1)
Engelli Sigortalıların
(1)
Engellilere İş Müjdesi
(1)
erken emekli
(1)
Eski memur
(1)
Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu
(1)
Esnek Zamanlı Çalışma
(1)
eş durumu nakli
(1)
eşi vefat etmiş
(1)
EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI
(1)
Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı
(1)
ev hanımına
(1)
Ev hanımlarının emekliliği
(1)
Evlenme Ödeneği
(1)
evlilik
(1)
FAİZ
(2)
Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı
(1)
FARK ÜCRETİ
(1)
faruk çelik
(1)
FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ
(1)
FASON TEKSTİL
(1)
FATURA
(2)
Fatura Düzenleme
(1)
Fatura Düzenleme Sınırları
(1)
Fatura Kullanımı
(1)
Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi?
(1)
FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ
(1)
fazla çalışma
(1)
Fazla mesai
(1)
Fazla mesai nasıl ispatlanacak
(1)
FESHİ
(1)
fesihte geçerli neden
(1)
Fiili Hizmet Zammı
(1)
Finanasal
(1)
Finanasal Kiralama
(1)
Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları
(1)
Finansal kiralama
(1)
FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI
(3)
FON İSİMLERİ
(1)
Foreks İşlemi
(1)
FRANSIZ ÜRÜNLERİ
(1)
Gayri Maddi Haklar
(1)
GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI
(1)
GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR
(1)
Geçici iş göremezlik
(1)
Geçici iş göremezlik ödeneği
(2)
Geçici Vergi Oranları
(1)
Geçici Vergide Yanılma Payı
(1)
gelir
(302)
gelir testi
(3)
GELİR TESTİ NEDİR
(1)
Gelir Testi Süresi Uzatıldı
(1)
Gelir testine müracaat bildirimi
(1)
Gelir Uzman
(1)
Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması
(1)
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması
(1)
gelir vergisi
(2)
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280)
(1)
GELİR VERGİSİ ORANLARI
(1)
gelir.gov.tr
(125)
gelirler
(4772)
gelirler.com
(192)
gelirler.gov.tr
(4349)
gelirlergov
(111)
gemlik hakem heyeti
(1)
gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti
(1)
genek sağlık başvuru
(1)
Genel Sağlık Sigortalıs
(1)
Genel Sağlık Sigortası
(2)
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
(4)
GEREKEN
(1)
GEREKLİ BİLGİLER
(5)
ggs
(3)
GİB
(3286)
gib.gov.tr
(31)
gider pusulası
(1)
Giriş Sınavı
(1)
Götürü Gider
(1)
GSS
(9)
GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ
(1)
gss Prim Tablosu
(1)
GSS Sağlık
(1)
GSS tescil bildirim
(1)
Gurbetçi ev hanımı
(1)
GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13)
(1)
GÜNDEM
(4934)
HABER
(4470)
habertürk tv
(2)
haciz
(1)
Hafta Tatili Ücreti
(1)
HAFTALIK YAYIN
(28)
hakem heyeti kararları
(1)
HASTA SEVK FORMU
(1)
hastane
(1)
Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı
(1)
hesap işletim ücreti iadesi
(1)
hesap işletim ücreti iadesinin kararı
(1)
hesap işletim ücretine itiraz
(1)
hesap işletim ücretleri
(1)
hesap işletim ücretleri iadesi
(1)
Hesap numaraları
(1)
hesapişletim ücretinin iadesi
(1)
hız sınırı
(2)
hibe kredi
(1)
HİLELİ İFLAS ETMEK
(1)
Hizmet Dökümü
(1)
Hizmet grubu
(1)
https://www.turkiye.gov.tr/
(1)
hukuk
(1)
Irak
(1)
iade
(1)
İbraname
(1)
ibraname Örneği
(2)
için
(1)
İdari Para Cezaları
(1)
İhaleli İşlerde Kıdem
(1)
İhbar İkramiyesi
(1)
İhracat
(2)
İHRACATTA GVK
(1)
İhtirazi Kayıtla Beyan
(1)
ikinci derece usulsüzlük
(1)
İkramiyenizi güncel
(1)
İktisap Tarihi
(1)
İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri
(1)
indirilebilir
(1)
indirim
(1)
İndirimli Orana
(1)
İndirimli Orana Tabi Satışlar
(1)
internet sitesi
(1)
İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU
(1)
İntibak
(6)
İntibak 2013'e kaldı
(1)
İntibak Maaş
(1)
intibak yasası
(3)
İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR
(1)
intibak zammı
(1)
İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil
(1)
isteğe bağlı sigorta
(1)
istifa
(1)
İstifa eden işçinin hakları
(1)
istifa evrakları
(1)
İSTİSNA TUTARLARI
(1)
İŞ
(1)
İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ
(1)
İş göremezlik belgesi değişti
(1)
İş Kanunu Para Cezaları
(1)
iş kazası
(1)
iş koçu
(1)
İş Sözleşmeleri
(1)
iş sözleşmesi
(1)
İşçi
(1)
İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir
(1)
İŞÇİ ALACAK BELGESİ
(1)
işçi izin hakları
(1)
İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI
(1)
İşçilerin İzinleri
(1)
İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
(1)
işçilerinin
(1)
İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR
(1)
İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ
(1)
İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ
(1)
İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
(1)
İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ
(1)
İşçinin sadakat borcu
(1)
İŞE İADE EDİLME
(1)
İŞKUR
(4)
İşlem Denetçiliği
(1)
İşlem denetçisi
(1)
işletim ücreti iadesi
(1)
İşsizlik
(1)
İşsizlik maaşı
(1)
İşsizlik ödeneği
(1)
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
(1)
İŞSİZLİK SİGORTASI
(1)
İşsizlik yardımları
(1)
İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı
(1)
İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim
(1)
İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi
(1)
İşveren
(2)
işveren fesih
(1)
İşveren işçiden senet alabilir mi?
(1)
İşverenlerimizin Ücret
(1)
İZİN
(1)
KABAHATLER KANUNU
(1)
Kaçak işçi
(1)
Kaçak işçi çalıştıranlar
(1)
Kaçakçılık suçu
(1)
Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı
(1)
KADINLARIN DOĞUM İZNİ
(1)
Kadrolulara bayram hediyesi
(1)
kamu
(1)
kanun
(950)
kapanış muhasebe kayıtları
(6)
karşılıklı edimler
(1)
KARŞILIKSIZ ÇEK
(1)
KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR
(1)
Kart aidatı
(1)
kartı
(1)
KASIM MALİ TAKVİMİ
(1)
katılım payı
(1)
Katma Değer Vergisi Oranları
(1)
Katsayı
(1)
Katsayı uygulaması
(1)
Katsayı uygulaması kalktı
(1)
kayıt
(3178)
KDV
(81)
KDV indirimi
(1)
kdv oranları
(1)
KDV TEVKİFATI
(1)
Kenar
(1)
Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde
(1)
kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek
(1)
KEY
(1)
kıdem tazminatı
(7)
Kıdem Tazminatı dikekçe
(1)
Kıdem Tazminatı Fonu
(4)
Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012
(1)
KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ
(1)
Kıdem ve ihbar tazminatı
(1)
Kız Çocuklarına GSS
(1)
Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu
(1)
Kimler denetçi olabilir
(1)
Kimler yeşil kart alabilecek
(1)
Kira Geliri
(1)
Kiralama Muhasebe
(1)
Kiralama Muhasebe Kayıtları
(1)
KKDF
(1)
Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği
(1)
Know-how
(1)
KOBİ TFRS
(1)
kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek
(1)
Kollektif
(1)
KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV
(1)
Konsinye Satışlar
(1)
KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI
(1)
Kooperatif
(1)
KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
(1)
kredi
(1)
kredi kartı
(2)
Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu
(1)
Leasing
(1)
limit
(2)
limited şirket sözleşme
(1)
Limited şirkette fesih
(1)
liste
(1)
lkesi
(1)
Lütfi Köksal
(1)
MAAŞINA HACİZ
(1)
Maden işçisinin emekliliği
(1)
MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI
(2)
MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU
(2)
MAHKEME KARARLARI
(304)
Mal bildirimi
(1)
Mali Tablolar
(1)
MALİ TAKVİM
(2)
MALİYE
(4655)
Maliye Bakanlığı
(2)
Malul
(1)
malul olanların emekliliği
(1)
Malulen emekli olmanın şartları
(1)
Malullük aylığı
(1)
Malullük aylığı kimlere bağlanır
(1)
Mavi Kart Nedir
(1)
MEB’deki memur
(1)
Mehmet Şimşek
(1)
memur
(7)
Memur Emeklisi Avukat
(1)
memur ikramiye
(1)
memur maaşı
(1)
Memur ve emekliye zam
(1)
memura zam
(1)
Memurlar
(2)
Memurlara emekli
(1)
MEMURLARA GREV HAKKI
(1)
Memurlara rotasyon
(1)
Memurların taban aylığı
(1)
Memurların Yenilenen Hastalık Raporu
(1)
Memurun 2012 maaş zammı belli oldu
(1)
Memurun Dul
(1)
Memurun Dul ve Yetim
(1)
Meslek Hastalığı
(1)
Mevsimlik iş
(2)
Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı
(1)
Mevsimlik işçi
(1)
miili
(1)
milli
(1)
milli piyango çekilişi sonuçları
(1)
milli piyango sıralı tam liste 2012
(1)
Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması
(1)
Motorlu Taşıtlar Vergisi
(1)
MTV
(1)
mu
(1)
MUHASEBE
(5542)
MUHASEBE kayıtları
(164)
MUHASEBE KAYITLARI
(50)
Muhasebe Standartları
(1)
muhasebe uygulaması
(1)
Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu
(1)
MUHASEBECI DEFTER BILGI
(1)
muhasebeci
(3178)
Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı?
(4)
müstahsil
(1)
Müşteri Bildirim Formu
(1)
Müşteri Devir Teslim Formu
(1)
NDE ÖDENMESİ
(1)
NO: 44)
(1)
noter
(2)
noter ihtar Örneğl
(1)
Noterler MUHASEBE
(1)
Noterlerin SGDP
(1)
Nüfus cüzdanı
(1)
Nüsha
(1)
olur
(1)
Onarma
(1)
Organını kendi isteği
(1)
otomobil
(1)
Otomotiv Sanayii Derneği
(1)
Ödediği KDV
(1)
ÖDEME
(1)
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR
(1)
ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR
(1)
öğretmen
(2)
öğretmen adayı
(2)
öğretmen adayları
(1)
ÖĞRETMENLER
(1)
ölüm
(1)
ÖNEMLİ
(81)
Özel denetçi
(1)
ÖZEL HASTANE
(1)
Özel SMMM
(1)
Özel SMMM Sınav
(1)
Özel SMMM Sınav Programı
(1)
ÖZELGE
(1364)
Özelge nedir
(1)
ÖZELGELER
(240)
Özürlü Teşvik
(1)
Para kazanmanın yolu
(1)
park yasağı
(2)
PART-TİME
(1)
PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ
(1)
PARTTİME iş sözleşmesi
(1)
Pasaport
(1)
piyango
(1)
Pratik Bilgiler
(1)
Prim
(2)
Prim borcu
(1)
PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR
(1)
PRİME ESAS KAZANÇ
(1)
Prof. Abuzer Kendigelen
(1)
Prof. Dr Erdoğan Moroğlu
(1)
Prof. Dr. Şükrü Kızılot
(1)
Prof. Dr. Ünal Tekinalp
(1)
RESMİ GAZETE
(142)
RESMİ GAZETEDE BUGÜN
(1)
Resul KURT
(1)
S
(1)
Sağlık
(2)
Sağlık Bakanlığı
(1)
Sağlık Bakanlığını
(1)
Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık
(1)
sağlık hizmeti
(2)
Sağlık prim borcu
(1)
Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi
(1)
sağlık sigortası
(3)
sağlık yardımı
(1)
sağlıktan nasıl faydalanacak?
(1)
SAHTE BELGE DÜZENLEME
(1)
SAHTE fatura DÜZENLEME
(1)
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları
(1)
Sakatlık indirimi
(1)
Sebepsiz İŞTEN atılan
(1)
Sendikalar
(1)
serbest meslek
(1)
SERMAYE KOYMA BORCU
(1)
SERMAYE ŞİRKETLERİ
(1)
Sevki olmayan doktora gidemeyecek
(1)
Sezgin Özcan
(1)
sgdp
(3)
SGK
(5754)
SGK borcu
(1)
SGK gurbetçi
(1)
SGK HABER
(3115)
Sgk Hizmet
(1)
Sgk Hizmet Dökümü
(1)
SGK hizmetleri
(1)
SGK İdari Para Cezaları
(1)
SGK MAKALE
(440)
SGK para cezaları
(1)
SGK Primleri
(1)
sgk SMS HİZMETLERİ
(1)
sgk soru ve cevap
(1)
SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır
(1)
Sigara
(1)
sigorta
(2)
Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor
(1)
Sigorta Prim Desteği
(1)
sigorta primi
(1)
Sigortalılık öncesi doğum
(1)
SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER
(1)
Sinema
(1)
sirali
(1)
sirkete
(1)
smmm
(3178)
SMMM Defter Bilgi Girişi
(1)
SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı?
(2)
SMS HİZMETLERİ
(1)
SORU CEVAP
(28)
SOSYAL GÜVENLİK
(3181)
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK
(1)
Sosyal Güvenlik Kurumu
(3)
Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları
(1)
Sosyal Sigortalar
(1)
söylüyor
(1)
Sözleşme
(1)
Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları
(1)
sözleşmenin konusu
(1)
SÖZLEŞMESİNİN
(1)
SPAS
(1)
spas sorgulama
(1)
ssk
(4665)
SSK
(1)
SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar
(1)
STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ
(1)
Suret
(1)
Sürekli iş göremezlik
(1)
Süresi Uzatıldı
(1)
Şehit çocukları
(1)
şirket
(2)
şirketler
(1)
ŞÜKRÜ KIZILOT
(2)
T.C. taşınmaz numarası
(1)
taban aylığı
(1)
Taksi
(1)
Taksiciler
(1)
Taksiciler sigorta
(1)
talep ve taahhüt formu
(1)
tam
(2)
Tapu
(2)
Tapu Sicili Tüzüğü
(1)
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
(1)
TAPU YASASI
(1)
Tapunuz kaybolursa
(2)
tarafları bağlayıcı nitelik.
(1)
Tarhiyat Öncesi
(1)
Tarhiyat Öncesi Uzlaşma
(1)
tarife
(1)
tarifesi
(1)
TARİFESİ 2012
(1)
Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması
(1)
Tarla
(1)
Taşeron
(1)
TAŞERON İŞÇİLERİ
(1)
TCDD
(1)
TEBLİĞ
(683)
TEBLİĞ 281
(1)
Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme
(1)
Telekom
(2)
tepliğ
(3894)
tersini
(1)
teşvik
(1)
Tevkifat
(1)
TEVKİFAT (muhasebe kayıtları
(1)
Tevkifat Uygulaması
(1)
Ticaret Kanunu
(1)
Ticaret Unvanı için Dava Şartları
(1)
Trafik cezaları
(1)
Trafik cezaları artıyor
(1)
trafik cezası
(2)
TTK
(4352)
ttk Tutulması zorunlu ticari defterler
(1)
turkiye
(3)
tutulabilecek defterler
(1)
Tutulması zorunlu ticari defterler
(1)
TÜFE
(1)
TÜİK
(1)
Tüketici mahkemesi
(1)
Türev ürünler
(1)
Türk Telekom
(2)
türk ticaret kanunu
(2)
Türkiye İstatistik Kurumu
(1)
türkiye iş kurumu
(1)
TÜRMOB
(1)
UFRS
(27)
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR?
(1)
Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi
(1)
UMSK
(1)
UYGULAMASI
(1)
Uzaktan çalışma
(1)
Uzlaşma talebi
(1)
Uzlaşma talep süresi
(1)
ücret
(1)
ücret dışı gelirler
(2)
Ücret Garanti Fonu
(1)
Ücret Gelirleri
(2)
Ücret haczi
(1)
ÜCRETİNDE
(1)
Ücretlerin Vergilendirilmesi
(1)
ÜFE
(1)
VAN
(1)
Varlık kiralama şirketleri nedir
(1)
VEDAT İLKİ
(1)
Veraset Belgesi
(1)
vergi
(1692)
VERGİ İNCELEMELERİ
(1)
vergi oranı
(1)
vergi oranları
(1)
Vergi Tarifesi
(1)
VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ
(1)
Vergileme
(1)
Verileri Nelerdir
(2)
vize süresi
(1)
vuk
(4569)
VUK 410
(1)
Web Sitesi
(1)
www.edefter.gov.tr
(3)
www.sgk.gov.tr
(1)
X RESMİ GAZETEDE BUGÜN
(29)
Yabancı
(1)
Yabancı çalışanlar
(1)
Yabancı GSS
(1)
yabancı hekim
(1)
Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir?
(1)
YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ
(1)
Yabancıların çalışma izin kriterleri
(1)
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
(1)
Yapı Denetim
(1)
Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri
(1)
yapı kredi bankası hesap işletim ücreti
(1)
yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi
(1)
yapı kredi hesap işletim ücreti
(1)
YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ
(1)
yardıma muhtaç kadınlara
(1)
Yasal Defterler
(2)
YAŞLILARA SİGORTA
(1)
Yaşlıya sigortalı bakım
(1)
yaştan emeklilik
(1)
Yazılar
(1)
YAZILAR
(358)
Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi
(1)
yeni Ticaret Kanunu
(1)
Yeni TTK
(3110)
Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek
(1)
Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU
(9)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER
(1)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU
(1)
Yeniçarşım
(1)
YERLİ OTOMOBİL
(1)
yeşil
(1)
Yeşil kart
(9)
Yeşil kart kalkmıyor
(1)
YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ
(1)
Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor
(1)
Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler
(2)
Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde
(1)
YILLIK
(1)
Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar
(1)
yonetim-kurulunun
(1)
yurt dışı
(1)
yurt dışı Borçlanm
(1)
YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ
(1)
Yurt Dışında İnşaat
(1)
yurtdışı borçlanması
(1)
Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı
(1)
YURTDIŞINDA
(1)
YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR
(1)
Zayi Olan Mallar
(1)
Zorunlu Deprem Sigortası
(1)
Zorunlu Sağlık
(2)