FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

4 Ağustos 2011 Perşembe

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA YEDEK AKÇELER VE YEDEK AKÇE AYRILMASI



.

I- GİRİŞ

Bilindiği üzere, Eski TTK, 29 Haziran 1956 tarihinde kabul edilip, 9 Temmuz 1956 tarih ve 9553 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak 1957 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. 54 yıldan beri ticari hayatımızı düzenleyen söz konusu Kanun; ülkemizdeki kapitalistleşme süreci, dünya ekonomisinin globalleşmesi, sermaye piyasalarının gelişmesi, ticari ve finansal ilişkilerin elektronik ortamda cereyan etmesi ve buna benzer birçok nedenlerle, ticari hayatı kavrayamaz ve ilişkilere cevap veremez duruma gelmiştir. Bu nedenle, değişen ekonomik ve ticari hayatın koşullarına cevap vermek, aynı zamanda bu değişikliklerin gerektirdiği diğer özel hukuk dallarındaki değişikliklerle de eş güdümü sağlamak amacıyla, TTK yeni baştan düzenlenmiştir. 6102 sayılı yeni TTK, 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete yayımlanmış olup, yürürlük tarihi 01.07.2012’dir.

.

Yeni TTK’da kâr dağıtımı ve yedek akçeler ile ilgili hükümlerin düzenlenmesinde, eski TTK’daki hükümler esas alınmakla birlikte, aşağıda belirteceğimiz üzere, ekonomik ve ticari hayatın gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan yeni kurumlara ve yeni ilişkilere de yer verildiğini görmekteyiz. Yasal yedek akçelerin ayrılmasında, emisyon priminden başka, bilançonun pasifinde oluşturulan yeniden değerleme fonları ve şirketin iktisap ettiği kendi hisse senetlerini karşılayan tutarda ayrılan karşılıklar da yasal yedek akçeler kapsamında değerlendirilmiştir.

Yedek akçe teoride, elde edilen şirket kârının dağıtılmayarak işletme bünyesinde bırakılan kısmı olarak tanımlanır. Yedek akçeler ayrılmalarını öngören kaynaklara göre üçlü bir tasnife tabi tutmak mümkündür.

Bunlar;

.

- TTK hükümleri nedeniyle ayrılan yedek akçeler,

- Ana sözleşmeye dayanarak ayrılan yedek akçeler,

- Genel kurul kararıyla ayrılan yedek akçeler.

.

Bu tasnif, yeni TTK’da da esas alınmıştır. Yedek akçelerin tanımından anlaşılacağı üzere, esas olarak yedek akçelerin kaynağı kârdır ve kârdan ayrılır. Bu nedenle, yedek akçelerin ayrılacağı kârın, gerek, eski TTK’da, gerek, yeni TTK’daki tanımlarına ve bu konuda gerekli açıklamalara yer verilmesini gerekli görüyoruz.

Yazımızın konusu, “yeni TTK’da yasal yedek akçeler ve ayrılması” olmakla birlikte, konunun daha iyi anlaşılması ve okuyucunun eski ile yeni arasındaki farkı görmesi ve değerlendirmesi amacıyla, eski TTK hükümleri ile ilgili açıklamalara da yer verilmiştir.

.

II- ESKİ TTK’YA GÖRE DAĞITILABİLİR KÂR VE YEDEK AKÇELER

A- ORTAKLARA DAĞITILABİLİR KÂR

Eski TTK’nın 470. maddesinde ortaklara dağıtılabilir kârın tanımı yapılmıştır. Buna göre, kâr payı, ancak safi kârdan ve bu gaye için ayrılan yedek akçelerden dağıtılabilir şeklinde tanımlanmıştır. Öte yandan, eski TTK’nın “Anonim şirketin hesapları ile ilgili” kısmın, envanter ve bilançoya ilişkin 457. maddesinde, safi kazancın bilançoya göre hesap ve tespit olunacağını belirtmiştir. Dikkat edilirse, her iki yasa maddesinde farklı kâr tanımlarına yer verilmiştir. TTK’nın gerek yedek akçelerin ayrılmasına esas olacak kârda, gerekse ortaklara dağıtılacak kâr payında “safi kâr” ifadesi kullanılmıştır. Bu tespitlerden anlaşılacağı üzere, ortaklara dağıtılacak kâr, bilançoda görülen “safi kazançtan” farklı bir kârdır. Bu kâr da, şirket genel kurulunca onaylanan bilançoya göre saptanan kârdan, şirketin tüzel kişiliğine ilişkin ödenmesi gereken kurumlar vergisi indirildikten sonra kalan kârdır. GVK’nın 94/6-b-i maddesi uyarınca, kurum bünyesinde yapılan % 15 stopajın, şirketin tüzel kişiliğine ilişkin ödenen vergilere şümulü yoktur. Zira kesilen bu vergi şirket ortakları ile ilgili olup, kurum bu vergiyi sorumlu sıfatıyla vergi dairesine ödemektedir.

.

B- YEDEK AKÇELER

Yedek akçe teoride, elde edilen şirket kârının dağıtılmayarak işletme bünyesinde bırakılan kısmı olarak tanımlanır. Yedek akçeler ayrılmalarını öngören kaynaklara göre üçlü bir tasnife tabi tutmak mümkündür.

Bunlar;

.

- TTK hükümleri nedeniyle ayrılan yedek akçeler,

- Ana sözleşmeye dayanarak ayrılan yedek akçeler,

- Genel kurul kararıyla ayrılan yedek akçeler.

TTK Hükümlerine Göre Ayrılan Yedek Akçeler; eski TTK’nın 466. maddesinde, “Kanuni Yedek Akçe” başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre, maddenin 1. fıkrasında umumi yedek akçe olarak tanımlanan, ancak uygulamada 1. tertip yasal yedek akçe olarak adlandırılan yasal yedek akçe; her yıl safi kârın yirmide birinin, ödenmiş esas sermayenin beşte birini buluncaya kadar ayrılan yedek akçedir. Burada safi kârdan kastedilen, yukarıda belirttiğimiz üzere, şirketin tüzel kişiliği ile ilgili vergiler düşüldükten sonra kalan kısımdır. Türk muhasebe standartlarına göre düzenlenen bilançoda yer alan dönem net kârı, 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılacağı kârdır. Ek yedek akçe ya da 2. tertip yasal yedek akçe; eski TTK’nın 466. maddesinin 2. fıkrasının 3 sayılı bendinde tanımlanmıştır. Buna göre; 1. fıkrada yazılı yedek akçeden başka, pay sahipleri için % 5 kâr payı ayrıldıktan sonra, pay sahipleri ile kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın onda birinin yedek akçeye ilave edilmesi zorunludur. 2. tertip yedek akçenin hesabında, pay sahipleri için % 5 kâr payı ayrılması, uygulamada ortaklar için 1. tertip temettü olarak adlandırılmakta olup, ödenmiş sermayenin % 5’i olarak hesap edilmektedir. Ortaklar için, 1. tertip temettü ayrıldıktan sonra, pay sahiplerine ve kâra katılan diğer kimselere dağıtılmasına karar verilen kârın 1/10’u, 2. tertip yasal yedek akçe olarak ayrılacaktır. 1/10’unun hesabında farklı görüşler olup, birinci görüş, dağıtılmasına karar verilen kârın tamamı 10 olarak kabul edilip, 1’i yedek akçe, kalan 9 birim ortaklara dağıtılacak kârdır. Diğer bir görüş ise, ortaklara dağıtılacak kâr 11’e bölünecek ve 1/11’i yedek akçeye ayrılarak, 10 birimi ortaklara dağıtılacaktır. Uygulamada, birinci görüş daha çok uygulanmakta olup, bizim görüşümüz de bu görüş doğrultusundadır. Ancak, aşağıda belirteceğimiz üzere, artık bu tartışmanın önemi kalmamıştır. Zira, yeni TTK’da 2. tertip yedek akçenin hesabında, “1/10’u” ifadesi kaldırılmış, yerine “% 10’u” ifadesi kullanılmıştır.

.

Özel Kanuni Yedek Akçeler; Eski TTK’nın 466. maddesinin ikinci fıkrasının 1 ve 2 sayılı bentleri, bazı özel hallerde şirketçe elde edilen hasılat fazlalarının da yedek akçe olarak ayrılmasını öngörmektedir.

Bu hükme göre;

- Hisse senetlerinin, çıkarılmasında, çıkarma masrafları indirildikten sonra, itibari kıymetten fazla olarak elde edilen hasılatın itfalara ve yardım ve hayır işlerine sarf edilmeyen kısmı ile

- İptal edilen hisse senetlerinin bedellerine mahsuben yapılan ödemelerin, bunların yerine çıkarılan senetlerden elde edilen hasılat noksanı kapatıldıktan sonra artan kısmının

kanuni yedek akçeye eklenmesi lazım gelmektedir.

.

Örnek-1: (Emisyon priminin yedek akçeye ayrılacak kısmı)

Sermayesini artırmaya karar veren bir anonim şirket, yeni çıkaracağı 1 TL itibari değerdeki 100.000 tane hisse senedinin tanesini 2 TL satışa çıkarmaya karar vermiştir. Genel kurul kararına ve ana sözleşmedeki hükümlere uygun olarak yapılan sermaye artış işlemlerinden sonra şirket, yeni hisse senetlerinin tamamını satarak, 100.000 TL emisyon prim kazancı elde etmiştir. Şirketin bu sermaye artırımı için, yaptığı giderler toplamı 6.000 TL’dir. Şirket genel kurulu emisyon primlerinden 10.000 TL kısmı için, şirkette çalışan memur ve işçi çocukları için kreş açılmasına karar vermiştir. Ayrıca, Kızılay’a 3.000 TL tutarında bağış yapılmıştır. Bütün bunlar çıktıktan sonra, kalan kısmın 7.000 TL kısmının geçmiş yıl zararlarının kapatılmasına ve kalanın yedek akçeye ayrılmasına karar verilmiştir.

Emisyon Primi Kazancı.................................................................. 100.000 TL

Hisse Senedi Çıkarılma Giderleri........................................................ 6.000 TL

Kalan........................................................................................... 94.000 TL

Hayır İşlerine Harcanan Kısım......................................................... 13.000 TL

Kalan........................................................................................... 81.000 TL

İtfalar İçin Ayrılan Kısım................................................................... 7.000 TL

Kalan........................................................................................... 73.000 TL

Yedek Akçeye Ayrılacak Kısmı.................................................... 73.000 TL



 


Emisyon primi, 5520 sayılı KVK’nın “İstisnalar” ile ilgili 5. maddesinin 1. fıkrasının (a)/4-ç bölümü uyarınca kurumlar vergisinden istisnadır.

.

Örnek-2: (İptal Edilen Hisse Senetlerinin Yerine Çıkarılan Hisse Senetlerinin Satışından Sağlanan Kazançlar)

.

Sermaye koyma borcunu yerine getirmeyen ortağın iptal edilen hisse senetlerinin yerine yenisi çıkarılarak satışa arz edilir. Satışa çıkarılan bu hisse senetleri, mütemmerit ortağın sermaye borcunun bakiyesini karşılayacak kadar bir meblağ mukabilinde satılacağı gibi, bu tutarın altında veya üstünde bir bedelle de satılabilir.

İptal edilen hisse senetlerinin yerine çıkarılan hisse senetlerinin borç bakiyesini karşılaması durumunda yapılacak bir işlem yoktur. Ancak, yeni hisse senetlerinin bakiye borçtan daha düşük veya daha yüksek bedelle satılması halinde yapılacak işlem farklıdır. İşte, yeni çıkarılan hisse senetleri bakiye borçtan daha yüksek bedelle satılırsa, bakiye sermaye borcu ile satış bedeli arasındaki fark yedek akçeye ayrılır.

.

Şirketin ortağı, 20.000 TL sermaye taahhüdü borcunun 10.000 TL’sini yerine getirdiği halde, şirketin bakiye sermaye taahhüt borcunun yerine getirilmesi hususundaki ihtarlarına rağmen, söz konusu taahhüdünü yerine getirmemiştir. Şirket ortağın elindeki hisse senetlerini iptal ederek, yerine çıkardığı hisse senetlerini 25.000 TL başka bir şahsa satmıştır. Bu durumda, yedek akçeye ayrılacak tutarı hesabı aşağıdaki gibi olacaktır.



İptal Edilen Hisse Senetlerinin Tutarı................................................. 20.000 TL

Yeni Çıkarılan Hisse Senetlerinden Tahsilat....................................... 25.000 TL

Fazla Tahsilat................................................................................ 5.000 TL

İptal Edilen Hisse Senetlerinden Yapılan Tahsilat............................... 10.000 TL

Yedek Akçeye İlavesi Gereken................................................. 15.000 TL



 

İhtiyari Yedek Akçeler: Ana sözleşmeye hüküm koymak suretiyle, oto finansmanı sağlamak üzere ayrılan yedek akçelerdir. Genel amaçlarla ihtiyari yedek akçe ayrılabileceği gibi, ana sözleşmede özel bir kullanım alanı belirtilmesi de mümkündür. Uygulamada, ihtiyari yedek akçe kavramının yerine statü yedekleri kavramı da kullanılabilmektedir.

Olağan Üstü Yedek Akçeler: TTK veya ana sözleşmede her hangi bir hüküm bulunmamasına rağmen, sadece genel kurul kararıyla yasal yedek akçe ve temettüler ayrıldıktan sonra, kalan kârın işletmede bırakılan, dağıtılmayan kısmıdır.

Gizli Yedek Akçeler: Gizli yedek akçe, bilançoda açıkça yer almayan, ancak gerçekte mevcut olan ve muhasebe kayıtlarına intikal etmediği için bilançoda gizli olan yedeklerdir. Bilançoda gösterilmemiş olduklarından yalnızca idare meclisi ve murakıplar tarafından bilinir.

.

TTK’nın 458. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, işlerin devamlı gelişmesini ya da olanak ölçüsünde istikrarlı kâr payları dağıtılmasını sağlamak amacıyla, uygun ve faydalı olduğu takdirde, aktiflerin bilanço günündeki kıymetlerinden daha aşağı bir değerle bilançoya konması şeklinde veya başka suretlerle gizli yedek akçe ayrılması mümkündür. Gizli yedek akçe teşkili sadece değerleme yolu ile olmamaktadır. Aktifte kayıtlı bir iktisadi bir kıymetin bilançodan çıkarılması ya da pasifte fiktif bir borç kalemi yazılması da gizli yedek akçe oluşmasına neden olan işlemlerdir. Bundan başka, bir kısım karşılıkların konusu kalamamasına veya ayrılmasını gerektiren riskin ortadan kalkmış olmasına rağmen, iptal edilmeyerek, bilançoda olduğu gibi bırakılması her zaman mümkündür. Bu gibi durumlarda, konusu kalmayan karşılıklar, karşılık olma niteliğini yitirmiş olduklarından, bilançoda karşılık olarak gösterildikleri için “gizli yedek akçe” niteliğini kazanmış olurlar.

.

Avrupa Ortaklar Hukuku’na göre, Avrupa Birliği’ne dahil ülkelerde kural olarak gizli yedek akçe ayrılması yasaktır. Nitekim, yeni TTK’da, bu konuda herhangi bir düzenleme mevcut değildir.

.

III- YENİ TTK’YA GÖRE DAĞITILABİLİR KÂR VE YEDEK AKÇELER

A- ORTAKLARA DAĞITILABİLİR KÂR

.

Yeni TTK’nın 507. maddesine göre, her pay sahibi, kanun ve esas sözleşme hükümlerine göre, pay sahiplerine dağıtılması kararlaştırılmış “Net Dönem Kârına” payı oranında katılma hakkına haizdir. Eski TTK’da 455. maddesine karşılık olan bu düzenlemede yer alan ibare, “Safi Kazanç” ibaresi olmakla birlikte, kâr payı tanımını yapan 470. maddede yer alan ibare ise “Safi Kâr”dır. Safi kâr ise, yukarıda belirttiğimiz üzere, şirketin tüzel kişiliği ile ilgili vergiler çıktıktan sonra kalan kısımdır. Yeni TTK’da ortaklara dağıtılacak kâr payı ile ilgili kavram karmaşıklığına son verilerek, artık “Net Dönem Kârı” ortaklara dağıtılabilecek kâr olarak esas alınmıştır. Kaldı ki, TMS’ye göre, düzenlenen mali tablolarda vergi karşılığı ayrıldıktan sonra gösterilmek zorunda olunan “Net Dönem Kârı” ile söz konusu yeni düzenleme bir uyum teşkil etmektedir. Öte yandan, Yeni TTK’nın 508. maddesinde, “Yıllık Kâr” bilançoya göre belirlenir, ifadesi kullanılmıştır. Bu düzenleme ile 507. madde de yer alan net dönem kârı ifadesi birlikte değerlendirildiğinde, artık ortaklara dağılabilecek kârın, hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde “Net Dönem Kârı” olduğu, yeni TTK’da açık ve seçik ortaya konmuştur.

.

B- YEDEK AKÇELER VE FONLAR

Yeni TTK’da, “Yedek Akçeler” başlığı altında düzenlenen yedek akçeler iki ana başlık altında toplanmıştır. Birincisi; Kanuni Yedek Akçeler, ikincisi; Şirketin Kendi İsteği ile Ayırdığı Yedek Akçelerdir. BU düzenleme, Eski TTK’daki ayrımdan farklı değildir.

.

1- Yasal Yedek Akçeler

a- Kanuni Yedek Akçe

Kanuni yedek akçe başlığı altında düzenlenen 1. tertip yedek akçe; eski TTK’da “Umumi Yedek Akçe”, yeni TTK’da da “Genel Kanuni Yedek Akçe” olarak yer almıştır. Yeni TTK’nın 519/1. fıkrasında; gerek 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılma oranı, gerekse sınırı eski 1. tertip yasal yedek akçenin aynıdır. Yalnız burada dikkati çeken husus, 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılacağı kâr için, “Yıllık Kâr” ifadesinin kullanılmış olmasıdır. Eski TTK’da, 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılacağı kâr olan “Safi Kâr” ifadesinin bugünkü düzenlemeye tekabül eden “Net Dönem Kârı” ifadesinin kullanılması yerine, “Yıllık Kâr” ifadesi kullanılmıştır. Yıllık Kâr ise, Yeni TTK’nın 502/2. fıkrasında, yıllık bilançoya göre belirleneceği ifade edilmiştir. Bu ifadeden hareketle, 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılacağı kârın, dönem net kârından farklı bir kâr olduğu, diğer bir deyişle, vergi öncesi kâr olduğu sonucuna ulaşılabilir. Burada kanun koyucunun, 1. tertip yasal yedek akçenin ayrılacağı kârı, ortaklara dağıtılacak net dönem kârından değil de, yıllık kârı esas alması bize göre maksatlıdır. Görüşümüz göre, kanun koyucu, 1. tertip yasal yedek akçenin matrahını daha yüksek tutarak, daha fazla yedek akçe ayrılmasına olanak sağlamak suretiyle mali bünyelerini güçlendirmek istemiştir.

.

Maddenin gerekçesini incelediğimizde, bu konuda somut bir açıklamaya rast gelinmemektedir. Maddenin gerekçesinde aynen şu ifadelere yer verilmektedir; “Madde, 6762 sayılı Kanun’un 466. maddesinden alınmıştır. Ancak, anılan 466. maddenin ifadesi uygulamada yorum güçlükleri doğurduğundan gerek kelimelerin seçiminde, gerek söz diziminde önemli değişiklikler yapılmış, ancak içeriğe temel olan düşünce ve hükümler değiştirilmemiştir.” Görülüyor ki, maddenin gerekçesinde, eski maddedeki kâr tanımından, yeni maddede farklı bir kâr tanımı kullanılmasının açıklaması yoktur. Aksine, eski maddenin düzenlemesine esas olan düşüncenin aynen korunduğu ifade edilmiştir. Yasa’nın uygulamasına geçildikten sonra bu konuda tartışmaların olması muhtemeldir.

.

b- Diğer Yasal Yedek Akçeler

Yeni TTK’nın 519/2. fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerindeki düzenleme, eski TTK’nın 466. maddesinin 1, 2 ve 3. bentlerindeki düzenlemeye benzer olup, yine aynı yedek akçeler öngörülmüştür. Diğer bir deyişle, 1. tertip yasal yedek akçenin sınırına ulaşılsa bile, ayrılmak zorunda ve genel kanuni yedek akçeye ilave edilmek zorunda olunan;

.

1- Emisyon primi ile ilgili yedek akçe,

2- İptal edilen hisse senetlerinin yerine çıkarılan hisse senetlerinin satışından sağlanan kazançlara ilişkin yedek akçe,

3- İkinci tertip yasal yedek akçedir. İptal edilen hisse senetleri ile ilgili yedek akçenin ayrılmasında, yeni TTK’daki düzenleme eski düzenlemeden farklıdır. Bu farklılık; eski hükümde, iptal konusu olan hisse senetleri ile ilgili ödenmemiş kısmını, çıkarılan yeni hisse senedinin hasılatından düştükten sonra, kalan kısmı yedek akçeye ayrılması hüküm altına alınırken, yeni düzenlemede; iptal edilen hisse senetlerinin ödenmiş kısmından, yalnızca, yeni hisse senedinin ihraç giderleri düşüldükten sonra kalan kısmının yedek akçelere ayrılması öngörülmüştür. Burada, bu yasal yedek akçenin matrahı azaltılmış olmaktadır.

.

İkinci tertip yasal yedek akçenin ayrılmasında, yine pay sahiplerine % 5 oranında 1. tertip temettü ayrıldıktan sonra, kârdan pay alacak kişilere (ortaklar ve personel, işçiler vs.) dağıtılacak toplam tutarın, % 10’u ifadesi kullanılmıştır. Eski TTK’daki “1/10’u” ifadesi yerine, “% 10” ifadesi kullanılarak, yukarıda bahsi geçen tartışmaya son verilmiştir. Bu değişikliğin nedeni, yukarıda belirttiğimiz kanun maddesi gerekçesinde de belirtilmiştir.

.

Öte yandan, Yasa’nın 519/3. fıkrasında da, aynı Eski TTK’nın 466/3. fıkrasında olduğu gibi, yalnızca umumi yasal yedek akçelere münhasır olmak üzere, bu yasal yedek akçelerin, çıkarılmış sermayenin % 50’sini buluncaya kadar yalnızca zararların kapatılmasına, işlerin iyi gitmediği zamanlarda, işletmeyi devam ettirmeye veya işsizliğin önüne geçmeye ve sonuçlarını hafifletmeye elverişli önlemler alınması için kullanılabileceği öngörülmüştür. Bu düzenleme, aynı eski TTK’daki düzenlemeden farklı değildir. Fark; yalnızca, kanuni yedek akçeleri kullanılabileceği sınır için, eski TTK’da “esas sermaye” ifadesi kullanmış iken, yeni düzenlemede “çıkarılmış sermaye” ifadesi kullanılmıştır. Çıkarılmış sermaye; Yeni TTK’nın 332/2. fıkrasına göre, çıkarılmış payların itibari değerlerinin toplamını ifade eder.

.

c- Şirketin İktisap Ettiği Kendi Pay Senetleri İçin Ayrılan Yedek Akçe ve Yeniden Değerleme Fonları

Kanuni yedek akçe kapsamında ayrılmak zorunda olunan bu yedek akçeler ve fonlar; yeni TTK’nın 520. maddesinde, iki fıkra halinde düzenlenmiştir. Maddenin 1. fıkrasında; Şirket, iktisap ettiği kendi hisse senetleri için, bu hisse senetlerinin iktisap değerlerini karşılayan tutarda yasal yedek akçe ayrılması öngörülmüştür. Maddede bu yasal yedek akçelerin, söz konusu iktisap edilen hisse senetleri devredildikleri veya yok edildikleri takdirde, iktisap değerlerini karşılayan tutarda çözülebileceği hüküm altına alınmıştır.

.

Maddenin 2. fıkrasında ise; Yedek akçeler ifadesi yerine, “fonlar” ifadesine yer verilmiştir. Bu fonlar; Yasa’daki düzenlemeye göre, “Yeniden Değerleme Fonu” ile ilgili mevzuat uyarınca “Pasifte Yer Alan Diğer Fonlar”dır. Bilindiği üzere, Yeniden Değerleme Fonu yürürlükten kaldırılmadan önce VUK’un mükerrer 298. maddesinde düzenlenmiş, ancak, 5024 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle 01.01.2004 tarihinden itibaren başlığı ile birlikte değiştirilerek, yerine “Enflasyon Düzeltmesi” getirilmiştir. Bilindiği üzere, yeniden değerleme fonu, Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranı ile bilançonun aktifine dahil iktisadi kıymetler ve bu iktisadi kıymetler için geçmiş yıllarda ayrılmış birikmiş amortismanlar çarpılarak yeniden değerlenirler. Yeniden değerleme neticesinde doğacak değer artışı bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilir. İşte bu fon, Yasa’nın öngördüğü fon olmakla birlikte, ancak yeniden değerlemenin yürürlükten kaldırılması nedeniyle vergi hukuku yönünden böyle bir fonun oluşturulması mümkün değildir. Ancak, yeni TTK’nın 78 ve 79. maddeleri ve UFRS’ye göre yapılacak değerlemelerde oluşacak fonların da kanun hükmü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Ayrıca, Yeni TTK’nın 506. maddesine göre, şirket tarafından çıkarılacak borçlanma senetlerinin toplam tutarının belirlenmesinde yeniden değerleme fonu da, sermaye ve yasal yedek akçelerle birlikte dikkate alınacaktır. Eski TTK’nın 422. maddesinde, tahvil çıkarma sınırı, yalnızca ödenmiş sermaye ile sınırlı iken, Yeni TTK’da sınır, sermaye, yedek akçeler ve bilançoda yer alan yeniden değerleme fonlarının toplamı kadar olmuştur. Öte yandan, yine aynı maddede, yeniden değerleme fonu ile ilgili mevzuat uyarınca pasifte yer alan diğer fonların da yedek akçe olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Yeni TTK, 520/2. fıkraya örnek olarak, enflasyon düzeltmesinde, başlangıç bilançosunun (31.12.2003 tarihli bilanço) düzeltilmesi sonucunda oluşan “geçmiş yıl kârları” ve “sermaye olumlu farkları”, “yasal, ihtiyari ve olağan üstü yedek akçelerin düzeltilmesi sonucunda oluşan farklar” bu kapsamda değerlendirilebilir.

.

Öte yandan, yeni TTK’da yasal yedek akçe olarak değerlendirilen bu fonların, sermayeye dönüştürülmesi ve değerleme konusu olan aktiflerin amorti edildikleri diğer bir deyişle itfaları tamamlanması durumunda veya devri halinde çözülebileceği öngörülmüştür.

.

2- Şirketin İsteği İle Ayırdığı Yedek Akçe

Eski TTK’da 467. maddede düzenlenen ihtiyari yedek akçeler, yeni TTK’da, “Şirketin isteği ile ayırdığı yedek akçe” başlığı altında, 521. maddesinde düzenlenmiştir.

.

Gerek ayırma sınırı, gerekse bu yedek akçelerin şirketin ana sözleşmesinde yer alması gibi esaslar bakımından eski düzenlemenin aynısıdır. Ancak, eski Yasa’da, şimdi dönem net kârına karşılık olan safi kâr ifadesi kullanılmışken, yeni Yasa’da “Yıllık Kâr” ifadesi kullanılmıştır. Söz konusu maddede; ana sözleşmeye, yıllık kârın % 5’inden fazla bir tutarın yedek akçe olarak ayrılacağı hüküm altına alınmıştır. Yine, yeni düzenlemede, eskisinde olduğu gibi, ana sözleşmeye yasal yedek akçenin ödenmiş sermayenin % 20’sini aşabileceği şeklinde hüküm konulabileceğini belirtmiştir. Yeni TTK’daki düzenlemedeki oranlar, eski düzenlemeden farklı olarak, yine ayni tutarlara isabet etmekle birlikte, % 5 ve % 20 ifadesi kullanılmıştır. Eski düzenlemede bu oranlar, 1/20 ve 1/5 olarak ifade edilmiştir. Bu tür yedek akçelerde de kanun koyucunun ısrarla, “Yıllık Kâr” ifadesini kullanması, yukarıda belirttiğimiz görüşümüzü doğrular niteliktedir. Bu maddenin gerekçesini incelediğimizde; yalnızca, başlığın “ihtiyari yedek akçe” ifadesi yerine, “şirketin isteği ile ayrılan yedek akçe” ifadesi kullanıldığı belirtilmektedir.

.

- Çalışanlara ve işçiler lehine yardım akçesi, eski TTK’nın 468. maddesindeki düzenlemeye paralel bir düzenleme olup, yeni TTK’nın 522. maddesinde düzenlenmiştir. Yine bu yedek akçenin ayrılması ile ilgili olarak ana sözleşmeye hüküm konması gerekmektedir. Eski düzenlemeden farkı, tesis ifadesi yerine “Vakıf” ifadesi kullanılmıştır. Ayrıca, maddenin 3. fıkrasında, şirket çalışanlarına yardım sandığı kurulması amacıyla tesis ettiği yedek akçeden başka, ayrıca çalışanlardan aidat alınmışsa, iş ilişkisinin sonunda kurulan vakıf senedinden ayrılanların yararlanmaması durumunda, çalışanlar ve işçilere hiç değilse ödedikleri tutarları, ödenme tarihlerinden itibaren, yasal faiziyle birlikte ödenmesi hüküm altına alınmıştır. Eski düzenlemede, faiz oranı % 5 olarak öngörülmüştür.

Maddenin gerekçesinde, yeni TTK’nın 522. maddesinin aynen, eski TTK’nın 468. maddesinden alındığı belirtilmiştir.

.

3- Olağanüstü Yedek Akçeler (Kâr Payı ile Yedek Akçeler Arasındaki İlgi)

Yeni TTK’nın 523. maddesinde düzenlenen olağanüstü yedek akçeler, eski TTK’nın 469. maddesinde de ayni ifadelerle yer almıştır. Maddenin düzenleniş şeklinde bir değişiklik söz konusu değildir. Yeni düzenlemede de, eski düzenlemede olduğu gibi, kanuni ve esas sözleşmede öngörülen yedek akçeler ayrılmadıkça, ortaklara dağıtılacak kâr payının belirlenemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Aynı şekilde, 523. maddede, Ortaklar Genel Kurulu’nun, Yasa’da belirtilen amaçların gerçekleşmesi için (yeni aktif tedariki, şirketin sürekli inkişafı ve istikrarlı kâr dağıtımının haklı bulması), kanunda ve esas sözleşmede ön görülenlerden başka, yedek ayrılmasına karar verebileceği belirtilmiştir. Yeni düzenlemede dikkati çeken husus, olağanüstü yedek akçelerin hangi kârdan ayrılacağının belirtilmemesidir. Oysa, eski düzenlemede bu yedek akçelerin safi kârdan ayrılabileceği belirtilmiştir. Bizim görüşümüze göre, kanun koyucu bu konuda açık belirleme yapmadığına göre, olağanüstü yedek akçelerin ayrılacağı kârın tamamının (yasal yedek akçeler ve ihtiyari yedek akçeler ayrıldıktan sonra), genel kurulca olağanüstü yedek akçelere ayrılmasına karar verilmişse, doğal olarak bu kâr, dönem net kârı olacaktır. Kaldı ki, olağanüstü yedek akçelerin ayrılması, genel kurul iradesine bağlı olduğu için, ayrılacağı kârın tanımını da genel kurul yapacaktır.

Maddenin gerekçesinde, eski TTK’nın 469. maddesinden alındığı belirtilmiştir.

.

IV- SONUÇ

6102 sayılı yeni TTK, 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete yayımlanmış olup, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere, yeni TTK’da yedek akçelerin ayrılmasına ilişkin düzenlemelerde, önemli ve radikal değişiklikler yapılmamıştır. Esas ayni kalmak şartıyla, metinler daha “Öztürkçe”leştirilmiştir. Nitekim, yukarıda belirttiğimiz madde gerekçelerinde bu husus açıkça belirtilmiştir. Ancak, geçmişte yorum farklılıklarına neden olan ifadeler, yeni düzenlemede açıklığa kavuşturulmuştur. Ayrıca, yeni TTK düzenlemesinde, eski düzenlemeden farklı olarak, yasal yedek akçelerin kapsamı, yeniden değerleme fonu ve şirketin kendi hisse senetlerini iktisap etmesi karşılığında ayırdığı karşılıklar ile genişletilmiştir. Yine yukarıda belirttiğimiz üzere, yasal yedek akçelerin ve ihtiyari yedek akçelerin ayrılmasında esas alınacak kârın tanımında farklılık oluşmuştur. Yeni TTK’da yer verilen “yıllık kâr” tanımı, söz konusu yedek akçelerin ayrılmasında tartışma yaratacağını düşünmekteyiz(1).


*          YMM

(1)         Nazmi KARYAĞDI, Kâr Dağıtımı ve Vergilendirilmesi; Rüştü ERİMEZ, Şirketlerde Kâr Dağıtımı ve Yedek Akçeler; Ferhat FAHRAN, “Enflasyona Göre Düzeltilmiş Bilançoda Yer Alan Geçmiş Yıl Kârlarının Dağıtılması”, Yaklaşım, Ağustos 2007, Sayı: 176


Yazar:Ferhat FAHRAN

Yaklaşım / Ağustos 2011 / Sayı: 224

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA YEDEK AKÇELER VE YEDEK AKÇE AYRILMASI

Başlıklı Makalenin Tüm Yasal Hakları

Yazarı : Ferhat FAHRAN / (YMM) ye ait olup Yaklaşım Dergisi Ağustos 2011 Sayı 224 de yayınlanmıştır.

kaynak:http://yildirimercan.blogspot.com/2011/08/yeni-turk-ticaret-kanununda-yedek.html



Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)