FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

2 Şubat 2012 Perşembe

2011 (01.01.2011-31.12.2011) Yılında Elde Edilen Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilenmesi

 

2011 (01.01.2011-31.12.2011) Yılında Elde Edilen Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilenmesi



Her yıl olduğu gibi, bu yıl da bir önceki senede değişik menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının vergileme rejimi anlaşılır örneklerle aşağıda sunulmaktadır.

1.Menkul Sermaye İradı Kapsamına Giren Gelirler

-  Mevduat faizleri,
-  Döviz tevdiat hesaplarından sağlanan faizler,
-  Yurt dışı bankalardan sağlanan faizler,
-  Yurt dışı yatırım fonlarından sağlanan getiriler,
-  Devlet tahvili ve Hazine bonosu faizleri ile diğer her türlü tahvil ve bono faizleri,
-  Hisse senedi kâr payları (temettü gelirleri),
-  İştirak hisselerinden doğan kazançlar,
-  Tam ve dar mükellef kurumlardan elde edilen kâr payları (temettüler),
-  Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kâr payları,
-  Özel finans kurumlarınca kâr ve zarara katılma hesabı karşılığında
ödenen kâr payları,
-  Menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgelerine ödenen kâr
payları,
-  Repo gelirleri,
-  Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz
gelirleri,
-  Her türlü alacak faizleri,
-  Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının
satışından elde edilen bedeller,
-  İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kâr
paylarının devir ve temliki  karşılığında alınan para ve ayınlar,
-  Her çeşit senetlerin ıskonto edilmesi karşılığında alınan ıskonto
bedelleri,
-  Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile
emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından çeşitli adlar altında
yapılan ödemeler,
-  Kira sertifikalarından elde edilen gelirler.

2.Tüm Menkul Sermaye İratlarının Beyanı Zorunlu mudur?

MENKUL KIYMET VERGİLEME REJİMİ

MENKUL SERMAYE İRATLARI

• Tutarı Ne Olursa Olsun Beyan Edilmeyecekler

- Mevduat Faizleri
- Döviz Tevdiat Faizleri
- Repo Getirileri
- Yatırım Fonu Getirileri
- 01.01.2006''''dan İtibaren Çıkarılan DT ve HB Faizleri
- Katılım Bankası Kâr Payları
- Kira Sertifikaları

• 1.170 TL Eşik Değeri Geçtiği Takdirde Beyan Edilecekler
(2011 = 1.170 TL, 2012 = 1.290 TL)

- Alacak Faizleri
- Off-Shore Faizleri
- Yurt Dışı Mevduat Faizleri
- Yurt Dışı Yatırım Fonu Getirileri
- Senet İskonto Bedelleri

• 23.000 TL Eşik Değeri Geçtiği Takdirde Beyan Edilecekler
(2011 = 23.000 TL, 2012 = 25.000 TL)

- 31.12.2006 Tarihine Kadar Çıkarılan DT ve HB Faizleri
- Kâr Payları

3.Menkul Sermaye İratlarının Elde Edilme Zamanı

Menkul sermaye iradının elde etme zamanı, gelirin tabi olacağı vergileme rejiminin belirlenebilmesi yönünden önemlidir. Genel anlamda, menkul sermaye iratlarında elde etme, hukuki ve ekonomik tasarrufa bağlıdır. Gelir türlerine göre elde etme aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleşir:

• Hisse senetlerinin kâr payları (temettü) bunların kurum tarafından ödenmeye başlandığı tarihte elde edilmiş sayılır. Kurumun kâr payı dağıtmayı kararlaştırdığı ve kâr paylarının emre hazır tutulduğu tarih elde etme tarihidir. Kâr payı ödemesi hisse senetlerinin bir banka şubesine ibrazı karşılığında bankaya transfer edilen paradan yapılacaksa, transferin yapıldığı tarihte emre hazır tutulduğu anlamına gelir. Paydaş kâr payını bankadan tahsil etmese bile hesaben menkul sermaye iradını elde etmiş sayılır.

• Tahvil ve bono faizlerinde elde etme tarihi faiz kuponunun üzerinde yazılı vade tarihidir.

• Mevduat faizlerinde, faiz peşin alınmışsa alındığı tarih, vade sonunda alınacaksa vade tarihi elde etme tarihidir.

• Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışında, satışın yapıldığı tarih elde etme tarihidir.

• Senetlerde iskonto bedeli iskontonun yapıldığı tarihte elde edilmiş sayılır.

• Katılım bankalarında (özel finans kurumlarında) açılan hesaplara ödenen kâr paylarında, kâr payının dağıtıldığı tarih elde etme tarihidir.

• Repo gelirlerinde elde etme, menkul kıymetlerin geri alım veya satım taahhüdüyle edinildiği (iktisap edildiği) veya elden çıkartıldığı tarihtir.

• Menkul kıymet alım-satım kazançlarında satışın (elden çıkarmanın) gerçekleştiği tarih elde etme tarihidir.

• Tam mükellef gerçek kişilerin yabancı ülkelerde elde ettikleri menkul sermaye iratları, elde edenin bunları Türkiye''''de hesaplarına intikal ettirdiği yılda elde edilmiş sayılır. Maliye Bakanlığı, yabancı ülkelerde elde edilen menkul sermaye iratları bakımından da yukarıda yer verilen çerçevede belirlenen elde etme tarihlerine uyulmaktadır. Bir başka deyişle, yurt dışı menkul sermaye iratları Türkiye''''ye transfer edilmese dahi elde etme gerçekleşmiş kabul edilir.

4.İndirim Oranı (3) Uygulanarak Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları

TL türünden elde edilen ve beyanı zorunlu olan menkul kıymet gelirleri enflasyon indirimine tabi tutulur. Enflasyon indirimi yapıldıktan sonra kalan tutar o yıl için belirlenmiş asgari beyan sınırını (eşik değeri) aştığı takdirde beyanname verilir ve beyan edilen kazanç GVK 103''''üncü maddede yer alan vergi tarifesine göre vergilendirilir.

Ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için indirim oranı uygulanması söz konusu değildir.

Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için indirim oranı uygulanmaz!

Gelir Vergisi Kanunu''''nun 76''''ncı maddesinin 5281 sayılı Kanunun 44''''üncü maddesiyle kaldırılan ikinci fıkrasında, Gelir Vergisi Kanunu''''nun 75''''inci maddesinin ikinci fıkrasının 5, 6, 7, 12 ve 14 numaralı bentlerinde yer alan menkul sermaye iratlarına (döviz cinsinden açılan hesaplara ödenen faiz ve kâr payları, dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilenler hariç) fıkrada belirtilen indirim oranının uygulanması suretiyle bulunacak kısmın, bu iratların beyanı sırasında indirim olarak dikkate alınacağı belirtilmişti.

Gelir Vergisi Kanunu''''nun indirim oranı uygulamasına yönelik 76''''ncı maddesinin ikinci fıkrası 01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere 5281 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmakla birlikte, anılan Kanunun Geçici 67''''nci maddesinin 9 numaralı fıkrası hükmü gereğince 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilen her nevi tahvil ve Hazine bonolarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde 31.12.2005 tarihinde yürürlükte olan hükümler esas alınacağından, indirim oranı uygulaması ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasında yarar görülmüştür.

İndirim oranı; Vergi Usul Kanunu''''na göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle tespit edilmektedir.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre 2011 yılı için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranı % 10,26''''dır. Bu dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranı ise % 8,12''''dir. (4)
Buna göre, 2011 yılı gelirlerine uygulanacak indirim oranı (% 10,26 / % 8,12) = % 126,4 olmaktadır. (5)

• 31.12.2005 öncesi ihraç edilen ve halen tedavül eden TL cinsinden her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler,

İndirim oranı uygulanmak suretiyle beyan edilecektir.

Dövize, altına veya başka bir değere endeksli kağıtlar ile her nevi alacak faizleri ve ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için indirim uygulaması söz konusu değildir.

• Beyanname verme sınırı olan 23.000 (6) TL''''nin hesabında, indirim oranı uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının tutarı, indirim oranı (% 126,4) uygulandıktan sonra kalan kısımlar itibariyle dikkate alınacaktır.

5.Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarından Elde Edilen Gelirlerde İstisna Uygulaması

Devlet tahvili ve hazine bonolarına Gelir Vergisi Kanunu''''nun (GVK) Geçici 59''''uncu maddesi ile sağlanan istisna uygulaması 31.12.2007 tarihi itibariyle sona ermiştir.

6.Kâr Paylarının Vergilendirilmesi

• Gerçek kişilerce, tam mükellef kurumlardan elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu uygulaması bakımından kâr payı sayılan gelirler aşağıdaki gibidir:

- Her nev''''i hisse senetlerinin kâr payları,
- İştirak hisselerinden doğan kazançlar,
- Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kâr payları,
- Yatırım Ortaklıklarından elde edilen kâr payları.

• Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kâr paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, gelir 23.000 (7) TL aşıyor ise beyan edilecektir.

• Beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisinden, kurum bünyesinde kârın dağıtımı aşamasında yapılan vergi kesintisinin tamamı mahsup edilecektir. Söz konusu kesinti oranı, halka açık olan ve olmayan tüm şirketler için % 15 olarak uygulanmakta olup, mahsup sonrası kalan tutar genel hükümler çerçevesinde ret ve iade edilecektir.

6.1. Kurumların 31.12.1998 ve Daha Önceki Tarihlerde Sona Eren Hesap Dönemlerinde Elde Ettikleri Kazançlarını Dağıtmaları

Kurumların 01.01.1998-31.12.1998 ve daha önceki tarihlerde sona eren hesap dönemlerinde elde ettikleri kazançlarını dağıtmaları halinde, gerçek kişilerce elde edilen bu kâr payları, tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir ve tevkifat yapılmayacaktır.

6.2. 01.01.1999-31.12.2002 Tarihleri Arasında Sona Eren Hesap Dönemlerine İlişkin Olup, Kurumlar Vergisinden İstisna Edilmiş Kazançlar ile Gelir Vergisi Kanunu''''nun Geçici 61''''inci Maddesi Kapsamında Vergi Kesintine Tabi Tutulmuş Olan Yatırım İndirimi İstisnasından Yararlanan Kazançların Dağıtılması

Gerçek kişilerce elde edilen kâr paylarının net tutarına elde edilen kâr payının 1/9''''u eklendikten sonra bulunan tutarın yarısı vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyan edilen tutarın 1/5''''lik kısmı hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir. Dağıtılan bu kâr payları üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

6.3. Kira Sertifikalarından Elde Edilen Faiz Gelirleri

Sermaye Piyasası Kurulu''''nun 01.04.2010 tarih ve 27539 sayılı Resmi Gazete''''de yayımlanan Seri: III, No: 43 sayılı "KİRA SERTİFİKALARINA VE VARLIK KİRALAMA ŞİRKETLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ"inde, kira sertifikası çıkarmak yoluyla fon sağlanmasına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Söz konusu tebliğe göre kira sertifikası; varlık kiralama şirketinin satın almak veya kiralamak suretiyle devraldığı varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla düzenlediği ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade etmektedir. Anılan menkul kıymete kira sukuku da denilmektedir.

Anılan tebliğin 7''''nci maddesine göre; kira sertifikası sahipleri, kendi tertiplerine ilişkin varlıklardan elde edilen gelirlerde payları oranında hak sahibidirler. Bu durum Varlık Kiralama Şirketi (VKŞ) esas sözleşmesine yazılır.

Her bir tertip kira sertifikasına konu varlıklar ve bu varlıklardan elde edilecek gelirler kira sertifikası sahipleriyle payları oranında ilişkilendirilmek suretiyle VKŞ''''nin muhasebe kayıtlarında izlenir.

Kira sertifikası sahiplerine yapılacak ödemelerin vadeleri yönetim kurulu tarafından belirlenir ve buna ilişkin bilgilere izahnamede veya nitelikli yatırımcılara yapılacak duyurularda yer verilir. Ödemeler VKŞ''''nin devraldığı varlıklardan kaynaklanan gelirlerden karşılanır.

VKŞ aynı anda tek bir tertip kira sertifikası ihraç edebilir. Tedavüldeki kira sertifikaları itfa edilmeden yeni bir kira sertifikası ihracı yapılamaz.

Bu tebliğ kapsamında ihraç edilmeyen menkul kıymetler için "kira sertifikası", kira sertifikası ihraç etmek üzere kurulmayan VKŞ''''leri ifade etmek için "varlık kiralama şirketi" veya bunlara eşdeğer ifadeler kullanılamaz. Bu hüküm 2499 sayılı Kanunun 4''''üncü maddesinin ikinci fıkrasında sayılan kurumlar tarafından yapılacak ihraçlar için uygulanmaz.

VKŞ''''ler tarafından çıkarılan kira sertifikalarından tam ve dar mükellef gerçek kişilerin elde ettiği gelirler % 10 gelir vergisi kesintisine tabidir.  Bu kesinti nihai vergi olduğundan bu gelirlerin ayrıca beyan edilmesine veya başka gelirler nedeniyle beyanname veriliyorsa bu beyannameye dahil edilmesine gerek bulunmamaktadır.

VKŞ''''ler tarafından yurt dışında çıkarılan kira sertifikalarından sağlanan gelirlerde gelir vergisi kesintisi oranı kira sertifikalarının vadesine göre değişmektedir. Buna göre gelir vergisi kesintisi oranları şöyledir:

• Vadesi 1 yıla kadar olanlardan sağlanan gelirlerden           % 10
• Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olanlardan sağlanan gelirlerden  % 7
• Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlardan sağlanan gelirlerden  % 3
• Vadesi 5 yıl ve daha uzun olanlardan sağlanan gelirlerden     % 0

VKŞ''''lerin yurt dışına ihraç edilen kira sertifikalarından tam mükellef gerçek kişilerin elde ettiği gelirler bakımından yukarıdaki kesinti oranları ön vergileme niteliğindedir.  Nihai vergileme; eşik değeri aşan tutarda bu gelirleri elde eden tam mükellef gerçek kişilerin yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri ile gerçekleşmektedir. Bir başka deyişle, 2011 yılında bu tür sertifikalardan 23.000.- TL (8)''''den fazla gelir elde edildiği takdirde, bunun yıllık beyanname ile beyan edilmesi ve bildirilen matrah üzerinden GVK''''nın 103''''üncü maddesi uyarınca gelir vergisi hesaplanması ve bu vergiden daha önce yapılmış kesintinin mahsup edilmesi gerekecektir.

7.Kimler Beyanname Verecek?

7.1. 01.01.2006 Tarihinden (GVK Geçici 67''''nci maddeden) Önce TL Cinsinden İhraç Edilen Devlet Tahvili (DT) Faiz Gelirinin Beyanı

Ata DENİZ, 01.03.2005 tarihinde ihraç edilmiş olan TL Devlet tahvilinden 2011 yılında brüt 20.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. Ata DENİZ''''in beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Söz konusu DT % 0 oranında stopaja tabidir.

|---|-----------------------------------|-------------------|
| 1 | Faiz Geliri (DT/TL)               |     20.000,00 TL  |
|---|-----------------------------------|-------------------|
| 2 | İndirim Oranı (20.000 x % 126,4)  | (-) 25.280,00 TL  |
|---|-----------------------------------|-------------------|
| 3 | Kalan (1-2)                       |  (-) 5.280,00 TL  |
|---|-----------------------------------|-------------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)  |     23.000,00 TL  |
|---|-----------------------------------|-------------------|
| 5 | (3<4) 5.820 < 23.000              |      BEYAN YOK    |
|---|-----------------------------------|-------------------|Bu yıl enflasyondan arındırma oranı ya da indirim oranının % 126,4 çıkmış olması nedeniyle, indirim oranı uygulandıktan sonra beyan edilecek gelirler yönünden gelir vergisi çıkması olasılığı kalmamıştır. Bir başka deyişle, indirim oranına tabi gelirlerin tutarı ne olursa olsun beyan edilse bile vergi çıkmayacaktır.

7.2. 01.01.2006 Tarihinden (GVK Geçici 67''''nci maddeden) Önce İhraç Edilen Dövize, Altına veya Başka Bir Değere Endeksli Menkul Kıymetler ile Döviz Cinsinden Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faizleri

İndirim oranı uygulanmayacak olup, elde edilen menkul sermaye iratlarının toplam tutarı 23.000 (9) TL''''yi aşıyorsa beyanname verilecektir.

Akif SÖZERİ, 26.03.2005 tarihinde döviz cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 2011 yılında brüt 50.000 TL (10) tutarında faiz geliri elde etmiştir. Akif SÖZERİ''''nin beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Söz konusu DT % 0 oranında stopaja tabidir.

|---|------------------------------------|-----------------|
| 1 | Faiz Geliri (DT/Döviz)             |   50.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)            |       -.-       |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 3 | Kalan (1-2)                        |   50.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)   |   23.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 5 | 3>4 (50.000 > 23.000)              |    Beyan Var    |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 6 | Matrah                             |   50.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|-----------------|
| 7 | Hesaplanan Gelir Vergisi           |   11.420,00 TL  |
|---|------------------------------------|-----------------|
7.3. 01.01.2006 Tarihinden sonra Türk Lirası Cinsinden İhraç Edilen Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faizleri

01.01.2006 tarihinden itibaren ihraç edilen Devlet tahvili ve Hazine bonoları GVK''''nın Geçici 67''''nci maddesi kapsamında stopaja tabidir. Stopaj nihai vergilemedir. Ayrıca bu kazançların beyanı gerekmemektedir. 27.09.2010 tarihli ve 2010/926 sayılı Kararnamenin eki Karar 01.10.2010 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten itibaren elde edilecek Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu faiz gelirleri üzerinden dar ve tam mükellef ayrımı olmaksızın % 0 (sıfır) oranında stopaj söz konusudur.

7.4. 01.01.2006 Tarihinden Sonra İhraç Edilen Dövize, Altına veya Başka Bir Değere Endeksli (Döviz Cinsinden İhraç Edilenler Dahil) Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faizleri

Elde edilen faiz tutarının TL karşılığına indirim oranı uygulanmayacak olup, 23.000 (11) TL aşıyorsa beyanname verilecektir.

Örnek 1:

Utku NUR, 2011 yılında ihraç tarihi 30.10.2009 olan dövize endeksli Devlet Tahvilinden 50.000 ABD Doları döviz faiz geliri elde etmiştir. Faizin elde edildiği 30.10.2011 tarihindeki kur 1 ABD $ = 1.8 TL''''dir.  Elde edilen faizin TL karşılığı (50.000 $ x 1.8 TL) = 90.000.- TL''''dir. Utku NUR''''un beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Söz konusu DT % 0 oranında stopaja tabidir.

|---|------------------------------------|---------------|
| 1 | Faiz Geliri (DT/Döviz)             | 90.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|---------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)            |      -.-      |
|---|------------------------------------|---------------|
| 3 | Kalan (1-2)                        | 90.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|---------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)   | 23.000,00 TL  |
|---|------------------------------------|---------------|
| 5 | Beyan Durumu 3>4 (90.000 > 23.000) |   Beyan Var   |
|---|------------------------------------|---------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi           | 25.180,00 TL  |
|---|------------------------------------|---------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi      |      -.-      |
|---|------------------------------------|---------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi             | 25.180,00 TL  |
|---|------------------------------------|---------------|
Örnek 2:

Serdar ERDEMLİ, 2011 yılında ihraç tarihi 24.03.2009 olan dövize endeksli Devlet Tahvilinden 20.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. Serdar ERDEMLİ''''nin beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Söz konusu DT % 0 oranında stopaja tabidir.

|---|----------------------------------|---------------|
| 1 | Faiz Geliri (DT/Döviz)           | 20.000,00 TL  |
|---|----------------------------------|---------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)          |      -.-      |
|---|----------------------------------|---------------|
| 3 | Kalan (1-2)                      | 20.000,00 TL  |
|---|----------------------------------|---------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer) | 23.000,00 TL  |
|---|----------------------------------|---------------|
| 5 | (3<4) 20.000 < 23.000            |  BEYAN YOK    |
|---|----------------------------------|---------------|

7.5. Her Nev''''i Alacak Faizleri

• TL Türünden Olan Alacak Faizleri:

İndirim oranı (% 126.4) uygulanmayacak ve verilen borçlar karşılığı elde edilen faiz veya nema tutarı 1.170 (12) TL''''yi aştığı takdirde beyan edilecektir.

• Döviz veya Altın Türünden Olan Alacak Faizleri:

İndirim oranı (% 126,4) uygulanmayacak, altın türünden, para türünden veya döviz türünden elde edilen faiz veya nema tutarı 1.170 TL''''yi aştığı takdirde beyan edilecektir.

7.5.1.  TL Alacak Faiz Geliri

Murat Utku EROL, 01.01.2011 tarihinde arkadaşına verdiği 300.000 TL borç karşılığında 31.12.2011 tarihinde 60.000 TL alacak faizi elde etmiştir. Murat Utku EROL''''un beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Alacak faizlerinde gelir vergisi stopajı yoktur.

|---|---------------------------------|-----------------|
| 1 | Alacak Faiz Geliri (TL)         |   60.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)         |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |   60.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|    1.170,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 5 | (3>4) 60.000,00 > 1.170,00      | Beyan Yapılacak |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |   14.680,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi          |   14.680,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|

7.5.2. Döviz veya Altın Alacak Faiz Geliri

Erdoğan BOZDEMİR, 01.02.2011 tarihinde arkadaşına verdiği 100.000 Euro borç karşılığında 15.12.2011 tarihindeki 1 Euro=2,5 TL  kur üzerinden 10.000 Euro (10.000 x 2.5=) 25.000 TL alacak faizi elde etmiştir. Erdoğan BOZDEMİR''''in beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Alacak faizlerinde gelir vergisi stopajı yoktur.

|---|---------------------------------|-----------------|
| 1 | Euro Alacak Faiz Geliri         |   25.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)         |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |   25.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|    1.170,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 5 | (3>4) 25.000,00 > 1.170,00      | Beyan Yapılacak |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |    4.670,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi          |    4.670,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
7.6. Kıyı Bankacılığından (Off-shore Bankacılıktan) Elde Edilen Faiz Gelirleri

1.170 (13) TL''''yi aşması halinde tamamı için beyanname verilecektir. (TL cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirlerinde indirim oranı uygulaması sonucu kalan tutar dikkate alınacaktır.)

7.6.1. Döviz Off-shore Faiz Geliri

Batu KULAÇ, 2011 yılında 100.000 Euro anapara karşılığında 15.12.2011 tarihinde 12.000 Euro off-shore faizi elde etmiştir. Batu KULAÇ''''ın beyana tabi başka geliri bulunmamaktadır. Off-shore faizlerinde GV stopajı yoktur.

* 15.12.2011 tarihindeki banka işlem kuru 1 Euro= 2,5 TL''''dir. Bu duruma göre; 12.000 x 2.5= 30.000.- TL elde edilen faiz geliri tutarıdır.

|---|---------------------------------|-----------------|
| 1 | Euro Off-Shore Faiz Geliri      |   30.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)         |      -.-        |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |   30.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|    1.170,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 5 | (3>4) 30.000,00 > 1.170,00      | Beyan Yapılacak |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |    6.020,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   |      -.-        |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi          |    6.020,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
7.6.2. TL Off-shore Faiz Geliri
Çiğdem SELÇUK, 2011 yılında 300.000 TL anapara karşılığında 28.12.2011 tarihinde 70.000 TL off-shore faizi elde etmiştir. Çiğdem SELÇUK''''un başka geliri bulunmamaktadır. Off-shore faizlerinde gelir vergisi stopajı yoktur.

|---|---------------------------------|-----------------|
| 1 | TL Off-Shore Faiz Geliri        |   70.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 2 | İndirim Oranı (% 126,4)         |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |   70.000,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|    1.170,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 5 | (3>4) 70.000,00 > 1.170,00      | Beyan Yapılacak |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |   18.180,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   |       -.-       |
|---|---------------------------------|-----------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi          |   18.180,00 TL  |
|---|---------------------------------|-----------------|
7.7. Türkiye''''de Tam Mükellef Kurumlardan Elde Edilen Kâr Payları

Tam mükellef kurumlardan elde edilen kâr payının brüt tutarının yarısı (1/2) gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar 23.000 (14) TL''''yi aşıyorsa beyanname verilecektir.

Örnek 1:

Tam mükellef bir kurum olan T. Garanti Bankası A.Ş. tarafından 2011 yılında hissedarı Nurdan EYLÜL adına brüt 200.000 TL tutarında kâr payı (temettü) tahakkuk ettirilmiştir. Söz konusu brüt tutar üzerinden kurum bünyesinde % 15 oranında (200.000 x % 15) = 30.000 TL gelir vergisi kesintisi yapılmış; kalan net tutar 170.000 TL Nurdan EYLÜL''''e 05.07.2011 tarihinde ödenmiştir. Nurdan EYLÜL''''ün beyana tabi başka bir geliri bulunmamaktadır.

|---|---------------------------------|--------------------|
| 1 | Brüt Kâr Payı                   |    200.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 2 | İstisna Tutarı (200.000 x 1/2)  |(-) 100.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |    100.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|     23.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 5 | (3>4) 100.000 > 23.000          |  Beyan Yapılacak   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |     28.680,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   | (-) 30.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi (6-7)    |  (-) 1.320,00 TL   |
|   | (İade Alınacak)                 |                    |
|---|---------------------------------|--------------------|
Örnek 2:

Tam mükellef gerçek kişi Güler Geçer, tam mükellef X Yatırım Ortaklığı A.Ş.''''den 2011 yılında yatırım ortaklığı kâr payı olarak brüt 60.000 TL elde etmiştir.  Söz konusu brüt kâr payı üzerinden GKV 67''''nci madde uyarınca tahakkuk sırasında % 0 (60.000 x % 0) = 0,00 TL gelir vergisi kesintisi yapılmış ve 60.000.- TL net kâr payı 01.07.2011 tarihinde Güler Geçer''''e ödenmiştir.  Güler Geçer''''in beyana tabi başka bir geliri bulunmamaktadır.

|---|---------------------------------|--------------------|
| 1 | Brüt Kâr Payı                   |     60.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 2 | İstisna Tutarı (60.000 x 1/2)   | (-) 30.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)            |     30.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)|     23.000,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 5 | (3>4) 30.000 > 23.000           |  Beyan Yapılacak   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi        |      6.020,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi   |      (-) 0,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi (6-7)    |      6.020,00 TL   |
|---|---------------------------------|--------------------|
7.7.1. 1999-2002 Tarihleri Arasında Sona Eren Hesap Dönemlerinde Elde Edilen, Kurumlar Vergisinden İstisna Kazançlar ile Yatırım İndirimi İstisnasından Yararlanan Kazançların 2011 Yılında Dağıtımı Halinde Gerçek Kişilerce Elde Edilen Kâr Payları

Elde edilen kâr payının net tutarına bu tutarın 1/9''''u eklenerek bulunacak tutarın yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar 23.000 (15) TL''''yi aşıyorsa beyanname verilecektir.  Tevkifat söz konusu değildir.

Örnek:

Ayhan CİNGİ, (X) Anonim Şirketinin 2000 yılında kurumlar vergisinden istisna olan kazancını 2010 yılında dağıtması sonucunda net 60.000 TL kâr payı elde etmiştir. Söz konusu kâr payları üzerinden kârın dağıtımı sırasında vergi kesintisi yapılmamıştır. Kâr payının net tutarına 1/9 oranındaki tutarın eklenmesi sonucu bulunacak [60.000+(60.000 x 1/9)]= 66.666 TL''''nin [60.000 TL + (60.000 TL x 1/9)] yarısı gelir vergisinden istisna tutulacak, kalan 33.333,33 TL tutar 23.000 TL beyan sınırını aştığından beyan edilecektir. Ayrıca, beyan edilen tutarın 1/5''''i olan 6.666,66 TL, (33.333,33 x 1/5) kesinti yoluyla alınmış bir vergi kabul edilerek hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

|---|----------------------------------------|------------------|
| 1 | Kâr Payı Geliri                        |    60.000,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 2 | Kâr Payının 1/9''''u (60.000 x 1/9)       |     6.666,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 3 | 1/9 Eklenmiş Kâr Payı (1+ 2)           |    66.666,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 4 | GV İstisnası (66.666 x 1/2)            |(-) 33.333,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 5 | Kalan (3-4)                            |    33.333,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 6 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)       |    23.000,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 7 | (5>6) 33.333,00 > 23.000               |     Beyan Var    |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 8 | Matrah                                 |    33.333,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 9 | Hesaplanan Gelir Vergisi               |     6.919,91 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 10| Mahsubu Gereken 1/5''''lik Tutar (8 x 1/5)|     6.666,00 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
| 11| Ödenecek Gelir Vergisi (9-10)          |       253,91 TL  |
|---|----------------------------------------|------------------|
7.7.2. 1998 ve Öncesi Yıllarda Elde Edilen Kârın 2011 Yılında Dağıtılmasından Elde Edilen Kâr Payının Beyanı

Kurumların 31.12.1998 ve daha önceki tarihlerde sona eren hesap dönemlerinde elde ettikleri kazançlarını dağıtmaları halinde, gerçek kişilerce elde edilen bu kâr payları, tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. (Y) Anonim Şirketince 1998 yılında kurumlar vergisinden istisna olan kazancın 2011 yılında dağıtılması sonucu, anılan şirketin ortağı olan Melih CAN net 50.000 TL kâr payı elde etmiştir. Bu durumda Melih CAN''''ın beyanı gereken bir geliri bulunmamaktadır.

• Kurumların 1998 ve öncesi yıllarda elde ettikleri kazançlarını dağıtmaları halinde gerçek kişilerce elde edilen kâr payları tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.

7.8. Varlık Kiralama Şirketleri Tarafından Yurt Dışına İhraç Edilen Kira Sertifikalarından Tam Mükellef Gerçek Kişilerin Elde Ettiği Gelirin Beyanı

Örnek:

Cemre Batıbeki, Z Varlık Kiralama Şirketi A.Ş. tarafından yurt dışı yatırımcılara yönelik olarak çıkarılan ve vadesi 1 yıllık olan kira sertifikasından 2011 yılında brüt 100.000.- TL gelir sağlamıştır. Söz konusu gelir üzerinden % 10 (100.000 x % 10) = 10.000.- TL gelir vergisi kesintisi yapılmıştır. Cemre Batıbeki''''nin beyana tabi başka bir geliri bulunmamaktadır.

|---|-------------------------------------|------------------|
| 1 | Brüt Kira Sertifikası Geliri        |    100.000,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 2 | Enflasyon Arındırması (% 126,4)     |         -.-      |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 3 | Kalan (1-2) (Matrah)                |    100.000,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 4 | Asgari Beyan Sınırı (Eşik Değer)    |     23.000,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 5 | (3>4) 100.000 > 23.000              |  Beyan Yapılacak |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 6 | Hesaplanan Gelir Vergisi            |     28.680,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 7 | Mahsup Edilecek Gelir Vergisi       | (-) 10.000,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|
| 8 | Ödenecek Gelir Vergisi (6-7)        |     18.680,00 TL |
|---|-------------------------------------|------------------|

----------o----------

(1) Bu yazıda yer alan görüşler tümüyle yazarına ait olup, hiçbir biçimde yazarın görev yaptığı kurumu, T.C. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi''''ni, T.C. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi''''ni bağlamaz; yazarın görev yaptığı kurum ve üniversitelerin görüşü olarak kullanılamaz ve değerlendirilemez.  Yazıdaki tüm hata ve eksikliklerden yazarı sorumludur.  Bu konularda doğrudan yazarına görüş, öneri ve soru yöneltilebilir.  E-mail: ahmeterol@superonline.com

(2) T.C. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve T.C. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi.

(3) Enflasyondan arındırmaya ilişkin indirim oranı 2005 yılı için % 53.7, 2006 yılı için % 46.5, 2007 yılı için % 37.7, 2008 yılı için % 64.9, 2009 yılı için % 16.7, 2010 yılı için % 93.4, 2011 yılı için % 126.4 olarak belirlenmiştir.

(4) GVK 280 Seri No.lu Genel Tebliği, 26.12.2011 tarih ve 28154 sayılı Resmi Gazete.

(5) GVK 280 Seri No.lu Genel Tebliği, 26.12.2011 tarih ve 28154 sayılı Resmi Gazete.

(6) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(7) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(8) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(9) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(10) Bu tür döviz veya dövize endeksli kağıtlarda faiz ödemesi de döviz üzerinden gerçekleşmektedir. Örneklerin sade olması bakımından döviz ve kur işlemleri göz ardı edilmiştir. Aslında, elde edilen döviz faiz tutarının, elde edildiği günkü banka işlem kuru ile çarpımı sonucu bulunan faiz tutarıdır.

(11) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(12) 2012 yılı için 1.290.- TL''''dir.

(13) 2012 yılı için 1.290.- TL''''dir.

(14) 2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

(15)  2012 yılı için 25.000 TL''''dir.

Doç. Dr. Ahmet EROL (1)
(Öğretim Üyesi (2), CPA, CFE)
Lebib Yalkın Dergisi Şubat 2012 Sayı 98

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)