Sürekli olarak okurlarımızdan SGK prim affında taksitlerini aksattıkları için af haklarını kaybettiklerine ilişkin sorular geliyordu.
İşte, 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6111 sayılı Yapılandırma Kanunu gereği sigorta prim borçlarını yapılandırdığı halde gerek peşin ödeme seçiminde bulunup ödemesini yapmayan gerekse prim borcunu taksite bağladığı halde bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksit aksatarak yada ikiden fazla cari ay prim borcunu ödemeyerek yapılandırma hakkını kaybedenlere ikinci bir şans tanınacak.
Vadesi geldiği halde ödemeleri gereken taksitlerini ve varsa cari ay prim borçlarını 30 Ekim 2012 tarihine kadar ödemek suretiyle yapılandırma hakkına yeniden kavuşmuş olacaklar.
Örnek: 6111 sayılı Kanun kapsamında prim borçlarını peşin ödemek suretiyle yapılandıran ancak ödemeyi yapmayan işveren, yapılandırılan borcu 30 Ekim 2012 tarihine kadar geçen sürelere ait gecikme zammı ile birlikte öderse yapılandırma hakkı geçerli olacak.
Örnek: 6111 sayılı Kanun kapsamında prim borçlarını 12 taksit yaparak yapılandıran ancak 2011/10 ve 12 ay taksiti ile 2011/11,12, 2012/1,2,3,4,5. Aylara ait cari ay prim borçlarını ödemeyen işveren, 30 Ekim 2012 tarihine kadar ödemediği 2011/10 ve 12 ay taksiti ile 2011/11,12, 2012/1,2,3,4,5. aylara ait cari ay prim borçlarını ödeyerek yapılandırmanın devamını sağlayabilecek.
Bireysel emeklilik sistemi değişiyor
Bir süredir Bireysel Emeklilik sistemiyle ilgili değişiklik bekleniyordu. İşte beklenen değişiklik yapıldı ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Buna göre, işverenler tarafından ödenenler hariç, katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25’ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak hesaplanacak ve Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak. Böylece bireysel emeklilik sisteminde ödenen tutarın brüt ücretten düşülmesine dayanan vergi avantajı kaldırılacak.
Bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas oluşturan katkı paylarının toplamı, hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamayacak.
Katılımcılardan; en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35’ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60’ına hak kazanacak. Bu durumda eski sistemden farklı bir avantaj sağlanmış olacak. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya maluliyet nedeniyle ayrılanlar, devlet katkısı ve getirilerinin tamamına hak kazanacak.
Farklı bir dünya: Gökçeada
Yılın tüm yorgunluğu üzerimdeydi. Hafta sonunu değerlendirip dostlarla soluğu Gökçeada’da aldık. Hafif bir esinti ve deniz yamacında yazmanın keyfi bir başka oluyor. Uğurlu köyündeyim. Uğur Cafe’nin işletmecisi değerli dostum Cemal Bütüner’e köylünün durumunu soruyorum. İstihdam teşvikleri bölgeye ciddi bir canlılık getirmiş. Gökçeada’nın başarılı Kaymakamı sayın Kamuran Taşbilek ve Belediye Başkanı Yücel Atalay girişimcilere yatırım için gereken tüm desteği veriyor. Gökçeada, turizm ve tarımsal yatırımlar açısından halen bakir bir bölge. Yöre insanıyla konuştuğumuzda özellikle son dönemlerde Gökçeada’ya devletin yaptığı yatırımlardan ve hizmetlerden büyük bir memnuniyet var. 5084 Sayılı Teşvik Kanunu bu yıl sonunda bitiyor. Gökçeada’lılar teşvik süresinin uzatılmasını veya bölgeyi canlandıracak özel bir teşviki dört gözle bekliyor.