FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

4 Eylül 2012 Salı

Borçlar Kanununun 584. Maddesinde Düzenlenmiş Olan Eşin Rızası Şartı Yanlış Anlaşıldı ve Yanlış Anlatıldı

 

Borçlar Kanununun 584. Maddesinde Düzenlenmiş Olan Eşin Rızası Şartı Yanlış Anlaşıldı ve Yanlış Anlatıldı

Yeni Borçlar Kanunu yürürlüğe girmeden, "eşin rızası olmadan kimse kredi sözleşmesi imzalayamayacak, ticaret yapmak için eşimizden ayrılmamız mı gerekecek" gibi gerçekle ilgisi olmayan dedikodular yükseldi. Gazeteler doğru bilgiye dayanmayan yazılarla insanların kafalarını karıştırdı. Bu nedenle bu yazıda yeni borçlar kanununda kefalet ile ilgili düzenlemeleri ve yenilikleri açıklamaya çalışacağız.

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu Kefalet sözleşmesini 581. maddesinde "Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir." şeklinde tanımlamaktadır.

Eski Borçlar Kanununun 483. maddesinde kefalet "Kefalet, bir akittir ki onunla bir kimse, borçlunun akdettiği borcun edasını temin etmeyi alacaklıya karşı taahhüt eder." şeklinde tanımlanmıştı.

Her iki düzenlemeye de baktığımız zaman kefaletin tanımı açısından arada bir fark olmadığını görmekteyiz.

Kefalet sözleşmesi ile kefil, borcun ödenmesini temin etmemekte, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklıya karşı, bu borçtan dolayı kendisinin kişisel olarak sorumlu olacağını kabul ve taahhüt etmektedir. Kefilin sorumlu olmayı kabul ettiği borç, alım satımla ilgili bir sözleşmeden doğabileceği gibi haksız fiilden, sebepsiz zenginleşmeden veya kanundan da (nafaka borcu gibi) doğabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta borçlunun borcunu ödememesi halidir. Eğer borçlu vadesinde borcunu öderse kefilin borç ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar.

Kefalet sözleşmesi, alacaklı ile kefil olmayı kabul eden arasında yapılır. Borçlu kefalet sözleşmesinin tarafı değildir. Kefalet sözleşmesi yapılırken borçlunun izninin alınmasına gerek yoktur. Kefalet sözleşmesi, rızai, tek tarafa borç yükleyen, kanunda düzenlenmiş, bağımsız bir sözleşmedir (Doç. Ş. Akipek).

Prof. Sungurbey ise kefaleti "kefalet sözleşmesiyle kefil, bir üçüncü kişinin -asıl borçlunun- alacaklısına karşı, onun borcunun ödenmesini sağlamak borcuna girer." diye tanımlamıştır.

Kefilliğin Niteliği Nedir?

Kanuni tariften yola çıkarak kefillik sözleşmesinin niteliğini şu şekilde belirleyebiliriz.

a- Kefalet sözleşmesi ile kefil alacaklıya karşı borç doğuran bir taahhüt altına girmektedir. Kefillik sözleşmesi alacaklı ile borçlu arasında yapılır. Asıl borçlunun sözleşmenin kuruluşuna katılması söz konusu değildir. Asıl borçlu istemese dahi kefil borç yükümlülüğü altına girebilir.

b- Kefilin borcu, yasada tarif edildiği şekilde asıl borcun ödenmesini sağlamaya dayanır. Alacaklıya ödemede bulunan kefil, asıl borçlunun borcunu değil de ondan ayrı olan kendi borcunu ifa eder. Bu durumda kefilin borcu sona erer. Asıl borç ise son bulmaz.

Kefillik mahiyeti itibariyle, yabancı bir borcu sağlamak demek olduğundan, bir borçlu kendi borcu için kefil olamaz.

c- Kefillikten doğan borç niteliği itibariyle, asıl borçlunun ödeme güçsüzlüğüne veya ödeme isteksizliğine karşı alacaklının alacağının güvence altına alınması yani asıl borcun güçlendirilmesidir. Kefilliğin borç nedeni, asıl borç nedeninden tamamen bağımsızdır.

d- Kefilin ediminin konusu para borcudur. Kefil, asıl borcun ifa edilmemesi -ödenmemesi- durumunda alacaklıya karşı bir edimde bulunmayı yüklenir. Bu nedenle asıl borcun ifa edilmesindeki çıkarı, olumlu zarar için giderim kefilin borcunu oluşturur. Bu borç ise para olarak ödenir.
Kefilin, edim konusunun bu niteliğinden dolayı, para ile ölçülebilen bütün verme borçlarına, yapmama borçlarına ve hatta asıl borçlunun kişiliğinin önem taşıdığı yapma borçlarına kefil olmak olanağı vardır.

e- Kefilin borcu yan borç niteliğindedir. Asıl borcun varlığına ve geçerliliğine bağlıdır. Asıl borç yoksa kefillik söz konusu olamaz. Asıl borç batıl ise -geçersiz ise- kefillikte geçersizdir. Kumar borcu muhabbet tellallığı gibi borçlar geçersiz olduğundan bu borçlara bağlı olan kefillikte geçersiz sayılır. Yani kefillik asıl borca bağlıdır. Asıl borç herhangi bir nedenle sona ererse kefillikte sona erer (B.K. md.598).

Kefilin sorumluluğu asıl borçlunun sorumluluğu ile sınırlıdır. Asıl borcun vadesi gelmedikçe kefilin sorumluluğu başlamaz. Kefil, asıl borçluya ait bütün itiraz haklarını alacaklıya karşı kullanabilir.

Kefillik yan nitelikte bir borç olduğu için alacaklı, asıl borcun yanı sıra kefilliğinde varlığını ispat etmek zorundadır.

f- Kefilin borcunun ikincil nitelikte bir borç olması, özellikle adi kefalette kendini gösterir. Kural olarak asıl borçlu hakkında takip yapılıp ta semeresiz kalmadan ve kefillikten önce rehin verilmişse rehine başvurmadan adi kefile yönelmek mümkün değildir.

Dayanışmalı kefillikte alacaklı, borcun vadesi geldiğinde dahi önce asıl borçluya başvurmak ve asıl borç ödenmediği takdirde kefile yönelmek zorundadır. Bu niteliği itibariyle dayanışmalı kefillikte bile kefilin borcu ikinci derecede borç olarak kabul edilmektedir.

g- Kefillik kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Kefalet sözleşmesi ile alacaklı kefile karşı herhangi bir borç yükümü altına girmez. Ancak sözleşmede bunun aksi kararlaştırılabilir.

h- Kefilin borcu asıl borcun varlığına ve geçerliliğine bağlı olmakla birlikte, kefillik sözleşmesi, asıl borcu doğuran sözleşmeden ayrı hukuksal nedeni ve içeriği olan tamamen bağımsız bir sözleşmedir.

Kefilliğin sağladığı asıl borcun sözleşmeden, haksız eylemden, sebepsiz zenginleşmeden veya yasadan doğması mümkün olduğu halde, kefilliğin hukuksal nedeni alacaklıya güvence sağlamak şeklinde kendini gösterir. Asıl borç, yapma, yapmama veya paradan başka bir şeyi vermek şeklinde yapılmış olsa bile kefilin borcunun konusu daima para borcudur.

Kefalet Sözleşmesinin Koşulları Nelerdir?

Borçlar Kanununun 581. maddesi "kefalet sözleşmesi, üçüncü bir kişinin, alacaklıya karşı, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir." diye tanımlamıştır.

Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için:

Kefilliğin geçerli olabilmesi için asıl bir borcun var olması gerekir (B.K. md.582 "Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabilir"). Asıl borç hukuka veya ahlaka aykırılık sebebiyle geçersizse bu durumda kefillikte geçersiz olur. Ancak gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kefalet sözleşmesi kurulabilir.

Yanılma veya ehliyetsizlik sebebiyle borçlunun sorumlu olmadığı bir borç için kişisel güvence veren kimse, yükümlülük altına girdiği sırada, sözleşmeyi sakatlayan eksikliği biliyorsa, kefalet ile ilgili kanun hükümlerine göre sorumlu olur. Aynı kural borçlu yönünden zamanaşımına uğramış bir borca kefil olan kimse hakkında da uygulanır.

Kefalet sözleşmesi yapacak kişinin mendi hakları kullanma ehliyetine sahip olması gerekir. Vesayet altındaki küçüklerle, hacir altına alınmış olanlar, vasinin izni olsa bile kefalet sözleşmesi yapamazlar.

Kefalet sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalıdır (B.K. md.538).

Kefalet sözleşmesinde kefilin sorumlu olacağı en yüksek miktar ile kefalet tarihi açıkça gösterilmelidir. Aksi halde kefalet sözleşmesi geçerli olmaz.

Yargıtay 13. H. D. 2004-16288 E. ve 2005-4910 K. sayılı kararında: "Kefalet sözleşmesi alacaklı ile üçüncü şahıs arasında asıl borçlunun rızası ve izni olmadan, hatta bilgisi olmadan yapılabilir. Bunun doğal sonucu olarak kefalet sözleşmesinde asıl borçlunun imzası aranmaz. Ancak kefalet sözleşmesinin geçerli olması için, alacaklı ile asıl borçlu arasında geçerli bir borcun bulunması, kefalet sözleşmesinin yazılı olması, kefilin sorumlu olacağı en yüksek tutarın açıkça belirtilmesi şarttır. Uyuşmazlık kredi kartı borcundan kaynaklanmaktadır. Kefalet sözleşmesinde kefilin yüklendiği borç miktarında üst sınır açıkça belirtilmediği için kefaletin geçersiz olduğuna" karar vermiştir.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumluluğunu arttıran değişiklikler, kefalet için öngörülen şekle uyulmadıkça hüküm doğurmaz (B.K. md.583/son).

Eşin Rızası Şartı (B.K. md.584)

Borçlar Kanunu daha yürürlüğe girmeden önce bu madde tartışıldı. Bu madde eski Borçlar Kanununda yoktu. Yeni Borçlar Kanununun 584. maddesinde "eşin rızası" kenar başlığı ile düzenlenen metin şöyledir. " Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez."

İşte bu madde iş dünyasında fırtına kopardı. İş adamları strese girdi. İş hayatı olumsuz etkilendi. Bu konuda daha çok konunun uzmanı olmayanlar yazı yazdılar görüş bildirdiler.

Ancak burada maddenin kanuna konuluş amacını göz ardı etmemek gerekiyor. Kanun koyucu bu madde ile aile birliğini koruma altına almayı amaçlamaktadır. Yasanın metnine baktığımız zaman şunu görüyoruz. Bir kere kadın veya erkek eş diye bir ayırım yoktur.

Ayrıca bu yasa eşlerin izinsiz kefil olmasını yasaklamakta, ancak bizzat borç altına girmesine herhangi bir yasak getirmemektedir. Dolayısıyla bu düzenleme ile eşin haberi olmadan kefil olan ve bu yolla ailenin bütün geleceğini karartacak bir yükümlülük altına girecek diğer eşin bazı işlemlerini peşinen önlemeye yöneliktir.

Borçlar Kanununun 603. maddesine göre eşin rızası şartı gerçek kişilerce, kişisel güvence verilmesine ilişkin başka ad altında yapılacak diğer sözleşmelerde de uygulanacaktır.

Gösterilen tepkiler karşısında yasada nasıl bir değişiklik yapılacağını merakla bekliyoruz.

Kefilliğin Türleri

Adi kefalet, Borçlar Kanununun 585. maddesinde düzenlenmiştir. Adi kefalette, alacaklı borçluya başvurmadıkça, kefili takip edemez. Alacaklı önce asıl borçluya borcunu ödemesini ihtar edecek ve borç ödenmezse kefilden borcu ödemesini isteyebilecektir. Asıl borçlu ve kefil ihtara rağmen borcu ödemezse asıl borçlu ve kefil hakkında icra takibi başlatacaktır.

Yargıtay 6. H. D. 2007-6249 E. ve 2007-10011 K. sayılı kararında: "Adi kefalette asıl borçludan talepte bulunmadan ve asıl borçlu hakkında başlatılan takip sonuçsuz kalmadan adi kefile dava açılamayacağına hükmetmiştir."

Alacaklının bazı hallerin gerçekleşmesinde doğrudan doğruya kefile başvurma hakkı doğmaktadır. Bu halleri şu şeklide sıralayabiliriz.

a- Alacaklı asıl borçlu hakkında yaptığı icra takibine rağmen alacağını tahsil edememişse ve elinde kesin aciz vesikası varsa o zaman doğrudan kefile borcun ödenmesi için başvurabilecektir.

b- Borçlu aleyhine Türkiye''''de takip yapmak imkânsız hale gelmişse veya önemli ölçüde güçleşmişse,

c- Borçlunun iflasına karar verilmişse,

d- Borçluya konkordato süresi verilmişse.

Alacak, kefaletten önce veya kefalet sırasında rehinle de güvence altına alınmışsa, adi kefalette kefil, alacağın öncelikle rehin konusundan alınmasını isteyebilir. Ancak borçlunun iflasına karar verilmişse veya konkordato mehili verilmesine karar verilmişse bu hüküm uygulanmaz.

Sadece rehin açığının kapatılması için kefil olunmuşsa, borçlu aleyhine yapılan takibin kesin aciz belgesi alınmasıyla sonuçlanması veya borçlu aleyhine Türkiye''''de takibatın imkânsız hale gelmesi ya da konkordatonun kesinleşmesi durumlarında, doğrudan kefile başvurulabilir (B.K. md.585).

Müteselsil Kefalet

Bu tür kefalette, kefil, müteselsil kefil sıfatıyla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girmeyi kabul etmiştir. Bu durumda alacaklı, dilerse borçluyu takip etmeden veya taşınmaz rehinini paraya çevirmeden, asıl borçlu gibi doğrudan doğruya kefili takip edebilir (B.K. md.586).

Ancak, bunun için borçlunun borcunu ifada gecikmesi -temerrüdü- alacaklının ihtarının semeresiz kalması veya borçlunun borcunu ödemekte acz içinde olması gerekir. Müteselsil kefalette kefil, alacaklıya karşı borçlu ile aynı sırada ve aynı derecede sorumludur.

Alacak, mal teslimine bağlı taşınır rehini veya alacak rehini ile güvenceye alınmışsa, rehinin paraya çevrilmesinden önce kefile başvurulamaz. Ancak alacağın rehinin paraya çevrilmesi yoluyla tamamen karşılanamayacağının önceden yargıç tarafından belirlenmesi veya borçlunun iflas etmesi ya da konkordato mehili verilmesi hallerinde, rehinin paraya çevrilmesinden önce de kefile başvurulabilir.

Yargıtay 12. H. D. 2006-13596 E. ve 2006-16612 K. sayılı kararında: "Alacaklının, asıl borçluya müracaat etmeden ve rehinleri paraya çevirmeden evvel kefil aleyhine icra takibi yapabileceğine karar vermiştir."

Yargıtay 11. H. D. 2008-1615 E. ve 2008-2172 K. sayılı kararında: "Kefil, borçlu ile beraber müteselsil kefil sıfatıyla borcun ifasını üstlenmiş olduğundan, alacaklının doğrudan kefil hakkında ihtiyati haciz kararı alabileceğine hükmetmiştir."

Yargıtay 19. H. D. 2009-10803 E. ve 2010-6024 K. sayılı kararında: "Alacaklının, müteselsil kefil hakkında, asıl borçluya müracaat etmeden ve ipotekleri paraya çevirmeden takip yapabileceğine karar vermiştir."

Yine Yargıtay 19. H. D. 2010-164 E. ve 2010-8510 K. sayılı kararında: "Alacaklının, kredi borcu rehinle teminat altına alınmış olsa bile, müteselsil kefil aleyhine ihtiyati haciz kararı verilmesini isteyebileceğine hükmetmiştir."

Yargıtay''''ın yerleşmiş içtihatları da gösteriyor ki müteselsil kefil borçtan borçlu derecesinde sorumludur ve alacaklı doğrudan müteselsil kefil hakkında takip yapabilir.

Müteselsil kefil asıl sözleşmenin geçersiz olduğunu her zaman ileri sürebilir. Ahlaka aykırı bir sözleşmeden doğan borca müteselsil kefil olan kimse, asıl sözleşmenin geçersiz olduğunu her zaman ileri sürmek hakkına sahiptir.

Birlikte Kefalet

Birden çok kimse, bölünebilen bir borca birlikte kefil oldukları takdirde, her bir kefil kendi payı için adi kefil gibi, diğerlerinin payı için de kefile kefil gibi sorumlu olur (B.K. md.587).

Borçluyla birlikte yükümlülük altına giren kefillerden her biri, borcun tamamından sorumlu olur. Ancak diğer kefillerin payları oranında onlara rücu edebilir.

Birbirlerinden bağımsız olarak aynı borç için kefil olanlardan her biri, kefalet borcunun tamamından sorumlu olur. Ancak borcu ödeyen kefil aksine anlaşma olmadıkça, diğerlerine toplam kefalet miktarındaki payı oranında rücu hakkına sahiptir (B.K. md.587/son).

Kefile Kefil

Alacaklıya, kefilin borcu için güvence veren kefile kefil, kefil ile birlikte adi kefil gibi sorumlu olur (B.K. md.588).

Rücua kefil, kefilin borçludan rücu alacağı için güvence veren kefildir. Kısaca kefile kefil, alacaklıya karşı kefilin borcunu güvence altına alan kimsedir. Onun borcu kefillikle üstlenilmiş bir borçtur. Velidedeoğlu''''na göre "kefile kefil, yardımcı ve ek olarak bu borcu güvence altına alan kimsedir".

Kefile kefilin sorumluluğu, asıl borçlunun borcuna güvence veren adi kefilin, borçlu ile birlikte olan sorumluluğu gibidir. Kefile kefil sözleşmesi alacaklı ile kefil arasında yapılır. Kefile kefil, ilk kefilin ve asıl borçlunun alacaklıya karşı ileri sürebileceği bütün def''''i haklarını kullanabilir.

Kefillik Sözleşmesinin Sonuçları

Kefil, alacaklıya karşı, her durumda kefalet sözleşmesinde belirtilen en yüksek miktar oranında sorumludur (B.K. md. 589). Kefil, alacaklı kendisine zamanında bildirim yapmadıkça asıl borçluya karşı açılan dava ve icra masraflarını ödemek zorunda değildir.

Yargıtay 18. H. D. 2005-9502 E. ve 2006-1239 K. sayılı kararında: "Kefilin asıl borçlu ile birlikte yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulmasının doğru olmadığına karar vermiştir."

Faiz ödenmesi kararlaştırılmışsa, kefil ancak işlemekte olan faizle birlikte işlemiş olan faizden bir yıllığını ödemekle yükümlüdür.

Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa kefil,borçlunun sadece kefalet sözleşmesinin kurulmasından sonraki borçlarından sorumlu olur.

Yargıtay 11. H. D. 2005-8065 E. ve 2006-8205 K. sayılı kararında: "Kefilin, kredi sözleşmesinde belirtilmiş olan kredi limiti ile kendi temerrüdünün sonuçlarından sorumlu olacağına dair karar vermiştir."

Yargıtay 19. H. D. 2003-7258 E. ve 2004-4446 K. sayılı kararında: "Kefilin sorumluluğunun kefalet limiti ve kendi temerrüdünün hukuki sonuçları ile sınırlı olduğuna karar vermiştir."

Kefilin, asıl borç ilişkisinin hükümsüz hale gelmesinin sebep olduğu zarardan ve ceza koşulundan sorumlu olacağına ilişkin anlaşmalar kesin olarak hükümsüzdür.

Kefilin Sorumluluğunun Sınırı

Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarını açıklarken, kefilin sorumlu olduğu miktarın üst sınırının açıkça gösterilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yine kefalet sözleşmesinde kefalet tarihinin açıkça belirtilmesinin de geçerlilik şartı olduğunu açıklamıştık (B.K. md. 583).

Bu nedenle kefilin sorumluluğu kefalet sözleşmesinde yazılı olan miktarla sınırlıdır.

Alacaklı, kefalet sözleşmesinde belirlenmiş olan vadeden önce kefile müracaat edemez. Borçlunun iflası yüzünden asıl borç muaccel olsa bile alacaklı, belirlenen vadeden önce kefile karşı takibat yapamaz (B.K. md.590).

Bütün kefalet türlerinde kefil, ayni teminat karşılığında yargıçtan, mevcut rehinler paraya çevrilinceye ve borçlu aleyhine yapılan takip sonucunda kesin aciz belgesi alınıncaya veya konkordato kararına kadar kendisine karşı yöneltilen takibin durdurulmasını isteyebilir (B.K. md.590-2).

Kefilin Def''''ileri

Kefil, asıl borçlunun alacaklıya karşı ileri sürebileceği bütün def''''ileri alacaklıya karşı ileri sürebilir.

Kefil, asıl borcun geçerli olarak doğmadığını, hukuka yada ahlaka aykırı olduğunu ileri sürebilir.

Kefil, asıl borcun ibra edildiğini veya yenilendiğini, zamanaşımına uğradığını ileri sürebilir.

Asıl borçlu kendisine ait olan bir def''''iden vazgeçmiş olsa bile kefil, yine de bu def''''iyi alacaklıya karşı ileri sürebilir.

Kefil, asıl borçluya ait def''''ilerin varlığını bilmeden ödemede bulunursa rücu hakkına sahip olur.

Alacaklının Kefile Karşı Sorumlulukları

Alacaklı, kendisine alacağını ödeyen kefilin borçluya karşı rücu hakkını kullanabilmesi için elinde bulunan rehinleri, paraya çevirmesine yarayacak belgeleri kefile vermek zorundadır.

Alacaklı, borcu ödeyen kefile haklarını kullanmasına yarayabilecek borç senetlerini ve gerekli bilgileri vermekle yükümlüdür (B.K. md.592).

Alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın yükümlülüklerini yerine getirmez, kendi ağır kusuru ile belgeleri veya rehinleri elinden çıkarırsa kefil borcundan kurtulur (B.K. md.592/son).

Borçlunun iflası sebebiyle olsa bile, borç muaccel olduğu takdirde kefil alacaklıdan yapacağı ödemeyi kabul etmesini her zaman isteyebilir (B.K. md. 593). Borca birden fazla kimse kefil olmuşsa alacaklı kefillerden biri tarafından yapılacak kısmi ödemeyi, ödemek isteyen kefile düşen paydan az olmamak koşuluyla kabul etmek zorundadır.

Alacaklı haklı bir sebep olmadan ödemeyi kabul etmekten kaçınırsa kefil borcundan kurtulur (B.K. md.593/2).

Alacaklının rızası ile kefil, asıl borcun muaccel olmasından önce borcunu ödeyebilir. Ancak asıl borçluya karşı rücu hakkını borcun muaccel olmasından sonra kullanabilir.

Asıl borçlunun iflasına karar verilmiş veya borçlu konkordato istemişse alacaklı, alacağını iflas masasına kaydettirmek ve haklarının korunması için gerekeni yapmak zorundadır. Alacaklı durumu derhal kefile de bildirmek zorundadır. Alacaklı bunları yapmadığı takdirde kefilin uğradığı zarar miktarınca ona karşı haklarını kaybeder (B.K. md. 594).

Borçlu, Borçlar Kanununun 595. maddesi ile alacaklıdan güvence verilmesini ve borçtan kurtarılmasını isteme hakkına sahiptir. Borçlunun bu hakkını kullanabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekir.

a- Asıl borçlu kefile karşı üstlendiği yükümlülüklere, özellikle belli bir süre içinde kendisini borçtan kurtarma vaadine aykırı davranmışsa,
b- Asıl borçlu temerrüde düşmüşse veya yerleşim yerini diğer bir ülkeye nakletmesi yüzünden takibat önemli ölçüde güçleşmişse,

c- Asıl borçlunun mali durumunun bozulması, güvencelerin değer kaybetmesi veya borçlunun kusuru sonucunda kefil için mevcut tehlike, kefaletin yapıldığı tarihe göre önemli ölçüde artmışsa.

Yukarıda sayılan koşulların gerçekleşmesi halinde kefil, alacaklıdan kendisine güvence verilmesini ve borçtan kurtarılmasını isteyebilir.

Kefilin Rücu Hakkı

Kefil, alacaklıya ifada bulunduğu ölçüde, onun haklarına halef olur. Kefil, bu hakları asıl borç muaccel olunca kullanabilir (B.K. md.596).

Kefil aksi kararlaştırılmamışsa, rehin hakları ile aynı alacak için sağlanmış diğer güvencelerden sadece kefalet anında var olan veya bizzat asıl borçlu tarafından, sonradan özellikle bu alacak için verilmiş bulunanlara halef olur. Alacaklıya kısmen ifada bulunan kefil, rehin hakkının sadece bunu karşılayan kısmına halef olur.

Kefilin rücu hakkına ilişkin zamanaşımı, kefilin alacaklıya ifada bulunduğu anda işlemeye başlar.

Borcu tamamen veya kısmen ödeyen kefil, durumu borçluya bildirmek zorundadır. Kefil, bildirimde bulunmazsa ve ödemeden haberi olmayan borçlu alacaklıya ifada bulunursa, kefil rücu hakkını kaybeder. Ancak kefilin alacaklıya karşı sebepsiz zenginleşmeden dolayı dava açma hakkı saklıdır (B.K. md. 597).

Kefaletin Sona Ermesi

Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince kefil de borcundan kurtulur.

a- Asıl borcun ödenmesi kefilliği sona erdirir.

b- Asıl borcu doğuran sözleşmenin bozulması durumunda kefil borçtan kurtulur.

c- Borçlu ve kefil sıfatı aynı kişide birleşirse kefillik sona erer.

d- Asıl borcun yenilenmesi halinde asıl borç ile birlikte kefillikte sona erer.

e- Asıl borç ibra ile ortadan kaldırılırsa kefillik sona erer.

f- Alacaklı ile asıl borçlu arasındaki davada asıl borcun var olmadığı kesin olarak hükme bağlanırsa kefillik sona erer.

g- Kefalet buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.

h- Süreli kefalette kefil, sürenin sonunda borcundan kurtulur.

Kefalet Sözleşmesi ile Garanti Sözleşmesi Arasındaki Fark Nedir?

Kefalet ve garanti sözleşmelerinin temel amacı, asıl borç ilişkisinin tarafı olmayan üçüncü bir kişi tarafından, alacaklıya borcun ödenmesine ilişkin şahsi güvence verilmesidir. Temel amaçları itibariyle her iki sözleşmede aynı hedefe yönelmekle birlikte gerek doktrinde ve gerekse uygulamada iki sözleşme arasındaki farklar tartışma konusu olmaktadır.

Önce Borçlar Kanununun 583. maddesine bakalım. B.K. md.583 "Kefalet sözleşmesi yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azami miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz." demektedir.

B.K. md.583 uyarınca kefalet sözleşmesi:

* Yazılı şekilde yapılmalıdır,

* Kefilin sorumlu olacağı azami miktar belli olmalıdır,

* Kefalet tarihi açıkça belirtilmelidir.

Garanti sözleşmesi Borçlar Kanununun 128. maddesinde "üçüncü kişinin fiilini üstlenme" kenar başlığı ile "Üçüncü bir kişinin fiilini başkasına karşı üstlenen, bu fiilin gerçekleşmemesinden doğan zararı gidermekle yükümlüdür." şeklinde düzenlenmiştir.

Yargıtay 19. H. D. 2010-1001 E. ve 2010-10195 K. sayılı kararında: "Kredi kartı üyeliği sözleşmesi garanti sözleşmesi niteliğinde olmayıp kefalet sözleşmesi niteliğindedir. Garanti sözleşmesinin geçerli olabilmesi için kefalet limitinin sınırsız olması gerekir. Oysa kredi kartı üyelik sözleşmesinde kefalet limiti belirtilmiş olmakla kefalet sözleşmesi olduğunu kabul etmek gerekir." şeklinde karar vermek suretiyle kefalet sözleşmesi ile garanti sözleşmesi arasındaki farkı açıkça saptamıştır.

Garanti sözleşmesi eski Borçlar Kanununun 110. maddesinde de "Başkasının fiilini taahhüt" kenar başlığı ile düzenlenmişti.
Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere garanti sözleşmesi herhangi bir şekil şartına tabi değildir. Ayrıca verilen garanti belli bir miktar ile de sınırlandırılmamıştır. Garanti veren bağımsız bir borç altına girmekte olup, bu yükümlülüğün başka bir borç ile ilgisi yoktur.

Kefalette ise, asıl olan bir başka borcun -temel ilişki- olması ve verilen teminat ile o borcun ödenmesinin sağlanmasıdır (M. R. Karahasan – Borçlar Hukuku).

Yine Borçlar Kanununun 591. maddesi hükmü uyarınca kefil, asıl borçluya ait def''''ileri alacaklıya karşı ileri sürebildiği halde, garanti sözleşmesi ile teminat veren üçüncü kişiye bu hak tanınmamıştır.

Yine çok önemli bir noktayı daha belirtmekte yarar var. Borçlar Kanununun 596. maddesine göre: "Kefil alacaklıya ifada bulunduğu ölçüde onun haklarına halef olur." Asıl borçlunun borcunu ödeyen kefil, asıl borçluya rücu ederek ödediği miktarı borçludan talep edebilir. Garanti sözleşmesi ile asıl borçlunun borcunu ödeyen üçüncü kişinin ise böyle bir rücu hakkı yoktur.

Diğer önemli bir fark da kefaletin sona ermesinde görülür. B.K. md.598''''e göre "Asıl borç sona erince kefil de borcundan kurtulur". Kefalette kefilin sorumluluğu asıl borcun geçerli oluşuna ve devamlılığına bağlı iken, garanti sözleşmesinde bağımsızlık ilkesi gereğince bu koşullara tabi tutulmamıştır.

Bu farkları açıkladıkta sonra şunu söyleyebiliriz, garanti veren kişinin sorumluluğu kefalet veren kimsenin sorumluluğundan daha ağır koşullara tabi tutulmuştur.

O nedenle sözleşme yapılırken bu hususlara dikkat etmek gerekir.
Kaynakça:

- Prof. Velidedeoğlu Borçlar Hukuku
- Prof. K. Tunçomağ Borçlar Hukuku
- M. R. Karahasan Borçlar Hukuku
- Prof. Feyzioğlu Aktin Muhtelif Nevileri
- Prof. İ. Sungurbey Borçlar Hukuku
- Doç. Ş. Akipek Sözleşmeler Hukuku
- Yargıtay Kararları Dergisi

 

Erol TÜRK
(Avukat)

kaynak http://www.mevbank.com.tr/dergi_icerik_p.asp?dicerik_id=242

 

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)