Yurt Dışına Çalışmak Üzere Götürülen Türk İşçiler, Yurt Dışı Borçlanması Yap(ma)sın |
Yurt dışına sözleşmesiz ülkeye çalıştırılmak için gönderilen Türk işçilerimizin yurt dışı borçlanması yerine isteğe bağlı ödemesi daha avantajlıdır. İsteğe bağlı ödeyen işçimiz % 32 yerine % 20 prim ödeyecektir. Kurum'un yurt dışına sözleşmesiz ülkeye çalıştırılmak için götürülen Türk işçilerden yurt dışı borçlanması yaparken % 20 yerine % 32 oranında prim alması haksızlığa neden olmaktadır. Çünkü bu Türk işçilerin zaten % 12 genel sağlık sigortası primi işveren tarafından Kurum'a ödenmektedir.
Aynı zamanda yurt dışına götürülen Türk işçilerimiz yurt dışındaki çalışma sürelerini isteğe bağlı ödeyerek (5g) ülkemizden emekli olduktan sonra yurt dışında yabancı bir firmada çalışabilmektedirler, ikametgâha dayalı sosyal yardım alabilmektedir (İlk işe giriş tarihi 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden önce olanlar için geçerlidir). Fakat yurt dışı borçlanması yaparak emekli olurlarsa ülkemizdeki aylığı durdurmadan yurt dışında yabancı bir firmada çalışmalarına ve yurt dışında ikametgâha dayalı sosyal yardım almalarına imkân bulunmamaktadır.
Yurt dışına sözleşmesiz ülkeye çalıştırılmak için götürülen Türk işçilerimizin yukarıda açıklamalar neticesinde yurt dışındaki çalışma sürelerini borçlanmak yerine isteğe bağlı olarak ödemelerinin kendilerine daha avantaj sağlayacağını görülmektedir.
Cemil Uzun/Yaklaşım / Mart 2016 / Sayı: 279
ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =} BLOG1:Sosyal Güvenlik (SGK) Mesleki Paylaşım Platformu