Yeni TTK ağır maddeler içeriyor
M. Utku Şentürk, İstanbul C2A’nın Medya İlişkileri Direktörü… Sayesinde; birçok önemli konudan haberdar oluyorum. Örneğin; “Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki Yenilikler Neler?” sorusunun yanıtını da kendisine sordum.
Kanunlaşmasına rağmen önemli bir kısmı Temmuz 2012’de bir kısmı 2013 yılında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemeler şirketleri yakından ilgilendiriyor.
Hatta bu konuda Jak Eskinazi de İzmir’de yaptığı açıklamada, sıkıntıyı dile getirdi ve “Birçok şirket batar ya da kapanır!” dedi.
Yeni TTK 1535 madde ve 52 bölümden oluşuyor.
Eski kanundan 60 madde daha fazla.
Yeni Kanunda 600 yeni hüküm bulunuyor.
Yeni Kanunda taşıma hukuku bağımsız ve özel bir kitap olarak yerini aldı. Kanunda 685 maddenin dili daha anlaşılır hale getirildi. 250 civarındaki madde yeniden kaleme alındı veya değiştirildi.
İstanbul Akademi Hukuk Bürosu’ndan Ticaret hukuku alanında deneyimli Avukat Fatma Dicle Keçeli, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun şirketler için getirdiği önemli değişiklikler hakkında yaptığı bilgilendirme ile kamuoyunun aklındaki soruları yanıtladı
Yenilikler neler?
Kanunlaşmasına rağmen önemli bir kısmı Temmuz 2012’de bir kısmı 2013 yılında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemeler şirketleri yakından ilgilendiriyor.
Kanunlaşmasına rağmen önemli bir kısmı Temmuz 2012’de bir kısmı 2013 yılında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemeler şirketleri yakından ilgilendiriyor.
Ortakların şirketten borç almaları artık yasak!
İstanbul Bostancıdaki ofisinde yaptığı açıklamada Avukat Fatma Dicle Keçeli; “Yeni TTK’ya göre ortakların şirkete borçlanmaları yasak. Bu düzenleme ile şirket tüzel kişiliği ile ortakların kasalarının net bir biçimde ayrışması amaçlanmış. Bu düzenlemenin pratikte sıkıntı oluşturacağı açık. Ortaklar şirketlerinin nakit fazlalarını faizlerini ödeseler bile kullanamayacak” dedi.
Denetim kurulu yerine bağımsız denetim geliyor!
Anonim şirketlerin denetimi, bağımsız denetim kuruluşlarına, SMMM ve YMM’lere bırakıldığını belirten Avukat Keçeli; “Bağımsız denetçiler ve kuruluşlar ise yeni yürürlüğe giren ve geçen haftaki yazımızın konusu olan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından belirlenecek” dedi.
Yeni TTK’nın getirdiği önemli yeniliklerden birinin de tek ortaklı şirketlerin kurulmasının artık mümkün olması olduğunun altını çizen Keçeli, yeni TTK’da yönetim kurulunun özen borcuna ilişkin “tedbirli yönetici” ölçüsü getirildiğnin de notunu düştü.
Grup şirket kavramı geliyor!
“Yeni TTK ile şirketler topluluğu ve konsolidasyon ifadeleri ilk kez ticaret hukukumuza girmekte” diyen Keçeli, . Ana ve diğer ortaklıklar arasındaki ilişkiler, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve menfaat dengesi temelinde kurallara bağlandığını da belirtti.
Yönetim Kurulunda değişiklikler
Yönetim kurulunun tek kişiden oluşmasına imkân sağlandığını kaydeden Avukat F. Dicle Keçeli; “Ayrıca üyelerin pay sahibi olmaları zorunluluğu ortadan kaldırıldı.
Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olması zorunlu. Genel kurul ve yönetim kurulu toplantısı elektronik ortamda yapılabilecek. Yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları elektronik ortamda, yapılabilecek. Yönetim kurulu üyeleriyle pay sahipleri online oy kullanabilecek”dedi.
Her şirkete internet zorunluluğu geliyor!
Sermaye şirketlerine internet sitesi kurma zorunluluğu geleceğini ifade eden Keçeli, “Gerekli tüm ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporları başta olmak üzere tüm raporlar bu sitede kamuya açık olacak” dedi.
Birleşme, bölünme, tür değiştirmede değişimler
“Şirketlerin birleşmeleri, bölünmeleri ve tür değiştirmeleri yeniden düzenlendi” diyen Keçeli “Getirilen yeni hükümlerde ilave olarak kısaca, alacaklılar ve diğer hak ve menfaat sahipleri de korunmuş. Çalışanların devralan şirkete geçişleri, hakları ve sorumlulukları da ayrıntılı hükümlere bağlanmış” diyerek sözlerini bitirdi.
Bizim ve okuyucularımız için Avukat F. Dicle Keçeli ile görüşen İstanbul C2A’dan Medya İlişkileri Direktörü M. Utku Şentürk’e teşekkür ediyorum.
Yaşar EYİCE
Ekonominin Gündemi