Aynı KDV’yi (hem de cezalı olarak) tekrar ödemeyin!
Perşembe akşamı Şükrü Kızılot Hocanın bir sunumunu izledik. Hocam her zamanki gibi hem bir çok şey öğretti hem gülmekten kırdı geçirdi bizi.
Bu arada bir arkadaşının başından geçen bir olayı anlattı. Konu çok bilindik ve basit bir konu aslında ama gerçekten can yakabilir boyutta.
Bir gün bir arkadaşı Şükrü Hoca・yı aramış. ・Hocam・ demiş, ・Biz çatık kaşlı, asık suratlı maliyecilere alıştık ama böyleleri de varmış・ diye girmiş konuya.
Geldiler, basit bir kontrol yapacağız dediler, ne istedilerse gösterdik, bize teşekkür ettiler. Defterlerimizi de görmek istediler, kayıtların bilgisayarda günü gününe tutulduğunu, ama henüz defterlerin basılmadığını, beklerlerse hemen basabileceğimizi söyledik. Gerek yok, yarın gelir görürüz dediler.
Ama her şeyin düzgün olduğunu da tutanağa bağlayalım dediler ve tutanağı yazdılar ve imzaladık demiş.
Hoca anlamış durumu ama söyleyememiş arkadaşına.
Aradan üç ay geçince arkadaşı yine aramış. Bu kez o maliyecilere esiyor gürlüyor. ・Hocam・ demiş, ・senin o adamlar bütün yıla ait KDV indirimlerimiz reddettiler. Yıl boyu ödediğimiz katma değer vergilerini tekrar istiyorlar hem de aynı miktardaki cezayla!・
Evet, bu yaşanabilir, sizler de ödediğiniz katma değer vergisini cezasıyla tekrar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Konu şu: Katma Değer Vergisi Kanunumuza göre, verginin indirim konusu yapılabilmesi için, fatura ve benzeri evrakta gösterilmesi ve defterlere de kayıt edilmesi gerekiyor.
Defterlere kayıt edilmesi demek ise, defterlerin bilgisayarda tutulması değil notere tasdik ettirilmiş kağıtla basılmış olması.
Vergi Usul kanunumuz defterlerin en geç 10 gün süreyle yazılmasını gerektiriyor. Tek istisna, kayıtlarını yetkili kişilerin imzasını taşıyan muhasebe fişlerine yapılması. Bu durumda defterlere kırk beş günde bir de kayıt yapılıyor.
Bu nedenle defterlerin bu süreler esas alınarak basılmış olması gerekiyor. Aksi halde Hocanın arkadaşının başına gelen sizin de gelebilir.
Ancak basit bir kurtuluş yöntemi var. Gelen kişilere defterleri hemen ibraz etmek zorunlu değil. Yine Vergi usul kanunundan doğan ve en az on beş gün süre isteme hakkı var mükelleflerin.
Gelen kişiler defteri görmek isterlerse, bu talebi yazılı olarak yapmalarını isteyin. Bu durumda size en az on beş süre vermek zorundalar.
Atilla DÖLARSLAN
Gözlem Gazetesi