Yeni Türk Ticaret Kanunu beraberinde çok önemli cezaları da getiriyor
Bilindiği üzere Yeni Türk Ticaret Kanunu 14.02.2011 tarihli 27846 sayılı resmi gazetede yayınlandı. Ancak yürürlülük tarihi olarak 01.07.2012 tarihi kabul edildi. Yeni yasada bizleri beleyen önemli sürprizler de var. Bu yazımının konusunu sürpriz cezalara yönelik hükümler oluşturmaktadır.
.
Yeni Türk Ticaret Kanunun suç ve cezaları düzenleyen 562. maddesi incelendiğinde yeni kanunun çok sayıda, çok önemli cezaları içerdiği görülmektedir. Üstelik bu cezalar herhangi birinin şikayeti üzerine düzenlenecek cezalarda değil. Yasanın 563. maddesinde “…562. madde de belirtilen suçlar resen takip olunur…” diyerek, mahkemelerin bu suçların tespitinde cezaların resen uygulanması gündeme gelecektir. Diğer önemli bir husus da, bu durum şirket yöneticileri ve temsilcileri hakkında ceza yargılamasını gerektirecek ve verilen cezalar onlar hakkında adli sicilde sabıka kaydı olarak yer alacaktır. Diğer bir ifade ile, suçun ekonomik olmasına karşın ceza adli olacaktır.
.
Yasada cezalar genellikle gün olarak belirlenmiştir. Örneğin “200 güne kadar adli para cezası” gibi. Bunun paraya çevrilmesi ile ilgili düzenleme Türk Ceza Yasasının 61. maddesinde belirtilmektedir. Hakim, kişinin ekonomik ve sosyal durumu ile diğer faktörleri de dikkate alarak bir günlük ceza tutarının 20,00 TL’ den az 100,00 TL’ den fazla olmamak üzere belirleyecektir. Örneğinizde olduğu şekliyle 200 gün adli para cezası gerektiren bir suç nedeni ile hakim günlük 20,00 TL belirlenmesi durumunda 20,00 x 200 = 4.000,00 TL ceza olacak demektir. 100,00 TL olarak belirlenmesi durumunda ise 200 x 100,00 = 20.000,00 TL olacaktır. Bu durumda 200 günlük adli para cezasının tutarı 4.000,00 TL ile 20.000,00 TL arasında değişecektir. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda suç olarak kabul edilen fiiller ve fiillere öngörülen cezalardan bazıları şöyledir.
Suç Olarak Kabul Edilen Fiiller Öngörülen Ceza
Defter tutma yükümlülüğünü yerine getirmemek (md. 64/1) 200 güne kadar adli para cezası
Defterlerin açılış ve kapanışlarını notere onaylattırmamak (md. 64/3) 200 güne kadar adli para cezası
Defterlerin usulüne uygun tutmamak (md. 65) 200 güne kadar adli para cezası
Hileli envanter çıkartmak (md. 66) 200 güne kadar adli para cezası
Yeni yasanın 562. maddesinde buna benzer çok sayıda ceza yer almaktadır.
Bu suç ve cezaları gördüğümüzde, artık sermaye şirketi kurmak daha da ciddileşecektir. Uygulamada olduğu gibi her önüne gelen bana bir şirket kuruver anlayışından vazgeçecektir. Yukarıda görüldüğü üzere önemli yaptırımlar gelmektedir. Bir de bu şirketlerin denetim ayağı var ki çok daha önemli yükümlülükler içermektedir.
Ancak şunu da unutmamak gerekir. Yeni T.T.K, bu kanun metinlerine bakıp, olumlu ya da olumsuz şekilde değerlendirmek çok doğru değildir. Önemli olan uygulamadır. Kuşkusuz bazı madde metinleri ile ilgili uygulamada farklı yorumlar olacaktır.
.
Ancak kesin olan şu ki, olaya ciddi bakılmıştır. Ticaret erbabımızın da olaya ciddi yaklaşması yeni yasaya uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Aksi durumda, arzu etmeyiz ama yukarıda belirtilen cezalara muhatap olması kaçınılmaz görünmektedir.
Fikret GÖKMEN
http://www.kocaeligazetesi.com.tr/