İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara on dört günden,
b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) On beş yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz…
Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
HAK KAZANMA VE KULLANMA DÖNEMİ
Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.
Şu kadar ki, bir işverenin bu kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.
ÇALIŞILMIŞ GİBİ SAYILAN HALLER
Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
*İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler…
*Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler…
*İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler…
*Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın on beş günü…
*Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
*3153 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.
*İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.
*İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.
*İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65’inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
*Bu kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi. (Devamı Pazar günü)
****************
SORU VE CEVAP
Soru: Özgür Bey, 17.05.1970 doğumluyum. İki yabancı şirketin Türkiye’de işlerini takip ediyorum. İki firma da benim SSK’mı 30 gün ödüyor. Bu durumda daha erken mi emekli olacağım? Metin TOKAT
Cevap: Metin Bey, SGK’da çalışılan günler 30’dan fazla olamaz. Yani sizin için iki firmada 30 gün olarak bildirim yapsalar da sadece 30 gün sayılıyor. Fakat iki firmanın da ödemiş olduğu primler ileride emekli olduğunuzda alacağınız maaşı arttırıyor. Fakat sizin için iki firmadan toplam 5.762 TL’den fazla prim ödeniyorsa SGK tavan ücreti olan 5.762 TL’den fazla ödemeler hiçbir işe yaramıyor. 5.762 TL’nin üstünde ödenen primlerinizin ücretlerini SGK’dan geri alma şansınız var.
Özgür ERDURSUN
http://www.kentgazetesi.com/?p=14936