FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

27 Ocak 2012 Cuma

Yeni Türk Ticaret Kanunu Hangi Yenilikleri Getirmektedir

Yeni Türk Ticaret Kanunu Hangi Yenilikleri Getirmektedir

 

 

.

1-GİRİŞ

 01 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe giren ve yaklaşık 50 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun

 – Evrensel Açılımlar,

 – Dünyanın küçük bir köy haline gelmesi,

  – Teknolojik gelişmeler,

 – Avrupa Birliği Müktesabatına uyum,

 – Uluslararası piyasalarda rekabet,

– Güncel, orta ve uzun vadeli gereksinimler,

 – Çağın gereksinimlerine cevap vermede yetersiz kalmış olması,
 sebeplerinden dolayı güncellenmesine ihtiyaç duyulmuş,2005 yılında TBMM’nde ilgili komisyonlarda görüşülmeye başlanmış, 13.01.2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve 6102 sayılı kanun numarası ile 14 Şubat 2011 tarihli Resmi gazteyle yürürlüğe girmiştir.

2-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUYLA GETİRİLEN FİNANSAL ŞEFFAFLIĞIN KAPSAMINDA NELER VARDIR

 1.    Muhasebe Standartları: UFRS’ye uyumlu TMS, şirketlere  düzen getirilecektir.

 2.    Bağımsız Denetim: Ortaklık düzeninde etkili bir rol üstlenecektir.

 3.    İşlem Denetimi: Kritik işlemlerde devreye girecektir.

 4.    Risklerin Erken Teşhisi Komitesi: Borsa şirketlerinde zorunlu olarak, kapalı şirketlerde Şeffaflık, Evrensel muhasebe standartları / Bağımsız Denetim gerçekleştirme.

3-YENİ TÜRK TİCARET KANUNUYLA GETİRİLEN YÖNETSEL ŞEFFAFLIĞIN KAPSAMINDA NELER VARDIR

 1.    Bilgi Toplumu Hizmetleri : Her sermaye şirket,i web sitesinde önemli bilgiilere yer verecek ve bu bilgileri sürekli güncel tutacaktır. Yasaya uymamanın yaptırımı para cezasıdır.

 2.    Bilgi  Alma Hakkı: Yönetici ve  pay sahibi, Sürekli ve doyurucu bilgiye kavuşacaktır.

 3.    Teşkilat Yönetmeliği: Şirket içinde gorev ve yetkilerin açık olarak belirlenmesi.

4    - YENİ TTK YA GÖRE ŞİRKETLERDE NEDEN KURUMSAL YÖNETİM GEREKLİ

 1.    İyi Yönetim
 2.    Kaynakların Etkin Kullanımı
 3.    Şirketlerin Performansının Artması
 4.    Düşük Maliyetli Finansal Kaynaklara Erişim
 5.    Birleşme ve Satın Almalar
 6.    Çıkar Çatışmaların Önlenmesi
 7.    Sürdürülebilirlik

5- YENİ TTK’YA GÖRE ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERE İLİŞKİN MÜŞTEREK YENİLİKLER NELERDİR

 1.    İnternet Sitesi Sahibi Olmak ve Bilgi Toplumu Hizmetleri

 2.    Tek Pay Sahipli Anonim ve Tek Ortaklı Limited Şirket Kurulabilmesi,

 3.    Yapısal Değişikliklerdeki Yenilikler

 4.    Şirkete Karşı Borçlanma Yasağı

 5.     Elektronik Ortamda Genel Kurul / Yönetim Kurulu

 6.     Yeni Bir Düzenleme; Şirketler Topluluğu


5.1.    İNTERNET SİTESİ SAHİBİ OLMAK VE BİLGİ TOPLUMU HİZMETLERİ VE İNTERNET SİTESİ AÇMA SÜRESİ İLİŞKİN YENİLİKLER NELERDİR

 Sermaye şirketleri bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa belli bir bölümünü yeni TTK’nın belirlediği hususlara ayırmak zorundadırlar.

 Yeni TTK’nın 1524. maddesi, 1.7.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla sermaye şirketlerine Kanunun yürürlüğe girişinden itibaren bir yıllık bir hazırlık süresi tanınmıştır.

 1 Temmuz 2013  Sermaye Şirketleri için internet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için son tarihtir. Bu tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için ise çeşitli hapis ve para cezaları öngörülmektedir. (Madde 1534/1)6762 sayılı TTK’da  A.Ş.’ler de en az 5 kurucu ortağın, Ltd. Şti.’ler de ise en az iki kurucu ortağın  mevcudiyeti  aranmakta idi. Yeni TTK’nın düzenlemesinde beş kurucu ortak ile iki kurucu ortak uygulamasından vazgeçilmiştir. Buna  göre bir anonim şirket tek kişi tarafından başkaca bir ortağa gereksinim duymaksızın kurulabileceği gibi sonradan da bu durumun ticaret siciline tescili kaydıyla tek kişilik hale gelebilecektir.Bu sayede mevcut sayı kuralına uyularak kurulan şirketlerin sonradan tek ortağa düşmesi halinde şirketin fesih tehlikesi ile karşılaşma olasılığı ortadan kaldırılmıştır.

 Herhangi bir sebeple bir anonim şirketin tek pay sahibi ve limited  şirketin tekortağı olan gerçek veya tüzel kişi, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren onbeş gün içinde, bu sıfatını, adını, adresini, vatandaşlığını, anonim şirketlerde yönetimkuruluna, limited şirketlerde müdüre veya müdürlere noter aracılığıyla bildirir.

5.2.    TEK PAY SAHİPLİ ANONİM VE TEK ORTAKLI LİMİTED ŞİRKETYAPISAL DEĞİŞİKLİKLER’DEKİ YENİLİKLER NELERDİR.

 1.    Birleşmede ortağa ayrılma akçesi verilebilir.

 2.    Birleşme, devralma ve ya yeni kuruluşşeklinde yapılabilir.

 3.    Bölünme de işçilerin kıdem tazminatlarını alarak ayrılma hakkı vardır.

 4.    Menfaat sahiplerinin inceleme ve dava hakkıyla tür değiştirmeyi denetleyebilmesi mümkündür.

 5.    Bütün işlemlerde ‘ işlem denetçisi’ raporu  zorunludur.

5.3.    ORTAKLARIN ŞİRKETE OLAN BORÇLARININ TASFİYESİ

Anonim ve limited şirketlerin ortakları şirkete olan borçlarını KanununYürürlüğünden itibaren üç yıl içinde nakdi ödeme ile kapatmak zorundadır.  Aksi halde şirket alacaklıları şirkete borçlu ortağı takip yoluyla şirkettenalacaklarını tahsil edebileceklerdir. Ayrıca borcunu kapatmamış borçlu ortağa 300günden az olmamak üzere adli para cezası verilecektir (TTK md.562).

 Pay sahiplerinin,İştirak taahhüdünden dağan borçlar hariç. Şirkete karşı  borçlanmaları yasaklanmıştır.

5.4.ELEKTRONİK ORTAMDA GENEL KURUL  / YÖNETİM KURULU YAPILMASININ İÇERİĞİ NEDİR

 1.    A.Ş. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu  Ltd. Şti.; ortaklarkurulu ve genel kurul toplantıları elektronik ortamlarda yapılabilir.

 2.    Toplantıların elektronik ortamda yapılması ihtiyaridir.

 3.    Şirketin murahhas üyeleri, en az bir yönetim kurulu üyesi, şirket denetçisi ve gerektiğinde işlem denetçisi toplantıda hazır bulunacaktır.

 4.    Toplantılar Şirketin WEB sayfasında yayınlanmışolmalıdır.

5.5.YENİ BİR DÜZENLEME ŞİRKETLER TOPLULUĞU

 YTTK’na göre; bir ticaret şirketi, diğer bir ticaret şirketinin, doğrudan  veya dolaylı olarak;

  1. Oy haklarının çoğunluğuna sahipse ,
  2. Şirket sözleşmesi uyarınca, yönetim organında karar alabilecek çoğunluğu oluşturan sayıda üyenin seçimini sağlayabilmek hakkına haizse ,
  3. Kendi oy hakları yanında, bir sözleşmeye dayanarak, tek başına veya diğer pay sahipleri  ya da ortaklarla birlikte, oy haklarının çoğunluğunu oluşturuyorsa,
 4.Bir ticaret şirketi, diğer bir ticaret şirketini, bir sözleşme gereğince veya başka bir yolla hâkimiyeti altında tutabiliyorsa, birinci şirket hâkim, diğeri bağlı şirkettir.

6-    ANONİM ŞİRKETLERİN KURULUŞUNA İLİŞKİN YENİLİKLER NELERDİR

 1.    Eski kanunda sermayenin bir kısmının taahhüt edilip geriye kalan kısmı için halka başvurulması şeklinde A.Ş. kurulması olan tedrici kuruluş sistemi kaldırılmıştır.

 2.    Şirketlerin halka arzı ile ilgili getirilen yeni düzenleme: sermayenin bir kısmının  nakit karşılığı taahhüt edilip şirketin kurulmasından itibaren 2 ay içinde halka arzı mümkün hale gelecektir.

 3.    Pay bedellerinin tamamının 24 ay içinde ödenmesi zorunluluğu getirilerek, esas sermayenin ödenmeme ihtimali ortadan kaldırılmıştır.

 4.    Anonim şirket, tek kişiyle kurulabilir.

 5.    Asgari esas sermaye 50.000.- TL,  asgari kayıtlı sermaye (başlangıç sermayesi) ise  100.000.- TL tutarında olmalıdır.

 6.    Kapalı şirketlere,kayıtlı sermaye sistemini benimseme, dilediğinde de sistemden çıkma hakkı tanınmıştır.

 7.    Kuruluşta işlem denetimi getirilmiştir.Payların tamamının taahhüt edildiğini,   pay bedellerinin en az tutarının kanuna uygun olarak bankaya yatırıldığını, ayni sermaye halinde mahkemece atanan bilirkişilerce değerleme yapıldığını kurucu menfaatlerinin kanuna uygun olduğunu ve gerekli noter onaylarıyla izinlerin alındığını işlem deneticisi tarafından kuruluş raporunda belirtir.(Madde:351)

 8.    Kuruluş belgelerinin  saklanması ve kurucuların kuruluşa ilişkin  dürüst beyanda bulunması zorunlu tutulmuştur.

 9.    Kuruluşta halka arza imkan tanınmıştır.

 10.    Şirket kuruluşu izleyen 30 gün içinde yapılacak tescil ile tüzel  kişilik kazanacaktır.

 11.    Şartlı Sermaye Artırımı Yapma Olanağı Getirilmiştir.

 12.    Şarta bağlı sermaye artırımının söz konusu olabilmesi için,Genel Kurulun şirketinesas sözleşmesinde bir değişik yapması gerekir.   Bu sayede; şirketten veya topluluk şirketlerinden alacaklolanlara veya çalışanlara yeni payları edinmek hakkı sağlamak suretiyle sermayenin şarta bağlı olarak  arttırılması söz konusu olacaktır. Bu düzenleme ile işçilerin şirkete ortak olması imkanıgetirilmekte, şirketin finansmanı açısından yeni bir araç ihdas edilmektedir. Ancak şartlı olarak arttırılan   sermayenin toplam itibari değeri sermayenin yarısınıaşamayacaktır.

 13.    Devredilebilir elektronik ortamların, alanların, adların ve işaretlerin de ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını mümkün kılmaktadır.

 14.    Taşınmazların ve diğer ayni hakların, tapu kütüğünde;Markalar, patentler, tasarımlar gibi hakların da kendilerine has sicillerde,şirket adına tescil edilmeleri için, buna ilişkin bildirimin, ilgili sicil müdürlüklerin veya sorumlularına ticaret sicili müdürlüğünce resen ve hemen yapılması  zorunluluğu getirilmektedir.

 15.    Oyda imtiyaza sınırlama getirilmiştir.

7-    SERMAYENİN KAYBI VE BORCA BATIKLIK

  YTTK’na göre, son yıllık bilânçodan sermaye ile yasal yedekler toplamının yarısının zararlar  sonucu karşılıksız kaldığının anlaşılması halinde, yönetim kurulu, genel kurulu hementoplantıya çağırmaya ve uygun gördüğü gerekli önlemleri genel kurula sunmakla mükelleftir.Yıllık bilânçodan, zararlar sebebiyle sermaye ile yasal yedeklerin toplamının üçte ikisinin karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, yönetim kurulunun çağrısı üzerine genel kurul toplanır  ve sermayenin üçte biri ile yetinmeye veya sermayenin tamamlanmasına karar verir.
  Genel Kurul bu iki karardan birini almamışsa anonim şirket sona erer.

 8 – A.Ş.’ LERDE  YÖNETİM KURULUNDAKİ YENİLİKLER

 Yönetim Kurulunun İşleyişi ve Yöneticinin Konumu Pay sahibi, dilediği kişiyi temsilci olarak genel  kurula gönderebilir.Murahhaslar YK üyesi bağımsız denetçi ve işlemdenetçisi hazır bulunacak.
 Pay sahibinin bilgi alma hakkı güçlendirildi.

 Elektronik ortamda Genel Kurul yapabilme imkanı getirildi,

  Genel Kurulu toplantıya çağırmaya yetkili olan organlar kapsamından denetçi    çıkartılmıştır.

  Genel Kurul toplantısının yönetimine ilişkin bir iç tüzğün AŞ tarafından düzenlenmesi  zorunluluğu getirilmiştir.

  Pay sahiplerinin özel denetim isteme hakkı yeni esaslara bağlanmıştır.

9- A.Ş. LERDE GENEL KURUL YAPILMASINA İLİŞKİN YENİLİKLERLİMİTED  ŞİRKETLERE İLİŞKİN YENİLİKLER,

  Limited şirket kurmak için YTTK’da aranan asgari sermaye 10.000 TL’dir.
 Anonim şirketlerde olduğu gibi tek ortaklı limited şirket kurulmas mümkün hale gelmektedir.Ortak sayısı bire inen limited şirketlere ilişkin tescil zorunluluğu getirilmektedir. Genel kurul ile yönetim arasındaki işlev ayrılığı belirginleştirilmiş ve yönetim hakkını tüm ortaklara veren özden yönetim ilkesi yerine, seçilmişyönetim düzeni kabul edilmektedir.
  Finansal tablolar, UFRS ve denetim hakkındaki anonim şirketlere ilişkin  hükümler limited şirketlere de uygulanacaktır. Ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla idareci ve temsilci olduğu LimitedŞirketlerde, YTTK’nun  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süre içinde yeniden müdür belirlemesinin yapılması gerekmektedir. (01.07.2012 tarihinden  itibaren 3 ay.)

10-    ANONİM VE LİMİTED  ŞİRKETLERDE GEÇİŞ HÜKÜMLERİ SERMAYENİN YENİ TUTARA ÇIKARILMASI HAKKINDAKİ DÜZENLEME

 Anonim ve limited şirketler Kanunun yayımından itibaren üç yıl içinde sermayelerini bu kanunda yazılı tutarlara yükseltmek zorundadırlar. Aksi halde infisah etmiş sayılırlar(6103 sayılı Kanun md. 20/1).
 Bu maksatla yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmayacaktır.

 Anonim ve limited şirketler, Türk Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde yani 14 şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini, Kanunun 332 ve 580 inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltmek zorundadırlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu süreyi birer yıl olarak en çok iki defa uzatabilecektir. (6103 Madde 20)

11- ANA SÖZLEŞMELERİN YTTK HUKÜMLERİNE UYUMLU HALE GETİRİLMESİNİN ZORUNLULUĞU

 Anonim ve limited şirketler ana sözleşmelerini yeni TTK’nın yayımından itibaren18 ay içinde yeni TTK ile uyumlu hale getirmek durumundadırlar. Bu uyum yapılmadığıtakdirde, yeni TTK hükümleri, ana sözleşme hükümlerinin yerine re’sen geçecek ve ana  sözleşme hükmüymüşçesine uygulanacaktır (6103 sayılı Kanun md. 22).

 Anonim  şirketler esas sözleşmelerini, limited şirketler sözleşmelerini bu tarihe kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerdir. (6103 Mad.22)

12-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA DENETİMİN KAPSAMI

 Denetim;Uzman, mesleki yönden yeterli, teknik donanımlı, hukuki anlamda özenli, sorumluluğunun bilincinde olan bir bağımsız denetçi tarafından yapılacaktır.Denetim; Uluslararası Denetim Standartlarına uygun olacaktır.Meslek etiğine bağlı olarak, mesleğin gereği olan şüphecilikle yaklaşılacak    ve şeffaf olacaktır.                                                 

13- SERMAYE ŞİRKETLERİNDE DENETÇİ OLABİLECEKLER

 Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir   unvanını taşıyan meslek mensubu ile bunların bir araya gelerek oluşturdukları bir Bağımsız Denetleme Kuruluşu olabilir.
 •     Orta ve küçük ölçekli anonim şirketler, bir veya birden fazla yeminli mali  müşaviri veya serbest muhasebeci mali müşaviri denetçi olarak seçebilirler.
 •    Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının nitelikleri Kamu Gözetimi, Muhasebe ve DenetimStandartları  Kurumu tarafından hazırlanacak, önümüzdeki 6 ay içerisinde yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenecektir.

14-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA KİMLER DENETÇİ OLAMAYACAKLAR

 a) Denetlenecek şirkette pay sahibiyse,

 b) Denetlenecek şirketin yöneticisi veya çalışanıysa veya denetçi olarak   atanmasından önceki üç yıl içinde bu sıfatı taşımışsa,

 c) Denetlenecek şirketle bağlantısı bulunan bir tüzel kişinin, bir ticaret şirketinin veya bir ticari işletmenin kanuni temsilcisi veya temsilcisi,  yönetim kurulu üyesi, yöneticisi veya sahibiyse veya bir yöneticisinin alt veya üst soyundan biri, eşi veya üçüncü derece dâhil, üçüncü dereceye  kadar kan veya kayın hısmıysa,

 d) Denetlenecek şirketle bağlantı hâlinde bulunan veya böyle bir şirket   % 20 den  fazla paya sahip olan bir işletmede çalışıyorsa, denetci olamazlar.

15-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA DENETÇİLERİN SEÇİLMESİ VE GÖREVDEN ALINMASI SEBEPLERI NELERDIR

1.    Bağımsız denetçi, şirketin genel kurulunca seçilir.Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder.
     Mevcut denetçi’nin görev süresi dolmadan değiştirilebilmesi için;

 a) Yönetim kurulunun,
 b) Sermayenin % 10 unun, halka açık şirketlerde esas veya çıkarılmış sermayenin % 5 ininoluşturan pay sahiplerinin,istemi üzerine,
 c) Haklı sebeplerin gerektirmesi ve denetçinin taraflı davrandığı yönünde bir kuşkunun  varlığı hâlinde, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi; başka bir denetçi atayabilir.

 2.    Faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar denetçi seçilememişse,mahkemece atanır.
 3.     Aynı hüküm, seçilen denetçinin görevi red veya sözleşmeyi feshetmesi, görevlendirme kararının  iptal olunması, denetçinin kanuni sebeplerle veya diğer herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi veya görevini yapmaktan engellenmesi hallerinde de uygulanır.
 4.    Denetçi denetleme sözleşmesini, sadece haklı bir sebep varsa veya kendisine karşı görevden   alınma davası açılmışsa feshedebilir.
 5.    Denetçi fesih tarihine kadar elde ettiği sonuçları genel kurula sunmakla yükümlüdür; bu sonuçlar bir rapor haline getirilerek genel kurula verilir..

16- YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA İŞLEM DENETÇİLİĞİ
 Yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan bağımsız bir denetleme kuruluşu olma koşulu işlem denetçileri için de geçerli olacaktır.

 1.    Sermaye şirketlerinin kuruluş işlemlerinin denetlenmesi,
 2.    Şirketlerin sermaye artırımı, azaltılması konusunda alınan kararların Denetlenmesi,
 3.     Birleşme sözleşmesi ve birleşme raporunun denetlenmesi,
 4.    Bölünme sözleşmesi ve bölünme planının denetlenmesi
 5.    Menkul kıymet ihracı veya herhangi bir diğer şirket işlem ve kararlarının  denetlenmesi,
 6.    Tür değiştirme planının ve tür değiştirme raporunun denetlenmesi

17-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDAÖZEL DENETÇİ SEÇİMİ

 Denetçi veya risk komitesi;   
 1.    Topluluk şirketleriyle ilişkilerde hileli bir işlem tespit edilmesi,
 2.    Denetçi, şirketin topluluk şirketleriyle ilişkileriyle ilgili olarak sınırlı olumlu görüş veya kaçınma yazısı yazmışsa pay sahiplerinin isteği üzerine, mahkemece özel denetçi atanabilir.
 3.    Yönetim kurulunun, şirketin topluluk tarafından kayba uğratıldığını ve denkleştirme yapılmadığını açıklaması, üzerine özel denetçi atanmasını isteyebilir.

 Pay sahipleri;
 4.    Belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteyebilir. İstek onaylanırsa, pay sahipleri 30 gün içinde, mahkemece özel denetçi atanmasını isteyebilir. Genel kurulun pay sahiplerinin isteğini reddetmesi durumunda gerekli şartlara sahip olan pay sahipleri 3 ay için mahkemece özel denetçi atanmasınıisteyebilir.
 5.       Özel  denetimin tamamlanmasından sonra yönetim kurulu, raporu ve buna ilişkin değerlendirmeleri ilk genel kurula sunar.

18-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUN’DA DENETİM GÖRÜŞ YAZILARI

1.    OLUMLU GÖRÜŞ:
 Denetçi, olumlu görüş verdiği takdirde yazısında, Türkiye Muhasebe Standartları ve diğer gereklilikler bakımından herhangi bir aykırılığa rastlanmadığını; denetim sırasında elde edilen bilgilerine göre, şirketin veya topluluğun finansal tablolarının doğru olduğunu, malvarlığı ile finansal duruma ve karlılığa ilişkin resmin gerçeğe uygun bulunduğunu ve tabloların bunu dürüst bir şekilde yansıttığınıbelirtir.

2.    SINIRLANDIRILMIŞ OLUMLU GÖRÜŞ:
 Finansal tabloların şirketin yetkili kurullarınca düzeltilebilecek aykırılıklar içerdiği ve bu aykırılıkların tablolarda açıklanmış sonuca etkilerinin kapsamlı ve büyük olmadığı durumlarda verilir.

3.    KAÇINMA:
 Şirket defterlerinde, denetlemenin bu bölüm hükümlerine uygun bir şekilde yapılmasına ve sonuçlara varılmasına olanak vermeyen ölçüde belirsizliklerin bulunması veya şirket tarafından denetlenecek hususlarda önemli kısıtlamaların yapılması hâlinde denetçi,gerekçelerini açıklayarak görüş vermekten kaçınabilir.

4.    OLUMSUZ GÖRÜŞ:
 Finansal tabloların kapsamlı ve büyük aykırılıklar içerdiği durumlarda verilir.

19-SINIRLI OLUMLU GÖRÜŞ, OLUMSUZ GÖRÜŞ VEYA GÖRÜŞ VERILMESINDEN KAÇıNıLMASıDURUMUNDA YAPıLACAKLAR

 1.    Sınırlı olumlu görüş verilen hallerde genel kurul, gerekli önlemleri ve düzeltmeleri de karara bağlar. Olumsuz görüş yazılan veya görüş verilmesinden kaçınılan durumlarda genel kurul, söz konusu finansal tablolara dayanarak, özellikle açıklanan kâr veya zarar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilgili olan bir karar alamaz.

 2.    Bu hallerde yönetim kurulu, görüş yazısının kendisine teslimi tarihinden itibaren dört iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırır ve görevinden toplantıgününde geçerli olacak şekilde istifa eder.

 3.    Genel kurul yeni bir yönetim kurulu seçer. Yeni yönetim kurulu altı ay içinde, kanuna, esas sözleşmeye ve standartlara uygun finansal tablolar hazırlatır ve bunları denetleme raporu ile birlikte genel kurula sunar.

 4.    Şirket ile Denetçi Arasındaki Görüş Ayrılıkları,
 1.Şirketin ve topluluğun yılsonu hesaplarına,

 2.Finansal tablolarına ve yönetim kurulunun faaliyet raporuna ilişkin,

 3. lgili kanunun, idari tasarrufun veya esas sözleşme hükümlerinin yorumu veya uygulanması konusunda doğan görüş ayrılıkları hakkında,Yönetim kurulunun veya denetçinin istemi üzerine şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi dosya üzerinden karar verir.

 –    Verilen bu karar kesin olup, dava giderlerinin borçlusu şirkettir.

20-    YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA DENETÇILERIN SIR SAKLAMADAN DOĞAN SORUMLULUĞU

  Denetçi, işlem denetçisi ve özel denetçi, bunların yardımcıları ve bağımsız denetleme kuruluşunun denetleme yapmasına yardımcı olan temsilcileri, denetimi dürüst ve tarafsız bir şekilde yapmak ve sır saklamakla yükümlüdürler.

 Bu yükümün yerine getirilmesinde ihmali bulunan kişiler hakkında, verdikleri zarar sebebiyle, her bir denetim için yüzbin Türk Lirasına, pay senetleri borsada işlem gören anonim şirketlerde ise üçyüzbin Türk Lirasına kadar tazminatahükmedilebilir.

  Denetçinin bir bağımsız denetleme kuruluşu olması halinde sır saklama yükümü bu kurumun yönetim kurulunu ve üyelerini ve çalışanlarını da kapsar.
 Denetçinin bu sorumluluğuna ilişkin istemler rapor tarihinden başlayarakbeş yılda zamanaşımına uğrar.

 Denetçilerin Denetimi

 YTTK’nun 400. maddesinde öngörülen denetçilerin, denetlemelerini; TTK hükümleriyle standartlara ve amaca uygun olarak yapmalarınısağlamak için, Denetçiler yerinden ve internette, denetleme belgelerine erişim suretiyle ve ayrıca gerekli bilgileri de alarak Kamu Gözetimi, Muhasebe ve DenetiStandartları  Kurumu tarafından denetlenecektir.

 Bu üst denetimin usul ve esasları 400. madde uyarınca çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.

 Anonim  Şirketlerde Denetim

 •         6102 sayılı YTTK’nun denetime getirdiği en büyük yenilik,

 -Şirketlerde; denetim kurulunun kaldırılarak, bağımsız denetimingetirilmesidir.

 Denetimin Konusu ve Kapsamı

 •         Anonim şirketlerin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi;

 -Envanterin,

 -Muhasebenin,

 -Türkiye Muhasebe Standartlarının öngördüğü ölçüde iç denetimin,

  -Pay senetleri borsada işlem gören şirketlerde risk yönetimi ve
 denetimi amacıyla kurulacak komite tarafından yönetim kurluna verilen raporların,

21-    A.Ş.LERDE DENETIMIN KONUSU VE KAPSAMı  

 •         Denetleme, şirketin ve topluluğun, malvarlıksal ve finansal durumunun dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığını, yansıtılmamışsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek şekilde yapılır.

 •         Denetçi, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için şirketin

 -Yetkili komiteyi (Risklerin Erken Teşhisi Komitesi) ni kurup kurmadığını,

 -Komitenin uygulamalarını ve varsa bu sistemin değerlendirilmesini açıklayan, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar.

Abdullah EKİNCİ
 SMMM
 abdullahekinci25@gmail.com

http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=1305

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)