.
SORU: İşyerinde çalışmaya devam ederken benden bir ibraname aldılar. Ancak bunu okumaya fırsatım olmadan imzalattılar. Şimdi birikmiş ücret alacaklarım var. Eğer bunun için işyerine dava açarsam bu ibraname hakkımı almama engel olur mu?
CEVAP: İş hukuku açısından önemli bir uygulama alanına sahip olan ibraname, borcu sona erdiren hallerden biridir. İbra, alacak ve borcu doğrudan doğruya kesin olarak ortadan kaldırır.
Ancak, iş hukuku açısından ibraname oldukça dar yorumlanmaktadır. Özellikle ücret alacakları açısından bu önemlidir.
Yargıtayın, “İşçi emeği karşılığında aldığı ücret ve diğer parasal hakları ile kendisinin ve ailesinin geçimini temin etmektedir.
.
Bu açıdan bakıldığında bir işçinin nedensiz yere işvereni ibra etmesi hayatın olağan akışına uygun değildir” diyerek işverenin işçiye olan borçlarını asıl sona erme nedeninin borcun ödenmesi olduğunu karar altına almıştır.
Yargıtayın kökleşmiş içtihatları doğrultusunda iş ilişkisi devam ederken düzenlenen ibra sözleşmeleri geçersizdir. İşçi bu dönemde tamamen işverene bağımlıdır ve iş güvencesi hükümlerine rağmen iş ilişkisinin devamını sağlamak için iradesi dışında ibra sözleşmesi imzalamaya yönelmiş sayılmalıdır (Yargıtay 9. HD, 15.10.2012, 2008/ 41165 E, 2010/ 29240 K9)
Ayrıca, ibranamenin tarih içermemesi ve içeriğinden de fesih tarihinden sonra düzenlendiğinin açıkça anlaşılamaması durumunda ibranameye değer verilemeyeceği de Yargıtayın uygulamasında kararlaştırdığı konulardandır.
Sizden yukarıda bahsettiğiniz işyerinde çalışırken tarafınızdan alınan ibraname bu doğrultuda ele alınması durumunda geçersiz kabul edilmelidir.
.
Ancak, bu durumun ispat külfeti size aittir.
HUKUK KÖŞESİ
Devrim Avcı