Soru: prim ve vergi borçlarını yapılandıran Torba Kanun yeniden yürürlüğe konacak deniyordu? Bu kanun çıktı mı?
Ahmet DURMUŞ
Cevap: Yasa henüz çıkmadı. Çıksa ile yapılandırma yasası yeniden yürürlüğe konmuyor. TBMM sinde bulunan yasa tasarısının 42 nci maddesi ile kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasaya geçici bir madde eklenerek taksitlerini süresinde ödeyemediğinden dolayı taksitlendirmesi bozulanlara yeni bir hak tanıyor.
Yasaya eklenen “GEÇİCİ MADDE 19- (1) Bu Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren Kanunun 19 uncu maddesinde belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay içerisinde ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır.” Maddesi hükmüyle yasanın yayımlandığı tarihi takip eden 4 ay içinde geçmiş taksitlerini gecikme zammıyla(aylık 1.4 zamla) birlikte ödemeleri halinde yasadan ayarlanmaya devam edecekler. Bir takvim yılında ikiden fazla taksit veya aynı türden cari yıl prim veya vergi borcunu ödeyemediğinden yapılandırılması bozulan prim ve vergi borçlularını sevindirecek bir düzenleme.
Bu düzenlemenin yanında, yasanın başvuru maddesinde bir değişiklik yapılarak yasadan yararlanamayanlarda yeni bir şans verilmesinde sayılmayacak kadar fayda var. Çünkü, yapılandırma yasası bir af kanunu değildi. Vergi ve prim borçlarının aslında bir indirim yapmadı. Gecikme zammını da kaldırmadı. Borçlara enflasyon oranında gecikme zammı hesapladı. Ayrıca, taksit sayısında göre de az da olsa bir taksitlendirme faizi uyguladı. Adil olmayan ve ağır olan cezaları belli koşullarda kaldırdı. Yapılan işlem bir af olmayıp, adil ve eşitlikten uzak ağır cezaların kaldırılması, gecikme zammının da enflasyona uyarlanmasından başka bir şey değildi.
Yasanın başvuru süresinin kısa tutulması, zaten kısa olan başvuru süresinin gelir ve kurumlar beyan süresine denk gelmesi, ayrıca yasa hakkında gerek kamu uygulamacıları, gerekse toplum yeterince aydınlatılmadığından, pek çok borçlu yasadan yararlanamadı.
Yasanın başvuru süresi bir iki ay uzatılarak, yasanın kapsamı genişletilmeden, bir iki aylık yeni bir başvuru süresi verilerek, o veya bu nedeniyle yasadan yararlanamayanların, borçlarını yapılandırmalarına imkan sağlanması halinde, hem hazine, hem borçlu kazanacaktır. Başbakanınızın zaman zaman dile getirdiği “kazan, kazan” formülü işlemiş olur. Düzenleme sayılamayacak kadar fayda yaratır. Cari açığın düşmesine bile katkı sağlar.
63 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: 10 Ağustos 1964 doğumluyum.24 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla isteğe bağlı çalışan bağ kurlu olarak primlerimi düzeli olarak ödemekteyim. Daha önce de sigorta girişim yoktur.ben hangi şartlarda nasıl ve ne zaman emekliliğe hak kazanabilirim?
Orhan Durel KURTONOVİÇ
Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. 24 Temmuz 2024’e kadar prim ödeyerek toplam priminizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla 63 yaşınızı dolduracağınız 10 Ağustos 2027’de emekli olabilirsiniz.
8 Eylül 1999 dan sonra sigortalı olanlar 3600 günle emekli olamıyor
Soru: 18 Eylül 2000 yılında işe başladım. 3333 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim? 3600 ile emekli olabilir miyim?
SELDA
Cevap: 8 Eylül 1999 dan sonra sigortalı olanlar 3600 günle emekli olmadığından, 3600 günle emekli olamazsınız. Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3667 gün daha prim ödeyerek, 3333 gün olan priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte, 58 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Prim eksiğinizi doğum borçlanmasıyla tamamlayabilirsiniz
Soru:1973 doğumluyum. İki çocuğum var. (1999 ve 2008 doğumlular).1 Ağustos 1991 yılında(SSK) sigortam başladı. Prim gün sayım 5051’dir. Sigortalılık sürem 20 yıl. Ne zaman emekli olabilirim?
Nuray SÜRÜCÜ
Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 474 gün daha prim ödeyerek, 5051 gün olan priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 2012 de, 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumlarınız sonrasında prim ödenmeyen 474 günü borçlanarak da prim eksiğinizi tamamlamanız mümkün.
Emlak, Veraset ve Çöp vergisinde son gün
Soru: Emlak vergisi ne zaman ödeniyordu? Ekim ayı olarak aklımda kalmış acaba doğru mu?
Rifat ÇAKAR/BURSA
Cevap: Emlak vergileri Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. 2012 yılı Emlak Vergisi birinci taksit ödeme süresi, bugün mesai saati sonunda sona eriyor. Yaklaşık 22 milyon Emlak Vergisi mükellefi, 2012 yılı birinci taksitini bugün mesai saati sonuna kadar ödemeleri gerekiyor. Birinci taksitini bugün mesai saati sonuna kadar ödemeyenler gecikme zammına girecek. Ve vergi aslına ilave olarak, ödeme tarihine kadar hesaplanacak gecikme zammı da ödeyecekler.
Ayrıca, 2012 yılında ödenmesi gereken Veraset ve İntikal Vergisi, konut dışında işyerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ilişkin Çevre Temizlik Vergisi(Çöp Vergisi) birinci taksitinin bugün mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Aman dikkat…
http://yaklasim.com/basindamevzuat/kanunlar/001/001080001.htm