.
DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARINDA İSTİSNA
.
GVK1 nın mükerrer 80'inci maddesinde, bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazançlarının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 2010 yılı için 7.700TL'si, 2011 yılı için 8.000 TL, 2012 yılı için 8.800.-TL' 'siniıı gelir vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.
.
Bu nedenle, bir takvim yılında elde edilen değer artış kazançlarının ilgili takvim yılı için belirlenen istisna tutarını aşmaması durumunda, bu kazançlar için beyanname verilmeyecek, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi durumunda da bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir.
Elde edilen değer artış kazancının ilgili yıl için belirlenen tutarı aşması durumunda da, değer artış kazancı tutarından, istisna tutarı düşülerek beyan edilecek tutara ulaşılacaktır.
Aynı takvim yılı içinde birden fazla işlem nedeniyle değer artış kazancı elde edilmesi durumunda istisna, kazançlar toplamından düşülecektir.
Ayrıca,
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81 'inci maddesine istinaden . aynı maddenin son fıkrasında "Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
Şıı kadar ki, bu endekslenıeııin yapılabilmesi için artış oranın % 10 veya üzerinde olması şarttır." hükmü mevcuttur.
Bu hüküm doğrultusunda endekslemede yapmak mümkündür.
vergivekanun.com