.
.
.
Geçici Vergi Dönemlerinde Ödenmeyen Ssk Primleri Ödenmeyen Ssk Primleri
.
.
.
.
Son olarak vermiş olduğumuz 2011 yılı 2.döneme ait geçici vergi döneminde birkaç kişiden gelen bu soru üzerine açıklama yapma gereği hissettim.
.
Yıl içinde verilmesi gereken son dönem hariç olmak üzere ilk üç dönemde ödenmeyen ssk primlerinden dolayı işveren prim karşılıkları kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilmeli mi?
Öncelikle ödenmeyen ssk primlerinin akıbetini kanun açısından ele alarak durumunu irdeleyelim.
Bilindiği üzere; daha önce 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 80. Maddesi uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumuna fiilen ödenmeyen prim tutarları Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulamasında gider yazılamaz denilmekteydi.
.
Nitekim 31/05/2006 tarihinde yayınlanan yeni kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Prim Belgeleri ve Primlerin Ödenmesi" başlıklı ikinci bölümünde sigorta primlerinin ödenmesine ilişkin çeşitli hükümlere yer verilmiş olup, anılan bölümün "Primlerin ödenmesi" başlıklı 88 inci maddesinin onbirinci fıkrasında, kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı belirtilmiştir.
.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi kurum kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safikurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.
.
.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla), 27 nci maddede yazılı giyim giderlerinin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükmü yer almaktadır.
.
Bakınız konuyla ilgili olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 28.04.2011 Tarih B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-387 Sayılı Özelgesi
Kurum kazançlarının tespitinde tahakkuk esası geçerlidir. Tahakkuku yapılmış olan giderlerin muhasebede gider kaydının yapılabilmesi için ödenmiş olması şartı yoktur. SSK primlerinde ise bu durum farklıdır.
.
İşveren 1 ay içinde çalıştırdığı sigortalılara ait hesaplanan SSK işçi ve kendisine ait işveren payını birleştirerek en geç ertesi ayın sonuna kadar SSK kurumuna ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle ödeme yapmadığı SSK primlerini (işçi + işveren payları) kurumlar vergisi matrahından düşemez.
.
Sadece Aralık dönemi primleri, bir sonraki yılın Ocak ayı sonunda ödendiği takdirde bir gecikme söz konusu değildir. Bu primler Aralık ayının gideri olarak dikkate alınacaktır.
.
Geçici vergi dönemlerinde ödenmeyen SSK primlerinin geçici vergi matrahının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması sakıncalıdır.
.
Zira Tam mükellef kurum ve gerçek usulde vergilendirilen şahıs işletmelerinde vergilendirilme dönemi Bir yıl olarak kabul edilir yani 01.01.2011-31.12.2011 tarihleri arası bir vergilendirilme dönemidir. Son geçici vergi dönemi hariç SSK primlerinin yıl sonu gelmeden ödeneceği varsayılırsa o dönemde geçici vergi döneminde kanunen kabul edilmeyen gider yazılmasıyla gereksiz bir geçici vergi ödemesi yapılmış olacaktır.
.
Yine aynı şekilde gereksiz bir zaman kaybı ile fazladan yevmiye kaydına neden olunacaktır.
Bu nedenle yıl sonunda son dönem gelmeden yıl içindeki ödenmeyen ssk primlerinin ödenmediğinden bahisle kanunen kabul edilmeyen gider yapılmasında mantıksal bir yaklaşımda yoktur.
.
Ödenmeyen Ssk primleri ile ilgili kayıtlar
Ödenmeyen SSK primleri ticari açıdan ilgili dönemde gider yazıldığı için, kurumlar vergisi beyannamesinde kanunen kabul edilmeyen giderler satırında gösterilip, ticari kara eklenmesi gerekir.
.
Zamanında ödenmeyen SSK primleri, o yıla ait envanter ve beyanname hazırlama döneminde ödenirse kapanan yıla ait gider yazılabilir. Ancak aradan aylar veya yıllar geçmesine rağmen ödenmeyen SSK primlerinin ödenmesi ve matrahtan indirilmesi giderek karmaşık bir hal alabilmektedir. Bu durumda herhangi bir karışıklığa yol açmamak için, ödenmeyen prim tutarlarının ayrıca NAZIM HESAPLAR’da takip edilmesi uygun olacaktır.
.
Örnek Kayıt: Bir hizmet erbabının ücret gideri aşağıdaki gibi muhasebeleştirilir. Ücret gideri maliyet unsuru ise 720 (7/B seçeneğinde 791) no.lu hesaba borç yazılır.
____________________/_____________________________
770-GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
335-PERSONELE BORÇLAR/VEYA
381-GİDER TAHAKKUKLARI
(Benim Tavsiyem 381 hesabın kullanılmasıdır.)
360-ÖDENECEKVERGİ VE FONLAR
360.01-Gelir Vergisi
360.02-Damga Vergisi
361-ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ
361.01-SSK İşveren Payı
361.02- SSK İşçi Payı
_____________________________/_____________________________
.
Kurumlar Vergisi Mükelleflerinde Ödenmeyen Primlerin Muhasebeleştirilmesi
.
1. Zamanında Ödenmeyen Sigorta Primlerinin Muhasebeleştirilmesi
.
Tahakkuk ettirilen ücret gideri, yukarıdaki şekilde gider yazıldıktan sonra dönem sonunda halen ödenmemişse aşağıdaki kaydın yapılması ve ödenmeyen bu giderin nazım hesaplarda, kanunen kabul edilmeyen gider açıklaması ile muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Vergi matrahının tespiti yönünden ödenmeyen sigorta priminin işçi veya işveren payı olup olmamasının bir önemi yoktur. 361 veya 368 no.lu hesap bakiyesi topluca dikkate alınmalıdır.
.
.
_____________________________31/12/….__________________________
361-ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ
368-VADESİGEÇMİŞERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ
VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
_________________________________/____________________________
950-KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER
950.01-Ödenmeyen SSK Primi
951-KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER KARŞILIĞI
________________________________/______________________________
Ödenmeyen sigorta primleri, tahakkuk tarihinde gider kaydedildiği için kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihte kazanca ilave yapılınca 950 ve 951 no.lu nazım hesaplar karşılıklı olarak kapatılır.
.
2. Daha Sonra Ödenen Sigorta Priminin Muhasebeleştirilmesi
______________________________/_________________________________
368-VADESİ GEÇMİŞ ERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİ VE
DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
102-BANKALAR/ VEYA
100- KASA
________________________________/__________-____________________
960-KV. MATRAHINDAN İNDİRİLECEKGELİRLER
960.10-Geçmiş Yıla Ait SSK Primleri
961-KV MATRAHINDAN İNDİRİLECEK GELİRLER KARŞILIĞI
________________________________/______________________________
.
Ödenmeyen sigorta primlerini, ödemenin yapıldığı yılda mali karın tespitinde “indirim” olarak dikkate alabilmek için, ilgili olduğu dönemde ticari kazancın tespitinde indirilmiş ve mali kara ilave edilmiş olmalıdır.
.
Ticari kazançta dönemsellik ilkesi ve tahakkuk esası geçerli olduğu için, ödenmeyen sigorta primleri kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır. Bu durum Tekdüzen Muhasebe Sisteminin de bir gereğidir. Bu bakımdan mali kara ilişkin düzenlemeler beyanname üzerinde yapılmalıdır. Gider kaydedilen tutarın fiilen ödeme yapılmadığı için giderlerden çıkartılıp başka bir hesaba alınması (Gelecek Yıl Giderleri, Ortaklardan Alacaklar veya Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı gibi…) mümkünse de, bu tür kayıtlar işletmecilik prensiplerine, Tekdüzen Muhasebe Sistemine ve Uluslararası muhasebe standartlarına uygun değildir.
.
Yıldırım ERCAN
.
http://www.huseyinust.com
.
kaynak : http://www.huseyinust.com/Thread-Gecici-Vergi-Donemlerinde-Odenmeyen-Ssk-Primleri