Yeni Ticaret Kanunu'nun şirketlere maliyeti 6,3 milyar lira
1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlere yıllık maliyeti 6,3 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.
TEPAV'ın araştırmasına göre, bağımsız denetimin şirketlere yıllık maliyeti 4,5 milyar lira olacak. Ticari defterlerin açılış ve kapanış onayları ile işlem denetimi için ödenecek işlemleri ise şirketlere yaklaşık 1,8 milyar lira maliyet oluşturması bekleniyor.
.
Ticaret hayatına köklü değişiklikler getiren ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili tartışmalar sürerken, düzenlemenin şirketlere maliyeti de ortaya çıkmaya başladı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) 'Yeni TTK'ya uyum maliyeti ne kadar?' başlıklı politika notuna göre, yeni kanunun şirketlere yıllık maliyeti 6,3 milyar liraya ulaşacak.
.
TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan tarafından hazırlanan politika notunda, yeni kanunun getirdiği yeniliklerin doğruluğu ya da eksikliği sorgulanmadan, oluşturduğu idari yükler konusunda bir tahminde bulunuldu. Politika notunda, şirketler kesimi açısından bu yasaya uyumun meydana getireceği sonuçlar üzerinde yorum yapıldı.
.
Nota göre kanuna uyumda maliyet artışına sebep olacak işlemlerin başında 3 denetçi grubuna, noterlere ve bilgilendirmeye ilişkin aracılara ödenmesi gereken ücretler başı çekti. Tüm şirketler açısından yüklenilmesi zorunlu olan bu maliyetlerin yanı sıra yeni kanunda sermaye artırımı, birleşme, bölünme gibi işlemler bazında da daha önceki kanunda olmayan prosedürlerin de tanımlandığı vurgulandı. Politika notuna göre yeni kanunda en ciddi maliyet, bağımsız denetimden gelecek. Türkiye'de şu anda bağımsız denetim kapsamının çok sınırlı olmasından dolayı bu maliyetin ne kadar olacağını kestirmek oldukça güç. Ancak, sektörden alınan bilgiler en küçük şirketler için bağımsız denetimin yıllık maliyetinin 6 bin lira olacağı, şirket büyüdükçe, işlem sayısı arttıkça ve yapısı karmaşıklaştıkça bu ücretin 100 bin liranın üzerine çıkabileceği yönünde.
.
Maliye Bakanlığı verilerine göre 31 Aralık 2011 itibarıyla 633 bin 976 faal sermaye şirketi bulunuyor. SGK'nın faal işyerlerinin ölçek dağılımı verilerine göre, şirketler ölçeklerine ayrıldığında şirketlerin yaklaşık üçte ikisinin mikro ölçekli (1-9 çalışan) olduğu tahmin ediliyor. Bu varsayımlar altında, bağımsız denetimin yıllık maliyeti yaklaşık 4,5 milyar lira.
.
Şirketlerin hayat süreleri boyunca karşılaşacakları toplam maliyet ise bunun katbekat üzerinde olacak. Bu maliyetin yaklaşık yüzde 85'i küçük şirketler tarafından ödenecek. Bağımsız denetim dışındaki diğer yeni işlemlerin getirdiği maliyet de yadsınamayacak kadar yüksek çıktı. Bunların hepsini detaylı olarak hesaplamak mümkün değil. İşlem denetimi, defter açılış-kapanışı onayı, internet sitesi, finansal tablo oluşturulması, ulusal gazete ilanı gibi işlemler yıllık yaklaşık 1,8 milyar lira uyum maliyeti oluşturacak.
Bunlar içinde en fazla maliyet oluşturanları, internet sitesi oluşturulması ve finansal tabloların ticaret sicilinde ilan edilmesi. Ticari defterlerin açılış ve kapanış onayları ile işlem denetimi için ödenecek işlemler de şirketler kesimine ciddi bir külfet oluşturuyor. Bağımsız denetim maliyeti ile birlikte şirketler kesimi üzerindeki yıllık maliyet 6,3 milyar liraya yaklaşıyor. Yine dikkat edilmesi gereken husus, bu maliyetlerin şirketler tarafından her sene ödeneceği.
ANKARA ANKA
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1298956&title=yeni-ticaret-kanununun-sirketlere-maliyeti-63-milyar-lira