FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

31 Aralık 2012 Pazartesi

Bağımsız Denetçi Kim Olacak


Bağımsız Denetçi Kim Olacak




 


KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU,26 ARALIK 2012 TARİHLİ RESMİ GAZETE’DE YAYINLANAN  “BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ” İLE BAĞIMSIZ DENETÇİLİKTE SON NOKTAYI KOYDU, BAĞIMSIZ DENETÇİ NASIL OLUNACAK.


1-BAĞIMSIZ DENETÇİ TANIMI:


a)İlgili Yasa Maddeleri:


Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 400’üncü maddesinde, ”Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları kurumunca yetkilendirilen kişiler veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir.” Hükmüne yer verilmiştir.


Aynı Kanunun 1.7.2012-12.7.2012 tarihleri arasında yürürlükte bulunan geçici 6 ncı maddesinin 4 numaralı fıkrasında, 1.7.2012 tarihi itibariyle, 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlanmış olmaları halinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceği hükme bağlanmıştır.


b)Bağımsız Denetim Yönetmeliği:


26.12.2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete ’de, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları kurumunca   “Bağımsız Denetim Yönetmeliği” yayınlanmıştır. Aşağıda bağımsız denetçi olarak kimler yetkilendirilecek bu soruları cevaplandıracağız.
 


2-BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK YETKİLENDİRİLECEKLER


Bilindiği üzere, 660 sayılı KHK yürürlüğe girmeden önce bağımsız denetçiler Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkilendirilmekteydi.


 Sermaye Piyasası Kurulu, çıkarmışolduğu TEBLİĞLER ile bağımsız denetçi olma şartlarını belirlemiştir.


Buna göre;


1-Bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceklerin;


-Sermaye Piyasası Lisans belgesine sahip olmaları,


- Serbest muhasebeci mali müşavir ile yeminli mali müşavir unvanına sahip olmaları veya yabancı ülkelerde bağımsız denetim yetkisi almış olmaları,


-Sorumlu ortak baş denetçilerin, fiilen en az iki yıl süreyle bağımsız denetim kuruluşlarında denetçiunvanı ile çalışmış olmaları veya SPK kurul üyesi olarak 2yıl, SPK meslek mensubu olarak 5 yıl çalışmış olmaları,


Şarttır.


2-Tebliğin yayımı tarihinden önce, en az 10 yıl SPK meslek mensubu olarak çalışmış olanlar ile Kurul üyesi olarak görev yapanlara bağımsız denetim lisansı verilmesinde,  mali müşavir veya yeminli mali müşavir olma şartı aranmaz.


3-Geçiş döneminde aşağıdaki kişilere lisans belgesi verilmiştir.


-Bağımsız denetim kuruluşlarında 10 yıl süre ile fiilen bağımsız denetçilik yapanlar ile üç yıl içinde bu süreyi doldurmuş olanlar,


4-Daha sonra Sermaye Piyasası Kurulu, bağımsız denetçi lisansını sınavla vermiş bulunmaktadır.


A)SINAV ŞARTI ARANMAKSIZIN BAĞIMSIZ DENETÇİ OLABİLECEKLER


Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 660 Sayılı KHK hükümlerine dayanarak çıkarmış olduğu “Bağımsız Denetim Yönetmeliği”’nde bağımsız denetçi;


“Bağımsız denetim yapmak üzere, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensupları arasından Kurum tarafından yetkilendirilen kişilerdir. Buna göre, Kurum, aşağıda sayılan kişileri, Yönetmeliğin 14 üncü maddede sayılan diğer şartları taşımaları kaydıyla, kendisi sınav yapmaksızın bağımsız denetçi kabul etmekte ve bunlar için sınav şartı aramamaktadır.


Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan bağımsız denetçide aranacak şartlar arasında “Meslek mensubu olmak” şartı da yer almaktadır.


Buna göre;


1)Serbest Muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir belgesine sahip olup,  26.Aralık.2012 tarihinden önce ilgili mevzuata göre bağımsız denetime ilişkin lisans belgesini sınav kazanarak almış veya henüz almamış olmakla birlikte sınavı vermiş olduğundan hak kazanmış olanlar.


2)Serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir belgesine sahip olup, 26.Aralık.2012 tarihinden önce sınavsız olarak bağımsız denetime ilişkin lisans belgesini almaya hak kazanmış olanlar,


Bağımsız denetim lisans belgesini almaya hak kazanmış olanlardan kasıt, 26.Aralık.2012 tarihi itibariyle gerekli sınavı vermiş veya ilgili mevzuata göre sınavsız alma hakkını hukuken elde etmiş kişilerin bugün itibariyle başvurması halinde bu belgeyi alabilecek durumda olanlar kastedilmektedir.


3)Sigortacılık ve özel Emeklilik Alanlarında denetim yapacaklar:


 26 Aralık.2012 tarihinden önce Sermaye Piyasası Kurulu’nun açmış olduğu sınavları vererek bağımsız denetçi olmuş meslek mensupları ile ilgili kanundaki istisnai hükümlerden yararlanarak sınavsız bağımsız denetçi olmuş meslek mensuplarının, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında bağımsız denetim yapabilmeleri için almış oldukları belge yetersizdir. Bu kişilerin bu iki alanda da denetim yapmak istiyorlarsa, aşağıda belirtilen üç şartın birisini yerine getirmeleri gerekmektedir.


a-5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve ilgili mevzuatı uyarınca bu alanda bağımsız denetim yapmak için aranan şartları ayrıca yerine getirmeleri veya,


b-Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca sigortacılık ve özel emeklilik dersinden açılan sınava girip başarılı olmamaları veya,


c-Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca sigortacılık ve özel emeklilik konularında üniversiteler aracılığıyla yapılacak eğitimde başarılı olmaları.


 Bu tarihten sonraki bir tarihte gerekli şartlarını yerine getirebilecek olan bu kişiler lisans belgesini sınavsız alamazlar. Ancak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir olmaları Şartıyla Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde bağımsız denetim lisans belgesini alabileceklerdir.


4)Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, 660 sayılı KHK’nin yayımlandığı 21.11.2011 tarihinden önce ilan edilmiş olan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31.12.2012 tarihine kadar yapılacak tamamlayıcı sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya hak kazananlar için Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, ayrıca bir sınav yapmayacak bunlara sınavsız bağımsız denetçi lisansını anılan Kurul verecektir.


Yukarıda (1), (2)  ve (4) üncü fıkralarında sayılan kişiler, 31.12.2014 tarihine kadar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’na başvurmaları halinde, denetçi olabilmek için aranan genel şartları taşımaları şartıyla sınav yapılmaksızın bu kişilere anılan Kurulca bağımsız denetim yapma lisansı verilecektir.


Ancak sınavsız lisans verilen bu kişiler. Sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatına ilişkin konularda bağımsız denetim yapamayacaklardır. Bu kişilerin söz konusu faaliyet alanında kurulan şirketleri denetleyebilmeleri için Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nca açılacak sınavlarda, sigorta ve özel emeklilik mevzuatındaki derslerden bağımsız denetim sınavına girmeleri ve bu sınavı başarmaları gerekir.


B)SERMAYE PİYASASI KURULUNCA DAHA ÖNCE BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK YETKİLENDİRİLEN ANCAK MESLEK MENSUBU OLMAYANLARIN DURUMU NE OLACAK


Yönetmeliğin yayımlandığı 26.12.2012 tarihinden önce Sermaye Piyasası Kurulu’nca ister sınav kazanarak ister ilgili mevzuattaki istisnadan yararlanarak sınavsız bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmiş, ancak meslek mensubu olmayan, yani serbest muhasebeci, mali müşavir veya yeminli mali müşavir unvanına sahip olmayanlar, bağımsız denetçi mesleğini icra edemeyeceklerdir.


Bu kişiler Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca açılacak sınavlara da girme hakkı yoktur. Çünkü bağımsız denetçi olabilmenin temel şartı öncelikle meslek mensubu olmaktır.


C)26.ARALIK 2012 TARİHİ İTİBARİYLE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR VEYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR ÜNVANINI TAŞIMAYA HAK KAZANMIŞ OLANLARIN DURUMU


 1-26.Aralık.2012 TARİHİ İTİBARİYLE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜNVANINI TAŞIYAN VEYA ALMAYA HAK KAZANANLARDAN 15 YIL MESLEKİ TECRÜBESİ OLANLAR


a)Bu kişiler, 31.12.2012 tarihine kadar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatları ile başvurmaları halinde, aşağıdaki şartları taşımaları kaydıyla bağımsız denetçi olarak sınava tabi tutulmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceklerdir.


-Yönetmelikte belirtilen en az lisans seviyesindeki okullardan mezun olması,


-Türkiye’de yerleşik olması,


-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması,


-Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen konularda Kamu Gözetimi Kurumunca yapılacak eğitimleri başarıyla tamamlamış olması,


-Yönetmelikte sayılan suçlardan hüküm giymemiş olması,


-Bağımsız denetçilik faaliyet izninin daha önce iptal edilmemiş olması.


Burada söylenmek istenen şudur.


Yeminli mali müşavirlerin bağımsız denetçi olarak yetkilendirilebilmesi için, Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde sayılan;


-Muhasebe standartları(Türkiye Muhasebe standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin standartlar),


-Denetim (Türkiye denetim standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili mevzuat),


-Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı,


Konularında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun belirleyeceği yerlerde ve araçlarla düzenlenecek eğitim programlarına katılmaları ve bu eğitimlerde başarılı olmaları halinde,  yukarıda belirtilen derslerden sınava tabi tutulmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecektir.


Eğitime katılıp da bazı derslerden başarılı olan bazılarından ise olamayanlar, başarısız olduğu dersten ayrıca sınava girmesi ve bu sınavda başarılı olması halinde, Kurum kendisini bağımsız denetçi olarak yetkilendirebilecektir.


Örnek:


 Yeminli Mali Müşavir (A), 16 yıl önce Yeminli Mali Müşavir belgesini almaya hak kazanmıştır.


Kurumun açacağı yukarıda belirtilen üç konudaki eğitime katılmış ancak eğitim sonunda Sermaye Piyasası, bankacılık, sigortacılıkve özel emeklilik mevzuatı eğitiminde başarılı olamamış, diğer iki konudaki eğitiminde ise başarılı olmuştur.


Bu durumda Yeminli Mali Müşavir (A), Kurum tarafından açılacak sınavlara “sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik” dersinden sınava girip bu sınavda başarılı olması halinde, Kurum kendisini “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirecektir.


2-26.Aralık.2012 TARİHİ İTİBARİYLE SERBESTMUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR ÜNVANINI TAŞIYAN VEYA ALMAYA HAK KAZANANLARDAN 15 YIL MESLEKİ TECRÜBESİ OLANLAR


a)Bu kişiler, 31.12.2012 tarihine kadar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna Serbest Muhasebeci MaliMüşavir ruhsatları ile başvurmaları halinde, aşağıdaki şartları taşımaları kaydıyla bağımsız denetçi olarak sınava tabi tutulmaksızın yetkilendirileceklerdir.


Bağımsız denetçinin;


-Yönetmelikte belirtilen en az lisans seviyesindeki okullardan mezun olması,


-Türkiye’de yerleşik olması,


-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması,


-yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen Kamu Gözetimi Kurumunca yapılacak eğitimleri başarıyla tamamlamış olması,


-Yönetmelikte sayılan suçlardan hüküm giymemiş olması,


-Bağımsız denetçilik faaliyet izninin daha önce iptal edilmemiş olması.


Burada söylenmek istenen şudur.


Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin bağımsız denetçi olarak yetkilendirilebilmesi için, meslek mensubunun, Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde sayılan;


-Muhasebe standartları(Türkiye Muhasebe standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin standartlar),


-Kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim,


-Denetim (Türkiye denetim standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili mevzuat),


-Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı,


Konularında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun belirleyeceği yerlerde ve araçlarla düzenlenecek eğitim programlarına katılması ve  bu eğitimlerde başarılı olması halinde,  yukarıda belirtilen derslerden sınava tabi tutulmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecektir.


Eğitime katılıp da bazı derslerden başarılı olan bazılarından olamayanlar, başarısız olduğu dersten ayrıca sınava girmesi ve bu sınavda başarılı olması halinde, Kurum kendisini bağımsız denetçi olarak yetkilendirecektir.


Örnek:


 SerbestMuhasebeci Mali Müşavir (B), 20 yıl önce Serbest muhasebeci mali müşavir belgesini almaya hak kazanmıştır.


Kurumun açacağı yukarıda belirtilen dört konudaki eğitime katılmış ancak eğitim sonunda “Muhasebe Standartları” eğitiminde başarılı olamamış, diğer konularda ise eğitimde başarılı olmuştur.


Bu durumda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir  (B), Kurum tarafından açılacak sınavlara “Muhasebe Standartları”  dersinden sınava girip bu sınavda başarılı olması halinde, Kurum kendisini “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirecektir.
 


3- YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN 12 GÜN SÜRE İLE YÜRÜRLÜKTE BULUNAN GEÇİCİ 6 INCI MADDESİ KAPSAMINDA OLAN MÜLGA 3143 SAYILI GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN İLE 6762 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ NEZDİNDE DENETİM YETKİSİNE EN AZ 10 YILDIR SAHİP OLANLARIN DURUMU


Bilindiği üzere, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun on iki gün süre ile yürürlükte kalan geçici 6 ıncı maddesinde, mülga 3143 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre, ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az 10 yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları halinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecekleri hükmü getirilmişti.


Yürürlükten kalkan bu hüküm uygulanmadığından ve anılan kanun kapsamında olanların meslek mensubu olmamaları nedeniyle Kamu Gözetimi, Muhasebe Standartları Denetim Kurulunca “bağımsız denetçi” olarak yetkilendirilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle Yönetmelikte bu kişiler hakkında bir düzenleme yapılmamıştır.


TÜRK TİCARET KANUNU’NUN 400’ÜNCÜ MADDESİNE GÖRE, MESLEK MENSUBU OLAN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR İLE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜNVANINI TAŞIYANLAR “BAĞIMSIZ DENETÇİ” OLABİLMEKTEDİR.


ANCAK YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN 12 GÜN SÜREYLE YÜRÜRLÜKTE BULUNAN GEÇİCİ 6 INCI MADDESİYLE KAMUOYUNDA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BU HAKLARININ ELİNDEN ALINDIĞI GİBİ BİR İZLENİM DOĞDU.


KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU’NUN, SAĞDUYUSU VE KANUNLARI UYGULAMADAKİ HUKUK İLKELERİNİ GÖZARDI ETMEDEN HAZIRLAYIP ÇIKARMIŞ OLDUĞU “BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ” İLE DOĞABİLECEK BİR HAKSIZLIĞIN ÖNÜNE GEÇEREK SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERE YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İLE VERİLEN HAKKI KENDİLERİNE TANIMIŞ BULUNMAKTADIR. BU KONUDA KURUMU KUTLUYORUZ.


 


4-YÖNETMELİĞİN YAYIMLANDIĞI TARİHTEN ÖNCE SERMAYE PİYASASI KURULUNCA AÇILAN SINAVDA BAŞARILI OLMUŞ OLANLAR İLE ÖZEL KANUNDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE SINAVSIZ BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK YETKİLENDİRİLMİŞ VE HALEN BAĞIMSIZ DENETÇİ OLARAK FAALİYET GÖSTERENLERDEN, MESLEK MENSUBU OLMAYANLARIN YÖNETMELİKTE “BAĞIMSIZ DENETÇİ” OLARAK KURUMCA YETKİLENDİRİLEBİLECEĞİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERE YER VERİLMEMİŞ OLMASI NEDENİYLE KURUMUN HAKSIZLIK YAPTIĞINI İLERİ SÜRENLER OLABİLİR.


ANCAK, YÖNETMELİKLER YASALARA UYGUN HAZIRLANMAK ZORUNDADIR.


KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURULU, DAHA ÖNCE “BAĞIMSIZ DENETÇİ” OLARAK YETKİLENDİRİLMİŞ OLMAKLA BİRLİKTE  MESLEK MENSUBU OLMAYANLARIN DA YETKİLENDİRİLECEĞİ YÖNÜNDE YÖNETMELİKTE DÜZENLEME YAPMIŞ OLSAYDI, BU DÜZENLEME YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İLE VERİLMEMİŞ BİR YETKİNİN KULLANIMI OLURDU. BU NEDENLE YÖNETMELİK YASAYA UYGUN HAZIRLANMIŞTIR.


 


5-MESLEK MENSUBU OLUP DA 26.12.2012 TARİHİNDEN ÖNCE SERMAYE PİYASASI KURULUNCA AÇILAN SINAVLARA GİRİP BAZI DERSLERDEN BAŞARILI OLUP BAZI DERSLERDEN BAŞARILI OLAMAYANLARIN DURUMU


1.1.2013 tarihinden önce Sermaye Piyasası Kurulu’nca açılmış sınavlara girmiş ancak  bu derslerin tamamından başarılı olamadıkları için “bağımsız denetçi “ belgesini alamamış olanların, girmiş olduğu söz konusu sınavda,  başarılı olduğu derslerden  aldıkları notlar, aşağıda belirtilen şartlar çerçevesinde Kamu Gözetimi, muhasebe ve Denetim standartları Kurumu’na   yapılacak bağımsız denetçi yetkilendirilme başvurularında Kurumca dikkate alınacaktır.


a)Meslek mensubu olup,  26.12.2012 tarihinden sonra Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca açılacak “bağımsız denetçi” sınavına girmeleri halinde, daha önceki sınavda başarılı oldukları derslere ait notlar geçerli sayılacak, bu derslerden ayrıca sınava girmeyecekler bu derslerden   başarılı olmuş sayılacaklardır.


Örnek:


Sekiz yıllık serbest muhasebeci mali müşavir olarak mesleği icra eden meslek mensubu (A), 2013 yılında Sermaye Piyasası Kurulu’nun açmış olduğu “Bağımsız denetçi” sınavlarına katılmış girmiş olduğu sınavlarda bir dersten başarılı olamadığı için “bağımsız denetçi “ olarak yetkilendirilmemiştir.


Meslek mensubu(A), bundan sonra Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca açılacak “bağımsız denetçi” sınavına girmesi halinde, daha önceki sınavda başarılı olduğu konuda yeniden sınava girmeyecek, bunlardan başarılı olmuş sayılacaktır. Bu meslek mensubu,  sadece daha önce başarılı olamadığı bir dersten sınava girecek başarılı olursa Kamu gözetimi, Muhasebe ve Denetim Kurumu’nca bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecektir.


Ancak burada şu hususa dikkat etmek gerekmektedir.


Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinin 6 numaralı fıkrasına göre, sınav sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Örneğimizdeki meslek mensubu 2010 yılında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından açılan “Bağımsız denetçi” sınavına girmiş sadece bir dersten başarılı olamamış olsaydı, bu kişi 26.12.2012 tarihinden sonra Kamu gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından açılacak “Bağımsız denetçi” sınavına girmesi halinde, Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde belirtilen tüm sınav konularından sınava girmesi ve başarılı olması gerekir. Çünkü daha önceki sınavda aldığı notlar iki yıl için geçerli olduğundan, iki yıllık süre dolmuştur. Bu nedenle bu notları, Kurul tarafından yapılacak sınav için geçerli değildir.


b)En az 15 yıllık Meslek mensubu olup,  26.12.2012 tarihinden sonra Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun  “bağımsız denetçi” olarak yetkilendirilecekler için Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin 4 numaralı fıkrası kapsamında üniversiteler ile işbirliği yapılarak düzenlenecek eğitimde, daha önce girmiş oldukları bağımsız denetçi sınavında   başarılı oldukları derslere ait notlar bu eğitimde de  geçerli sayılacak, bu derslerden ayrıca eğitim  görmeyecekler bunlardan başarılı olmuş sayılacaklardır.


Örnek:


15 yıllık serbest muhasebeci mali müşavir olarak mesleği icra eden meslek mensubu (B), 2013 yılında Sermaye Piyasası Kurulu’nun açmış olduğu “Bağımsız denetçi” sınavlarına katılmış girmiş olduğu sınavlarda iki dersten başarılı olamadığı için “bağımsız denetçi “ olarak yetkilendirilmemiştir.


Meslek mensubu(B), 26.12.2012 tarihinden sonra Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca açılacak “bağımsız denetçi” sınavına girmesi halinde, daha önceki sınavda başarılı olduğu konuda yeniden sınava girmeyecek bu derslerden başarılı olmuş sayılacaktır. Bu meslek mensubu sadece daha önce başarılı olamadığı iki dersten sınava girecek başarılı olursa Kamu gözetimi, Muhasebe ve Denetim Kurumu’nca bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecektir.


Ancak burada şu hususa dikkat etmek gerekmektedir.


Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinin 6 numaralı fıkrasına göre, sınav sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Örneğimizdeki meslek mensubu,  2009 yılında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından açılan “Bağımsız denetçi” sınavına girmiş sadece iki dersten başarılı olamamış olsaydı, bu kişi 26.12.2012 tarihinden sonra Kamu gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından açılacak “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirme eğitiminde,  Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde belirtilen tüm sınav konularından sınava girmesi ve başarılı olması gerekir. Çünkü daha önceki sınavda aldığı notlar iki yıl için geçerli olduğundan, iki yıllık süre dolmuştur. Bu nedenle bu notları, Kurul tarafından yapılacak sınav için geçerli değildir.


 


6-15 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEYE SAHİP OLUP 31.12.2014 TARİHİNE KADAR MESLEK MENSUBU OLACAK OLANLARIN DURUMU


Bilindiği üzere, 3568 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde,  serbest muhasebeci mali müşavir olabilmenin özel şartları arasında “En az 3 yıl staj yapmış olmak “ şartı vardır. Aynı Kanunun 6 ıncı maddesinde de bazı hizmetlerde geçen süreler, staj süresinden sayılmıştır.


Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Deneti Standartları Kurumu’nca yayınlanan “Bağımsız Denetim Yönetmeliği” nin geçici 1 inci maddesinin 4/b fıkrasında, “3568 sayılı Kanun uyarınca hizmetleri stajdan sayılan ve bu Yönetmeliğin yayınlandığı 26.12.2012 tarihi itibariyle 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlar, 31.12.2014 tarihine kadar meslek mensubu olmaları halinde, bu fıkra kapsamında değerlendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.


Örnek:


 Vergi Usul Kanunu’na göre vergi inceleme yetkisine haiz olarak 16 yıldan beri Maliye Bakanlığı’nda görevde bulunan (A) şahsı, Yönetmeliğin yayımlandığı 26.12.2012 tarihinden sonra TURMOB tarafından açılan “Yeminli Mali Müşavirlik sınavı” na girmiş ve bu sınavları kazanarak 31.11.2014 tarihinde Yeminli Mali Müşavir unvanını almaya hak kazanmıştır.


Bu kişi 31.12.2014 tarihine kadar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na başvurması ve bu unvanı en geç bu tarih itibariyle almaya hak kazandığını ve 26.12.2012 tarihi itibariyle de vergi denetim elemanlığında 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olduğunu belgelemesi halinde, anılan Kurum tarafından üniversite ve kamu kurumları aracılığıyla düzenlenecek eğitim programlarını başarıyla bitirmesi şartıyla,  Kurul tarafından ayrıca sınava tabi tutulmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilebilecektir.


 


7-YÖNETMELİĞİN YAYIM TARİHİNDE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR VEYA SERBEST MUHASEBECİ ÜNVANINI ALMAYA HAK KAZANMIŞ VE 15 YILLIK MESLEKİ TECRÜBESİ OLANLARDAN KURUL TARAFINDAN DÜZENLENEN EĞİTİMLERE KATILAMAYIP KURUMUN AÇACAĞI SINAVA KATILAYI TERCİH EDENLERİN DURUMU


 26.12.2012 tarihi itibariyle yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını kazanmış olup 15 yıllık mesleki tecrübesi bulunanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunca kamu kurumları ve üniversiteler işbirliği ile düzenlenecek eğitim programlarına katılıp başarılı olmaları halinde, ayrıca sınava tabi tutulmaksızın Kurum tarafından “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirilebilecektir.


Ancak anılan meslek mensuplarının, bu hakkı kullanma yerine Kamu Gözetimi, muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından açılacak bağımsız denetçi sınavına girme yolunu da tercih etmeleri mümkündür. Bu durumda sınavda başarılı olmaları halinde, Kurul’un düzenleyeceği eğitim programlarına girmelerine gerek olmayıp kendileri, Kurul’ca bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecektir.


Söz konusu meslek mensupları, Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde belirtilen tüm konulardan sınava girecekleri gibi, bu sınav konularının bir kısmına da girmeleri  mümkündür.


Örnek:


26.12.2012 tarihi itibariyle serbest muhasebeci ve mali müşavir unvanını taşımaya hak kazanmış olup, 15 yıl mesleki tecrübesi bulunan meslek mensubu (B),  Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde yer alan denetçilik sınavı konularından “Muhasebe” ve “Denetim” konularından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca açılan bağımsız denetçi sınavına girmeye karar vermiş, geri kalan “Kurumsal yönetim ilkeleri ve finanasal yönetim” ile “Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik konuları” için sınava girmeyip, Kurulun Kamu kurumları ve üniversite işbirliğinde düzenlenen eğitim programlarına katılma kararı almıştır.


Bu durumda bu meslek mensubu iki dersten girdiği sınavda başarılı olması halinde bu sınav konuları için Kurul’un düzenlediği eğitim programına girmesine gerek yoktur. Diğer iki konuda alçağı eğitimde başarılı olması durumunda Kurul Kendisini bağımsız denetçi olarak yetkilendirebilecektir.


 


8-SORUMLU DENETÇİ OLABİLMEK İÇİN “UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM” VE “ EN AZ 10 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEYE SAHİP OLMA VE BU SÜRENİN EN AZ BİR YILINDA FİİLEN DENETÇİ ÜNVANI İLE DENETİMDE BULUNMUŞ OLMA” ŞARTININ ARANMAYACAĞI MESLEK MENSUPLARI


A-DENETÇİ İÇİN ARANAN UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM ŞARTI


Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayınlanmış olan Yönetmeliğin 15 inci maddesinde,  bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecek denetçilerin, en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dâhil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları şartı getirilmiştir.


B-SORUMLU DENETÇİ OLABİLMEK İÇİN EN AZ 10 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEYE SAHİP OLMA VE FİİLEN BİR YIL DENETÇİ ÜNVANI İLE DENETİM YAPMIŞ OLMA ŞARTI


Yönetmeliğin 28 inci maddesinde “sorumlu denetçi olabilme şartları” düzenlenmiştir. Anılan madde aynen şöyledir.


“(1) Sorumlu denetçiler, denetim raporunu denetim kuruluşları adına imzalama yetkisini haiz olup, denetim kuruluşunun yönetim organı tarafından, aşağıdaki şartları sağlayan denetçiler arasından, Kurumun onayı alınmak suretiyle görevlendirilir:


a) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar  nezdinde yapılacak denetimler için 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az iki yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya baş denetçi unvanı ile mevzuatta denetim öngörülen alanlarda denetimlerde bulunmuş olması.


b) Diğer denetimler için ise 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az bir yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya baş denetçi unvanı ile denetimlerde bulunmuş olması. 


c) Denetim kuruluşu adına denetim raporu imzalamaya yetkilendirilmiş olması.


(2) Denetçilerin birinci fıkrada belirtilen şartları haiz olduğunu gösteren bilgi ve belgeler, denetim kuruluşu tarafından yönetim organının kararıyla birlikte Kuruma onay için gönderilir.”


Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin (4/ç) fıkrasında, bu fıkra kapsamına giren meslek mensuplarından, 15 inci maddede yer alan en az 3 yıl fiilen mesleki eğitimde bulunmuş olma şartı ile 28 inci maddenin (b) bendinde yer alan kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar dışındaki bağımsız denetim için 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olma ve bu sürenin en az bir yılında denetçi unvanı ile bulunmuş olma şartı aranmaması öngörülmüştür.


Buna göre, 26.12.2012 tarihi itibariyle yeminli mali müşavir olmaya hak kazananlar ile serbest muhasebeci mali müşavir olmaya hak kazanan 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip meslek mensuplarından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından verilecek eğitim programlarında başarılı olunması halinde  “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirileceklerden yukarıda mahiyeti açıklanan “3 yıl mesleki eğitimde bulunma” ve “ 10 yıl mesleki tecrübeye sahip olma ve bu sürenin en az bir yılını denetçi unvanı ile geçirmiş olma şartı aranmayacaktır.


3- YÖNETMELİĞİN 28 İNCİ MADDESİNN 1/b BENDİNDE YER ALAN DİĞER ŞARTLAR ARANACAKTIR


Yönetmeliğin 4 üncü maddesi kapsamında “Bağımsız denetçi” olarak yetkilendirilecek olan meslek mensuplarından, 28 inci maddenin 1/a ve 1/c fıkraları ile 2 inci fıkrada yer alan şartlar aranacaktır.


Buna göre,


a)Sorumlu denetçiler, Bağımsız denetim kuruluşunun yönetim organınca, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun onayı alınarak görevlendirilecektir.


b)Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar nezdinde yapılacak denetimler için denetçinin 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en a iki yılında denetçi, kıdemli denetçi veya baş denetçi olarak fiilen denetimlerde bulunmuş olması,


c)Denetim kuruluşu adına denetim raporu imzalamaya yetkilendirilmiş olması,


d)Denetçilerin yukarıda belirtilen şartlara haiz olduğunu tevsik eden belgelerin Kurum’a onay için gönderilmiş olması,


Gerekmektedir.


4-YÖNETMELİĞİN 4 ÜNCÜ MADDESİNE GİRENLER İÇİN DÜZENLENECEK EĞİTİM PROGRAMI KONULARI


A)YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN KATILACAĞI EĞİTİM PROGRAMLARI


1-Muhasebe standartları (Türkiye muhasebe standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),


2-Denetim (Türkiye denetim standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetim ile ilgili diğer mevzuat),


3-Sermaye piyasası, bankacılık,  sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı.


B)SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER İÇİN DÜZENLENECEK EĞİTİM PROGRAMLARI


1-Muhasebe standartları (Türkiye muhasebe standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),


2-Kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim,


3-Denetim (Türkiye denetim standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetim ile ilgili diğer mevzuat),


4-Sermaye piyasası, bankacılık,  sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı.


Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, bu eğitim programlarını kamu kurumları ve üniversitelerle işbirliği halinde düzenleyecektir. Bu eğitimler 31.12.2015 tarihine kadar tamamlanacaktır.


5-YÖNETMELİĞİN YAYINLANDIĞI TARİH İTİBARİYLE 10 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEYE SAHİP OLANLARIN YETKİLENDİRİLMESİNDE ARANAN FİİLEN DENETİMDE BULUNMA ŞARTI


Yönetmeliğin, geçici 1 inci maddesinin 5 inci fıkrasında, 31.12.2015 tarihine kadar yapılacak bağımsız denetçi yetkilendirilmesinde, Yönetmeliğin yayınlandığı 26.12.2012 tarihi itibariyle 10 yıl mesleki tecrübeye sahip olanların, uygulamalı mesleki eğitiminen az bir yılını, diğerlerinin ise en az iki yılını denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda geçirmesi şartı getirilmiştir.


Buna göre, 31.12.2012 tarihine kadar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na bağımsız denetçi olarak yetkilendirme talebinde bulunacak olanlardan, 26.12.2012 tarihi itibariyle;


-En az 10 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlar, uygulamalı mesleki eğitimin en az bir yılını denetçi yanında, ya da denetim kuruluşunda geçirmiş olmaları,


-On yıldan daha az mesleki tecrübeye sahip olanlar, uygulamalı mesleki eğitimin en az iki yılını denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda geçirmiş olmaları,


Şarttır 


6-Yönetmeliğin 4 üncü maddesi kapsamındaki meslek mensupları, 1.1.2014 tarihinden önce biten hesap dönemleri için;


-2012 hesap dönemine ilişkin 3568 sayılı Kanun uyarınca sözleşme imzalamış oldukları mükellefleriyle sınırlı olmak ve 6102 sayılı Kanun ile Yönetmeliğin 26 ıncı maddesinde yer verilen kısıtlamalar saklı kalmak üzere, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’ndan izin almak kaydıyla Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrası hükümlerine bağlı kalmaksızın Yönetmelik hükümleri çerçevesinde denetim yapabileceklerdir.


Bu kişilere, bağımsız denetçi belgesi, kimliği ve mührü verilmez. Ancak bu durum daha sonraki dönemler için kazanılmış hak oluşturmaz.


  Hayrullah DOĞAN
Yeminli Mali Müşavir
E. Hesap Uzmanı
DT Denetim Turkey


Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)