Değerli Üyemiz,
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 50.maddesi uyarınca çıkartılan “Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” madde 11’de; “Ruhsat almış olan meslek mensupları, bağımsız olarak tek baĢına veya ortaklık veyahut Ģirket kurarak mesleki faaliyette bulunmak istedikleri takdirde; “çalışanlar listesine” kayıt olmak üzere işyerlerinin bağlı olduğu ilgili Odaya başvururlar” denilmiştir.
3568 sayılı Kanunun “Yasaklar” başlıklı 45. maddesi; “Serbest Muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar…” düzenlemesini getirmiştir.
Yine Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik madde 44’de; “Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler gerçek ve tüzel kiĢilere tabi ve onların iĢyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar” denilmiştir.
Disiplin Yönetmeliği’nin 7 b) maddesinde de, bu düzenlemelere paralel şekilde düzenleme yapılarak; “Çalışanlar listesinde kayıtlı bulunan meslek mensuplarınca sahip olunan unvanla Kanunun 2. maddesinde yer alan işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek veya tüzel kişilere bağlı ve onların işyerlerine bağımlı olarak açık veya gizli hizmet sözleşmesi ile çalışılması”nın “geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası”nı gerektirdiği belirtilmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükümleri gereğince; Çalışanlar Listesine kayıtlı olarak mesleki faaliyet icra eden meslek mensupları, aynı zamanda gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar. Aksi davranış, yukarıda belirtildiği üzere Disiplin Yönetmeliği gereği disiplin cezasını gerektirmektedir.
Meslek mevzuatımızdaki bu düzenlemeler gereğince; bağımsız büro faaliyetinde bulunan, ortaklık kuran yahut mesleki şirketlerde imza yetkili olan meslek mensuplarının, aynı zamanda bir başka işyerinde 5510 sayılı Yasa’nın 4.madde (a) bendi kapsamında çalışmasına olanak bulunmadığından, meslek mensuplarımızın bu hususa riayet etmeleri gerektiğini önemle hatırlatırız.
Yahya ArıkanOda Başkanı